mal beyanında nasıl bulunur / Mal Beyanına Dair Tüm Detaylar - funduszeue.info

Mal Beyanında Nasıl Bulunur

mal beyanında nasıl bulunur

Mal Beyanında Bulunma Dilekçesi Örneği

Avukat Yasin GİRGİN

Avukat Yasin GİRGİN, Ankara doğumludur. yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirmiş ve sonrasında 2 yıl boyunca Özel Hukuk Master programına devam etmiştir yılları arasında yaptığı hakimlik dönemi dışında 13 Kasım 'den bu yana serbest avukatlık faaliyetini icra etmektedir.2 kitabı ve çok sayıda makalesi bulunan GİRGİN'in köşe yazısı Hürriyet Gazetesi'nde yayınlanmıştır. GİRGİN, halen funduszeue.info'da okur sorularını cevapladığı köşe yazılarını kaleme almaktadır.

Avukat Yasin GİRGİN son yazıları (TÜMÜNÜ GÖRÜN)

Ankara … İcra Müdürlüğü &#;ne

DOSYA NO                            :

MAL BEYANINDA

BULUNAN BORÇLU      :

KONU                           : Mal beyanımdır.

AÇIKLAMALAR             :

1- Alacaklı tarafından yukarıda esas funduszeue.info ve icra müdürlüğü belirtilen icra dosyası ile aleyhime yapılan icra takibi ile ilgili olarak yasal zorunluluk gereği süresinde mal beyanımı bildiriyorum.

2- Borcu kabul ediyorum. Ancak ödeme gücüm bulunmamaktadır. Üzerime kayıtlı hiçbir menkul ya da gayrimenkul malım ya da gelirim, üçüncü şahıslarda her hangi bir hak ve alacağım bulunmamaktadır. Geçimimi ailemin katkılarıyla sürdürmekteyim.

Gereği bilgilerinize arz olunur.

funduszeue.info : Mal beyanı dilekçemin kabulü ile dosyaya konulmasını talep ederim.

BORÇLU

___________________________________________

NOTLAR: 

* İcra ve İflas Kanunu&#;nun maddesine göre, borçlu mal beyanında kendisinde ve üçüncü şahıslarda olan borç miktarı ile sınırlı olarak mal ve alacaklarını, geçimini ne şekilde sürdürdüğünü, borcu nasıl ödeyebileceğini ödeme emrini gönderen İcra Dairesi&#;ne bir dilekçe ile bildirir.

* İcra ve İflas Kanunu&#;nun maddesine göre, mal beyanında bulunmayanların cezalandırılacağı hükme bağlanmıştır. Bu maddeye göre mal beyanında bulunmamanın cezası İcra ve İflas Kanunu maddede belirlenmişti.

* Anayasa Mahkemesi , ekonomik suçlara ekonomik ceza verilebileceğini ve bu nedenle mal beyanında bulunmamanın cezai yaptırıma tabi olmadığına karar vermiş, tarih ve sayılı R.G.&#;de yayımlanan, T., /71 E. ve /69 K. sayılı Kararı ile yayımından 1 yıl sonra yürürlüğe girmek üzere İcra ve İflas Kanunu&#;nun   maddesini iptal etmiştir.

*Ancak, hapsen tazyik maddesi halen yürürlüktedir. İcra ve İflas Kanunu&#;nun maddesine göre, alacaklının şikayeti üzerine mal beyanında bulunmayan borçlu, 3 ayı geçmeyecek şekilde icra mahkemesi hakimi tarafından hapisle tazyik olunabilir.

* Dilekçe örneğindeki bilgiler, tavsiye niteliğinde olmayıp, sadece genel bilgi verme amaçlıdır. Dilekçenizi düzenlerken mutlaka, işin uzmanı bir avukata danışınız.

İCRA VE İFLAS KANUNU ÇERÇEVESİNDE MAL BEYANININ İÇERİĞİ VE MAL BEYANINDA BULUNMA ZORUNLULUĞU

Mal beyanında bulunmak, aleyhine icra takibi başlatılan borçlunun, borcunu karşılamaya yeter miktarda mal varlığını, geçim kaynaklarını ve üçüncü kişilerden olan hak ve alacaklarını icra müdürlüğüne bildirmesi anlamına gelir.

Borçlu, yalnızca icra takibine konu edilen borcu karşılayacak miktarda mal, hak ve alacağını icra müdürlüğüne bildirmekle yükümlüdür. Bunun dışında, borçlunun tüm mal hak ve alacaklarını icra müdürlüğüne yapacağı mal beyanına konu etmesi gerekmemektedir. Ayrıca, borçlunun mal beyanı bildirimine konu edeceği malları yalnızca haczi kabil mallarıyla sınırlı değildir. Borçlu, borca yeter miktarda haczedilebilen ve haczedilemeyen malların tamamını bildirmekle yükümlüdür (neticede malın haczedilebilirliğini takdir yetkisi borçluda değil icra müdürlüğündedir) . Borçlu, mal beyanını yazılı veya sözlü olarak yapabilirse de, mal beyanının yazılı olarak yapılması (sözlü beyanın tutanağa geçirilmesi sırasında yaşanabilecek herhangi bir işlem hatasını önlemek amacıyla) en sağlıklı yoldur.

Borçlunun, borcu karşılayacak hiçbir malvarlığı ve alacağı olmasa bile, geçimini nasıl sağladığını (olağan yaşamını idame ettirirken asgari ihtiyaçlarını nasıl karşıladığı) mal beyanında açıklaması gerekmektedir.

İcra ve İflas Kanunu’nun “Beyanın Muhteviyatı” başlıklı maddesinde; “Mal beyanı, borçlunun gerek kendisinde ve gerek üçüncü şahıslar yedinde bulunan mal ve alacak ve haklarında borcuna yetecek miktarın nevi ve mahiyet ve vasıflarını ve her türlü kazanç ve gelirlerini ve yaşayış tarzına göre geçim membalarını ve buna nazaran borcunu ne suretle ödeyebileceğini yazı ile veya şifahen icra dairesine bildirmesidir.” hükmüyle mal beyanı bildiriminin tanımlaması yapılmış ve içeriği gösterilmiştir.

MAL BEYANINDA BULUNMA SÜRESİ VE YAPTIRIM OLARAK TAYZİK HAPSİ:

Alacaklı tarafından borçlu aleyhine ilamsız icra takibi başlatılmasını müteakip, icra müdürlüğü tarafından borçluya bir ödeme emri gönderilir. Genel haciz yoluyla ilamsız icra takibinde ödeme emrini tebellüğ eden borçlu; tebellüğ tarihinden itibaren 7 gün içerisinde borcu ödeyebilir, borcun veya takibe konu senetteki imzanın kendisine ait olmadığını düşünüyorsa borca ve/veya imzaya itiraz edebilir ya da icra müdürlüğüne mal beyanında bulunabilir. Bu 7 günlük süre içerisinde herhangi bir itirazda bulunmayan ve borcu ödemeyen takip borçlusunun mal beyanında bulunması gerekmektedir. (Kambiyo senetlerine özgü haciz yoluyla takipte, borçluya, mal beyanında bulunmak için, ödeme emrinin tebellüğü itibariyle 10 gün süre tanınmıştır.)

Borcu ödemeyen ve ödeme emrine itirazda bulunmayan borçlunun, 7 günlük süre içerisinde mal beyanında bulunmaması veya gerçeğe aykırı mal beyanında bulunması halinde uygulanacak yaptırım, ödeme emri ile kendisine bildirilir. “borçluya, tebellüğ ettiği ödeme emrine süresinde itiraz etmemesi veya itirazının reddine karar verilmesi durumunda “borcunu ödemesi” ya da kanunda tanınan süre içinde “mal beyanında bulunması” şeklinde iki seçenek sunulmuştur.”(İcra ve İflas Kanunu’nda Mal Beyanında Bulunma Yükümlülüğünün İhlali Halinde Öngörülen Tayzik Hapsi ve Disiplin Hapsinin Mükerrer Cezalandırılma Yasağı Bakımından Değerlendirilmesi, Doç. Dr. Mustafa Serdar ÖZBEK s. ) İcra İflas Kanunu’nun “Ödeme Emri ve Muhtevası” başlıklı maddesinde “Senet veya borca itirazını bildirmediği takdirde yukarda yazılı yedi günlük süre içinde 74 üncü maddeye göre mal beyanında bulunması ve bulunmazsa hapisle tazyik olunacağı; mal beyanında bulunmaz veya hakikate aykırı beyanda bulunursa ayrıca hapisle cezalandırılacağı..” ve İcra İflas Kanunu’nun “Hapis ile Tayzik” başlıklı maddesinde “Mal beyanında bulunmayan borçlu, alacaklının talebi üzerine beyanda bulununcaya kadar icra mahkemesi hakimi tarafından bir defaya mahsus olmak üzere hapisle tazyik olunur. Ancak bu hapis üç ayı geçemez.”  hükümleriyle mal beyanında bulunmamanın veya gerçeğe aykırı mal beyanında bulunmanın yaptırımı olarak tayzik hapsi belirlenmiştir. Bu hapis, tayzik hapsi niteliğindedir ve borçluyu mal beyanında bulunmaya zorlamak maksadı taşır. “Mal beyanında bulunmayan borçluya karşı sayılı İcra ve İflâs Kanunu m. 76’da öngörülen yaptırım, süresinde borcunu ödemediği ve itiraz etmediği hâlde mal beyanında bulunmayan borçluyu mal beyanında bulunmaya zorlamak suretiyle haczi kabil mal, hak ve alacaklarını öğrenmeye ve bu sayede yapılacak hacizle alacaklının alacağını tahsil etmeye matuf olup, madde başlığında da ifâde edildiği üzere niteliği itibariyle bir tazyik (zorlama) hapsidir ve borçlunun, mal beyanında bulununcaya kadar icra mahkemesince hapisle tazyik edilmesini (zorlanmasını) emretmektedir.” (İcra ve İflas Kanunu’nda Mal Beyanında Bulunma Yükümlülüğünün İhlali Halinde Öngörülen Tayzik Hapsi ve Disiplin Hapsinin Mükerrer Cezalandırılma Yasağı Bakımından Değerlendirilmesi, Doç. Dr. Mustafa Serdar ÖZBEK s. )

Bir defaya mahsus olarak ve 3 ayı geçmemek üzerine tayzik hapsine ilişkin karar İcra Mahkemesi tarafından verilir ve  T.C Başsavcılığı tarafından uygulanır ve “bu tazyik hapsi, borca karşılık verilen bir hürriyeti bağlayıcı ceza olmayıp, borcun nakden ödenmesini sağlamak için borçluyu mal beyanında (bildiriminde) bulunmaya zorlayan (tazyik eden) bir yaptırım olup, doktrinde geçici bir tedbir olarak da nitelendirilmektedir.”  (İcra ve İflas Kanunu’nda Mal Beyanında Bulunma Yükümlülüğünün İhlali Halinde Öngörülen Tayzik Hapsi ve Disiplin Hapsinin Mükerrer Cezalandırılma Yasağı Bakımından Değerlendirilmesi, Doç. Dr. Mustafa Serdar ÖZBEK s. )

Tayzik hapsinin, borçluyu esasen mal beyanında bulunmaya zorlamak maksadına hizmet eden niteliği, T.C Yargıtay Hukuk Dairesi’nin / E., / K. sayılı kararında (öğretiye de işaret edilerek) ; “Konu öğretide ele alınmış ve disiplin hapsinin niteliği şu şekilde açıklanmıştır. Kişinin yükümlülüğe aykırı davranmamak konusunda mecburiyeti bulunmamaktadır. Ancak, kişi bazı durumlarda bir yükümlülüğe uygun davranmaya belli ölçüde icbar edilebilmektedir. Başka bir deyişle kişi, bazı durumlarda yükümlülüklerinin gereğini yerine getirmesini sağlamak için belli ölçüde icbar edilebilmekte ve bu amaçla bir süreye kadar hürriyetinden yoksun bırakılabilmektedir. Bu hürriyetten yoksun bırakma olgusu, bir disiplin hapsi niteliği taşımaktadır. Ancak, yükümlülüğün yerine getirilmesi halinde, bu yaptırımın uygulanmasına derhal son verilmektedir. Bu bakımdan söz konusu disiplin hapsine ilişkin olarak kanunda sadece azami bir süre belirlenmektedir. Kişi kendisine terettüp eden yükümlülüğün gereğini yerine getirmeye zorlamak amacıyla ancak belli bir süreye kadar hürriyetinden yoksun bırakılabilecektir. Bu sürenin dolması halinde; kişi, yükümlülüğünün gereğini yerine getirmemiş olsa bile hürriyetinden yoksun bırakılmasına ilişkin yaptırım uygulanmasına son verilerek serbest bırakılacaktır. Bu nedenle söz konusu disiplin hapsine, kanunda tazyik hapsi denilmiştir. (Doçfunduszeue.info Özgenç, Ceza Hukuku Genel Hükümler, funduszeue.infoı,Sh)” şeklinde ifade edilmiştir.

İTİRAZIN İPTALİ VE İTİRAZIN KALDIRILMASI KARARINDAN SONRA MAL BEYANINDA BULUNMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ:

Belirtmek gerekir ki; icra takibine itiraz eden borçlunun itirazını hükümden düşürmek amacıyla alacaklı tarafça itirazın iptali veya itirazın kaldırılması yoluna gidilmiş ise, yargılama neticelenene kadar borçlunun mal beyanında bulunma yükümlülüğü yoktur. Bahse konu yargılamalar neticesinde itirazın iptaline veya itirazın kaldırılmasına karar verilmesi halinde, borçlunun mal beyanında bulunma yükümlülüğü yeniden gündeme gelecektir. Bu mecburiyet, İcra ve İflas Kanunu’nun “Beyan Mecburiyeti Müddeti, Başlangıcı” başlıklı maddesinde; “İtirazının iptaline veya kat’i veya muvakkat surette kaldırılmasına karar verilen borçlu, bu kararın kendisine tebliğinden itibaren üç gün içinde yukarıdaki maddede gösterildiği üzere beyanda bulunmaya mecburdur. İptal veya kaldırma kararı borçlunun vicahında verilmiş ise bu müddet, kararın tefhiminden başlar.” hükmüyle düzenlenmiştir.  Şöyle ki; itirazın iptaline veya itirazın kaldırılmasına yönelik verilen kararın tefhim veya tebliğinden itibaren borçlunun, 3 gün içerisinde mal beyanında bulunması zorunludur.  İtirazın iptali veya itirazın kaldırılması kararı, borçlunun gıyabında değil de yüzüne karşı okunarak verilmiş ise -yani karar borçluya tefhim edilmiş ise-  3 günlük süre tefhim tarihinden; ilgili karar borçlunun yokluğunda halinde verilmiş ise 3 günlük süre, kararın borçluya tebliğ tarihinden itibaren başlar. Bu süre, yargılama neticesinde verilen kararın kesinleştiği tarihten değil, kararın verildiği tarihten itibaren işlemeye başlayacağından; itirazın kaldırılması kararına karşı kanun yoluna başvurmak, borçlunun mal beyanında bulunma zorunluluğunu bertaraf etmeyecektir.  Mal beyanında bulunmama ve gerçeğe aykırı mal beyanında bulunmaya yönelik yaptırımlar, bu halde de geçerliliğini korur.

İcra Mal Beyanı

İcra mal beyanı, borçlu tarafından icra takibi sürecinde borcun tahsil edilebilmesi için yapılan bir beyandır. Borçlu, icra dairesine başvurarak mal beyanında bulunur ve sahip olduğu mal varlığını bildirir. Bu beyan, alacaklı ve icra dairesi tarafından borcun tahsilatı için mal varlığının değerlendirilmesi amacıyla kullanılır. İcra mal beyanı yapmak, icra takibi sürecinde borçlunun yasal bir yükümlülüğüdür ve gereklidir.

İcra mal beyanı, borçlunun sahip olduğu taşınır ve taşınmaz malları, banka hesaplarını, gelir kaynaklarını ve diğer varlıklarını belirttiği bir beyan formu üzerinden yapılır. Bu beyan formu, icra dairesi tarafından sağlanır ve borçlunun eksiksiz ve doğru bilgileri beyan etmesi önemlidir. İcra mal beyanı, borçlunun mal varlığını açıkça ortaya koyarak alacaklının haklarının korunmasını ve icra takibinin etkin bir şekilde yürütülmesini sağlar. İcra mal beyanı, icra takibi sürecinin başlangıcında veya icra dairesinden tebligat alındıktan sonra yapılmalıdır. Borçlu, belirlenen süre içinde (genellikle 7 gün) icra dairesine başvurarak mal beyanında bulunmalıdır. Bu süre içinde beyan yapılmazsa, icra takibi süreci devam eder ve icra dairesi, borçlunun mal varlığını araştırarak tahsilat için gerekli adımları atar.

İcra mal beyanı yapılırken borçlu, mal varlığını doğru ve dürüst bir şekilde beyan etmelidir. Yanlış veya eksik beyanda bulunmak, hukuki sonuçlar doğurabilir ve borçlunun yasal sorumluluğunu artırabilir. Bu nedenle, icra mal beyanı yaparken borçlunun dikkatli olması ve gereken özeni göstermesi önemlidir. İcra mal beyanı, alacaklı ve icra dairesi tarafından borcun tahsil edilmesi için önemli bir adımdır. Borçlunun mal varlığını açıklaması, alacaklının haklarının korunmasını ve icra takibinin etkin bir şekilde yürütülmesini sağlar. Bu beyan, icra takibi sürecinin adil ve şeffaf bir şekilde ilerlemesine katkı sağlar ve taraflar arasında hukuki güvence sağlar. İcra avukatı İzmir talebiniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İcra Mal Beyanı Nereye Yapılır

İcra mal beyanı, icra takibi sürecinde borçlu tarafından yapılması gereken bir beyandır. Borçlu, sahip olduğu mal varlığını bildirmek ve borcun tahsil edilebilmesi için bu beyanı icra dairesine yapmak zorundadır. İcra mal beyanı, borçlu tarafından icra takibi başladıktan sonra ilgili icra dairesine yapılır. İcra dairesi, borçluyla iletişime geçerek icra takibi sürecini başlatır ve borçluya belirli bir süre içinde mal beyanı yapma hakkı tanır. Bu süre genellikle icra takibinin başladığı tarihten itibaren 7 gün olarak belirlenir.

İcra mal beyanı, icra dairesi tarafından sağlanan bir beyan formu üzerinden yapılır. Bu form, borçlunun sahip olduğu taşınır ve taşınmaz malları, banka hesaplarını, gelir kaynaklarını ve diğer varlıklarını detaylı bir şekilde bildirmesini sağlar. Formun eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması önemlidir. Borçlu, icra mal beyanını yaparken ilgili icra dairesine şahsen başvurmalıdır. Başvuruda bulunurken, beyan formunu doldurmalı ve varlık bilgilerini doğru bir şekilde beyan etmelidir. Beyan formu genellikle icra dairesinin sekreterya bölümünde bulunur ve borçluya yardımcı olmak için icra dairesi personeli tarafından verilir.

İcra mal beyanı, borçlunun mal varlığını açıkça ortaya koymasını sağlar ve alacaklının haklarının korunmasını amaçlar. Beyan edilen mal varlığı, icra takibinin etkin bir şekilde yürütülmesi ve borcun tahsilatının sağlanması için önemlidir. Borçlu, mal beyanını eksiksiz ve doğru bir şekilde yapmalı, aksi takdirde hukuki sonuçlar doğabilir. İcra mal beyanı, icra takibi sürecinin adil ve şeffaf bir şekilde ilerlemesini sağlar. Alacaklı, beyan edilen mal varlığını inceleyerek tahsilat için gerekli adımları atabilir. Aynı zamanda, borçlu da mal beyanı yaparak yasal yükümlülüğünü yerine getirmiş olur ve icra takibi sürecindeki sorumluluklarını yerine getirir. İzmir icra avukatı isteğiniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İcra Mal Beyanı Dilekçesi

İcra mal beyanı bildirimi dilekçesi, borçlu tarafından icra takibi sürecinde mal varlığının bildirilmesi amacıyla icra dairesine sunulan bir yazılı beyandır. Borçlu, bu dilekçe aracılığıyla sahip olduğu taşınır ve taşınmaz malları, banka hesaplarını, gelir kaynaklarını ve diğer varlıklarını detaylı bir şekilde bildirir. Peki, icra mal beyanı dilekçesi nasıl yazılır? İşte adım adım yol gösteren bir rehber:

  • Başlık ve İçerik: İcra mal beyanı dilekçesini yazmaya başlarken, dilekçenin başına &#;İcra Mal Beyanı&#; başlığını ekleyin. Ardından, dilekçenin içeriğine geçin. İlk paragrafta, adınız, soyadınız, TC kimlik numaranız, adresiniz ve iletişim bilgileriniz gibi kişisel bilgilerinizi belirtin. Daha sonra, borçlu olduğunuz alacaklı ve icra dosya numarası gibi bilgileri dilekçede açıkça ifade edin.
  • Mal Varlığının Detayları: İkinci paragrafta, sahip olduğunuz taşınır ve taşınmaz malları, banka hesaplarını, gelir kaynaklarını ve diğer varlıkları ayrıntılı bir şekilde belirtin. Her bir varlığı listeleyin ve değerlerini mümkün olduğunca net bir şekilde ifade edin. Örneğin, gayrimenkul ise adresini, aracı ise marka ve modelini, banka hesabı ise hesap numarasını beyan edin.
  • Beyanların Doğruluğu ve Sorumluluk: Dilekçenin bir sonraki bölümünde, beyan ettiğiniz mal varlığının doğru ve güncel olduğunu, eksik veya yanıltıcı bilgi vermediğinizi ve sorumluluğun size ait olduğunu belirtin. Bu, beyanlarınızın hukuki bir açıdan doğru ve geçerli olduğunu vurgulamak için önemlidir.
  • İmza ve Tarih: İcra mal beyanı dilekçesinin sonunda, dilekçeyi imzalayın ve tarihini yazın. İmzanızı atarken, adınızın altında imza atan kişi olduğunuzu belirtmek için &#;İmza&#; ifadesini kullanın. Ayrıca, tarih kısmında dilekçenin yazıldığı günü, ayı ve yılı açıkça belirtin.
  • Ekler: İcra mal beyanı dilekçesine ek olarak, mal beyanını destekleyici belgeleri de ekleyebilirsiniz.
yazarT+

Mal Beyanı Nedir? Mal Beyanı Dilekçesi Örneği

Mal beyanı İcra İflas Kanunu’nun Maddesinde düzenlenmiş olup kişinin gerek kendisinde gerek üçüncü şahıslar yedinde bulunan mal ve alacaklarına ilişkin borcuna yetecek miktarı ve her türlü kazanç ve gelirini, borcunu ne suretle ödeyeceğini icra dairesine bildirme olarak tanımlanmıştır. Bu bildirim yazılı olarak yapılabileceği gibi sözlü olarak da yapılabilir. Bilindiği üzere ödeme emri eline ulaşan borçlu kanuni süreler içerisinde ya borcunu ödeyecek ya itirazda bulunacak ya da mal varlığı beyanında bulunacaktır. Bu makalemizde sizlere İcra mal beyanı kurumunu detaylıca anlatıp ardından “Mal Beyanı Dilekçesi Örneği” paylaşacağız.

İcra İflas Kanunu’nun Maddesine göre ödeme emrini alan borçlunun yedi gün içerisinde icra müdürlüğüne başvurarak borcun tutarı kadar mal beyanında bulunması gerekmektedir.

Bu beyanda evdeki eşyalar, üçüncü kişilerden olan alacaklar, maaşlar ve benzeri gibi mal ve alacakları gösterilebilmektedir. Bu noktada mal beyanında bulunurken borç miktarınız kadar mal ve alacağınızı göstermenizin yeterli olduğunu unutmamak gerekmektedir. Eğer ki borç bir kambiyo senedinden kaynaklanıyorsa bu durumda mal beyanında bulunma süreniz yedi gün değil on gündür. Borçlu ödeme emrine itiraz ederse karar kendisine tebliğ edilene kadar mal beyanında bulunma yükümlülüğü yoktur ancak itirazının reddedildiğine ilişkin kararın kendisine tebliğinden itibaren 3 gün içinde mal beyanında bulunması gerekecektir. Mal beyanında borcun tutarı kadar gösterilen mal, kazanç, üçüncü kişilerin yedinde bulunan alacaklarınız gibi beyanların yanı sıra borcu ne surette ve ne kadar sürede ödeyeceğiniz gibi hususlarında yer alması gerekmektedir.

Mal Beyanında Bulunmama Cezası

İcra İflas Kanunu’nun Maddesinde mal beyanında bulunmayan borçlunun, alacaklının İcra Ceza Mahkemesine yapacağı başvuru ile hakim tarafından bir defaya mahsus olmak üzere hapisle tazyik olunacağı belirtilmiştir. Ancak bu hapis süresi en fazla  üç ay olabilir.

Eğer ki mal beyanında bulunması gereken borçlunun,  üzerine kayıtlı hiçbir mal yoksa bunu bildirmesi de yeterli olacaktır.  Kişi mal beyanında bulunmuş ve yine aynı kişinin beyanda bulunduğu mal tutarı borcu karşılamıyorsa da, eğer ki beyandan sonra yeni bir kazanç, gelir ya da mal elde ederse bunu da mutlaka icra müdürlüğüne başvurarak bildirmelidir.

Genel haciz talebi dilekçesini buradan indirebilirsiniz

İcra Mal Beyanı Kalktı mı?

İcra mal beyanı kalktı mı? Mal beyanında bulunmamanın cezası kalktı mı? Sorularına verilebilecek en kısa cevap “hayır” olacaktır.

Şöyle ki; İcra İflas Kanunun Maddesi borçlunun mal beyanında bulunmasını bir yükümlülük olarak düzenlemiş ve mal beyanında bulunmayan borçlunun bir defaya mahsus ve en fazla üç ay süreyle hapisle tazyik edileceğini düzenlemiştir. Dolayısıyla ne borçlunun icra dairesine mal beyanında bulunma yükümlülüğü ne de mal beyanında bulunmamanın cezası yılında kalkmamıştır.

İcra Mal Beyanı Dilekçesi Örneği

Tarafınıza ödeme emri geldikten sonra ödeme yapmayacak ya da itirazda bulunmayacaksanız, İcra Müdürlüğüne başvurarak mal beyanında bulunma yükümlülüğünüz vardır. Bu mal beyanını yazılı yapabileceğiniz gibi sözlü de yapabilirsiniz. Burada sizlerle İcra Müdürlüğüne mal beyanında bulunmak için başvururken kullanabileceğiniz İcra Mal Beyanı Dilekçesi Örneği hazırladık.

&#; İCRA MÜDÜRLÜĞÜ’ NE

Dosya No: …

Mal Beyanında Bulunan

Borçlu     :   Ad Soyadı ( TC Kimlik)

Adres

Alacaklı   : Ad Soyadı ( TC Kimlik)

Adres

Konu            : … numaralı doya kapsamında gönderilen  … tarihli ödeme emrine karşı sunduğum mal beyanlarımdan ibarettir.

Tebliğ Tarihi  :

AÇIKLAMALAR

  1. Sayın Müdürlüğünüzce …. . Numaralı dosya kapsamında gönderilmiş olan ödeme emrini …tarihinde tarafıma tebliğ edilmiştir. İşbu dilekçe yasal süre içerisinde mal beyanında bulunuyorum. Mal beyanı olarak sunduğum menkul mallarım şunlardır;

(Burada mal beyanında sunmak istediğiniz malları  tek tek ve karşılarında  değerleri olacak şekilde yazmalısınız.)

                                           Borçlunun Ad Soyadı                                                                                                                                                            (imza)

Ek : Nüfus Cüzdanı Fotokopisi

Eğer ki üzerinize kayıtlı hiç bir mal, alacak ya da gelir ya da kazanç yoksa dilekçede mal ve alacaklarınızı belirtmek yerine bu durumu da belirtebilirsiniz bu noktada önemli olan bir mal beyanında bulunmanızdır. Sonuç olarak herhangi bir mal, alacak, kazanç ya da gelirin olmadığını beyan etmek de mal beyanı kapsamına girmektedir.

Mal Beyanı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Mal beyanında bulunurken yalan söylersem ne olur?

İcra İflas Kanununun Maddesinde kişinin gerçeğe aykırısı mal beyanında bulunması halinde, alacaklı şikayet ederse üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı belirtilmiştir. Ancak pratikte genellikle CMK Madde gereği  mahkemece, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmektedir.

Üzerime kayıtlı hiçbir mal yok, mal beyanında bulunmalı mıyım?

Kişinin üzerine kayıtlı hiçbir malı bulunmaması yine de mal beyanında bulunma yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Aksi takdirde mal beyanında bulunmayan borçlu tazyik hapsi ile karşılaşabilecektir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası