çağrı şibal / Uzm. Dt. Çağrı Şibal - Yorumları incele ve randevu al | DoktorTakvimi.com

Çağrı Şibal

çağrı şibal

468878
Maksiller protraksiyon amacıyla kullanılan iki farklı sistemin sonlu elemanlar analizi ıle incelenmesi / Evaluation of two different systems used for maxillary protraction by finite element analysis
Yazar:MUHAMMED ÇAĞRI ŞİBAL
Danışman: YRD. DOÇ. DR. CENK AHMET AKCAN
Yer Bilgisi: Hacettepe Üniversitesi / Diş Hekimliği Fakültesi / Ortodonti Ana Bilim Dalı
Konu:Diş Hekimliği = Dentistry
Dizin:Dental aygıtlar = Dental instruments ; Diş hekimliği = Dentistry ; Maloklüzyon-angle sınıf III = Malocclusion-angle class III ; Ortodonti = Orthodontics ; Ortodontik aygıtlar = Orthodontic appliances ; Sonlu elemanlar analizi = Finite element analysis ; Çene anormallikleri = Jaw abnormalities Onaylandı
Diş Hekimliği Uzmanlık
Türkçe
2017
141 s.
Çalışmamızın amacı, maksiller retrognatiye bağlı sınıf III maloklüzyonların tedavisinde kullanılan iki farklı iskeletsel ankraj metodunu sonlu elemanlar analizi ile kıyaslayarak, tedavi sırasında oluşturdukları farklıları öngörmektir. Bu amaçla sonlu elemanlar analizinden faydalanılarak iki farklı kranial modelleme uygulanmıştır. Birinci modelde palatinal bölgeden destek alan minividalar üzerinden maksiller molarlardaki bantlara uzanan hybrid-hyrax apapeyi simule edilmiştir ve maksiller molarlar üzerinden oklüzal düzlemin 30 derece kadar altından geçecek şekilde protraksiyon kuvveti uygulanmış ve elde edilen sonlu elemanlar modelinde Von Misses gerilme, maksimum asal gerilme, minimum asal gerilme ve yer değiştirme değerleri elde edilmiştir. İkinci moldelde ise infrazygomatik kreste iskeletsel ankraj uygulanan miniplaklar simule edilmiştir ve maksiller birinci molar hizasından geçen miniplakların alt terminal kısmı üzerinden oklüzal düzlemin 30 derece kadar altından geçecek şekilde protraksiyon kuvveti uygulanmış ve elde edilen sonlu elemanlar modelinde Von Misses gerilme, maksimum asal gerilme, minimum asal gerilme ve yer değiştirme değerleri elde edilmiştir. Her iki modeldeki Von Misses gerilme, maksimum asal gerilme, minimum asal gerilme ve yer değiştirme değerleri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Çalışmamızın sonucunda ise her iki modelde maksillanın anterior yöndeki büyümesini stimule edecek tarzda maksimum asal gerilme değerleri elde edilmiştir. Yine aynı şekilde her iki modelde de maksilla protraksiyon kuvveti altında frontomaksiller ve frontonazal süturlarda baskı tarzında gerilme kuvveti kuvvetleri meydana gelerek anterior rotasyon yapacak şekilde harekete zorlandığı görülmüştür fakat bu anterior rotasyon etkisinin maksimum ve minimum asal gerilme değerlerine bakıldığında miniplak modelinde daha az meydana geldiği görülmüştür. Hybrid hyrax modelinde ise dişler üzerine uygulanan apareyin miniplak modeline kıyasla dental yapılarda da etki oluştuduğu gözlemleniştir.
The aim of our study was to predict the differences in the two different skeletal anchoring methods used in the treatment of class III malocclusions with maxillary retrognathia by using finite elements analyssis. For this purpose, two different cranial models were constructed by using the finite element analysis. In the first model, a hybrid-hyrax appliance, which extends from the palatinal region through the miniscrews supporting with maxillary molar bands simulated and the protraction force was applied below the occlusal plane with 30 degree through the maxillary first molar and the Von Misses stress, maximum principal stress, minimum principal stress and displacement values were obtained. In the second model, infrazygomatic skeletal anchored miniplates were simulated and the protraction force was applied to pass the lower end of the miniplates passing through the first molar line at a distance of 30 degrees below the occlusal plane, and Von Misses stress, maximum principal stress, minimum principal stress and displacement values were obtained. Von Misses stress, maximum principal stress, minimum principal stress and displacement values in both models were evaluated comparatively. As a result of our study, the maximum principal stress values were obtained in a manner to stimulate the anterior growth of the maxillaries in both models. Similarly, in both models, it was observed that in the frontomaxilary and frontonasal sutures under the maxillary protraction force, tensile forces in the form of pressure were seen while maxilla moves anteriorly, but this anterior rotation effect was less frequent in the miniplate model when the maximum and minimum principal stress values were considered. In hybrid hyrax model, it was observed that dental structures also had an effect compared to the miniplate model.

Uzm. Dr. Çağrı Şibal

Ortodonti tedavileri estetik kaygılardan önce zorunlu durumlar için yapılan tedavilerdir. Tedavi başarılı bir şekilde tamamlandığında hastalarda hem estetik gülüş hem de sağlıklı dişlere sahip olma yolunda büyük bir adım atılmış olur. Ortodontik tedavilerde doktor hastaya uygulanacak tedaviyi özel olarak planlar ve uygular. Ortodonti tedavilerinde planlanacak olan tedavi süreci tamamen kişiye özeldir. Çünkü her hastanın ağız ve çene yapısı birbirinden farklıdır. Şeffaf plak tedavisi, çene sorunlarının tedavisi gibi farklı tedavi yöntemleri vardır ve bu tedavilerden hangisinin uygulanacağı ortodontist tarafından belirlenir.

Ortodonti Nedir?

Ortodonti terimi diş dizisinin düzgün dizilmesi anlamına gelen bir kelimedir. Ortodonti konusunda uzmanlaşmış diş hekimleri, dişlerin, çenenin ve yüzün anormal konumlanmasını düzeltmek için tedaviler uygularlar. Ortodonti yalnızca güzel bir gülümseme sağlamaz, aynı zamanda daha iyi çiğneme ve daha sağlıklı çalışan bir çene yapısını da sağlar. Çapraşık sıralanan dişler arasında yiyecek parçalarının birikmesi nedeniyle oluşan diş çürük riskini de azaltır. Çeşitli sorunlar nedeniyle varolan diş eti  sorunlarını da engeller.

Ortodontist Ne Demek?

Ortodontist, ortodonti uzmanına verilen unvandır. Diş, çene ve ağız düzensizlikleri konusunda teşhis ve tedavi sağlayan sağlık profesyonelleridir. Bununla birlikte diş hekimliği eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda uzmanlık eğitimi alan diş hekimidir. İzmir, ortodontist alanında uzman ve deneyimli diş hekimi arayanların başvurduğu bölgelerden biridir.  

Ortodonti Tedavileri

Ortodonti tedavileri dişleri daha iyi hale getirmek için diş teli takılmasını ile uygulanan ve periyodik kontrollerle ile ilerleyen bir tedavi sürecidir. İzmir’ de bulunan ortodonti kliniğimizde ortodontik tedavi uygulamaları profesyonel olarak yapılırken sadece İzmir ortodonti alanında değil çevre illerden de gelen hastalara hizmet vermektedir.

Ortodonti tedavilerine karar vermeden önce bu tedavilerin bir süreç olduğu unutulmamalıdır bu yüzden hem tedavi türünün seçiminde hemde ilerleyişinde ortodonti uzmanının verdiği tavsiyelere uymak büyük önem taşımaktadır.

Ortodonti tedavileri içerisinde farklı braket şekillerine göre farklı isimler vardır. Örneğin; klasik metal braketler, seramik braketler, safir braketler, damon (kapaklı) metal braket, damon (kapaklı) şeffaf braket, lingual braket şeklinde farklı sınıflara ayrılmaktadır. Bayraklı ortodontist hastanın ağız ve diş sağlığı durumuna göre ona en uygun ortodonti tedavi yöntemini planlayarak gerçekleştirir.

Ortodontik tedavilerde bazı durumlarda klasik tel tedavisi kullanılırken bazı durumlarda ise şeffaf plak tedavisi (invisalign) uygulanmaktadır,  burada tedavi metodları arasında seçim yapılırken varolan sorun/lara ve hastanın da özel isteklerine göre  tedavi şeması şekillendirilir, bu sebeple hastaların detaylı bir ortodonti muayenesi şarttır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır