avokado ne ile yenir / Avokado Nasıl Tüketilir, Nelerle Yenir? Avokadonun Besin Değerleri ve Avokadolu Tarifler

Avokado Ne Ile Yenir

avokado ne ile yenir

Diyette avokado ne kadar tüketilmeli, her gün yenir mi? Zayıflamak için avokado nasıl yenir, yağ yakar mı?

Diyet yapanlar için en önemli şey yağ yakımıdır. Zayıflamak için tercih edilen meyvelerden biri de avokadodur. Özellikle içerisinde bulunan doymuş yağlar sebebiyle karın yağlarının yok edilmesine yarayan avokado diyet yapanların tükettiği en önemli besinlerinden biridir.

AVOKADO HER GÜN YENİR Mİ?

Diyet yapanlar için avokadonun her gün yenip yenmeyeceği de merak konusu. Diyet yapan bir kişinin günlük ortalama alması gereken kalori miktarı 2 bin civarında iken günlük alması gereken yağ oranı ise yaklaşık 65 gramdır. Diyetlerin vazgeçilmez tercihi olan ve 23 gram yağ oranı bulunan avokado meyvesi günlük yağ miktarının üçte birine sahiptir. Uzmanlar gün aşırı olacak şekilde avokadoyu yarım olarak tüketmenin daha faydalı olacağı kanaatini taşıyor. Ayrıca bir orta boy avokado, içerisinde taşıdığı 2 gram şekerle kan şekeri ihtiyacınızı da karşılamış oluyor.

AVOKADO YAĞ YAKAR MI?

Avokadonun yağ yakıp yakmadığı da çok konuşulan konular arasında. Özellikle bölgesel zayıflama konusunda avokadonun önemli bir rolü var. Avokado içerisinde bulundurduğu doymamış yağ asitleri sayesinde insan vücuduna mucizevi bir etki oluşturuyor. Çok iyi derece yağ yakımına etkisi olan ve aynı zamanda besleyici özelliğe sahip bu meyve birçok işi bir anda görebiliyor. Nasıl mı?

Avokado içerisinde bulunan mineraller ve doymamış yağ sayesinde kolesterol seviyesini düşürür. Ayrıca yine yağ yapısı sayesinde enerjiyi artırıcı özelliğe sahiptir. Yüksek oranda sahip olduğu lifli yapı sayesinde diyet yapanların göz bebeği olarak görülür çünkü tokluk hissi verir ve iştahı azaltan bir yapıya sahiptir.

Aynı zamanda lifli bir yapıya sahip oluşu avokadonun özellikle bel çevresindeki yağ yakımında oldukça etkili olur. Bu da avokado zayıflatır mı sorusunu akıllara getiriyor. Yapılan bazı araştırmalara göre düzenli avokado tüketen insanların daha az kilo aldığı görülmektedir. Avokadonun içerisinde bulundurduğu antioksidanlar ve oleik asit, oksidatif hem stresi azaltmaya yardımcı olurken hem de obezite riskini azaltır.

AVOKADONUN ZARARLARI NELERDİR?

Avokado meyvesi ile ilgili diyetlerde tüketilip tüketilemeyeceği, ne kadar tüketileceği, avokadunun zayıflamaya etkisi, insan vücuduna faydalarından bahsettik. Bu kadar faydaya rağmen avokadonun zararları nelerdir bu da önemli bir soru. Peki avokado zararlı mıdır, avokadonun zararları nelerdir?

Kalp, göz, karaciğer sağlığında etkisi olan K vitamini bakımından zengin, ruh sağlığına iyi gelen, sindirime yardımcı olan ve birçok faydası bulunan bir meyve insan vücuduna zarar verebilir mi?

Bilindiği üzere birçok şey faydalıdır ancak fazla ya da bilinçsiz tüketildiğinde zararları görülebilir. Avokadonun da zararlarını bu şekilde değerlendirebiliriz.

Avokado zararları, bazı kişilerde yoğun baş ağrısı ve migren olarak görülebiliyor. İçerisindeki yağ oranı nedeniyle karaciğere zarar verebiliyor bu nedenle karaciğer hastalığı bulunan kişilerin avokado kullanmadan önce doktoruyla iletişime geçmesi oldukça önemli. Dengeli bir tüketim gerçekleşmediği zaman avokado ciltte kaşıntılar, kızarıklık ve alerjik reaksiyonlara da sebep olabiliyor. Yine aşırı avokado tüketimi ağız yaralarına da sebep olabiliyor. Avokado dengeli tüketildiği zaman kolesterolü dengeleyici bir özellik sağlarken aşırı tüketim nedeniyle kolesterolü yükseltici bir etkiye sahip oluyor.

Avokadoyu diyetlerde kullanmak isteyen ve fayda görmek isteyenler için dengeli bir tüketim oldukça önemli.

DİYETTE AVOKADO YERİNE NE YENEBİLİR?

Avokado diyetlerin olmazsa olmazı dedik, zayıflama konusunda büyük etki sağladığını söyledik. Peki avokado yerine diyetlerde başka neler yiyebiliriz?

Avokado, magnezyum ve potasyum bakımından zengin bir meyvedir. Ayrıca E ve A vitamini de içerir. Lif oranı yüksek bir meyve olduğu için kabızlığa da iyi gelir. İşte bunları içinde bulunduran ve avokado yerine tercih edilebilecek yiyecek börülcedir. Börülce de tıpkı avokado gibi A vitamini ve potasyum içerir. Kabızlık ve kolesterole iyi gelen börülce avokado yerine tercih edilebilecek bir sebzedir.

Avokado Nedir, Nasıl Yenir? Avokadonun Faydaları Nelerdir?

Avokado son yıllarda oldukça popülerleşmiş ve ülkemizde sıkça tüketilen bir meyve haline gelmiştir. Sağlığa oldukça faydalı olan bu meyve, vücudun yağda çözünebilen vitamin ve minerallerini emmesini sağlar ve diğer besinlerle tüketilmesi durumunda vücuda faydası yüksektir. Avokado kan trigliserid seviyelerinin dengelenmesinde büyük rol oynar. İçerdiği birçok antioksidan sayesinde hastalıkların önlenmesinde yardımcı olur ve bağışıklığa olumlu yönde etki eder. Potasyum ve B,E,K,C vitaminlerini barındıran avokado, vitamin bakımından zengin olmasıyla beraber cilt, saç ve göz sağlığı için muhakkak tüketilmesi gerekmektedir.

Avokado Nedir?

Avokado, avokado ağacının yağlı yapıya sahip meyvesidir. Meksika ve Orta Amerika dolaylarında yetişen bu meyve doymamış yağları barındırdığı için çok zengin bir meyvedir. Diğer meyvelere kıyasla yağ oranı yüksek olan bu meyve, kremsi bir yapıya sahiptir ve kolaylıkla tüketilebilir. Bir ortalama avokadonun %70’inden fazlası iyi yağlardan oluşur. Yağda çözünen antioksidan içeren meyveler arasında avokado başta yer alır. Avokado yağı, trans yağlar yerine yemeklerde tercih edilebilir. Vegan ve vejetaryenlerin tüketmesi için uygun bir besindir.

Avokado Nasıl Yenir? Nasıl Tüketilir?

Avokado birçok besinle birlikte tüketilebilen, yoğun tadı olmayan bir meyvedir. Avokado dilimlenerek, üzerine limon, tuz ve farklı baharatlar konularak, ekmek üzerine sürülmesi ile ya da direkt salatalara konularak tüketilebilir. Ayrıca smoothie’lerde; çikolata ve kakao karıştırılarak puding gibi tatlı şekilde de tüketilebilir. Avokado ne kadar faydalı da olsa içerdiği sağlıklı yağlar sebebiyle fazla tüketildiğinde kalori miktarı yükselecektir. Bu yüzden diyet yapanlar ya da kalori-kilo dengesini sağlamaya çalışanlar fazla avokado tüketmekten kaçınmalıdır. Uzmanların tavsiyesine göre günde yarım avokado ya da bir avokadonun 3/1’i kadarını tüketmek yeterli olacaktır. Meyve uzunlamasına ortasından kesildikten sonra iki eş parçaya bölünür. Ortadaki iri çekirdeği çıkarılır. Daha sonra ay şeklinde ince dilimler halinde kesilebilir, bir kâse içerisinde ezilerek püre haline getirilebilir. Arzuya göre tuz, pul biber, karabiber, sarımsak tozu gibi baharatlarla zenginleştirilebilir. Arzuya göre limon sıkılabilir, yoğurt ile karıştırılabilir ya da domates, soğan, maydanoz ilave edilerek salata şeklinde tüketilebilir. İlave yağ konması gerekmez.

Avokadonun Faydaları Nelerdir?

Avakadonun faydaları, avokadonun birçok faydası bulunmaktadır ve birçok hastalığa karşı da koruma özelliği taşır. Avokadonun faydaları şu şekilde sıralanabilir:
• Avokado; C,E,K,B6,B1,B3,B9,B2,B5 vitaminlerini içermesiyle beraber
- Demir,
- Bakır,
- Çinko,
- Fosfor,
- Potasyum,
- Manganez gibi mineralleri de bünyesinde barındırır. İçerisinde omega-3 gibi vücudun gereksinim duyduğu yağ asitleri de bulunmaktadır.

• Avokado oldukça iyi bir lif kaynağıdır. Bu sayede tüketildiğinde sindirim sistemine faydalı olurken aynı zamanda tok tutmayı da sağlar. Ortalama bir avokadonun kalori değeri yaklaşık kadardır ve bir yarım avokadonun içerdiği lif miktarı gram kadardır. Kabızlık sorununa faydalı olacak bir besindir.

• İçerdiği yağ asitleri sayesinde tüketildiğinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kandaki şeker düzeylerini dengeler. Ayrıca vitamin ve minerallerin emilimini kolaylaştırır.

• Kolesterol seviyesinin sabitliğini sağlar avakado ve bu da kalbe direkt etki eden bir durumdur.

• İçerdiği güçlü antioksidan karotenler sayesinde göz sağlığının korunmasını sağlar. Gözü ultraviyole ışınlarından korumaya karşı savunma oluşturur.

• İçerdiği yüksek potasyum minerali sayesinde depresyonun azalmasını sağlar.

• Günde yarım avokado tüketmek K vitamini ihtiyacının %22’sini edinmeye yardımcı olur. Kemik sağlığı için oldukça önemli olan K vitamini içeren avokado, tüketilmesi durumunda kemik sağlığına oldukça faydalı olacaktır. Avakado besin değeri oldukça fazla olan bir meyvedir.

• Ayrıca içerdiği lif bakımından kronik hastalıklara karşı da savunmacı bir besindir. Sık sık avokado tüketen birinde kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, bağırsak ve mide hastalıkları görülme sıklığı azdır.

Avokado, içerdiği beta-karotenoidler sayesinde tüketildiğinde, kıkırdak yaralanmaları ile daha az karşılaşılır. Osteoporoz yani kemik erimesi oluşumunu önler. Avokado özellikle kemik erimesi rahatsızlığı olanlara önerilmektedir.

• Vücuttaki toksik maddelerin önlenerek, yaşlanmaya karşı bir savunma mekanizması geliştirir. Dolayısıyla yaşlanmayı önler ve olası hastalıkların da oluşumunu önler.

• İçerisinde bulunan sağlıklı yağlar, protein ve mineraller hem yaşlıların, hem çocukların hem de hamilelerin tüketmesi için birebirdir.

• Sporculara ve diyet yapanlara da metabolizmayı hızlandırması, doygunluk vermesi, vücudun ihtiyacı olan besinleri barındırması sebebiyle tüketilmesi önerilir.

• Avokadonun içerdiği linoleik asit, kuru ciltlere; saç kırılmalarına, dökülmelerine ve saç yıpranmalarına, yaraların iyileşmesine faydalıdır.

• Avokadonun içinde bulunan yağ asitleri beyin fonksiyonlarının düzgün çalışmasına ve hafızaya olumlu yönde etki eder.

• Avokadoda bulunan yüksek demir oranı sayesinde veganlar ve vejetaryenler için et yerine tüketilebilir ve etten alınabilecek demir oranı avokado ile karşılanabilir.

• Diğer meyvelere nazaran içeriğinde oldukça az şeker bulunması ile avokadonun glisemik indeks düzeyi sıfır kadardır. Böylelikle kan şekerini kontrol altında tutar.

• Avokadonun probiyotik etkisi vardır.

Avokadonun Zararları Nelerdir?

Avokadonun birçok yararı bulunmasına rağmen bazı zararları da olabilmektedir. Avokadonun zararlarının ortaya çıkması kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Avokadonun fazla tüketilmesi sakıncalı olabilir, kişide bulunan bazı hastalıkların varlığı sebebiyle ya da bazı ilaçlarla birlikte tüketilmesi durumunda istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Avokado tüketmeden önce şu unsurların göz önünde bulundurulması gerekmektedir:

• Hamilelik döneminde veya emzirme döneminde olan kişiler avokadoyu hekimlerine danışarak tüketmelidir. • Avokadonun aşırı tüketilmesi durumunda vücut; kaşıntı, kızarıklık gibi alerjik reaksiyonlar gösterebilir. • Latekse alerjisi olan kişilerin uzak durması gereken bir besindir. • Hassas cilt tipine sahip kişiler kullanırken dikkat etmelidir. • Grip, astım gibi üst solunum yolu rahatsızlıkları olan kişiler avokado tüketirken dikkatli olmalıdır. • Kişi kan inceltici ilaçlar kullanıyorsa avokado tüketmeden önce bir hekime danışmalıdır. • Kolesterolü olanlar ve karaciğer hastalığı olanlar hekim kontrolü eşliğinde kullanmalıdır.

 

Avokado Nasıl Seçilir?

Avokadonun tüketilmesi için olgun olması önemlidir. Marketlerde her zaman olgun avokado bulunmaz. Bu sebeple avokado alınacağı zaman iyi seçilmiş olması gerekir. Olgun olmayan avokadoyu soyması ve ezmesi güçtür. Bu yüzden kullanılması da zor olur. Olgun bir avokado hafifçe sıkıldığında içe göçer ve içinin yumuşak olduğu anlaşılır. Olgun avokadoların renkleri koyudur. Yemyeşil ve sert avokadolar, henüz olmamış avokadolardır. Bununla beraber siyaha yakın rengi olan ve oldukça içe göçmüş olan avokadolar bozulmuş olabilir. Yani bir avokadonun görünüşünden de yemeye hazır olup olmadığı kolayca anlaşılabilir. Eğer avokado olgunlaşmamışsa muzlarla aynı yerde muhafaza edildiğinde birkaç gün içinde olgunlaşması hızlandırılabilir. Diğer bir seçenekte avokadoyu bir kâğıda sarıp karanlık bir yerde saklamaktır. Öte yandan dilimlenmiş bir avokado da su dolu bir kavanozun içinde bozulmaması için saklanabilir. Bu şekilde bozulma olasılığı azalacaktır ve bir hafta kadar meyveyi saklamak mümkündür.

Avokado Güzellik Maskesi Olarak Kullanılabilir Mi?

Avokado yenerek tüketilebildiği gibi güzellik alanında da kullanılabilen şifalı bir meyvedir. Kuru cilde sahip kişiler, avokadonun içerdiği sağlıklı yağlar sayesinde, meyveyi nemlendirici bir maske şeklinde kullanabilir. Yarım avokado ve yarım su bardağı yulaf ezmesi karıştırılarak maske elde edilebilir. Yağlı ciltler için ise; bir avokado, bir muz ve bir yumurta karıştırılarak yüze maske şeklinde uygulanabilir.

Avokado Yağının Faydaları Nelerdir?

Avokado yağı hem yemekleri pişirme amaçlı hem de salatalarda kullanılabilir. Soğuk press yöntemiyle meyveden çıkarılan bu sağlıklı yağ, zeytinyağına bir alternatif olabilir. Aynı zamanda yaşlanma karşıtı olan avokado yağı, kuru saç ve kuru cilde sahip kişilerin güzellik bakımında yer alması gereken sağlıklı bir yağdır.

Güncelleme Tarihi: 10 Nisan

Yayınlama Tarihi: 11 Nisan

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası