mide ülserinin tedavisi nasıl olur / Ülser Nedir? Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi | Anadolu Sağlık Merkezi

Mide Ülserinin Tedavisi Nasıl Olur

mide ülserinin tedavisi nasıl olur

Mide Ülseri Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Mide, yiyeceklerin sindirilmesine yardımcı olmak ve mikroplara karşı koruma sağlamak için güçlü bir asit üretir. Midenin bir diğer görevi ise, üretilen güçlü aside karşı vücuttaki diğer dokuların zarar görmemesi için mukus tabakası salgılamaktır. Eğer mukus tabakası bir sebeple aşınırsa, asit mide dokusuna hasar vererek mide ülseri oluşmasına neden olur.

Mide ülserini tedavi etmek göreceli olarak kolay olsa da tedavi edilmediği durumlarda ciddi sorunlara neden olabilir. Mide ülseri hakkında tüm bilinmesi gerekenleri yazımızda bulabilirsiniz.

Mide Ülseri Nedir?

Mide ülseri; mide asidinin veya pepsin sıvısının mide veya ince bağırsağın iç katmanını tahrip etmesi sonucu oluşan yaralardır. Peptik mide ülserleri olarak da bilinen bu rahatsızlık, mideyi kaplayan koruyucu mukus tabakasının zarar gördüğü durumlarda ortaya çıkar.

Ülser Türleri Nedir?

Peptik ülserler bulundukları yere göre tanımlanırlar. En yaygın ülser türleri; midede oluşan gastrik ülser, özafagus ülseri ve ince bağırsağın üst bölümünde oluşan onikiparmak ülseridir. Peptik ülserlerin nedenleri arasında ise aşırı mide asidi üretimi, bakteri enfeksiyonu ve bazı ilaçların kullanımı yer alır.

Özafagus ülseri; boğazı mideye bağlayan, bir tüp görevi gören yemek borusunun iç katmanında gelişen yaralardır. Göğsün ortasında veya altında ağrılı yanma hissine neden olur. Özafagus belirtileri arasında; iştahsızlık, yutma zorluğu, bulantı, ağızda acı ya da ekşi tat, boğaz ağrısı ve ses kısıklığı yer alır.

Duodenum ülseri; onikiparmak bağırsağının iç duvarlarında meydana gelen açık yaralardır. Onikiparmak bağırsağı ülseri ile midedeki ülser benzer belirtiler gösterir. Onikiparmak bağırsağındaki ülser, yemek yedikten birkaç saat sonra karında ağrıya neden olabilir. Özellikle sabahları ve akşamları mide boşken başlayan karın ağrısı dudenum ülserinin belirtisidir.

Ülser Neden Olur?

Midenin iç katmanını koruyan mukus tabakası zarar gördüğünde sindirim sistemi mekanizmasında bir dengesizlik oluşur. Bu dengesizlikler de çeşitli mide hastalıklarına kapı açar. Reflü, gastrit, peptik ülser ve dispepsi sindirim sistemi mekanizmasının bozulmasıyla ortaya çıkar.

Mide de ülsere neden olan ve sindirim sisteminde dengesizlik oluşturan faktörler arasında;

  • Aşırı tuz tüketmek
  • Sık sık ağrı kesici ilaç kullanmak
  • Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar
  • Düzensiz ve sağlıksız beslenmek
  • Aşırı yemek yemek veya uzun süre aç kalmak
  • Stres, yorgunluk ve uykusuzluk
  • Hiperkalsemi
  • Helicobakter pylori

Ülser Belirtileri Nelerdir?

Midenin çevresinde veya biraz üstünde görülen ağrı ve hazımsızlık mide ülserinin ana belirtisidir. Mide bölgesinde yanma, batma veya acıma olarak tanımlanan semptomlar da ülser belirtileri arasında yer alır. Diğer mide ülseri belirtileri şunlardır:

  • Yemek yedikten sonra başlayan ağrı
  • Ağrı nedeniyle yemek yiyememe
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Kilo kaybı, iştahsızlık
  • Hazımsızlık, şişkinlik
  • Geğirme
  • Sırt ağrısı

Bazı kişilerde yukarıda bahsedilen midede yara belirtileri görülmez. Kişi bir anda mide kanaması veya mide delinmesi ile karşı karşıya kalabilir. Olası risklere karşı ilk belirti fark edildiğinde hemen doktora başvurulmalıdır.

Mide Ülseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mide ülseri tedavisi; ilaç, diyet veya cerrahi yöntemler ile yapılır.

Mide ilaçları; midenin aşırı asit üretmesini engeller, semptomların rahatlamasını sağlar ve mide yarasını iyileştirir. Eğer ülser funduszeue.info bakterisinden kaynaklanıyorsa antibiyotik tedavisi şarttır. Ülser genellikle ilaç tedavisine olumlu cevap verir ve ülser diyeti yapıldığında hızla iyileşme gösterir. Mide ülseri tedavisi boyunca ve hatta sonrasında sigara ve alkolden kesinlikle uzak durulmalıdır.

Mide iç katmanının iyileşmesi, hastalığın tekrarlanmasının önlenmesi ve funduszeue.info enfeksiyonu ile baş edilmesi için beslenme alışkanlıkları mutlaka değiştirilmelidir. Ülser diyeti; keskin kuralları olmayan ve hastanın kendisine iyi gelmeyen yiyecek/içecekleri bilerek beslenme alışkanlıklarını değiştirmesidir.

Mide ülseri olan bir kişi yeni beslenme düzenine probiyotik ve lif bakımından zengin besinleri mutlaka eklemelidir. Çünkü probiyotik ve lif bakımından zengin besinler iyileşme sürecini hızlandırdığı gibi mide ülserinin tekrarlanmasını da engeller. Ancak tuzlu ve yağlı yiyecekler midenin iç katmanını değiştirdiği için mide ülserinin iyileşmesini geciktirir ve bakterilere açık hale getirir.

Bazı durumlarda mide ülseri tedavisi için cerrahi yöntemler de tercih edilebilir. Eğer ülser tekrarlamaya devam ederse, iyileşmezse, kanarsa veya yiyeceklerin mideden çıkmasını engellerse ameliyat gerekebilir. Cerrahi müdahale ile kanama yapan damarı bağlama, yarayı alma, dokuyu başka bir yere dikme veya mide asidi üretimini kontrol eden siniri kesme gibi işlemler uygulanabilir.

Midede yoğun kanama, yırtılma veya mide delinmesi gibi durumlar söz konusu olduğunda şiddetli bir ağrı ortaya çıkar ve hasta şoka girebilir. Ülser komplikasyonları olarak bilinen bu durumlarda yine cerrahi müdahale gerekir.

Acil sağlık ihtiyaçlarınızda tedavi masraflarını düşünmeyin! Hemen tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırın, özel hastanede masraflarınız % karşılansın!

Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Mide ülseri, hayati tehlikeye neden olacak şekilde mide iç katmanında, bağırsak veya yemek borusunda kanamaya neden olabilir. Bu bölgelerdeki kanamalar aşağıdaki belirtilere neden olabilir ve ortaya çıktığında mutlaka doktora başvurulmalıdır:

  • Birkaç günden uzun süren veya sık sık tekrarlayan mide ağrısı
  • Sürekli yorgunluk hissi,
  • Kanlı kusma veya kanlı dışkı
  • Siyah dışkı
  • İshal
  • İdrarda azalma
  • İştah kaybı ve aşırı tokluk hissi
  • Şiddetli ağrı ile gelen göz kararması ve nefes darlığı
  • Kalp atışının hızlanması
  • Baş dönmesi

Ülser Ağrısına Ne İyi Gelir?

Mide ağrısına iyi gelen yiyecekler ve içecekler hakkında detaylı bilgi için “Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?” başlıklı yazımızdan faydalanabilirsiniz. Ancak mide ülseri diğer mide rahatsızlıklarına göre daha tehlikeli olduğundan, doktorunuza danışmadan doğal tedavi yöntemlerini denemenizi tavsiye etmiyoruz. Unutmayın; yaşadığınız şiddetli ağrı mide kanamasının veya mide delinmesinin habercisi olabilir.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 18 Mayıs Pazartesi

Güncellenme Tarihi: 5 Mayıs Cuma

Ülser Nedir? Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Ülser Nedir?

Ülser, sindirim sisteminin iç yüzeyinde oluşan açık yaralardır. Midenin iç zarında, ince bağırsağın üst kısmında, yemek borusunda gelişebilir. Sindirim suları mide ve bağırsağın duvarlarına zarar verdiğinde oluşurlar. Bu ülser çeşidine peptik ülser ismi verilir. Ülserler nadiren kendi kendine iyileşir, ancak kişi tedavi görmezse tekrarlayabilir. Sindirim sisteminde helicobacter pylori bakterisinin aşırı büyümesi peptik ülsere neden olabilir. Peptik ülserler, sindirim sisteminin koruyucu astarının hasar görmesi veya aşınması sonucu oluşur. Helicobacter pylori enfeksiyonu çoğu insanda semptomlara neden olmazken, bazen sindirim sisteminin iç yüzeyini tahriş ederek peptik ülsere yol açabilir. Ağız, mide, bacak, bağırsak gibi pek çok alanda bu açık yaralar meydana gelebilse de ülser çoğunlukla mide ve duodenumda meydana gelen ülserleri ifade etmek için kullanılır.

Ülser Belirtileri Nelerdir?

Mide ve duodenumda onları koruyan bir mukozal astar bulunur, ancak bu astar zamanla özellikle beslenme şekline bağlı olarak yıpranabilir. Oniki parmak bağırsağı ve mide ülserlerinin semptomlarında bazı farklılıklar olabilse de çoğu zaman belirtiler benzerdir. Mide ve duodenum ülserlerinin semptomları genellikle benzerdir. En sık şikayet midede yanma şeklinde ağrı oluşmasıdır. Özellikle bazı yiyecekler ülserle ilgili semptomları daha da kötüleştirebilir. Peptik ülseri olan bazı kişilerde ise hiçbir semptom görülmez. Ülserde sıklıkla görülen ağrı durumu bazen yemek yedikten sonra iyileşir. Genel olarak ülser belirtileri şunlardır:

  • Baş dönmesi hissi
  • Kilo kaybı
  • Dışkıda kan
  • Kusma
  • Nefes almada güçlük
  • Mide yanması

Ülser Kimlerde Görülür?

Ailesinde ülser geçmişi bulunan kişilerin ülsere yakalanma riski daha yüksektir. Aynı zamanda bazı besinler, stres ve çeşitli hastalıklar da ülser oluşumuna neden olabilir. Ülser nedenleri şunlardır:

  • Helicobacter Pylori Bakterileri: Helicobacter pylori midede bulunabilen bir bakteri türüdür. Aşırı büyüdüğünde, mide astarını parçalamaya başlar ve ülser oluşturur.
  • İlaçlar: Ülserlerin gelişmesinin diğer yaygın nedenleri arasında, nonsteroidal antiinflamatuar ilaçların (NSAİ’ler) uzun süreli kullanımı veya bu ilaçların yüksek dozlarda kullanılması yer alır. Kan etkili bir şekilde pıhtılaşmazsa ülserler daha fazla kanayabilir. Ülsere neden olabilecek diğer ilaçlar arasında kemoterapi ilaçları ve osteoporoz için kullanılan ilaçlar da yer alır.
  • Zollinger-Ellison sendromu: Zollinger-Ellison sendromu nadir görülen bir durumdur. Pankreas ve ince bağırsakta tümörler gelişmesine neden olan bir sendromdur. Bu tümörler, mide asidi üretimini uyaran gastrin adı verilen bir hormon salgılar. Fazla asit ise ülser oluşumuna sebep verebilir.
  • Crohn Hastalığı: Crohn hastalığı da kişinin hassasiyetini artırarak mide ve duodenum ülserlerine neden olabilir.

Ülser Nasıl Teşhis Edilir?

Ülserlerin semptomları, genellikle safra taşı veya gastroözofageal reflü hastalığı gibi diğer durumların semptomlarına benzerdir. Doğru teşhis almak bu nedenle çok önemlidir. İlk olarak doktor, hastanın tıbbi geçmişini ve mevcut ilaçlarını öğrenir. Aynı zamanda H. pylori enfeksiyonu belirtilerini kontrol etmek için kan, dışkı veya nefes testi isteyebilir. Yapılan testler şunlardır:

  • Pilori Testleri: H. pylori nedeniyle gelişen bir enfeksiyonu teşhis etmek için kullanılan birkaç test vardır. Yaygın olarak dışkı testi kullanılır. Alınan dışkı numunesi test için bir laboratuvara gönderilir. H. pylori, üreaz adı verilen bir enzim ürettiği için yüksek bir üreaz seviyesi enfeksiyon olduğu anlamına gelebilir. H. pylori için nefes testi uygulanmak istenirse hastalara yemeleri veya içmeleri için radyoaktif karbon verilir. Sonrasında nefes bir torbaya toplanarak inceleme yapılır.
  • Özofagogastroduodenoskopi (EGD): EGD bir endoskopi türüdür ve üst endoskopi olarak da adlandırılabilir. Muayeneyi yapan doktor mide veya ince bağırsakta olan ülserleri bu kamera yardımıyla görebilir. Bu test sırasında biyopsiler laboratuvarda parça testi için örnek alınabilir.
  • Üst Gastrointestinal Sistem Filmi: Bu yöntem üst sindirim sistemini görmek için kullanılan bir röntgen türüdür. Baryum sülfat adı verilen bir madde içerek yapılır. Baryum sülfat vücutla etkileşime girmez, bu nedenle sindirim sisteminden geçer, ancak röntgende iç organların görülmesine yardımcı olur. Baryum sülfat yemek borusu, mide ve ince bağırsaktan geçerken bir dizi röntgen çekilir. Bu, ülser gibi herhangi bir anormallik olup olmadığını gösterebilir.

Ülser Türleri Nelerdir?

Ülserler yavaş iyileşen ve tekrarlayabilen ağrılı açık yaralardır. Özellikle peptik ülser adı altında mide ve duodenumda gerçekleşir. Fakat nadiren ağız ya da bacak gibi başka ortamlarda da oluşabilir. Bunlar:

  • Gastrik Ülser: Mide ülseri olarak da bilinen gastrik ülser en yaygın ülser çeşididir. Mide zarında oluşan açık yaralardır. Yanma şeklinde kendisini gösterir.
  • Duodenal Ülser: İnce bağırsağın ilk kısmı olan oniki parmak bağırsağında meydana gelen yaralardır. Belirtileri ve tedavisi çoğu zaman gastrik ülser ile benzerdir.
  • Ağız Ülserleri: Ağız içerisinde meydana gelen açık yaralardır. Genellikle kanser yaraları olarak bilinirler. Ağız ülserleri genellikle tedavi olmaksızın kendiliğinden geçer. Ağrılı hale gelirlerse, doktor veya diş hekimi tarafından reçete edilen ilaçlarla kontrol altına alınabilir.
  • Venöz Ülserler: Genellikle bacakta, diz altında ve ayak bileğinin iç bölgesinde oluşan açık yaralardır. Kalpten yetersiz kan akışının neden olduğu, damarlardaki hasar nedeniyle oluşur. Venöz ülserler çoğu zaman ağrıya neden olmaz. Tedavi, etkilenen bölgeye akışı iyileştirmeye odaklanır.
  • Arteriyel Ülser: Esas olarak arteriyollerin ve kılcal damarların daha küçük tarafında, çoğunlukla ayak bileğinin, ayakların, ayak parmaklarının ve topukların dış tarafında gelişen açık yaralardır. Arteriyel ülserler, dokuya kan akışının olmaması nedeniyle arterlerin hasar görmesinden kaynaklanır ve iyileşme uzun zaman alabilir.
  • Genital Ülserler: Cinsel organlar ve çevresinde gelişen açık yaralardır. Genellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklar sonucunda meydana gelebilir. Fakat, travma ya da inflamatuar hastalıklar nedeniyle de gelişebilir.

Ülserin Tehlikeli Sonuçları Nelerdir?

Ülser tedavi edilmediğinde çeşitli komplikasyonlara neden olabilir. Bu komplikasyonlar bazı durumlarda hayati tehlike oluşturabilen ciddi semptomlar gösterir. Ülserin neden olabileceği durumlar şunlardır:

  • Kanama: Ülserli alan tedavi edilmediğinde ciddi kanamalar oluşturur. Dışkıda kan, koyu renkli dışkı veya şiddetli ağrı gibi kanama belirtilerine dikkat etmek önemlidir.
  • Perforasyon: Perforasyon, sindirim sisteminde meydana gelen organ astarı delikleridir. Nadirdir, ancak ciddi olabilir ve komplikasyonlara yol açabilir.
  • Daralma ve Blokaj: Mide ülserleri midenin uç kısmında (pilor) meydana gelirse daralmaya ve mide çıkışının tıkanmasına neden olabilir. Ülser, duodenumun mideye bağlanan kısmındaysa, gıdanın geçmesini engelleyen iltihaplanma oluşturur. Duodenal ülserler ise meydana geldikleri ince bağırsakta daralmaya neden olabilir. Semptomlar kusma, şişkinlik, erken doyma (doluluk hissi) ve ağrı şeklindedir.

Ülser Tedavi Yöntemleri?

Tedavi ülserin altta yatan nedenine bağlıdır. Mide ülserlerini tedavi etmek için çeşitli ilaçlar mevcuttur. Tedavi çoğu zaman ya midedeki asit miktarını azaltan ya da mide ve onikiparmak bağırsağını koruyan ilaçlar kullanılmasını gerektirir. Ülserleri tedavi etmek için kullanılan yaygın bir ilaç türü, proton pompası inhibitörleri olarak adlandırılır. Bu ilaçlar ülserlere yol açabilen mide asitlerinin oluşumunu engeller. Aynı zamanda ülsere neden olan bakteri antibiyotik tedavisiyle giderilebilir. Tedaviye destek olan diğer faktör ise yaşam tarzında çeşitli değişikliklerdir. Ciddi durumlarda ise sindirim sistemi astarını onarmak için cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Yaygın olarak yapılmaz, ancak kanama veya perforasyon gibi komplikasyonlar varsa gerekebilir. Zollinger-Ellison sendromu nedeniyle oluşan ülserlerde ise tümörleri çıkarmak için ameliyat kullanılabilir. Bu ayrıca tümörlerin vücudun diğer bölgelerine yayılmasını da önleyebilir.

Ülserden Korunmak İçin Neler Yapılmalı?

Ülser yaraları yaşam tarzında yapılan değişiklikler ile bazı kişilerde engellenebilen bir durumdur. Ülserden korunmak için yapılabilecekler şunlardır:

  • Sigarayı bırakmak
  • Kızarmış yiyecekler, baharatlı yiyecekler gibi mideye zarar verebilecek tetikleyicileri azaltmak
  • Yemek yemek ile uyku arasında en az 2 saat bulunması

Ülser Ağrısına Ne İyi Gelir?

Aşırı yeme, gaz ve hazımsızlık ülser ağrısının artmasına neden olabilir. Bu nedenle doktor reçeteli ağrı kesiciler dışında hafif ağrıların önüne geçmek için kullanılabilecek besin öğeleri şunlardır:

  • Probiyotikler ülsere neden olan bakterileri öldürmezler ancak sindirim sistemindeki iyi bağırsak bakterilerinin dengesini yeniden sağlayarak ülserlerin tedavisine yardımcı olabilirler. Bağırsakların sağlığını korumak için yoğurt ve fermente ürünlerin tüketilmesi yardımcı olabilir.
  • Flavonoidler, mide ülseri ile yaygın olarak ilişkili bakteriler olan H. pylori büyümesinin önüne geçmeye yardımcı olabilir. Bu özelliği mide mukusunu artırarak koruyucu görev görmesidir. Özellikle renkli meyveler flavonoidler açısından zengindir.
  • Papatya çayı hafif bağırsak spazmlarını rahatlatmaya, iltihabı ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

Ülser nedir? Ülser belirtileri nelerdir? Mide ülseri nasıl anlaşılır, tedavisi nasıldır?

ÜLSER HASTALIĞI NEDİR?

Ülser, vücutta bir organın yüzeyinde oluşan yaralardır. En sık mide ve onikiparmak bağırsağında görülürler, ancak diğer organların da yüzeyinde ülser oluşabilir.

Ülserler, vücutta normal olarak bulunan asit ve pepsin enzimlerinin, dokuları tahrip etmesine yol açan aşırı üretimi sonucu oluşurlar. Ülserler ağrı, bulantı, kilo kaybı gibi belirtilerle birlikte görülebilir ve genellikle tedavi gerektirir.

ÜLSER NEDEN OLUR?

Ülserin ortaya çıkmasında en büyük sebep, Helicobacter pylori adı verilen bakteri ve NSAİ ilaçların (aspirin ve antiromatizmal ilaçlar) düzenli bir şekilde alımıdır. Ülserin diğer nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir:

● Stres, 

● Alkol ve sigara tüketimi,

● Genetik yatkınlık (irsiyet), 

● Çevre kirliliği,

● Kortizon türü ilaçlar, 

● Sık sık kahve içme alışkanlığı.

ÜLSER TİPLERİ NELERDİR?

Ülser midenin içinde meydana gelirse mide ülseri, ince bağırsağın üst kısmında meydana gelirse duodenal ülser olmak üzere iki genel tipe ayrılabilir. 

MİDE ÜLSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Mide ülserleri her yaş ve cinsiyette görülmekle birlikte 50 yaş sonrası ve erkek cinsiyette daha sık ortaya çıkmaktadır. Onikiparmak bağırsağı ülserleri mide ülserlerine göre daha sık görülmektedir.

Bu tip ülserleri olan hastalar sıklıkla karnın üst kısmında olan ağrı, yanma ve rahatsızlık hissi ile doktora başvururlar.

Bunun dışında mide ülseri ve onikiparmak bağırsağı ülseri bulantı, kusma, aşırı gaz ve şişkinlik, geğirti, kilo kaybı gibi belirtilerle de ortaya çıkabilir.

ÜLSER TEDAVİSİ NASILDIR?

Klinik, laboratuvar ve görüntüleme tetkikleriyle beraber ülser tanısı konulduktan sonra helicobakter pylorimide asidini baskılayan ilaçlar kullanılır. Eğer bakteriler hala duruyorsa enfeksiyona yönelik antibiyotik tedavisine başlanılır.

Ülser ilaçları ile beraber mide asitlerinin azaltıp, kişinin yakınmalarını indirgemek amaçlanır. Mide asidinin ülser üzerindeki etkisini ortadan kaldırmak, iyileşmeyi tetikler. 

İlaç tedavisi dışında başvurulan yöntem ise asit ve pepsin salgısını engellemek amacıyla sinirleri uyaran vagus sinirin kesilmesidir. Ancak kesilmesi tekrar etme riskini ortadan kaldırmaz. Bazı ülser vakalarında ciddi komplikasyonlar gelişebilir ve cerrahi operasyon gerekebilir.

Mevcut ülserler kronik ve tekrarlayıcı olabilir, bu durum kişinin hayat kalitesini önemli ölçüde sekteye uğratmaktadır. 

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası