mandalina portakal limon gibi meyvelere ne denir / Narenciye Nedir, Çeşitleri ve Kullanım Alanları - Balparmak

Mandalina Portakal Limon Gibi Meyvelere Ne Denir

mandalina portakal limon gibi meyvelere ne denir

NARENCİYE NEDİR, ÇEŞİTLERİ VE KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

Narenciye nedir, çeşitleri ve kullanım alanları nelerdir

Kış aylarında meyve-sebze raflarına sarı ve turuncu renkleriyle canlılık katan narenciye çeşitleri, sadece rengiyle değil içeriğiyle de hayat dolu! Peki, mutfağınızda onlara daha fazla yer açmak için narenciyeleri biraz yakından tanımaya var mısınız?

Turunçgiller adıyla da bilinen narenciyeler, yetişme mevsimleri olan kış aylarında pek çok çeşidiyle marketler, manavlar ve pazarlardaki yerlerini alıyor. Hepsi aynı aileye mensup olan bu meyvelerin her biri farklı görünümleri ve özellikleriyle dikkat çekiyor. Peki, C vitamini zengini olmalarıyla bilinen narenciye çeşitlerinin aslında bundan çok daha fazlası olduğunu biliyor muydunuz?

1. NARENCİYE NEDİR?

Narenciye nedir

Narenciye kelimesi, sedef otugiller familyasına ait citrus cinsi meyvelerin genelini tanımlamak için kullanılıyor. Kökeni Farsçaya ait olup Türkçeye Arapçadan geçen bu isim, turunç anlamına gelen “narang” sözcüğüne çoğul eki getirilmesinden meydana geliyor. Bu tanım, Türkçedeki bir diğer adı olan ve “turunç cinsi meyveler” manasında kullanılan turunçgiller ile aynı anlamı taşıyor.

2. NARENCİYE MEYVELERİ NELERDİR?

Narenciye meyveleri nelerdir

Narenciye meyveleri -sarı veya yeşil renkli de olabilmekle birlikte- genellikle turuncu tonlarıyla karakterize olan; bol sulu, baskın aromalı, posalı, meyve kısmı dilim yapılı ve dışı kabuklu kış meyvelerini kapsıyor. Sedef otugillere ait bu alt familyada portakal, mandalina, greyfurt, limon, pomelo (şadok), kumkuat, lim, bergamot, ağaç kavunu ve turunç olmak üzere toplam 10 meyve çeşidi yer alıyor.

NARENCİYE ÇEŞİTLERİ NELERDİR? HANGİ ÖZELLİKLERE SAHİPTİR?

Turunçgillerin özellikle de bazıları görünüş açısından birbirine çok benzese de bunlar, tat ve yapı olarak belli başlı yönleriyle birbirinden ayrılıyor. 

TURUNÇ

Turunçgiller adlandırmasına kaynak oluşturan ana meyve türüdür. Şekil olarak mandalinaya, hacim olarak da portakala çok benzer. Fakat kabuğu portakaldan daha kalın ve pürüzlü, tadı ise daha acı ve keskindir. Limon, portakal ve greyfurt, bu meyvenin aşılanmasıyla elde edilmiştir.

PORTAKAL

Turunç meyvesinin daha tatlı ve yumuşak aromalı olanıdır. Mandalina ile Çin greyfurdu olarak da bilinen pomelo meyvesinin melezlenmesiyle elde edilmiştir. Türkiye’ye ilk kez Portekiz’den geldiği için “Portekiz meyvesi” anlamındaki portakal adını almıştır.

MANDALİNA

Portakala kıyasla daha küçük, daha ince kabuklu ve tatlıdır.

LİMON

Turunç meyvesi ile ağaç kavununun doğal şartlarda çaprazlanmasıyla ortaya çıkmıştır. Açık sarı rengi, oval yapısı, sıkı-ince kabuğu ve yoğun ekşi tadıyla öne çıkar. En yaygın kullanım alanına sahip narenciye türüdür.

GREYFURT

18’inci yüzyılda Jamaika’da ortaya çıkan hibrit bir türdür. Yerli tatlı portakal ve pomelo meyvesinin çaprazlanmasından doğmuştur. En yüksek C vitamini oranına sahip narenciye türüdür. Kırmızı iç kısmı ve yoğun ekşiliğiyle öne çıkar.

BERGAMOT

Şekli armuda benzeyen, yeşil renkli ve pürüzlü dış kabuğa sahip bir turunçgil çeşididir. Doğrudan çiğ besin olarak tüketilmek yerine daha çok esansı için kullanılır.

LİM

Misket limonu olarak da bilinir. Limondan daha küçük, ekşi ve koyu yeşil renklidir.

KUMKUAT

Kamkat olarak da adlandırılır. Doğu Asya ve özellikle de Çin’de yetişir. Erik büyüklüğünde olmakla birlikte portakal gibi turuncu renkli, limon gibi oval biçimli ve tatlı-ekşi aromalıdır.

POMELO

Turunçgiller ailesinin en büyük meyveli üyesidir. Ağırlığı yetişme koşullarına göre 2 kilograma kadar ulaşabilmektedir. Dışı yeşil-sarı, içi ise kırmızı-pembe renklidir. Greyfurttan daha düşük asitli ve tatlıdır.

AĞAÇ KAVUNU

Kabuk yapısı ve şekli itibarıyla kudret narına benzer. Dış kısmı sarı-yeşil renkli ve kabuğu da oldukça kalındır. Greyfurt benzeri acı-ekşi bir lezzete sahiptir.

3. NARENCİYENİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Narenciyenin özellikleri nelerdir

Narenciye çeşitlerinin en öne çıkan ortak özelliğini, yüksek oranda uçucu yağ asidi taşımaları oluşturuyor. Bu özelliklerinden dolayı narenciyeler, kesilmemiş haldeyken kabuklarından dahi belirgin bir koku yayabiliyor. Yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı tonlara sahip olan bu meyveler, acımsı-ekşi/tatlı lezzetleri sayesinde gerek tek başına gerekse de farklı besinlerle bir arada yaygın bir şekilde ve sevilerek tüketiliyor. Meyveden meyveye değişkenlik gösterse de turunçgiller, genel olarak bol sulu ve posalı yapılarıyla dikkat çekiyor. Ayrıca hepsinin iç kısmında çok gözlü bir yapı bulunuyor. Narenciyelerin içerik olarak en büyük ortak noktasını ise yüksek miktarda C vitamini taşımaları oluşturuyor.

4. NARENCİYELERİN KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

Narenciyelerin kullanım alanları nelerdir

Narenciyelerin kullanım alanları, koku ve tat gibi özelliklerinden dolayı türden türe değişkenlik gösteriyor. Ancak tüm turunçgil çeşitlerinin kullanım alanları genel olarak şu şekilde ele alınabilir:

  • Beslenme: Çiğ tüketilebilmekle birlikte meyve suyu, sos, reçel, marmelat, tatlı vb. gıdaların yapımında kullanılıyor.  

  • Gıda sektörü: Doğal aroma verici, renklendirici ve lif kaynağı olarak faydalanılıyor.

  • Kozmetik sektörü: Parfüm, kolonya, deodorant vb. koku ürünlerinde esansları için; cilt bakım ürünlerinde de genellikle sitrik asit kaynağı oldukları için kullanılıyor. Cilt ve saç temizleyicilerde ise her iki özelliğinden faydalanılıyor.

  • Farmakoloji: İlaç ve takviye ürün yapımında hem vitamin vb. bileşenlerinden hem de uçucu yağlarından yararlanılıyor.

  • Temizlik sanayii: İçerdikleri sitrik asidin leke sökücü özelliği ve uçucu yağlarının hoş kokusu sayesinde temizlik ürünlerinin içeriğinde kullanılıyor.

5. NARENCİYELER HANGİ MADDELERİ İÇERİR?

Narenciyeler hangi maddeleri içerir

Narenciye çeşitlerinin tümü C vitamini başta olmak üzere diğer vitamin ve antioksidan çeşitleri; ayrıca su, şeker, mineraller ve diyet lifleri yönünden zengin içeriğe sahip olma özelliği taşıyor. Turunçgillerin tümünde hemen hemen aynı vitamin ve mineral çeşitleri olmakla birlikte, bu bileşenlerin oranları türden türe değişebiliyor. 

Narenciye faydalarının genel itibarıyla hangi bileşenlerden sağlandığını aşağıdaki tablo üzerinden inceleyebilirsiniz:

Narenciye çeşitlerinin içerdikleri bileşenler

6. NARENCİYELER NASIL TÜKETİLİR?

Narenciyeler nasıl tüketilir

Narenciyelerin hem suyundan hem de posasından yararlanabilmek adına özellikle de portakal ve mandalina gibi tatlı türleri, sadece kabuklarını soyarak çiğ halde tüketebilirsiniz. Ayrıca bu meyvelerden meyve suyu, tatlı ve çay yapımında da faydalanabilirsiniz. Yüksek asiditesinden dolayı doğrudan tüketimi daha zor olan limon, greyfurt ve misket limonunu sıkarak meyve sularınıza veya içecek kokteyllerinize ilave edebilirsiniz. Bu meyvelerin posalarını ve kabuklarını ise reçel ve marmelat yapımında değerlendirebilirsiniz. Buna ilaveten kabukları rendeleyerek tariflerinizde tatlandırıcı ve dekor amacıyla kullanabilir, dilerseniz posalarıyla birlikte kurutarak çay olarak da demleyebilirsiniz.

7. NARENCİYELER NE KADAR TÜKETİLMELİDİR?

Narenciyeler ne kadar tüketilmelidir

Narenciye türlerinin tüketimi genel olarak belirli miktarlarla keskin şekilde sınırlandırılmıyor. Ancak bu meyvelerin, asidite değerlerine göre günlük bir ila beş adetle sınırlı tutulması daha ideal bir tüketim sağlıyor. Aksi halde meyvelerin içerdiği sitrik asidin midede yanma vb. problemlere yol açma olasılığı bulunuyor.

8. NARENCİYE ÇİÇEKLERİNİN CAZİBESİNDEN DOĞAN HAKİKİ BALLA TANIŞIN!

Narenciye çiçeklerinin cazibesinden doğan hakiki balla tanışın

Narenciyelerin eşsiz aroması, arılar aracılığıyla balın mucizevi formülüne dahil edilirse sizce ne olur? Biz söyleyelim: Yoğun portakal ve limon notalarıyla damaklarda iz bırakan bir monoflora bal (tek çiçek balı) çeşidi Arıların binbir emekle narenciye çiçeklerinin nektarlarından ürettiği narenciye balını Balparmak güvencesiyle denemek için şimdi tam mevsimi… 

Balparmak Narenciye Balı, keşfetmeniz için linkin hemen ardında sizi bekliyor! 

funduszeue.info

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/06/ tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: funduszeue.info

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler

Tümünü Göster

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Kafana takılan neler var?

Daha Fazla İçerik Göster

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Alıntı Yap

Evrim Ağacı Formatı

APA7

MLA9

Chicago

Ç. M. Bakırcı. Limon, Portakal, Mandalina ve Diğer Turunçgiller Nasıl Evrimleşti?. (8 Şubat ). Alındığı Tarih: 25 Haziran Alındığı Yer: funduszeue.info

Bakırcı, Ç. M. (, February 08). Limon, Portakal, Mandalina ve Diğer Turunçgiller Nasıl Evrimleşti?. Evrim Ağacı. Retrieved June 25, from funduszeue.info

Ç. M. Bakırcı. “Limon, Portakal, Mandalina ve Diğer Turunçgiller Nasıl Evrimleşti?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 08 Feb. , funduszeue.info

Bakırcı, Çağrı Mert. “Limon, Portakal, Mandalina ve Diğer Turunçgiller Nasıl Evrimleşti?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 08, funduszeue.info

Bilim, hep birlikteyken güzel. 'te Evrim Ağacı'na destek olun!

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Yeni yıl, yeni fırsatlar demek ve 'ten beklentimiz, bilimin Türkiye'nin her köşesine yayılması ve daha erişilebilir olması. Evrim Ağacı olarak, bu görevi yerine getirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bizim milyarder sahiplerimiz yok, koca koca şirketler arkamızda durmuyor, herhangi bir elçilikten fon almıyoruz. Bizim sorumlu olduğumuz tek kişi var: Sizsiniz! Ve tabii ki sizin gibi yüz binlerce bilimsever. Biz, siz gibi bilimseverlerin maddi destekleri sayesinde Türkiye'nin en büyük popüler bilim platformu olduk ve aynen bu çizgide devam etmek istiyoruz. Eğer bize destek olursanız, bu yıl da bilimin Türkiye geneline yayılmasına katkı sağlamış olacaksınız. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder

Turun&#;giller Nasıl Yetişir? Turun&#;giller T&#;rkiye'de En &#;ok Ve En İyi Nerede Yetişir Ve Nasıl Yetiştirilir?

Turunçgiller Nasıl Yetişir?

Turunçgiller yetiştiriciliği için en önemli faktör rüzgardır. Turunçgiller de büyümenin başlaması için sıcaklık orta derecede olmalıdır. Çok sıcak hava ve çok soğuk hava turunçgilleri olumsuz etkiler. Turunçgiller için toprak hafif ve orta ağır yapıda ve kumlu yapıda olmalıdır. Dikimden önce toprak analizi oldukça önemlidir. Sulama için yeterli miktarda su gerekmektedir. Turunçgil yetiştiriciliği için fidan temini oldukça önemli konular araisnda yer alır. Turunçgil yetiştirildiği yer yabancı ot ve diğer bitkilerden temizlenir. Dikimler aralıklı olarak yapılır. Uygun dikim dönemi ilkbahardır. Dikimin derinliği oldukça önemlidir. Derinlik ne kadar fazla olursa o kadar iyi olur. Verimlilik süresinin uzaması için budama gereklidir.

Turunçgiller Türkiye'de En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Nasıl Yetiştirilir?

Türkiye'de turunçgil en çok Akdeniz Bölgesinde yetiştirilir. Ilık ortamlarda yetişen turunçgiller, Akdeniz, Güney Ege ve Güney Marmara turunçgil yetiştirmek için uygun bölgeler arasında bulunur. Türkiye'de Mersin ve Antalya ve Adana'da en iyi turunçgiller yetiştirilir. Türkiye iklim olarak ılıman iklime sahip olduğu için tüm kıyı bölgelerinde turunçgiller yetiştirilebilmektedir.

Turunçgiller Faydaları Nelerdir?

Turunçgiller içerdiği yüksek oranda kalsiyum ile kemik gelişimine katkı sağlar.

Yüksek oranda C vitamini içeriği ile vücudu soğuk algınlığı, nezle ve benzeri hastalıklara karşı korur.

Böbrek taşını düşürmede faydalıdır.

Cildin gençleşmesine ve güzel görünmesine katkı sağlar.

Doğal ateş düşürücü özelliği bulunmaktadır.

Lifli içerikleri ile tokluk hissi verir.

Tansiyon düşürücü özelliği bulunmaktadır.

Metabolizmayı hızlandırır.

Vücut için önemli ve yeterli miktarda ek takviye edici bir besindir.

False

Meyve Nedir?

Meyve vitamin ve mineral açısından aklımıza ilk gelen besinlerdendir. Lezzetiyle çoğunlukla tatlılık veren meyvelerin sağlık açısından pek çok faydası vardır. Meyveler, tohum içerikli çiçekli bitkiler tarafından üretilir. Meyve sebze tüketiminin sağlık açısından çok önemli olduğu sayısız araştırma ile kanıtlanmıştır. Tohumu olan ya da kabuklu yemişlerdeki gibi bir tohum varsa bunlar meyvedir. Vitamin, mineral ve antioksidan bakımından en güçlü oyuncular olan meyveler ve sebzeler, düşük kalori ve yüksek lif açısından da sağlık dostu dostudur.

Bazen meyve ağaçları görmek bile mutluluk verebilir. Sayısız faydasının yanında içeriğindeki fruktoz sebebiyle meyvelerin de kontrolleri tüketilmesi gerekir. Meyve şekeri olarak bilinen fruktoz kavun, karpuz, dut gibi meyvelerde ve kök sebzelerde bulunur. Kuru meyve fruktoz miktarı açısından meyvenin suyu çıktığı için daha yüksektir. Bu yüzden ölçülü tüketilmelidir. Yine meyve suyu da kontrollü tüketilmesi gereken bir besindir. Çünkü meyvenin posasının ayrıştırılmasıyla üretilir. Taze ve katkısız olsa bile meyvenin suyunu değil, kendisini tüketmeye özen gösterin. Faydalarına geçmeden önce biraz meyveleri tanıyalım.


Meyve Çeşitleri Nelerdir?

Bütün meyve isimleri belki burada tek tek yazılamaz ancak meyvelerin sınıflandırılması mümkündür. Meyve çeşitleri özelliklerine ve iklime göre şöyle sınıflandırılır:

Yumuşak Çekirdekli Meyveler: Elma, armut, ayva, alıç, muşmula, üvez, vb.

Sert (Taş) Çekirdekli Meyveler: Kiraz, kayısı, şeftali, iğde, kızılcık, vişne, erik, vb.

Üzümsü Meyveler: Üzüm, çilek, dut, karadut, frenk üzümü, böğürtlen, ahududu, incir, domates, patlıcan, vb.

Sert Kabuklu Meyveler: Ceviz, badem, kestane, fındık, Antep fıstığı, çam fıstığı, vb.

Subtropikal Meyveler: Limon, portakal, mandalina, greyfurt, bergamot, kumkat, nar, cennet (Trabzon) hurması, avokado, zeytin, kivi, muz, vb.

Ilıman İklim Meyveleri: Ayva, elma, armut, erik, kiraz, kayısı, şeftali, badem, üzüm, iğde, kestane, dut, muşmula, vişne, vb.

Genel olarak bu şekilde sınıflandırılan meyveler, mevsimlerine veya renklerine göre de kişiler tarafından sınıflandırılır. Mevsimlerine göre meyveler şöyle ayrıştırılır:

Kış Meyveleri ve Faydaları

Kış meyveleri deyince hem kış hem sonbahar meyveleri akla gelir. Özellikle mevsim değişiminde daha çok görülen soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı C vitamini almak önemlidir. Başta C vitamini zengini olan sonbahar ve kış meyvelerinin pek çok faydası bulunur. Bu faydalar kalp sağlığından cilt sağlığına kadar birden fazla faydayı içerir. Kış meyveleri ve sonbahar meyveleri şöyle kısaca açıklanabilir:

Portakal: Turunçgiller familyasından gelen portakal, Akdeniz ikliminde yetişen bir meyvedir. Limon, lime, mandalina ve greyfurt gibi meyveler de bu gruba ait meyvelerdir. Bu meyveler bağışıklık sistemini güçlendirmede en etkili meyvelerden kabul edilir. Karoten, demir, çinko, magnezyum, kalsiyum da içerir. Potasyum zengini de olan bu meyveler vücuttaki sıvı ve mineral dengesini sağlarken kas kasılmalarının önüne geçebilir.

Elma: Gülgiller familyasına ait elma, A ve C vitamini zengini bir meyvedir. Besleyici ve iyileştirici gücü olduğuna inanılan elmanın her mevsime göre de çeşitleri mevcuttur. Çözünebilir ve çözünmez lif çeşitlerinden zengin olan elma, bol lifli yapısıyla kabızlık sorunlarında önemli rol oynarken, içerdiği çözünebilir lif çeşidi olan pektin sayesinde de LDL (kötü kolesterolü) düşürmeye yardımcı olur.

Kivi: Önemli bir antioksidan olan C vitamini bakımından portakaldan bile daha üstün sayılan kivi, bağışıklığı güçlendirmede ve serbest radikallerin vücuttan atılmasında önemli bir görev üstlenir. Gripten korunmak için kiviyi beslenmenize ekleyin.

Nar: Kırmızı rengiyle göze hitap ederken ayıklanmasının meşakkatli olduğu sebebiyle tüketiminden kaçınılan narın, bağışıklığı kuvvetlendirmede, tansiyonu düşürmede ve kanser hücreleriyle savaşmada önemli bir yıldız olduğu unutulmamalı. Güçlü bir anti-inflamatuar olarak vücutta iltihaplanmayı önleyebilir.

Cennet Hurması: Beyaz kan hücrelerini destekleyerek bağışıklığı güçlendiren bu turuncu meyve, A vitamini içeriği sayesinde göz sağlığını korumaya yardımcıdır. Kırışıklıkların ve cilt lekelerinin önüne geçmekte dosttur. Lifli yapısı gözle bile görülebilen cennet hurması bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlayabilir.

Ayva: Kan şekerini hızlı yükseltmeyen bir meyve olan ayva, diyabeti olan ve diyet yapan kişilerin yakın arkadaşı olabilir. Lifli yapısıyla tokluk sağlayıp sindirim sistemini düzenlerken yüksek potasyum içeriği ile tansiyonu dengeler.

Yaz Meyveleri ve Faydaları

Yaz meyveleri sıcak yaz günlerinde büyük bir ferahlık verirken birçok fayda da sağlar. İlkbahar ve yaz meyvelerinin genellikle şeker içeriği kış meyvelerine göre daha fazladır. Bu sebeple de tatlı meyveler olarak bilinir. Yaz meyveleri ve faydaları şöyle sıralanabilir:

İncir: Bağırsak tembelliğine çözüm sayılan incir, vücut direncini yükseltirken kan basını dengelemede destekçidir. Ancak şeker içeriği en yüksek meyvelerden biridir. Bu yüzden diyabet hastalarına önerilen porsiyon günde 1 küçük boy inciri geçmezken, diyabet hastalığı olmasa bile ölçülü tüketilmelidir.

Kavun-Karpuz: Yaz sıcaklarında en çok tüketilen meyvelerden kavun ve karpuz yine yüksek şeker içeriği sebebiyle kararında tüketilmesi gereken meyvelerdir. Karpuz, potasyum ve magnezyum sayesinde tansiyonu dengeler. Domates gibi likopeni yüksek bir meyvedir. Bu da kansere karşı karpuzu güçlü bir savaşçı kılar. Su içeriği kardeşi karpuz gibi yüksek olan kavun, tansiyonu dengelemede etkilidir. A vitamini ile cilt ve göz sağlığını korur. Ancak diyabet hastaları tarafında bu iki meyve doktorun önerisiyle çok kontrollü tüketilmelidir.

Çilek: Manganez ve C vitamini bakımından güçlü olan bu kokulu meyve, kolesterol düşmanıdır. Bağışıklığınızı güçlendirmek ve cildinizi korumak için çilek tüketebilirsiniz.

Üzüm: Sirkesi ve kurusu da çokça tüketilen üzüm, içeriğindeki demir, manganez ve bakır mineralleri ile kemikleri ve dişleri güçlendirir. Sinir sistemi için de faydalıdır.

Kayısı: Gülgiller ailesinin bir üyesi olan kayısı, kurutulmuş meyve olarak da sıklıkla tüketilir. K vitamini deposu kayısı, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olurken kasları güçlendirir. A vitamini ile gözleri korurken, kabızlık ile mücadelede de en yaygın besin olarak tüketilir.

Şeftali: Yine gülgiller familyasından gelen şeftali, potasyum, A, B ve C vitaminleri bakımından zengindir. Su içeriği yüksek de olan şeftali, cildinizi güneşin zararlı ışınlarından korur.

Kiraz: Anti-inflamatuar özelliği öne çıkan kiraz, kalp sağlığını korurken kaliteli bir uyku vadeder. Yüksek polifenoller ile de yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.

Tüm yaz, kış meyveleri ve faydaları bunlarla sınırlı değildir. Sayıları ve faydaları saymakla bitmez. Meyvelerden bahsederken meyvelerin farklı şekillerde de kategorize edildiği akla gelir. ‘Tatlı meyveler’ ve ‘kırmızı meyveler’ bunlardan ikisidir.

Tatlı Meyveler Nelerdir?

Meyveler fruktoz içeriği sebebiyle yeşil erik, avokado, limon, zeytin gibi meyvelerin dışında genellikle tatlıdır. Kiraz, kavun, karpuz, muz, beyaz dut, üzüm, incir, armut gibi meyveler tatlı meyveler olarak kabul edilir ve ölçülü tüketilmelidir. Tropikal meyvelerin de bir kısmı yine tatlı olmalarıyla öne çıkar. Mango meyvesi tropikal meyve olarak özellikle son yıllarda Türkiye’de tüketilmeye başlanmıştır. Musaceae familyasına ait muz da aslında tropikal bir meyvedir ancak subtropikal iklimde de yetişebilir. Türkiye’de de üretimi yaygın olan bu meyvenin şeker içeriği yüksektir. Ancak bir o kadar da magnezyum ve potasyum zenginidir. Kasların kasılması ve sıvı dengesinin korunmasında önemli bir rol oynar. Tropikal meyve isimleri diye düşünüldüğünde akla Türkiye’de daha çok muz, kivi, avokado, mango, pepino, papaya, ananas gelir.

Kırmızı Meyveler Nelerdir?

Son yıllarda çilek, ahududu, böğürtlen, karadut, kızılcık, yaban mersini, kiraz, üzüm gibi meyveler ayrı bir kategoride de değerlendirilir. Adlarından ‘kırmızı meyve’ olarak söz ettiren bu meyveler, güçlü birer antioksidandır. Kırmızı meyveler; A, C, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum, potasyum, sodyum, manganez, bakır gibi mineraller içerirken diyet lifi açısından da çok zengindir. Bu meyvelerden böğürtlen, çilek, ahududu ve yaban mersini dondurulmuş meyve olarak da mevsiminin dışında yaygın bir şekilde tüketilir.

Meyve Nasıl Tüketilmelidir?

Meyvelerin en doğru tüketilme şekli meyvenin kendisini yemektir. Yani suyunu sıkmadan, posasıyla birlikte yenmesi sağlık açısından doğru kabul edilir. 

Pazara veya markete gittiğinizde kendinize bir meyve sepeti yapacaksanız mevsiminde olan meyveleri tüketmeye özen gösterin.

Meyvelerle meyve salatası yapılıp tüketilebilir. Minimal meyve tabakları hazırlayabilirsiniz. Herhangi bir hastalığınız yoksa günde gram meyveyi ara öğünlere dağıtarak yiyebilirsiniz. Meyve tabağı hazırlarken her bir meyveden birer tane yemeyin. Zira bu aşırı tüketim olabilir. Hatta kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olabilir. Özellikle şekerli meyveleri kan şekerinizi hızlı yükseltmemesi için yoğurt ve tarçın gibi dengeleyicilerle tüketmeniz iyi olabilir.

Yine mevsiminde seçtiğiniz meyvelerle lezzetli smoothie yapabilirsiniz. Meyvelerle birlikte granola, yulaf gibi tahıllarla kaseler hazırlayabilirsiniz. Tam buğday unu gibi sağlıklı unlarla hazırlayacağınız pankek ve kreplere mevsim meyveleri eşlik edebilir.

Her ne şekilde tüketirseniz tüketin, meyveleri yemeden önce pestisit gibi tehlikeler nedeniyle  mutlaka iyice yıkayın. Yemeklerden sonra hazımsızlık riskine karşı tüketmemeye çalışın. Ara öğün olarak gün içinde tüketebilirsiniz. Vücudunuz früktozu sindiremiyorsa şişkinlik, karın ağrısı, mide bulantısı, gaz ve ishal yapabilir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası