aracın aniden stop etmesi / Araba Çalışmıyor-Marş Basmıyor-Yolda Stop Ediyor

Aracın Aniden Stop Etmesi

aracın aniden stop etmesi

Otomobiller, birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Ancak otomobiller, kimi zaman bazı arızalar çıkarabilir. Bu arızalardan biri de aracın ilk çalışmada stop etmesidir. Birçok farklı sebepten araçlar stop edebilir. Kimi zaman biraz gaz verilince normale dönse de bazen araç bu olayı tekrarlar ve kullanılamaz. Bu yazımızda sizlere; otomobillerin ilk çalışmada stop etmesinin 5 nedeninden bahsedeceğiz.

İlk Çalışmada Stop Etmenin 5 Nedeni

1) Arızalı Rölanti Motoru

ilk çalışmada stop

Rölanti motoru, rölantide olan bir aracın hava-yakıt karışımını düzenler. Aynı zamanda, klimayı açtığınızda, farları yaktığınızda veya radyoyu açtığınızda olduğu gibi değişen motor yükleri altında rölantiyi de yönetir. Rolanti motoru zamanla eskiyerek arıza yapabilir. Arıza sonucunda araç ısınana kadar stop edebilir. Rolanti motoru arızasının bir başka semptomu da aracın çok yüksek devirde çalışmasıdır. Rolanti motorunu değiştirmek bu sorunun çözümüdür. Ancak öncesinde rolanti motorunu söküp temizleyerek şansınızı deneyebilirsiniz.

2) Vakum Hortumu Hava Kaçağı

ilk çalışmada stop

Otomobil motorlarında vakum ile çalışan bazı sistemler vardır. Bunlardan biri de westinghouse dur. Vakum hortumlarından birinin bile yerinden çıkması aracın fazladan hava almasına sebep olacağı için teklemeye sebep olur. Tekleyen araçlar ilk çalıştırdığınızda stop edebilir.

3) Kirli veya Arızalı MAF Sensörü

ilk çalışmada stop

Çoğu araçta motora giren hava miktarını ölçmek için bir kütle hava akışı (MAF) sensörü bulunur. Bir MAF sensörü çok hassastır. Motor hava filtresinden geçmiş olan kir ve yağ birikmesi , sensörü kolayca kirletebilir . Kirli bir sensör genellikle yanlış hava ölçümlerini okuyarak hava-yakıt oranını atar. Bu durumda aracın düzensiz çalışmasına sebep olarak ilk çalıştırılmada stop etmesine sebep olabilir.

4) Ateşleme Sorunu

 

Ateşleme sistemi, içten yanma odasında hava ve yakıt karışımını tutuşturan kıvılcımı oluşturmaktan sorumludur. Benzinli araçlarda bulunur. Ateşleme sistemindeki düzensizlik aracın teklemeli olarak çalışmasına neden olur. Bu durum da Araç ilk çalışmada stop edecektir.

5) Arızalı Eksantrik Mili / Krank Mili Konum Sensörü

Krank mili ve eksantrik mili konum sensörleri , ECU&#;ya krank mili ve / veya eksantrik millerinin konumunu bildirmek için tasarlanmıştır. Bu, ECU&#;nun bujilerin ateşlenmesini (ateşleme zamanlaması) dönen tertibatın konumu ile koordine etmesini sağseafoodplus.info net bir sinyal alamazsa, motor çalıştırıldıktan hemen sonra stop edebilir. Aracı cihaza bağlatarak sorundan emin olabilirsiniz.

seafoodplus.info Otomobil İlanları

 

Motor neden stop eder?

Sürekli stop eden bir motor can sıkıcı olabilir. Sürüş esnasında, belirgin bir sebep olmadan da motor aniden stop edebilir. Duruma sebep olan nedenler genellikle hava, yakıt, ateşleme ve sensörlerle ilgilidir ve soğuk bir motorun ilk çalıştırılma esnasında daha sık görülebilir.

"Motor Soğukken Çalıştıktan Hemen Sonra Stop Ediyor"

Bu tür bir stop etme problemi genellikle motorun yeterli miktarda yakıt / hava almaması anlamına gelir. Soğuk bir motor çalıştırılırken oldukça zengin bir yakıt karışımına ihtiyaç duyar.

Sorununuzu çözmeye yardımcı olması açısından olası nedenlerden bazılarını sıralayalım.

"Motor Soğukken Çalıştıktan Hemen Sonra Stop Ediyor"

Hava hortumlarında yarılma ya da gevşeme varmı, PCV ve EGR valfi, emme manifoldu contası ve gaz kelebeği etrafında kaçak var mı, kontrol edin.

Kirli veya Arızalı Bir Hava Akış Sensörü

Bu sensör, motor tarafından emilen hava miktarını ECU’ya bildirir. Kirlenmiş, yağlanmış ve dolayısı ile tıkanmış bir hava akış sensörü görevini yapamaz. Hava akışındaki değişikliklere tepki vermesi yavaş olacaktır. Bu aksaklık hava/yakıt karışımını bozabilir. Hava akış sensörünü aerosol elektronik temizleyicisiyle temizlemek genellikle sorunu düzeltir.

Arızalı Rölanti Devir Sensörü

Enjeksiyonlu araçların rölanti devri, sensörlerden gelen sinyaller doğrultusunda elektronik kontrol ünitesi tarafından yapılır. Rölanti motoru, gaz kelebeği kapalıyken, emme manifolduna hava alınmasını sağlar. Rölanti motoru ve gaz kelebeği kirlenmişse veya arızalanmışsa motor rölantide çalışacak kadar hava alamaz ve stop eder.

Arızalı Hararet Müşürü (Su Sıcaklık Sensörü)

Su sıcaklık sensörü arızalanmışsa ve motorun gerçekte olduğundan daha soğuk veya daha sıcak olduğunu ECU'ya bildirirse, yakıt karışımı da bozulabilir. Sensör, normalden daha soğuk okursa motor zengin çalışır. Yani yanma odasına daha fazla yakıt gönderir. Bu durumda motor stop etmez ancak ısındıktan sonra rölanti sorunları yaşanabilir ve yakıt tüketimi artar. Sensör, normalden daha sıcak okursa ECU yakıt gönderimini azaltacaktır. Bu durum  soğuk motorun stop etmesine neden olur. Arızalı sensörün mutlaka değiştirilmesi gerekir.

Arızalı Hava Sıcaklık Sensörü

Bu sensör ECU'ya emme manifolduna giren havanın sıcaklığını bildirir. Hava / yakıt karışım oranını ayarlayabilmesi için ECU doğru verilere ihtiyaç duyar. Tıpkı, arızalı su sıcaklık sensörü gibi, arızalı hava sıcaklık sensörü de yakıt karışımını bozabilir ve stop etme problemine neden olabilir.

Arızalı MAP Sensörü (Mutlak Basınç Sensörü)

Bu sensör, ECU'nun motor yükünü algılamak için kullandığı en önemli sensörlerden biridir. Emme manifoldundaki vakum miktarını algılayarak, bu vakum miktarıyla orantılı olarak bir sinyal üretir. Motor kontrol ünitesi (ECU), bu bilgileri ateşleme avansını ve yakıt enjeksiyon miktarını ayarlamak için kullanır. MAP sensörü arızalıysa ECU çok fazla veya yetersiz yakıt gönderebilir. Bu da motorun stop etmesine yol açabilir.

Düşük Motor Basıncı

Aracınız çok uzun kilometreler yapmışsa piston, segman ve silindirler aşınmış olabilir. Supaplar deforme olmuş ve motorun kompresyonu düşmüşse araç çalışmayabilir. Bunun için motora kompresyon testi yaptırmalısınız. Eğer sorun bundan kaynaklanıyorsa motor revizyonu yaptırmanız gerekebilir.

Bitmiş Veya Kirlenmiş Bujiler

Ateşleme sorunları bir motorun stop etmesinin başlıca sebebidir. Ufak bir tekleme, henüz ısınmamış ve ağır çalışan bir motorun stop etmesine neden olabilir. Bujiler ve buji kabloları uzun zamandır değiştirilmemişse iyi ateşleme yapamaz. Zayıf bir ateşleme ise ateşleme bobinini veya krank mili konum sensörünü etkileyebilir.

Kötü Yakıt

Çok fazla alkol (% 10'dan fazla) içeren, su veya başka bir madde ile karıştırılmış benzin iyi yanmayacağı için motorun stop etmesine sebep olur. Stop etme ile ilgili yaşadığınız sorun, en son aldığınız yakıttan sonra başlamışsa bundan şüphelenebilirsiniz. Çözüm, tankı tahliye etmek ve bir başka benzin istasyonundan yeniden doldurmaktır. Eğer motor normal şartlarda çalışıyorsa tank boşalana kadar kullanmaya devam edebilirsiniz.

"Trafik Işıklarında Rölantide Motor Stop Ediyor"

Trafik lambalarında beklerken rölantideki aracın stop etmesi, motorun yeterince hızlı çalışmadığını (rölanti devri çok düşük) veya motorun klima kompresörü ve alternatör tarafından oluşturulan yük tarafından gücünün azaldığı anlamına gelir. Ayrıca, yakıt karışımının çok zengin veya fakir olması motorun zayıf çalışmasına neden olabilir. Bu tür stop etme sorunlarına yol açan muhtemel nedenleri inceleyelim.

Arızalı Klima Kompresörü

Klima kompresörü muhtemelen yağlama eksikliği, iç aşınma veya başka sorunlardan dolayı motoru sıkıştırabilir. Sorun yalnızca klima açıkken oluşursa, kompresörde bir sorun var demektir.

Şarj Sistemi Üzerinde Aşırı Elektrik Yükü

Akü bitmişse ve alternatör şarj etmek için aşırı çalışıyorsa, motordaki yük artışı rölanti devrini düşürerek motorun stop etmesine neden olabilir. Akünün bittiğini veya çalışmadığını görmek için şarj durumunu kontrol edin. Akü zayıfsa şarj ettirin. Şarj olmuyorsa yeni bir akü satın almanın vakti gelmiş demektir.

NOT: Düşük voltaj, ateşleme sisteminin ve yakıt enjektörlerinin çalışmasını olumsuz şekilde etkiler ve böylece stop etme ve hatalı ateşleme meydana gelebilir. İyi bir şarj sistemi rölantide yaklaşık ila volt üretmelidir.

"Motor Sürüş Esnasında Stop Ediyor"

Bu tarz sorunlar genellikle ateşleme sistemi ile ilgilidir. Sorunun sebebi genellikle arızalı bir krank mili konum sensörü veya ateşleme bobininden (motorda sadece bir bobin varsa) kaynaklanır. Teması kaybeden arızalı bir kontak anahtarıda motorun ansızın stop etmesine neden olabilir.

Böyle bir sorun yaşadığınızda kaputu açın ve bujilerde kıvılcım olup olmadığını kontrol edin. Bir kişi marşa basarken diğeri bujileri çıkarıp (buji ucunu motor bloğuna temas ettirerek) ateşleme varmı kontrol etsin. Ateşleme varsa sizi çarpabilir bu nedenle elinizi teline temas ettirmeyin. Marşa basılırken bir kıvılcım görmüyorsanız arıza ateşleme sistemindedir.

Motorda ateşleme varsa arıza yakıt basıncının düşmesinden kaynaklanabilir. Yakıt pompası arızalandığında genellikle hiçbir uyarı vermez. Bu durumda motor çalışmayacaktır. Aracın çekici ile götürülmesi gerekir. Yakıt pompasını test etmek için kontak açıkken arka koltuk altından ses gelip gelmediğini dinleyin. Ses duyamazsanız yakıt pompası çalışmıyor demektir. Pompanın çalışmamasına sigorta atması ya da arızalı bir rölede yol açabilir. Eğer araç çok uzun kilometreler yapmışsa pompanın arızalı olması kuvvetli ihtimaldir.

Sorun ECU rölelerinden de kaynaklanabilir. Bu rölelerden biri arızalanırsa ECU yakıt enjektörlerini kapatır ve ateşlemeyi durdurur. Bunun olası olup olmadığını öğrenmenin tek yolu, ECU güç rölelerini değiştirmektir. Sorun devam ederse aracın elektronik tesisatına bakılmalıdır.

Başka bir olasılık ise düşük sistem voltajı, voltaj kaybı veya aşırı şarj durumudur. ECU ve diğer kontrol modüllerinin çalışması için 12 volt sabit akım gerekir. Besleme voltajı 9 voltun altına düşerse ya da 16 volt civarlarında dalgalanırsa (ya da kesilirse) ECU enjektörleri ve ateşleme devresini geçici olarak durdurabilir. Bu durum genellikle elektrik ve şarj sisteminde meydana gelen kısa devreden yaşanır. Bu tarz arızaların bulunması çok zordur ve anlık verileri yakalayan özel aletler gerektirir. İşini bilen bir elektrik teknikeri verilere bakarak, motorun stop etmesine neden olan arızayı tespit eder ve onarır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir