klor cl yüksekliği / Klor nedir? Klor değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yükseliği nedenleri ve belirtileri

Klor Cl Yüksekliği

klor cl yüksekliği

KLOR, KLORÜR, HİPOKLORİT

Enis Burkut
Makine Yüksek Mühendisi
[email protected]

Temmuz  
Klor, klorür ve hipoklorit su tekniğinde kullanılan kimyasal maddelerdir ve bunları daha iyi tanımalıyız. Halk dilinde bu üç maddeye de ayni isim verilir. KLOR? Bu yanlış adlandırma zaman zaman anlaşmazlıklara sebep olabiliyor.

Piyasamızda “KLOR” kelimesi değişik anlamlarda kullanılıyor ve bu durum zaman zaman anlaşmazlıklara ve yanlışlıklara sebep oluyor.  Bu yazımda öncelikle “KLOR” kelimesinin kimya dilinde ve piyasa dilindeki anlamlarına değineceğiz, daha sonra “Cl¯” iyonunun bazı özelliklerini anlatacağız.

Türk Dil Kurumu’nun internet sayfasında “KLOR”un tarifi şöyle: 
“Atom numarası 17, atom ağırlığı 35,5 olan, normal sıcaklıkta gaz durumunda bulunan, halojenlerden bir element (simgesi Cl).”
Halk dilinde “KLOR” kelimesi genelde suda, yüzme havuzlarında ve temizlik işlemlerinde dezenfeksiyon amacı için kullanılan ve beyaz çamaşırların ağartılması işleminde yer alan kimyasalların adıdır.  Klor gazı ile işi olan ender kişiler dışında “KLOR” kelimesinin “Cl2” gazının ismi olduğunu bilen sayısı azdır (tabiatta klor gazı iki Cl atomundan oluşur: “Cl2”.)   
“KLORÜR” kelimesi ise, su içinde iyon halinde bulunan KLOR maddesine denir: (Cl¯ ) “Klorür İyonu”.  KLORÜR “Cl¯” iyonu çok kullandığımız NaCl (tuz) maddesini suda çözdüğümüzde oluşur, ayrıca, sanayide çok kullanılan ve evsel işlerde “TUZ RUHU” olarak anılan “HCl” HİDROKLORİK ASİT’in içinde de yer alır.  Klorür “Cl¯” iyonu birçok kimyasal içinde de bulunur, ancak bu yazımızda su tekniğinde en çok kullanılan birkaç kimyasal ile sınırlı kalacağız. 
“HİPOKLORİT” kelimesi aslında en çok kullanmamız gereken kelimedir, çünkü gerek dezenfeksiyonda ve gerekse çamaşır ağartmada kullanılan madde, kimya dilinde HİPOKLORİT olarak adlandırılan “ClO¯” iyonudur. 
Su içinde “Cl2” gazını çözdüğümüzde “ClO¯” HİPOKLORİT iyonu elde edilir, ancak “Cl2” gazı ile işlem yapmak işletme riskleri yarattığı için, çoğu zaman dezenfeksiyon ve çamaşır ağartma işlemleri için piyasada SIVI olarak satılan ve içinde HİPOKLORİT iyonu bulunan SODYUM HİPOKLORİT kimyasalı “NaClO” kullanılır. Değişik markalar altında veya markasız olarak satılan bu SIVI madde içinde %1 ile kadar saf SODYUM HİPOKLORİT bulunur.  Bu sıvı içinde bulunan ve oksitleme özelliğine sahip olan HİPOKLORİT “ClO¯ “ iyonunun ömrü çok uzun değildir, zaman içinde, “Cl” maddesi gaz  “Cl2” olarak sıvıyı terk eder.  Dolayısı ile bu sıvıyı kullananların büyük stoklar bulundurması ekonomik değildir.  
ÇAMAŞIR SUYU:  evlerde çamaşır ağartmak maksadı ile kullanılan kimyasal da SODYUM HİPOKLORİT’tir.  Ancak, evsel amaçlı olduğu için piyasaya düşük konsantrasyonlu olarak verilir.
Sıvı olarak satılan ve halk dilinde “SIVI KLOR” olarak da adlandırılan kimyasal yerine, katı olarak satılan KALSIYUM HİPOKLORİT de dezenfeksiyon için kullanılabilir. Kalsiyum hipokloritin kimyasal formülü şöyledir: “Ca(ClO)2” ve genelde piyasada satılanlar içinde %65 kadar saf “Ca(ClO)2” bulunur. (yüzme havuzlarında da katı olarak satılan  klor türevleri kullanılır). 
KLOR kelimesinin hem gaz olan “Cl2” maddesi için ve hem de gaz olmayan dezenfeksiyon maddesi için kullanılmasına sebep şu olabilir:  “Cl2” klor gazını suda çözdüğümüzde, ki birçok şehir suyu dezenfeksiyonu için gaz halindeki “Cl2” kullanılır, su içinde dezenfeksiyon görevi yapan “ClO¯”  iyonu, yani HİPOKLORİT iyonu oluşur ve bu iyon dezenfeksiyon görevi yapan iyondur.  Yoksa,  gaz şeklindeki KLOR, yani  “Cl2” maddesi ve sularda iyon şeklinde bulunan KLORÜR  “Cl¯” iyonu” dezenfeksiyon yapmaz.  “Cl¯” iyonu” dezenfeksiyon yapsaydı deniz suyunda hiçbir canlı yaşamazdı.
Yukarıdaki paragraftaki önemli noktayı tekrarlayalım:  Kimya dilinde “Cl” olarak yazılan KLOR maddesi dezenfeksiyon yapmaz; halk dilinde gene KLOR olarak adlandırılan “ClO¯” iyonu dezenfeksiyon maddesidir, bu da kimya dilinde HİPOKLORİT İYONU olarak adlandırılır.
SERBEST KLOR NEDİR?  Tabii şartlarda suda bulunmayan, insanın suya eklediği “ClO¯” iyonu ölçülebilir ve bu ölçümde elde edilen değere “SERBEST KLOR MİKTARI”denir.  “ClO¯” iyonu dezenfeksiyon yaparken aslında bünyesindeki oksijen iyonunu verir. Bu şekilde serbest klor miktarı azalır.  Örneğin bir işletmede kuyu suyuna  2 mg/L miktarında dozlanan hipoklorit sonucu suda ilk başta 2 mg/L serbest klor varken, yarım saat kadar sonra, bu serbest klor iyonları sudaki birçok maddeyi okside eder ve sonuçta sudaki serbest klor miktarı azalır veya tamamen yok olur.  (Serbest klor için aktif klor da denir.). Resim 1’de hassas klorlama sistemi görünüyor.
BAĞLI KLOR NEDİR?  Suya verilen “ClO¯” iyonu suda bulunan azotlu maddeler ile (örneğin amonyak “NH3” ile) kimyasal reaksiyona girdiğinde, KLORAMİN adı verilen klor bileşikleri oluşturur, işte, klorun “Kloramin” formunda kalmış olan miktarına “BAĞLI KLOR” denir ve sudaki miktarı ölçülebilir.  Bağlı klor suda istenmeyen bir klor kokusu oluşturur, gözü ve cildi rahatsız eder.
SUDAN KLORU GİDERMEK?  İşte bu sorunun tam iki anlamı vardır ve çoğu zaman bu anlamlar birbirine karıştırılır:

  1. Su içinde bulunan tabii KLORÜR “Cl¯” iyonunu gidermek.  Bu ancak ters ozmoz cihazı ile veya anyonik reçine ile giderilebilir.  Su içindeki KLORÜR “Cl¯” iyonu metallerde ve hatta kalite paslanmaz çelikte dahi KOROZYONA sebep olduğu için suda sınırlı seviyede bulunmasına izin verilir.  Suda fazla bulunuyorsa en ekonomik olarak ters ozmoz tekniği ile giderilir.
  2. Su içinde bulunan insan imali HİPOKLORİT “ClO¯” iyonunu gidermek.  Bu da aslında “ClO¯” iyonu içindeki “Oksijen iyonunun giderilmesi demektir ve genelde aktif karbon filtresi ile giderilir.  Bu konuyu aşağıdaki paragrafta biraz daha açmak isteriz.

AKTİF KARBON İLE “KLOR”UN GİDERİLMESİ:  “Aktif Karbon Kloru alır.”  Bu cümle aslında kimyasal olarak şu demektir:  Halk dilinde “Klor” olarak adlandırılan HİPOKLORİT iyonu “ClO¯” aktif karbondan geçerken “ClO¯” iyonu içindeki oksijen “O”            aktif karbon ile reaksiyona girip CO2 gazı oluşturur. Dolayısı ile geri kalan “Cl” iyonu sofra tuzu içindeki “Cl” iyonundan farksızdır, “Cl” iyonunun oksidasyon ve dezenfeksiyon özelliği yoktur.  Bu “Cl” iyonunu aktif karbon filtresi almaz, “Cl¯” iyonu Aktif Karbon Filtresinden geçen su ile beraber yoluna devam eder. Resim 2’de aktif karbon filtresi görünüyor.
Yukarıda anlattığımız kimya bilgisi unutulduğu için bazı işletmeler, kuyu suyu içinde bulunan tabii “Cl” iyonunu gidermek için Aktif Karbon filtresi satın alır.  Sonunda bu yatırım işe yaramaz, çünkü sudaki Cl iyonunu Aktif Karbon Filtresi gidermez, bunu basitçe gideren yöntem Ters Ozmoz tekniğidir.

Sanayi neden “Cl¯” iyonunu istemez? Çünkü “Cl¯” iyonu metallerin ve hatta kalite paslanmaz çeliğin düşmanıdır.  Resim 3’de “Cl¯”  iyonu ile korozyona uğramış paslanmaz çelik boru görünüyor.  Örneğin, paslanmaz çelik bir ısı eşanjörünün içindeki sıcaklık 70 derece C olsa, içinden geçen suda mg/L Cl iyonu olduğunda kalite paslanmaz çelik                                                              dahi delinir. İşte bu yüzden “Cl¯” iyonunu bilinçli sanayi istemez.

“Cl¯” iyonu ve “ClO¯” iyonu halk dilinde ayni şekilde “KLOR” olarak adlandırıldığı için işletmelerde yanlışlıklar yapılır:  
“Suya klor vermeyelim, yani dezenfeksiyon yapan “ClO¯” iyonu vermeyelim, korozyon yapar.”  denir. Oysa, sudaki bakterileri öldürmek için suya olsa olsa 2 - 3 mg/L kadar HİPOKLORİT verilir, bunun içindeki “Cl¯” iyonu birkaç mg/L kadardır ve birkaç mg/L kadar “Cl” iyonu korozyonu arttırmaz.  Örneğin bir işletmenin kuyu suyunda mg/L “Cl” iyonu  varsa, suya 2 – 3 mg/L HİPOKLORİT vermek kuyu suyundaki “Cl” miktarını %2 kadar arttırır, bu da suyun korozif özelliğini pek değiştirmez.

Klor “Cl”, Klorür “Cl¯” ve Hipoklorit “ClO¯” maddelerinin ayrı ayrı adı olduğunu az kişi bildiği için, çoğunluk ile anlaşabilmek için alışkanlıkları devam ettirip KLOR kelimesini bu üç madde için kullanmaya devam edeceğiz herhalde.  Ancak, bu üç maddenin kimyasal ve fiziksel özelliklerini bilmek evlerde ve işletmelerde yanlışlıkları önler görüşündeyiz.

Hassas Klorlama Sistemi

Aktif Karbon Filtresi

Paslanmaz Çelikte Klor Korozyonu

Klor (Cl) nedir? Kanda klor yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

Klor vücutta; pH dengesi, sıvı düzeni ve sinir sinyallerinin iletiminden sorumlu önemli bir elektrolittir. Peki, kanda klor yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz

Yayınlanma:

Klor (Cl) nedir? Kanda klor yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

Yorgunluk, ishal, halsizlik, solunum problemleri, uzun süreli kusma gibi şikayetlerde klor kan testi yaptırmanız gerekebilir. Şimdi klor (Cl) nedir? Kanda klor yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Gelin birlikte öğrenelim…

KLOR (CL) NEDİR?

Klor, vücut içindeki sıvı miktarının düzenlenmesine yardımcı olmak ve asit-baz dengesini düzenlemek, potasyum, sodyum ve bikarbonat (bazen total karbon dioksit [CO2] olarak ölçülen) gibi elektrolitlerle birlikte işlev gören, negatif yüklü bir moleküldür. Klor her vücut sıvısında bulunmasına rağmen yüksek düzeylerine kanda ve vücut hücreleri dışındaki sıvıda rastlanmaktadır.

Klor sofra tuzuyla alınmaktadır. Klorürün çoğu mide-bağırsak yolundan emilmekte ve fazlası idrarla atılmaktadır. Normal kan düzeyleri değişmezken öğünlerden sonra hafifçe düşmektedir

Vücudunuzun, elektrolit veya asit-baz dengesinde bir sorun olup olmadığını belirlemek ve tedaviyi takip için test yapılır. Yetişkin bireylerde kandaki değeri mmol/ L olan klor, yeni doğan bebeklerde ise mmol/ L arasında bulunmaktadır.

KANDA KLOR YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

Kanda klor yüksekliği, kan dolaşımındaki klorür iyonlarının seviyesinde anormal bir yükselmenin olduğu bir elektrolit bozukluğudur. Kandaki klorür iyonu için normal aralık 97 ila mEq / L'dir. Vücut strese girdiğinde, elektrolit seviyeleri dengesiz hale gelebilir. Klor yüksekliği, genellikle başka bir soruna işaret eder.

kan test site:funduszeue.info ile ilgili görsel sonucu

Klor yüksekliğinin nedenleri şunlardır:

– Böbrek yetmezliği ve böbrek rahatsızlıkları
– Uzun süreli kusma, terleme veya ishal
– Kandaki yüksek sodyum seviyesi
– Diyabetik hastalıklar
– Yoğun egzersiz, aşırı ısıya maruz kalma veya yeterli miktarda sıvı içilmemesi
– Çok fazla tuz alımı. Klor, sofra tuzu olan sodyum klorürün bir bileşenidir
Addison hastalığı

KANDA KLOR DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELİR?

Vücuttaki klor metabolizmanın iyi bir şekilde çalışmasında önemli role sahip bir elektrolittir. Kandaki klor seviyesini böbrekler kontrol eder. Bu sebepten dolayı da, kandaki klor seviyesinde problem olması genellikle böbreklerle ilgilidir. Klor vücuttaki asit ve baz dengesine yardımcı olur. Hipokloremi, bir elektrolit dengesizliğidir ve kandaki düşük bir klor seviyesini ifade etmektedir.

– Kanda klor düşüklüğü nedenleri

Düşük klor seviyeleri şunları gösterebilir:

– Konjestif kalp yetmezliği
– Uzun süreli ishal veya kusma
– Amzem gibi kronik akciğer hastalığı
– Kan pH'ının normalden daha yüksek olduğunda metabolik alkaloz
– Kalp yetmezliği
– Akciğer hastalıkları
– Laksatif, diüretik, kortikosteroid ve bikarbonatlar gibi bazı ilaç türleri de hipokloremiye neden olabilir.
– Addison hastalığı, vücutta böbreküstü bezlerinin belirli tipte hormonları yeterince üretmediği bir durumdur. Halsizlik, baş dönmesi, kilo kaybı gibi çeşitli belirtilere neden olabilir.

TSH: Tiroid uyarıcı hormon testi nedir? TSH yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?İlginizi ÇekebilirTSH: Tiroid uyarıcı hormon testi nedir? TSH yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

Egzersizkarbon

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası