spor yapmak zayıflatır mı / Ne zaman spor yapılmalı: Sabah mı? Akşam mı? - Son Dakika Spor Haberleri | NTV Haber

Spor Yapmak Zayıflatır Mı

spor yapmak zayıflatır mı

Spor yaparak kilo alınır mı? Egzersiz kilo aldırır mı?

Günümüzde çoğu kişi zayıflamak istediğinde spora başvuruyor olsa bile son yıllarda spor konusunda hızla bilinçlenen bir kesim var ve bu kişilerin çoğu kilo almak için de spor yapılabileceğini fark etmiş durumda! Peki, spor yapmak nasıl kilo aldırır mı? İşte detaylar

Nasıl Kilo Alınır?

Her zaman istenilen bir durum olmasa bile çok zayıf olan kişiler ya da sıklet atlamak isteyen sporcuların kilo almak için uğraştığını görmüşsünüzdür. Bazı kişilerde metabolizma hızı o kadar yüksektir ki kilo almak onlar için oldukça zordur. Aslında herkesin böyle tane arkadaşı vardır. Dünyaları da yese bir türlü kilo alamayan…

Bu noktada spor ile beslenmenin desteklenmesi gerekebilir. Vücudun yeni kas oluşumuna teşvik edilmesi ile yağ değil kas kazanımı sağlayarak kilo artırılabilir. Bu şekilde hem daha sağlıklı bir kilo elde etmiş olursunuz hem de fit bir görünüm. Çünkü kaslar yağ dokularına göre daima daha sıkı ve yoğun dokulardır.

Kilo Almak İçin Kalori Fazlası Oluşturun

Kilo almak için ilk yapmanız gereken beslenmenizde kalori fazlası oluşturmaktır. Yani gün içerisinde yaktığınızdan daha fazla kalori tüketmelisiniz. Böylece yediğiniz fazla besinler vücudunuzda depolanmaya başlar. Bu besinleri spor ile destekleyerek kas oluşumunu teşvik edebilirsiniz. Eğer bilinçsizce yemek yiyip spor yapmadan kilo almaya çalışırsanız besinlerin vücudunuzda glikojen ve yağ olarak depolanması daha muhtemeldir. Her ne olursa olsun daha fazla besin ve kaloriye ihtiyacınız vardır!

Eğer halihazırda yedikleriniz, öğünleriniz ve kaçamaklarınız kilo almanıza yetmiyorsa ek sağlıklı öğünler denemeye çalışın.

Taze meyveler, yoğurtla karıştırılmış yemişlerden oluşan atıştırmalıklar, protein barlar ve smoothieler en hızlı tüketebileceğiniz kolay kalori kaynaklarıdır. Bu yiyecekleri normal beslenme düzeninize ilave etmeyi deneyebilirsiniz. Gün içerisinde 3 öğün tüketen biriyseniz yiyeceklerinizi değiştirmeden 2 ekstra ara öğün ekleyerek aldığınız kalori ve besin miktarını artırabilirsiniz.

Fazla kalori almak için ayrıca kalorisi yüksek yiyecekleri seçmeye özen göstermelisiniz. Ancak burada bir parantez açmalıyız. Protein ve sağlıklı yağ açısından yüksek kalorili beslenmek fit bir şekilde kilo almanıza ve kas gelişiminize yardımcı olurken sadece yüksek kalorinin karbonhidrat kaynaklarından geldiği yiyecekleri seçmek daha hızlı yağlanmanıza sebep olabilir. Bu durumda kas ile kazanacağınız kiloların yerini bel çevresindeki yağlar alabilir…

Daha Sonra da Spor Yapın

Kalorilerinize dikkat etmeye başladıysanız ve artık daha fazla yemek yiyorsanız yapmanız gereken ikinci konuya geçelim: düzenli spor yapmak. İstediğiniz fiziğe kavuşmak için spor size daima yardımcı olacaktır. Doğru antrenmanlar ile kas geliştirebilirsiniz, kilo verebilirsiniz, kilo alabilirsiniz ya da sadece yağ yakabilirsiniz.

Spor yapınca neden kilo alınır?Yeterli kalori almadığınızda vücut enerji sağlayabilmek için metabolizmasını yavaşlatır. Bu süreçte vücudunuzda yağ depolanır ve kilo alırsınız.Kas kütlesi artarsa kilo artar mı?Aktivitenin şiddetinin fazla olması halinde kas kütlesinin hızlı artışıyla kilo alır. İkincisi de çok fazla ağırlık çalışarak kilo almak. Düşük ağırlıkla sık egzersiz yapılırsa yine yağ yakar ama çok şiddetli yaparsa o zaman kas yapar ve kilo artırır.

Kilo sorunu ile egzersiz ilişkisi arasında değişmeyen bazı fizyolojik kurallar var:

Ne kadar egzersiz yaparsanız o kadar çok enerji harcar, yani o kadar çok kalori yakarsınız. Ne kadar çok kalori yakarsanız o kadar kolay kilo verir, kolay kolay da kilo almazsınız. Egzersizin süresi ve yoğunluğu arttıkça yaktığınız kaloriler çoğalır, yağ kaybınız hızlanır. Egzersizin kilo üzerindeki olumlu etkisi yalnızca yağ kaybıyla da sınırlı değildir. Başka pek çok marifetleri de vardır.

YAŞLANDIKÇA YAĞLANIRSINIZ!

Egzersiz yaptıkça yalnız kalori yakmazsınız. Egzersiz, özellikle direnç egzersizleri kas miktarınızı da artırır. Kas miktarınız arttıkça yaktığınız kaloriler çoğalır. Hesaplara göre yarım kiloluk bir kas kütlesi istirahat halinde günde kalori harcarken aynı miktarda yağ kütlesi en fazla kalori harcayabiliyor. Yani kas kütleniz arttıkça harcadığınız enerji de artıyor. Yağ dokunuz büyüdükçe daha az enerji kullanıyorsunuz. Kas dokusu erkeklere oranla çok daha az olan kadınların daha kolay kilo almalarının nedenlerinden biri de bu!

Ayrıca yaş ilerledikçe kas dokunuz azalır, yağ dokunuz artar. Her on yılda bir ,5 kilo civarında kas kaybedersiniz. İşte bu nedenle yirmi yaşındaki kilonuzu ellili yıllarda da korumak istiyorsanız her on yılda bir aldığınız kalori miktarını kalori civarında azaltmanız (yaşlandıkça daha az yemeniz) veya ağırlık çalışmaları yaparak kas kütlenizi artırmanız gerekir. Özetle yirmili yaşlar sonrasında haftada bir veya iki gün ağırlık çalışması yapabilirseniz kas kaybınızı bir hayli azaltır ve bu nedenle oluşabilecek ağırlık artışını önleyebilirsiniz. Çünkü kazandığınız kas kütlesi vücudunuzun motor hacmini artırıyor. Daha yüksek motor hacmi, daha fazla kalori yakmak anlamına gelir.

Kısacası egzersiz yoluyla kilo vermek kolay bir iş olmasa da kilo verme programlarında egzersizden yararlanmak şart. Örneğin bir kilo kaybetmek için 7 bin kalori civarında enerji açığı yaratmak zorundasınız. Bu işi başarmak için günde kalorilik bir kalori açığı oluşturmanız gerekir. kalorilik açığı sadece diyet yaparak, yani yiyip içtiklerinizden fedakârlık ederek yapmanız pek akılcı değildir. Çünkü bu kadar ciddi bir kısıtlanma halini beden de ruh da uzun süre kaldıramaz. Bu nedenle ağır diyet planları uygulamayı bırakıp aynı örnekten gitmek gerekirse enerji kazanımında kalorilik bir kazanım yapmak ve kalori de egzersizle harcamak daha akılcıdır.

Uzun lafın kısası, eğer kilo vermek veya kilo almamak istiyorsanız aktif bir hayat sürmeniz çoğu zaman yeterli olmaz. Ne yapıp edin düzenli bir egzersiz alışkanlığını hayatınıza yerleştirin.

Her gün 10 bin adım

İster olağanüstü hızlı bir günlük yaşam oluşturun, isterseniz egzersiz zamanlarında veya evinizdeki fitness cihazlarında yürüyün ya da koşun, sonuç değişmez. Her gün ortalama 10 bin adım atabiliyorsanız kilo verme ve kiloyu koruma sürecinin aktivite kısmını önemli ölçüde hallettiğinizi söyleyebilirim.

Bunun için fiyatı milyonu geçmeyen adım ölçerlerden birini alın ve uyanır uyanmaz belinize takarak yatana kadar bir günde attığınız adımların sayısını görün. Eğer günde 5 bin adımdan az atıyorsanız bugün ya da yarın ama mutlaka kilo sorunu yaşayacağınızdan kuşku duymayın.

Yapmamız gereken şeyler gayet açık:

- Mümkün olduğu kadar aktif bir yaşam tarzı oluşturmaya çalışacağız: Fırsat buldukça yürüyeceğiz. Dolmuştan, metrodan birkaç durak önce inip kalan mesafeyi yürüyerek tamamlayacağız.

- Klasik örneklerdir ama her zaman işe yarıyorlar: Asansör yerine merdiven kullanacağız. Bahçemizi kendimiz budayacağız. Yaprakları kendimiz toplayacağız. Varsa çimimizi kendimiz biçeceğiz. Bakkala, markete kendimiz gideceğiz.

- Uzaktan kumanda cihazlarını dolaba kilitleyeceğiz. Köpek besliyorsak sabah veya akşam gezilerini biz yaptıracağız.

- İşyerinde de, evde de hareketli olmaya çalışacağız. Alt kata, üst kata inip çıkmaktan vazgeçmeyeceğiz.

- Ve fırsat buldukça dans edeceğiz. Futbolu seyretmek yerine oynayacağız. Basketbolu sevmek yerine deneyeceğiz. Tenise başlayacağız. Yüzmeye çalışacağız. İmkânımız varsa golfe zaman ayıracağız.

Spor kilo aldırır mı?

Doğrusu tek başına spor yapmak değil, kesinlikle yaşam şekli değişikliğidir. Tıbbi bir beslenme tedavisi ve egzersizin bütünleşerek yaşam şekline dönüştürülmesidir. Ama burada bireyler hep bir endişe taşıyor. Yaşam şekli değişikliği tanımlaması onları ürkütüyor. ‘Acaba bana hiç yapamayacağım şeyleri mi yaptıracaklar? Aç mı yaşayacağım? Sürekli yürüyüp koşacak mıyım?’ gibi endişeler gelişiyor. Sadece spor yaparak zayıflamaya çabalayanlar da var. Spor yapınca insanlar kendisinde bir yeme yetkisi görmeye başlıyor. ‘Nasıl olsa spor yaptım artık yiyebilirim, kendimi ödüllendirebilirim’ diye düşünüyorlar. Spor yapanların düştüğü ikinci bir hata da düzensiz beslenerek spor yapmaları. Oysa spor yapanların beslenmelerine de çok dikkat etmeleri gerekiyor.

Özetleyecek olursak, zayıflamak için spora başlayanların yaptıkları hatalar neler?

1. Spor yapan kişi “İstediğimi yiyebilirim” diyor! Sabah beyaz ekmekle, reçelle, balla çok kuvvetli bir kahvaltı yapıyor. Öğle yemeğinde de aynı mantıkla akşam yapacağı spora güvenerek yemeği abartıyor. Böylece kişinin şekeri hızla yükseliyor ve iştahı daha da açılıyor.

2. Spor yapan kişi diyetini abartıyor! “Spora başladım, sıkı diyet de yapayım daha çok zayıflarım” diye düşünüyor. Sabah kahvaltısında diyetisyenin verdiği bir dilim kepekli ekmeği bile yemiyor, öğle yemeğini hafif bir sebze ile geçiştiriyor, üzerine bir de egzersiz yapınca vücut gece büyük bir iştah hissediyor. Ve gözü dönen kişi gece ne bulduysa yiyor! Bu arzu öyle frenlenemez bir hal alıyor ki özellikle de şekerli bir gıda arıyor, buluyor ve tüketiyor. Böyle çok hastam var. Haftada gün, günde en az 2 saat egzersiz yapıp kilo veremeyen birçok hastam hep aynı hataya düşüyor.

3. Bir de fazla egzersiz yapanlar var. Biz diyet yapanlara haftada 3 veya 4 gün 30 ile 45 dakika arasında yürüyüş öneriyoruz. Ama kişide öyle bir hızla zayıflama isteği varsa “Ben yürümeyeyim, koşayım ya da spor salonunda ağırlık kaldırayım, terleyeyim” diyor. Biz onun yağ kaybetmesini beklerken o ağırlıkların altına girerek kas yapıyor. Böylece daha çok kilo alıyor. Yağ yakımı için gerekli egzersiz belli formülü vardır. Aşırı vücudu zorlayan egzersizler yağ yakımına engel olur. Bunu da ikiye bölebiliriz. Aktivitenin şiddetinin fazla olması halinde kas kütlesinin hızlı artışıyla kilo alır. İkincisi de çok fazla ağırlık çalışarak kilo almak. Düşük ağırlıkla sık egzersiz yapılırsa yine yağ yakar ama çok şiddetli yaparsa o zaman kas yapar ve kilo artırır.

Formül - Yaş

Peki kilo vermek için nasıl bir egzersiz yapmalıyız?

Daha orta derecede bir yürüyüş, kendimizi aşırı derece yorarak değil. Onun da bir formülü var. eksi yaş. Bunun yüzde 50’si minimum egzersiz dozu. Yüzde 50’si canlandırma eşiği denen yer. Örneğin 40 yaşında bir kişi ’den çıkardığımızda ’in yarısı yani 90 nabız hızı, o kişi için hiçbir şeyin başlamadığı bir nokta. 90’dan yola çıkarak 95’lere geldiğinde hafif hafif yağ yakımı başlıyor. Biraz daha üzerine çıktığında yağ yakıyor ama daha da aşırıya kaçtığında o zaman vücudun yağ yakımı değil kas kütlesi geliştiren bir egzersize dönüşüyor. Yani çok fazla efor sarf ediyor ve kas kütlesi artıyor. Bu kas artışı da zaten kilo almak demek.

Kas yaparsak kilo mu alırız?

Evet, 1 kilo kas yapmak 4 kilo almak anlamına geliyor. Çünkü kas çok su tutan bir kütledir. 1 kilo kas kilo su tutar. Hep duyarız ya kısa sürede aşırı kilo verdi diye… Burada da tehlike ters yönlü. Kişi kas kütlesinden kaybeder. Çünkü kas kütlesi vücut için önemlidir. Kalbimiz de kaslardan oluşur ve aşırı kilo kayıplarında vücudun tüm kasları, hatta kalp kasları da zarar görür. Diyet sırasında hastanın kilosuna bakmak değil, yağ kas dengesine bakmak gerekir. Hızlı kilo kaybederseniz metabolizmanız yavaşlar. Defalarca şok diyet yapan insanlar işte bu nedenle kilo veremez hale gelirler. Dolayısıyla yapılması gereken, kişinin diyet öncesinde mutlaka bir dahiliyeci ya da endokrinolojik muayeneden geçmesi. Sonrasında vücut analizi ve metabolizma hızı ölçümü yapılmalıdır. Çünkü eğer metabolizma hızı ölçülmezse kişi diyet yaparken de şişmanlayabilir.

Kastan kaybetmek, yağdan kaybetmek nasıl oluyor?

İşte önemli olan bunu ölçümlemek. Biz kişiyi her kontrole geldiğinde ölçüyoruz ve hangi hafta neresinden ne kadar azaldığını görüyoruz. Diyetini de ona göre yönlendiriyoruz. Bazı merkezler sadece baskülle hastanın ağırlığını ölçüyor. ‘50 kiloydunuz 45’e düştünüz’ diyor ama burada kayıp nereden olmuş belli olmuyor. Önemli olan kas değil yağın kaybedilmiş olması çünkü. Kas eşitir metabolizma diyebiliriz. Çünkü kasımız fazla ise metabolizmamız da iyi çalışır. Dolayısıyla kas kütlemizi korumamız şart. Ama kilo vermek için aşırı egzersiz yapıp aşırı derece kasımızı artırırsak bu sefer de kas ağırlığı nedeniyle kilomuz artacaktır. Dengeyi korumak çok önemli. Doğru sporla birlikte doğru diyet de yapılmalı. Aşırı ağır diyetlerle yağ değil kas kaybederiz ki bu da bizim metabolizma hızımızı düşürür.

Sağlıklı zayıflama programına başlamadan önce

funduszeue.infolizma Hızı Ölçümü:

Her bireyin enerji ihtiyacını, en doğru şekilde saptayabilmek için, bireyin metabolizma hızının ölçülmesi gereklidir. Metabolizma hızı, parmak izi gibidir. Kişiye özel bir beslenme programından söz edilecekse en temel nokta, metabolizmanın formülle hesaplanmayıp, oksijen tüketimiyle ölçülmesidir.

Metabolizma nasıl hızlandırılır?

Sık öğün tüketimi: 3 ana öğüne ek olarak, mutlaka ara öğünlerin tüketilmesi önerilir. Ara öğün tüketmek vücudu çalıştırıp, metabolizma hızınızı sürekli yüksek tutar.

Egzersiz yapmak: Düzenli hareket edip kalori harcayarak kısa vadede ve kas kütlenizi artırarak uzun vadede metabolizma hızınızı artırmak oldukça faydalıdır.

Yeterli ve dengeli beslenme: Diyette değişiklikler yapılması, farklı yiyeceklerin, farklı zamanlarda tüketilmesi metabolizmanın kendini korumaya almaması, kilo vermeye devam etmesi için çok önemlidir. Optimal beslenme, vücuda gerekli olan tüm besin öğelerinin, tüm öğünlerde yeterli ve dengeli miktarlarda alınmasıdır. Önerilenden fazlasının tüketimi kilo alımına neden olacağı gibi, azı da metabolizmayı yavaşlatabilir. Bu nedenle metabolizma hızınızın oksijen tüketiminizle ölçümü sonrasında, diyetisyeninizin önereceği miktarların azını veya fazlasını tüketmemelisiniz.

Sıvı tüketimi: Metabolik hızın azalmaması, sindirim, emilim gibi görevlerin yapılabilmesi, hücre, doku, organ ve sistemlerin çalışması için, atıkların vücuttan atılması ve vücut ısısının dengelenmesi için; uyanık olduğunuz her saat dilimi içerisinde 1 küçük bardak su tüketmeye özen gösterin. Özel bir sağlık probleminiz yoksa, toplam litre su tüketimini ihmal etmeyin.

Diğer faktörler: Bunun dışında, metabolizma hızını artırdığı söylenen besin destekleri, karışım çaylar, bazı baharatlar, sabah sıcak, limonlu su veya greyfurt suyu içmek gibi öneriler duyabilirsiniz. Bunların birçoğunun kanıta dayalı etkileri yok denecek kadar azdır. Kendinize ve başaracağınıza inanmak en büyük destek olacaktır.

2. Detaylı vücut analizi:

Özel ölçüm cihazıyla, vücut ağırlığınız, yağ oranı ve miktarınız, bölgesel yağ dağılımınız, kas ağırlığınız, su oranınız, kemik mineral oranınız, ödem miktarınız, metabolizma yaşınız, doku altı ve organ çevresi yağlanmanız gibi pek çok değerin her görüşmede ölçümü yapılmalı, kilo takibiniz buna göre şekillenmelidir.

3. Beslenme alışkanlıklarınza göre belirlenen zayıflama planı:

Diyetisyeniniz tarafından hazırlanan, sağlıklı ve kalıcı kilo yönetimi programı kullanılmalıdır.

funduszeue.info muayene:

Tiroit, şeker, kolesterol gibi ‘biyokimyasal bulgularınız’ değerlendirilmelidir.

Kilo Alımının Olası Nedenleri:

Egzersiz yaptığınız halde kilo aldıysanız sürekli nasıl olduğunu düşünüp kendinizden şüphe edersiniz. Kendinize sürekli bende bir sorun mu var? Az mı egzersiz yapıyorum? Çok fazla mı yiyorum? gibi sorular sorarsınız. Panik yapmadan bunun nedenini bulmak, yapılacak en doğru şey olacaktır. İşte egzersiz yaparken kilo almanın olası nedenleri;

-Kas Kütlesi Kazanmak:

Egzersiz yaparak kas kütlesi kazanmak bu duruma neden olur. Yağlarınızı kaybediyor olabilirsiniz ancak bunların yerini kas kütlesi alacaktır. Kaslar yağa göre daha ağır olduğundan, kilo almış olabilirsiniz. Bununla birlikte buradaki ağırlık artışının nedeni kas kitlesi olup, istenmeyen yağlardan kaynaklanmaz. Bu şekilde vücut egzersiz yardımıyla sağlıklı olur.

Yanlış Şekilde Egzersiz Yapmak:

Yürüyüş, dans, yoga kilo vermek için en iyi egzersiz türlerinden bazılarıdır. Herhangi bir kas grubuna yönelik egzersizleri seçmeyin. Birden çok kas grubuna yönelik egzersizler bu süreçte daha çok kalori yakılmasını sağlar. Ayrıca herhangi bir egzersiz sadece doğru şekilde yapıldığında kilo vermenize yardımcı olur. Örneğin yürüyüş egzersizi yapacaksınız, 45 dakika boyunca bahçede dolanmak hiç kalori yakmanızı sağlamaz. Bunun yerine iyi bir hızda 45 dakika boyunca ve haftada kez yürüyüş yapmalısınız. Bu şekilde yaklaşık 3 hafta sonra sonuçları görmeye başlarsınız. Fitness seviyeniz arttıkça daha çok kalori yakabilmeniz için egzersiz yoğunluğunu artırmanız gerekir.

-Ekstra Kalori Almak:

Pek çoğumuz spora başladığımızda ne yediğimize dikkat etmeyi bırakırız. Sonuç olarak yaktığımız kalori miktarından daha çok kalori almış oluruz. İyi bir program diyet ve egzersizin birlikte yürütüldüğü bir programdır. Eğer aldığınız kalori miktarını artırırsanız, yaptığınız egzersizi yoğunlaştırmanız ya da egzersiz yaptığınız gün sayısını arttırmanız gerekir. Aldığınız ekstra kalorileri yakabilmek için bu gereklidir.

-Yetersiz Kalori Almak:

Yağsız bir diyet uygularken, çoğu zaman ihtiyacınız olandan çok daha az kalori alırsınız. Bu büyük bir hatadır ve bu durumdan kaçınmanız gerekir. Yeterli kalori almadığınızda vücut enerji sağlayabilmek için metabolizmasını yavaşlatır. Bu süreçte vücudunuzda yağ depolanır ve kilo alırsınız. Bu nedenle doğru gıdaları tüketmek de çok önemlidir. Yağ ve karbonhidrat da dahil olmak üzere vücudun normal işleyişi için gerekli olan tüm besinleri almanız gerekir. Bu iki besin bize enerji sağlar bu nedenle tamamen kesilmemeleri gerekir. Yemek miktarını azaltıp, daha sık yemek yiyerek yorgun ve aç hissetmeyi engelleyebilirsiniz.

-Altta Yatan Tıbbi Problemler:

Bazı insanlar düzenli egzersiz ve diyet yaptıkları takdirde yine de kilo alırlar. Bu durum menopoz ve tiroid hastalıkları gibi altta yatan bir takım sağlık problemleri nedeniyle gerçekleşir. Hatta bazı hormonal problemler de kilo vermeyi zorlaştırabilir. Tüm bu koşullar düşünüldüğünde sorunlarınızın tedavisi için bir doktora başvurmalısınız. Bazen, doğum kontrol hapları ve kolesterol düşürücü ilaçlar da bu beklenmedik kilo alımından sorumlu olabilir.

-Aşırı Zihinsel Stres:

Stres; egzersiz yaparken kilo almanıza neden olabilecek bir başka önemli faktördür. Bedeniniz veya zihniniz stresle uğraşırken yeterli uykuyu almanız bazen mümkün olmaz. Araştırmalar göstermiştir ki iyi bir uyku, kilo vermek için oldukça önemlidir. Stresten kurtulup, bir kaç saat fazladan uyumayı deneyin böylece egzersizden maksimum fayda elde edersiniz.

Umarım bu makaleyi okuduktan sonra kilo vermenize engel olan nedeni tespit edebilirsiniz. Altta yatan nedeni bulup çözdükten sonra düzenli bir şekilde, doğru egzersiz yaptığınız sürece eminim ki emekleriniz karşılık verecektir.

Egzersize Rağmen Neden Kilo Alınır?

Egzersiz alışkanlığı olmayan kilo vermek ya da güzel görünmek amacıyla aniden ve yoğun egzersize başlayan kişilerin kilo almasının birkaç sebebi olabileceğini belirten Doç. Dr. Defne Kaya, şunları söyledi:

“Egzersizle kişinin ihtiyaç duyduğu enerji miktarı hızla artar, bu durum kişileri daha fazla yemeye iter.

Egzersizle oluşan yorgunluk nedeniyle kişiler egzersiz dışındaki zamanı daha çok dinlenerek geçirmeye başlar.

“Nasılsa egzersiz yapıyorum, yakarım” düşüncesi kişinin normal yemek alışkanlığına tatlıları eklemesine neden olabilir.

Kişiye özgü olmayan “toplama egzersizlerden” oluşan programların uygulanması egzersizin yağ yakıcı etkisini azaltabilir.

Yanlış ve yetersiz egzersizler yapılıyor olabilir. Her egzersiz yağ yakmanızı sağlamaz. Sadece ağırlık kaldırarak yaptığınız antrenmanlar yetmez, programınıza nabzınızı hızlandıran aerobik egzersizleri ekleyerek etkili bir şekilde yağ yakabilirsiniz.

Kas Yapmak Kilo Aldırır mı ?

Narin ve kırılgan olmayı gene de tercih ediyor olabilirsiniz, yaptığınız kas çalışmaları görüntünüzü değiştirmeyip sadece kas doku yoğunluğunuzu değiştirecek.

Yeryüzüne uyguladığınız kuvveti ölçen baskülünüzün ne dediğine hiç takılmayacaksınız. Siz kendinizi ne kadar güçlü hissediyorsunuz, aynaya bakınca vücudunuz ne kadar genç, güzel ve sıkı görünüyor bunlara bakacaksınız. Ve en önemlisi de ileri yaşlarınızda kaslarınızı arttırmış olmanın çok faydasını göreceksiniz.

#kilo, egzersiz, spor

Haftanın her günü spor yapılır mı? Her gün spor yapmak kasları eritir mi?

Sporun faydaları saymakla bitmiyor. Fizyolojik hastalıkların tedavisinde tavsiye edildiği kadar depresyon ve anksiyete gibi ruhsal rahatsızlıkların tedavisinde de spor tavsiyesi karşımıza çıkıyor. Spora yeni başlayanlar ya da başlamayı planlayanlar spora ne kadar vakit ayırması gerektiğini merak ediyor. Elbette spor yapmanın da belli püf noktaları var. Haftada kaç gün spor yapılmalı?

HAFTADA KAÇ GÜN SPOR YAPILMALI?

Spor yapmaya karar verdiniz. Şimdi asıl soru ortaya çıkıyor. Haftada kaç gün spor yapmalı? Bu sorunun net bir cevabı yok. Düzenli olarak spor yapmaktan bahsedildiğinde bu düzeni hep her gün spor yapmakla karıştırıyoruz. Herkesin bedeni, kilosu, metabolizması kişiye özel olduğu için yapılacak spor programı da kişiye özel olacaktır. Maalesef "Haftada kaç gün spor yapılmalı?" sorusunun tek bir cevabı yok. Spor yapmaya başlamadan önce bir uzmana danışıp spora engel bir sağlık problemimizin olup olmadığını öğrenmekte fayda var. Ayrıca yapacağımız spor programını belirlerken vücut yağ oranımız da gerekli olacaktır. Vücudumuzu tanımak için gerekli olan bilgileri edindikten sonra spor programımızı oluşturabiliriz. Yeni başlayanlar için haftada 3 gün spor yapılması tavsiye edilir. Ancak bu kişiden kişiye ve yapılacak spor çeşidine göre değişebilir.

HER GÜN SPOR YAPMAK ZARARLI MI?

Spor yapmaya başladığınızda herkes bu konuyla ilgili bir şeyler söylemeye başlayacaktır. En çok duyacağınız şeylerden biri de "Her gün spor yapmak zararlı" cümlesi olacak. Peki, gerçekten her gün spor yapmak doğru mu? Bu sorunun cevabını anlayabilmek için kasların yapısını bilmemiz gerekiyor.

Spor yaparken vücudumuzdaki tüm kaslar az ya da çok çalışır. Yaptığımız her harekette kaslarımızda gözle görülemeyecek küçük yırtılmalar, parçalanmalar olur. Parçalanan bu kaslar elbette tekrar bir araya gelir. Bir araya gelen kaslar güçlenmiş olur. Düzenli spor yapılması durumunda kaslar parçalanıp bir araya gelerek güçlenmeye devam edecektir ancak tam olarak bu noktada eklememiz gereken bir şey var. Parçalanan bu kasların bir araya gelmesi için dinlenmeye ihtiyacı vardır. Yani her gün aynı kasınız ağır egzersizlere maruz kalırsa dinlenmeye ve güçlenmeye vakit bulamayacaktır.

Her gün spor yapmak kasların çok fazla yorulmasına ve dinlenip güçlenmeye zaman bulamamasına neden olur. Kaslarınız sizin zannettiğiniz gibi çalışırken değil dinlenirken güçlenir. Ayrıca güçlenmeyen kaslar (özellikle spora yeni başlandıysa ya da uzun süredir spordan uzak kalındıysa) sakatlanmalara da neden olabilir.

Antrenmanlarınızın arasına dinlenme günleri koymalısınız. Eğer her gün spor yapmakta kararlıysanız da her gün spor yapılır ancak aynı kas grubunu çalıştıran aynı egzersiz değil. Bu durumda mutlaka bir uzmanın size spor programı hazırlaması gerekir. Aynı bölgeyi iki gün üst üste çalışmamalısınız. Örneğin bir gün karın bölgesine yönelik antrenmanlar yapıp ertesi gün kol antrenmanı yaparsanız elbette her gün spor yapılır.

HER GÜN SPOR YAPMAK KASLARI ERİTİR Mİ?

Her gün spor yapmak, kasların dinlenmesi ve kendini yenilemesine vakit bırakmayacağı için sonuç almayı geciktirebilir. Uzmanlar her gün spor yapmanın kasların sakatlanmasına yol açabileceğini söylüyor ancak kasları erittiğine dair net bir bilgi yok.

GÜN İÇİNDE SPOR NE ZAMAN YAPILMALI?

Gün içinde ne zaman spor yapılacağına dair net bir saat verilemese de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar elbette var. Öncelikle, spor yapmak için gece saatlerini tercih etmemelisiniz. Uyku öncesi kaslarımız ve organlarımız uykuya hazırlanmaya başlar. Bu durumda spor yapmak kalp atışını hızlandırıp kasları yoracağından uyku problemlerine yol açabilir.

Spor yapmak için akşamüstünü tercih edenler de olacaktır ama spor yapmak için en çok önerilen zaman sabah saatleri oluyor. Spor yaparken doğru zaman vücudunuzun hazır olduğu zamandır. Spor yapacağınız zaman vücut ısınızın yüksek olması önemlidir. Sabah saatlerinde spor yapmanın vücudun gün içinde kalori yakmaya devam etmesi gibi bir etkisi vardır ama yine de doğru zamanı vücudunuzu dinleyerek siz belirleyebilirsiniz.

KİLO VERMEK İÇİN KAÇ GÜNDE BİR SPOR YAPILMALI?

Öncelikle kilo vermeye çalışanların her şeyden önce düzenli kardiyo yapması gerektiğiniz söyleyelim. Kardiyo, bölgesel çalışmalara nazaran kas kütlelerinin çok da zorlanmadığı bir spor türü. Kardiyo çalışanlar, kilo vermek isteyenler haftada gün spor yapabilir. Kardiyo çalışanlar antrenman sürelerini kondisyonlarına göre belirlemeli ve sorun yaşıyorlarsa bunu güne indirmeliler.

HER GÜN AĞIRLIK ÇALIŞMAK ZARARLI MI?

Her gün ağırlık çalışmak çeşitli sakatlanmalara sebebiyet verebilir ancak ondan daha önemli olan konu ise her gün ağırlık çalışmak zannettiğiniz kadar faydalı olmayabilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kaslar çalışırken değil dinlenirken gelişiyor. Her gün ağırlık çalışmanız durumunda kasların dinlenmeye ve dolayısıyla dinlenip gelişmeye vakti kalmayacak. Ağırlık çalışırken de dinlenme günlerine ihtiyacınız olacak.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası