gözün önüne gelen şekiller neden olur / senCard | Gözlerdeki Uçuşma ve Işık Çakmaları Ne Anlama Geliyor?

Gözün Önüne Gelen Şekiller Neden Olur

gözün önüne gelen şekiller neden olur

Masmavi gökyüzüne bakarken bazen gözümüzün önünde uçuyor veya yüzüyormuş gibi görünen cisimlerle karşılaşırız. Ne kadar çabalasak da toz parçacığına benzeyen bu cisimlere odaklanamayız. Biz gözümüzü hareket ettirdikçe bu cisimlerde hareket ediyor gibi gözükür. Bu durum sizin de başınıza sık sık geliyorsa öncelikle merak etmeyin. Endişelenmeniz gereken önemli bir sorununuz yok.

Bu durumun adı gözde uçuşan cisimler anlamına gelen “eye floaters” olarak bilinmektedir. Latince’de “uçan sinekler” anlamına gelen muscae volitantes olarak da tanımlanan bu optik yanılsamalar, çok özel koşullar altında göz kürenizin içinde oluşmaktadır. Bu durum daha çok beyaz bir kağıt veya mavi gökyüzü gibi parlak bir şeye baktığınızda ortaya çıkmaktadır.

Gözde Uçuşan Cisimler Neden Oluşuyor?

Bu gizemli cisimler aslında gözümüzün yüzeyindeki lekeler değil, gözün kendisinin parçalarıdır. Gözünüzdeki mercekle retina arasındaki boşluk, vitröz hümör ( Vitreus Humor) adı verilen, jel kıvamında bir sıvıyla dolu biçimdedir. Vitröz hümör, retinaya koruma sağlar ve insan gözünün şeklini korumaya yardımcı olur. Ancak yaşımız ilerledikçe bu jel yavaş yavaş bozulmaya başlar. Sonrasında da daha sıvı hale gelir. Zaman geçtikçe bu sıvıdan küçük parçalar kopar ve bu jelin içinde yüzmeye başlar.

Diğer bir deyişle bu gördüğünüz şeyler aslında gözümüzün içini dolduran vitröz sıvı içerisindeki küçük doku parçaları, kırmızı kan hücreleri veya protein gibi şeylerdir. Yaşlanma ile beraber göz de bundan nasibini alır. Bu nedenle gözde uçuşan cisimlerin görülme sıklığı 50 ile 75 yaş arasında daha fazladır. Ayrıca yakını görme sorunu yaşayanlarda yani miyop olanlarda, katarakt ameliyatı geçirenlerde daha sık rastlanmaktadır.

İşin ilginç tarafı belli bir yaştan sonra, bu yüzer gibi gözüken cisimler aslında hep oradadır. Ancak biz boş ve parlak bir alana baktığımız zaman dikkatimizi çekerler. Işık göze girdikten sonra vitrözdeki bu cisimler ışığın yolunu keser. Bunun sonucunda da retinaya yani gözün arka kısmında bulunan, ışığı algılayan hücrelerin bulunduğu bölüme gölge düşer. Gözün arka tarafındaki retina adlı ince hücre tabakası ışığı alır ve beyne iletilen elektrik sinyallerine dönüştürür. Sinyaller beyinde yorumlanır. Beyin de bu cisimleri gölgeler biçiminde algılar.

Gözde Uçuşan Cisimler Tehlikeli midir?

Yazının başında da dediğimiz gibi aslında bu doğal bir süreçtir. Bir nevi yaşlanmaya başladığımızın işaretidir. Yani normal koşullar altında, endişe etmenize herhangi bir gerek yok. Ancak yüzen cisimlerin çok fazla arttığını fark ederseniz, aynı zamanda ışık yanıp sönmesi gibi durumlar fark ederseniz bir göz doktorunu ziyaret etmeniz önerilir. Sonucunda tüm bunlar retina yırtılmasının da bir işareti olabilir.

Normal koşullarda oluşan bu uçuşan cisimlerin herhangi bir tedavisi yoktur. Eğer sizi rahatsız ediyorlarsa onları görüş alanınızdan uzaklaştırmaya çalışın. Bunun için yukarı, aşağı bakarak gözlerinizi hareket ettirmeyi deneyebilirsiniz. Ancak, sayıları görmenizi engelleyecek kadar çok ise o zaman göz doktorunuz, gözün arka kısmında geniş alandaki boşluğu dolduran jeli, bulunduğu yerden ayırıp boşaltma işlemi olarak tanımlanan, vitrektomi adı verilen ameliyatı önerebilir.

Kafaya Alınan Bir Darbe Bu Duruma Neden Olabilir mi?

Hayır. Olmaz. Ancak bu duruma benzer başka bir fenomene neden olur. Karikatürlerde kafasına darbe alan kişilerin başının etrafında yıldızlar yer alır. Aslında bu durum gerçekten de mümkündür. Bu geçici ışık gösterisinin nedeni beyinle retina arasındaki iletişim kopukluğudur.

Oksipital lob yani beyinde görmenin işlendiği bölge kafanızın arkasında bulunmaktadır. Bu bölgeye gelen bir darbe sonucunda, beyin hücreleri daha sonra beyninizin yıldızlara benzeyen ışık parlamaları olarak yorumladığı rastgele elektriksel uyarılar gönderir. Benzer şekilde, gözünüze gelen bir darbe de vitröz hümörün retinaya çarparak ışık sinyalleri göndermesine yol açar.

İnsan vücudu gerçekten birbirinden ilginç ilişkiler ile dolu. Bize düşen arka planda neler olup bittiğini öğrenmek ve doğru yorumlamak. Herkese sağlıklı günler dileriz. Ayrıca merak ederseniz: Kedilerin Ve Bazı Hayvanların Gözleri Karanlıkta Neden Parlar?


Kaynaklar ve ileri okumalar:


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Zaten Destekçiyim

Hepiniz fark etmişsinizdir, bazen gözünüzü ovuşturduğunuzda ya da açık mavi renkte bir fona baktığınızda, gözünüzün önünde ufak şekiller belirir ve hatta bunları takip bile edebilirsiniz. Kimi zaman takip etmeye çalıştığınızda veya doğrudan bu şekillere odaklanmaya çalıştığınızda aynı hızla kaçarlar. Fakat gözünüzü geri çevirdiğiniz anda, yeniden görüş alanınıza girerler. İşte bunlar, "yüzer noktalar" (floater) olarak bilinen yapılardır. Daha teknik olarak, "vitröz parçacıklar" olarak isimlendirilebilirler. Daha da teknik isimleriyse, muscae volitantes olarak bilinir. Bu, Latincede "uçan sinekler" anlamına gelir.

Bunun evrimsel bir avantajı ya da anlamı yoktur. Bunlar, gözümüzün içinde varlıklarını sürdüren böcekler ya da sinekler değildir. Hatta dışarıdan gelen toz, kir gibi parçacıklar bile değildir! Bunlar, basit bir şekilde, gözümüzün kusurlu ve "pütürcüklü" diyebileceğimiz yapısından dolayı, ışığın yolu üzerinde olmasından ötürü gölgesini gördüğümüz ufak kimyasal parçacıklardır. Genellikle, gözümüzün içini dolduran vitröz sıvı içerisindeki yoğunlaşmış doku parçaları, kırmızı kanhücreleri veya öbeklenmiş protein yumaklarıdırlar.

Bu yapılar, katılaşmış ve bozulmuş vitröz sıvının parçalarıdır. Bu yapıların çoğunun %99'u sıvı, %1'i katı parçacıklardır. Genelde katı parçanın yapısı kolajen ve hiyalüronik asittir. Vitröz arkası ve retinal bozulmalar, hiyaloit damarın bozulması, bazı ilaçların yan etkileri, retina yırtılmaları, vb. sebeplerle oluşurlar. Genellikçe çocuklar bunları göremezler, çünkü vitröz sıvıları son derece transparandır; ancak yaş ilerledikçe bunların sayısı artar, çünkü vitröz sıvı opaklaşmaya ve bozulmaya başlar.

Yüzer şekillerin gözünüzün tam olarak neresinde olduğunu gösteren bir şekil.Primary Eyecare

Normalde göz sıvısı içerisinde yavaş yavaş sürüklenirler, ancak gözünüzü hızla çevirecek olursanız, bu cisimler de bu hareketi takip edecektirler. Çünkü gözünüzü her çevirdiğinizde, gözünüz içerisindeki sıvı hareket eder. Hatta gözünüzün hareketini birden durdurduğunuzda, eylemsizlikten ötürü bu cisimler birazcık daha yollarına devam edecek, ondan sonra sürtünme nedeniyle duracaklardır. Bu sırada şekil değiştirebilirler, hatta nadir durumlarda bir araya gelerek daha büyük parçalara dönüşebilir veya parçalanarak daha ufak parçalara ayrılabilirler! Her ne kadar hareket ediyor ve şekil değiştiriyor olsalar da, bunlar canlı varlıklar değildirler. Bu cisimlere bireyin doğrudan bakmasının bir yolu yoktur, çünkü bunlar gözün "üzerinde" bulunmaktadırlar ve gözünüzü çevirdikçe onlar da hareket edecektir.

Aslında gördüğümüz şey, o parçacıkların kendileri de değildir; onların gölgeleridir. Normal şekilde etraftan gelen ışık, gözümüzdeki vitröz sıvı içerisindeki bu yapılara çarparak retina üzerinde gölgeler oluşmasına neden olur. Çoğu zaman oldukça bulanık yapılıdırlar. Bir yüzer nokta retinaya ne kadar yakınsa, o kadar net gözükür. Bu tıpkı, aşağı doğru bakan bir masa lambası altına elinizi koyduğunuzda, elinizin masaya düşen gölgesi, masaya ne kadar yakınsa o kadar net olması gibidir.

Bunları görmenin en kolay yolu, çok parlak beyaz bir yüzeye (örneğin aydınlatılmış bir kağıda, Güneşli bir günde kar birikintilerine, parlak gökyüzüne ya da parlak bir bilgisayar ekranına) doğrudan bakmaktır. Baktığınız arka plan ne kadar düzgünse ve tek renkse, o kadar kolay görebilirsiniz. Ayrıca baktığınız yer ne kadar aydınlıksa, göz bebeğiniz o kadar küçülecektir. Bu da, görüntünün netleşmesini sağlayacaktır.

Normalde beynimiz bunları görmezden gelmeyi öğrenir, bu sebeple çoğu zaman, günlük yaşantımızda bunlar dikkatimizi çekmez. Bu nedenle, eğer ki rahatsız edici veya abartılı düzeyde değilse, herhangi bir şey yapılmasına gerek yoktur. Ancak eğer sayılarının artmaya başladığı hissediliyorsa, doktora gidilmesi önemle tavsiye edilir. Bazı durumlarda bu parçacıkların artması, bazı ciddi hastalıkların belirtisidir. Bu yapıların parçalanması ve yok edilmesi için vitrektomi ve vitreoliz adı verilen iki yöntem uygulanır. İlkinde gözdeki bu yapıların bir emiciyle alınmasına çalışılırken, ikincisi daha çok "lazer" temelli bir tedavidir.

Neden Desteğe İhtiyacımız Var?

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor. Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak Daha fazla göster

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Destek Ol

Vitröz parçacıklar (ya da yüzer noktalar), gözünüzde görebileceğiniz hızlı ışık hareketleri ya da minik ışık patlamaları ile karıştırılmamalıdır. Buna "fosfen" adı verilir ve vitröz parçacıklarla hiçbir alakası yoktur. Fosfen olgusunun ne olduğunu anlamak için, buradaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Alıntı Yap

Okundu Olarak İşaretle

Paylaş

Sonra Oku

Notlarım

Yazdır / PDF Olarak Kaydet

Bize Ulaş

Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git

Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?

Kaynaklar ve İleri Okuma

  1. Türev İçerik Kaynağı: TED-Ed

    nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası