robotize şanzıman yağı / Otomatik Şanzıman Yağı Nasıl Değiştirilir? | Timsah Kriko

Robotize Şanzıman Yağı

robotize şanzıman yağı

Birçok sürücü gözden kaçırıyor motor yağı seviyesini kontrol edin, motorun doğru yağlanması ve dayanıklılığı için hayati bir şey. Bu nedenle, bazı otomatik araba sürücüleri için daha da nadir hale gelir. otomatik şanzımanın yağ seviyelerini kontrol etmek. Olarak da adlandırılır transmisyon yağı.

El otomatik şanzımanın doğru çalışması, güvenilirliğinin yanı sıra doğrudan bakımla bağlantılı olacaktır. Bu nedenle, zaman zaman şanzıman yağı seviyesinin kontrol edilmesi ve ayrıca üretici tarafından planlanan bakım döngülerine uyarak filtre ile birlikte değiştirilmesi önemlidir.

İlgili makale:

Otomatik şanzımanın bakımı

Indeks

Otomatik şanzımanda şanzıman yağı seviyesi nasıl kontrol edilir?

Otomobil pazarı giderek çeşitleniyor ve farklı var otomatik vites çeşitleri veya robotik, ancak hepsinin bir şanzıman şanzımanının yağ seviyesini kolay ve hızlı bir şekilde kontrol etmenin bir yolu yoktur.

Daha şanzıman yağı seviyesini kontrol edin otomatik şanzımanda farklı prosedürler olabilir. Yine kontrollere başvurarak doğru yoldan emin olmanız tavsiye edilir. kullanım kılavuzu, ölçümde olası hataları önlemek için.

Otomatik şanzıman yağ çubuğu nerede?

Geleneksel otomatik şanzımanlardan bahsedecek olursak, tork dönüştürücüsü, bir saniye bulmak genellikle oldukça yaygındır. yağ çubuğu motor bölmesinde.

Biri motor yağı seviyesini ölçmek için kullanılırken ikincisi şanzımana karşılık gelir. Genellikle parlak renklidir ve bir çeşit belirti olabilir. Şüphe duyduğunuzda, aracın kullanım kılavuzuna bakın.

İlgili makale:

Otomatik şanzımanlı bir araba nasıl sürülür?

Şanzımanı servis sıcaklığına getirin

Normalde, yaklaşık 25 veya 30 kilometre yürümek gerekli olacaktır. şanzıman sıvısı optimum servis sıcaklığına ulaşır. Ardından aracı tamamen düz bir zeminde durduracağız.

motoru kapatmadan, Otomatik şanzıman seçicisini tüm olası konumlardan geçireceğiz, her birinde yaklaşık 5 saniye kaldı. sahip olmak önemli Park molası Yer değiştirmeyi önlemek için yere yatın ve ayağınızla aracı frenleyin.

Şanzıman yağı seviyesini kontrol edin

Bu manevralardan sonra motoru yaklaşık 5 dakika rölantide bırakacağız ve motor çalışırken seviyeyi kontrol edin. Yağ çubuğunu çıkaracağız ve bir bez veya havluyla temizleyeceğiz. Ardından seviye çubuğunu tekrar yerleştirip seviyeyi kontrol etmek için çıkaracağız.

ATF şanzıman yağı nedir?

Muhtemelen daha önce ATF yağını duymuşsunuzdur. Bu sıvı genellikle otomatik vites kutularında bulunan sıvıdır. tork konvertörünün ve periyodik olarak değiştirilmesi gerekenin. Şanzımanı ATF ile doldururken veya sıvıyı değiştirirken, üreticinin spesifikasyonlarını karşılayan bir ATF yağı kullanmak önemlidir.

ATF şanzıman yağının farklı türleri vardır

İyi bir örnek, marka şanzıman yağıdır Liqui moly veya marka Motul. Sadece aracınız için doğru olduğundan emin olmalısınız.

Otomatik şanzımandaki şanzıman yağı nasıl doldurulur?

Ölçümden sonra ortaya çıkarsa otomatik şanzımandaki şanzıman yağı seviyesi düşük, üretici tarafından önerilen bir ATF yağı kullanarak yenilemek uygun olacaktır. Miktarı aşırıya kaçmamak da çok önemlidir.

Şanzımanların motorlarda olduğu gibi bir doldurma kapağı yoktur, bu nedenle Şanzıman yağını sabırla ve özenle kanaldan dökeceğiz.varilla ölçülü. Ardından seviye yeterli olana kadar uygun kontrolleri yapacağız.

Otomatik şanzımanlar, seviye çubuğu borusundan doldurulur

Şanzıman yağı seviyesi düşükse, kutunun bir yerinde küçük bir sıvı sızıntısı olabilir veya önceki yağ değişimi onu uygun seviyeye getirmemiş olabilir. Otomatik şanzımanlar yağ tüketmez.

Otomatik şanzıman yağını değiştirin

Otomatik şanzımanımızın güvenilirliğini sağlamak için, şanzıman yağını değiştirmek önemlidir sık sık. Her üretici, ATF yağının ve şanzıman filtresinin kaç kilometrede değiştirilmesi gerektiğini belirleyecektir.

Genellikle uzun aralıklardır, kilometreden fazla, araca ağır muamele yapılmasına rağmen (römork çekmek gibi), bunlar önemli ölçüde kısaltılabilir.

Parçalanmış otomatik şanzıman

Şanzıman yağını değiştirmek için sıcak olması gerekir. Motor kapalıyken, gerekli olacak şanzıman muhafazasını çıkarın (veya uygunsa, tahliye tapasını kullanın). Kızgın yağ taşacak ve genellikle kirli bir işlemdir. Şanzımanın bir kap üzerinde iyice boşalmasına izin verdikten sonra, eski filtre kaldırılacak, yeni bir tane yerleştirerek. Filtreyi değiştirmek için genellikle karterin çıkarılması gerekir.

İlgili makale:

Otomatik şanzımanın bakımı

Montaj işlemi tersine çevrilir. kesin olacak karter contasını değiştirin ve uygun torka sıkın, olası şanzıman yağı sızıntılarını önlemek. Ardından gerekli miktarda ATF yağını seviye çubuğu tüpünden dökerek uygun seviye kontrollerini yapacağız.

Şanzıman yağını değiştirirken, kontrol etmek önemlidir. metalik parçacıklar yağda veya karterde olabilecek mıknatıslarda. Eğer öyleyse, şanzımanımızda bir aşınma sorunu olduğunu gösterebilirler

Ve unutmayın, takip etmek çok önemlidir üretici tarafından belirtilen adımlar paragraf şanzıman yağını değiştirin.

Otomatik şanzıman yağını değiştirmenin maliyeti nedir?

Unutulmaması gereken ilk şey, bu bakımı iyi yapmak istiyorsanız bunun sadece otomatik şanzıman yağını değiştirmek anlamına gelmediğidir. Arabaya yapılan diğer işlerde olduğu gibi, genellikle bazı unsurların değişimini içerir gibi filtro, karter contaları ve tahliye vidası. Ek olarak, yuvarlak bir iş yapmak için belirli ürünlerle iyi temizlemeniz gerekir.

Tüm bu sürecin fiyatı, döviz kuruna ve onarımı yaptığınız atölyeye bağlı olarak çok değişkenlik gösterir. Bu yüzden birkaç yerde fiyat teklifi istemeye değer faturadan fazlasını ödememek için. Mekanik konularda her zaman olduğu gibi, resmi bir atölye ile genel bir atölye arasındaki fiyat farkı oldukça büyük olabilir. İlk olarak, arabanın markasına bağlı olarak genellikle ila avro arasında değişir, bazı istisnalar dışında. Saniyeler içinde bu fiyat Euro'ya kadar düşüş.

İstediğin şey değişimi kendin yapmaksa, değişmesi gereken tüm unsurları ve ne kadar sıvıya ihtiyacın olduğunu hesaba katmalısın. Araç kılavuzu şunları belirtmelidir: sıvı tipi ve litre. Ancak ihtiyaç durumunda kutuyu boşaltırken çıkan sıvı miktarını ölçme hilesini de yapabilirsiniz.

Marka tarafından belirtilen sıvının türüne bağlı olarak, litre başına fiyat genellikle 8 ila 15 avro arasındadır. Buna eklenmeli hidrolik filtregenellikle 10 ila 40 avroya mal olan karter contası 10 ila 50 avro arasında değişen iletim ve tahliye vidası contası bu genellikle vidayla birlikte satılır ve maliyeti birkaç Euro'dur.

Emin olun doğru bileşenleri satın alın modeliniz için. Mağazalarda hangisine ihtiyacınız olacağını biliyorlar ve internetten satın alırsanız genellikle her parçasına uygun arabaların bilgilerini veriyorlar.

konsey: olması tavsiye edilir tork anahtarı her bir vidayı ne kadar sıktığınızı bilmek için. Arabanın kılavuzları genellikle bunu belirtir ve bu önemli bir şeydir çünkü çok fazla sıkılırsa yapabilirsiniz. krank karterini deforme ederek sızıntılara neden olur. Ayrıca aynı sebepten dolayı tüm vidalarını aynı kuvvetle sıkmak gerekir. Şanzıman için gereken anahtarın fiyatı genellikle 20 veya 30 Euro civarındadır, çünkü büyük bir tork ölçümü gerektirmez.


En İyi Otomatik Vites Hangisi?

Geçmişte lüks olarak görülen otomatik vitesli araçlar, gittikçe artan trafik kaosu içinde konforun vazgeçilmez unsuru olarak görülmeye başlandı. Ülkemizde otomatik vitesli araçların satış rakamları ise neredeyse düz vitesli araç satışı rakamlarını yakaladı.


funduszeue.info yaptığı araştırma ile En İyi Otomatik Vites Hangisi ? sorusuna cevap bulmaya çalıştı. İşte tüm otomatik şanzıman çeşitleri;

1. Tam Otomatik Vitesler

Tork Konvertörlü şanzımanlar olarak da bilinirler. Diğer şanzıman türlerine oranla daha uzun ömürlü, daha ucuz bakım ve onarım maliyetlerine sahip, halen geliştirilmeye devam edilen eski bir teknolojidir. Vites geçişleri kullanıcının minumum seviyede hissedeceği biçimde hızlıdır. Diğer şanzıman türlerine göre daha fazla yakıt tüketimine sahiptir. Örneğin aynı aracın düz vites versiyonlu motor seçeneğine göre 1, litre arasında daha fazla yakıt harcarlar. Bu nedenle emisyon salınımları da daha yüksektir.


Günümüzde Honda, Hyundai, Kia, Mazda ve Opel gibi markaların dizel ve benzinli olarak çoğu güncel motor seçeneklerinde kullanılmaktadır.

2. Tek Kavramalı Otomatik Vitesler

Yarı Otomatik Robotize veya Otomatikleştirilmiş Manuel Şanzıman olarak da bilinirler. Vites geçişlerinde kullanıcının yerine debriyajı çalıştıran bir sistem bulunmaktadır. Özellikle ilk vites değişimleri kullanıcılar tarafından hissedilecek düzeydedir. Bu nedenle konfor oranı diğer şanzıman çeşitlerine göre daha düşüktür. Yakıt tüketimi konusunda oldukça başarılıdır. Neredeyse düz vites modeller ile aynı oranda yakıt harcarlar. Karbon Emisyon salınımları da düşük olduğundan daha çevreci şanzımanlardır. Debriyaj sisteminin aktif olarak kullanılmasından dolayı baskı-balata gibi sistemlerin periyodik olarak değiştirilmesine ihtiyaç duyarlar. Aynı zamanda eğimli yerlerde geri kaydırma yapabildiklerinden, özellikle satın almak isteyen kullanıcılara Hill Holder (Yokuş Kalkış Destek Sistemi) ile birlikte satın almaları tavsiye edilir.

Günümüzde Peugeot, Citroen, Fiat  gibi markaların çoğu Toyota'nın bazı güncel modellerinde kullanılmaktadır.

3. Çift Kavramalı Otomatik Vitesler

Yarı otomatik şanzımanlar olarak da bilinirler. Aynı sistem içinde 2 adet kedeme değikeni bulunmaktadır. Sürüş esnasında geçerli olan vites konumundan bir üst veya bir alt kademe hazırda bekler. Komutu algılayan sistem bir alt veya bir üst vitese seri bir şekilde geçer. Bakım ve onarım maliyetleri diğer şanzımanlara oranla daha pahalı olan yeni geliştirilmeye başlanmış bir vites çeşididir. Diğer şanzımanlara kıyasla daha düşük bir yakıt tüketim değerine sahiptir.

Günümüzde Ford, Seat, Skoda, Volkswagen ve Volvo gibi markaların çoğu modellerinde, Renault ve Nissan markalarının dizel motor seçeneğine sahip modellerinde kullanılmaktadır.

4. CVT Otomatik Vitesler

Sürekli Değişken Otomatik Şanzıman olarak da bilinirler. Kademesiz bir yapıya sahip oldukları için klasik vites kutusu ve debriyaj sistemine sahip değildirler. Motosiklet teknolojisi baz alınarak yeni geliştirilmiş bir sistemdir. Seri ve pürüzsüz vites geçişleri ile bilinirler. Makul bir yakıt tüketimi değerine sahiptirler.

Günümüzde Nissan, Renault ve Toyota markalarının  çoğu benzinli motor seçeneklerinde yer verilmiştir.

Sonuç olarak, tam otomatik vitesli araçlar gerekli konforu sağlamalarına rağmen daha yüksek yakıt tüketim değerleri sunuyorlar. Tek kavramalı otomatik vitesler ise bu durumun tam tersini yaratarak düşük tüketim oranına karşın düşük konfor hissi ile öne çıkıyor. Çift kavrama ve CVT şanzımanlar ise her iki kriterde de daha iyi bir sonuç sunmalarına karşın yeni geliştirilmeye başlanan teknolojiler olması nedeniyle maliyetleri diğer şanzımanlara oranla biraz daha yüksek. Son karar sizin!

Otomobillerde şanzıman yağı ne zaman değişmeli?

Otomobiller ile ilgili birçok kişi motor yağları konusunda iyi kötü bir bilgiye sahip olsa da, şanzıman yağları ciddi şekilde kafa karışıklığına neden olabiliyor. Hatta bazı otomobil servis ve tamirhanelerde “Şanzıman yağı ömürlüktür”, “Şanzıman yağının değişmesine gerek yoktur” gibi bazı düşünceler sarf edilmektedir. İşte bu yazı ve videomuzda; “Şanzıman yağı ne zaman değiştirilmelidir?”, “Hangi şanzıman tipinde hangi yağ kullanılmalıdır?”, “Şanzıman yağı motor yağı olarak kullanılır mı? (ya da tersi)” sorularını cevaplayacağız.

Şanzıman yağı ne zaman değişmeli? videomuzu izleyemiyorsanız tıklayınız.

İlk olarak şunu belirtelim; şanzıman yağı ve motor yağı farklı özelliklere ve amaçlara sahip makine yağlarıdır. İçten yanmalı motor ve şanzımanın yapısını incelediğimiz zaman, bambaşka çalışma karakterine ve şartlarına sahip iki farklı makine ile karşılaşırız.

İçten yanmalı motorlarda, silindirler içerisinde yanmanın gerçekleşmesi için hava gereklidir. Hava sürekli olarak motor içerisine filtre edilerek alınır. Silindirler ve onunla içerisinde çalışan piston ve segmanlar motor yağı ile yağlanır. Bu sayede metalin metale sürtmesi büyük oranda engellenir. Ayrıca eksantrik ve krank milinin üzerinde çalıştığı yataklar da bu şekilde yağlanır. Benzer şekilde turbo emişli motorlarda, turbo içindeki pervaneler de (Türbin ve kompresör) aynı motor yağı ile yağlanır.

Motor yağı amacı;

metal ile metal arasındaki sürtünmeyi azaltmak ve dolayısı ile soğutmayı sağlamaktır. Yani motor sadece soğutma sistemi ile değil, motor yağı ile de soğutulur. Tüm bunların yanında bir önemli görevi de; dışa açık bir sistem olan içten yanmalı motorun mümkün mertebe temiz kalmasını sağlamaktır. Mikro partiküller yağ sayesinde sürtünen kısımlardan uzaklaştırılır.

İçten yanmalı motorlar, her ne kadar kapalı bir sistem gibi görünse de, aslında havaya muhtaçtır. Yanma için gereken ve dışarıdan emilen hava ne kadar iyi filtre edilirse edilsin, içerisinde motora emilen ve zarar verme potansiyeli olan partiküller de yer alır. Bu nedenle de motor yağı, aracın kullanıldığı şartlara ve kullanılan yağın tipine göre genellikle km ile km aralığında arasında özelliğini kaybeder. Tabi bunda çok yüksek sıcaklıklarda ve yanma işlemi ile neredeyse iç içe çalışmasının da etkisi vardır. Zaten renginin siyaha dönmesi de esas olarak yanma sonucu oluşan kurum nedeniyledir.

Şanzıman yağı amacı;

motor yağındakine benzer bir şekilde sürtünmeyi azaltmak ve soğumayı sağlamak olsa da, esas olarak dişliler arasında düzgün geçişi sağlamak ve hareket aktarımını en az kayıpla yapmaktır. Ayrıca sağladığı pürüzsüz çalışma karakteri, gürültü seviyesinin de düşmesine yardımcı olur.

Şanzımanın motordan en büyük farkı ise; çalışma için havaya ihtiyaç duymamasıdır. Kapalı bir sistemdir. Yağ eklenmesi ve seviye kontrolü haricinde içerisine hava girmez. Motor ise çalıştığı süre boyunca çok yüksek miktarda havayı emer. İşte bu nedenle de şanzıman yağı motor yağı gibi havanın içerisinde yer alan mikro partiküllere maruz kalmaz ve kirlenmez. Ayrıca motor yağı kadar yüksek sıcaklık altında da çalışmaz. Motorların ideal çalışma yağ sıcaklığı genellikle – derece arasındayken hatta dereceye çıkabilirken, şanzımanda bu ideal çalışma yağ sıcaklığı genellikle – derece civarındadır. Sonuçta sadece bir hareket aktarımı vardır ve yanma olayı söz konusu değildir.

İşte daha düşük sıcaklık altında ve daha temiz bir çalışma ortamına sahip olan şanzıman yağlarının değişim periyotları çok daha uzundur. Bu nedenle de şanzıman yağı, aracın kullanıldığı şartlara ve kullanılan yağın tipine göre genellikle km ile km aralığında arasında özelliğini kaybeder ve değişim gerekir. Hatta bazı markalar değişime gerek bile duyulmaz.

Ayrıca farklı çalışma şekillerine sahip makineler olmaları nedeniyle, motor ve şanzımanda amaçlara uygun olarak farklı katkılar kullanılır. İçten yanmalı motorlarda, yanma sonucu oluşan kurum ve dışarıdan alınan zararlı partiküllerin uzaklaştırılması gerektiği için farklı katkılar yer alır. Şanzımanda ise daha çok çalışma sonucu oluşan çok küçük metal kopmaları parçalardan yağ sayesinde uzaklaştırılır. Kullanılan katkılar benzer yapıda olsa da, miktarları ve bileşenleri değişiktir. Ayrıca bu katkılar ve yağ, her 2 makinede de korozyonu önleme görevi görür.

Farklı şanzıman tiplerinde neden farklı yağ kullanılır?

Yukarıdaki paragraflarda görüleceği gibi bambaşka yapıya sahip iki makine olan motor ve şanzımanda çok farklı özelliğine sahip yağlar kullanılıyor. Her ne kadar bu yapısal fark, değişik tipteki şanzıman tiplerinde olmasa da, kullanılan yağlar çeşitlilik göstermektedir. Günümüzde en yaygın kullanılan şanzıman tipleri şu şekildedir.

Manuel Şanzıman

Otomatikleştirilmiş manuel şanzıman – Robotize şanzıman

Tam otomatik tork konvertörlü şanzıman

Çift kavrama otomatik şanzıman (Yarı otomatik)

CVT otomatik şanzıman

Yukarıda gördüğümüz şanzıman tiplerinden Manuel, Robotize otomatik ve Çift kavrama otomatik şanzımanlar temel olarak benzer dişli mekanizmalarına sahipken, vites değiştirme mekanizmaları farklıdır. Yani temel olarak diğer iki şanzımanda manuel şanzımanların yapısı ile hemen hemen aynı dişli mekanizması kullanılır.

Diğer taraftan Tork konvertörlü otomatik şanzıman ve CVT şanzımanlarda bambaşka mekanizmalar kullanılır. Tork konvertörlü sistemlerde planet dişli sistemi, CVT'de ise dişlinin yaptığı işlemi kayış – kasnak mekanizmasına benzer bir mekanizma yapar, dişli yer almaz.

Burada bu farklara vurgu yapmamızın nedeni ise;

yapılarının ne kadar farklı olduğu göstermekti. Öyle ki, kullanılan yağların yapısal özelliklerinden (viskozite, yapışkanlıfunduszeue.info) tutun, eklenen katkılara kadar farklılık gösterebilir. Bu nedenle kullanılan yağlar da şanzıman tipine göre çeşitlenmiştir. Çeşitli yağları bize tedarik eden Total'den örnekler aşağıdaki şekilde verilebilir.

Bu Haberi Paylaş

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası