mesane lümeninde yüzen internal ekolar nedir / mesane içinde ekojen hareketli partiküller -

Mesane Lümeninde Yüzen Internal Ekolar Nedir

mesane lümeninde yüzen internal ekolar nedir

S - GASTRO&#x;NTEST&#x;NAL S&#x;STEM MAL&#x;GN&#x;TES&#x; BULUNAN HASTALARIN KARAC&#x;ER METASTAZLARININ MRG &#x;LE GÖRÜNTÜLENMES&#x;NDE GADOKSET&#x;K AS&#x;T VE GADOPENTATE D&#x;MEGLUM&#x;N&#x;N ETK&#x;NL&#x;&#x;N&#x;N KARILATIRILARAK DEERLEND&#x;R&#x;LMES&#x;

As a library, NLM provides access to scientific literature. Inclusion in an NLM database does not imply endorsement of, or agreement with, the contents by NLM or the National Institutes of Health. Learn more about our disclaimer.

Logo of eurasianjm

Amaç

Bu çal&#x;mada, uzun dönem transfüzyon tedavisi gören Beta Talasemi Major hastalar&#x;nda splenik demir birikiminin GRE T2* (star) görüntüleme ve shear wave elastografi ile deerlendirilmesi ve normal populasyon ile kar&#x;lat&#x;r&#x;lmas&#x; amaçlanm&#x;t&#x;r.

Gereç ve Yöntemler

21&#x;45 ya aras&#x; 30 sal&#x;kl&#x; gönüllü ve uzun dönem transfüzyon tedavisi almakta olan 15&#x;40 ya aras&#x; 30 Beta Talasemi Major hastas&#x;nda dalaa yönelik MRG (multi TE GRE sekans&#x;) ve shear wave elastografi incelemeleri yap&#x;ld&#x;.Hasta grubunda serum ferritin deerleri kaydedildi. Her olguda MRG ile karacier ve dalak T2* (star) deeri ölçüldü. Shear wave elastografi ile dalak shear wave stiffness ve h&#x;z deerleri saptand&#x;.

Bulgular

Talasemi grubunda dalak T2* deerleri kontrol grubuna oranla anlaml&#x; düük saptand&#x; (p 0,05). Talasemi grubunda dalak shear wave stiffness ve h&#x;z deerleri kontrol grubuna oranla anlaml&#x; yüksek saptand&#x; (p 0,05).Dalak T2* deerleri ile serum ferritin deerleri aras&#x;nda anlaml&#x; negatif korelasyon saptand&#x; (p 0,05). Shear wave elastografi parametreleri ile dalak T2* veya serum ferritin deerleri aras&#x;nda anlaml&#x; korelasyon saptanmad&#x; (p0,05).

Sonuç

Talasemi Major hasta grubunda dalak T2* deerleri demir birikimine bal&#x; olarak azalma göstermektedir. Splenik biyopsinin dahil edilecei çal&#x;malarla demir yükü tayininde dalak için eik T2* deerleri belirlenebilir. Shear wave elastografi parametreleri dalak T2* ve serum ferritin deerleri ile korelasyon göstermediinden dalak demir yükü saptanmas&#x;nda kullan&#x;m&#x; pratik deildir.

EAJM. May; 50(Suppl 1): S2–S3.

Amaç

Bu çal&#x;man&#x;n amac&#x; gastrointestinal sistem malignitesi bulunan hastalar&#x;n karacier metastazlar&#x;n&#x;n MRG ile görüntülenmesinde gadoksetik asit ve gadopentate dimegluminin etkinliinin kar&#x;lat&#x;r&#x;larak deerlendirilmesidir.

Gereç ve Yöntemler

Histopatolojik olarak gastrointestinal sistem malignite tan&#x;s&#x; kesinlemi hastalar&#x;n daha önceden çekilmi olan BT ve MRG tetkikleri retrospektif olarak deerlendirilmitir. Bu hasta grubunda karacier metastaz&#x; bulunan 50 hasta seçilerek çal&#x;maya dahil edilmitir. Çal&#x;maya dahil edilen hastalar yap&#x;lacak ilem konusunda bilgilendirilmi ve yaz&#x;l&#x; onaylar&#x; al&#x;nm&#x;t&#x;r. Her iki kontrast madde grubu ile prekontrast standart serileri takiben arteryel, portal ve 5. dakikada geç faz seriler elde olunmutur. Gadoksetik asite özel dakikada seriler elde edilmitir. Her iki kontrast madde grubunda da arteryel, portal ve geç fazda da karacier parankiminden komuluunda vasküler yap&#x; ve metastatik lezyonun izlenmedii parankim alan&#x;ndan intensite ölçümü yap&#x;lm&#x;t&#x;r. Ayr&#x;ca her üç fazda da nekrotik alan içermeyen bir metastatik lezyondan intensite ölçümü yap&#x;larak elde edilen deerler kaydedilmitir. Gadoksetik asit verilen hasta grubunda al&#x;nan dakika serilerde de benzer ekilde ROI yard&#x;m&#x; ile karacier parankim ve metastatik lezyon intensite ölçümü yap&#x;larak deerler kaydedilmitir. Hem gadoksetik asit hem de gadopentate dimeglumine uygulanan hastalarda arteryel, portal ve geç faz elde edilen karacier parankim intensite ve metastatik lezyon intensite deerleri kar&#x;lat&#x;r&#x;lm&#x;t&#x;r. Gadoksetik asit uygulamas&#x; sonras&#x;nda dakikadaki seriler ile gadopentate dimeglumine uygulanan hastalardaki geç fazda elde edilen seriler karacier parankim ve metastatik lezyon intensiteleri aç&#x;s&#x;ndan kar&#x;lat&#x;r&#x;lm&#x;t&#x;r. Daha sonra gadoksetik asit grubunda hem karacier parankiminin hem de metastatik lezyonun sekanslar ilerledikçe gösterdii intensite deiikliini deerlendirmek amac&#x; ile arteryel, portal, geç faz ve dakikadaki serilerde daha önceden ölçmü olduumuz intensite deerleri kar&#x;lat&#x;r&#x;lm&#x;t&#x;r. Elde edilen intesite deerleri tabloda özetlenmitir. Gadoksetik asit ile edilen serilerde dakika serilerin yeni metastaz tespitine olan katk&#x;s&#x;n&#x; deerlendirebilmek amac&#x; ile portal fazda izlenen metastatik lezyonlar, dakikadaki serilerde ki metastatik lezyonlar ile kar&#x;lat&#x;r&#x;lm&#x;, yeni tespit edilen lezyon varsa not edilmitir.

Bulgular

Gadoksetik asit ile elde edilen dakikadaki serilerin gadopentate dimeglumine ile elde edilen 5. dakikadaki seriler ile karacier parankimi ve metastatik lezyon intensiteleri aç&#x;s&#x;ndan kar&#x;lat&#x;r&#x;lmas&#x;nda gadoksetik asit lehine istatistiksel anlaml&#x; fark bulunmutur. Arteryel, portal ve geç fazda her 2 kontrast madde aras&#x;nda intensite deerleri aç&#x;s&#x;ndan anlaml&#x; fark saptanmam&#x;t&#x;r. Gadoksetik asit uygulmas&#x;n&#x; takiben arteryel fazda artmaya balayan karacier intensitesi, portal ve geç faz kar&#x;lat&#x;r&#x;ld&#x;&#x;nda anlaml&#x; art&#x; göstermemektedir. Ancak dakika elde olunan serilerde karacier parankim intensitesi portal faza göre anlaml&#x; art&#x; göstermitir. Bu s&#x;rada matastatik lezyon intensitesi fazlar aras&#x; anlaml&#x; farkl&#x;l&#x;k göstermemitir. Gadoksetik asit uygulanan hastalarda portal faz ve dakikada elde edilen serilerde tüm hastalardaki metastazlar say&#x;larak kar&#x;lat&#x;r&#x;ld&#x;&#x;nda metastatik lezyon say&#x;s&#x;nda bu iki faz aras&#x;nda anlaml&#x; farkl&#x;l&#x;k izlenmemitir.

Sonuç

Gadoksetik asit hepatoselüler bir kontrast madde olup gastrointestinal sistem maligniteli hastalar&#x;n karacier metastazlar&#x;n&#x;n manyetik rezonans ile deerlendirilmesinde dakikada elde edilen serilerde önemli tan&#x;sal katk&#x;lar salar. Karacier kontrast&#x; artarken metastatik lezyonlardaki kontrastlanman&#x;n artm&#x;yor olmas&#x; karacierdeki metastatik lezyon ve normal karacier parankimi aras&#x;nda belirgin kontrast fark&#x;na yol açmaktad&#x;r. Böylece zamanla gittikçe artan karacier kontrastlanmas&#x;n&#x; takiben fazlar süresince anlaml&#x; art&#x; göstermeyen metastatik lezyon intensitene de bal&#x; olarak lezyonlar&#x;n tespiti kolaylamaktad&#x;r.

EAJM. May; 50(Suppl 1): S3.

Amaç

Erkek infertilitesinde kesin tan&#x; ve uygun tedavi için Magnetik Rezonans (MR) görüntüleme kullan&#x;labilir. MR görüntüleme, vas deferensin intraabdominal parças&#x;n&#x; da gösterebildiinden vas deferensi deerlendirmede ultrasonografiye k&#x;yasla üstünlük gösterir. Bu çal&#x;man&#x;n amac&#x; klinik olarak vazal agenezi (VA) tan&#x;s&#x; olan hastalarda vas deferens ve seminal vezikülün MR görüntüleme ile deerlendirilmesidir.

Gereç ve Yöntemler

Klinik olarak unilateral veya bilateral VA olan 17 hastan&#x;n MR görüntüleri aksial, koronal ve sagittal düzlemlerde Tesla cihaz ile endorektal koil kullan&#x;lmadan elde olundu. Görüntülerde unilateral veya bilateral VA; seminal vezikül (SV) defekti (hipoplazi veya atrofi); SV agenezisi, SV kisti ve vas deferensin ampulla d&#x;&#x;ndaki pelvik (intraabdominal) parças&#x; arat&#x;r&#x;ld&#x;. Unilateral ve bilateral VA olan hastalar&#x;n MR görüntüleme bulgular&#x; aras&#x;ndaki fark ki-kare testi ile deerlendirildi.

Bulgular

Klinik olarak 9 hastada bilateral, sekiz hastada ise unilateral VA vard&#x;. Vas deferensin intraabdominal parças&#x; bilateral VA&#x;si olan hastalar&#x;n dördünde, unilateral VA&#x;si olan hastalar&#x;n ise birinde mevcuttu. Bilateral VA&#x;si olan hastalarda intraabdominal parça saptanma oran&#x; unilateral VA&#x;si olan hastalardan yüksek olsada her iki grup aras&#x;ndaki fark istatistiksel olarak anlaml&#x; deildi (p0,05). Ek olarak, unilateral ve/veya bilateral VA&#x;si olan hastalar&#x;n %94&#x;ünde elik eden SV defekti ve/veya agenezisi saptand&#x;.

Sonuç

Klinik olarak unilateral veya bilateral VA tan&#x;s&#x; alan hastalarda vas deferensin intraabdominal parças&#x;n&#x;n MR görüntüleme ile arat&#x;r&#x;lmas&#x; önerilir. Bu yakla&#x;m VA&#x;nin etiyolojisini ayd&#x;nlatmaya katk&#x;da bulunabilir.

EAJM. May; 50(Suppl 1): S3.

MESUT ÇET&#x;N

1Harran Üniversitesi T&#x;p Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dal&#x;, anl&#x;urfa, Türkiye

Find articles by MESUT ÇET&#x;N

ADEM AYAR

1Harran Üniversitesi T&#x;p Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dal&#x;, anl&#x;urfa, Türkiye

Find articles by ADEM AYAR

OSMAN DERE

1Harran Üniversitesi T&#x;p Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dal&#x;, anl&#x;urfa, Türkiye

Find articles by OSMAN DERE

ABDURRAH&#x;M DUSAK

1Harran Üniversitesi T&#x;p Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dal&#x;, anl&#x;urfa, Türkiye

Find articles by ABDURRAH&#x;M DUSAK

Author informationCopyright and License informationDisclaimer

1Harran Üniversitesi T&#x;p Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dal&#x;, anl&#x;urfa, Türkiye

2Harran Üniversitesi T&#x;p Fakültesi, Tibbi Onkoloji Bilim Dal&#x;, anl&#x;urfa, Türkiye

corresponding authorCorresponding author.

©Copyright by the Atatürk University School of Medicine - Available online at seafoodplus.info

Amaç

Ovaryan ve G&#x;S malignitesi olan hastalarda periteonal implantlar&#x;n share &#x;wave elastografi h&#x;z deerleri ile difüzyon MR da ADC deerleri aras&#x;nda ilikinin arat&#x;r&#x;lmas&#x;.

Gereç ve Yöntemler

Ekim ve mart tarihleri aras&#x;nda Kad&#x;n hastal&#x;klar&#x; ve onkoloji kliniklerinden bilinen over malignitesi olan veya üphesi bulunan hastalar&#x;n 3 Tesla Mr da çekilen abdomen Mr lar&#x; ayn&#x; gün deerlendirildi. Peritonal implant&#x; olan hastalar e zamanl&#x; Shear-wave elastografi tekniiyle h&#x;z ölçümleri yap&#x;ld&#x;. Overyan ve G&#x;S malignitesi olan 28 hastan&#x;n abdomen mr incelemesinde 9 hastada peritonal implant saptand&#x;. Bu hastalarda implant&#x; olan hastalarda boyutu en büyük olan ve cilde yak&#x;n olan seçildi. ADC haritalamada 3 adet 4 mm² RO&#x; deerleri al&#x;nd&#x;. Shear-wave elastografide ADC deeri al&#x;nan implanttan 3 adet 1,5 mm2 RO&#x; kullan&#x;larak h&#x;z deerleri ölçüldü. Elde edilen ortalama deerler Spearman&#x;s korelasyon testi kullan&#x;ld&#x;. P&#x;0,05 deeri istastiksel olarak anlaml&#x; kabul edildi.

Bulgular

Hasta say&#x;m&#x;z 9 olup ortalama ya 52,5 olarak saptand&#x;. Ortalama ADC deeri 1,02 (min:0,87, max:1,8) bulundu. Share-wave h&#x;z deeri ortalama 2,1 m/ sec (min:1,8, max:2,8) olarak hesapland&#x;. Peritonal implantlardan elde edilen ADC deeri ve ortalama h&#x;z deerleri aras&#x;nda ters orant&#x; saptand&#x;.

Sonuç

Bu çal&#x;mam&#x;zdaki veriler ile shear -wave elastografinin peritonal implantlar&#x;n saptanmas&#x;nda Difüzyon mr kadar deerli olduunu düünmekteyiz.

EAJM. May; 50(Suppl 1): S4.

NAZLI GÜLSÜM AKYEL

1Ankara Çocuk Sal&#x;&#x; ve Hastal&#x;klar&#x; Hematoloji Onkoloji Eitim ve Arat&#x;rma Hastanesi, Ankara, Türkiye

Find articles by NAZLI GÜLSÜM AKYEL

KAYIHAN AKIN

2Ankara Umut Hastanesi, Ankara, Türkiye

Find articles by KAYIHAN AKIN

ASLI KÖKTENER

2Ankara Umut Hastanesi, Ankara, Türkiye

Find articles by ASLI KÖKTENER

Author informationCopyright and License informationDisclaimer

1Ankara Çocuk Sal&#x;&#x; ve Hastal&#x;klar&#x; Hematoloji Onkoloji Eitim ve Arat&#x;rma Hastanesi, Ankara, Türkiye

2Ankara Umut Hastanesi, Ankara, Türkiye

3Memorial Ankara Hastanesi, Ankara, Türkiye

corresponding authorCorresponding author.

©Copyright by the Atatürk University School of Medicine - Available online at seafoodplus.info

Amaç

Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile anal fistül deerlendirilmesinde vücut koili ile yüzeyel Flex-M koilin tan&#x;ya yarar&#x;n&#x;n kar&#x;lat&#x;r&#x;lmas&#x; amaçlanm&#x;t&#x;r.

Gereç ve Yöntemler

Anal fistül klinik tan&#x;s&#x; ile MRG yap&#x;lan 19u erkek, 10u kad&#x;n 29 hasta çal&#x;maya dahil edildi. Toplam 31 fistül deerlendirildi. &#x;ncelemeler Tesla MR cihaz&#x;nda (Achieva; Philips Medical Systems; Best, Netherlands) 8 kanall&#x; faz dizilimli body koil kullan&#x;larak gerçekletirildi. Rutin protokole ek olarak Flex-M koil ile aksiyel planda ya bask&#x;l&#x; T2 a&#x;rl&#x;kl&#x; sekans tekrarland&#x;. &#x;ki uzman radyolog birbirinden ba&#x;ms&#x;z olarak ve ayr&#x; zamanlarda body koil ve Flex koil ile al&#x;nan görüntüleri inceledi. &#x;ç a&#x;z, d&#x; a&#x;z, abse ve sekonder trakt görüntülenebilirlii deerlendirildi. Olgular Parks ve St. James Üniversitesi S&#x;n&#x;flamalar&#x;na göre s&#x;n&#x;fland&#x;r&#x;ld&#x;.

Bulgular

Birinci radyolog; d&#x; a&#x;zlar&#x;n body koil ile 27, Flex koil ile 29unu, iç a&#x;zlar&#x;n body koil ile 19, Flex koil ile 30unu, sekonder traktlar&#x;n body koil ile 6, Flex koil ile 8ini görebildi. &#x;kinci radyolog; d&#x; a&#x;zlar&#x;n body koil ile 25, Flex koil ile 27sini, iç a&#x;zlar&#x;n body koil ile 18, Flex koil ile 28ini, sekonder traktlar&#x;n body koil ile 6, Flex koil ile 8ini görebildi. Hastalardaki 6 absenin tamam&#x;n&#x; iki radyolog da her iki koille görebildi. &#x;ki hastada ikier fistül vard&#x; ve radyologlar&#x;n ikisi de ikinci fistülü body koil ile göremedi. Flex koil ile birinci radyolog fistüllerin her ikisini de, ikinci radyolog birini görebildi. Gözlemciler aras&#x; deikenlik istatistiksel olarak anlaml&#x; deildi ve kappa deerleri uyumluydu.

Sonuç

Bu çal&#x;mada yüzeyel koil ile çözünürlüün daha iyi olduunu ve özellikle iç a&#x;z görüntülemesi olmak üzere tan&#x;ya katk&#x; salad&#x;&#x;n&#x; ortaya koyduk.

Amaç

Gadoterate meglumine, gadoversetamide, gadobutrol, gadodiamide ve gadoxetate sodyum adl&#x; gadolinyum içeren manyetik rezonans (MR) kontrast ajanlar&#x;n&#x;n intravenöz enjeksiyonu sonras&#x;nda gerçekletirilen dinamik bat&#x;n MR incelemelerinde, arteryel fazda aorta ve karacier parankiminin, portal venöz ve denge fazlarda karacier parankiminin sinyal intensitelerinin kar&#x;lat&#x;r&#x;lmas&#x;.

Gereç ve Yöntemler

Retrospektif çal&#x;maya gadoxetate sodyum için 0,05 mmol/kg, dier her bir kontrast madde için 0,1 mmol/kg intravenöz yolla gadolinyum enjekte edilmi, 25&#x;er adet dinamik kontrastl&#x; abdominal MR çal&#x;mas&#x; dahil edildi. Arteryel fazda, aortadan ve karacier parenkiminden, portal venöz ve denge fazlar&#x;nda ise yaln&#x;zca karacier parankiminden sinyal intensite ölçümleri yap&#x;ld&#x;. Hepatosit spesifik fazda elde edilen görüntüler gadoxetate sodyum&#x;a özgü oduklar&#x;ndan farkl&#x; kontrast madde kullan&#x;lm&#x; gruplar aras&#x;nda sinyal intensite farklar&#x; ANOVA testi kullan&#x;larak arat&#x;r&#x;ld&#x;. ANOVA testi ile istatistiki anlaml&#x; fark ortaya ç&#x;kan durumlarda gruplar aras&#x; kar&#x;lat&#x;rmalar ad hoc Tukey testi kullan&#x;larak gerçekletirildi.

Bulgular

Arteryel faz esnas&#x;nda aortadan yap&#x;lan ölçümler aras&#x;nda anlaml&#x; fark yoktu. Arteryel fazda karacier parankiminden yap&#x;lan ölçümler göz önüne al&#x;nd&#x;&#x;nda gadoxetate sodyum grubunda sinyal intensitesi (,1±,3) gadobutrol grubunun sinyal intensitesinden (,1±,8) anlaml&#x; derece yüksekti (p 0,05). Portal venöz fazda karacier parankiminden yap&#x;lan ölçümlerde, gadoxetate sodyum grubunda sinyal intensitesi (,0±71,1) gadoversetamide (,4±86,9) ve gadobutrol (,5±83,6) grubundan anlaml&#x; derece yüksekti (p ). Denge faz&#x;nda karacier parankiminden yap&#x;lan ölçümlerde gadoxetate sodyum grubunda sinyal intensitesi (,6±74,2) gadoversetamide (,0±96,7) ve gadobutrol (,0±93,4) grubundan anlaml&#x; derece yüksekti.

Sonuç

Gadoxetate sodyum, daha az gadolinyum içermesine ramen, arteryel, portal venöz ve denge fazlar&#x;nda karacierde dier gadolinyum içeren kontrast maddelere göre ayn&#x; miktarda ya da daha fazla sinyal art&#x;&#x; salamaktad&#x;r. Gadoxetate sodyuma özgü hepatosit spesifik faz, dier ajanlar ile bu fazda görüntü elde edilmesi mümkün olmad&#x;&#x;ndan çal&#x;ma kapsam&#x;na al&#x;nmam&#x;t&#x;r.

Amaç

Safra kesesi, intra ve ekstrahepatik ta oluumunda birçok etyolojik faktör bulunmaktad&#x;r. Ancak ekstra ve intrahepatik safra yollar&#x;n&#x;n morfolojik özellikleri ve ta oluumu ile ilgili günümüze kadar yap&#x;lan yeterli çal&#x;ma yoktur. Bu çal&#x;madaki amac&#x;m&#x;z safra yollar&#x; ve safra kesesi talar&#x;nda sa ve sol intrahepatik safra kanal&#x; aras&#x;ndaki aç&#x; (SSHKA), sistik kanal-ana hepatik kanal birleim aç&#x;s&#x; (SHA), hepatikokoledokal aç&#x; (HKA) ilikisini saptamak ve ayr&#x;ca sistik kanal uzunluu ve çap&#x;n&#x;n ta oluumuna katk&#x;s&#x; olup olmad&#x;&#x;n&#x; literatürle kar&#x;lat&#x;rmakt&#x;r.

Gereç ve Yöntemler

63 olguya ait MRKP (manyetik rezonans pankreatikokolanjiyografi) tetkikleri retrospektif olarak incelendi. Olgular&#x;n safra kesesi aç&#x;s&#x; (SKA), SHA, sistik kanal uzunluu (SKU), sistik kanal çap&#x; (SKÇ), SSHKA, HKA, intra-ekstrahepatik kanallarda ta olup olmamas&#x;, sistik kanal tipi not edildi. Görüntülerin incelenmesinde PACS ortam&#x;nda MIP ve dier kesitsel imajlar birlikte kullan&#x;ld&#x;. SPSS program&#x; ile &#x;statistiki olarak olgulara ait tan&#x;mlay&#x;c&#x; analiz ve korelasyon testleri uyguland&#x;.

Bulgular

Olgular&#x;n %46&#x;s&#x; erkek, %56&#x;s&#x; bayan idi. Olgular&#x;n ya ortalamas&#x; 59 idi. Olgular&#x;n 46 s&#x;nda (%73) safra kesesinde ta vard&#x;. Olgular&#x;n 27 sinde (%43) koledokta, 5 tanesinde (%8) ana hepatik kanalda, 4 tanesinde (%6) intrahepatik safra yollar&#x;nda ta tespit edildi. SKA, ortalama 62 derece; SHA, 24 derece, SKU, ortalama 43 mm; SKÇ, ortalama 5,4 mm; SSHKA, ortalama 63 derece; HKA, ortalama derece ölçüldü. Ya artt&#x;kça SHA,SSHKA ve HKA aç&#x;lar&#x; azal&#x;yordu. Ancak istatistiksel olarak anlaml&#x; deildi (p0,05). Bayanlarda SHA ve HKA aç&#x;s&#x; erkeklere göre artarken, SSHKA aç&#x;s&#x; azal&#x;yordu (p0,05). Safra kesesinde ta olanlarda SHA ve SSHKA aç&#x;lar&#x; azal&#x;rken (p0,05), HKA art&#x;yordu (p=0,05). Koledokta ta&#x; olanlarda SHA, SSHKA ve HKA aç&#x;lar&#x;n&#x;n hepsinde art&#x; vard&#x; (p0,05). Ana hepatik kanalda ta&#x; olanlarda SHA ve HKA azal&#x;rken, SSHKA aç&#x;s&#x; art&#x;yordu (p0,05).

Sonuç

Safra kesesi ve yollar&#x;n&#x;n morfolojik yap&#x;s&#x; da ta oluumu etyoljisi aç&#x;s&#x;ndan dikkatlice deerlendirilmelidir.

EAJM. May; 50(Suppl 1): S5.

Amaç

Bu çal&#x;man&#x;n amac&#x;; bölgemizde, karacier donörlerinde safra yollar&#x; varyasyonlar&#x;n&#x;n manyetik rezonans kolanjiyopankreatografi (MRKP) yöntemi ile insidans&#x;n&#x; deerlendirmektir.

Gereç ve Yöntemler

Ocak ubat tarihleri aras&#x;nda, kliniimizde T MRG ile MRKP uygulanan karacier donörü hasta dosyalar&#x;na ait kay&#x;tlar, retrospektif olarak incelendi. Çal&#x;maya 32 olgu dâhil edildi. Olgular&#x;n 19 u erkek (%59), 13 ü kad&#x;n (%41) idi. Yalar&#x; 22 ile 65 aras&#x;nda deimekte olup, ortalama ya 47± bulundu. Safra yollar&#x;n&#x;n anatomisi incelendi. Safra yollar&#x; varyasyonlar&#x; Huang s&#x;n&#x;flamas&#x;na (Tip A1-A5) göre yap&#x;ld&#x;. Varyasyonlar&#x;n varl&#x;&#x; ve tipi kaydedildi.

Bulgular

21 olgunun (%66) safra yollar&#x; normal anatomik görünümde olup varyasyon tespit edilmedi (Tip A1). Kalan 11 olguda (%34) çeitli varyasyonlar mevcuttu. 6 olguda (%19) Tip A2, 3 olguda (%9) Tip A3, 1 olguda Tip A4 (%3) ve 1 olguda (%3) Tip A5 varyasyonu mevcuttu. Tip A1 ve Tip A2 olgular&#x; (%85) safra yollar&#x; aç&#x;s&#x;ndan transplantasyon için uygun deerlendirilmi, Tip A3-A4 ve A5 varyasyonlu olgular (%15) ise transplantasyona uygun bulunmam&#x;t&#x;.

Sonuç

Karacier transplantasyonu ileminde, preoperatif görüntülemede, hepatik arteriyel ve venöz yap&#x;lar&#x;n, safra yollar&#x;n&#x;n normal anatomisinin ve varyasyonlar&#x;n&#x;n deerlendirilmesi, operasyon esnas&#x;nda veya postoperatif takiplerde oluacak komplikasyonlar aç&#x;s&#x;ndan büyük önem ta&#x;maktad&#x;r. Biliyer varyasyonlar s&#x;k gözükmekte olup, morbiditenin büyük k&#x;sm&#x; biliyer anastomozlarla ilgili komplikasyonlara bal&#x;d&#x;r. Komplikasyonlar&#x;n önüne geçmek için, preoperatif verici adaylar&#x;n&#x;n biliyer sistemlerinin, noninvazif radyolojik yöntemler kullan&#x;larak, dikkatlice deerlendirilmesi gerekmektedir. Biliyer anatominin ve varyasyonlar&#x;n deerlendirilmesinde MRKP ilk tercih edilecek non invazif radyolojik modalitedir.

EAJM. May; 50(Suppl 1): S5–S6.

MURAT BEYHAN

1Devlet Hastanesi, Radyoloji Klinii, Tokat, Türkiye

Find articles by MURAT BEYHAN

RECEP SADE

2Atatürk Üniversitesi T&#x;p Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dal&#x;, Erzurum, Türkiye

Find articles by RECEP SADE

Amaç

Tiroid nodülleri s&#x;kl&#x;kla görülür ve genel popülasyonun%60&#x;nda gözlenir. Ancak bu nodüllerin sadece %3&#x;7si maligndir. Malign tiroid nodüllerini benign nodüllerden ay&#x;rma tiroid lezyonlar&#x;nda gereksiz cerrahinin ve zaman kayb&#x;n&#x;n önlenmesi aç&#x;s&#x;ndan oldukça önemlidir. Çal&#x;mam&#x;zda amaç tiroid nodüllerinde benign-malign ayr&#x;m&#x;nda perfüzyon manyetik rezonans görüntülemenin (MRG) etkinliini arat&#x;rmakt&#x;r.

Gereç ve Yöntemler

Aral&#x;k Aral&#x;k aras&#x;nda tiroid bezinde kitlesi olan 18 ya ve üzeri 24 hastan&#x;n görüntüleri 3-T MRde dinamik kontrastl&#x; MRG kullan&#x;larak elde edildi. Bu görüntüler software üzerinde seçilmi regions of interest (ROI) ile post-processing ileminden geçirilerek ROI içindeki her voksel için kantitatif veriler elde edildi. Ktrans, Ve, Kep, iAUC ve chi2 otomatik olarak hesapland&#x;. Daha sonra benign ve malign lezyonlar&#x;n dinamik kontrastl&#x; MRG deerleri kar&#x;lat&#x;r&#x;ld&#x;.

Bulgular

Hastalar&#x;n 15&#x;i kad&#x;n 9&#x;u erkekti. Ya ortalamas&#x; 36,2 idi. Hastalar&#x;n 14&#x;ünde benign lezyon 10unda malign tümör mevcuttu. Malign lezyonlarda ortalama Ktrans, Kep, Ve, iAUC ve chi2 deerleri s&#x;ras&#x;yla , , , ve ; benign lezyonlarda 0,, , , ve ; normal parankimde ise , , , ve idi. Malign lezyonlardaki ortalama Ktrans ve iAUC deerleri benign lezyonlardan anlaml&#x; olarak daha düüktü ( ve ). Malign lezyonlarda Ktrans, Kep ve iAUC deerleri normal parankim deerlerinden istatistiksel olarak anlaml&#x; derecede düüktü (s&#x;ras&#x;yla p , ve ).

Sonuç

Dier dokular&#x;n aksine, tiroid kitlelerinde perfüzyon MRG deerleri maligniteye doru gidildikçe Ktrans ve iAUC deerlerinde bir azalma sergiler. Perfüzyon MRG&#x;nin kullan&#x;m&#x; benign ve malign tiroid nodüllerini ay&#x;rmada daha büyük çal&#x;malar&#x;n sonucu olarak bir cut-off deeri oluturulduktan sonra yararl&#x; olabilir.

Amaç

Biz çal&#x;mam&#x;zda tan&#x; ve tedavi aç&#x;s&#x;ndan önemli olan intraartiküler enjeksiyon yöntemlerinin ultrason k&#x;lavuzluunda uygulan&#x; yöntemlerini tan&#x;tmay&#x; amaçlad&#x;k.

Gereç ve Yöntemler

cc serum fizyolojik, MR kontrast madde,BT kontrast madde,&#x;nsülin enjektörü,20cc enjektör, Gazl&#x; bez /batikon, Steril eldiven,Steril prob k&#x;l&#x;f&#x;, Damar yolu

Kontrast maddenin haz&#x;rlanmas&#x;;

  1. MR artrografi için;

    • cc serum fizyolojik içerisine 0,5 cc MR kontrast madde verilir.

    • 20cc steril enjektör içerisine haz&#x;rlad&#x;&#x;m&#x;z kar&#x;&#x;m al&#x;n&#x;r.

  2. MR artrografi+CT artrografi için;

    • cc serum fizyolojik içerisine 0,75cc MR kontrast madde verilir.

    • 20 cc enjektör içerisine 5 cc CT kontrast maddeden 15 cc dilüe ettiimiz MR kontrast maddeden al&#x;n&#x;r.

&#x;lem Öncesi Haz&#x;rl&#x;k;

  • Enjeksiyon yap&#x;lacak eklem antiseptik solüsyon ile steril edilir.

  • Lineer transducere steril ultrason prob k&#x;l&#x;f&#x; geçirilir.

  • Giriimsel ilemi yapacak doktorumuz steril giyinmesi gerekiyor.

  • Ultrasonda lineer prob (5&#x;12 MHz) ve MSK modu seçilir.

Bulgular

Posterior Yakla&#x;mda Omuz eklemi &#x;çin;

  • Hasta dik oturur pozisyonda yerletirilir.

  • Linear prob infraspinatus kas&#x;na paralel yerletirilir.

  • Humerus ba&#x; ve glenoid kemik aras&#x;nda eklem boluu görülür.

  • &#x;nemiz probumuzun yakla&#x;k 1cm uza&#x;ndan, yakla&#x;k 45 derecelik aç&#x; ile ve probun uzun aks&#x;na paralel olacak ekilde ilerletilir.

  • Posterior yakla&#x;mda hedef inemizin humerus ba&#x; ile glenoid kemik aras&#x;na yerletirilmesidir.

  • Yakla&#x;k 10&#x;15 cc (12 cc) aras&#x;nda haz&#x;rlad&#x;&#x;m&#x;z dilüe kontrast madde enjekte edilir.

2) Tibiotalar Eklem &#x;çin;

  • Hasta sedye uzerinde oturur pozisyonda durur ve ilem yap&#x;lacak ayak için ayak taban&#x; sedyeye paralel yerletirilir.

  • Lineer prob tibia diafizine paralel olacak ekilde eklem üzerine yerletirilir.

  • Tibia epifizi ve talus domu aras&#x;ndan eklem boluu görülür.

  • &#x;nemiz probumuzun yakla&#x;k 1cm uza&#x;ndan,yakla&#x;k 45 derecelik aç&#x; ile ve probun uzun aks&#x;na paralel olacak ekilde ilerletilir.

  • Hedef inemizin tabiotalar eklem boluuna yerletirilmesidir.

  • Yakla&#x;k 3&#x;5 cc (4 cc) aras&#x;nda haz&#x;rlad&#x;&#x;m&#x;z dilüe kontrast madde enjekte edilir.

3) Lateral Yakla&#x;mda Radiohumeral Eklem &#x;çin;

  • Hasta sedye yan&#x;nda sedyeye vücudunun yan taraf&#x; gelecek ekilde oturtulur.

  • Humerus sedye üzerine paralel ekilde yerletirilir.

  • Ön kol 90 derece fleksiyonda ve ba parmak yukar&#x;da olacak ekilde yerletirilir.

  • Lineer prob radius diafizine paralel olacak ekilde radius ba&#x;nda eklem üzerine yerletirilir.

  • Radius ba&#x; ile kapitellum aras&#x;ndan eklem boluu görülür.

  • &#x;nemiz probumuzun yakla&#x;k 0,5 cm uza&#x;ndan,yakla&#x;k 45 derecelik aç&#x; ile ve probun uzun aks&#x;na paralel olacak ekilde ilerletilir.

  • Lateral Yakla&#x;mda hedef radiokapitellar eklem boluunda inemizin radius ba&#x;na uzanmas&#x;d&#x;r.

  • Yakla&#x;k 3&#x;5cc (4 cc) aras&#x;nda haz&#x;rlad&#x;&#x;m&#x;z dilüe kontrast madde enjekte edilir.

4) El Bilei &#x;çin;

  • Hasta sedye yan&#x;nda yüzü sedyeye dönük yerletirilir.

  • El bilei alt&#x;na mümkünse bilein hafif fleksiyonda durmas&#x;na yard&#x;mc&#x; olacak aparat yerletirilir.

  • El bilei hafif ulnar deviasyona getirilir.

  • Lineer prob radius diafizine paralel olacak ekilde distal radius epifizi üzerine yerletirilir.

  • Radiokarpal eklem mesafesi görülür.

  • &#x;nemiz probumuzun yakla&#x;k 0,5 cm uza&#x;ndan,yakla&#x;k 45 derecelik aç&#x; ile ve probun uzun aks&#x;na paralel olacak ekilde ilerletilir.

  • Hedef inemizin radiokarpal eklem boluunda radius distal epifizine ulamas&#x;d&#x;r.

  • Yakla&#x;k 2&#x;4cc (3 cc) aras&#x;nda haz&#x;rlad&#x;&#x;m&#x;z dilüe kontrast madde enjekte edilir.

Sonuç

Ultrason gerçek zamanl&#x; bir tetkik olduu için ilem s&#x;ras&#x;nda ine trasesi daha iyi deerlendirilebilir. Özellikle pediatrik hasta grubunda radyasyondan korunmak ve daha efektif bir enjeksiyon için tercih edilir.

EAJM. May; 50(Suppl 1): S7.

Amaç

Çal&#x;mam&#x;zda dinamik Magnetik Rezonans (MR) görüntüleme ile normal ve anormal prostatik dokular&#x;n karakteristik kontrastlanma özelliklerini saptayarak; histolojik derece (Gleason skoru) ve tümör belirteçleri ile ilikilerini deerlendirdik.

Gereç ve Yöntemler

Prostat kanseri olan 27 hastada gadopentetat dimegluminin bolus enjeksiyonunu takiben dinamik MR görüntüleri elde edildi. Ayn&#x; anatomik pozisyonda T2 a&#x;rl&#x;kl&#x; ve diffüzyon görüntülerinde yeri belirlenen 27 tümör dokusu, 21 normal periferal zon, 13 normal santral zondan ve 8 benign prostat hiperplaziden zaman-sinyal younluu parametreleri olan; kontrastlanma balang&#x;ç zaman&#x;, maksimum kontrastlanma zaman&#x;, kontrastlanma biti zaman&#x;, balang&#x;ç sinyal deeri, maksimum kontrastlanma sinyal deeri, biti kontrastlanma sinyal deeri kullan&#x;larak wash-in, wash-out ve maksimum kontrastlanma skoru elde edilerek; normal doku ve benign patolojilerle, kanser dokusu kar&#x;lat&#x;r&#x;ld&#x;. Ayr&#x;ca tümörün histolojik derece (Gleason skoru) ve serum prostatik spesifik antijen (PSA) seviyeleri ile korele edildi.

Bulgular

Periferik zon ve tümör aras&#x;nda balama zaman&#x; hariç sinyal younluu parametreleri ile anlaml&#x; fark bulundu. Santral gland ve tümör kontrastlanma parametreleri deerleri aras&#x;nda maksimum kontrastlanma zaman&#x; ve wash in skoru hariç fark izlenmedi. BPH ve tümör kontrastlanma parametreleri deerleri aras&#x;nda maksimum kontrastlanma zaman&#x; hariç fark izlenmedi. Bununla birlikte, Gleason skoru veya PSA seviyeleri ile önemli bir korelasyon görülmedi.

Sonuç

MR kontrastlanma özelliklerinin deerlendirilmesi özellikle periferal zonda normal doku- tümör ayr&#x;m&#x; yap&#x;lmas&#x;na olanak tan&#x;d&#x;&#x; bilinmekle birlikte maksimum kontrastlanma zaman&#x; BPH ve tümör ayr&#x;m&#x;nda faydal&#x; olabilir.

Amaç

Multiparametrik prostat MR (mpMRG) çekilen ve sonras&#x;nda yap&#x;lan biyopsi sonucu prostatik adenokersinom gelen hastalarda lezyonlar&#x;n&#x;n subjektif ve objektif difüzyon karakterlerinin incelenmesi.

Gereç ve Yöntemler

Ocak &#x; Ocak tarihleri aras&#x;nda bölümümüzde mpMRG çekilen ve sonras&#x;nda biyopsi yap&#x;lan hastalar retrospektif olarak deerlendirildi. Biyopsi sonucu prostatik adenokersinom gelen 26 tane hasta tespit edildi. Mevcut 26 hastadaki lezyonlar&#x;n tamam&#x;na ait difüzyon a&#x;rl&#x;kl&#x; görünütüler 5 y&#x;ll&#x;k tecrübeye sahip abdominal radyolog ve 2 y&#x;ll&#x;k tecrübeye sahip radyoloji uzmanl&#x;k örencisi taraf&#x;ndan incelendi. Lezyonlar&#x;n b50, b, b deki sinyal intensiteleri subjektif olarak (4 puanl&#x;k skala) ile belirgin sinyal art&#x;&#x; göstermeyen (0 puan), hafif derecede (1 puan), orta derecede (2 puan) ve ileri derecede hiperintens diye s&#x;n&#x;fland&#x;r&#x;ld&#x;. Lezyonlar&#x;n difüzyon karakterleri objektif olarak ADC deerleri ölçüldü. b50, b, b deki sinyal intensitelerinin subjectif deerlendirilmesi ve ADC haritas&#x;ndaki veriler iki radyolog aras&#x;ndaki interobserver agreement (kappa) deerleri ile incelendi.

Bulgular

Mevcut 26 hastadaki 26 adet periferik zon yerleimli prostatik adenokanser lezyonun ortalama ADC deeri ± mm2/s olarak gözlendi. &#x;ki radyolog aras&#x;nda ADC ölçümleri için kappa deeri 0,88 ile yüksek uyumluluk göstermektedir. &#x;ki radyolog aras&#x;nda b50&#x;deki sinyal intensiteleri aras&#x;ndaki subjectif uyum için elde olunan kappa deeri (zay&#x;f), b&#x;deki sinyal intensiteleri aras&#x;ndaki subjectif uyum için elde olunan kappa deeri (orta) ve b&#x;deki sinyal intensiteleri aras&#x;ndaki subjectif uyum için elde olunan kappa deeri ise (orta) olarak gözlendi. Lezyonlar&#x;n büyük çounluunun b ve b görüntülerde yüksek sinyal intensitesine sahip olduu gözlendi.

Sonuç

Çal&#x;mam&#x;zda gözlendii gibi farkl&#x; b deerleri aras&#x;nda interobserver agreement deerleri düük olduu için ADCnin say&#x;sal olarak ölçülmesi, radyologlar&#x;n objektif verilerinin rapora yans&#x;t&#x;lmas&#x;n&#x; salayarak, MR sonuçlar&#x;n&#x; iyiletirilmesini ve prostat kanserinin daha iyi tespit edilmesine olanak tan&#x;r. Daha düük ADC deerleri ile difüzyon k&#x;s&#x;tlamas&#x;, biyopsi öncesinde multiparametrik MRGda kanseri öngörmek için iyi bir parametredir.

EAJM. May; 50(Suppl 1): S8.

GÖKHAN POLAT

1Atatürk Üniversitesi Arat&#x;rma Hastanesi, Radyoloji Anabilim Dal&#x;, Erzurum, Türkiye

Find articles by GÖKHAN POLAT

AYSEL ÖNEM AYDIN

1Atatürk Üniversitesi Arat&#x;rma Hastanesi, Radyoloji Anabilim Dal&#x;, Erzurum, Türkiye

Find articles by AYSEL ÖNEM AYDIN

HAYR&#x; OUL

1Atatürk Üniversitesi Arat&#x;rma Hastanesi, Radyoloji Anabilim Dal&#x;, Erzurum, Türkiye

Find articles by HAYR&#x; OUL

SERHAT KAYA

1Atatürk Üniversitesi Arat&#x;rma Hastanesi, Radyoloji Anabilim Dal&#x;, Erzurum, Türkiye

Find articles by SERHAT KAYA

MEC&#x;T KANTARCI

1Atatürk Üniversitesi Arat&#x;rma Hastanesi, Radyoloji Anabilim Dal&#x;, Erzurum, Türkiye

Find articles by MEC&#x;T KANTARCI

KUTS&#x; TUNCER

2Atatürk Üniversitesi Arat&#x;rma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dal&#x;, Erzurum, Türkiye

Find articles by KUTS&#x; TUNCER

Author informationCopyright and License informationDisclaimer

1Atatürk Üniversitesi Arat&#x;rma Hastanesi, Radyoloji Anabilim Dal&#x;, Erzurum, Türkiye

2Atatürk Üniversitesi Arat&#x;rma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dal&#x;, Erzurum, Türkiye

corresponding authorCorresponding author.

©Copyright by the Atatürk University School of Medicine - Available online at seafoodplus.info

Amaç

Çal&#x;mam&#x;zda MRG de ince kesit 3D volumetric interpolated breathhold examination (VIBE) sekans&#x;n&#x;n osteoid osteomay&#x; deerlendirmede ince kesit BT&#x;ye göre etkinliini deerlendirmeyi amaçlad&#x;k.

Gereç ve Yöntemler

Kas iskelet sistemi ile ilgili raporlama deneyimi olan 3 radyologun rutin muayenesinde 25 hasta kör olarak deerlendirildi. Deerlendirme için BT, kontrasts&#x;z VIBE ve kontrastl&#x; VIBEden sadece biri radyologa randomize teslim edildi. Daha sonra radyologlar&#x;n radyolojik tan&#x;s&#x; deerlendirildi. Daha sonra radyologlardan VIBE, kontrastl&#x; VIBE ve BT görüntüleri ile birlikte osteoid osteomal&#x; hastalar&#x; deerlendirmeleri istendi. Bu ikinci görüte OO bileenlerinin deerlendirilmesi talep edildi. Görüntülerde sklerotik marj&#x;n varl&#x;&#x;, nidus ve nidus kalsifikasyonun deerlendirilmesi istendi. Resimlerde görülen her özellik için 0 ile 2 aras&#x;nda bir skala yap&#x;ld&#x; (0=izlenmedi, 1=k&#x;smen izlendi, 2=mükemmel izlendi).

Bulgular

BT, VIBE ve kontrastl&#x; VIBE tan&#x;lar&#x; patolojik tan&#x; ile kar&#x;lat&#x;r&#x;ld&#x;&#x;nda anlaml&#x; fark saptanmad&#x; (p = 1). Nidus ve nidus kalsifikasyonun deerlendirilmesinde görüntüleme yöntemleri aras&#x;nda anlaml&#x; bir fark yoktu (s&#x;ras&#x;yla p = , p = 1). Sklerotik marjinin deerlendirilmesinde BT, VIBE ve kontrastl&#x; VIBE aras&#x;nda BT anlaml&#x; derecede daha etkin bulundu (s&#x;ras&#x;yla p = 0,, p = 0,).

Sonuç

Çal&#x;mam&#x;z VIBE ve kontrastl&#x; VIBE sekanslar&#x;n&#x;n osteoid osteoma tan&#x;s&#x;nda alt&#x;n standart olarak kabul edilen ince kesit BT kadar etkin bir yöntem olduunu göstermitir. Böylece osteoid osteoma tan&#x;s&#x;nda hastalar&#x;n maruz kald&#x;&#x; radyasyon miktar&#x; azalt&#x;labilir.

Amaç

Çal&#x;mam&#x;z, anevrizma tedavisinin beyin perfüzyonunu nas&#x;l etkilediini belirlemeyi amaçlamaktad&#x;r.

Gereç ve Yöntemler

Endovasküler anevrizma tedavisi olmu 42 hasta incelendi. Sekiz hasta dahil edilme kriterlerini kar&#x;lamad&#x;&#x; için çal&#x;maya al&#x;nmad&#x;. Çal&#x;mada 34 hasta ile ilgili veriler deerlendirildi. Beyin perfüzyon parametreleri, ilem öncesi, ilemden 3 gün sonra ve ilemden 1 ay sonra ölçülmütür. Ayr&#x;ca, rCBV, rCBF, MTT ve TTP parametreleri posterior dola&#x;m ile kar&#x;lat&#x;r&#x;ld&#x; ve perfüzyon parametrelerindeki deiiklikler istatistiksel olarak deerlendirildi.

Bulgular

Anevrizmalar&#x;n boyutu hastalar&#x;m&#x;zda &#x;10 mm olarak ölçüldü. Böylece bu hastalar küçük anevrizma s&#x;n&#x;f&#x;nda deerlendirildi. Perfüzyon parametreleri kar&#x;lat&#x;r&#x;ld&#x;&#x;nda, rCBV, rCBF ve MTT aç&#x;s&#x;ndan preoperatif ve postoperatif deerler aras&#x;nda anlaml&#x; fark yoktu. Elde edilen p deerleri: rCBV için p=; rCBF için p=; ve MTT için; p= TTP haritas&#x;ndan elde edilen deerler aras&#x;nda ise anlaml&#x; fark vard&#x; (p=). TTP deerlerinde operasyondan önce al&#x;nan ölçümlere göre, operasyondan sonraki üçüncü günde uzama gözlendi ve ilem sonras&#x; birinci ayda azalma oldu.

Sonuç

Beyin perfüzyonu s&#x;ras&#x;nda küçük çapl&#x; anevrizmalar ( 10 mm) rCBV ve rCBFyi etkilemediinden, anevrizmalar&#x;n tedavisi s&#x;ras&#x;nda görülebilen perfüzyonla ilgili komplikasyonlar (hiperperfüzyon sendromu) beklenmemektedir. TTP&#x;nin üçüncü gününde uzamas&#x; ve ilk ay&#x;nda k&#x;salmas&#x;, prosedür s&#x;ras&#x;nda veya sonras&#x;nda geliebilecek beyin ödemi ve vasospazm gibi komplikasyonlar&#x;n göstergesi olabilir.

Amaç

Sezaryen skar gebelii, her ne kadar en nadir ektopik gebelik formlar&#x;ndan birisi olsa da insidans&#x;, h&#x;zla artmakta olan sezaryen doum oranlar&#x; nedeniyle yükselmektedir. Nadir görülüyor olmas&#x;na kar&#x;n obstetrik kliniinin yaam&#x; en tehdit edici acillerindendir. Acil servislerde akut bat&#x;n ve vajinal kanama durumlar&#x;nda b-HCG deerinin yüksek olmas&#x;na sekonder abdominal ultrasonografi sonras&#x; olas&#x; baka patolojilerin ekartasyonu için pelvik MRG çekimleri yap&#x;labilmektedir. Bu akut durumlar içerisinde nadiren insizyonel gebelikler görülebilmekte ve bunlar yaam&#x; tehdit edici sonuçlar&#x;ndan dolay&#x; erken tan&#x;nmas&#x; gerekmektedir.

Gereç ve Yöntemler

Hastanemize &#x; tarihleri aras&#x;nda akut bat&#x;n ve vajinal kanama ikayeti ile bavuran ve gebelik üphesi nedeniyle manyetik rezonans görüntüleme yap&#x;lan 40 hasta incelendi. Bu hastalardan 4 tanesinde insizyonel gebelik,12 tanesinde akut appendisit, 5 tanesinde uterus d&#x;&#x; ektopik gebelik, 3 tanesinde over torsiyonu, 6 tanesinde over kist rüptürü, 10 tanesinde ürolojik sebepler bulundu. &#x;nsizyonel gebelik nihai tan&#x;s&#x; alan 4 hastan&#x;n manyetik rezonans görüntüleri deerlendirildi ve görüntüleme bulgular&#x; çal&#x;mam&#x;zda deerlendirildi.

Vaka 1

40 ya&#x;nda hasta acile kar&#x;n ar&#x;s&#x; ve vajinal kanama ikayeti ile bavurdu. Hastan&#x;n gravida 3, parite 2 gebelik öyküsü mevcut. B-Hcg deeri ölçülmü olup 8 hafta gebelik öyküsü mevcuttu (FKA -). Gebeliin insizyon skar düzeyine yerletii görüldü. Hastaya ard&#x;s&#x;k mtx verildi ve hastaya full küretaj yap&#x;ld&#x;.

Vaka 2

36 ya&#x;nda hasta acile kar&#x;n ar&#x;s&#x; ve vajinal kanama ikayeti ile bavurdu. Hastan&#x;n gravida 3, parite 2 gebelik öyküsü mevcut. B-Hcg deeri 47 ölçülmü olup gebeliin insizyon skar düzeyine yerletii görüldü (FKA +). Hastaya ard&#x;s&#x;k mtx verildi ve hastaya full küretaj yap&#x;ld&#x;.

Vaka 3

38 ya&#x;nda hasta acile vajinal kanama ikayeti ile bavurdu. Hastan&#x;n gravida 2, parite 1 gebelik öyküsü mevcut. B-Hcg deeri ölçülmü olup gebeliin insizyon skar düzeyine yerletii görüldü. Hastaya bilateral hipogastrik arterlere balon anjiyoplasti sonras&#x; full küretaj yap&#x;ld&#x; (FKA +).

Vaka 4

32 ya&#x;nda hasta acile vajinal kanama ikayeti ile bavurdu. Hastan&#x;n gravida 2, parite 1 gebelik öyküsü mevcut. B-Hcg deeri ölçülmü olup gebeliin insizyon skar düzeyine yerletii görüldü (FKA -). Hastaya ard&#x;s&#x;k mtx verildi ve hastaya full küretaj yap&#x;ld&#x;.

Sonuç

Sezaryen skar gebeliinin tan&#x;s&#x;n&#x;n konmas&#x;nda gecikme olmas&#x; yaam&#x; tehdit edici sonuçlara neden olabilecei gibi yanl&#x; tan&#x; konmas&#x; halinde ise gereksiz ve komplikasyonlara neden olabilecek t&#x;bbi giriimler ile sonuçlanabilir. Acil servise akut bat&#x;n ve vajinal kanama ile bavuran hastalarda insizyonel gebelik tan&#x;s&#x; ak&#x;lda tutulmal&#x;d&#x;r. Manyetik rezonans görüntüleri gebelik haftas&#x; ve FKA (+)&#x;liine göre farkl&#x;l&#x;klar gösterebilmektedir. Erken haftalarda basit bir kist görünümündeyken ileri haftalarda ve FKA negatifliine göre heterojen-komplike kistik görünümlerede neden olabilmektedir. Bu nedenle hastan&#x;n öyküsü ve klinik verileri iyi analiz edilmeli ve insizyonel gebelik üphesi ak&#x;lda tutulmal&#x;d&#x;r.

Amaç

Medial menisküs protrüzyonu ile meniskokollateral ligament ve dier posteromedial köe stabilizatörlerinin hasar&#x; ve osteoartrit aras&#x;ndaki ilikinin arat&#x;r&#x;lmas&#x; amaçlanm&#x;t&#x;r.

Gereç ve Yöntemler

Retrospektif olarak medial menisküste protrüzyonu olan diz MR olgusu ile çal&#x;&#x;ld&#x;. Anterior ve medial protrüzyon miktarlar&#x; ölçüldü. Meniskotibial (MTL) ve meniskofemoral (MFL) balar, gastroknemius ve semimembranozus tendonlar&#x;n&#x;n varsa hasar tipleri kaydedildi. Medial menisküs ve çapraz balar&#x;n anormallikleri, eklem effüzyonu, kemik ve k&#x;k&#x;rdak yap&#x;lar&#x;n hasar durumu deerlendirildi.

Bulgular

Medial menisküste olguda (%80) anteriora, olguda (%97) mediale protrüzyon mevcuttur. Hem MTF ve MFL ba hasar&#x;nda medial protrüzyon daha fazlad&#x;r (p ). MTL ba hasar&#x; olan hastalarda MFL ba hasar&#x; daha fazla bulunmutur (p ). Anterior protrüzyon, MTL veya MFL ba hasar&#x; olanlarda farkl&#x; deildir (p). Menisküsü normal olanlarda her iki bada da hasar görülme yüzdesi hem meniskal dejenerasyon hem de y&#x;rt&#x;k olanlara oranla anlaml&#x; düzeyde düük bulunmutur (s&#x;ras&#x;yla p , p ). Menisküs dejenerasyonu olanlar&#x;n medial protrüzyon deerleri, hem meniskal y&#x;rt&#x;k hastalarindan (p=) hem de menisküsü normal (p ) olan gruptan fazlad&#x;r. Meniskal hasar&#x; olan hastalarda semimembranozus tendonunda yaralanma anlaml&#x; oranda yüksek bulunmutur (p=). Tibial kondromalazide her iki ba hasar&#x; ve menisküsün anteriora ve mediale protrüzyonu daha yüksektir (p ). Femural kondromalazide meniskotibial ba hasar&#x; daha s&#x;k saptand&#x; (p=). Eklem içi effüzyonu olan hastalarda menisküsün protrüzyonu daha s&#x;k görülmütür (p ). Ya ile meniskal hasar (p=), ba hasarlar&#x; (p ) artmaktad&#x;r. Medial protrüzyon ya (p ) ve vücut a&#x;rl&#x;&#x; (p = ) ile artmaktad&#x;r.

Sonuç

Medial menisküsün özellikle mediale protrüzyonu diz posteromedial köe yap&#x;lar&#x;n&#x;n hasar&#x; ile yak&#x;ndan ilikilidir. Protrüzyonun meniskokollateral ligamanlar&#x;n hasar&#x;n&#x; da iaret ettii bilinmeli ve bu yap&#x;lar dikkatlice gözden geçirilmelidir.

EAJM. May; 50(Suppl 1): S

Amaç

Patellar instabilite, yüksek nüks oran&#x; olan, multifaktöryel yayg&#x;n bir diz patolojisi olup, semptomlar devam eder ve hastay&#x; kondromalaziye ve osteoartrite yatk&#x;n hale getirir. Patellofemoral eklem instabilitesinin deerlendirilmesinde tibial tüberosit-troklear oluk mesafesi (TT-TO) çok önemlidir. Bu çal&#x;man&#x;n amac&#x;, farkl&#x; ya gruplar&#x;nda erkeklerde ve kad&#x;nlarda TT-TO mesafesi&#x;nin normal deerini bildirmek ve TT-TO mesafesi ölçümünde manyetik resonans görüntülemenin (MRG) güvenilirliini deerlendirmektir.

Gereç ve Yöntemler

Bu çal&#x;ma Ocak Aral&#x;k tarihleri aras&#x;nda, 18 ya&#x;n üzerinde, diz ar&#x;s&#x; olan ancak diz muayenesi, diz MRG&#x;si normal olan 99 hasta üzerinde yap&#x;lm&#x;t&#x;r. Diz MRG&#x; sinde veya diz muayenesinde anormal bulgusu olan hastalar çal&#x;madan d&#x;land&#x;. MR görüntüleri, Tesla MR taray&#x;c&#x;s&#x;nda TR , TE 30, and 4 mm kesit kal&#x;nl&#x;&#x; kullan&#x;larak elde edildi. Görüntüler, diz full ekstansiyon ve quadriseps gevemi ekildeyken elde edildi.

Bulgular

Arat&#x;rma kapsam&#x;nda toplam 99 hasta incelendi. &#x;ncelenen hastalar&#x;n ya ortalamas&#x; ± y&#x;l, ortancas&#x; 40 (18&#x;68) y&#x;ld&#x;r. Hastalar&#x;n %&#x;i (n=54) kad&#x;n, %&#x;i (n=45) erkekti. Toplam populasyonda ortalama TT-TO mesafesi ± mm dir. Ortalama TT-TO mesafesi erkeklerde ± mm; kad&#x;nlarda ± mm; &#x;30 ya alt&#x;nda ±mm; 31&#x;50 ya aras&#x;nda ± mm; &#x;51 ya üzerinde ± ölçülmütür. Hastalar&#x;n ya gruplar&#x; ve cinsiyetleri aras&#x;nda TT-TO mesaafesi aç&#x;s&#x;ndan fark saptanmad&#x; (s&#x;ras&#x;yla; p=; p=). TT-TO mesafesi ölçümünde erkek ve kad&#x;n hastalar ile; ayr&#x; ayr&#x; ya gruplar&#x; aras&#x;nda fark saptanmad&#x; (s&#x;ras&#x;yla; p=; p=).

Sonuç

Bu çal&#x;man&#x;n sonucunda, TT-TO mesafesi ölçümünde, farkl&#x; ya gruplar&#x;nda erkeklerde ve kad&#x;nlar aras&#x;nda anlaml&#x; bir farkl&#x;l&#x;k saptanmad&#x;. TT-TO mesafesinin normal deerini ± mm olarak tespit etti. Bu çal&#x;ma MRG&#x;nin TT-TO mesafesinin deerlendirilmesinde güvenilir bir yöntem olduunu göstermitir.

EAJM. May; 50(Suppl 1): S10–S

Amaç

Bu çal&#x;mada patella volümü ve patellar kartilaj kal&#x;nl&#x;&#x; ile kondromalazi geliimi aras&#x;ndaki ilikiyi deerlendirdik.

Gereç ve Yöntemler

Çal&#x;maya ile tarihleri aras&#x;nda kliniimizde diz ar&#x;s&#x; nedeniyle diz manyetik rezonans (MR) çekimi yap&#x;lan ve inceleme sonucu kondromalazi saptanan olgu ile diz MR incelemesi normal olan 51 olgu dahil edildi. Tüm olgular&#x;n patella volümleri i istasyonunda yar&#x; otomatik yaz&#x;l&#x;m kullanarak analiz edildi. Kondromalazi saptanan olgularda evreleme Outerbridge kalsifikasyonuna göre evre 1&#x;4 aras&#x;nda grupland&#x;r&#x;ld&#x;. Patella volümü ile kondromalazi varl&#x;&#x; ve derecesi, kartilaj kal&#x;nl&#x;&#x;, ya ve cinsiyet aras&#x;ndaki iliki istatistiksel olarak analiz edildi.

Bulgular

Çal&#x;maya dahil olgunun 67&#x;si (%41,4) erkek, 95&#x;i (%58,6) kad&#x;nd&#x;. Patellar kondromalazi saptanan olgular&#x;n 23&#x;ünde (%20,7) grade I, 52&#x;sinde (%46,8) grade II, 32&#x;sinde (%28,8) grade III, 4&#x;ünde (%3,6) ise grade 4 kondromalazi mevcuttu. Çal&#x;maya dahil edilen olgular&#x;n ortanca ya&#x; 44&#x;tü. Patella volümü minimum 12,24, maksimum 39,44, ortanca patella volümü ise 21,4 cm3&#x;tü. Patellar kondromalazi bulunan olgularda ya bulunmayan olgulara göre daha yüksek bulunmu olup sonuç istatistiksel olarak anlaml&#x;yd&#x; (p= 0,). Patellar kondromalazi bulunan olgularda patella volümü daha yüksekti (p=0,). Ayr&#x;ca patellar kondromalazi bulunan olgularda medial fasetteki k&#x;k&#x;rdak kal&#x;nl&#x;&#x; istatistiksel olarak daha düüktü. Patellar kondromalazi bulunan olgularda kondromalazi evresi ile patella volümü aras&#x;nda istatistiksel olarak anlaml&#x;, zay&#x;f, pozitif korelasyon mevcuttu (p=0,; r=&#x;0, ve p=0,; r=&#x;0,).

Sonuç

Çal&#x;mam&#x;zda kronik ön taraf diz ar&#x;s&#x;n&#x;n önemli nedenleri aras&#x;nda yer alan patellar kondromalazi ile patella volümü aras&#x;ndaki anlaml&#x; iliki ve patella medial yüz kartilaj kal&#x;nl&#x;&#x;n&#x;n kondromalazili olgularda lateral yüze göre daha ince olduu gösterilmitir. Kondromalazi geliimi ya ile pozitif korelasyon göstermekle beraber kad&#x;n ve erkek aras&#x;nda anlaml&#x; bir fark gözlenmemitir.

Amaç

Literatürde, os akromiyale ile rotator manet patolojisi aras&#x;ndaki iliki; yay&#x;nlanm&#x; birçok çal&#x;madaki yetersiz metodlara bal&#x; henüz tan&#x;mlanmam&#x;t&#x;r. Bu çal&#x;man&#x;n amac&#x;; MR inceleme ile os kromiyale olgular&#x;nda, rotator manet, biseps tendonu, bursalar ve glenoid labrum ile ilgili patolojileri deerlendirmektir.

Gereç ve Yöntemler

PACS&#x;ta kay&#x;tl&#x;, omuz ar&#x;s&#x; ikayeti ile bavuran ve omuz MR incelemesi yap&#x;lan hastadan os akromiyalesi olan, ya&#x; 24 ve üzerinde toplam 43 olgu çal&#x;maya dahil edildi. MR incelemeleri; rotator manet tendon y&#x;rt&#x;k tipleri, biseps tendonu, bursalar ve glenoid labrum patolojileri yönünden deerlendirildi.

Bulgular

Os akromiyale s&#x;kl&#x;&#x; % bulundu. Olgular&#x;n %&#x;ünü bayanlar oluturdu. Rotator manet y&#x;rt&#x;&#x; 38 (%) hastada tan&#x;mland&#x;. Supraspinatus tendonunun parsiyel kat y&#x;rt&#x;&#x; 31 (%72) hastada mevcuttu. Parsiyel kat y&#x;rt&#x;klar, 22 (%70) hastada rim-rent eklinde idi. Supraspinatus tendonunun tam kat y&#x;rt&#x;&#x; sadece yedi (%16) hastada mevcuttu. Subakromiyal ve subkorakoid bursit, s&#x;ras&#x;yla 31 (%72) ve 14 (%32) hastada tan&#x;mland&#x;. Biseps tendon patolojisi üç (%7) hastada, labral patoloji ise sadece bir (%2) hastada izlendi.

Sonuç

Os akromiyale olgular&#x;nda, rotator manet y&#x;rt&#x;klar&#x;n&#x;n görülme oran&#x; artm&#x;t&#x;r. Çou rotator manet y&#x;rt&#x;&#x; supraspinatus tendonu ile ilikili bulunmutur ve en s&#x;k y&#x;rt&#x;k tipi parsiyel kat eklindedir. Biseps tendonu ve glenoid labrum ile ilikili patolojilerin görülme oran&#x;nda art&#x; saptanmam&#x;t&#x;r.

EAJM. May; 50(Suppl 1): S

Author informationCopyright and License informationDisclaimer

1Recep Tayyip Erdoan Üniversitesi T&#x;p Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dal&#x;, Rize, Türkiye

2Recep Tayyip Erdoan Üniversitesi T&#x;p Fakültesi, Fiziksel Tip Ve Rehabilitasyon Anabilim Dal&#x;, Rize, Türkiye

corresponding authorCorresponding author.

©Copyright by the Atatürk University School of Medicine - Available online at seafoodplus.info

Amaç

Bu çal&#x;man&#x;n amac&#x; ankilozan spondilitte (AS) ail tendonunun kantitatif T2* (T2 star) bulgular&#x;n&#x; deerlendirmek ve bu bulgular&#x;n hastal&#x;kla ilgili parametrelerle ilikisini incelemektir.

Gereç ve Yöntemler

Çal&#x;maya AS tan&#x;l&#x; 30 hasta (19 erkek, 11 kad&#x;n; ortalama ya, 42,3 y&#x;l; aral&#x;k 23&#x;60 y&#x;l), ya ve cinsiyeti eletirilmi 15 sal&#x;kl&#x; kontrol al&#x;nd&#x;. Hastal&#x;k aktivitesi, Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAI) kullan&#x;larak deerlendirilirken, fonksiyonel durum, Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index (BASFI) kullan&#x;larak deerlendirildi. Eritrosit sedimentasyon h&#x;z&#x; ve C-reaktif protein (CRP) kaydedildi.

Bulgular

Ankilozan spondilitli hastalarda kontrol grubuna göre sa ve sol ail T2* deerlerinde belirgin azalma saptand&#x; (,2± vs ±, p=; ± vs ±, p=, respectively). Sol ail T2* deeri hastal&#x;k aktivitesi ve fonksiyonel durum aras&#x;nda anlaml&#x; bir korelasyon göstermedi. Sa ail T2* deeri CRP ile anlaml&#x; negatif korelasyon göstermesine ramen (p=0,, r=&#x;0,) dier hastal&#x;kla ilikili parametreler ile aras&#x;nda anlaml&#x; bir iliki bulunmad&#x;.

Sonuç

T2* deeri ASli hastalarda ail entezitinin deerlendirilmesinde yard&#x;mc&#x; olabilir.

Amaç

Os akromiale akromial apofizin 4 osifikasyon merkezinden herhangi birinde olan birleme kusuru nedeniyle ortaya ç&#x;kan kemikçiktir. Bu anatomik oluum birkaç çal&#x;mada omuz impingement sendromu ile ilikilendirilmitir. Biz bu çal&#x;mam&#x;zda toplumumuzda os akromiale s&#x;kl&#x;&#x; ile birlikte os akromiale bulunan semptomatik hastalar&#x;n radyolojik bulgular&#x;n&#x; literatür bilgileri eliinde sunmay&#x; amaçlad&#x;k.

Gereç ve Yöntemler

Çal&#x;maya Ocak Ocak tarihleri aras&#x;nda çekilen omuz MR tetkikleri dahil edildi. Toplamda omuz MR tetkiki deerlendirildi. Os akromiale tespit edilen hastalar&#x;n fibröz-sinkondroz eklem ilikileri, dejeneratif deiiklikleri ve ayn&#x; zamanda supraspinatus tendon bütünlüü ve sinyal intensitesi deerlendirildi.

Bulgular

58 hastada (%6,7) os akromiale tespit edildi. 39 hastada os akromiale sinkondrozis ekleminde hipertrofik, dejeneratif deiiklikler ve komu subakromial bursada fokal efüzyon mevcuttu. Bu hastalarda ayn&#x; zamanda akromiohumeral mesafeye uzanan osteofit dikkati çekti. 36 hastada supraspinatus tendonunda y&#x;rt&#x;k mevcuttu 6 hastada ise tendinozis saptand&#x;.

Sonuç

Os akromiale genellikle radyolojik incelemelerde raslant&#x;sal olarak saptan&#x;r. Semptomatik olgular&#x;n s&#x;kl&#x;&#x; ise bilinmemektedir. Literatürde os akromialenin deiik yolarla omuz impingement sendromuna neden olabilecei ileri sürülmütür. Özellikle MR tetkikinde eklemde oluan dejeneratif deiiklikler kolayl&#x;kla deerlendirilebilmektedir. &#x;mpingement ön tan&#x;s&#x; ile çekilen MR tetkikinde izlenen os akromiale izlenen hastada baka radyolojik bulunmasa bile os akromiale etyolojide ak&#x;lda tutulmal&#x;d&#x;r.

EAJM. May; 50(Suppl 1): S

MEHMET SEDAT DURMAZ

1Sal&#x;k Bilimleri Üniversitesi Konya Eitim ve Arat&#x;rma Hastanesi, Radyoloji Birimi, Konya, Türkiye

Find articles by MEHMET SEDAT DURMAZ

HAKAN CEBEC&#x;

2Selçuk Üniversitesi T&#x;p Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dal&#x;, Konya, Türkiye

Find articles by HAKAN CEBEC&#x;

MEHMET ÖZTÜRK

2Selçuk Üniversitesi T&#x;p Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dal&#x;, Konya, Türkiye

Find articles by MEHMET ÖZTÜRK

Author informationCopyright and License informationDisclaimer

1Sal&#x;k Bilimleri Üniversitesi Konya Eitim ve Arat&#x;rma Hastanesi, Radyoloji Birimi, Konya, Türkiye

2Selçuk Üniversitesi T&#x;p Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dal&#x;, Konya, Türkiye

corresponding authorCorresponding author.

©Copyright by the Atatürk University School of Medicine - Available online at seafoodplus.info

Amaç

Sakroileit ön tan&#x;s&#x; ile MRG çekilenlerde kontrast madde kullan&#x;m&#x;n&#x;n gerekliliinin tart&#x;&#x;lmas&#x; amaçlanm&#x;t&#x;r.

Gereç ve Yöntemler

Ocak Ocak aras&#x;nda, Konya ilinde iki üniversite hastanesi radyoloji bölümünde sakroileit ön tan&#x;s&#x; ile çekilen toplam sakroiliak MRG tetkiki içerisinden seçkisiz (sistematik) örnekleme yöntemiyle seçilen hastan&#x;n sakroiliak eklem MR görüntüleri retrospektif olarak deerlendirildi. Tüm MRG çekimleri 1,5 Tesla MR ünitesinde gerçekletirilmiti. Sakroiliak eklem MRG sekanslar&#x;ndan STIR ve kontrastl&#x; görüntüler kemik ilii ödemi-osteitis aç&#x;s&#x;ndan 5 ve 8 y&#x;ll&#x;k deneyimli 2 ayr&#x; radyolog taraf&#x;ndan, ba&#x;ms&#x;z olarak ve sonras&#x;nda birlikte deerlendirildi. hastada toplamda sakroiliak eklem deerlendirildi. Sa ve sol sakroiliak eklemlerde sakroiliet ile uyumlu bulgular 0&#x;4 puanl&#x; skala üzerinden skorland&#x;. Sekanslar aras&#x;ndaki uyum ve gözlemciler aras&#x; deikenlik deerlendirildi. Sakroileit tan&#x;s&#x;nda kontrastl&#x; ya bask&#x;l&#x; incelemenin STIR sekans&#x;na ek katk&#x;s&#x; olup olmad&#x;&#x; arat&#x;r&#x;ld&#x;.

Bulgular

&#x;ki radyolog aras&#x;nda STIR sekans&#x;nda sakroiliak eklem bulgular&#x; aç&#x;s&#x;ndan gözlemciler aras&#x;ndaki uyum sa sakroiliak eklemde %93 (K=0,, p 0,), sol sakroiliak eklemde %93,9 (K=0,, p 0,) olarak saptand&#x;. Ortak konsensus ile sakroileit bulgular&#x; STIR sekans&#x;nda 16 sa, 15 sol sakroiliak eklemde, kontrastl&#x; incelemede ise sakroileiti destekleyen bulgular 17 sa, 17 sol sakroiliak eklemde izlendi. Deerlendirilen sakroiliak eklemin 34 ünde (%16,03) sakroileit ile uyumlu bulgular mevcuttu. Sakroileit tan&#x;s&#x;nda kontrast madde sonras&#x; ek olarak sadece 3 sakroiliak eklemde sakroileit tan&#x;s&#x; kondu.

Sonuç

Kontrastl&#x; görüntüler sakroileit tan&#x;s&#x;nda ek bilgiler verebilir ancak sakroileit tan&#x;s&#x;nda STIR sekans&#x;na anlaml&#x; üstünlüü yoktur. Özellikle kontrast maddelerin yan etkileri, maliyet, tetkik süresi gözönüne al&#x;nd&#x;&#x;nda sakroileit ön tan&#x;s&#x; ile MRG çekilen hastalarda kontrast madde kullan&#x;m&#x;na gerek yoktur, s&#x;n&#x;rl&#x; say&#x;da hasta grubunda, gerekli görüldüünde ek çekim olarak kontrastl&#x; inceleme yap&#x;labilir.

EAJM. May; 50(Suppl 1): S12–S

Author informationCopyright and License informationDisclaimer

1Samsun Eitim ve Arat&#x;rma Hastanesi, Ortopedi ve Travmatoloji Klinii, Samsun, Türkiye

2Ondokuz May&#x;s Üniversitesi T&#x;p Fakültesi, Radyoloji Ana Bilim Dal&#x;, Samsun, Türkiye

corresponding authorCorresponding author.

©Copyright by the Atatürk University School of Medicine - Available online at seafoodplus.info

Amaç

Bu çal&#x;man&#x;n amac&#x; posterior tibial eim (PTE) aç&#x;s&#x;n&#x;n komplet ön çapraz ba (ÖÇB) rüptürü ile aras&#x;ndaki ilikiyi manyetik rezonans görüntüleri (MRG) ile birlikte arat&#x;rmakt&#x;r.

Gereç ve Yöntemler

ÖÇBde y&#x;rt&#x;k bulunan 60 hasta ile ya&#x; ve cinsiyeti uyumlu 60 sal&#x;kl&#x; bireyin diz MRG&#x;si geriye dönük olarak deerlendirildi. Travma öyküsü, parsiyel ÖÇB y&#x;rt&#x;&#x;, implant, geçirilmi diz cerrahisi öyküsü ve kemik tümörü olan hastalar çal&#x;maya al&#x;nmad&#x;. Her iki grup için PTE aç&#x;s&#x; sagittal T1 a&#x;rl&#x;kl&#x; imajlardan ölçüldü. Tibian&#x;n uzun aks&#x;na dik çizilen hatla medial tibia platosuna parelel çizilen hat aras&#x;nda kalan aç&#x; medial PTE aç&#x;s&#x;, lateral tibia platosuna paralel çizilen hat ile aras&#x;nda kalan aç&#x; ise lateral PTE aç&#x;s&#x; olup ÖÇB&#x;de y&#x;rt&#x;k olan hastalar ve kontrol grubunda ayr&#x; ayr&#x; ölçüldü. Medial ve lateral PTE aç&#x;lar&#x;n&#x;n medyan deerleri hesapland&#x; ve her iki grup aras&#x;nda istatistiksel olarak anlaml&#x; farkl&#x;l&#x;k olup olmad&#x;&#x; arat&#x;r&#x;ld&#x;.

Bulgular

Komplet ÖÇB y&#x;rt&#x;&#x; olan 60 hastan&#x;n 25&#x;i kad&#x;n, 35&#x;i erkek olup median ya&#x; 39&#x;dur. Kontrol grubunun 27&#x;si kad&#x;n, 33&#x;ü erkek olup median ya&#x; 37&#x;dir. Medial PTE aç&#x;s&#x;, komplet ÖÇB y&#x;rt&#x;&#x; olan hastalarda °, kontrol grubunda ° ölçülmü olup istatistiksel olarak aralar&#x;nda anlaml&#x; farkl&#x;l&#x;k saptanmad&#x; (p=0,4). Lateral PTE aç&#x;s&#x;, komplet ÖÇB y&#x;rt&#x;&#x; olan hastalarda 4,5°, kontrol grubunda ° olup anlaml&#x; olarak daha geni saptand&#x; (p 0,01).

Sonuç

Çal&#x;mam&#x;zda lateral PTE aç&#x;s&#x;nda, komplet ÖÇB y&#x;rt&#x;&#x; olan grup ile kontrol grubu aras&#x;nda anlaml&#x; farkl&#x;l&#x;k saptand&#x;. Lateral PTE aç&#x;s&#x;ndaki (&#x;4,5°) art&#x;&#x;n ÖÇB y&#x;rt&#x;&#x; için anatomik bir risk faktörü olabilecei düünüldü

EAJM. May; 50(Suppl 1): S

TEVF&#x;K GÜZELBEY

1&#x;stanbul Eitim ve Arat&#x;rma Hastanesi, &#x;stanbul, Türkiye

Find articles by TEVF&#x;K GÜZELBEY

NA&#x;L UZUNLULU

2&#x;stanbul Kanuni Sultan Süleyman Eitim ve Arat&#x;rma Hastanesi, &#x;stanbul, Türkiye

Find articles by NA&#x;L UZUNLULU

EZG&#x; KARTAL

2&#x;stanbul Kanuni Sultan Süleyman Eitim ve Arat&#x;rma Hastanesi, &#x;stanbul, Türkiye

Find articles by EZG&#x; KARTAL

ARDA KAYHAN

2&#x;stanbul Kanuni Sultan Süleyman Eitim ve Arat&#x;rma Hastanesi, &#x;stanbul, Türkiye

Find articles by ARDA KAYHAN

Amaç

Bu çal&#x;mada meme lezyonlar&#x;nda shear wave elastografi (SWE) deerleri ile manyetik rezonans görüntüleme ADC deerlerinin kar&#x;lat&#x;r&#x;lmas&#x; amaçlanm&#x;t&#x;r.

Gereç ve Yöntemler

Ele gelen meme lezyonu olan 22 kad&#x;n hastada (ortalama ya 48,69±12,49) 24 lezyon SWE ve MRG ile deerlendirildi. SWE ve ultrason eliinde biyopsi ayn&#x; seansta gerçekletirildi. SWE lezyonun en sert yerinden ölçüldü. ADC ölçümleri lezyonun tümünden ve ADC haritas&#x;nda en koyu alandan yap&#x;ld&#x;.

Mesane lümeninde internal ekolar nedir

Tureng - mesane - Turkish English Dictionary Mesane pili nedir? Mesane Pili Ameliyat nasıl yapılır - YouTube Temiz Aralıklı Katetere Bağlı Nadir Bir Komplikasyon Nörojen Mesane - Prof. Dr. Tibet Erdoğru WebNörojen mesane nedir? Mesanenin (idrar torbası) normal fonksiyonu, idrarı düşük basınçta depolamak ve işeme hissi oluştuğunda, isteğe bağlı olarak kontrollü bir şekilde, idrar … WebMesane kanserinin tedavisi tümörün evresine, derecesine, hastanın genel durumuna ve diğer faktörlere göre değişir. Mesane tümörü olan kişilerde doktorlar her hastanın … stephanie dublis mesane lümeninde internal ekolar nedir mean mesane - - Doktorsitesi Webyaygın bulgulardan biridir. Mesanede izlenen ekolar teknik bir artefakt ya da gerçek bir patoloji olabilir (7). Ekoların hareke-ti ve yerçekimi ile seviye göstermesi, mesanedeki … WebFeb 5, · Nedir. Tiroid bezinin içinde normal tiroid dokusundan farklı bir yapıdaki yumru şeklinde veya leblebi, nohut, bazen de nadiren ceviz veya portakal büyüklüğünde olabilen anormal doku büyümelerine nodül adı verilir. Nodüllerle birlikte çoğu zaman tiroid bezi de büyüdüğünden bu hastalığa nodüler guatr adı da verilir. stephanie duarte pleasant hill mesane lümeninde internal ekolar nedir mean Webmesane fonksiyonunu değerlendiren klinik bir tanı prosedürü: cystometry n. Medical: mesane ve üretrayı görsel olarak inceleyen bir alet: cystourethroscope n. Medical: mesane içini görüntülemeye yarayan teleskopik sistemli bir sistoskop: panendoscope n. Medical: mesane içi: intravesical adj. Medical: karın ve mesane Trd Sem ; 3: Safra Kesesi Hastalıkları mesane - Webmesane lümeninde yoğun içerikli görünüme neden olan hareketli internal ekolar mevcuttur. mesane volümü doğal , duvarları trabeküle görünümdedir. rica etsem bunu … mesane lümeninde internal ekolar nedir mean WebMesane içerisinde internal ekolar ne demek? Bu ne demek acaba? İdrar kesesinde internal ekojenite olması idrar yolu enfeksiyonunuz olduğu anlamına gelir. Bazen de … İdrar Kaçağı - Sağlık Uzmanları - Doktora Sor - Doktor Sitesi WebFeb 5, · Tüberküloz ya da yaygın adıyla TB, lenf bezleri ve kan dolaşımı yoluyla vücudunuzdaki herhangi bir organa, ama en çok da akciğerlere bulaşan bakteriye bağlı bir enfeksiyondur. TB’ye yakalanan çoğu insan, hiçbir şekilde belirti göstermez, çünkü bakteri vücutta etkisiz biçimde yaşayabilir. Ancak, bağışıklık sistemi stephanie dubinsky mesane lümeninde internal ekolar nedir mean WebInternal ekolar ne demek? İdrar kesesinde internal ekojenite olması idrar yolu enfeksiyonunuz olduğu anlamına gelir. Bazen de az su içen insanlarda da benzer … stéphanie dubeau WebFeb 4, · Şubat 04, Subdural hematom beyin dışında kan toplanmasıdır. Subdural hematom genellikle ciddi kafa yaralanmaları sonucunda ortaya çıkar. Subdural hematom nedeniyle beyinde oluşan kanama ve artan basınç yaşamı tehdit edici olabilir. Bazı subdural hematom vakaları kendiliğinden çözülür; diğerleriyse ameliyat yoluyla mesane lümeninde internal ekolar nedir mean Mesane iltihabi neden olur? – seafoodplus.info Paraplejik Hastada Spontan Mesane Rüptürü ve Ürosepsis WebRatlarda Cyclophosphamide ile İndüklenen Hemorajik Sistitte Mesane Kontraktilitesi ve Histopatolojisi Üzerine Rutin’in Etkileri Webİdrar kaçırma, idrarını tuvalete yetiştirememe, büyük abdest kaçırma, istemsiz gaz gayta kaçırma, pelvik ğrı, interstiyel sistit, nörojenik mesane gibi hasta stephanie dubois commentator mesane lümeninde internal ekolar nedir mean WebOct 27, · internal üretral meatusun huni şeklinin görün-tülenmesidir [1] (Resim 4). Ultrasonografi (US) Sagital BT ürografi’ de mesane lümeninde kontrast . madde izlenmektedir. Vezikoüretral stephanie dubay obituary WebMesane (İdrar Kesesi) Nedir? İdrar kesesi, Mesane ya da Sidik torbası, idrar böbrekten atıldıktan sonra idrar kanalları (sağ ve sol üreter) ile idrar kesesine taşınır. İdrara … stephanie dubois bouffioulx mesane lümeninde internal ekolar nedir mean Mesane pili nedir? Mesane pili nasıl uygulanır? - YouTube Mesane nedir? İdrar torbası nedir? - YouTube WebMemorial Şişli Hastanesi Üroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Fatih Yanaral, mesane pili nedir? mesane pili nasıl uygulanır? sorularına yanıt verdi. Memorial Sağlık WebMesane. Böbrekten gelen idrarın depo edildiği, genişleyebilen organ, idrar torbası, mesane, vezika ürinarya. İçten dışa doğru tunika mukoza, tunika muskularis ve tunika seroza … WebFeb 5, · ) sol lob orta polde 4 mm ebadında düzgün konturlu kist mevcuttur. bileteral servikal zincirlerde patolojik boyutta olmayan LAP' ler mevcuttur. boyun ana vasküler yapıları normal görünüseafoodplus.infoÇ: tiroid sağ lobta internal ekolar veren kist ( nodül içi hematom? ), sol lobta kistik nodül." mesane lümeninde internal ekolar nedir mean Webİdrar pedi ambalajlarının 10'lu, 12'li, 20'li, 30'lu, 60'lı, 'li şekilde olması farklı fiyatlar ile karşılaşmanızda etkilidir. Hepsiburada üzerinden tüm mesane pedi markalarını inceleyebilir, bütçenize uygun ve ihtiyacınızı karşılayan ürünlerin siparişini oluşturabilirsiniz. WebMesanede yüzen internal ekolar nedir? Bu ne demek acaba? İdrar kesesinde internal ekojenite olması idrar yolu enfeksiyonunuz olduğu anlamına gelir. Bazen de az su içen insanlarda da benzer şeyler çıkabilir. Ratlarda Cyclophosphamide ile İndüklenen Hemorajik Sistitte Mesane mesane lümeninde internal ekolar nedir mean A Case Report Amfizematöz Sistit - Semantic Scholar WebMesane kanseri (idrar kesesi), mesanenin duvarını yapan dokularda kaynaklanan kötü huylu tümör (kanser) hücrelerinin oluşumudur.. Mesane (diğer adıyla idrar torbası, idrar kesesi), karının alt bölümünde yer alan ve içine idrarın biriktiği küresel bir organdıseafoodplus.info yapısında düzensiz ve iç içe geçmiş elastik kas liflerinden oluşan mesane küçük bir … Mesane Kanseri - Prof. Dr. Tibet Erdoğru Mesane lümeni içerisinde milimetrik ekojeniteler nasıl … mesane lümeninde internal ekolar nedir mean WebDOI: /JCAM Received: Accepted: Printed: J Clin Anal Med ;7(1): Corresponding Author: Binhan Kağan Aktaş, Üroloji Kliniği, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, , Altındağ, Ankara, Türkiye. T.: +90 F.: +90 E-Mail: [email&#;protected] Özet Amfizematöz … stephanie dublanche WebApr 16, · Erkeklerde mesanenin tamamının çıkarılması ( radikal sistektomi) tipik olarak prostatın ve seminal veziküllerin çıkarılmasını içerir. Kadınlarda radikal sistektomi ayrıca rahim, yumurtalıklar ve vajinanın bir kısmının alınmasını içerir. Mesane ameliyatı sırasında mesane çıkarıldığı için hastaya yeni bir idrar stephanie dubay mesane lümeninde internal ekolar nedir mean Mesane Nedir? - Prof. Dr. Tibet Erdoğru Mesane Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir? - YouTube (PDF) Pelvik Taban Hastalıklarında Görüntüleme - ResearchGate Mesane Pedi Fiyatları ve Modelleri - Hepsiburada mesane tm bilgilendirme (PDF) MESANE ANATOMİSİ VE BİYOMEKANİĞİ - ResearchGate Webortalama mesane hacmi ± (dağılım ) mL olarak hesaplandı. Grup 1’deki hastaların ortalama mesane hacmi mL, Grup 2’deki hastaların ortalama mesane hacmi mL olarak bulundu. Gruplar arasında MDK ölçüm sırasındaki ortalama mesane hacmi açısından fark saptanmadı (p=). stephanie dubbs mesane lümeninde internal ekolar nedir mean mesane - Nedir Ne Demek Mesane lümeni nedir - seafoodplus.info Subdural Hematom - Hemen Sağlık mesane tm bilgilendirme WebAegean J Med Sci ; Özbilen ve ark. Temiz Aralıklı Katetere Bağlı Nadir Bir Komplikasyon 78 mesane lümeninde yaklaşık 3 cm uzunlukta adet kateter stéphanie dubois lavery Alt üriner sistem semptomları olan hastalarda mesane duvar … WebJun 2, · mesane. Mesane konturları düzgün olup duvar kalınlıgı normaldir. Lümeninde minimal internal ekolar izlenmistir. not: minimal internal eko ne demek … stephanie duarte wayne nj mesane lümeninde internal ekolar nedir mean Tüberküloz (Verem) - Hemen Sağlık Çocuklarda Ultrasonografide Saptanan Mesanede Debris … Mesane Nedir? Nerede Bulunur? Mesanenin Görevi Nedir? Websağ renal pelvis 32 mmdir sağ üst üreter 14 mm dir sol renal pelvis 14 mmdir sol üst divetriküler doğma fazlalığı izlendi bu ne anlama geliyor ? Mesane Kanserinde İyileşme Oranı Nedir? - YouTube WebJun 11, · Mesane rüptürü sıklıkla travmalara (künt ve penetran) ya da iyatrojenik yaralanmalara bağlı oluşmaktadır, spontan intraperitoneal mesane rüptürü ise oldukça … stephanie dube mesane lümeninde internal ekolar nedir mean WebBu videoda da mesane nedir? sorusunun cevabını verdik.#mesane stephanie dubach WebMay 27, · Mesane, idrar kesesi ve sidik torbası olarak da bilinir. Vücutta böbreklerdeki idrar, idrar kanallarıyla idrar kesesine iletilir. Bir kişinin idrara çıkması için öncelikle idrarın WebMesane içerisinde multiple hareketli ekojeniteler izlenmiştir. (hematüri? pyüri?) ne anlama gelir? Mesane Duvarı Kalınlaşmasına Neden Olan Nedir? - Haberbin mesane lümeninde internal ekolar nedir mean Hipotiroidizm için Tiroid Hormonu İlaçları - Hemen Sağlık WebMesane kanserinin en yaygın belirtisi idrarda kan olmasıdır. Sigara kullananlarla birlikte elli yaş üstü kadın ve erkeklerde daha sık görülen mesane kanseri WebMesane Kanserinde İyileşme Oranı Nedir?Mesane kanserleri tanısı ve tedavisi kolaydır. Hastalığın kontrol altına alınması mümkündüseafoodplus.infoı bilgi için bizimle stephanie dubanowitz WebNov 1, · Mesanenin görevi, böbreklerde üretilen ve üreter adı verilen kanallar ile kendisine taşınan idrarı depolamak ve dışarı atılmasına yardımcı olmaktır. Burada … stephanie dubois dead mesane lümeninde internal ekolar nedir mean WebMesane içerisinde internal ekolar ne demek? Bu ne demek acaba? İdrar kesesinde internal ekojenite olması idrar yolu enfeksiyonunuz olduğu anlamına gelir. Bazen de az … WebJun 1, · Trigon, mesane tabanında yer alan sağ ve sol üretrovezikal orifisler Turkiye Klinikleri J PM&R-Special Topics ;6 (2) 1 Mesane Anatomisi ve Nörofizyolojisi Ö ÖZ … Mesane lümeninde yüzen internal ekolar nedir - Antwort Verzeichnis Radikal Sistektomi Ameliyatı (Mesane Çıkarma) - Murat Binbay WebMESANE KANSERİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER MESANE: Mesane (idrar torbası) karın alt bölümünde içi boş bir organdır ve böbreklerde kanın süzülmesi sonucunda oluşan idrarı biriktirir. İdrar mesaneye üreter adı verilen iki tüp aracılığıyla geçer. Mesanede biriken idrar belli bir hacime ulaşınca işeme mesane lümeninde internal ekolar nedir mean Mesane nedir? Vücutta mesane ne işe yarar ve nerededir - Hürriyet Mesane lümeni nedir - Yorumlara verilen cevap önemli Mesane rupturu ne demek? – seafoodplus.info (PDF) TEMİZ ARALIKLI KATETERE BAĞLI NADİR BİR WebMesane ne demek? İdrar torbası ya da idrak kesesi olarak da bilinen mesane, karın bölgesinin alt bölümünde yer alır ve içerisinde idrarın biriktiği küre biçiminde bir organdır. … WebInternal ekolar ne demek? İdrar kesesinde internal ekojenite olması idrar yolu enfeksiyonunuz olduğu anlamına gelir. Bazen de az su içen insanlarda da benzer … mesane lümeninde internal ekolar nedir mean Nodül Nedir? - Hemen Sağlık WebExtraSymphony Takip Et. Guru Yaş: Bol bol maydonoz yiyin ya da suyunu kaynatıp için derim. Azıcık sızısını hissetiğiniz anda bunu yapmanız direk iltihabı söktürüyor. Ama … stephanie dubose WebFeb 11, · Mesane duvarındaki anormal doku büyümesi, tümörlerin büyümesine ve duvarın kalınlaşmasına neden olur. Kanserli olmayan (iyi huylu) tümörler papillomları içerir. Bazı durumlarda, virüsler bu büyümelerin nedeni olabilir. Diğer iyi huylu mesane tümörleri arasında leiomyomlar bulunur, ancak bunlar nadirdir. stephanie dubai mesane lümeninde internal ekolar nedir mean Mesane kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Webmesane lümeninde yaklaşık 3 cm uzunlukta adet kateter . ile uyumlu materyal izlendi (Resim 1a). Bunun üzerine . hastaya sistoskopi yapılmasına ka rar verildi. Yapılan . stephanie duarte pleasant hill mo Mesane içerisinde multiple hareketli ekojeniteler izlenmiştir Webyerçekimine bağlı yer değiştiren ekolar “saf- ra çamuru” ya da “mikrolitiazis” olarak bilinir. Çoğunlukla bu ekolar, safrada yoğunlaşmış kal- stephanie duatschek mesane lümeninde internal ekolar nedir mean

sistit

  • (bkz: idrar yollari enfeksiyonu)

  • az önce kronik sistitten muzdarip bir arkadaştan sistit kürü tarifi aldım.
    bir bardağa kaşık sirke, biraz bal ve su koyuyor ve içiyoruz.

    bunun dışında maydanoz suyu da iyi geliyor diyorlar.

    ayağınızı belinizi sıcak tutun millet. kızlar siz özellikle aganigiden sonra 2 damla da olsa çişe gidin ve o bölgeyi daima önden arkaya silin. umumi tuvaletlerle aranıza mesafe koyun.

    sistit uzun süre tedavi edilmezse iltihabın böbreklere yürüme riski var ki o aşırı ağrılı sancılı ateşli nöbetlere yol açabiliyor. aman diyeyim. ev kürü işe yaramadıysa doktorun kapısını çalın.

  • allah kimseye vermesin dediğim hastalık.

  • bana idrar yollarımın bir oyunu mu bu

  • hemen her mevsim yakalandığım hastalık.

  • kadınların belası hastalık. nedense hep cinsel ilişki sonrası yaşarlar bunu.

    uzun süre cinsel ilişkiye girmeyince mi olurlar yoksa cinsel ilişki sırasında dısardan alınan çeşitli mikroplardan mı bilinmez. bilen biri açıklasa iyi olur.

  • cinsel ilişki sonrası gelişen tipine balayı sistiti denilmekte olup cinsel ilişki esnasında üretra yoluyla bulaşan bakterilere bağlı olarak ortaya çıkıyor. soran arkadaşa selamlar.
    (bkz: balayı sistiti)

  • dizüri,sık idrara çıkma ve acil idrar yapma ile karakterize mesane iltihabıdır.

  • yurtta kaptığım ve 5 yıl çektiğim hastalık. bana bu konuda iyi gelen tek antıbıyotik azosilin. azosilin ve hippurin.
    bu ikisini aynı anda kullandıktan sonra geçti benim rahatsızlığım. bunu da buraya yazıyorum ki benim gibi bu acıyı çeken herkes faydalansın.
    bitkisel bir çözüm olarak da altın otu çok iyi gelıyor

  • alttan soğuğu yedikçe sürekli sistit oluyorum.
    sikimi kesip atacağım artık bıktım, zaten bir işe yaramıyor.

  • nest...

    batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir