parasız yatılı ek 1 formu / EBS | Eğitim Bir Sen - Genel Yetkili Sendika

Parasız Yatılı Ek 1 Formu

parasız yatılı ek 1 formu

YAPILACAK  İŞLER

Yeni Kayıt ve Kayıt Yenileme

GALATASARAY LİSESİ

/

 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI

YENİ KAYIT VE KAYIT YENİLEME İŞLEMLERİ ÇALIŞMA TAKVİMİ

 

 

GÜN – SAAT

14 AĞUSTOS

TEOG’A GÖRE

(Veli  Mutlaka Müdür Yardımcısı İle  İletişime Geçmelidir.)

EYLÜL

GS İLKÖĞRETİM OKULU MEZUNLARININ KESİN KAYITLARI

7 EYLÜL

9. SINIFLAR KAYIT YENİLEME

8 EYLÜL

SINIFLAR KAYIT YENİLEME

9 EYLÜL

SINIFLAR KAYIT YENİLEME

      10 EYLÜL

SINIFLAR KAYIT YENİLEME

Yeni Kayıt Bilgi için : 

TEL 11 00 - 01 Dahili : -

İLGİLİ MÜDÜR YARDIMCISI : Aysun TELGEREN

ÇALIŞMA SAATLERİ  :    – (Öğle Tatili) –

 

KAYIT YENİLEMEDE  İSTENİLEN BELGELER :  

  1. 6 adet Fotoğraf
  2. Yatılı Taksiti

                                           

                                                       

YENİ KAYITTA İSTENİLEN BELGELER : 
  1. Nüfus Cüzdanı aslı ve 1 adet fotokopisi
  2. 10 adet fotoğraf
  3. Öğrenci velisi tarafından doldurulmuş  Bilgi Formu
  4. İl dışı olup yatılı olacak öğrencilerden ayrıca istenilen belgeler:

a-Veli tarafından doldurulmuş yatılılık başvuru formu ve zarfı (pansiyon Müdür yardımcılığından temin edilecektir.

b-Yatılı Taksiti

c- Öğrencinin yatılı okumasına engel olacak bir hastalığı bulunmadığına dair Devlet Hastanesinden alınacak heyet raporu.(Aslı) Not: Üç  İmzalı (Dahiliye, Göğüs Hastalıkları ve Psikiyatri)

d-Akciğer Filmi Raporu  (Aslı)

e-Nüfus Müdürlüğü onaylı,   İkametgah Adresli   Aile Vukuatlı Nüfus Örneği.(Aslı)

f-Öğrenci ve  Veli’ye ait  nüfus kağıdı  fotokopisi.

g-2 Adet Fotoğraf

h-Anne ve babanın  çalıştıkları işyerlerinden  çalıştıklarına dair  onaylı  kurum belgesi.

i-İstanbul velisine ait nüfus kağıdı  fotokopisi

j-Anne- baba ayrı ise öğrencinin velayetinin kimde olduğunu gösterir mahkeme kağıdı örneği.

 

  1. Devlet Burslu veya Devlet Parasız Yatılı öğrenci ise; mezun olduğu  Ortaokul Müdürlüğü tarafından onaylı bursluluğunu gösterir belge ile eski okuluna başvuru esnasında  verilmiş belge örnekleri.

          -Dilekçe

         -Ailenin maddi durumunu gösterir doldurulmuş ve onaylı Ek:1 belgesi

         -Aile Vukuatlı Nüfus kayıt örneği (Nüfus Müdürlüğünden)

         -Velinin eşi çalışmıyor ise ilgili makamlardan () alınmış onaylı durumunu gösterir

          belge

 

**Öğrenciler ilgili belgeleri ibraz etmedikleri takdirde parasız yatılı veya burslu okuma haklarından yararlanamazlar. Parasız yatılılık ve burslulukla ilgili mevzuta ve belgelere seafoodplus.info adresinden erişilebilir.

 

1 Öğrenciniz okul pansiyonunda kalmaya hak kazanmış ise pansiyon kaydının kesinleşebilmesi için en geç (okulun açıldığı ilk gün) tarihinde mutlaka öğrenci ile birlikte okula gelerek pansiyon kaydı ile ilgili evrakları imzalamalısınız. Aşağıdaki Evrakları eksiksiz olarak doldurup okul idaresine teslim etmedikçe öğrencinizin kaydı tamamlanmış olmaz. Evrakları tam olmayan ve kayıt süresi içerisinde başvurmayan öğrenciler pansiyon hakkını kaybederler. PANSİYONA KAYIT İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR 1- SINAV SONUÇ BELGESİ VEYA ÖĞRENCİ BELGESİ ADET VESİKALIK FOTOĞRAF 3- NÜFUS CÜZDANI FOTOKOPİSİ 4- VUKUATLI NÜFUS KAYIT ÖRNEĞİ 5- EK-1 AİLE MADDİ DURUM BELGESİ VE EKLERİ (EK1 Açıklama Formunda Belirtilmiştir) EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDA OKUL DEĞİŞTİRME CEZASI ALMADIĞINA DAİR BELGE 7- OKUDUĞU SINIFTA 1 (BİR) YILLIK OLDUĞUNA DAİR BELGE 8- SAĞLIK RAPORU Yatılı okumasına engel teşkil edecek bulaşıcı bir hastalığı yoktur İBARESİ TAŞIYAN. 9- OKUL İDARESİNCE İSTENEN DİĞER BELGELER Parasız Yatılı Başvurusu Paralı Yatılı Başvurusu EK 1 Aile Maddi Durum Bildirimi EK1 Açıklama Çarşı İzni Dilekçesi Hafta Sonu İzin Dilekçesi Veli Sorumluluk Formu Pansiyon Mukavele Öğrenci Tanıma Formu Yurt Kuralları Kabul Belgesi Öğrenci-Veli Sözleşme Malzeme Zimmet Tutanağı Disiplin Durum Dilekçesi Paralı Yatılı Taksitleri Öğretmen Çocuğu Müdür Veli Vekaleti Malzeme Listesi

2 01 İPSALA ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜNE (Parasız Yatılılık Başvuru) Eğitim-Öğretim yılında okulunuza kayıt yaptıran.. Sınıfı Numaralı.. ın okulunuza ait pansiyonda Devlet Parasız Yatılı olarak kalmasını istiyorum. Pansiyon kaydı için gerekli olan belgeler, müdürlüğünüzce oluşturulacak komisyonca değerlendirilmesi için ekte sunulmuştur. Pansiyon kontenjanı dâhilinde yapılacak değerlendirme sonucunda, komisyonun vereceği karara uyacağımı ve herhangi bir itirazda bulunmayacağımı taahhüt ediyorum. Gereğini bilgilerinize arz ederim// Öğrenci Velisi Adres: Not: Ev Telefonu: Cep Telefonu:

3 02 İPSALA ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜNE (Paralı Yatılılık Başvuru) Eğitim-Öğretim yılında okulunuza kayıt yaptıran.. Sınıfı Numaralı.. ın okulunuza ait pansiyonda Paralı Yatılı olarak kalmasını istiyorum. Pansiyon kaydı için gerekli olan belgeler, müdürlüğünüzce oluşturulacak komisyonca değerlendirilmesi için ekte sunulmuştur. Pansiyon kontenjanı dâhilinde yapılacak değerlendirme sonucunda, komisyonun vereceği karara uyacağımı ve herhangi bir itirazda bulunmayacağımı taahhüt ediyorum. Pansiyon taksitlerini zamanında yatıracağımı, yatırmadığım takdirde öğrencimin yurttan çıkarılmasına itiraz etmeyeceğimi taahhüt ediyorum. Gereğini bilgilerinize arz ederim// Öğrenci Velisi Adres: Not: Ev Telefonu: Cep Telefonu:

4 03 ÖĞRENCİ VELİSİNİN Adı Soyadı Öğrenciye yakınlık derecesi İşi ve iş yeri Geliri: (Serbest meslek sahibi ise; vergi dairesinin adı, adresi ve hesap numarası belirtilen, basit yada gerçek usulde vergiye bağlı olan mükelleflerin bir önceki yıla ait gelir vergisi matrahını gösteren belge. Ücretli veya maaşlı çalışıyor ise; muhasebe birimi veya ilgili kişi, kurum ve kuruluşlardan alınacak aylar itibariyle bir önceki yıla ait 12 aylık toplam gelirini gösteren belge. Gelirin 12 ayı bulmaması hâlinde son aylık geliri esas alınarak 12 ay üzerinden yıllık hesaplanacaktır.) Eşi çalışıyor ise kazancı: (Vergi dairesi, muhasebe birimi veya ilgili kişi, kurum ve kuruluşlardan alınacak aylar itibariyle bir önceki yıla ait 12 aylık toplam gelirini gösteren belge. Gelirin 12 ayı bulmaması hâlinde son aylık geliri esas alınarak 12 ay üzerinden yıllık hesaplanacaktır.) Diğer Gelirler Ailenin net yıllık gelir toplamı (Veli ile eşinin gelirleri toplamı): Aile reisinin bakmakla yükümlü olduğu fertlerin adısoyadı ve yakınlık dereceleri : (Aile nüfus kayıt örneği, velinin ve çalışıyorsa eşinin bakmakla yükümlü olduğu anne ve babası ile ilgili tedavi yardımı beyannamesi, varsa diğer bakmakla yükümlü olduğu şahıslarla ilgili mahkeme kararı örneği.) Ailenin net yıllık gelir toplamının fert başına düşen yıllık tutarı: (Ailenin net yıllık toplam geliri, ailedeki fert sayısına bölünerek hesaplama yapılacaktır.) ÖĞRENCİ AİLESİNİN MADDİ DURUMUNU GÖSTEREN BEYANNAME Aile maddi durumumun yukarıdaki beyannamede belirttiğim şekilde olduğunu beyan eder, velisi bulunduğum Okulu/Lisesi sınıfı öğrencilerinden oğlu/kızı No lu ın yılı parasız yatılılık ve bursluluk sınavlarına kabulünü arz ederim..* Velisinin Adı Soyadı imzası /./ Başvuran öğrencinin Adı - Soyadı Adresi ONAYLAYAN Adı-Soyadı İmza ve Mühür (**)

5 04 AİLE MADDİ DURUM BELGESİ (EK-1) DÜZENLENMESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR E1. Veli Memur İse yılının 12 Ayına ait yıllık toplam gelirinizi gösterir belge (Maaş, Ek ders, döner sermaye, ikramiye, nafaka, vs hepsi yazılacaktır.) Anne-Baba çalışıyor ise her ikisi için de ayrı ayrı olacaktır. EK-1 belgesinin onay bölümü kurum müdürü tarafından tasdik edilecektir. E2. Veli İşçi İse yılına ait bağlı olduğunuz MUHASEBE BÜROSUNCA onaylanarak alınacak bir yıllık toplam gelirinizi gösterir belge. Anne-Baba çalışıyor ise her ikisi için ayrı ayrı alınacaktır. EK-1 belgesinin onay bölümüm kurum müdürü tarafından tasdik edilecektir. Özel sektörde işçi ise bağlı olduğu muhasebeden onaylanacaktır. E3. Veli Emekli İse, yılına ait MAAŞ ALDIĞINIZ BANKANDAN aylar itibariyle yıllık toplam maaş dökümünüzü gösterir belge. Anne-Baba emekli ise her ikisi için ayrı ayrı olacaktır. EK-1 Onay kısmı bölümü ilgili banka yetkilisince onaylanacaktır. E4. Veli Esnaf İse, EK-1 belgesinin onay bölümü vergi dairesi, muhasebe birimi tarafından onaylanacaktır. E5. Veli Çiftçi İse, Tarım Müdürlüğü tarafından ailenin bir yıllık gelir durumunu gösteren belge () Örnek Kişinin üzerine kayıtlı 10 dönüm arazide üzüm bağı bulunmakta olup yılı yıllık gelir toplamı ,00 TL dir., Örnek Kişi damızlık hayvan yetiştiriciliği yapmakta olup 10 adet inekten yıllık gelir toplamı ,00 TL dir. Gösterir resmi yazı. EK-1 belgesinin onay bölümü Tarım Müdürlüğü muhasebe birimi tarafından onaylanacaktır. Anne-Baba çiftçi ise her ikisi için ayrı ayrı olacaktır. E6. Velinin Herhangi Bir İşi Yok İse Tarım Müdürlüğü nden Üzerine kayıtlı herhangi bir arazi bulunmamaktadır belgesi Yukarıdaki ibareleri taşıyan yazılar alındıktan sonra aşağıdaki şekilde Mahalle Muhtarından EK-1 belgesi onaylatılacaktır. Mahalle Muhtarı EK-1 belgesinin Gelirler Bölümüne; Yukarıda adı soyadı yazılı kişi serbest iş yapmakta olup yılı yıllık seafoodplus.info dir. diyerek onaylayacaktır.

6 EK-1 Aile Maddi Durumu Gösterir Beyanname istenilen belgeler arasındaki en önemli belgedir ve yukarıda sayılan ekleri ilişkili kurumlardan alınacak ve belgenin sağ alt kısmı aşağıdaki kurumlara mutlaka onaylatılacaktır. 1. Çalışmayanlar durumlarını belgelendirmeleri kaydıyla (SKG dan) EK-1 i Mahalle Muhtarına, 2. Çiftçi geliri olanlar Köy/Mahalle Muhtarına, 3. Ücretliler ve Maaşlılar çalıştıkları kurum amirine, 4. Emekliler ilgili banka şubesine veya SGK ya, 5. Serbest Meslek Sahipleri bağlı oldukları vergi dairesine onaylatıp mühürleteceklerdir. Tüm velilerimiz Vukuatlı Aile Nüfus Kayıt Örneği ni EK-1 e ekleyecektir. AİLE MADDİ DURUM BELGESİ (EK-1) DÜZENLENMESİ İLE İLGİLİ BAZI HUSUSLAR Ailenin yılına ait gelirinin fert başına düşen net miktarı Mali Yılı için tespit edilen ,00 TL (Onbinyediyüzatmış TL ) nin altında ise öğrenci okulumuzda Parasız Yatılı Öğrenci statüsünde kontenjan dahilinde öğrenime devam eder. Geliri bu rakamı geçenler ( ve Sayılı Kanun kapsamında yer alanlar hariç) Parasız Yatılılık başvuruları kabul edilmeyecektir. Bu rakamı hesaplarken ailenin yıllık toplam geliri hesaplanır, aile içerisindeki toplam fert sayısına bölünür. Örnek: Baba memur, maaşı TL, anne çalışmıyor ve geliri olmayan 4 çocuk var ise, babanın yıllık geliri ,00 x 12= ,00 Ailedeki fert sayısı: ,00/6 kişi: ,00 TL. ( fert başına düşen yıllık net gelir miktarı). Öğrenci parasız yatılı kalabilir. Örnek: Baba esnaf, aylık geliri ,00 TL, anne memur maaşı TL. Geliri olmayan 4 çocuk var. Bananı yıllık geliri ,00X12 = ,00 TL. Annenin yıllık geliri ,00x12= Ailenin toplam yıllık geliri ,00/6 kişi: , Öğrenci parasız yatılı kalamaz. Kontenjan dahilinde isterse paralı yatılı kalabilir.

7 05 İPSALA ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜNE Velisi bulunduğum okulunuz öğrencisi.. nın okulunuzda okuyacağı süre içerisinde evci iznini kullanmadığı haftalarda okul idaresinin veya nöbetçi öğretmenin uygun göreceği saatlerde hafta içi veya cumartesi pazar günleri ile diğer tatillerde ihtiyaçlarını karşılamak için dışarı çarşı iznine çıkmasını talep ediyorum. Dışarıya çıktığı gün ve saatlerde doğacak her türlü idari ve hukuki sorumluluğu kabul ediyorum. Gereğini bilgilerinize arz ederim. Adres/ / Öğrenci Velisi Yukarıda bulunan imzanın.. a ait olduğunu onaylarım. ONAYLAYANIN Adı soyadı : Ünvanı : İmza : Mühür :

8 06 İPSALA ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜNE ÖĞRENCİNİN Adı Soyadı : Doğum Yeri : Doğum Tarihi : Cep Telefonu : VELİSİNİN Adı Soyadı : Mesleği : Ev Telefonu : İş Telefonu : Cep Telefonu : Ev Adresi : İş Adresi : Velisi bulunduğum nın hafta sonu tatilini okul idaresinin belirlediği hafta sonu izin çizelgesinde belirtilen tarihlere uygun olarak cuma günleri saat dan pazartesi günleri saat a kadar yukarıda belirttiğim adreste geçirmesine müsaade ediyor, öğrencimi zamanında okulda bulundurmayı taahhüt ediyorum. Öğrencimin hafta sonu iznine çıkacağı günlerde tarafımdan okuldan alınmadığı zamanlarda kendi başına okuldan ayrılmasını ve yolculuk yapmasını kabul ediyorum. Doğabilecek tüm sorumlulukları kabul ediyorum. Bilgilerinize arz ederim/ / Öğrenci Velisi

9 07 İPSALA ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜNE LİSESİ PANSİYONU ÖĞRENCİ VELİSİ SORUMLULUK FORMU ÖĞRENCİNİN Adı ve Soyadı Doğum Yeri ve Tarihi BABASININ Adı Soyadı İş adresi ve Telefon No Ev adresi ve Telefon No Ölü veya Sağ Olduğu VELİSİNİN Adı ve Soyadı İş adresi ve Telefon No Ev adresi ve Telefon No :. İpsala Anadolu Lisesi ne kayıt yaptırdığım kızı/oğlu ın veliliğini aşağıda belirttiğim tüm şartlar içinde kabul ediyorum. 1- Öğrencimin okula devam durumu, dersleri, sağlığı ve genel davranışları ile yakından ilgileneceğim. 2- Okul ve Pansiyon idaresi tarafından, kanun ve yönetmeliklerle belirlenen tüm kurallara öğrencimin uymasını sağlayacağım. 3- Okul idaresi tarafından istenen bilgi ve belgeleri zamanında teslim edeceğim. 4- Okul Aile Birliği toplantılarına katılacağım. 5- Okul ve Pansiyon idaresince yapılan çağrılara en kısa sürede cevap vereceğim. / / Öğrenci Velisi Yukarıdaki imza a aittir Ayşe AYDIN Pansiyon Müdür Yardımcısı

10 08 İPSALA ANADOLU LİSESİ PANSİYONU ÖĞRENCİ - VELİ - OKUL MUKAVELESİDİR 1- Yurda giriş ve çıkışlarda izin alacağım. 2- Yurda yatılı arkadaş getirmeyeceğim. 3- Resmi tatil ve hafta sonu tatillerinde kesinlikle izin alacağım. Bu tatiller dışında izin istemeyeceğim. 4- Velimin dilekçeyle müsaade ettiği adresler dışında herhangi bir yerde kalmayacağım. 5- Yurt idaresine haber vermeden yemekli misafir ve ziyaretçi kabul etmeyeceğim. 6- Yurda yiyecek ve içecek getirmeyeceğim. Yatakhaneye, etüde ve yemek salonuna bunları koymayacağım. 7- Kahvaltı ve yemek saatlerinde hazır bulunacağım. Saati dışında yemekhaneye girmeyeceğim. Vaktinden sonraya kalırsam hiçbir hak talep etmeyeceğim. 8- Etütler başlamadan evvel yurtta hazır olacağım. Zamanında girip çıkacağım. Gürültü ve huysuzluk yapmayacağım. 9- Kendimin ve yurdun eşyalarını tertipli ve düzenli kullanacağım, onlara zarar vermeyeceğim, zarar vermiş isem derhal ödeyeceğim. Yurdun disiplini bozan davranışlarda bulunmayacağım, bozanları görürsem hemen idareye haber vereceğim. Yurtta çevremi rahatsız edecek her türlü davranıştan sakınacağım. İdarece verilen nöbetleri tutacağım.(kat, Yemekhane, Gece) Yatma zamanı dışında odamda dahi olsa yatak kıyafetiyle dolaşmayacağım, yat saatine geç kalmayacağım. Yatağımı terk ederken yatağım düzelmiş, eşyalarım yerleştirmiş, resmi veya gayri resmi denetime hazır bir şekilde bırakacağım. Ders çalışmalarımı etüt salonunda yapacağım. Müsaade edilen yer dışında çamaşır asmayacağım. Elektrikli aletler kullanmayacağım. Sıhhi ve milli olmayan her şeyi terk edeceğim. ( Sigara içmek, içki kullanmak, sesli müzik vb. gibi) Yurt ödemelerini zamanında ve düzenli bir şekilde ödeyeceğim. Resmi ve gayri resmi bilgi ve bilgeleri istenen süre içinde eskizsiz olarak yerine getireceğim. Yurtta ideolojik ve siyasi hareket ve davranışlarda bulunmayacağım. Yurtta kullanmak üzere bana verilen eşyaları giderken aynen ve sağlam olarak teslim edeceğim. Tahrip etmişsem tazmin edeceğim. İdarece tarafıma verilen kimlikleri kullanacağım. Banyo gününde banyomu yapacağım. Yurt personeli ve arkadaşlarıma karşı saygılı olacağım. İdarece tespit edilip ilan edilecek diğer hususlara uyacağım. EĞER YUKARIDA OKUDUĞUM ve KABULLENDİĞİM BU KURALLARDAN HERHANGİ BİRİSİNİ YERİNE GETİRMEZSEM VEYA İHMAL EDERSEM İDARENİN VERECEĞİ KARARI SAYGIYLA KARŞILAYIP KABUL EDECEĞİMİ BİLDİRİYORUM. BU SÖZLEŞMEYİ KENDİ İSTEĞİMLE İMZALIYORUM../../ ÖĞRENCİNİN VELİSİNİN. Adı Soyadı: Adı Soyadı : İmzası : İmzası : Okul No : Telefon No : 09 Ayşe AYDIN Pansiyon Müdür Yardımcısı Erdem MISIRLI Okul Müdürü

11 ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI İPSALA ANADOLU LİSESİ PANSİYONU ÖĞRENCİ TANIMA FORMU OKULU: TC NO: DOĞUM YERİ: DOĞUM TARİHİ: İSTENİLEN BİLGİLER ANNE BABA ADI SOYADI ÖZ / ÜVEY SAĞ / VEFAT EĞİTİM DURUMU T.C. KİMLİK NO MESLEĞİ İŞ ADRESİ İŞ TELEFON NO EV ADRESİ EV TELEFONU CEP TELEFONU

12 ÖĞRENCİ SAGLIK BİLGİLERİ BOYU PENİSİLİNE ALERJİSİNİN OLUP OLMADIĞI V A R Y O K KİLOSU İŞİTME ÖZRÜ OLUP OLMADIĞI V A R Y O K LENS KULANIP KULANMA DIĞI KULLANI YOR KULLANM IYOR BEDENSEL ÖZRÜNÜN OLUP OLMADIĞI V A R Y O K PROTEZ KULLANIP KULLANMA DIĞI KULLANI YOR KULLANM IYOR KULLANMA SI YASAK İLAÇLAR GÖZLÜK DURUMU KULLANI YOR KULLANM IYOR GÖZLÜK NO : ÖĞRENCİNİN SAĞLIK GÜVENCESİ VAR MI? VAR YOK (Anne ve babanın SGK kaydı olmadığına dair belge) SAĞLIK İLE İLGİLİ DİĞER AÇIKLAMAL AR

13 10 ORTA ÖĞRETİM DİSİPLİN YÖNETMELİĞİNİN HÜKÜMLERİ SAKLI KALMAK ÜZERE İPSALA ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜNE LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN YURTLA İLGİLİ OLARAK UYMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUKLARI HUSUSLAR AŞAĞIYA ÇIKARILMIŞTIR. 1) MEB tarafından kabul edilen ve kabul edilecek pansiyon yönetmeliklerine ve bu yönetmeliklere uygun olarak hazırlanan İpsala Anadolu Lisesi Pansiyon İç Yönergesinde belirtilen uygulamalara uyacağım. 2) Pansiyon ilan panolarını sık sık okuyacağım, ayrı bir uyarıya meydan vermeden ilanları kendim takip edeceğim. 3) Yurt binasında duvarlara, kapılara, demirbaş eşya üzerine yazı yazarak, işaret ve şekiller çizerek zarar vermeyeceğim, zarar verdiğim takdirde MEB Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği ne göre kasıtlı zarar vermekle ilgili işlem yapılmasını kabul biliyorum. 4) Yurt giriş-çıkış saatlerine, yoklama çizelgelerine titizlikle uyacağım. 5) Pansiyon yemekhanesinde yemek alırken oluşan sırada sınıf farkı gözetmeden, arkadaşlarımın önüne geçmeyeceğim. 6) Yemekhane ve pansiyon birimlerinde çalışan yardımcı personele saygılı davranacağım. 7) Bıçak, çatal-kaşık, bardak tabak gibi yemekhane demirbaş eşyalarını yemekhane dışına çıkarmayacağım. 8) Yemekhanede verilen yemek ve meyveleri yemekhanede yiyip, odalara ekmek ve yiyecek çıkarmayacağım. 9) Vakit çizelgesinde belirtilen saatlerde yemekhanede bulunacağım, yemekhanenin mutfak kısmına girmeyeceğim. 10) Odamda yurt öğrencisi olsa bile yatılı hiçbir kimseyi misafir olarak barındırmayacağım. 11) Eşyalarımın çalınması veya kaybolması halinde sorumluluk kendime aittir. 12) Yatağımı ve nöbetçi olduğumda odamı düzeltilmiş vaziyette bulunduracağım. 13) Oda içerisinde herhangi bir yerde ve elbise dolaplarında kokulu, akıcı ve bozulabilecek yiyecek maddeleri bulundurmayacağım. 14) Etütlere katılmadığım veya etüt huzurunu bozduğum takdirde hakkımda tutanak tutulacağını ve bu tutanaklarla Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği ne göre işlem yapılmasını kabul biliyorum. 15) Etütlerde yanımda kesinlikle telefon bulundurmayacağım,mp3 vb. araçlarla müzik dinlemeyeceğim, etütlerdeki zaman çizelgesine uyacağım. 16) Okulun elektrik, ısınma düzeniyle tamir maksadıyla da olsa oynamayacağım, zorunlu hallerde sorumlu ve görevlilere anında bilgi vereceğim. 17) Yurt içerisinde elektrikli alet (şarj aleti ve saç kurutma makinesi hariç) kullanmayacağım ve bu kullanım sebebiyle ortaya çıkacak zararları üstleneceğim. 18) Kişilerle olan iletişimlerimde kaba ve saygısız davranmayacağım, çevremi temiz tutacağım, gürültü yapmayacağım, başkalarını rahatsız edecek şekilde ve yüksek tonda müzik dinlemeyeceğim ve TV izlemeyeceğim ve aynı şekilde herhangi bir müzik aletini çalmayacağım ve yine yüksek sesle şarkı söylemeyeceğim. 19) Genel örf, adet ve görgü kurallarına uyacağım, yurt odasını ve diğer bölümleri temiz ve düzenli tutacağım. 20) Çöpleri ve atık maddeleri yerlere ve özellikle pencerelerden dışarıya atmayacağım. 21) Yanımda maddi değeri yüksek eşya, öğrenci harçlığı limitinin üstünde para bulundurmayacağım. 22) Reçeteli veya reçetesiz ilaç bulundurmayacağım. 23) Yurt binası ve okul bahçesi içinde alkollü içecek, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanmayacağım, bulundurmayacağım ve alkollü yurda gelmeyeceğim. 24) Kumar olarak tanımlanan her türden oyunları oynamayacağım ve yine bu oyunları bulundurmayacağım. 25) Yurt sınırları içerisinde, bahçesinde ve avlusunda sigara içmeyeceğim.

14 26) Genel ahlaka aykırı resim afiş ve yayınları ( cd, dergi vs.) yurtta bulundurmayacağım. 27) Odada geçirilen zaman dışında herkesin ulaşabileceği yerlerde cep telefonu, değerli eşya ve takı gibi malzemeleri bulundurmayacağım, kaybı durumunda sorumluluğun tamamen kendime ait olduğunu bileceğim. 28) Cep telefonumu ders ve etüt saatlerinde tamamen kapatacağım, görüntü ve ses kaydı yapan cep telefonu getirmeyeceğim, yanımda bulundurmayacağım, bu şekilde getirdiğim telefona ve elektronik aygıta dönem sonuna kadar el konulacağını, gece ten sonra cep telefonumu kapalı tutulacağımı kabul ediyorum. 29) Okulun ödeme gücünü aşan elektrik ve su sarfiyatının önlenmesi için anahtar ve muslukların kullanılmadığı durumlarda kapatacağım. 30) Pansiyon binası ve tamamlayıcı kısımlardaki eşyaları özenle kullanacağım. Kurumun ve arkadaşlarımın eşyalarına verdiğim her türlü zararı, itiraz etmeden ödeyeceğim. Yaz tatiline giderken okul ve pansiyonda bana zimmet edilen eşyaları (yatak, dolap, ranza, ayakkabı dolabı vb) teslim aldığım gibi bırakacağım, herhangi bir hasar verdiğimde yerine yenisini alacağım veya parasını ödeyeceğim. 31) Ders saatleri içerisinde değişik nedenlerle pansiyona girmeyeceğim. 32) Yatakhane kısmına veliler de dahil hiçbir ziyaretçiyi kabul etmeyeceğim, veli veya ziyaretçilerle okul girişinde, kantinde veya okul idaresinin belirlediği yerlerde görüşeceğim. 33) Okulda ve pansiyonda asılı yangın talimatını okuyup gerektiğinde görev alacağım. 34) Amacı dışında yangın zilini çalmayacağım ve yangın zili ile oynamayacağım. 35) Televizyon odası ve bilgisayar odasını belirlenen kurallar içinde kullanacağım. 36) Belletici öğretmenlerimin vereceği talimatlara uyacağım. 37) Çarşı iznine çıkarken çarşı izin defterini imzalayacağım, durumu belletici öğretmene bildireceğim. İzinsiz ayrılırsam MEB Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği ne göre işlem yapılmasını kabul biliyorum 38) Hafta sonu ve bayram izinlerine çıkarken evci izin formunu doldurmadan ve evci izin belgesi almadan pansiyondan ayrılmayacağım. Hafta içi izinsiz pansiyonu terk etmeyeceğim. İzinsiz ayrıldığım takdirde her türlü sorumluğu ve disiplin işlemini kabul ediyorum. Evci iznine, pansiyon idaresinin izin verdiği zamanlarda çıkacağım. Pansiyon idaresinin izin vermediği durumlarda evci iznine çıkmayacağım. 39) Okul idaresince hazırlanan tüm talimatnamelere uyacağım ve talimatlara göre hareket edeceğim. Talimatlara uymamaktan kaynaklanan her türlü sorumluluğu ve disiplin işlemini kabul ediyorum. 40) Verdiğim adres veya telefonda meydana gelecek değişiklikleri en kısa zamanda yurt idaresine bildireceğim. 41) Pansiyonla ilgili hizmetlerin okul idaresince oluşturulan iç yönerge hükümlerine göre yapılmasını sağlayacağım. 42) Arkadaşlarımdan ya da yabancı kimselerden herhangi bir şekilde para istemeyeceğim ihtiyaç durumunda para istemek için pansiyondan sorumlu müdür yardımcısı Ayşe AYDIN a ya da okul müdürü Erdem MISIRLI ya gideceğim. Okudum Anladım Kabul Ediyorum. Öğrenci Adı Soyadı: İmzası :

15 11 (Veli Sözleşmesi) TC İPSALA KAYMAKAMLIĞI İpsala Anadolu Lisesi Müdürlüğü Okul Pansiyonu İpsala Anadolu Lisesi Müdürlüğüne Velisi bulunduğum sınıfı, nolu nın okulunuz pansiyonunda parasız / paralı yatılı olarak kalmasını istiyorum. Yatılılığa kabul edildiği takdirde aşağıdaki yazılı maddeleri kabul ediyorum. Velinin Yurt İdaresine Karşı Sorumlulukları 1) Öğrencimin, MEB tarafından kabul edilen ve kabul edilecek pansiyon yönetmeliklerine ve bu yönetmeliklere uygun yapılan her türlü uygulamaya uymasını sağlayacağım. 2) Veli toplantılarında çoğunlukla alınan her tür karara, pansiyon iç yönergesindeki kararlara katılacağım. 3) Kurum eşyalarına, arkadaşlarının eşyalarına verdiği her tür zararı, itiraz etmeksizin ödeyeceğim. 4) Verdiğim adres veya telefonda meydana gelecek değişiklikleri mümkünse aynı gün, değilse ertesi okul ve yurt idaresine bildireceğim. 5) Pansiyon idaresi tarafından öğrenci aracılığı ile, resmi yazı ile, sabit telefonla, cep telefonuyla veya cep telefonu mesajı ile çağrıldığımda en kısa zamanda geleceğim. 6) Bakanlıkça ve Yurt iç yönergesince yasaklanan nitelikli cep telefonunu, maddi değeri yüksek eşyayı, öğrenci harçlığı limitinin üstünde parayı, reçeteli veya reçetesiz ilaçları, makyaj malzemesi niteliğindeki ruj, rimel, göz kalemi, kirpik kırıştırıcısı, vb. malzemeyi öğrencimin üzerinde ve yanında bulundurmaması gerektiğini biliyorum. 7) Yurdun ziyaret saatleri dışında önemli bir durum olmadıkça ziyaret için öğrenciyi çağırmayacağım, etüt saatlerinde öğrencime telefon açmayacağım. Etüt saatlerinde cep telefonunun açık olmasının yasak olduğunu biliyorum. Öğrencimin uymasını sağlayacağım. 8) Öğrencimin rahatsızlanıp hastaneye gönderilmesi durumunda, saatine bakmaksızın ilgileneceğim. Hastane dönüşünde ambulans hizmetlerinin verilmediğini, dönüş için ücret söz konusu ise ödeyeceğimi biliyorum, kabul ediyorum. 9) Öğrencimin hafta sonu izinlerini ilişikteki formda verdiğim adreste geçirmesini, verdiğim adreste herhangi bir sorun olursa yasal sonuçlarını, öğrencimin idareden gizli başka bir adreste kalması halinde meydana gelecek kanuni sorumlulukları kabul ediyorum. 10) Öğrencimin yurtta kalırken yemekhane, yatakhane, etüt salonları ve okulda nöbetçilik yapacağını biliyorum, nöbetlerin tutulmamasının disiplin suçu olduğunu biliyor ve kabul ediyorum. 11) Öğrencimdeki bütün rahatsızlıkları doğru ve açık bir şekilde yurt idaresine bildireceğim. Önceden var olan ve beyan etmediğim ancak daha sonra ortaya çıkan rahatsızlık neticesinde öğrencimin yurtta kalması sakıncalı olursa öğrencimi yurttan alacağımı, yasal sonuçlarına katlanacağımı biliyor ve kabul ediyorum. 12) (Paralı kalanlar için) Yurt taksitlerinin yılda bir peşin, üç taksit halinde ve Eylül, Kasım, Ocak, Mart aylarında ayın onuna kadar ödenmesi gerektiğini, belirtilen tarihlerde ödemediğim takdirde öğrencimin yurttan kaydının silineceğini biliyorum ve kabul ediyorum. Yurt İdaresinin Veliye Karşı Sorumlulukları Yukarıdaki maddeleri kabul eden ve uygulayan velilerimizin çocuklarına, yurtta kaldıkları süre içerisinde hiçbir ayrım yapılmadan Türk Milli Eğitiminin Temel Amaçları nda belirtilen esaslar doğrultusunda; rahat, huzurlu, hijyenik bir ortamda eğitim ve öğretim hizmeti verilecektir.. /. / Velinin Adı Soyadı İmzası

16 (Pansiyon Öğrenci Sözleşmesi) İPSALA KAYMAKAMLIĞI İpsala Anadolu Lisesi Müdürlüğü Okul Pansiyonu Öğrencinin Yurt İdaresine Karşı Sorumlulukları 1) MEB tarafından kabul edilen ve kabul edilecek pansiyon yönetmeliklerine ve bu yönetmeliklere uygun yapılan her türlü uygulamaya uyacağım. İlan tahtasını sık sık okuyacağım, ayrı bir uyarıya meydan vermeden ilanları kendim takip edeceğim. 2) MEB ve Yurt İç yönergesine göre yasaklanan nitelikli cep telefonunu, maddi değeri yüksek eşyayı, öğrenci harçlığı limitinin üstünde parayı, reçeteli veya reçetesiz ilaçları, makyaj malzemesi niteliğindeki ruj, rimel, göz kalemi vb. malzemeyi çantamda, valizimde, dolabımda bulundurmayacağım. 3) Etüt saatlerinde cep telefonumun açık olmasının suç olduğunu, cep telefonumdaki mesajlardan sorumlu olduğumu, telefonumu başkalarına kullandırmayacağımı, cep telefonumun hat ve imei numarasını yurt idaresine vermem gerektiğini biliyorum. 4) Kurumun, arkadaşlarımın eşyalarına verdiğim her tür zararı, itiraz etmeksizin ödeyeceğim. 5) Verdiğim adres veya telefonda meydana gelecek değişiklikleri mümkünse aynı gün, değilse ertesi okul ve yurt idaresine bildireceğim. 6) Yurdun bahçesinin dışına dahi izinsiz çıkmayacağım. Her nereye gidersem gideyim kesinlikle izin alacağım. İzin almadan yurdun bahçesinin dışına bile çıkmamın yasak olduğunu biliyorum. 7) Hastalandığımda yurt idaresine haber vereceğim, doktorun verdiği ilaçları yurt idaresine teslim edeceğim. 8) Evci izinlerimi formda belirttiğim adreste geçireceğim, velimin izni olmadan bir yere asla gitmeyeceğim. Çarşı izni için, dershane için yurt idaresine yaptığım beyanların sonucunu şimdiden kabul ediyorum. 9) Yemekhane, yatakhane, etüt salonları ve okulda nöbetçilik yapacağımı, nöbetlerin tutulmamasının disiplin suçu olduğunu biliyor ve kabul ediyorum. 10) (Paralı kalanlar için) Yurt taksitlerinin yılda biri peşin, üç taksit halinde ve Eylül, Kasım, Ocak, Mart aylarının en geç 10 una kadar ödendiğini, belirtilen tarihlerde ödemediğim takdirde yurttan kaydımın silineceğini biliyorum ve kabul ediyorum. Yurt İdaresinin Öğrenciye Karşı Sorumlulukları Yukarıdaki maddeleri kabul eden ve uygulayan öğrencilerimize, yurtta kaldıkları süre içerisinde hiçbir ayrım yapılmadan Türk Milli Eğitiminin Temel Amaçları nda belirtilen esaslar doğrultusunda; rahat, huzurlu, hijyenik bir ortamda eğitim ve öğretim hizmeti verilecektir.. /. / Öğrencinin Adı Soyadı İmzası

17 12 İPSALA ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜNE (Pansiyon Demirbaş Eşya Taahhütnamesi) Eğitim Öğretim yılında. / sınıfı numaralı yatılı öğrenciniz velisi olarak ben aşağıda cinsi / miktarı ve nitelikleri yazılı demirbaş eşyaları sağlam olarak ilgiliden teslim aldım. İlgili memura sağlam olarak teslim etmeyi, demirbaş eşyada meydana gelebilecek zarar ve ziyanı tespit olunan o günün rayiç bedeli üzerinden ödemeyi ve aynı olarak yerine koymayı taahhüt ediyorum /.. / VELİNİN : Adı Soyadı : İmza : Adres : Telefon : ÖĞRENCİNİN: Adı Soyadı : İmza : Pansiyon No : DEMİRBAŞ EŞYANIN Sıra Eşyanın Adı Miktarı Nitelikleri 1 RANZA 1 2 DOLAP 1 3 YATAK 1 4 EVCİ İZİN KARTI 1 Sağlam ve kullanılır durumda Sağlam ve kullanılır durumda Sağlam ve kullanılır durumda Sağlam ve kullanılır durumda Ayşe AYDIN Pansiyon Müdür Yardımcısı UYGUNDUR..// Erdem MISIRLI Okul Müdürü

18 13 İPSALA ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜNE Okulunuzsınıfından numaralı nın velisiyim. Öğrencimi İpsala Anadolu Lisesi Pansiyonuna kaydettirebilmem için, Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Burs, Parasız Yatılılık ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliğinin Maddesi (ç) bendi gereğince, öğrencimin tasdikname ile uzaklaştırılma veya daha ağır bir disiplin cezası almadığı ve okuduğu sınıfta bir yıllık olup sınıfını geçtiğini gösterir belge istenmektedir. Gerekli belgelerin tanzim edilerek tarafıma verilmesini istiyorum. Bilgilerinize arz ederim/ / İmzası Velinin Adı Soyadı Velinin seafoodplus.info Numarası Adres : Cep Telefonu : Ev Telefonu :

19 14 TC İPSALA KAYMAKAMLIĞI İPSALA ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ SAYIN VELİ Velisi bulunduğunuz nın paralı yatılı taksitlerini 11/08/ tarih ve sayılı kanuna göre hazırlanan ve sayılı Tebliğler Dergisinde yayınlanan yönetmeliğe göre göndereceğimi veya bizzat okula gelerek ödemeniz gerekmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisinde yayınlanan yönetmeliğin mali hükümlerine ilişkin 3. bölümünün maddesi şöyledir. Paralı yatılı öğrencilerden ücretler, ilk taksit öğrencinin pansiyona kayıt olduğu gün,2,3,ve 4. taksitler ise Kasım, Ocak ve Mart aylarının ilk on günü içerisinde olmak üzere dört taksitte alınır. Taksitini zamanında ödemeyen öğrencinin paralı yatılı öğrencilikle ilişiği kesilir. Kayıt esnasında okulumuz idaresinden alacağınız PARASIZ YATILI VE BURSLU OLARAK ÖĞRENİM GÖRMEK İSTEYENLER İÇİN ÖĞRENCİNİN AİLE VE GEÇİM DURUMUNU GÖSTEREN BEYANNAME yi okulumuz idaresine teslim etmelisiniz. Bu belgeler incelendiğinde ailenin yılı gelirinin aile fertlerine düşen yıllık gelir miktarı ,00 den fazla ise öğrenciniz PARALI YATILI olarak öğrenimine devam edecektir. Paralı yatılı öğrencilerin öğretim yılının ilk iki taksiti ,50 tl. Son iki taksiti mali yılının bütçesine göre belirlenecektir. Paralı yatılı öğrencilerin pansiyon taksitleri İpsala Muhasebe Müdürlüğünün okulumuzdaki sayman mutemedine teslim edilerek gerekli makbuz alınacaktır. Paralı Yatılı öğrencilerimizin pansiyon taksitleri ödeme planı aşağıya çıkarılmış olup, bilgilerinizi ve gereğini rica ederim. Okul Müdürü Erdem MISIRLI Paralı Yatılı Öğrencilerin Pansiyon Taksitlerini Ödeme Planı TAKSİT TARİH MİKTAR seafoodplus.info İlk Kayıtta ,50 seafoodplus.info 9 Kasım ,50 seafoodplus.info 8 Ocak Yılı Mali Bütçesine Göre Belirlenecek seafoodplus.info 9 Mart Yılı Mali Bütçesine Göre Belirlenecek NOT: Belirlenen tarihlerde taksitini ödemeyen paralı yatılı öğrencinin pansiyonla ilişiği kesilir.

20 15 İPSALA ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜNE Velisi bulunduğum okulunuz sınıfından. nolu.. nın velisiyim. Görev yaptığım yerde öğrencimin puanına uygun devam edebileceği Anadolu Lisesi bulunmaması nedeniyle aşağıdaki ekli belgelerim incelenerek eğitim öğretim yılında öğretmen çocuğu kontenjanından parasız yatılı olarak okumasını istiyorum. Gereğini bilgilerinize arz ederim/ / Adres: Ekler: 1-Görev Yeri Belgesi 2-İkametgâh Belgesi 3-Öretmenin görev yaptığı yerde çocuğunu okutacağı düzey ve türde okul bulunmadığına dair resmi yazı (İl veya İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinden Alınacak) Not: Bu şartları taşıyan öğretmenler Ek-1 düzenlemeyecektir.

21 16 İPSALA ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜNE Okulunuz İpsala Anadolu Lisesi Pansiyonunda kalmakta olan nın velisiyim. Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliği Madde 2. Fıkra (Pansiyonlu okullarda yatılı öğrencilerin eğitim ve öğretimle ilgili iş ve işlemleriyle sınırlı olmak üzere, velinin yazılı iznine bağlı olarak okul yöneticilerinden birisi öğrenci velisi olarak ilişkilendirilir.) uyarınca okul müdürünün öğrencimin velisi olmasını kabul ve talep ediyorum. Öğrencimin İpsala Anadolu Lisesi Pansiyonunda kalmakta olduğu süre içerisinde okul müdürünün; 1. Öğrencimin katılacağı tüm resmi gezilere, törenlere, yarışmalara, programlara, etütler, kurslara başvuru yapmasını 2. Öğrencimle ilgili tüm okul işlemlerini gerçekleştirmesini 3. Öğrencimle ilgili tüm disiplin işlemlerini gerçekleştirmesini 4. Öğrencimle ilgili tüm rehberlik işlemlerini gerçekleştirmesini 5. Öğrencimle ilgili tüm izin işlemlerini gerçekleştirmesini kabul ve talep ediyorum. Gereğini bilgilerinize arz ederim.././ Adres: Telefon:. Öğrenci Velisi/Babası / / Erdem MISIRLI Okul Müdürü

22 17 PANSİYONA GETİRİLEBİLECEK MALZEMELER LİSTESİ 1) Spor Ayakkabısı 2) Okul Ayakkabısı 3) Oda Terliği 4) Banyo Terliği ( Önü Açık Plastik Terlik Olacak) 5) Şampuan 6) Banyo Sabunu (Muhafaza Kutulu) 7) Diş Fırçası Diş macunu. 8) Elbise Askısı(En Az 6 Adet) 9) Tıraş Takımı ( Lüzumu Halinde Getirilecek) 10) Tırnak makası 11) Gerektiği Kadar İç Çamaşırı 11) Dikiş İğnesi-İplik ( Muhafazalı Kutu İçerisinde Olacak) 12) El Havlusu Banyo Havlusu veya Bornoz 13) Pijama Takımı 14) Ayakkabı Boyası 15) Saç Kurutma Makinesi (İsteğe Bağlı)* 16) Kullandığı ilaçlar (Müdür Yardımcısı ve Belletici Öğretmen gözetiminde) 17) Çorap (En Az 6 Çift) 18) Kıyafetler ( Yeteri Kadar) 19) Dolap kilidi 20) Tercih halinde Nevresim takımı- yastık- yorgan NOT: YURDA GİRİŞTE VE SONRASINDA MALZEMELER KONTROL EDİLECEKTİR. BU EŞYALARIN DIŞINDA GETİRİLEN HER TÜRLÜ MALZEME GERİ ÇEVRİLECEK VE YASAL İŞLEM YAPILACAKTIR. Öğrenci Adı Soyadı: İmza: Veli Adı Soyadı: İmza:

Başvuran öğrencinin

10 Temmuz PERŞEMBE

Resmî Gazete

Sayı :

YÖNETMELİK

Karar Sayısı : /

Ekli “İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumlarında Parasız Yatılılık, Burs ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliği”nin yürürlüğe konulması; Milli Eğitim Bakanlığının 17/4/ tarihli ve sayılı yazısı üzerine, 17/6/ tarihli ve sayılı Kanunun 14 üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 26/5/ tarihinde kararlaştırılmıştır.

Abdullah GÜL

CUMHURBAŞKANI

Recep Tayyip ERDOĞAN

Başbakan

C. ÇİÇEKH. YAZICIN. EKRENM. AYDIN

Devlet Bak. veBaşb. seafoodplus.info Bak. veBaşb. seafoodplus.info Bak. veBaşb. seafoodplus.info Bakanı

M. BAŞESGİOĞLUK. TÜZMENN. ÇUBUKÇUM. ŞİMŞEK

Devlet BakanıDevlet Bakanı Devlet BakanıDevlet Bakanı

M. AYDINM. A. ŞAHİNM. V. GÖNÜLB. ATALAY

Devlet Bakanı seafoodplus.info BakanıMillî Savunma Bakanıİçişleri Bakanı

A. BABACANK. UNAKITANH. ÇELİKF. N. ÖZAK

Dışişleri BakanıMaliye BakanıMillî Eğitim BakanıBayındırlık ve İskân Bakanı

R. AKDAĞB. YILDIRIMM. M. EKERH. YAZICI

Sağlık BakanıUlaştırma BakanıTarım ve Köyişleri BakanıÇalışma ve Sos. Güv. Bakanı V.

M. Z. ÇAĞLAYANM. H.GÜLERE. GÜNAYV. EROĞLU

Sanayi ve Ticaret BakanıEnerji ve Tabii Kaynaklar BakanıKültür ve Turizm BakanıÇevre ve Orman Bakanı

İLKÖĞRETİM VE ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA PARASIZ YATILILIK,

BURS VE SOSYAL YARDIMLAR YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin parasız yatılılık veya burslulukları ile bu öğrencilere yapılacak sosyal yardımlara ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında sınavla veya sınavsız parasız yatılı ya da sınavla burslu olarak okutulacak öğrencilerde aranacak şartlar, sınav esasları, parasız yatılılık veya bursluluk kontenjanlarının tespiti ve dağılımı, parasız yatılılık ve bursluluk arasındaki geçiş ve öğrenci nakilleri, parasız yatılılık veya bursluluğun sona ermesi ve iptali ile yapılacak sosyal yardımlara ilişkin iş ve işlemleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 17/6/ tarihli ve sayılı İlköğretim ve Ortaöğretimde Parasız Yatılı veya Burslu Öğrenci Okutma ve Bunlara Yapılacak Sosyal Yardımlara İlişkin Kanunun 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında;

a) Bakanlık: Milli Eğitim Bakanlığını,

b) Burslu öğrenci: Bu Yönetmelik hükümlerine göre, ilköğretimin 6 ncı, 7 nci ve 8 inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarında burslu okumayı sınavla hak eden öğrenciyi,

c) Ders yılı: Derslerin başladığı tarihten derslerin kesildiği tarihe kadar geçen ve iki dönemi kapsayan süreyi,

ç) Kurum: Bakanlığa bağlı resmî, örgün eğitim-öğretim yapılan ilköğretim ve ortaöğretim okullarını,

d) Öğretim yılı: Ders yılının başladığı tarihten bir sonraki ders yılının başladığı tarihe kadar geçen eğitim-öğretim süresini,

e) Parasız yatılı öğrenci: Bu Yönetmelik hükümlerine göre ilköğretimde sınavsız, ortaöğretimde ise sınavla veya sınavsız olarak parasız yatılı okumayı hak eden öğrenciyi,

f) Veli: Öğrencinin anne, baba, mahkemece tayin edilmiş vasisi veya yasal olarak sorumluluğunu üstlenmiş kişiyi,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Başvuru ve Ailenin

Maddi Durumunun Tespiti

Başvuru yeri ve şartları

MADDE 5 – (1) Parasız yatılılık ve bursluluk sınavına başvuru, Bakanlıkça belirtilen tarihler arasında öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne, mahallinde yapılacak sınavda ise pansiyonlu okul müdürlüğüne yapılır. İlköğretim ve özel eğitim ilköğretim okullarında sınavsız olarak parasız yatılılığa alınacak öğrencilerin başvuruları, okulun bağlı bulunduğu il veya ilçe milli eğitim müdürlüğüne yapılır.

(2) Parasız yatılılık ve bursluluk sınavına katılacak öğrencilerde aranacak şartlar şunlardır:

a) Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak.

b) Parasız yatılı olarak öğrenim göreceği kurumda öğrenci olmak veya mevzuatta belirlenen kayıt şartlarını taşımak.

c) Uzun süreli tedavi gördüğünü sağlık raporu ile belgelendirenler hariç olmak üzere bulundukları sınıfta bir yıllık olmak.

ç) Ortaöğretim kurumlarında, sınavın yapıldığı ders yılında okuldan tasdikname ile uzaklaştırma veya daha ağır bir ceza almamış olmak.

d) Ailenin bir önceki mali yıla ait yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın, içinde bulunulan mali yılın Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun (M) işaretli cetvelinde belirtilen Milli Eğitim Bakanlığı okul pansiyon ücretinden en azının üç katını geçmemek kaydıyla maddi imkânlardan yoksun bulunmak.

Ailenin maddi durumunun tespiti

MADDE 6 – (1) Ailenin maddi durumunun tespitinde;

a) Öğrenci Ailesinin Maddi Durumunu Gösteren Beyanname (EK-1) ile bu Beyannamede öngörülen ve bu beyana esas olan velinin ve çalışıyorsa eşiyle beraber ailenin bir önceki yıla ait yıllık gelir durumunu gösteren yetkili kişi, kurum ve kuruluşlardan alınan belge,

b) Aile nüfus kayıt örneği,

c) Velinin ve çalışıyorsa eşinin bakmakla yükümlü olduğu anne ve babası ile ilgili tedavi yardım beyannamesi, varsa bakmakla yükümlü olduğu diğer şahıslarla ilgili mahkeme karar örneği,

istenir.

(2) sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu ile sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında kontenjana giren ve yetiştirme yurtlarından gelen veya aynı kanunlar gereğince haklarında tedbir kararı verilmiş olan öğrencilerden ailesinin maddi durumunu gösteren beyanname istenmez.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Komisyonlar ve Görevleri

Merkezi Sistem Sınav Komisyonu ve görevleri

MADDE 7 – (1) Merkezi Sistem Sınav Komisyonu, her yıl Ekim ayı içinde Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün koordinatörlüğünde ilgili birim temsilcilerinden oluşturulur.

(2) Merkezi Sistem Sınav Komisyonu:

a) Kontenjan, sınav tarihi, başvuru, il veya ilçe sınav komisyonlarının kurulmasını ve görevlerini belirler. Sınavla ilgili diğer işlemleri yürütmek üzere hazırlanan çalışma takvimini belirlenen ayın sonuna kadar valiliklere duyurur.

b) Parasız yatılı okumak isteyen öğrencilerin tercih edecekleri pansiyonlu okulların adlarını, niteliğini ve tercih kodlarını, burslu okumak isteyen öğrencilerin kontenjan türü ve sınıflar dikkate alınarak tercih kodlarına göre düzenlenen tabloları, kontenjanı, sınav ve yerleştirmeye ilişkin diğer esasları her yıl Bakanlıkça hazırlanan kılavuzda tespit eder.c) Parasız yatılılık ve bursluluk sınavında başarılı olup kontenjana giren öğrencilerin tercihlerine göre pansiyonlu okullara yerleştirilmelerini ve bursluluğu kazananların da burslu öğrenim görmelerini sağlar.

İl veya ilçe yatılılık ve bursluluk komisyonu ve görevleri

MADDE 8 – (1) İl veya ilçe yatılılık ve bursluluk komisyonu; milli eğitim müdürlüğünde ilgili müdür yardımcısı veya şube müdürünün başkanlığında, MEBBİS veya sistem yöneticisi, Bakanlığa bağlı pansiyonlu kurumlarda en fazla yatılı öğrencisi bulunan bir okul müdürü, bu okulun okul-aile birliği yönetim kurulunca belirlenen bir temsilci ile yatılı öğrenciler arasından okul yönetimince belirlenen bir öğrenciden oluşur.

(2) Milli eğitim müdürlüğünün uygun görüşü ve mülki idare amirinin onayı ile parasız yatılılık ve burslulukla ilgili il veya ilçedeki iş ve işlemleri yürütmek üzere Mayıs ayının üçüncü haftasında oluşturulan bu komisyon, her yıl Haziran ayı içinde toplanarak milli eğitim müdürlüğünün koordinesinde yapılan çalışma takvimine göre bir yıl süre ile çalışır.

(3) Komisyonun aldığı kararlar, il veya ilçe milli eğitim müdürlüğünün onayından sonra uygulamaya konur. Komisyonun görevleri şunlardır:

a) Ortaöğretim okul pansiyonlarının açık kontenjanını Haziran ayı içerisinde tespit eder ve ay sonuna kadar Bakanlığın ilgili birimlerine bildirir.

b) Sınavla veya sınavsız alınacak parasız yatılı öğrenciler ile sınavla bursluluğu kazanan öğrencilerin iş ve işlemlerinin takibini yapar.

c) Ortaöğretim öğrencilerinin yatılılık ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla pansiyonların ortak kullanılmasını sağlar.

ç) Pansiyonlardaki açık kontenjanların doldurulması için mahallinde yapılacak olan sınavla ilgili iş ve işlemlerin yürütülmesini sağlar.

d) Bakanlıkça belirlenen elektronik adresten okul, öğrenci, veli ve diğer bilgilerin kontrolünü ve takibinin yapılmasını sağlar.

e) Mahalli imkânların etkin ve verimli kullanımını sağlamak için özel kişi, diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapar.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Parasız Yatılılık ve Bursluluk

Kontenjanlarının Tespiti ve Dağılımı

Kontenjanların tespiti

MADDE 9 – (1) Bakanlığın ilgili birimleri, ortaöğretim yerleştirme puanı veya özel yetenek sınavı ile öğrenci alan ortaöğretim kurumları dışındaki sınavla veya sınavsız parasız yatılılığaalınacaklarla ilgili olarak pansiyonlu okulların adlarını, niteliklerini, kontenjanlarını; sınavla alınacak burslu öğrencilerle ilgili olarak da burs kontenjanlarını tespit eder. Tespit edilen kontenjanlar, Bakanlıkça belirlenecek tarihte Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce elektronik ortamda duyurulur.

Kontenjanların dağılımı

MADDE 10 – (1) Her yıl tespit edilen parasız yatılılık veya bursluluk kontenjanlarının; sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu ile sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamına giren öğrencilere yüzde 10’u, ailesinin oturduğu yerleşim biriminde ilköğretim okulu bulunmayan öğrencilere yüzde 5’i, çalışan, emekli olan veya vefat eden öğretmen çocuklarına yüzde 15’i ve diğer öğrencilere ise yüzde 70’i ayrılır.

(2) Bu kontenjanlardan birinin veya birden fazlasının dolmaması hâlinde açık kontenjanlar, diğer öğrencilere ayrılan yüzde 70’lik kontenjana ilave edilir.

(3) Kontenjanlardan yararlanacak öğrencilerin, birinci fıkrada sayılan kontenjan kapsamında olduklarını sınavlara başvuru sırasında belgelendirmeleri şarttır.

Pansiyon kontenjanı

MADDE 11 – (1) Ortaöğretim kurumlarının pansiyonlarında kontenjanın yüzde 80’i parasız yatılı, yüzde 20’si paralı yatılı öğrencilere ayrılır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Parasız Yatılılık ve Bursluluk

Sınavları ile Yerleştirmeler

Parasız yatılılık ve bursluluk sınavı

MADDE 12 – (1) Ortaöğretim kurumlarında parasız yatılı olarak okutulacak veya ilköğretimin 6 ncı, 7 nci ve 8 inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarında burs verilecek öğrencilerin seçme ve sıralama sınavı, merkezi sistem sınav esaslarına göre Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce yapılır.

Mahalli sınav

MADDE 13 – (1) Merkezi sistemle yapılan yerleştirme sonucunda açık kalan kontenjanlara mahalli sınavla öğrenci yerleştirilir. Mahalli sınavla ilgili her türlü iş ve işlemler, okulların eğitim-öğretime başladığı tarihten itibaren en geç Ekim ayının sonuna kadar tamamlanacak şekilde hazırlanacak bir takvim çerçevesinde il veya ilçe yatılılık ve bursluluk komisyonunca yürütülür.

(2) Yeni hizmete açılanlar dahil tüm pansiyonlarda, boş kontenjanın sınıflara göre dağılımı; başvuruda bulunan öğrenci sayısı, pansiyonun açık kontenjanı ve sınıflar dikkate alınarak belirlenir.

(3) Yerleştirme işlemlerinde; öğrencilerin öğrenim gördükleri okul ile yerleştirilecekleri pansiyonun bağlı bulunduğu okulun amaçları, program özellikleri ve öğrenci alım esaslarında göz önünde bulundurulan şartların uygun olmasına dikkat edilir.

(4) Mahalli sınav sonucunda; aldıkları puanlar ve pansiyon kontenjanları dikkate alınarak pansiyonun bağlı bulunduğu okulun öğrencileri yerleştirildikten sonra diğer okullarda öğrenim gören öğrenciler de yerleştirilir.

(5) Pansiyonlarda açık kontenjanın kalması durumunda; aynı usullerle Aralık ayının son iş gününe kadar yerleştirme işlemlerine devam edilir.

Mahalli sınavla ilgili esaslar

MADDE 14 – (1) Mahalli sınavlar aşağıdaki esaslara göre yürütülür:

a) Sınavdan önce pansiyonların boş kapasitesi belirlenerek okul panolarında ve elektronik ortamda ilan edilir.

b) Mahalli sınava, 5 inci maddede belirtilen şartları taşıyanların başvurusu,pansiyonlu okul müdürlüklerince kabul edilir.

c) Sınav tarihi ve sınavın yapılacağı pansiyonlu okullar,sınav tarihinden bir hafta önce belirlenerek ilan edilir.

ç) Sınav komisyonu; il veya ilçe yatılılık ve bursluluk komisyonunca sınıf seviyelerine göre uygun görülen branş öğretmenlerinden oluşur.

d)Sınav soruları, öğrencinin öğrenim gördüğü alt sınıflara ait haftalık ders çizelgesinde yer alan ortak derslerin konularından hazırlanır.

e) Sınav sorularının hazırlanması, sınavın şekli ve değerlendirilmesinde ortak sınavlara ilişkin usul ve esaslara uyulur.

f) Sınav bina ve salonlarında engelli öğrenciler için her türlü önlem alınır.

g) Yerleştirme sırasında puan eşitliği olması hâlinde bir önceki yıldan başlamak üzere yıl sonu başarıpuanıyüksek olan öğrenciye öncelik tanınır.

ğ) Sınav evrakı iki yıl süre ile saklanır.

Parasız yatılılık ve bursluluk sınav sonuçlarının açıklanması

MADDE 15 – (1) Parasız yatılılık ve bursluluk sınavını kazanan öğrencilerin sınav sonuçları, elektronik ortamda yıllık sınav takviminde belirtilen süre içerisinde Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce açıklanır. İlgili daireler, milli eğitim müdürlükleri ve kurumlarca sınav sonuç raporları alınır.

Parasız yatılılık ve bursluluk tercihleri

MADDE 16 – (1) Parasız yatılı veya burslu okumaya hak kazanan öğrencilerin sınav sonuç belgeleri, sınav sonuçlarının elektronik ortamda açıklanmasından itibaren belirlenen adresten ilgili okul müdürlüğünce elektronik ortamdan alınarak onaylanır vekayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin velilerine süresi içerisinde teslim edilir.

(2) Öğrenciler, parasız yatılılık ve bursluluk sınavı başvuru kılavuzunda belirtilen ve tercihleri doğrultusunda sınavını kazandıkları pansiyonlu okulu değiştiremezler.

(3) Tercihleri doğrultusunda burslu olarak öğrenim hakkı kazanan öğrenciler, kayıt yaptırdıkları veya öğrenim gördükleri okullarda bu haklarından yararlanırlar.

Kurumlarda parasız yatılılığa sınavsız yerleştirme

MADDE 17 – (1) Aşağıdaki şartlardan birini taşıyanlardan;

a) sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 65 inci maddesinin (d) bendine tabi kişilerin çocukları,

b) sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine tabi kişilerin çocukları,

c) sayılı Yurtdışında Görevli Personele Nakti Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine tabi kişilerin çocukları,

ç) sayılı Bazı Kamu Görevlilerine Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine tabi kişilerin çocukları,

d) sayılı Terörle Mücadele Kanununun ek 1 inci maddesine tabi kişilerin çocukları,

e) Doğal afet ve savaş gibi olağanüstü durumlar nedeniyle korunmaya muhtaç duruma düşen ailelerin çocukları,

f) Kurumlarda öğretmen olup da görevli bulundukları yerde çocuklarının devam edeceği düzeyde okul bulunmayanların çocukları,

g) Başbakanlığın izniyle ülkemizde okutulmak üzere getirilen yabancı uyruklu öğrenciler,

Bakanlıkça belirlenecek kontenjan kadarı sınavsız olarak parasız yatılılığa yerleştirilir.

(2) Öğretmen çocuklarının belirlenmesinde, öğretmenin görevli bulunduğu yerleşim birimi göz önünde bulundurulur. İllerin gelişmişlik düzeyi dikkate alınarak en küçük birimden başlamak üzere köy, kasaba, ilçe ve il merkezinde görev yapan öğretmen çocuklarına öncelik verilir.

(3) Öğretim yılı içinde çocuğunu okutacak düzeyde okul bulunmayan yerleşim birimlerine nakilleri yapılan öğretmenlerin çocukları da kontenjan bulunması durumunda öğrenimlerine uygun okullara parasız yatılı olarak yerleştirilirler.

(4) Ayrıca;

a) Okul bulunmayan yerleşim birimlerinde bulunan zorunlu öğrenim çağındaki çocuklar, sınavsız olarak yatılı ilköğretim bölge okullarına alınır ve ilköğrenimlerini bu okullarda tamamlar. Bu okullardan mezun olan parasız yatılı öğrencilerden, başarı derecesine göre Bakanlıkça tespit edilecek kontenjan kadarı,

b) Zihinsel engelliler dışındaki özel eğitim gerektiren öğrencilerden öğrenim gördükleri ilköğretim ve özel eğitim ilköğretim okullarından mezun olanlar, başarı derecesine göre engellerine uygun,

c) Ortaöğretim yerleştirme puanı veya özel yetenek sınavı ile öğrenci alan ve kayıt-kabul şartlarını taşıyan öğrenciler,

ortaöğretim kurumlarında parasız yatılılığa sınavsız olarak yerleştirilirler.

Ortaöğretim kurumlarında parasız yatılılığa yerleştirme

MADDE 18 – (1) Ortaöğretim yerleştirme puanı veya özel yetenek sınavı ile öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına kayıt yaptıran öğrenciler, istemeleri ve parasız yatılılık şartlarını taşımaları kaydıyla parasız yatılılık ve bursluluk sınavına girip girmediklerine bakılmaksızın kontenjan durumu ve okula giriş puanları esas alınarak okul müdürlüklerince yapılacak sıralamaya göre kayıtlı bulundukları okula ait pansiyonlara parasız yatılı olarak yerleştirilir. Boş kontenjan kalması hâlinde, ortaöğretim yerleştirme puanı veya özel yetenek sınavı ile öğrenci alan diğer okullarda öğrenim gören öğrenciler, aynı esaslar çerçevesinde il veya ilçe yatılılık ve bursluluk komisyonunca parasız yatılı olarak yerleştirilir.

(2) Parasız yatılılık ve bursluluk sınavı sonucu veya sınavsız olarak parasız yatılılığa yerleştirilen öğrenci kayıtlarının bittiği tarihten sonra, açık kalan kontenjanlara mahalli sınav esaslarına göre il veya ilçe yatılılık ve bursluluk komisyonunca parasız yatılı olarak öğrenci yerleştirilir.

(3) Bünyesinde sınavsız ve ortaöğretim yerleştirme puanı veya özel yetenek sınavı ile öğrenci alan birden fazla okul türü bulunan okullarda;

a) Ortaöğretim yerleştirme puanı veya özel yetenek sınavı ile öğrenci alan okullardaki öğrenciler,

b) Parasız yatılılık ve bursluluk sınavına girmeyen veya girdiği hâlde bu sınavda başarı gösteremeyen öğrenciler,

için, pansiyonlu okulların açık kalan kontenjanları içerisinde; (a) bendindeki öğrenciler birinci fıkrada belirtilen esaslara göre okul müdürlüklerince, (b) bendindeki öğrenciler ise mahalli sınav esaslarına göre il veya ilçe yatılılık ve bursluluk komisyonunca yerleştirilir.

ALTINCIBÖLÜM

Parasız Yatılılık veya Bursluluğa Kayıt-Kabul

Kayıt-kabulde istenecek belgeler

MADDE 19 – (1) Parasız yatılılığa veya bursluluğa hak kazanan öğrencilerin kayıt-kabullerinde;

a) Parasız yatılılık ve bursluluk sınavını kazandığına dair sınav sonuç belgesi,

b) Yatılı okumasına engel olacak bir hastalığı bulunmadığına dair tek hekim tarafından düzenlenecek sağlık raporu,

c) Öğrenci ailesinin maddi durumunu gösteren beyanname (EK-1),

ç) Sınavın yapıldığı ders yılında tasdikname ile uzaklaştırma veya daha ağır bir ceza almadığını ve sınıfını geçtiğini gösteren belge,

istenir.

(2) İlköğretim okullarının 6 ncı, 7 nci ve 8 inci sınıflarına devam eden ve bursluluğa hak kazananlardan (b) ve (ç); sayılı Kanun ile sayılı Kanun kapsamına giren ve bu kontenjandan sınavı kazanan öğrencilerden (c); ortaöğretim yerleştirme puanı veya özel yetenek sınavı ile öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına kaydolacaklardan (a) bendindekibelgeler istenmez.

(3) Ayrıca, aşağıdaki kontenjanlardan yararlanan ve yerleştirilen öğrencilerden;

a) Durumları sayılı Kanun ile sayılı Kanun hükümlerine uyanlar için, mahkeme ilamı veya hâlen korunmakta oldukları kuruluşların bağlı olduğu il sosyal hizmetler veya yetiştirme yurdu müdürlüklerinden alınmış koruma altında bulunduklarını gösteren belge,

b) Ailesinin oturduğu yerleşim biriminde ilköğretim okulu bulunmayanlar için, ilköğretim okulu bulunmadığına dair il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerinden alınmış belge,

c)Öğretmen çocukları için, anne veya babasının öğretmen olduğuna dair belge,

istenir.

Sınavsız parasız yatılılığa alınacaklardan istenecek belgeler

MADDE 20 – (1) Sınavsız parasız yatılılığa alınacaklarda;

a) İlköğretim ve özel eğitim ilköğretim okullarından mezun olanlardan parasız yatılı olarak mezun olduğuna dair belge,

b) Başbakanlığın izniyle ülkemizde okutulmak üzere getirilen yabancı uyruklu öğrenciler için izin belgesi,

istenir.

(2) Ortaöğretim kurumlarına alınacak öğrencilerden 19 uncu maddenin birinci fıkrasının (b) ve (ç) bentlerinde istenilen belgeler ile birlikte durumlarına göre;

a) sayılı Kanunun 65 inci maddesinin (d) bendine tabi kişilerin çocuklarından; anne veya babasının harp malulü olduğunu gösteren belge,

b) , , ve sayılı kanunların hükümlerine tabi kişilerin çocuklarından; sözü edilen kanunlardan yararlandıklarını gösteren resmî makamlardan alınacak belge,

c) Doğal afet vesavaş gibi olağanüstü hâller sebebiyle korunmaya muhtaç olanlardan; mülki idare amirliklerinden alınacak belge,

ç) Görev yaptıkları yerleşim birimlerinde çocuklarının devam edeceği düzeyde okul bulunmayan öğretmen çocuklarından; görevli olduğu il veya ilçe milli eğitim müdürlüğünden alınacak görev yaptıkları yerde çocuğunu okutacak düzeyde okul bulunmadığını gösteren belge,

istenir.

YEDİNCİ BÖLÜM

Parasız Yatılılıktan Bursluluğa, Bursluluktan

Parasız Yatılılığa Geçiş ve Nakil

Parasız yatılılıktan bursluluğa, bursluluktan parasız yatılılığa geçişler

MADDE 21 – (1) Öğrenim süresi boyunca bir defaya mahsus olmak üzere en az bir ders yılı parasız yatılı öğrenim gören öğrenciler bursluluğa, burslu öğrenim görenler parasız yatılılığa geçirilebilir. Parasız yatılılıktan bursluluğa, bursluluktan parasız yatılılığa geçişler için başvurular, velisi tarafından öğrencinin parasız yatılı veya burslu olarak öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne, ders yılının bitiminden Temmuz ayının sonuna kadar yapılır.

(2) Bursluluktan parasız yatılılığa geçiş isteği, okul müdürlüğünce başvuru süresi sonundan itibaren üç gün içerisinde il veya ilçe yatılılık ve bursluluk komisyonuna gönderilir. Komisyonca; öğrencinin durumu beş gün içerisinde incelenerek uygun bulunanların parasız yatılılık kaydı yapılmak üzere pansiyonlu okul müdürlüğüne ve bursluluğu sona erdirilmek üzere de burslu öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne bildirilir. Ancak, öğrencinin başka bir ilde parasız yatılı olarak öğrenim görmek istemesi hâlinde, tüm belgeler en geç üç gün içerisinde ilgili valiliğe gönderilir. İlgili valilik, parasız yatılılık kaydı yapılan öğrenciyi bursluluğu sona erdirilmek üzereAğustos ayı sonuna kadar burslu olduğu okulun valiliğine bildirir. Valilikler, parasız yatılılığa geçirilen öğrencilerin listesini, Eylül ayının ilk haftası içerisinde Bakanlığın ilgili birimlerine gönderir.

(3) Parasız yatılılıktan bursluluğa geçişler için elektronik ortamda alınacak başvurular, okul müdürlüklerince Ağustosayının ilk haftası içerisinde değerlendirilir ve onay veya ret işleminden sonra Bakanlığın ilgili birimince açıklanacak çalışma takvimine göre Ağustos ayının sonuna kadar sırasıyla ilçe, il ve Bakanlık onay veya ret işlemleri yapılır. Bursluluğa geçişler için yapılan başvuru sonuçları,elektronik ortamda en geç Eylül ayının ilk haftası içerisinde ilgili birimlere duyurulur.

(4) Sağlık sorunu, korunmaya muhtaç duruma düşme, anne ve babanın ayrılması veya bunlardan birisinin ölümü sonucu aile bütünlüğünün bozulması gibi nedenlerle geçişler için başvurularda süre kaydı aranmaz. Özre dayalı geçişlerde, özrüne dair belgeyle birlikte velisi tarafından öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne başvurulur.

Parasız yatılı veya burslu öğrencilerin nakilleri

MADDE 22 – (1) Parasız yatılı öğrencilerin nakilleri, kontenjan durumuna ve aşağıdaki esaslara göre il veya ilçe yatılılık ve bursluluk komisyonunca değerlendirilerek;

a) Öğrencinin sağlığında meydana gelen olumsuzlukların tek hekim tarafından düzenlenecek sağlık raporu ile belgelendirilmesi,

b) Tasdikname ile uzaklaştırma cezası alınması,

c) Velinin, öğrenci okula kayıt olduktan sonra gerçekleşen görev veya iş yeri değişikliği,

ç) Velinin, öğrencinin naklini istediği okulun bulunduğu yerleşim birimi veya yakın yerleşim birimlerinde ikamet etmesi,

d) Korunmaya muhtaç duruma düşme, anne ve babanın ayrılması veya bunlardan birinin ölümü sonucu aile bütünlüğünün bozulması,

e) Farklı türdeki okullar arasında nakil veya geçiş yapılması,

f) Ortaöğretim yerleştirme puanı veya özel yetenek sınavı ile öğrenci alan okullar arası nakil yapılması,

durumunda il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerince yapılır.

(2) Öğrencinin nakil sebebini belgelendirmesi zorunludur. Parasız yatılı öğrencilerin farklı türdeki okullar arası nakillerinde ayrıca ilgili mevzuat hükümlerine uyulur. Yukarıda sıralanan nakil şartlarında başvurunun fazla olması hâlinde bir önceki yıldan başlamak üzere yıl sonu başarı puanı yüksek olana öncelik tanınarak yerleştirme yapılır. Ancak, (b) bendine göre yapılacak nakiller öğrencinin öğrenim gördüğü program, alan veya dalın nakledilmek istendiği okulda bulunmaması hâlinde Bakanlıkça yapılır.

(3) Burslu öğrencilerin bursluluk nakilleri ise elektronik ortamda nakil olunan okul müdürlüğünce yapılır.

Nakil başvuru süreleri

MADDE 23 – (1) Parasız yatılı öğrencilerin özürleri nedeniyle nakil başvuruları, gerekli belgelerle birlikte öğrenim gördükleri okul müdürlüğüne, ders yılının bitiminden Ağustos ayının sonuna kadar yapılır. Parasız yatılı öğrencilerin nakilleri ders yılı içinde yapılmaz. Ancak, 22 nci maddenin birinci fıkrasının (a), (b), (d), (e) ve (f)bentlerine göre yapılacak nakiller ders yılı içerisinde de yapılır.

(2) Burslu öğrencilerin nakil işlemlerinde süre kaydı aranmaz.

(3) Okul müdürlükleri; nakil için başvuran parasız yatılı öğrenci listelerini, görüşleriyle birlikte üç gün içerisinde il veya ilçe yatılılık ve bursluluk komisyonuna gönderir. Nakil başvuruları komisyonca beş gün içerisinde değerlendirilir ve il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerinin onayı alınarak ilgili okul müdürlüklerine gönderilir. Burslu öğrencilerin nakilleri ise elektronik ortamda naklen gelerek öğrenimine devam ettiği okul müdürlüğünce üç gün içerisinde yapılır.

SEKİZİNCİ BÖLÜM

Parasız Yatılılık veya Bursluluğun Sona Ermesi

Parasız yatılılık veya bursluluğun sona ermesi

MADDE 24 – (1) İlköğretim okullarında burslu ve ortaöğretim okullarında parasız yatılı veya burslu okuyan öğrencilerin parasız yatılılığı veya bursluluğu, ortaöğrenimlerini tamamlayıncaya kadar devam eder.

(2) Aşağıdaki hâllerde;

a) İlköğretim okullarında bir defadan fazla sınıf tekrarına kalan, ortaöğretimde ise öğrenim hakkını kullanmış olan,

b) Ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya son sınıfta beklemeli duruma düşen,

c) Taksirli suçlar ile kabahat nevinden olanlar dışında, işlediği suçtan dolayı hükümlü bulunan,

ç) Örgün eğitim dışına çıkarılma cezası almış olan,

d) Özürsüz olarak öğrenimini terk edip okuldan ayrılan,

e) Parasız yatılı veya bursluluk hakkından isteğiyle vazgeçen,

f) Özel bir okula kayıt veya nakil yaptıran,

g) Bakanlıkça belirtilen süre içerisinde parasız yatılılık veya bursluluk kaydını yaptırmayan,

öğrencilerin parasız yatılılığı veya bursluluğu okul müdürlüklerince sona erdirilir.

(3)Parasız yatılılığı sona eren öğrencilerin durumları, bir hafta içerisinde il veya ilçe yatılılık ve bursluluk komisyonuna bildirilir.

(4) Bursluluğu sona eren öğrencilerin durumları ise üç gün içerisinde elektronik ortamda okul müdürlüklerince kaydedilir.

Parasız yatılılık veya bursluluğa yeniden hak kazanma

MADDE 25 – (1) Parasız yatılı veya burslu okuma hakkını kaybeden öğrencilerden, tekrar parasız yatılı veya burslu okumak isteyenler, bu Yönetmelikte belirtilen parasız yatılılık veya bursluluk için başvuru ve yararlanma şartlarını taşımaları kaydıyla parasız yatılılık ve bursluluk sınavına katılabilirler. Sınavı kazanmaları hâlinde bundan sonraki öğrenimlerine parasız yatılı veya burslu olarak devam ederler.

DOKUZUNCU BÖLÜM

Sosyal Yardımlar, Parasız Yatılılık

ve Burslulukla İlgili Diğer İşlemler

Parasız yatılı öğrencilere yapılacak sosyal yardımlar

MADDE 26 – (1) Parasız yatılı öğrencilere aşağıda belirtilen sosyal yardımlar yapılır.

a) Aşağıda cinsleri, adetleri ve kullanma süreleri belirtilen eşyalar verilir.

CinsiAdet/Çift /TakımKullanma SüresiAçıklama

Palto/Manto13yılÜç yılda bir verilir.

Takım elbise/kıyafet11"Her yıl verilir.

Gömlek31" ""

Takım iç çamaşırı31" ""

Çorap41" ""

Ayakkabı11" ""

Spor ayakkabı11" ""

Kravat/Boyun fuları21" ""

El/ yüz havlusu21" ""

Banyo havlusu11" ""

Eşofman12"İki yılda bir verilir.

Pijama/Gecelik12" ""

Terlik11"Her yıl verilir.

b) Öğrencilere, öğretim programlarının gerektirdiği kitaplar okul yönetimlerince ücretsiz olarak sağlanır.

c) İlköğretim öğrencilerine (), ortaöğretim öğrencilerine () gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda, yabancı uyruklu öğrencilere ise bu miktarın ikibuçuk katı harçlık olarak öğrenimi süresince yaz tatiline rastlayan aylar da dâhil olmak üzere her ay ödenir.

ç) Öğrencilere, diğer eğitim ve öğretim araçlarının karşılanması amacıyla her öğretim yılı başında bir defaya mahsus (c) bendinde belirtilen bir aylık harçlık tutarında ayrıca ödeme yapılır.

(2) Her yıl bir öğrenci için ayni olarak verilecek giyecek yardımlarının azami birim fiyatları, Milli Eğitim ve Maliye Bakanlıklarınca tespit edilir.

Burs ücretinin tespiti ve ödemeler

MADDE 27 – (1) Kurumlardaki öğrencilere verilecek burs miktarı, her yıl Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenecek gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu tespit edilir.

(2) Bu öğrencilerin bursları, bursluluk sınavını kazanarak kuruma kayıt yaptırdıkları tarihi izleyen Ekim ayı başından itibaren okullarınca ödenir. Ödemeler üçer aylık dönemler hâlinde yapılır ve ödemelere tatil aylarında da devam edilir.

Bursun devamı, kesilmesi ve itirazlar

MADDE 28 – (1) Son sınıf öğrencilerinden okulu bitirenlerin ve ortaöğretim kurumlarının son sınıfında beklemeli duruma düşenlerin bursları, ders yılının sona erdiği tarihi takip eden aybaşında kesilir. Ancak, ilköğretim okulunu bitiren öğrencilerin bursları, ortaöğretim kurumlarına devam etmeleri hâlinde kesilmez. İlköğretim okullarından burslu olarak mezun olan öğrenciler, ortaöğretim kurumlarına kayıt yaptırırken, ilköğretimde burslu olduklarını beyan ederler ve kurum müdürlüklerince öğrencilerin burs nakli elektronik ortamda gerçekleştirilir. Bu öğrencilerin bursları, yeni kayıt oldukları ortaöğretim kurum müdürlüklerince, mezun oldukları tarihi takip eden aybaşından itibaren ödenir.

(2) Bakanlığa bağlı kurumlardan ayrılan, parasız yatılılığa geçen, özel okullar ile ilköğretimi bitirip diğer bakanlıklara bağlı ortaöğretim kurumlarına kayıt olanöğrencilerin bursları, ayrıldıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren kesilir.

(3) Bursluluğu sona erenlerin durumları, ayrıldıkları okul müdürlüklerince üç gün içerisinde elektronik ortamda kaydedilir.

(4) Burs kazanan öğrencilerin kayıt işlemleri ile ilgili itirazların, kayıt süresi içerisinde yapılması şarttır. Yapılan itirazlar sırasıyla okul, ilçe ve il milli eğitim müdürlükleri ve Bakanlık ilgili birimince bu süre içerisinde değerlendirilir ve sonuçlandırılır.

(5) Parasız yatılı öğrencilere ayrıca burs verilmez.

Diğer burslardan yararlanma

MADDE 29 – (1) Parasız yatılı veya burslu okuma imkânlarından faydalanan öğrenciler, başka resmî kurum ve kuruluşlarca verilen bursu seçtikleri takdirde bu Yönetmelikte öngörülen parasız yatılı veya burslu okuma haklarından faydalanamazlar. Resmî kurum ve kuruluşlarca verilen bursu tercih eden öğrencilerin parasız yatılılık veya burslulukları öğrenim gördükleri okul müdürlüklerince sona erdirilir.

Parasız yatılı öğrencilerin tatil aylarında barındırılmaları

MADDE 30 – (1) Tatil aylarında parasız yatılı öğrencilerden kalacak yeri olmayanların pansiyonlarda barındırılmalarına ve sosyal yardımlardan faydalandırılmalarına devam edilir. Pansiyonda kalacak öğrenci sayısı kırktan az olduğu takdirde, okul müdürlüklerince ders kesiminden en az bir ay önce bu öğrencilerin listeleri, il veya ilçe yatılılık ve bursluluk komisyonuna gönderilir. Komisyon, belirlediği pansiyonlarda bu öğrencilerin barınmalarını ve sosyal yardımlardan faydalanmalarını sağlar.

(2) Bir ilde yeterli sayıda başvuru olmaması hâlinde, başvuruda bulunan öğrencilerin kalacağı pansiyonlar Bakanlıkça tespit edilir.

(3) Bu öğrencilerin yaz tatillerindeki faaliyetleri, il veya ilçe yatılılık ve bursluluk komisyonunca hazırlanacak programlara göre yürütülür.

Tedavi işlemleri

MADDE 31 – (1) Parasız yatılı ve burslu öğrencilerin muayene ve tedavi giderleri Bakanlıkça karşılanır. Bu öğrencilerin tedavileri devam ettiği sürece, durumlarını en geç bir hafta içinde kurum yönetimine bildirmeleri şartıyla parasız yatılılık veya burslulukları devam eder.

Maddi durum araştırması

MADDE 32 – (1) Parasız yatılılık ve bursluluk sınavına başvuru veya kayıt ve kabul süresinde, ihtiyaç duyulduğunda ailenin maddi durumunu gösteren beyanname ve eklerindeki bilgiler, öğrenim gördükleri okul müdürlüğünce ilgili yerlerden araştırılır. Bu araştırma sonucuna göre velinin, ailenin maddi durumunu gösteren Beyannamede (EK-1) belirttiği fert başına düşen yıllık gelir miktarı, içinde bulunulan mali yılda belirtilen limitten fazla ise yanlış beyanda bulunan öğrenci velisi hakkında yasal işlem yapılmak üzere durum ilgili makamlara bildirilir. Bu işlem sonucunda velinin yanlış beyanda bulunduğunun tespiti durumunda, öğrencinin başvurusu ile parasız yatılılık veya bursluluk hakkı iptal edilir.

Yükümlülük

MADDE 33 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerine göre parasız yatılı veya burslu okumak suretiyle okulu bitirenlerle herhangi bir nedenle okuldan ayrılan öğrenciler hiçbir şekilde mecburi hizmet, tazminat veya geri ödeme ile yükümlü tutulamazlar.

ONUNCU BÖLÜM

Son Hükümler

Yürürlükten kaldırılan mevzuat

MADDE 34 – (1) 5/10/ tarihli ve 83/ sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumlarında Burs, Parasız Yatılılık ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Hakların korunması

GEÇİCİ MADDE 1 – Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce parasız yatılı veya burslu olarak öğrenimlerine devam edenler ile yılında merkezi sistemle yapılan sınavlar sonucunda parasız yatılılık veya bursluluğu kazananların hakları saklıdır.

Yürürlük

MADDE 35 – (1) Maliye Bakanlığı ve Sayıştay’ın görüşü alınarak hazırlanan bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 36 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

(EK-1)

ÖĞRENCİ AİLESİNİN MADDİ DURUMUNU GÖSTEREN BEYANNAME

ÖĞRENCİ VELİSİNİN

Adı Soyadı

Öğrenciye yakınlık derecesi

İşi ve iş yeri

Geliri:

(Serbest meslek sahibi ise; vergi dairesinin adı, adresi ve hesap numarası belirtilen, basit yada gerçek usulde vergiye bağlı olan mükelleflerin bir önceki yıla ait gelir vergisi matrahını gösteren belge.Ücretli veya maaşlı çalışıyor ise; muhasebe birimi veya ilgili kişi, kurum ve kuruluşlardan alınacak aylar itibariyle bir önceki yıla ait 12 aylık toplamgelirinigösteren seafoodplus.infon 12 ayı bulmaması hâlinde son aylık geliri esas alınarak 12 ay üzerinden yıllık hesaplanacaktır.)

Eşi çalışıyor ise kazancı:

(Vergi dairesi, muhasebe birimi veya ilgili kişi, kurum ve kuruluşlardan alınacak aylar itibariyle bir önceki yıla ait 12 aylık toplamgelirinigösteren belge. Gelirin 12 ayı bulmaması hâlinde son aylık geliri esas alınarak 12 ay üzerinden yıllık hesaplanacaktır.)

Diğer Gelirler

Ailenin net yıllık gelir toplamı (Veli ile eşinin gelirleri toplamı):

Aile reisinin bakmakla yükümlü olduğu fertlerin adı-soyadı ve yakınlık dereceleri :

(Aile nüfus kayıt örneği, velinin ve çalışıyorsa eşinin bakmakla yükümlü olduğu anne vebabası ile ilgili tedavi yardımı beyannamesi, varsa diğer bakmakla yükümlü olduğu şahıslarla ilgili mahkeme kararı örneği.)

Ailenin net yıllık gelir toplamının fert başına düşen yıllık tutarı: (Ailenin net yıllık toplam geliri, ailedeki fert sayısına bölünerek hesaplama yapılacaktır.)

Aile maddi durumumun yukarıdaki beyannamede belirttiğim şekilde olduğunu beyan eder, velisi bulunduğum Okulu/Lisesi sınıfı öğrencilerinden oğlu/kızıNo’lu’ın yılı parasız yatılılık ve bursluluk sınavlarına kabulünü arz ederim..*

/…./

Velisinin Adı Soyadı

İmzası

Adı - Soyadı

Adresi

ONAYLAYAN

Adı-Soyadı

İmza ve Mühür (**)

EKLER:

1. Yetkili kişi, kurum veya kuruluşlardan alınacak geçen yıla ait gelir durumunu gösteren belge,

2. Aile nüfus kayıt örneği,

3. Velinin ve çalışıyorsa eşinin bakmakla yükümlü olduğu anne ve babası ile ilgili tedavi yardım beyannamesi ,

varsa diğer bakmakla yükümlü olduğu şahıslarla ilgili mahkeme kararı örneği,

4. Kontenjanla ilgili belge.

(*) Bu beyanname; başvuru, kayıt-kabul ve iptal işlemlerinde kullanılacaktır.

(**) Onay kısmı; Vergi dairesi, muhasebe birimi veya ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarca onaylanacaktır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir