köpeklerde ateş belirtileri / Köpeğinizin ateşi olduğunun 7 göstergesi - Hayvanlar ve Çevre

Köpeklerde Ateş Belirtileri

köpeklerde ateş belirtileri

Köpeklerde Yüksek Ateş ve Tedavisi

Yüksek ateş, vücut sıcaklığının normalden yüksek olması olarak ifade edilebilir. Köpeklerde vücut sıcaklığı 38,3°C ile 39,2°C arasında değişiklik göstermektedir. Vücut sıcaklığı 39,4°C üzeri olan köpekler ateşli olarak kabul edilmektedir. Vücut sıcaklığının artmasının enfeksiyon, çevresel sıcaklık ya da aşırı egzersiz gibi farklı nedenleri bulunabilmektedir. Köpeklerde ateş 41,1°C üzerine çıktığında ise hayati tehlikeye yol açabilmektedir. Bu nedenle ateşin acil bir şekilde düşürülmesi gerekir. "Köpeklerde ateş nasıl düşürülür?" sorusu bu noktada önemli olmaktadır. Acil tedavi gereken durumlarda köpek sahiplerinin köpeğin ateşini evde düşürmeye çalışmak yerine veteriner hekime muayeneye götürmesi gerekmektedir.

yerde yatan halsiz köpek

Köpeklerde Ateş Belirtileri

Yüksek ateşin tek belirtisi vücut sıcaklığının yükselmesidir. Ateş tek başına başka bir belirtiye yol açmamaktadır. Ancak ateşin yükselmesine neden olabilecek hastalıkların diğer belirtileri ateşle beraber görülebilmektedir. Yorgunluk, titreme, iştah kaybı, kalp ritminin yükselmesi, dehidrasyon, nefes alıp vermenin hızlanması, kusma, öksürme ya da burundan akıntı gelmesi bu belirtilerden bazılarıdır. Belirtiler ateşe neden olan hastalığa göre değişiklik göstermektedir. Ateş vücutta ateşe neden olan pirojenin varlığı ile ortaya çıkar. Pirojen endojen yani vücut içerisinde üretilebildiği gibi ekzojen yani dışardan da alınabilmektedir. Pirojen, interlökin-1, interlökin-2, tümör nekroz faktörü gibi lökositlerin yani beyaz kan hücrelerinin salgılanmasına neden olur. Bu kimyasallar hipotalamusun vücut sıcaklığını kontrol eden bölgesini düzenlemeye çalışır. Bu durum vücut sıcaklığını yükseltmek için vücuttaki fizyolojik tepkilerin harekete geçmesine yol açar.

ağzında termometre olan köpek

Ateş Vücudu Nasıl Etkiler?

"Köpeklerde ateş kaç olmalı?" sorusunun cevabı bellidir. Burada önemli noktalardan birisi de ateşin vücudu nasıl etkilediğidir. Vücut ısısı içerideki virüslerin ve bakterilerin çoğalmasını engellemek için yükselir. Ayrıca bu sayede bağışıklık sisteminin yabancı işgalcilere verdiği tepki güçlendirilir. Ancak vücut sıcaklığının 40,5°C'nin üzerinde kalması durumunda hastalar yorgun ve anoreksik hale gelir. Vücut çok hızlı bir şekilde su kaybeder. Vücut sıcaklığının 41,1°C'nin üzerinde kalması beyinde ödem oluşmasına neden olur. Kemik iliği baskılanır ve disemine intravasküler koagülasyon adı verilen pıhtılaşma bozuklukları ortaya çıkar.

Ateşin yükselmesinin vücutta belli başlı sonuçları bulunmaktadır. Vücut sıcaklığını yüksek tutmak için metabolik ihtiyaçlar artmaktadır. Bu nedenle vücudun sıvı ve kalori ihtiyacı artarken kas dokusunun yıkımı hızlanır. Yüksek ateşin yaklaşık 48 saat boyunca düşürülememesi ciddi hayati tehlikeye yol açmaktadır.

koltukta yatan hasta kopek

Köpeklerde Ateş Neden Olur?

"Köpeklerde ateş neden olur?" sorusunun birden fazla cevabı bulunmaktadır. En yaygın ateş sebeplerinin başında enfeksiyon gelmektedir. Enfeksiyon meydana geldiğinde vücut ısısı yükselir. Birçok bakteri, virüs ya da mantar ısıya karşı hassasiyet gösterir ve yüksek vücut sıcaklığında hayatta kalamaz. Yüksek ateşe neden olan bir diğer durumda alerjik reaksiyondur. Gıda alerjisi, toz alerjisi ya da pire ısırığı alerjisi gibi farklı alerji türleri vücut sıcaklığının yükselmesine yol açar. Bununla beraber vücutta zararlı etkiye neden olan çeşitli toksinler ve bazı medikal ilaçlar da vücut sıcaklığının artmasına neden olur. Köpeklere aşı sonrasında hafif ateş yaygın bir şekilde görülmektedir. Vücutta enfeksiyon bulunduğu için vücut ısısı yükselir. Ancak bu yükselme çok fazla olmamaktadır ve genellikle 48 saat içerisinde kendiliğinden geçer. Köpeklerde aşırı anksiyete de ateşe neden olur. Hızlı hızlı nefes alıp verme ve hızlı hareket etme ateşin az miktarda yükselmesine yol açar.

elinde ateş ölçer tutan veteriner hekime bakan köpek

Köpeklerde Ateş Nasıl Ölçülür?

Köpeklerin ateşi termometre ile ölçülmektedir. Köpeklerde vücut ısınını doğru bir şekilde ölçebilmek için rektal ölçüm yapılması gerekmektedir. Bunun için dijital termometreler bulunmaktadır. İnsanlar için üretilmiş olan termometreler kullanılmamalıdır. Bu termometreler köpeklerde yanlış sonuç verir.

Termometre ile ölçüm yapmadan önce ucunu bebek yağı ya da bitkisel yağlarla yağlamak daha kolay ölçüm yapılmasını sağlar. Sonrasında termometreyi köpeğin anüsünden yaklaşık 1,5cm kadar içeri yerleştirmek yeterlidir. Termometrenin ateş ölçümü tamamlanana kadar bu şekilde tutulması doğru sonuç almak açısından önemlidir.

Yüksek ateş için veteriner hekime detaylı bilgi verilmesi gerekmektedir. Köpekte dikkat çeken başka belirtiler, son dönemlerde köpeğin geçirdiği bir hastalık ya da kullandığı ilaçlar, köpeğin bilinen alerjileri veteriner hekime bildirilmelidir. Yüksek ateş tanısı konarken fiziksel muayene ile lenf düğümlerinde ve karın bölgesinde şişlik olup olmadığı kontrol edilir. Eklemlerde ağrı olup olmadığına bakılır ve enfeksiyon ya da diğer anormalliklerin belirtileri aranır.

Yüksek ateşe neyin yol açtığını öğrenmek için tam kan sayımı, biyokimyasal profil ve idrar tahlili gerekebilmektedir. Bu şekilde ateşin yükselmesine yol açabilecek metabolik ve endokrin problemleri kontrol edilmektedir.

veteriner hekim kliniğinde tedavi masasında yatan köpek

Köpeklerde Ateş Nasıl Düşürülür?

Köpeğin ateşinin 39,4°C ve üzeri olması durumunda köpeği muayene için veteriner hekime götürmeniz gerekmektedir. Ateşin 41,1°C ve üzeri olduğu durumlarda acil müdahale şarttır. Aksi takdirde yüksek ateş hayati tehlikeye yol açmaktadır. Köpeğinizin ateşini evde düşürmek için ıslak bezle patilerinin yastıkçıklarını ve kulaklarını silebilirsiniz. Bir havlunun içerisine buz koyarak köpeğin göğüs ve karın bölgesine soğuk kompres yapmak da ateşin düşmesine yardımcı olur. Ayrıca köpeğinizi serin bir ortamda tutmanız gerekmektedir. Köpeğin ateşi yükseldiğinde kesinlikle insanlar için olan ateş düşürücülerden verilmemelidir. Aspirin ve parasetamol köpeklerde toksik etkiye yol açabilmektedir.

Köpeğin vücudunun artan su ihtiyacının giderilebilmesi ve vücudun elektrolit dengesinin yeniden sağlanması için serum bağlanması gerekebilmektedir. Enfeksiyon kaynaklı ateşlenmeler de ise enfeksiyonun tedavi edilebilmesi antibiyotik tedavisi de gerekebilmektedir. Ateşe yol açan hastalıkların tedavisi için çok nadir olarak ameliyat seçeneği tercih edilmektedir.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba DağdelenTüm Yazıları

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için funduszeue.info blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Ateş, köpeğimizin bazı hastalıklarla savaştığının açık bir belirtisidir. Bununla birlikte, sadece vücut sıcaklıklarının ne olduğunu bilmek zorunda değiliz, aynı zamanda tüylü köpekte bir sorun olduğundan tamamen emin olmak için davranışlarına da bakmamız gerekecek.

Bu nedenlerden dolayı açıklayacağız köpeğimin ateşi olup olmadığını nasıl anlarım ve onu geliştirmek için neler yapabileceğinizi öğrenin.

Indeks

Köpeklerde ateş belirtileri

Köpeğinizin sağlığının zayıflayıp zayıflamadığını öğrenmenin hızlı bir yolu, rektal bölgesine plastik bir termometre yerleştirerek ateşini ölçmektir. Bunu yapmak için, aleti suyla iyice temizlemeli, iyice kurutmalı ve üzerine biraz kayganlaştırıcı sürmeli ve ardından köpeğe vermelisiniz. Muhtemelen hiçbir şeyden hoşlanmıyorsunuz, bu yüzden bir kişi ateşinizi ölçerken, onu tutacak bir başkası olması şiddetle tavsiye edilir.

Termometre 39ºC veya daha fazla gösteriyorsa, hayvanın ateşi olduğunu anlarsınız.. Kusma, ishal, iştahsızlık, halsizlik, üzüntü, kuru ve / veya sıcak burun, titreme, burun akıntısı, saldırganlık, uyku gibi semptomlardan bazılarını da gösteriyorsa bunu doğrulayabilirsiniz.

Köpeklerde ateş tedavisi

Gerçekten ateşi olduğunu anladığınızda, Yapmanız gereken ilk şey onu veterinere götürmek. Parvovirüs gibi, zamanında tespit edilmezse köpek için ölümcül olabilen birçok hastalık vardır. Bu nedenle, herhangi bir şey yapmadan önce, kendisine uygun bir tedavi sağlayacak bir veteriner hekime muayene ettirmek her zaman daha iyidir.

Tedavi oluşacakduruma bağlı olarak, antibiyotik vermek için veya durum hafifse, ılık suya batırılmış bir havlu koyun ve birkaç dakika örtün ve sonra iyice kurulayın ve böylece soğuktan kaçının.

Ateş, ciddi bir hastalığın göstergesi olabilir. Eğer olduğundan şüpheleniyorsanız, veteriner hekime götürün.


Dış ya da iç kaynaklı sebeplerden dolayı beyinde yer alan ve ısının düzenlenmesini sağlayan mekanizmanın bozulması sonucunda beden ısısının normalin üstüne çıkması ateş olarak adlandırılmaktadır. Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedi ve köpeklerin vücut ısıları da genel durumları, aldıkları ilaçlar ve mevsime bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Köpeklerin vücut ısısı normalde &#; ºC, kedilerin vücut ısısı ise &#; ºC arasındadır. Ancak yavru kedi ve köpeklerin vücut ısıları yetişkinlere göre biraz daha yüksek olabilir. Bunlar kedi ve köpeklerin vücut ısıları için normal değerlerdir. Fakat vücut ısılarının 40 ºC üzerine çıkması ise her zaman dikkate alınması gereken bir durumdur. Özellikle ºC derecenin üzerindeki ateş genel olarak yüksek ateş olarak değil, hipertermi yani sıcak çarpması olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle de kedi ve köpeklerde yüksek ateş ile hipertermi mutlaka birbirinden ayırt edilebilmelidir.

Kedi ve Köpeklerde Yüksek Ateş Nedenleri

Kedi ve köpeklerin vücut ısıları biz insanların vücut ısısından daha yüksektir. Bu nedenle de onları okşadığımızda ateşlerinin yüksek olduğunu zannedebiliriz. Bir kedi ya da köpeğin gerçekten ateşinin olup olmadığını anlamanın en iyi yolu ise takip etmektir. Çünkü evcil dostlarımız hastalıklarını dile getiremezler. Bunun için vücut ısılarının normalin üstüne çıkıp çıkmadığını anlamak adına durumlarını izlemek büyük önem taşır. Aksi halde kedi ve köpeklerde yüksek ateş çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Bakteri, Parazit ve Virüs Kaynaklı Enfeksiyonlar

Kedi ve köpeklerin vücut ısılarının yükselmesinin birçok nedeni vardır. Bunların başında da viral enfeksiyonlar yer alır. Günümüzde birçok kedi ve köpek viral enfeksiyonlar nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Oysa evcil dostlarımızı viral enfeksiyonlardan korumak oldukça kolaydır. Çünkü viral hastalıklarının pek çoğunun aşısı bulunmaktadır ve bu aşılar düzenli olarak yapıldığında enfeksiyona yakalanma riskleri ortadan kalkar. Ayrıca bakteri, parazit ya da virüs kaynaklı enfeksiyonların erken teşhis edilmesi büyük önem taşımaktadır. Çünkü erken teşhis, tedavinin başarılı olma ihtimalini artırmaktadır. Bu nedenle evcil hayvanınızın ateşinin normal değerlerin üzerine çıktığını fark ettiğinizde vakit kaybetmeden bir veteriner hekime götürmelisiniz.

İlginizi çekebilir: Köpek Vitaminleri

Aşı Uygulamaları

Kedi ve köpeklerde yüksek ateş nedenleri arasında aşı uygulamaları da yer almaktadır. Aşı sonrasında kedi ve köpeklerde ateş ile birlikte halsizlik gözlenebilir. Bunlar aşının ardından yaşanabilecek olağan durumlardır. Hayvanın vücut ısısı 48 saat içerisinde normale dönecektir. Ancak halsizlik ve ateş gibi belirtiler aşının üzerinden 48 saat geçmesine rağmen devam ediyorsa mutlaka bir veteriner hekim ile irtibata geçmek gerekir.

kedi ve köpeklerde yüksek ateş

Mevsim Değişikliği

Havanın çok sıcak olması da kedi ve köpeklerde ateş yükselmesine neden olabilir. Böyle durumlarda onları serinletmek adına buz kompresi ve ılık duş gibi yöntemlere başvurmak gerekebilir. Yine ısınan havalar ile birlikte evcil hayvanların su tüketim ihtiyaçları da artar. Çünkü vücut sıcaklıklarını dengelemeye ihtiyaçları vardır. Bunun için çok sıcak havalarda su kapları günde iki kez kontrol edilmelidir.

Köpek ve kedilerde ateş yükselmesi daha pek çok nedenden kaynaklanabilir. Diğer nedenleri ise şöyle sıralayabiliriz:

  • Zehirlenmeler
  • Hormonal ve metabolik hastalıklar
  • Çeşitli ilaçlar
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Tümörler
  • Bağışıklık sistemi sorunları

Kedi ve Köpeklerde Yüksek Ateş Belirtileri

Kedi ve köpeklerin ateşi olup olmadığını anlamanın en iyi yollarından birisi termometre kullanmaktır. Termometre ile rektum yani makattan yapılacak ölçüm evcil dostlarımızı rahatsız eder. Ancak iyilikleri için bunu yapmamız gerekir. Kedi ve köpeklerde ateş ölçümü için termometrenin ucunu rektuma sokarak birkaç dakika beklemek gerekir. Fakat öncesinde termometre dezenfekte edilmelidir. Yine ateş ölçümü sırasında kedi ya da köpeği iyi anlaştığı birinin oyalaması ve gerekiyorsa tutması en doğrusudur. Aksi halde hayvan hareket ettiğinde derece yerinde durmayabilir ve ölçüm gerçekleştirilemez.

Yüksek ateşi tespit etmenin en iyi yolu termometre ile ölçüm yapmak olsa da, elinizde bir termometre bulunmayabilir ya da evcil hayvanınız bu işlem sırasında sabit durmayabilir. Bu gibi durumlarda aşağıdaki belirtilerin varlığını kontrol edebilirsiniz.

  • Sıcak ve kuru bir burun,
  • Apati yani çevreye karşı ilgisizlik, depresyon ve üzüntü hali,
  • Tüm günü yatarak ya da uyuyarak geçirme isteği,
  • Severek tükettiği gıdalara karşı ilgisizlik, iştah kaybı,
  • Kusma ve ishal,
  • Açık bir neden olmaksızın sürekli olarak sızlanma,
  • Normalde huzurlu ve sakin olmasına rağmen saldırgan davranışlar sergilemeye başlaması,
  • Kuyruk ve kulakların arkaya doğru düşmesi,
  • Serin bir yer arama,
  • Hızlı nefes alma,
  • Hızlı kalp atışı,
  • Titreme,

Elbette köpek ve kedilerde görülen yüksek ateş her zaman ciddi bir hastalığa işaret etmez. Zira havanın sıcak olması da dahil olmak üzere birçok faktör ateşlerinin yükselmesine sebep olabilmektedir. Bu nedenle de hayvanın ateş yüksekliği yukarıda belirttiğimiz diğer belirtiler ile birlikte ele alınmalıdır. Çünkü bir kedi ya da köpeğin neşeli ve enerjikken ateşinin yükselmesi ile halsiz ve mutsuzken ateşinin yüksek olması kesinlikle aynı şey değildir. Her iki durumda da hayvanın tam olarak neyinin olduğunu anlamanın en etkili yolu ise bir veteriner hekim tarafından muayene edilmesidir.

Kedi ve Köpeklerin Ateşi Nasıl Düşürülür?

Kedi ve köpeklerin vücut ısılarının yükseldiği fark edildiğinde durumun bir an önce kontrol altına alınması gerekir. Çünkü ateş, önemli bir hastalığın belirtisi olmasa bile ileride daha önemli bir soruna dönüşebilir. Bunun için kedi ya da köpeğinizin ateşini düşürmek adına kendisini güvende hissettiği bir yerde nemli bir havluya sarabilirsiniz. Bir süre havluya sarılı tuttuktan sonra yine havlu ile kurulamalısınız. Fakat evcil hayvanınızı kesinlikle direkt olarak soğuk suyun altına tutmak ya da ıslatmak gibi işlemlere maruz bırakmamalısınız. Aksi halde soğuk suyun etkisi ile anlık şok oluşumuna neden olabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Kedi vitaminleri

Bunların yanı sıra vücut ısısının düşmesi için biraz soğuk su içirebilir ve yatağını serin bir yere koyabilirsiniz. Ayrıca arka ayaklarının arasına ya da başına buz torbası koymak da ateşinin düşmesi adına etkili olacaktır. Fakat uzun süre ıslak kalmaması için ıslanan yerleri daima kurutmanız gerekir.

Kedi ve köpeklerde yüksek ateş belirtilerinin fark edilmesinin ardından bir sonraki adım veteriner hekime götürmek olmalıdır. Çünkü kendi yöntemleriniz ile ateşin nedenini belirleyerek tedavi edemezsiniz. Ateşin düşmesini sağlasanız bile profesyonel yardım almamanız durumunda işlerin daha da kötüye gidebileceğini kesinlikle unutmamalısınız.

Köpeklerde Saldırganlık Sorunu hakkındaki yazımızı da okumak ister misiniz?

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası