tercih yaparken dikkat edilmesi gerekenler / 9 Maddede Tercih Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler » ÜniRehberi

Tercih Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

tercih yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Üniversite tercihi yaparken aklımızda “Üniversite tercihi yaparken neye dikkat edilmeli? Bölüme mi yoksa üniversiteye mi öncelik verilmeli? Üniversiteyi farklı bir şehirde mi okumalı?” gibi pek çok soru geliyor. Fakat bu sorulara farklı bakış açıları ile verilmiş farklı yanıtlar var.

Yani aslında tüm bu soruların doğru ve tek bir cevabı yok. Ancak üniversite tercihinizin en azından yakın geleceğinizi iyi ya da kötü etkileyeceği kesin. Bu anlamda elbette önemli bir karar ancak elbette verilen yanlış bir karar bir son değil. Pek çok insanın üniversite ya da bölüm değiştirdiğini ya da mezun olduğu bölüm ile ilgili olmayan işler yapıp başarılı olduğunu görebiliyoruz.

Ancak bizler yine de üniversite seçerken dikkat edebileceğiniz birkaç başlığı derlemek istedik. İşte

Üniversite tercihi yapılırken dikkat edilmesi gerekenler;

Bölümünüzün dersleri ve akademisyenleri

Örneğin bir bölümü seçmeye karar verdiniz, her üniversitenin sağladığı dersler aynı alan için farklı olabilir. Üniversitenin hangi dersleri sağladığına ve derslerin içeriğine göz atın. Bu ayrıca bölüm konusunda kararsızsanız da faydalı olabilecek bir yöntem.

Bunun yanında yine akademisyenlerin özgeçmişlerini ve faaliyetlerini inceleyebilir, kariyer hedefinizde size yardımcı olabilecek akademisyenler ile bir arada olmak isteyebilirsiniz.

Saygınlık sıralaması ve mezunların iş bulma oranları

Türkiye’deki üniversiteler bu sıralamalarda oldukça gerilemiş olsa da Times Higher Education gibi üniversitelerin çeşitli kriterlere göre değerlendirildiği sıralamalara bakılabilir.

Bunun yanında üniversiteler mezunlarının iş bulma oranlarını paylaşabiliyor, bir diğer etkili yöntem ise hali hazırda mezun birinin deneyim ve fikirlerinden faydalanmak.

Üniversitenin endüstri ile bağlantıları

Bazı üniversitelerin piyasa ile bağlantısı olabiliyor ve bu sayede mezunları daha kolay bir şekilde bir pozisyona yerleşiyor.

Üniversitenin yeri ve konumunu

İster şehrin içinde bir üniversitede ister bir kampüs üniversitesinde okuyun, üniversitenin konumunu göz ardı etmeyin. Şehirden uzak bir üniversite eğlence, sosyal ve kültürel aktiviteler erişim, okurken çalışabilme ya da seyahat edebilme gibi pek çok farklı fırsatı sizler için zor hale getirebilir. Yahut uzak bir konumdaki bir üniversite zaman yönetimi konusunda sizi zorlayabilir.

Üniversitenin sosyal ortamını, ders dışı faaliyet imkanları

Elbette üniversite hayatında aldığınız akademik eğitim kadar sosyalleşmeniz ve yeni insanlarla tanışarak networkünüzü genişletmeniz de önemli. Ayrıca üniversite hayatında bir üniversite kulübünde faaliyet göstermek sizi hem sosyal hem profesyonel anlamda geliştirecektir.

Erasmus ve yurtdışı fırsatlarına bakın

Bu gibi yurtdışında eğitim görme fırsatlarının genişliği üniversitenizin anlaşmalı olduğu kurum ve kuruluş sayısına bağlıdır, bu nedenle okulunuzun bu konudaki fırsatları ne kadar geniş bir göz atın.

Yan dal/ Çift anadal fırsatları

Hayalinizde bir bölüme başlayıp sonrasında farklı bir bölüm ile çap yapmak olabilir ancak üniversitenin ya da seçtiğiniz bölümün böyle bir imkanı olmayabilir. Bu gibi kriterleri önceden araştırın.

Burs olanakları

Bazı özel üniversitelerin yanı sıra çeşitli devlet üniversitelerinin de ‘Mezunlar Derneği’ gibi kuruluşları aracılığıyla öğrencilerine burs sağlama imkanları mevcut. Üniversitenin böyle bir imkanın olup olmadığını araştırabilirsiniz.

Tüm bunların yanında eğer mümkünse hayalinizdeki üniversiteyi öncesinde gezmek, kariyer günlerine katılmak daha doğru bir karar vermenize yardımcı olabilir.

Hepinize başarılar diliyoruz.

Kaynak: funduszeue.info 

Üniversite Tercihleri Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken 15 Önemli Detay

Üniversite sınavlarına hazırlanmak, sonucu beklemek ve doğru bir tercih yapmak oldukça stresli bir süreç. Ancak kendinizi geliştirmek ve gelecek planlarınızı üzerine inşa etmek istediğiniz alanı belirlediğinizde, bu stresli süreç, sonunda sizi hayallerinize ulaştıran bir yolculuğa dönüşüyor. Üniversite tercihleri ise en kritik noktalardan biri çünkü yanlış bir tercih emeklerinizin boşa çıkmasına ya da hayallerinizden uzaklaşmanıza sebep olabilir. Bu yüzden de YKSsonuçlarınızı iyi değerlendirmeli, ÖSYM yönlendirmelerini takip etmelisiniz.

Bu konuda tercih dönemi boyunca öğretmenleriniz, aileniz ve hatta arkadaşlarınız, size pek çok noktada fikir verecek, belki de ufak kafa karışıklıkları yaşayacaksınız. Peki bu çok sesli ortamda üniversite tercihlerinizi yapmaya çalışırken nelere dikkat etmelisiniz? Bu içeriğimizde size birkaç madde ile durumu özetlemeye çalışacağız.

Üniversite tercihleri için tavsiyeler:

  1. Tercih sürecine ve tarih aralıklarına hakim olduğunuzdan emin olun. 
  2. Okumak istediğiniz bölümlerin bir listesini hazırlayın ve bu bölümler hakkında bilgi edinin.
  3. Seçtiğiniz bölümlerin iş olanakları hakkında bilgi edinmeyi ihmal etmeyin.
  4. Bölümlerin, istediğiniz üniversitelerdeki puan ve sıralama aralıklarını belirleyin.
  5. Özel yetenek sınavına girmenizi gerektirecek bölümlerden birini seçtiyseniz, koşulları ve sınav tarihlerini kontrol edin.
  6. Puanınıza ve ideallerinize uygun üniversitelerin ilgili bölümlerinden oluşan bir tercih havuzu oluşturun.
  7. Tercih havuzunuzu oluşturduktan sonra risksiz ve hedeflerinize uygun olarak sıralamanızı yapın.
  8. Okumak istemediğiniz bir bölümün ya da gitmek istemediğiniz bir üniversitenin listenizde yer almamasına özen gösterin.
  9. Vakıf üniversitesi tercih edecekseniz, burs ve indirim koşullarını araştırın.
  10. Şehir değiştirmenizi gerektiren bir tercih yaptıysanız, gitme ihtimaliniz olan şehirleri ve yurt/öğrenci evi koşullarını araştırın.
  11. Tercih listenizde bulunan üniversitelerin danışma hatlarıyla ve rehber öğretmenleriniz ile iletişime geçmekten çekinmeyin.
  12. Listenizde bulunan üniversitelerin kampüs yaşantısı ve sosyal faaliyetleri hakkında bilgi alın.
  13. Üniversite eğitiminin kendi çabalarınız ile zenginleşecek bir süreç olduğunu unutmayın.
  14. Aksaklıkları göz önünde bulundurarak tercih işlemlerinizi mümkünse son ana bırakmadan tamamlayın.
  15. Üniversite tercihleri yapıldıktan sonra, sırada stresin yerini alan heyecanlı bekleyiş var.

1. Tercih sürecine ve tarih aralıklarına hakim olduğunuzdan emin olun.

ÖSYM, adayların süreç hakkındaki tüm bilgilere ulaşabilmesi için internet sitesi üzerinden düzenli bilgi paylaşımında bulunuyor. Bu sene TYT'de ve üzeri puan alan adaylar, lisans programlarını ise AYT/YDT'de ilgili puan türünde ve üzeri puan alan adaylar tercih yapabilecek. Süreç hakkında detaylı ve kesin bilgiler için buraya tıklayarak, ÖSYM’nin sitesini ziyaret edebilirsiniz.

2. Okumak istediğiniz bölümlerin bir listesini hazırlayın ve bu bölümler hakkında bilgi edinin.

Üniversitenin en önemli farkı, her bireyin kendi idealleri ve istekleri doğrultusunda eğitim almasına olanak tanımasıdır. Geleceğinizi hangi meslek grubu üzerine inşa edeceğinize karar verip, gerçekten öğrenmek ve icra etmek istediğiniz mesleklere sizi ulaştıracak bölümleri seçmek sizin için en iyisi olacaktır.  

Tercih sürecinde istediğiniz bölümlerin bir listesini oluşturup o bölümler hakkında yeterli bilgi edinmeniz gerekir. Bölümlerin size sunacağı derslere göz atmak, o bölümlerde eğitim görmüş kişilere danışmak ve hem zorluklarını hem de avantajlarını araştırmak, seçim yapmanızı kolaylaştırır. 

3. Seçtiğiniz bölümlerin iş olanakları hakkında bilgi edinmeyi ihmal etmeyin.

İstediğiniz bölümleri araştırdınız, detaylar hakkında fikir sahibi oldunuz ve kararınızı verdiniz. Sıra geldi mezuniyet sonrasında karşınıza çıkacak iş olanaklarını araştırmaya. Burada amaç yalnızca ‘Acaba kolay iş bulur muyum?’ sorusuna yanıt aramak değil. İş bulabilme durumunun da dışında, o işi yapmak isteyip istemediğiniz daha önemli bir soru. Bu sebeple de mutlaka icra edeceğiniz mesleğin koşullarını, gerekliliklerini araştırın, hayatınıza entegre etmek istemediğiniz bir mesleği yapmanın sizi uzun vadede mutsuz edeceğini unutmayın.

4. Bölümlerin, istediğiniz üniversitelerdeki puan ve sıralama aralıklarını belirleyin.

İnternette bölümlerin puan ve sıralamaları hakkında araştırma yaparken, sizi yanlış yönlendirecek kaynaklar olabileceğini unutmayın. Bölümlerin puan ve sıralama bilgilerine ve merak ettiğiniz diğer tüm detaylara güvenilir bir kaynaktan göz atmak için buraya tıklayarak Yükseköğretim Program Atlası’nı ziyaret edebilirsiniz.

5. Özel yetenek sınavına girmenizi gerektirecek bölümlerden birini seçtiyseniz, koşulları ve sınav tarihlerini kontrol edin.

TYT’den ve üzeri puan alan adaylar, üniversitelerin özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden bölümlerine başvurabiliyorlar. Özel yetenek sınavlarının tarihleri için üniversitelerin resmi internet sitelerinde açıklanan tarihleri mutlaka kontrol etmeyi unutmayın.

6. Puanınıza ve ideallerinize uygun üniversitelerin ilgili bölümlerinden oluşan bir tercih havuzu oluşturun.

Bölümünüze karar verdiniz, üniversiteler hakkındaki araştırmalarınızı tamamladınız ve sıra tercih havuzunuzu oluşturmaya geldi. Tercih listenize mutlaka koymak istediğiniz bütün bölümleri bir araya getirin ve son kez gözden geçirin. Bu noktada oluşan havuzun yeterlilik durumuna göre yeni seçenekler oluşturmak ya da elemeler yapmak isteyebilirsiniz. 

7. Tercih havuzunuzu oluşturduktan sonra risksiz ve hedeflerinize uygun olarak sıralamanızı yapın.

Üniversite tercih sürecinin belki de en kritik ve titizlikle yapılması gereken işlemine geldiniz. Sıralama o kadar önemli ki, aslında girebileceğiniz bir üniversiteyi sıralamada doğru yere yerleştirmemek büyük bir hayal kırıklığıyla sonuçlanabilir. Ya da doğru bir sıralama giremeyeceğinizi düşündüğünüz bir üniversiteye girmenizi sağlayabilir.

Bu noktada garantici davranıp gireceğinizden % emin olduğunuz üniversiteleri yazmak isteyeceksiniz. Ancak çok istediğiniz ama olmayacağını düşündüğünüz seçenekleriniz varsa, bunları listenize eklemekten korkmayın. Bir vakıf üniversitesinde tercih indirimi alarak eğitim almak gibi bir planınız yoksa, ilk bir-iki sıraya hayallerinizi süsleyen ama sıralamanızın biraz üstünde kalan o üniversiteyi yazabilirsiniz.

Fakat burada listenin risksiz olması oldukça önemli. Bu sebeple, gireceğinizden emin olduğunuz üniversitelerden sonra, sıralama ve puanınızın altında kalan ve asla şüphe duymadığınız üniversiteleri de mutlaka listenize ekleyin. Tabii ki eğer o üniversitede okumak istiyorsanız.

8. Okumak istemediğiniz bir bölümün ya da gitmek istemediğiniz bir üniversitenin listenizde yer almamasına özen gösterin.

En önemlisi de, asla gitmek istemediğiniz bir şehre, üniversiteye ya da bölüme sadece üniversite kazanmış olmak için listenizde yer vermemek. İnanın ki hayatınızın bir yılını daha sınava hazırlanarak geçirmek, yapmak istemediğiniz bir şeye sizi hazırlayacak bir okulda eğitim almaya çalışmaktan kesinlikle daha iyi bir seçenek. Gözünüzü korkutsa ya da sizi strese soksa da, bunun aceleyle ya da mecburiyet ile alınacak bir karar olmadığını, söz konusu olan şeyin geleceğiniz olduğunu unutmayın. 

9. Vakıf üniversitesi tercih edecekseniz, burs ve indirim koşullarını araştırın.

Vakıf üniversiteleri, resmi internet sitelerinde tüm bölümlerinin burslu ve burssuz ücretlendirmelerine detaylı bir şekilde yer veriyor. Ödemeniz gereken ücretin yanında bursluluğun devam etmesi için gereken koşulları da mutlaka araştırmayı atlamayın. Aynı zamanda pek çok vakıf üniversitesinin ilk tercihlere verdiği ekstra indirimlerden de faydalanabilirsiniz. Tercihinizi yapmadan önce tüm bu detayları bildiğinizden emin olun.

Şehir değiştirmenizi gerektiren bir tercih yaptıysanız, gitme ihtimaliniz olan şehirleri ve yurt/öğrenci evi koşullarını araştırın.

Şehir dışında üniversite eğitimi almak tabii ki oldukça keyifli. Ancak hangi şehre gideceğinize karar vermeden önce iyi bir araştırma yapmanız gerektiğini unutmayın. Gideceğiniz üniversitenin yurt koşullarını araştırın. Şehirde var olan özel yurtlara göz atın, eğer bir evde kalmayı planlıyorsanız, kampüs çevresindeki bölgelerde kira koşullarına göz atın.

Aynı zamanda şehrin öğrenciler için sunduğu diğer koşullara, sosyal hayatın nasıl olduğuna da göz atmak isteyebilirsiniz. En önemlisi de, bu kararı almadan önce buna hazır olup olmadığınızı kendinize sormak olsun. Ailenizden, arkadaşlarınızdan ve yaşamaya alıştığınız şehirden uzakta yaşamayı istemeyebilirsiniz, bunun size kötü hissettirmesine izin vermeyin.

Tercih listenizde bulunan üniversitelerin danışma hatlarıyla ve rehber öğretmenleriniz ile iletişime geçmekten çekinmeyin.

Nihayetinde okumak istediğiniz bölüme, gitmek istediğiniz üniversiteye siz karar vereceksiniz. Ancak üniversitelerin danışma hatları ve rehber öğretmenleriniz gibi profesyoneller bu konuda çok deneyimliler ve kafanızdaki soru işaretlerini ortadan kaldırmanıza yardım edebilirler. Bu sebeple de sorularınızı sormaktan ve destek almaktan çekinmeyin.

Listenizde bulunan üniversitelerin kampüs yaşantısı ve sosyal faaliyetleri hakkında bilgi alın.

Kimileri için keyifli bir kampüs hayatı ve sosyal faaliyetler çok önemliyken kimileri bu konuyu pek de önemsemez. Hangi tarafta olduğunuza karar verip üniversite tercihi yapmadan önce bu konular hakkında fikir sahibi olmak, beklentilerinizi şekillendirmenize yardımcı olacaktır.

Üniversite eğitiminin kendi çabalarınız ile zenginleşecek bir süreç olduğunu unutmayın.

Şimdiye kadar aldığınız eğitimden çok farklı bir sürece başlayacağınızı bilmelisiniz. Artık ne kadar öğrenmek isterseniz o kadar öğreneceğiniz, kendinizi geliştirirken sınırları kendi başınıza çizeceğiniz bir döneme giriyorsunuz. Kişisel gelişimin yalnızca mesleki olarak yeterlilikten ibaret olmadığını bilmeli, ufkunuzu genişletmek için çalışmalı ve üniversiteyi yalnızca derslere girip çıkacağınız, sınavlardan geçer not alıp yola devam edeceğiniz bir yer olarak görmemelisiniz. Eğer böyle yaparsanız, hayatınızın en keyifli yıllarının kapısını da aralayabilirsiniz.

Aksaklıkları göz önünde bulundurarak tercih işlemlerinizi mümkünse son ana bırakmadan tamamlayın.

Kararınızı verdiniz, artık hazırsınız. Tercih işlemlerini son ana bırakmadan yapmak ise atacağınız en son ve en doğru adım diyebiliriz. Son günün son saatlerine bırakılmış bir tercih işlemi, yaşanması olası aksaklıklar sebebiyle size stres yaratacaktır. Bu sebeple de mümkünse biraz daha erken davranın, üniversite tercihleri devam ederken siz işinizi son ana bırakmayın. Buraya tıklayarak tercihlerin yapılacağı ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'ni ziyaret edebilirsiniz.

Üniversite tercihleri yapıldıktan sonra, sırada stresin yerini alan heyecanlı bekleyiş var.

Bu süreci de atlattıktan sonra artık en heyecanlı bekleyişlerden birini yaşamaya başlayacaksınız. Gelecek sonucun olumlu olması ve hayallerinizi gerçekleştirmeniz en büyük temennimiz ama sonuç ne olursa olsun asla kendinize kızmayın ya da pes etmeyin. Böyle bir durumda yapabileceğiniz en doğru şey ders çıkarmak ve daha iyisi için çalışmak olacaktır. Keza hiç kimsenin başarısı ve emekleri, tek bir sınavla yargılanacak kadar değersiz değildir.

Emoji İle Tepki Ver

31

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası