lohusalık tan sonra ne zaman adet olunur / Kürtaj sonrası ilk adet ne zaman gelir? - İstanbul Kadın Doğum Doktoru

Lohusalık Tan Sonra Ne Zaman Adet Olunur

lohusalık tan sonra ne zaman adet olunur

Doğumdan sonra ne zaman adet olunur? Doğumdan sonra adet olmak için ne yapmalıyım?

Parlayan ciltten vücudunuz için yeni bir takdire kadar, hamilelik hakkında sevilecek çok şey var. Diğeri ise adet döneminizden en az dokuz aylık bir özgürlüğe sahip olmanızdır. Ancak doğumdan sonra, muhtemelen adet döngünüzde neler olacağını merak ediyorsunuz. Konuyla ilgili tüm detayları derlediğimiz bu haberimizde "Doğumdan sonra ilk adet ne zaman görülür?" sorusu ile ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz. Peki, Doğumdan sonra ilk adet ne zaman görülür? Belirtileri nelerdir? Doğumdan sonra adet görmek için ilaç kullanılır mı? İşte konuyla ilgili bilmeniz gerekenler…

DOĞUM SONRASI ADET DÖNEMİ

Doğumdan sonra ilk adet kaç gün sürer? Sorusun birçok kadının merak ettiği konular arasında yer alsa da bu durum kişiden kişiye değişmektedir. Dikkat edilmesi gereken en önemli detay kişinin doğum sonrası kanamayla regl kanamasını birbirine karıştırmaması gereklidir. Adet döneminiz genellikle emzirip emzirmemenize bağlıdır. Ve tıpkı bebekten sonraki hayatınız gibi, hamilelikten sonraki dönemleriniz biraz farklı olabilir.

  • Doğumdan sonra adet olmak için ne yapmalıyım?

Emzirmiyorsanız, doğumdan yaklaşık altı ila sekiz hafta sonra döneminiz geri döner. Emzirirseniz, geri dönme süresi değişebilir. Özel emzirme uygulayanlar, emzirdikleri süre boyunca bir süreye sahip olmayabilir. "Özel emzirme" bebeğinizin sadece anne sütünüzü aldığını ifade eder. Ancak diğerleri için, emzirip etmediklerine bakılmaksızın birkaç ay sonra geri dönebilir.

Doğumdan sonra adetiniz hızla geri dönüyorsa ve vajinal doğum yapmışsanız, doktorunuz bebeğinizin ilk adet kanaması sırasında tampon kullanmaktan kaçınmanızı önerebilir.

Adet sancısı nasıl geçer? Adet ağrısı nasıl geçer, evde tedavisi var mı?

Çünkü vücudunuz hala iyileşiyor ve tamponlar potansiyel olarak travmaya neden olabilir. Altı haftalık doğum sonrası kontrolünüzde tampon kullanmaya dönüp dönemeyeceğinizi doktorunuza sorun.

  • Doğumdan sonra yumurtlama ne zaman başlar?

Tipik olarak, emziren kadınlar, vücudun hormonları nedeniyle dönemlerini hızlı bir şekilde almazlar. Anne sütü üretmek için gereken hormon olan prolaktin, üreme hormonlarını baskılayabilir. Sonuç olarak, döllenmek için yumurtayı yumurtlamaz veya bırakmazsınız. Bu işlem olmadan, büyük olasılıkla adet görmeyeceksiniz.

  • Adet dönemim anne sütümü etkiler mi?

Adet döneminiz geri döndüğünde, süt kaynağınızda veya bebeğinizin anne sütüne tepkisinde bazı değişiklikler görebilirsiniz. Vücudunuzun adet görmenize neden olan hormonal değişiklikler de anne sütünüzü etkileyebilir.

Örneğin, süt kaynağınızda bir azalma veya bebeğinizin ne sıklıkta hemşire istediği konusunda bir değişiklik görebilirsiniz. Hormon değişiklikleri anne sütünüzün bileşimini ve bebeğinize nasıl tattığını da etkileyebilir. Bununla birlikte, bu değişiklikler genellikle çok küçüktür ve bebeğinizi emzirme yeteneğinizi etkilememelidir.

  • Doğum kontrolü ne olacak?

Bazıları emzirmeyi doğal doğum kontrol yöntemi olarak kullanır. Üreme Sağlığı Uzmanları Derneği'ne göre, her 100 kadından 1'inden daha azı özel emzirme ile uğraşıyorlarsa her yıl hamile kalacaktır. Emzirme doğurganlığınızı azaltsa da, tekrar hamile kalmayacağınız konusunda kesin bir garanti değildir.

Buradaki anahtar, özel emzirme. Anne sütü dışında, emziren bebeğe sıvı veya katı madde verilmez. Su bile. Takviyeler veya vitaminler karışmaz ve bebeğe verilebilir. Bu tanıma uymayan emzirme başka bir gebeliğe karşı koruma sağlamayabilir.

Emziriyorsanız ve adet döneminiz geri dönüyorsa, artık hamile kalmaya karşı korunmuyorsunuzdur. Doğurganlığın geri dönüşünü tahmin etmenin zor olabileceğini de belirtmek önemlidir. Adet döneminiz başlamadan önce yumurtlayacaksınız, bu nedenle adet döneminiz geri dönmeden önce tekrar hamile kalmak mümkündür.

Emzirenler için güvenli ve etkili doğum kontrol yöntemleri mevcuttur. Bakır intrauterin cihaz (RİA), prezervatifler ve diyaframlar gibi hormonal olmayan seçenekler emzirme için her zaman güvenlidir.

Emzirme döneminde güvenli kabul edilen bazı hormonal doğum kontrol seçenekleri de vardır. Doktorunuz belirli doğum kontrolü türleri hakkında en son güncellemeleri sağlayabilir. Genel olarak, östrojen ve progestin içeren düşük dozlu kombinasyon hapları, doğumdan iyileştikten sonra güvenli kabul edilir. Sadece progestin içeren haplar emzirirken de güvenlidir.

  • doğumdan sonra ilk adet belirtileri

Adet döneminize tekrar başladığınızda, doğumdan sonraki ilk dönem, hamile kalmadan önceki dönemleriniz gibi olmayacaktır. Vücudunuz bir kez daha adet görmeye ayarlanıyor. Aşağıdaki farklılıklardan bazılarıyla karşılaşabilirsiniz:

  1. normalden daha güçlü veya daha hafif olabilen kramp
  2. küçük kan pıhtıları
  3. daha ağır akış
  4. durup başlamış gibi görünen akış
  5. artan ağrı
  6. düzensiz çevrim uzunlukları

Hamileliğinizden sonraki ilk dönem alışık olduğunuzdan daha ağır olabilir. Ayrıca, dökülmesi gereken uterus astar miktarının artması nedeniyle daha yoğun kramplar da eşlik edebilir. Döngünüzü sürdürdükçe, bu değişiklikler muhtemelen azalacaktır. Nadir durumlarda, tiroid problemleri veya adenomyozis gibi komplikasyonlar hamilelikten sonra ağır kanamaya neden olabilir. Adenomyoz uterus duvarının kalınlaşmasıdır.

İlk adet belirtileri nelerdir? En belirgin adet olma belirtileri nedir ve adet gecikmesi neden olur?

Hamilelikten önce endometriozisi olan kadınların doğumdan sonra daha hafif dönemleri olabilir. Işık dönemleri Asherman sendromu ve Sheehan sendromu olmak üzere iki nadir durumdan da kaynaklanabilir. Asherman sendromu uterusta skar dokusuna yol açar. Sheehan sendromuna, ciddi kan kaybının bir sonucu olabilecek hipofiz bezinize verilen hasar neden olur.

Doğumdan sonra ilk adet yoğunluğu, birçok kadın emzirme sırasında kanamalarında bir artış yaşar. Bunun sebebi, emzirmenin uyarmasıyla salgılanan hormonlardan kaynaklı olarak rahmin büzülmesi/kısalmasıdır. Doğumdan sonra ilk adet kanamasının çok olması oldukça doğal bir durumdur ancak yine de istisnai bir durum fark ettiğinizde mutlaka uzman bir doktora danışınız…

Hamilelik Belirtileri Nelerdir? İlk Hafta Ve Erken Hamilelik Belirtileri Kaç Günde Belli Olur, Ne Zaman Başlar?

Doğumdan sonra adet düzensizliği: Doğum sonra ne zaman adet olunur, adet olmak için ne yapmalıyım?

Hamile olan kadınların regl görmesi biter. Ancak doğumdan sonra tekrar regl olurlar. Doğumdan sonra adet olmak için uğraş veren bireyler vardır. Bazı bireylerde hemen adet olunmadığı bilinmektedir. Ancak doğum sonrası adet düzensizliği korkulacak bir şey değildir. Pek çok doğum yapmış kadın adet düzensizliği yaşamıştır. Peki doğumdan sonra ilk adet ne zaman gelir? Doğum sonrası adet düzensizliği nedir? Doğum sonrası adet olmak ile alakalı tüm ayrıntılar bu yazıda...

Doğumdan Sonra Adet Düzensizliği

Doğumdan sonra adet düzensizliği yaşamak oldukça normal ve doğal bir durumdur. Bu durumda yeni doğum yapmış annelerin endişelenmesine gerek yoktur. Eğer bebek emzirilmiyorsa, doğumdan yaklaşık altı ila sekiz hafta sonra adet dönemi geri döner. Emziriliyor ise, geri dönme süresi değişir. Özel emzirme uygulayanlar, emzirdikleri süre boyunca bir süreye sahip olmayabilirler. Bebeğini sadece emzirenlere özel emzirme denir. Doğumdan sonra adet hızla geri dönüyorsa ve vajinal doğum yapılmışsa, doktor ilk adet kanaması sırasında tampon kullanmaktan kaçılmasını önerebilir.

Doğumdan Sonra Ne Zaman Adet Olunur?

Doğumdan sonra hemen adet olmamak aslında çok normaldir. Ancak yeni anneler bu konuda endişelenebilirler. Adet kanaması, genellikle doğumdan sonra 8-16. haftalar arasında yeniden başlar ama bebek emziriliyorsa bu süre biraz daha uzayabilir. Bebek yalnız anne sütü ile besleniyorsa, genellikle ilk 6 ayda adetlerin başlaması beklenmez, başlarsa da düzensiz olacaktır. Bu durumda telaşlanmamalı, zamanla kanamaların düzene gireceğini bilmek gereklidir. Bazen 18 aya kadar adet kanamaları başlamayabilir. Hiç emzirmeyen annelerde ise adet kanaması, doğumdan sonraki 4-8. haftalarda başlar. Bu dönemdeki adet düzensizliği birçok değişkene bağlı olabilir. Emzirme sıklığı, emzirme süresi ve bebeğe ek besin verilip verilmemesi gibi.

Doğumdan Ne Kadar Sonra Adet Olunur?

Hamile bireyler doğum yaptıktan sonra ne zaman adet olacaklarını oldukça merak ederler. Hatta bu konu internette en fazla araştırılan konulardandır. Doğum sonrası regl kanamasının başlama zamanı, emzirmeyle bağlantılıdır. Doğum yapmış ve emziren annelerde daha geç, emzirmeyenlerde ise daha kısa süre sonra adet kanamaları başlar. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken konular; doğumundan sonraki kanamayla adet kanamasını karıştırmamaktır. "Loşia" olarak bilinen bu kanama, normal adet kanamasından biraz daha fazla olur ve altı hafta devam edebilir. Lohusalığın ilk günlerinde, kırmızı renkte olan bu akıntı, daha sonraki günlerde pembeye, kahverengiye ve daha sonra sarımsı beyaz renge döner. Loşia nın sona ermesinin ardından emzirmeye devam ediliyorsa adet kanamasının başlama süresi daha geç olabilir. Bunun sebebi emzirme nedeniyle salgılanan hormonlardır.

Doğumdan Sonra Ne Zaman Adet Görülür?

Yeni doğum yapan anneler çok merak etseler de regl dönemi doğumun hemen ardından düzelmez. Eğer anne bebeğini emziriyorsa adet kanaması 6 ay ya da 1 yıl sonra görülmektedir ve bu süreden sonra düzene biner. Bazen kadınlarda doğumun ardından 6 ay olmadan emzirse bile adet kanaması yaşanabilir ve bu durum normaldir. Fakat emzirme devam ettikçe adet kanamaları düzensiz seyredebilir. Eğer anne doğumdan sonra belli nedenlerden ötürü bebeğini emziremezse anne bu durumda 3 ay süre içinde adet görmeye başlayacaktır. Genelde adet kanamaları belli süreler sonra başlar. Fakat anne bebeği tamamen emzirmeyi bırakmadan kanamalar düzensiz görülebilmektedir.

Doğumdan Sonra Adet Ne Zaman Düzene Girer?

Doğumdan sonra anneler ne zaman adet olacaklarını oldukça merak ederler. Doğumun ardından adet olmak biraz zaman alabilir. Doğumun ardından ne zaman adet olunacağı bebeğin emzirilip emzirilmediğine göre değişmektedir. Emzirmeyen anneler 4-8 hafta içerisinde tekrar adet olmaya başlasalar da emziren annelerin tekrar adet olması neredeyse 1 yılı bulabilir. Adet olmaya başlayan annelerin adet düzenleri de hemen oturmayabilir. Bu durumda endişelenmek yersizdir. Oldukça normal bir durumdur.

Hizmetlerimiz

Doğum sonrası annelerin en çok merak ettiği bir diğer konu ise ne zaman adet görmeye başlarım?sorusudur. Emzirmeyen annelerin adeti en erken 2 hafta, en geç 6 haftayla başlar. Eğer bu süre daha çok uzarsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Emziren annelerde ise bebeğinizi emzirmeyi ne zaman bırakırsanız adetiniz de hemen hemen o zamanlarda başlayacaktır veya düzene girecektir.

Emziren anne ,bebeğini sütten kestiği halde adet kanaması başlamıyor ise mutlaka doktoruna haber vermelidir. Hamilelik döneminde, hormonların etkisiyle anne adayları adet görmezler. Bu hormonların etkisi eğer anne emziriyorsa 6 ay içinde adet görmeye başlayacaktır. Hamilelikten sonra yeniden adet gören anneler ilk 2 yada 3. adet dönemlerinde normalleşiyor ve düzene giriyor. Hamilelikteki hormonların etkisi hala geçmediğinden ilk 2-3 adet dönemi düzensiz oluyor. 3. adet döneminde ise genelde hormonların etkisi geçtiğinden dolayı normale dönüyor.

Sezeryan doğum veya normal doğum arasında adette fark olmamaktadır. Emziren annelerin adeti daha uzun süre sonra başlıyor. Çünkü süt salınımını sağlayan hormon adetinde gecikmesini sağlıyor. Bu dönemde anneler bir kez daha gebe kalabiliyor eğer ki korunulmuyor ise. Bundan dolayı cinsel ilişkide de korunulması gerekmektedir.

Adetiniz çok geç başlar ise veya çok düzensiz ise mutlaka doktorunuza danışın. Toparlayacak olursak doğum sonrası adet kişiden kişiye değişmektedir. Adet emziren annelerde daha geç başlarken, emzirmeyen annelerde en geç başlarken, emzirmeyen annelerde en erken 2, en geç 6 hafta sonra adet kanamaları başlayacaktır. Emziren annelerde ise hemen hemen bebek emmeyi bıraktığı zaman adet kanaması başlamaktadır.

Doğumdan sonra adet düzensizlikleri normaldir. Bu düzensizlikler hamilelik dönemindeki hormonları etkisinden dolayıdır. İlk 2-3 adet dönemi düzensiz olur ve sonra düzene oturur. Bu süre geçti ve hala adetiniz normale dönmediyse doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Emzirmeyen anneler doğumdan sonra en geç 6 hafta içinde hala adet kanaması görmelidir ise doktorlarına muayene olmalıdır. Emziren anneler ise emzirmeyi bıraktıktan sonra birkaç hafta içinde adet kanaması görmezler ise doktorlarına başvurmalıdır. Doğum şekli yani sezaryen doğum veya normal doğum adetin başlama tarihini değiştirmez. Sadece emzirmek veya emzirmemek değiştirir. Bunun nedeni ise tamamen hormonlardır.

Prolaktin hormon yani süt salınımını gerçekleştiren hormonun böyle bir yan etkisi bulunmaktadır. Emziren anne adet görmediğinden dolayı, yeniden hamile kalmak daha kolaydır ve kolay anlaşılmaz adet kanaması olmadığı için.

Doğum Sonrasında Görülen Kanamalar Kabusunuz Olmasın!

Doğum Sonrasında Görülen Kanamalar Kabusunuz Olmasın!

 “Lohusalık döneminde belirli bir seviyeye kadar kanama normal kabul edilir ama bazı durumlarda bu kanamalar, çeşitli rahatsızlıkların göstergesi de olabilir” diyen Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cihan Karadağ, merak edilenleri anlattı.

Lohusa kanaması olarak da bilinen doğum sonrası kanamalar, doğumdan sonra rahmin yeniden toparlanma aşamasında normal kabul edilir. Yaklaşık 6 hafta kadar sürebilen normal lohusa kanaması ilk günlerde yoğun bir regl kanaması şeklinde olur ve gittikçe pembeleşir, kahverengi lekelenmelere dönüşür ve 6 haftanın sonunda tamamen bitmesi beklenir.

Doğum Sonrası Kanamalar Neden Olur?

Bebeğin doğumundan sonra yeniden küçülmeye ve toparlanmaya başlayan rahmin belirli bir süre boyunca kanaması normaldir. Doğumun hemen ardından rahim kasılmaya devam ederek rahim damarlarını sıkıştırır ve bu sayede kanama zamanla durur.

Ne Kadar Sürer?

Doğumdan sonra görülen kanamaların 6 hafta kadar sürmesi beklenir. Sezaryen doğumların ardından bir miktar daha fazla kanama görülmesi normaldir.

Hangi Durumlarda Çok Fazla Olur?

Doğum sırasında ya da sonrasında meydana gelen bazı sorunlar nedeniyle rahim kaslarının doğru bir şekilde kasılamamasına ‘uterin atoni’ denilir ve aşırı kanamaların nedeni genellikle atonidir. Rahmin aşırı gerilmesine neden olan durumlar (çoğul gebelik, iri bebek, suyun fazla olması, çok hızlı veya çok uzun süren doğumlar, miyomlar vs) sebebiyle rahim kasılmaları düzenli bir şekilde gerçekleşemeyebilir ve bu durumda daha fazla kanama meydana gelebilir. Rahim içinde plasenta parçaları kalması durumunda da aşırı kanama görülebilir, böyle bir durumda kürtaj işlemi uygulanarak rahim içindeki fazla dokular temizlenebilir. Doğum sırasında çeşitli nedenlerle epizyotomi, forceps veya vakum işlemi uygulandıysa, perine bölgesinde ciddi yaralanmalar meydana gelmiş olabilir ve bu da ikincil kanamalara neden olarak kanama miktarını artırır. Pıhtılaşma bozukluklarına bağlı olarak da fazla miktarda doğum sonrası kanama görülebilir.

Tedavisi Nedir?

  • Rahmin sertleşmesini sağlamak için dışarıdan masaj uygulanabilir. Ebeniz veya doktorunuz nasıl yapılacağını size gösterebilir.
  • Doğumun hemen ardından çeşitli ilaçları verilerek rahim kasılmalarının düzene girmesi desteklenebilir.
  • Rahim içinde kalan parçalar için kürtaj işlemi uygulanabilir.
  • Vajinada ya da rahim ağzında oluşan yırtıklar varsa dikiş atılabilir.

 

Doğum Sonrası Kanamaları İçin Neler Yapılmalı?

  • Kanama miktarı dikkatle takip edilmeli, doktorun normal olacağını söylediği miktardan fazla kanama tespit edilirse hemen bir uzmana başvurulmalı.
  • Normal kanama devam ederken tampon kullanılmamalı, yoğun kanamalar için üretilmiş pedlerden kullanılmalı.
  • Vajinal hijyene özen gösterilmeli. Yoğun kanamanın olduğu günlerde enfeksiyon riski de artabileceğinden genital bölgenizi temiz tutmalısınız. Ancak vajina kanalını herhangi bir hijyen ürünü ile yıkamaktan kaçının, sadece bol ve ılık su kullanın.

Benzer Yazılar

Hamilelik Cinsel İsteği Nasıl Etkiler?
Hamilelik Cinsel İsteği Nasıl Etkiler?

Hamilelik döneminde kadınlar cinsel isteklerinin değiştiğini söylemektedir. Bazı kadınlar cinsel isteklerinin arttığını bazı kadınlar ise bu durumun aksine azaldığını söylemektedir. Cinsel isteğin değişmesi kadınların hamilelik döneminde değişen hormonların, duyguların farklılaşması ile farklılaşmaktadır.

Devamı

Miyom Embolizasyonu Nedir?
Miyom Embolizasyonu Nedir?

Miyom, kadınlarda sıkça karşılaşılan iyi huylu tümörlere verilen isimdir. Genellikle 30-40 yaş arasındaki kadınların yaklaşık %25-%50’sinde görülür. En önemli risk faktörleri; hiç doğum yapmamış olmak, genetik faktörler, obezite ve siyah ırktır.

Devamı

Gebelikte Oruca Dikkat!
Gebelikte Oruca Dikkat!

Ramazan ayı ruhen ve bedenen arınma ayı olmakla birlikte yaz aylarında nefsin tutulması gereken süre 17 saatten fazladır. Bu süreye adaptasyon ilk günlerde gebe olmayan insanlar için dahi kolay olmazken gebelerin bu kadar uzun süre yemek yemeden, su içme

Devamı

Genital Estetik Nedir?
Genital Estetik Nedir?

Genital estetik, dış genital organların kendi içerisindeki bölümlerinin birbirine daha uyumlu hale getirilmesi işlemidir. Bölümlerin birbirine olan uyumsuzlukları, hastalarda sıklıkla estetik açıdan sorunlar yaratabilmektedir. Oluşan bu sorunlar genital estetik ile düzeltilebilmektedir.

Devamı

Kızlık Zarı Dikimi
Kızlık Zarı Dikimi

Kızlık zarı dikimi, bekaretini kaybetmiş kadınların tekrar ilişkiye girdiklerinde kanama olması açısından yapılan bir ameliyattır.

Devamı

Gebelik Döneminde Ağrı Kesici Kullanımına Dikkat
Gebelik Döneminde Ağrı Kesici Kullanımına Dikkat

Annenin içgüdüsel olarak çocuğunu koruyup kollaması, gebe kalındığı anda başlayıp hayat boyu devam eder. Bebek ana rahmine düştüğü andan itibaren bütün ihtiyaçlarını plasenta ve göbek kordonu yolu ile annesinden karşılar.

Devamı

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır