gediz elektrik para iadesi / gediz elektrik fatura iadesi - 25/06/ - funduszeue.info

Gediz Elektrik Para Iadesi

gediz elektrik para iadesi

Elektrik Dağıtım Firmaları Tarafından Tahsil Edilen Güvence Bedellerinin Güncellenerek Geri Ödenmesi Halinde Endeks Farklarının Vergisel Boyutu

İbrahim Döner
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
[email protected]



I-GİRİŞ

Değerli okurlar, bu makalemde elektrik piyasasında uygulanan güvence bedelinin ne olduğunu, güvence bedeli hesaplamasının nasıl yapıldığını, güvence bedelinin geri ödemesinde oluşan endeks farklarının vergi usul kanunu, kurumlar vergisi kanunu, KDV kanunu açısından vergisel boyutunu değerlendirerek, alınan güvence bedellerinin tedarik şirketleri ve tüketiciler açısından nasıl muhasebeleştirileceğine değineceğim.

Güvence bedeli elektrik piyasası tüketici hizmetleri yönetmeliğine göre alınmaktadır. Perakende satış lisansı sahibi tüzel kişi kullanım yerinin değişmesi, perakende satış sözleşmesinin sona ermesi, sözleşmenin feshi halinde, müşterinin elektrik enerjisi tüketim bedelini ödememesi ihtimaline karşılık olarak borcuna mahsup etmek üzere satış sözleşmesi yapılırken tedarik şirketleri tarafından mekanik sayaç kullanan abonelerden alınan bedeldir.

Tüketilen enerjinin bedeli, okunan sayaç değerine göre faturanın düzenlenip ilgilisine gönderilmesi için geçen süre ile fatura son ödeme tarihi göz önüne alındığında, tüketilen elektriğin bedeli tüketim yapıldıktan en az bir ay gibi bir süre sonra tahsil edilebilmektedir. Bu nedenle, tedarik şirketinin müşteriden sürekli enerji bedeli alacağı bulunmaktadır. Bu bedel, tedarik şirketinin alacağının güvence altına alınması bakımından yaklaşık iki aylık tüketim bedeli tutarı kadar hesaplanarak nakit olarak tahsil edilmektedir. Mal veya hizmet üretim amaçlı elektrik aboneleri güvence bedeli olarak nakit yerine banka kesin teminat mektubu da verebilmektedirler.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) güvence birim bedelini yıllık olarak belirler. Güvence bedelleri ulusal düzeyde tüm görevli elektrik şirketleri tarafından uygulanır.

Abone türlerine göre güvence bedelleri birim başına aşağıdaki tabloya göre hesaplanmaktadır.

Yılı Elektrik Güvence Bedeli Tarifesi

Abone Grubu

Güvence birim bedeli

Mesken, şehit ailesi ve muharip gaziler

23,70 TL/kW

Ticarethane ve Sanayi

63,70 TL/kW

Tarımsal sulama ve aydınlatma

31,90 TL/kW

II -GÜVENCE BEDELİNİN HESAPLANMASI

Tüketicinin güvence bedelinin hesaplanmasına esas olacak güç (kW) miktarı, tüketicinin tabi olduğu tarife sınıfına göre belirlenmektedir.

Tek terimli tarife sınıfına tabi tüketicilerde bağlantı gücü,

Çift terimli tarife sınıfına tabi tüketicilerde ise sözleşme gücü (talep edilen güç) dikkate alınarak hesaplama yapılır.

Güvence bedeli, EPDK tarafından belirlenen birim fiyat ve tesisatın bağlantı gücünün (sayaç bağlantı gücü) çarpımı sonucunda bulunarak hesaplanır.

Tek terimli perakende satış tarifesinde güvence bedeli hesaplama formülü aşağıdaki gibidir.

Kurulu güç X 0,6 X EPDK tarafından belirlenen güvence birim bedeli

Çift terimli perakende satış tarifesinde güvence bedeli hesaplama formülü ise şu şekilde olacaktır.

Sözleşme gücü X EPDK tarafından belirlenen güvence birim bedeli

Güvence bedelleri, TÜİK tarafından yayınlanan TÜFE değişim oranları dikkate alınarak kurum kararı ile belirlenir. Kurum gerekli görmesi halinde her bir görevli tedarik şirketi için farklı güvence bedelleri belirleyebilir.

Hesaplanan güvence bedeli sözleşme başvurusunda ödenmesi gerekmektedir. Bu yüzden güvence bedelinin ne kadar tutarda olduğunu öğrenmek için sayacın bağlantı gücünün bilinmesi gerekmektedir.

Sayaç bağlantı gücü konutlarda 5 kilowattan daha düşük olamaz. Bu nedenle,

yılı için bir konut abonesinin ödemesi gereken güvence bedeli en az (23,70 TL/KW X 5 KW) = ,50 TL olacaktır

A) GÜVENCE BEDELİNİN İADESİ

Sözleşmenin feshi, sona ermesi veya eski sayacın ön ödemeli sayaçla değiştirilmesi durumunda güvence bedeli iade edilir.

Güvence bedelinin iadesinde öncelikle görevli tedarik şirketince tahsil edilen nakit güvence bedeli güncelleme oranı kullanılarak güncellenir. Elektrik tedarik şirketi güvence bedelini abonelik iptalinden sonraki 5 iş günü içerisinde nakit olarak ya da banka hesabına havale yoluyla iade eder. Tüketiciden banka kesin teminat mektubu alan tedarik şirketi, borcunu ödeyen tüketiciye borç bittiği anda teminat mektubunu iade eder. Güvence bedelinin iadesi için borcun ödenmesi dışında herhangi bir koşul ileri sürülemez ve belge istenemez.

B) GÜVENCE BEDELİ ALINMAYACAK TÜKETİCİLER

  • Ön ödemeli sayaç tesis eden tüketiciler.
  • 27/7/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Genel Aydınlatma Yönetmeliği kapsamında olan yerler.
  • 12/4/ tarihli ve / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamındaki ibadethanelere ilişkin abonelikler.

III- GÜVENCE BEDELLERİNİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ

Güvence bedellerini tahsil eden tedarik firmaları, bu bedelleri EPDK’ nın her yıl belirlediği birim güvence fiyatı üzerinden abonelik anında tahsil etmektedirler. Bu bedeller abonelik iptal olduğu anda enflasyon verilerine göre aboneliğin iptal olduğu gün güncellenerek tüketiciye iade edilmektedir.

Güvence bedelleri genelde kısa ve uzun vadeli olarak tedarik firmalarının mali risklerini bertaraf etmek için teminat olarak alınmaktadır. Güvence bedelleri tedarik firmaları için geri ödeme şartı olduğundan, tedarik şirketleri alınan güvence bedellerini yasal defterlerine yükümlülük/borç olarak muhasebeleştirmelidirler.

Güvence bedellerini abonelerden tahsil eden tedarik firmaları tek düzen hesap planında vadelerine göre / Alınan Depozito ve Teminatlar hesabına kayıt etmelidirler.  

Muhasebe uygulama genel tebliğine göre bu hesap kalemlerinin işleyiş tarzı ve açıklamaları aşağıdaki şekilde yapılmıştır.

Alınan Depozito ve Teminatlar

Üçüncü kişilerin belli bir işi yapmalarını, aldıkları bir değeri geri vermelerini sağlamak amacıyla ve belli sözleşmeler nedeniyle gerçekleşecek bir alacağın karşılığı olarak alınan depozito ve teminat niteliğindeki değerlerin izlendiği hesaptır.

İşleyişi

Alınan depozito ve teminatlar bu hesabın alacağına, geri verilenler veya hesaba sayılanlar borcuna kaydedilir.

Alınan Depozito ve Teminatlar

Alınan Depozito ve Teminatlar hesabında alış amaçları belirtilen depozito ve teminattan vadeleri bir yıldan fazla olan kısımları bu hesap kapsamına girer.

İşleyişi:

Alınan depozito ve teminatlar bu hesabın alacağına, geri verilenler veya hesaba sayılanlarla, geri verilmemiş bilanço gününde vadeleri bir yılın altına düşenler bu hesabın borcuna yazılarak “ Alınan Depozito ve Teminatlar Hesabı”na aktarılarak kapatılır.

Güvence bedelinin tedarik şirketleri tarafından geri ödeneceği ve hesabın yer aldığı grup dikkate alındığında alınan güvence bedellerinin bir borç olduğu net olarak anlaşılmış olacaktır.

Güvence bedeli ödemesi yapan tüzel kişi aboneler ise, güvence bedellerini bir alacak olarak değerlemelidirler. Güvence bedeli ödemesi yapan aboneler alacaklı olduklarından güvence bedellerini 126/ Verilen Depozito ve Teminatlar hesabında muhasebeleştirmelidirler.

IV-GÜVENCE BEDELLERİNİN DEĞERLEMESİ

Vergi Usul Kanunu’nun maddesinde borçların mukayyet değerleri ile değerleneceği, mevduat veya kredi sözleşmelerine müstenit borçlar değerleme gününe kadar hesaplanacak faizleriyle birlikte dikkate alınacağı hüküm altına alınmıştır.

Vergi usul kanununun maddesinde ise mukayyet değerin, bir iktisadi kıymetin muhasebe kayıtlarında gösterilen hesap değeri olduğu belirtilmiştir.

Söz konusu tanımlanan hükümlerin birlikte değerlendirildiğinde tahsil eden açısından güvence bedellerinin bir borç mahiyetinde olacağı bu yüzden de mukayyet değerleri ile değerlenmesi gerektiği ortaya çıkacaktır.

Güvence bedellerinin ne şekilde değerleneceğine ilişkin olarak dağıtım firmaları tarafından Maliye Bakanlığı Diyarbakır Vergi Dairesi Başkanlığı’ndan bilgi talep edilmiş, ilgili daire tarih, [/48] sayılı özelge ile güvence bedellerinin Vergi Usul Kanunu’nun maddesi uyarınca mukayyet değer ile değerlenmesi ve bunların da bir borç olarak yasal defter kayıtlarında gösterilmesi gerektiğini belirtmiştir.

Güvende bedeli ödemesi yapan tüketiciler tedarik firmalarından alacaklı olmaktadırlar. Vergi usul kanunun maddesi gereği alacaklarında mukayyet değer ile değerlemesi gerekmektedir. Güvence bedeli ödemesi yapan tüzel kişi veya kurumlarında güvence bedellerini mukayyet değer ile değerleyip yasal kayıtlarında da alacak olarak göstermeleri gerekmektedir.

A) DAĞITIM FİRMALARI TARAFINDAN TAHSİL EDİLEN GÜVENCE BEDELLERİNİN GÜNCELLENEREK GERİ ÖDENMESİ HALİNDE, ENDEKS FARKI OLUŞMASI DURUMUNDA, OLUŞAN ENDEKS FARKLARI DAĞITIM FİRMALARI TARAFINDAN GELİR YAZILABİLİR Mİ?

Elektrik tedarik firmaları tarafından abonelerden alınan güvence bedellerinin Alınan Depozito ve Teminatlar hesabında takip edilmesi mümkün olup, banka mevduat veya yatırım araçlarında değerlendirilmesi halinde gelir elde eden firmaların elde edilen gelirleri kurum kazancına dahil ederek vergilendirmesi gerekmektedir.

Tedarik şirketi tarafından  tahsil edilen güvence bedellerinin aboneliğin kapatılması durumunda, güncelleştirilerek iade edilmesi durumunda fark tutarlarının alacak faizi olarak değerlendirilmesi ve vergi mükellefiyeti bulunanların işletmeleri ile ilgili olan ödemeleri gelir olarak dikkate almaları gerekmektedir.

Vergi mükellefi olmayanlar ise endeks farklarını menkul sermaye iradı geliri olarak değerlendirmeleri ve elde edilen endeks farkı gelirinin, menkul sermaye iratları için belirlenen yıllık beyan sınırını aşması halinde tamamını yıllık beyanname ile beyan etmesi gerekmektedir.

B) DAĞITIM FİRMALARI TARAFINDAN TAHSİL EDİLEN GÜVENCE BEDELLERİNİN GÜNCELLENEREK GERİ ÖDENMESİ HALİNDE, ENDEKS FARKI OLUŞMASI DURUMUNDA OLUŞAN ENDEKS FARKLARI DAĞITIM FİRMALARI TARAFINDAN GİDER YAZILABİLİR Mİ?

Alınan güvence bedellerinin enflasyona karşı korunması ve güvence bedelini ödeyen abonelerin enflasyon karşısında zarara uğramalarını önlemek açısından tahsil edilen tutarların iadesinde enflasyon endekslerine göre güncellenerek abonelerden alınan güvence bedelleri nakit olarak iade edilmektedir.

Ancak söz konusu güvence bedellerinin abonelik sözleşmesinin iptali nedeniyle abonelere güncelleştirilmiş değeri üzerinden iadesi halinde, güncelleştirme nedeniyle ilave olarak iade edilen tutar, iadenin yapıldığı dönemde kurum kazancının tespitinde gider olarak yazılabilecektir.

Öte yandan, abonelik sözleşmeleri aktif olan abonelerden alınan güvence bedelleri için bir güncelleştirilme yapılmayacak olup bu bedellere ilişkin olarak herhangi bir fark oluşmayacağından kurum kazancı tespitinde gider olarak indirilmesi söz konusu olmayacaktır.

C) GÜVENCE BEDELLERİNE İLİŞİKİN OLUŞAN ENDEKS FARKLARI KATMA DEĞER VERGİSİNE TABİ MİDİR?

sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun birinci maddesinin birinci fıkrasının bir numaralı bendinde; ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.

Buna göre, elektrik abonelerinden tahsil edilen güvence bedellerinin aboneliğin kapatılması halinde tedarik şirketi tarafından güncellenerek geri ödenmesi işlemi bir teslim veya hizmet ifası kapsamına girmemektedir. Bu durumda tedarik şirketi tarafından iade edilen güvence bedeline katma değer vergisi uygulanmayacaktır.

V- SONUÇ VE DEĞERLENDİRME

Elektrik dağıtım firmaları tarafından tahsil edilen ve iadesi belli koşullara bağlı olan güvence bedelleri tahsil eden tedarik firması tarafından bir borç, ödeyen tüketici tarafından ise bir alacak olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu borç ve alacaklar ise dönem sonlarında Vergi Usul Kanunu’nun değerleme hükümleri çerçevesinde mukayyet değerleri ile değerlenecektir.

Maliye Bakanlığı’nın görüşüne göre, güvence bedeline ilişkin olarak yapılacak güncelleştirme işlemi neticesinde ortaya çıkan endeks farklarının ancak güvence bedelinin iadesini gerektiren koşulların gerçekleşmesi halinde ve tahakkuk ettiği dönemde güvence bedelini tahsil eden dağıtım firması tarafından gider, ödeyen abone açısından ise gelir olarak kayıtlara alınması gerekmektedir.

Kaynakça:

Elektrik piyasası tüketici hizmetleri yönetmeliği

funduszeue.info

Kaynak: funduszeue.info
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemizekayıt olun.

>> Vergi Affı Rehberi ( Soru - Cevap) Ücretsiz E-Kitap:hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM

Güvence Bedeli Sorgula

1. Veri Sorumlusunun Kimliği

Ege Perakende Enerji Satış ve Ticaret AŞ (“Ege Perakende” veya “Şirket”) olarak kişisel verilerinizin güvenliği ve gizli tutulması hususunda azami hassasiyet göstermekteyiz. Bu bilinçle ve sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) nezdinde veri sorumlusu sıfatıyla, elde ettiğimiz kişisel verilere ilişkin Kanun’a uygun hareket edebilmemizi teminen aydınlatma yükümlülüğü kapsamında aşağıdaki hususları bilgilerinize sunuyoruz: Ödeme hizmetlerinin sunulması açısından veri sorumlusu sıfatıyla TURK Elektronik Para A.Ş. (“Turk Para”) tarafından elde edilen kişisel verilere ilişkin Kanun’a uygun hareket edebilmemizi teminen aydınlatma yükümlülüğü kapsamında aşağıdaki hususları bilgilerinize sunuyoruz.

2. Kişisel Verilerin İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz, Ege Perakende tarafından sunulan hizmet ve ticari faaliyete ilişkin olarak değişkenlik gösterebilmekle beraber Şirketimiz tarafından hizmetlerin en iyi şekilde sunulabilmesini sağlamak maksadıyla işlenmektedir. Bu kapsamda;

Şirketimizin gerçek kişi müşterisi/ tüzel kişi veya gerçek kişi tacir müşterilerinin çalışanı/irtibat kişisi/ortağı/yetkilisi ve bazı hallerde veli/vasi/temsilci, kefil, potansiyel müşterisi iseniz:

Kişisel verileriniz (kimlik, iletişim, müşteri işlem bilgileri) ile özel nitelikli kişisel verileriniz (gerçek kişi müşterilerin paylaşması halinde kimlik belgelerinde yer alan din, kan grubu bilgileri dolaylı olarak kimlik ve/veya ehliyet sureti aracılığıyla temin edilebilmektedir.

Kimlik, iletişim ve finansal bilgi verileriniz, elektronik para kuruluşu sıfatıyla sunulan her türlü ürün ve hizmette kullanılması, TURK Para tarafından yürütülen ticari faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için ilgili iş birimleri tarafından gerekli çalışmaların yapılması ve buna bağlı ticari ve/veya iş stratejilerinin planlanması, iş süreçlerinin ve sözleşme süreçlerinin yürütülmesi, TURK Para nezdinde yapılan veya aracılık ettiği işlemlerde işlem yapılmadan önce işlem yapanlar ile nam veya hesaplarına işlem yapılanların kimliklerinin tespit edilmesi amaçlarıyla,

TURK Para’nın hukuki yükümlülüğüne ilişkin hukuki sebebe dayalı olarak; Kimlik, iletişim ve finansal bilgi veriniz BDDK, TCMB ve MASAK gibi TURK Para’nın bilgi verme yükümlülüğü olan kamu kurumlarınca istenilen bilgilerin saklanması, raporlanması ve bu kurumların bilgilendirilmesi, amaçlarıyla işlenmektedir.

Tüzel kişi veya gerçek kişi tacir/tedarikçilerimizin/ iş ortaklarımızın/alt yüklenicilerimizin çalışanı/irtibat kişisi/ortağı/yetkilisi iseniz:

Kişisel verileriniz (kimlik, iletişim, finansal, özlük) ile paylaşılması halinde özel nitelikli kişisel verileriniz (sağlık, ceza mahkûmiyeti verileri) sözleşme süreçlerinin, mal ve hizmet satış süreçlerinin, hukuk, finans ve muhasebe işlerinin takibinin, risk yönetimi süreçlerinin yürütülmesi, iş sağlığı ve güvenliği süreçlerinin, iş faaliyetlerinin yürütülmesi/denetimi, performans değerlendirme süreçlerinin yürütülmesi, talep halinde yetkili, kişi, kurum ve kuruluşlara bilgi verilmesi, iletişim faaliyetlerinin yürütülmesi, bilgi güvenliği süreçlerinin yürütülmesi amaçları ile de işlenebilecektir.

Ayrıca,

  • Şirketimizin işyerlerini ziyaret etmeniz halinde kimlik veriniz, fiziksel mekân güvenliği veriniz, fiziksel mekân güvenliğinin temini, ziyaretçi kayıtlarının oluşturulması ile Ege Perakende politika ve prosedürlerine uyum sağlanabilmesi,
  • İnternet sitemizi ziyaret etmeniz halinde işlem güvenliği verileriniz sayılı Kanun gereğince mevzuattan kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesi amacıyla elektronik ortamda oluşan log kayıtlarının tutulması, Ege Perakende politika ve prosedürlerine uyum sağlanabilmesi ve bilgi güvenliği süreçlerinin yürütülmesi,
  • Şirketimiz tarafından ücretsiz sağlanan kablosuz ağ sistemine giriş yapmanız halinde kimlik, iletişim ve işlem güvenliğine ilişkin kişisel verileriniz sisteme erişiminizin sağlanması, mevzuattan kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesi, sistemin hukuka ve ahlaka aykırı kullanımlarının önlenmesi, Ege Perakende’nın politika ve prosedürlerine uyum sağlanabilmesi ve bilgi güvenliği süreçlerinin yürütülmesi amaçlarıyla bağlantılı sınırlı ve ölçülü olarak işlenebilecektir.

Kişisel verileriniz ayrıca fiziki arşivler ve bilişim sistemlerine nakledilerek hem dijital hem fiziki ortamlarda muhafaza edilebilecektir.

3. İşlenen Kişisel Verilerin Kimlere ve Hangi Amaçlar ile Aktarılabileceği

Kişisel verileriniz TURK Para tarafından Kanun’un 5 maddesinin atıfta bulunduğu “Veri sorumlusunun hukuki yükümlülüğünü yerine getirebilmesi için zorunlu olması” hukuki sebebine dayanılarak, talep halinde sayılı Kanun ve diğer mevzuat hükümlerinin izin verdiği kişi veya kuruluşlar; BDDK, MASAK, TCMB ve bunlarla sınırlı olmamak üzere ilgili kamu tüzel kişilerine, adli makamlar veya ilgili kolluk kuvvetlerine aktarılabilecektir.

TURK Para tarafından “bir sözleşmenin kurulması veya ifasıyla doğrudan doğruya ilgili olması kaydıyla, sözleşmenin taraflarına ait kişisel verilerin işlenmesinin gerekli olması” veya “ ilgili kişinin temel hak ve özgürlüklerine zarar vermemek kaydıyla, veri sorumlusunun meşru menfaatleri için veri işlemesinin zorunlu olması” şeklindeki veri işleme şartları çerçevesinde siz kullanıcılara ilişkin kimlik verisi, iletişim verisi, finansal bilgi verisi TURK Para tarafından ana hissedarı, doğrudan/dolaylı yurtiçi iştiraklerine, elektronik para ihracı faaliyetlerimizi yürütmek üzere işbirliği yaptığı Ege Perakende’ye aktarılabilecektir.

TURK Para tarafından rızanız doğrultusunda Kanun’un 9 maddesinde belirtilen rıza alınmasına yer olmayan durumlar hariç olmak üzere, kimlik verisi, iletişim verisi, finansal bilgi verilerinizin tarafınıza hizmet sunulması amacıyla, Şirket ile iletişime geçilmesi amacıyla kullanılan e-posta hizmetleri kapsamında yurt dışına aktarılması için açık rızanız talep olunmaktadır.

4 Kişisel Veri Toplamanın Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, işbu Aydınlatma Metni’nin 2 maddesinde açıklanan amaçlar ile Kanun’da öngörülen temel ilkelere uygun olarak Kanun’un 5 maddesinde belirtilen; sözleşmenin ifası, hakkın tesisi, kullanılması veya kurulması, veri sorumlusunun meşru menfaati ve açık rızanızın bulunması hukuki sebeplerine dayalı ve bunlarla sınırlı olarak; otomatik veya otomatik olmayan yöntemlerle, işvereniniz tarafından veya tarafınızca doğrudan elektronik posta adresimiz vasıtasıyla iletilen sözlü veya yazılı bilgiler, Şirket faaliyetleri kapsamında kullanılan uygulama ve yazılımlar ile kamera devre kamera sistemleri kayıtları aracılığıyla toplanabilmektedir.

TURK Para tarafından;

Turk Para tarafından size ait Kimlik Verisi, İletişim Verisi, Finansal Bilgi Verisi Kanun’un 5 maddesinde yer alan “bir sözleşmenin kurulması veya ifasıyla doğrudan doğruya ilgili olması kaydıyla, sözleşmenin taraflarına ait kişisel verilerin işlenmesinin gerekli olması” veya “ilgili kişinin temel hak ve özgürlüklerine zarar vermemek kaydıyla, veri sorumlusunun meşru menfaatleri için veri işlenmesinin zorunlu olması” hukuki sebeplerine dayanılarak Turk Para internet sitesi üzerinden iletişim formu/kampanya formu/başvuru formu veya Turk Para’nın call center merkezi vasıtasıyla toplanarak otomatik veya telefon kaydı alınması yollarıyla işlenmektedir.

5. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11 maddesi kapsamındaki taleplerinizi, “Veri Sorumlusuna Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ” uyarınca Ege Perakende için Anadolu Caddesi No: 41/ Bayraklı, İzmir adresine; yazılı olarak ve kimlik teyidinizin yapılması sağlanarak bizzat iletebilirsiniz. TURK Para için Mersis No’lu TURK Elektronik Para A.Ş.’nin Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi Sokak No: 5 ÇANKAYA/ANKARA adresine yazılı olarak veya kayıtlı elektronik posta aracılığıyla [email protected] adresine iletebilirsiniz.

Şirketimiz, Kanunu’nun 13 maddesine uygun olarak, başvuru taleplerini, talebin niteliğine göre ve en geç 30 (otuz) gün içinde sonuçlandıracaktır. İşlemin maliyet gerektirmesi halinde, Kişisel Verilerin Korunması Kurulu tarafından belirlenen tarife uygulanacaktır. Talebin reddedilmesi halinde, red nedeni/nedenleri yazılı olarak veya elektronik ortamda gerekçelendirilecektir. Başvuru taleplerinin değerlendirme sürecine ilişkin detaylı bilgiyi Şirketimiz Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası’nda bulabilirsiniz.

Elektrik abonelik iptali para iadesi ne kadar ?" height="" src="funduszeue.info" width="">

DAMGA VERGİSİ

Damga verigisi elektrik satış sözleşmesinden doğar ve güvence bedelinin binde 9,48'i oranında alınır. Sonuçta, sözleşme için ödemeniz gereken damga vergisi tutarı da güvence bedeline bağlı olarak değişecektir. Yukarıdaki tabloda güvence bedeli arttıkça damga vergisinin de arttığı gözlemlenebilir.

Elektrik abonelik kapatma işlemi nasıl yapılır? </p>
            <span class=nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası