laboratuvar cam malzemeleri ve isimleri / CAM MALZEMELER / GLASSWARE - Balmumcu Kimya

Laboratuvar Cam Malzemeleri Ve Isimleri

laboratuvar cam malzemeleri ve isimleri

Kimya Laboratuvarında Kullanılan Bazı Temel Malzemeler

Kimya laboratuvarlarında yapılan deneyler sırasında doğan ihtiyaçlar doğrultusunda yeni icatlar ortaya çıkmıştır. Deneylerde kullanılan malzemeleri muhafaza etmek, farklı işlemler uygulamak, aktarmak, karıştırmak, ayırmak amacıyla farklı ekipmanlar kullanılmaktadır. Temel araçları ve ne amaçla kullanıldığını bilmek deney yaparken hatadan kaçınabilmek için oldukça önemlidir.

Laboratuvarda Bulunan Temel Araç Gereçler

Kimya laboratuvarında deneye başlamadan önce yapılacak deney ile ilgili teorik bilgiler ve kullanılacak malzemeler hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Deneylerde kullanılan laboratuvar temel araç gereçleri aşağıda tanıtılmıştır.

Beherglas

Yüksek sıcaklığa dayanıklı temper camdan üretilen beherglas, çözelti hazırlama, maddelerin karıştırılması, aktarılması, ısıtma ve kristallendirme gibi birçok işlemde kullanılan silindirik biçimli cam malzemelerdir. Cam olmasının sebebi ışık geçirgenliği ve kimyasallara karşı camın yüksek aşınma direncidir. Ayrıca ağız kısmı sıvının kolayca akması için olukludur

Erlenmayer

Dibi düz, koni biçimli cam malzemedir. Özellikle analitik kimya laboratuvarlarında titrasyon işlemlerinde kullanılır. Çözelti hazırlamak, saklamak, kristalizasyon ve birçok işlem için kullanılmaktadır.

Dereceli Silindir (Mezür)

Saf sıvıların ve çözeltilerin hacmini ölçmek için kullanılan, üzerinde mililitre (mL) cinsinden bölmeler ulunan cam kaplardır. Genel olarak mL arası sıvıların hacmini ölçer. Temel kimya ve analitik kimya laboratuvarı derslerinde saf su ya da tampon çözelti gibi sıvı maddelerin ölçülerek kullanılmasını sağlayan cam malzemedir. Mezür hassas sıvı ölçümlerinde kullanılır.

Pipet

Çok hassas ve az miktardaki sıvı hacimlerinin ölçümünde, sıvı maddeleri istenilen ölçüde bir kaptan diğer kaba aktarmada kullanılan cam malzemelerdir. Laboratuvarda dereceli olarak en çok 1 mL, 5 mL, 10 mL’lik pipetler kullanılır.

Deney Tüpü

İnce ve uzun, bir tarafı kapalı bir tarafı açık, içine kimyasalların konulduğu °C sıcaklığa dayanabilen deney aracıdır. Maddelerin birbirleriyle etkileşimini gözlemlemek amacıyla kullanılan silindirik biçimli, küçük çaplı cam malzemelerdir.

Cam Balon

İçinde bazı kimyasal reaksiyonların gerçekleştirildiği, çözelti hazırlamada, ısıtma ve kaynatma işlemlerinde ve geri soğutucuya takılarak çeşitli deney düzeneklerinin hazırlanmasında kullanılan cam malzemelerdir. İki veya üç ağızlı olanları da vardır.

Balon Joje

Çözeltilerin hazırlanmasında kullanılan cam malzemelerdir. 25, 50, , , ve mL hacimƖi balon jojeler vardır. Titrasyon işlemlerinde ayarlı çözelti hazırlamak ve saklamak için kullanılır. Balon jojelerin ilifleri (kapak) vardır ve ince boyun kısımlarında kabın ölçü çizgisi net olarak belirtilmiştir. Balon joje ile sıvı hacimƖeri hassas olarak ölçülür. Dikkat edilmesi gereken şey, balon joje içine konulan sıvının sıcaklığının balon joje üzerinde belirtilen sıcaklıkta olması gerektiğidir. Bu sıcaklık genellikle 20 °C’dir

Büret

Titrasyon işlemƖerinde ve belli hacimde sıvı alınmasında kullanılan altı musluklu, genellikle mL hacimƖi, üzeri çizgilerle derecelendirilmiş boru şeklindeki cam malzemedir. Büretlerin hem otomatik hem de manuel olanları vardır. Titrasyon işlemƖerinde sıvı hacimƖerini ölçmede kullanılır.

Ayırma Hunisi

Sıvı-sıvı heterojen karışımların kontrollü bir şekilde ayrılmasını sağlayan cam malzemelerdir. Birbiri ile karışmayan sıvıları ayırmada ve ekstraksiyon (çekme) işlemlerinde kullanılır.

Termometre

Tepkime ortamının sıcaklığını ölçmede kullanılan cam araçlara denir. Ölçülen sıcaklığın birimi derecedir. Termometreler, maddelerin sıcaklık derecelerini sayı ile ölçen araçlar olarak da tanımlanabilir.

Spatül

Metal, plastik veya porselenden yapılmış, çay kaşığına benzer malzemedir. Toz veya küçük parçalar
hâlindeki maddeleri almak için kullanılır.

Laboratuvar Malzemeleri Ve İsimleri Nelerdir? (Fizik, Kimya & Biyoloji)

 - Tüplük: Deney tüplerini yerleştirmek amacıyla yapılmış bir araç olmaktadır. Tüplük silindire benzeyen cam bir malzemeden yapılmaktadır.

 - Erlenmayer: Koni biçimindeki cam bir malzeme olarak ifade edilmektedir. Kullanım alanı oldukça geniş olan bir araç gereç olarak belirtilmektedir.

 - Balon: Çözeltileri hazırlamak, kimyasal reaksiyonların gerçekleşmesini sağlamak amacıyla kullanılan cam malzeme olmaktadır.

 - Huni: sıvıların bir kaptan diğerine aktarılması işleminde kullanılan cam yada plastik malzemeden yapılmış olan araçtır.

 - Mezür: Silindir şeklinde olan ve sıvıların hacimlerinin ölçülmesi işleminde kullanılan cam malzemeye denilmektedir.

 - Baget: Karışımları karıştırmak için kullanılan kalın camdan yapılmış bir çubuk olarak ifade edilmektedir.

 - Süzgeç Kağıdı: Karışımların katı taneciklerden ayrılmasını sağlayan kağıtlar olmaktadır.

 - Laboratuvar standı: Deneysel çalışmalar sırasında çeşitli araçların hazır bulundurulduğu stant olmaktadır.

 - Patri kutusu: Camdan yapılmış kısa kenarları olan bir malzeme olmaktadır.

 - Saçayak: ısıtma işlemlerinde ispirto ocağının üzerine konulan çeşitli malzemeleri tutmak için kullanılan bir araç olmaktadır.

 - Bisturi: İnsan dışındaki diğer canlıları incelerken kullanılan bir malzeme olmaktadır.

 - İspirto ocağı: Deneylerde ısı kaynağı olarak kullanılan bir malzeme olmaktadır.

 - Damlalık: Camdan yapılmış sıvı maddelerin aktarılması işleminde kullanılan bir malzeme olmaktadır.

 - Pastör pipeti: sıvı aktarmada kullanılan plastik pipetlere denilmektedir.

 - Termometre: Ortamın sıcaklığını ölçmek için kullanılan cam malzemelere denilmektedir.

 - Santrifüj tüpü: Dar ve sivri görünümlü santrifüj cihazının içinde kullanılan malzeme olmaktadır.

 - Santrifüj cihazı: Santrifüj tüplerinin yerleştiği cihazlara denilmektedir.

 - Etüv: Isıtma ya da soğutma yapmak için kullanılan elektrik ile çalışan bir cihaz olmaktadır.

 - Hassas terazi: Hassas ölçümler yapılması sırasında kullanılan bir malzeme olarak ifade edilmektedir.

 - Mikroskop: Gözle görülemeyecek kadar küçük olan mikroorganizmaların hücrelerinin gözlenmesi için kullanılan bir araç olmaktadır. 

 Laboratuvar ortamında kullanılan malzemelerden bazıları da benedict (benedik) çözeltisi, lugol çözeltisi, biüret çözeltisi, Sudan çözeltisi, iyot çözeltisi, kongo kırmızısı, fenol kırmızısı, hidrojen peroksit, kireç suyu ve benzeri maddeler olarak sıralanabilmektedir. Laboratuvar ortamlarında çalışırken dikkat edilmesi gereken hususların başında iş güvenliğini sağlamak adına uygun kıyafetlerin giyilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda laboratuvar ortamının temiz olmasına da özen göstermek gerekmektedir. Laboratuvarda çalışan kişilerin eldiven, maske ve önlük giymeleri hem kişilerin sağlığı açısından hem de ortamın hijyeninin sağlanması açısından son derece önemli bir husus olmaktadır. Bu kurallara dikkat edilmediği taktirde bakteriler ve mikroplar kişilerin hastalanmasına ve çalışmaların aksamasına neden olmaktadır. 

False

Laboratuvar Malzemeleri &#; Cam Malzemeler

laboratuvar malzemeleri balon joje

Balon Joje

Standart çözeltilerin ve belli derişimdeki çözeltilerin hazırlanmasında kullanılan cam malzemelerdir. 25, 50, , , ve mƖ hacimƖi balon jojeler vardır. Titrasyon işlemƖerinde ayarlı çözelti hazırlamak ve saklamak için kullanılır. Balon ismini almasının nedeni, üst kısmının parmak kalınlığında ince uzun oluşu ve alt kısmının balon gibi yuvarlak olmasıdır. Balon jojelerin şilifleri (kapak) vardır ve ince boyun kısımƖarında kabın ölçü çizgisi net olarak belirtilmiştir. Balonjoje ile sıvı hacimƖeri hassas olarak ölçülür. Dikkat edilmesi gereken şey, balon joje içine konulan sıvının sıcaklığının balon joje üzerinde belirtilen sıcaklıkta olması gerektiğidir. Bu sıcaklık genellikle 20 °C’dir.

laboratuvar malzemeleri beher

Beher:

Kimya laboratuvarlarında kullanılan bardağa benzer cam eşyadır. Çözelti hazırlama, maddelerin karıştırılması, aktarılması, ısıtma ve kristallendirme gibi birçok işlemde kullanılan silindirik biçimƖi cam 5 malzemelerdir. Yüksek sıcaklığa dayanıklı temper camdan üretilmiştir. Ağız kısmında sıvının kolayca akması için oluklu bir kısım vardır. 

laboratuvar malzemeleri erlen

Erlen:

Dibi düz, koni biçimƖi cam malzemedir. Özellikle analitik kimya laboratuvarlarında titrasyon işlemƖerinde kullanılır. Çözelti hazırlamaktan çözelti saklamaya kadar, kristalizasyon işleminden ve benzer laboratuvar işlemƖerine kadar daha birçok amaçla kullanılmaktadır.

laboratuvar malzemeleri deney tupu

Deney tüpü:

İnce uzun, bir tarafı kapalı bir tarafı açık, içine kimyasalların konulduğu °C sıcaklığa dayanabilen deney aracıdır. Maddelerin birbirleriyle etkileşimini gözlemek amacıyla kullanılan silindirik biçimƖi, küçük çaplı cam malzemelerdir. Çeşitli ebatlarda olanları vardır. En sık kullanılanları 15 x 1,5 cm ebadında olanlarıdır. Kalitatif analizlerde basit tanıma deneylerinde kullanılır.

laboratuvar malzemeleri baget

Baget:

Kimyasal karışımƖarın hazırlanması sırasında maddeleri karıştırmak için kullanılan kalın cam çubuk olarak tanımƖanabilir. Süzme işlemi sırasında kullanılarak iri taneli çökeleklerin tutunmasını ve süzgeç kağıdının tıkanmasını engeller. Kristalizasyonda, beherden huniye madde aktarılırken cam baget kullanılır. Katı maddelerin ezilip sıvıya karışması için kullanılan baget mutlaka cam olmalıdır çünkü metaller asidik sıvıyla reaksiyona girip paslanabilir. 

laboratuvar malzemeleri mezur

Mezür:

Kabataslak bir tanım yapmak gerekirse mezür için dereceli silindir demek yeterli olabilir. Saf sıvıların ve çözeltilerin hacmini ölçmek için kullanılan, üzerinde mƖ cinsinden bölmeler bulunan cam kap olarak da tanımƖayabiliriz. Genel olarak mƖ arası sıvıların hacimƖerini çok daha iyi ölçer. Biyokimya laboratuvarlarında besiyeri ve boyaların hazırlanışı sırasında kullanılır. Temel kimya ve analitik kimya laboratuvarı derslerinde ise saf su ya da tampon çözelti gibi sıvı maddelerin ölçülerek kullanılmasını sağlayan cam malzemedir. Ancak sıvıların yaklaşık hacimƖerinin ölçümƖerinde ve aktarılmalarında kullanılır, çok hassas ölçü kapları değildir.

laboratuvar malzemeleri damlalik

DamƖalık:

Birtakım çözeltilerin pH ayarı vb. yapımında ya da tepkime sırasında ortama damƖa damƖa çözelti ilave etmek için kullanılan, bir ucuna kauçuktan yapılmış başlık geçirilmiş, öbür ucu sivri, cam veya plastikten yapılmış araçlardır. DamƖalıktan yuvarlak, çok küçük miktarda sıvı akar.

laboratuvar malzemeleri sise

Şişe:

Hazırlanan çözeltilerin saklandığı, silindirik şekilde, dar boyunlu, kapağı ya da tıkacı olan beyaz ya da koyu renkli cam malzemelerdir. HacimƖeri 25 mƖ’den mƖ’ye kadar değişir. Hazırlanan reaktiflerin saklanmasında kullanılır. Işıktan etkilenen reaktifler renkli şişelerde saklanır.

laboratuvar malzemeleri pipet

Pipet:

Çok hassas ve az miktardaki sıvı hacimƖerinin ölçümünde, sıvı maddeleri istenilen ölçüde bir kaptan bir diğer kaba aktarmada kullanılan cam malzemelerdir. Dereceli ve tam ölçülü pipetler olmak üzere iki gruba ayrılır. Dereceli pipetlerden 1 mƖ, 5 mƖ, 10 mƖ’lik pipetler laboratuvarda en çok kullanılan pipetlerdendir. Tam ölçülü pipetlere, bullu pipetleri, pastör pipetlerini örnek verebiliriz. Pastör pipetleri, sıvıların güvenli bir şekilde aktarılması için tek kullanımƖık plastik pipetlerdir ve oldukça kullanışlıdır. Laboratuvarlarda en çok kullanılan dereceli, otomatik ve tek kullanımƖık pipetlerdir. Hangi hacim için olduğu ve ayarlandığı sıcaklık üzerinde yazılıdır.

laboratuvar malzemeleri huni

Huni:

Kimya laboratuvarında vazgeçemediğimiz, mutlaka ihtiyaç duyduğumuz araçlardan biridir. Süzme işleminde, sıvıların geniş ağızlı bir kaptan dar ağızlı bir kaba aktarılmasında ve toz halindeki katıların dar boğazlı kaplara aktarılmasında kullanılan cam veya plastik malzemelerdir. Cam olanlar adi ve kantitatif olmak üzere iki çeşittir. Kantitatif huni gravimetrik analizde süzme işlemƖerinde kullanılır. Boynu diğer hunilere göre daha ince ve uzundur. Bu özellik yaptığı vakum ile hızlı bir süzme sağlar.

laboratuvar malzemeleri balon

Balon:

İçinde bazı kimyasal reaksiyonların gerçekleştirildiği, biyokimya laboratuvarlarında besi yeri hazırlamak için diğer laboratuvar derslerinde de bazı çözeltileri hazırlamada, ısıtma ve kaynatma işlemƖerinde ve geri soğutucuya takılarak çeşitli deney düzeneklerinin hazırlanmasında kullanılan cam malzemelerdir. iki veya üç ağızlı olanları da vardır.

laboratuvar malzemeleri cam boru

Cam boru:

Farklı çap, uzunluk ve açılarda bulunan ince cam borulardır. U şeklindeki cam boru tepkime ortamƖarı arasındaki bağlantıyı kurmada kullanılır. Bir kaptaki reaksiyon ortamından başka bir kaptaki reaksiyon ortamına sıvı, gaz vb. aktarmaya yarayan, içi boş, uçları açık, silindir biçimƖi cam malzemelerdir. Kullanım şekline göre boru çapı da değişir.

laboratuvar malzemeleri buret

Büret:

Titrasyon işlemƖerinde ve belli hacimde sıvı alınmasında kullanılan altı musluklu, genellikle 50 mƖ hacimƖi, üzeri çizgilerle derecelendirilmiş boru şeklindeki cam malzemedir. Genelde pipet ile karıştırılır. Özel bir tutuş stili vardır. Analitik kimya laboratuvarında titrasyon işlemƖerinin vazgeçilmez aracıdır. Musluk sol tarafta iken sağ elin iki parmağı ile musluk tutularak işlem gerçekleştirilir. Bu şekilde kullanılan büret ile daha verimƖi bir deneysel çalışma gerçekleştirilir. Büretlerin hem otomatik hem de manuel olanları vardır. Genellikle mƖ hacmindedir. Titrasyon işlemƖerinde sıvı hacimƖerini ölçmede kullanılır.

laboratuvar malzemeleri sogutucu

Soğutucu:

Tepkime ortamının ısıtılmasında balon üzerine takılan, ısıtmayla buharlaşan çözücünün geri kazanılmasını sağlayan soğutuculu cam malzemedir. Isıtma işlemine başlamadan önce soğutucudan soğutma suyu geçirilmelidir, çünkü kaynama devam ederken çözücünün de buharlaşması engellenmiş olur. Soğutucular, maddeleri gaz fazından sıvı fazına döndürür. İç içe iki borudan meydana gelmiş olan soğutucunun dıştaki borusundan su geçer. İçteki boruda ise madde yoğunlaşır, geri toplama kabına ya da reaksiyon kabına döner. Soğutuculara su girişi alttan, çıkışı üstten bağlanmalıdır. 

laboratuvar malzemeleri ayirma hunisi

Ayırma hunisi:

Sıvı-sıvı heterojen karışımƖarın kontrollü bir şekilde ayrılmasını sağlayan cam malzemelerdir. Örneğin, zeytinyağı-su karışımı ayırma hunisine konulduğunda öz kütlesi daha küçük olan sıvı zeytinyağı üstte, öz kütlesi daha büyük olan sıvı su altta birer faz oluşturur. Musluk açılır, alttaki sıvı toplama kabına alınarak musluk kapatılır. Böylece iki sıvı birbirinden ayrılmış olur. Birbiri ile karışmayan sıvıları ayırmada ve ekstraksiyon (çekme) işlemƖerinde kullanılır.

laboratuvar malzemeleri desikator

Desikatör:

Genellikle katı kimyasalların nem almadan bekletilmesinde veya saklanmasında kullanılan cam malzemelerdir. Tabanında nem çekici maddeler vardır. Bunlardan en çok kullanılanları kalsiyum klorür ve silikajeldir. Desikatörü tanımƖamak gerekirse nem tutucu olarak içine kalsiyum klorür veya silikajel konulan ve kurutma dolabında kurutulan örneklerin havanın nemini almadan soğuması için kullanılan kapaklı cam kaplardır. İki türü vardır, normal desikatör ve vakumƖu desikatör.

laboratuvar malzemeleri petri kabi

Petri kabı:

Biyologların kültür hücreleri  ya da küçük yosun bitkiler için kullandığı basit bir cam veya plastik silindir şeklinde kapaklı kaptır. Cam petri kapları sterilize edilerek (örneğin; otomatik bir karıştırıcıda ya da ° C &#;de, bir sıcak hava fırını içinde kuru ısıtma ile bir saat içinde) yeniden kullanılabilir. Ancak sterilize edilen plastik petri kabında bir sonraki deneyde çapraz kirlilik bir sorun haline gelebileceğinden dolayı, plastik Petri kapları genellikle tek kullanımlık olarak kullanılmaktadıfunduszeue.info kapları genellikle kültür bakterileri için kullanılırlar.

laboratuvar malzemeleri saat cami

Saat Camı:

Az miktardaki katı maddelerin ısıtma ve kurutma işlemlerinde kullanılan konkav yapılı cam malzemelerdir.

Kaynak : funduszeue.info

Kez Okundu

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası