tercih yapmadım ek tercih yapabilir miyim / İlk yerleştirmede tercih yapmayan ek yerleştirmede tercih yapabilir mi? - Timeturk Haber

Tercih Yapmadım Ek Tercih Yapabilir Miyim

tercih yapmadım ek tercih yapabilir miyim

 Lise Tercihleri Sıkça Sorulan Sorular

Tercihlerde genel yüzdelik mi yoksa il yüzdelik mi kullanılır?
Tercih yaparken öngörü olması amacıyla baktığımız okulların yılı taban yüzdelik dilimleri genel yüzdelik dilimdir ve merkezi yerleştirmede iller arası hareketlilikte olabileceği için genel yüzdelik dilim kullanılmalıdır.

Yerel yerleştirme yapmak zorunlu mu?
Evet, yerel yerleştirmede en az 1 okul tercih etmek zorunludur. Yerel yerleştirme listesinde tercih yapmayan öğrencilere merkezi yerleştirme listesi açılmayacaktır.

Yerel yerleştirmede kaç tercih hakkım var?
Yerel yerleştirme listesinde en fazla 5 okul tercih hakkı bulunmaktadır. Yerel yerleştirme listesindeki ilk 3 tercihin kayıt alanından okullar olması zorunludur. Tercih sırası fark etmeksizin aynı türden (anadolu lisesi, mesleki ve teknik anadolu lisesi, anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul tercih edilebilir.

İstediğim okul komşu kayıt alanında onu tercih edebilir miyim?

Yerel yerleştirme listesinde ilk 3 okul kayıt alanında olmak zorundadır. Ancak 4 ve funduszeue.infoe komşu kayıt alanından okul yazılabilir. Aynı şekilde diğer kayıt alanından da okul yazılabilir.

Merkezi yerleştirmede kayıt alanı kriteri var mı?
Kayıt alanı kriteri sadece yerel yerleştirme tercih grubunda bulunmaktadır. Merkezi yerleştirme listesinde Türkiye'nin her yerinden okul tercih edilebilir.

Sınava girdim ama puanımla bir okula gitmek istemiyorum. Yine de merkezi yerleştirme tercihi yapmak zorunda mıyım?
Hayır. Merkezi yerleştirme tercih grubunda tercihte bulunmak zorunlu değildir. İstemeyen öğrenciler merkezi yerleştirme grubunda tercihte bulunmayabilirler.

Pansiyonlu okullar ne demek? Tercih etmek zorunlu mu?
Pansiyonlu okullar, öğrencinin kayıt ve komşu kayıt alanı dışındaki yani ilçe/il dışındaki (diğer kayıt alanı) pansiyonu olan ve yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar demektir. Pansiyonlu okullar tercih grubunda tercihte bulunmak zorunlu değildir. İstemeyen öğrenciler pansiyonlu okullar grubunda tercihte bulunmayabilir.

Tercihlerimi evde kendim yapabilir miyim?
Evet, tercihler e-okuldan yapılabilmektedir. Ancak tercihler e-okul sistemine işlendikten sonra en geç 20 Temmuz'a kadar herhangi bir ortaokul müdürlüğüne gidilerek, öğrenci velisi tarafından onaylanmalıdır.

Onay işlemleri için kendi okuluma gitmek zorunda mıyım?
Onaylama işlemini Türkiye'nin tüm il ve ilçelerinde herhangi bir ortaokul müdürlüğünde yapılabilmektedir.

Tercih ettiğim okullardan herhangi biri gelmezse ne olacak?
Tercih edilen okullardan hiçbiri gelmezse funduszeue.info ( Temmuz) ve funduszeue.info ( Ağustos) dönemlerinde tekrar tercih yapılmalıdır.

İlk tercihlerde bir okula yerleştim. Nakillerde tekrar bir okul tercihinde bulunabilir miyim?
Evet, ilk tercihlerde bir okula yerleşen öğrenciler de nakil tercihinde tekrar tercih yapabilecekler. Öğrenci nakil tercihinde yeni bir okul kazanırsa kaydı o okula geçer, nakillerde bir okul kazanamazsa ilk yerleştirmede kazandığı okulda kaydı devam eder.

Özel okula kayıt yaptırdım. LGS tercihi yapmak istiyorum. Bu mümkün mü?
Özel okullara kayıt yaptıran öğrencilere tercih sistemi açılmayacaktır. Tercih yapmak isteyen öğrencilerin özel okullardan kaydını sildirmeleri gerekmektedir.

Tercih dönemi ek dersinin verilebilmesi için EBA'dan ders tanımlaması yapılması mı gerekiyor?
Tercih danışmanlığı planlamasını online yapan tercih danışmanları için evet ama yüz yüze planlama yapanların EBA'da aktif olmalarına ve ders tanımlamalarına gerek yok.

Mesleki eğitim merkezi için tercih yapılacak mı?
Hayır. Mesleki eğitim merkezine gitmek isteyen öğrenciler mesleki eğitim merkezlerine direkt giderek kayıt yaptırabilirler.

Sistem tercih listelerinden ilk önce hangisine bakıyor?
Öğrencilerin yerleştirmeleri yapılırken ilk önce merkezi yerleştirme listelerine, sonra yerel yerleştirme listelerine, sonra pansiyonlu okullar listelerine bakılır.

İlk tercihlerde bir okula yerleşen öğrenci için nakil tercihlerinde kayıt alanı kısıtlaması olur mu?
İlk tercihlerde herhangi bir okula yerleşen bir öğrenci için nakil tercihlerinde hiçbir kısıtlama olmaz.

Açık öğretime gidecek bir öğrenci nereye yönlendirilmeli?
Açık öğretime gitmek isteyen öğrenciler açık öğretim kayıtlarının yapıldığı Ağustos-Eylül aylarında kayıt için halk eğitim merkezlerine yönlendirilmelilerdir.

Tercih danışmanları sisteme tercih kayıt işlemi yapabilir mi?
Kesinlikle hayır. Tercih danışmanlarının sisteme tercih girişi yapmaları Tercih Danışmanlığı Kılavuzuna göre kesinlikle yasaklanmıştır.

Tercihler yapıldı ve onaylandı. Daha sonra değişiklik yapılır mı?
Onaylanan tercihler, tercih süresi içerisinde veli dilekçesi içinde okul idaresi tarafından iptal edilebilir. İptal işlemi gerçekleştikten sonra öğrenci tekrar tercih yapabilir.

Tercih danışmanlığı yapılırken EK-1 formu doldurulmalı mı?
Hayır böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak isteyen tercih danışmanları kullanabilir.

Yerel yerleştirmeden bir okula yerleşen öğrenci, nakillerde merkezi yerleştirmeden bir okula geçebilir mi?
Evet, ilk tercihlerde yerel yerleştirmeden bir okula yerleşen öğrenci nakil tercihlerinde merkezi yerleştirme grubundan bir okula geçebilir.

Kaynaştırma öğrencileri için ne yapılmalı?
Kaynaştırma öğrencileri ilk tercih, funduszeue.info ve funduszeue.info dönemlerinde tercihte bulunabilir. Bu tercihlerde bir okula yerleşemeyenler gerekli belgeleri ile il/ilçe komisyonlarına Ağustos tarihlerinde, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulların bir sınıfında en fazla 2 öğrenci olacak şekilde yerleştirmeleri için başvuru yapabilirler.

Tercih yaparken öğrencinin yüzdelik diliminin ne kadar üstünü ve altını yazmalıyız?
Lise tercihlerinde 10 tercih hakkı bir çok öğrenci için yeterlidir. Örneğin ilçe dışına çıkmak istemeyen bir öğrenci zaten 10 tercih hakkını dolduramayacaktır. Ya da gitmek istediği birkaç yer olan öğrenci zaten 10 tercih hakkını dolduramayacaktır bu öğrenciler için yüzdeliğe bakmadan istedikleri tüm liseler yazılabilir. 10'dan fazla seçeneği olan öğrenciler için yüzdeliğinin yarısından biraz daha yukarıdan (örneğin %5 ise %2'den) yazmak yararlı olacaktır. Alt sınır olarak ise 2 katı kadar (örneğin %5 ise %10) aşağı inilebilir. Ancak gitmek istemediği bir okulu listeye eklemek yerine daha yukarıda (örneğin %'de) tercih bırakılıp, yerel yerleştirme listesine odaklanılabilir.

OBP Puanları nereden gözükür?
Öğrencilerin okul başarı puanları tercih ekranında gözükür.

Üniversite Kazanıp Kayıt Yaptırmazsak Ne Olur ?

Üniversite sınavına giren her öğrenci hayallerindeki okulda ve bölümde okumak istiyor. Ancak bazı durumlarda işler istenildiği gitmiyor ve öğrenciler istedikleri bölümlere yerleşemiyor. Bu durumda kalmamak için bazı öğrenciler tercih yapmadan bir sonraki sene yeniden sınava girerken bazıları da tercih sonucunda gelen ama çok da istemedikleri bölümlerde okumayı seçerler. Okuduğunuz okul ve bölüm size hayatınız boyunca karşılaşacağınız pek çok durumda yardımcı olacak önemli seçimlerdir. Bu nedenle seçimlerinizi yaparken nasıl bir hayat istediğinizi mutlaka gözden geçirmeniz gerekmektedir. Eğer sadece yerleştirilmiş olmak için tercih yapar ve yerleştirilirseniz sonrasında da bu kararınızdan pişman olursanız puan hesaplamanızda düşüş olmaması için 2 yıl beklemek zorunda kalacağınızı ya da istemediğiniz bir bölümde okuyacağınızı unutmayın. 

Üniversiteye Yerleştirildikten Sonra Puan Düşüşü Nasıl Olur?

Üniversiteye Yerleştirildikten Sonra Puan Nasıl Düşüyor ?

Sınava girdikten sonra tercih yapar ve yerleştirilseniz bir sonraki sene sınava girdiğiniz zaman puan düşüşü yaşarsınız. Bu puan düşüşü diploma notu üzerinden hesaplanır. Diploma notunuz üzerinden hesaplanan diploma puanınız yerleştirildikten sonra yeniden sınava girmek istediğiniz ilk yılda %50 oranında azalır. - öğretim döneminde sınava giren ve yerleştirilen bir aday döneminde sınava tekrar girerse puan hesaplamasında diploma puanı %50 azalır. 

Puan Düşüşü Kimler İçin Geçerlidir?

Puan Düşüşü Kimler İçin Geçerlidir

Herhangi bir lisans programını tercih edenler ve yerleştirilenler bölüme kayıt yaptırsalar da yaptırmasalar da bir sonraki yıl sınava girdikleri takdirde puan düşüşünden etkilenirler. Aynı kural ön lisans programlarına yerleştirilen ya da kayıt yaptırılan öğrenciler için de geçerlidir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümler için de yetenek sınavı ile bölüme yerleştirilen öğrencilerin de bir sonraki yıl sınava girmeleri durumunda puanları düşer. Açıköğretim bölümlerine yerleşme ve puan düşüşü konusunda ise örgün ya da ikinci öğretimlere göre farklılık vardır. Açıköğretim fakültesinde de durum a lisans programına yerleştirilen öğrenciler bir sonraki sene sınava girdiklerinde diploma puanları %50 düşer. 

Puan Düşüşü Olmayan Durumlar Nelerdir?

Puan Düşüşü Olmayan Durumlar Nelerdir ?

Tercih yapmak puan düşüşü olacağını garanti etmez. Tercih yapıp yerleşemeyen öğrencilerin diploma puanı sınava girdiklerinde düşmez. Açıköğretim fakültesinde ön lisans programına kay öğrenciler bir sonraki yıl sınava girdiklerinde puan düşüşünden etkilenmezler. Sınavsız geçiş hakkından yararlanıp ön lisans programlarına yerleşen meslek lisesi mezunları bir sonraki yıl sınava girdikleri zaman diploma puanında düşüş olmaz. Sınava giren, tercih yapan ve yerleştirilen bir öğrenci eğer lise diplomasını alamazsa gerekli başvuruları yaptığı takdirde bir sonraki yıl sınava girdiği zaman puan düşüşü yaşamaz. Açıköğretim fakültesinde herhangi bir bölüme ön lisans ya da lisans olması fark etmeksizin yerleştirilen ancak kayıt yaptırmayan öğrencilerde puan düşüşü olmaz. 

Puan Düşüşü Nasıl Hesaplanır?

Üniversite adaylarının lise mezuniyetlerinde aldıkları diploma notu Orta Öğretim Başarı Puanı hesaplamasında kullanılır. Diploma notu 50 ila arasındadır. Bu puan 5 ile çarpılır. En yüksek OBP , en düşük OBP ise ’dir. Orta Öğretim Başarı Puanı hesaplandıktan sonra herkes için aynı katsayı ile çarpılır. Öğretmen ve Meslek Lisesi mezunları kendi bölümlerine uygun tercihler yaptıklarında da OBPleri ek olarak katsayısı ile çarpılır ve bu puan da ile çarpılarak bulunan OPB’ye eklenir. 

Bu hesaplamalara göre öğrenci puan düşüşü yaşayarak yeniden sınava girerse OBP hesaplamasında katsayısı olurken ek katsayısı da olacaktır. Bu durumda OBP puanı %50 azalır.

Paylaş ve Yorum Yap

YKS ek tercihleri nasıl yapılır? YKS ek tercih kılavuzu

ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, öğretim yılı için  YKS sonuçlarına göre yükseköğretim programlarına ek yerleştirme işlemleri, ÖSYM tarafından yapılacak.

Adaylar, YKS ek yerleştirme tercihlerini, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin funduszeue.info internet adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından bireysel olarak kendileri yapacak. Tercih işlemleri, 13 Eylül saat 'da sona erecek.

Ek yerleştirmeye başvuracak adayların YKS Yükseköğretim Programları Ek Yerleştirme Kılavuzu'nu dikkatle incelemeleri, tercihlerini kılavuz bilgileri doğrultusunda yapmaları gerekiyor.

Ek Yerleştirme Kılavuzu İçin Tıklayınız

Üniversite ek kayıtları ne zaman yapılacak?

Tercih ettikleri programlara yerleşme hakkı kazanan adaylar, Eylül'de elektronik kayıt yaptırabilecek.

Ek yerleştirmelerin üniversitedeki kayıtları ise Eylül'de gerçekleştirilebilecek.

Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuru yapamayacak.

10 soruda  YKS tercihleri

1- YKS'de baraj puanı uygulamasının kaldırılması ne anlama geliyor?

YKS'den itibaren SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanı hesaplanması için uygulanan TYT puan türünde puan alma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında; TYT puan türü için , SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırıldı. Bu düzenlemeyle bu yıl artık puanı hesaplanan tüm adaylar sisteme dahil edildi ve tercih yapabilir hale geldi.

2- Baraj puanının kaldırılması yerleştirmeleri nasıl etkiler?

Üniversitelere yerleştirmeler için baraj puanının kaldırılması, daha fazla adayın tercihte bulunma hakkını elde etmesi anlamına geliyor. Ancak YKS bir sıralama sınavı. Dolayısıyla arz-talep dengesi ve adayların sıralamadaki durumları, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl yerleştirmelerde etkili olacak.

3- Bazı programlardaki "başarı sırası koşulu" uygulaması devam edecek mi?

Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarını tercih edebilmek için gerekli olan en düşük başarı sırası koşulu uygulaması sürüyor.

Buna göre, bu yılki hukuk programlarına yerleştirme işlemlerinde EA en düşük bininci, mühendislik programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük bininci, mimarlık programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük bininci, tıp programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 50 bininci, öğretmenlik programlarına yerleştirme işlemlerinde ilgili puan türünde en düşük bininci, eczacılık programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük bininci, diş hekimliği programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 80 bininci olmak gerekecek.

4- Yerleştirme hangi puana göre yapılacak?

Sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplandı. Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına ortaöğretim başarı puanı eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla puan üstünlüğüne göre yerleştirilecek.

5- Bu yıl üniversite kontenjanları arttı mı?

Geçen yıl üniversite kontenjanları 1 milyon 38 bin olarak belirlenmişti. Bu yıl üniversitelerde toplam kontenjanlar 22 bin artırılarak, ön lisans için bin , lisans programları için bin , özel yetenek programları için 39 bin olmak üzere toplam 1 milyon 61 bin şeklinde belirlendi.

YKS bir sıralama sınavı olduğundan adaylar, sadece kontenjanlar düzeyinde ve başarı sırasına ve tercihlere göre yerleştirilecek. Dolayısıyla sıralaması düşük bir adayın yüksek sıralamaya sahip bir programa yerleştirilmesi mümkün olmayacak.

6- Adayların YKS tercihlerinde göz önünde bulundurması gereken hususlar neler olmalı?

Tercih yapılırken adayların ilgi, yetenekleri, değerleri ve iş gücü piyasasını dikkate alarak tercihte bulunmaları yerinde olacak. Bu tercihlerinde listelerini oluştururken hayallerindeki üniversite ve bölümleri tercih listesinin ilk sıralarına yazmalı, sonrasında sıralamalarına yakın olan; üstünde ve altındaki üniversite programlarını yılında oluşan bölüm yerleştirme sıralamalarını göz önüne almalı.

Adayların, ortaöğretim kurumlarında tercih komisyonlarında görev alan ve online olarak da ulaşabilecekleri rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlardan ya da Rehberlik Araştırma Merkezlerinde (RAM) oluşturulan tercih danışmanlığı komisyonlarından destek alarak tercihlerini oluşturmaları yerinde olacak.

7- Bu yıl aday netlerinin yüksek olmasına rağmen, puanlarda yükselme ancak sıralamalarda düşüşler var. Bu durum tercihleri nasıl etkiler?

Puanların ve sıralamaların yükselmesi ve düşmesine ilişkin değişim her yıl farklı şekillerde ortaya çıkar. Bu değim sınavın zorluk derecesine, adayların netlerine göre belirlenir. Sınavda cevaplanan soruların doğru ve yanlış sayısı göz önüne alınarak ve istatistiki olarak hesaplanması sonucunda adayların sıralamaları, puanları yükselir ya da düşer. Dolayısıyla YKS aslında bir sıralama sınavıdır.

Bu yıl ortaya çıkan bu durumun, bin ve öncesi sıralamalarda fazla etki yaratması beklenmiyor. Ancak bin ve sonraki sıralarda özellikle baraj puanının kalkmasıyla üniversite bölümlerinin sıralamalarında önemli farklılıklar oluşması bekleniyor. Bu nedenle tercihlerin dikkatli yapılması gerekiyor.

8- YKS tercihleri sıralamaya göre mi puana göre mi yapılmalı? Kaç tercihte bulunulacak?

Adaylar, puana değil sıralamalarına göre tercihte bulunmalı. YKS tercihlerinde, geçen yılın sıralamaları önemli bir faktör olmalı. Daha detaylı incelemeler için YÖK ATLAS verilerine bakılmalı.

YKS tercihlerinde adaylar en fazla 24 tercihte bulunabilecek. Adayların tercihlerinin baştan birkaçını "Puanım yeterli olmayabilir." endişesine kapılmadan, sadece ilgisini göz önüne alarak belirlemeli, buralara en çok istenen programlar yazılmalı. Ancak, kazanılsa bile kaydolmak istenmeyen bir programa tercih listesinde yer vermemeleri gerekiyor. Adayların tercih listelerindeki programların sırasının istek sıralarına uygunluğu kontrol edilmeli.

Tercihlerde kullanılabilecek alternatif bir formül

Eğitim uzmanlarına göre, tercihler için farklı formüller dikkate alınabilir. Bunlardan biri Sayısal (SAY) tercihlerinde başarı sırasının yüzde 50 fazlası ile yüzde 50 eksiği göz önünde bulundurularak sıralama yapılması. Örneğin, 10 bin sıralamaya sahip SAY puanı ile bir bölüm isteyen adayın tercihlerini 5 bin bin arasında tutması tavsiye ediliyor.

Bu yıl Eşit Ağırlık (EA) ve Sözel (SÖZ) tercihlerde ise sapmalar bekleniyor. Bu nedenle bu puan türlerinde adaylar, başarı sırasının yüzde fazlasına kadar üst sıralarda tercih yapabilir. Alt tercihlerde ise başarı sıralamasından çok daha aşağılara inilebilir. Örneğin EA türünde bindeki bir adayın tercihlerini 50 bin bin arasında tutması öneriliyor.

Sıralamalar neden düştü?

Bu yıl YKS sonuçlarında puanların geçen yıllara göre yüksek olmasına rağmen, sıralamalardaki düşüş dikkati çekti.

TYT Türkçe testinde 40 sorudaki ortalama net geçen yıl 18,78 iken bu yıl 17,7'ye düştü. Dolayısıyla Türkçe neti yüksek olan adayların başarı sıralaması da daha yukarıya çıktı ve bu test sıralamalarda belirleyici oldu. TYT matematik testinde 40 sorudaki net ortalaması geçen yıl 5,5 iken bu yıl 6,9'a yükseldi.

Eğitim uzmanları sıralamalarda düşüşün nedenlerini, "Türkçe testinin belirleyiciliği arttı, matematik testindeki belirleyicilik azaldı, aday sayısı arttı, YKS önceki yıllara göre nispeten daha kolay bir sınavdı." şeklinde sıraladı.

Bu nedenle bu yıl, geçen yıllara göre netleri yüksek adaylar, nispeten daha düşük başarı sıralaması elde etti.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası