kll hastalığına iyi gelen bitkiler / Lösemiyi bitkisel ürünlerle yendi - Yaşam Haberleri

Kll Hastalığına Iyi Gelen Bitkiler

kll hastalığına iyi gelen bitkiler

Lenfomaya İyi Gelen Besinler ve Bitkisel İçerikli Takviyeler

Lenfomaya İyi Gelen Besinler ve Bitkisel İçerikli TakviyelerSık kan verenlerde lenfoma riskinin arttığına dair bazı görüşler vardır. Ama yapılan büyük bir çalışmada, düzenli ve sık kan verenlerde lenfoma riskinde artış olmadığı saptanmıştıfunduszeue.info içenlerde lenfoma riski artmaktadır, birçok zararları olduğu için içilmemelidir. Sigara içenler, kendisine olduğu kadar, çevresinde dumanına maruz kalan insanlarda da ciddi zararlara neden olmaktadır. Çocukluğunda evde en az bir sigara içen ebeveyni olan çocuklarda ve haftada en az 6 saat pasif sigara dumanına maruz kalan erişkinlerde lenfoma riski belirgin olarak artmaktadır. Bu nedenle, sigara içenler kendi sağlıklarını düşünmeseler de hayatta en çok sevdikleri insanların yıllar sonra ölümlerine veya sakatlanmalarına neden olabileceklerini unutmamalı, dumansız hava sahasına azami özen göstermelidirler.
Çocuklarda lösemi veya lenfoma tedavisi sonrası kalp hastalığı, şişmanlık ve metabolik sendrom gelişme riski çok yüksektir. Bunun nedeni, kalori yakma düzeylerinin yaşıt sağlıklı çocuklardan daha düşük olması olabilir. Bu nedenle çocukların sağlıklı beslenme ve egzersiz yapma açısından eğitilmeleri ve motive edilmeleri gereklidir.
Şişmanlık, NHL ve KLL hastalıklarının riskini artırmaktadır. İnsanlar, birçok sağlık yararı olması nedeni ile dengeli beslenme ve egzersiz ile aşırı kilo almanın önüne geçmelidirler.
Menopoz nedeni ile hormon tedavisi alanlarda NHL&#;nın bazı tiplerinin riskinde artış olmaktadır. Özellikle risk faktörleri bulunan kadınların bu tür tedavileri doktorlarıyla tartışmaları gereklidir.
Beş yıl veya daha uzun süre statin tipi kolesterol ilacı kullananlarda melanom, rahim kanseri ve NHL riskinde azalma olmaktadır.
Gece nöbeti olan işlerde çalışan erkeklerde akciğer, kalın bağırsak, mesane, prostat, rektum, pankreas ve NHL riski artmaktadır. Kişilerin iş seçimini ve yaşam alışkanlıklarını buna göre planlamalarında fayda vardır.

ÖNERİLEN BESİN TAKVİYELERİ

• C vitamini: İltihabi süreç, kanser dokusunun çevresindeki etkileşimden kaynaklanan bir süreç olup hastaların hayat süresini kısaltmaktadır. CRP takibi ile belirlenen bu süreç, aralarında lenfoma, akciğer, meme, deri, prostat, mesane, pankreas ve tiroit kanseri olan 45 hastaya gram dozlarında C vitamini toplardamar içine haftada 3 defa uygulanmıştır. Sonuçta,hastaların %75&#;inde CRP düzeylerinde anlamlı düşüş saptanmıştır. Lenfoma, mesane kanseri ve böbrek kanseri ile ilgili 3 vakanın başarılı yüksek doz C vitamini uygulaması ile ilgili yaka sunumu yapılmıştır. C vitamini glikoz 6 fosfat dehidrogenaz enzimi eksik olanlarda ve oksalat böbrek taşı olanlarda kullanılmamalıdır. Günümüzdeki tıbbi tedavilerin başarılı olma şansının daha yüksek olması yerine tedavi seçeneği olan hastalarda ilk seçenek olarak düşünülmemelidir. Tedaviye yanıtsız hastalarda, halsizlik, yorgunluk yakınmaları şiddetli olan hastalarda yardımcı tedavi yaklaşımı olarak değerlendirilmektedir.
• Melatonin: Çeşitli doğal desteklerle beraber melatoninin kullanıldığı 45 vakalık bir çalışmada, başarılı hastalık kontrolü bildirilmiştir. Siklofosfamid gibi düşük doz kemoterapi ile melatonin içeren tedavi yaklaşımının başarılı olduğu düşük dereceli NHL vakaları bildirilmektedir. Gece nöbeti olan işlerde çalışanlarda NHL riskinin artması da melatoninin lenfomadan korunmada yararlı olabileceğini düşündürmektedir. Korunmada destek olarak alınması yerine gece yeterli ve saatinde uykuya dikkat edilmelidir.
• Koenzim Q Antrasiklin içeren kemoterapi alan lösemili veya lenfomalı çocuklarda CoQ10 desteği ile kalp üzerine olan yan etkilerin belirgin azaltıldığı saptanmıştır.
• Probiyotikler: Gastit, mide kanseri ve mide lenfomasına neden olan h. pylori enfeksiyonunun tedavisinde yararlıdır. Fakat lösemi veya lenfoma kemoterapisi alırken fırsatçı enfeksiyona neden olabileceği için kullanılmamalıdır.

ÖNERİLEN BİTKİSEL İÇERİKLİ TAKVİYELER

• Kahverengi deniz yosunu: Uzakdoğu&#;da sağlıklı gıda olarak tüketilir. B hücreli lenfomalarda tümör hücrelerinin çoğalma kapasitesi NFKB&#;nin aşırı çalışmasıyla ilişkilidir. Preklinik çalışmalarda, içerdiği bileşenler lenfoma hücrelerini apoptozis yoluyla ve NFKB işlevini engelleyerek öldürmektedir. Yine preklinik araştırmalarda, saldırgan tip non-Hodgkin lenfoma hücrelerini öldürmektedir. Klinik çalışmalarda, yararının araştırılması planlanmıştır. Fokoksatin veya fukoidan içeren ekstrakt formunda günde bir kapsül tüketilmektedir. Zehirli guatrı olanlar (hipertiroidi) kullanmamalıdır.
• Çemen otu (Trigonella foenum graecum): Çemen otu tohumunun günde toplam 8 gram suda kaynatılarak 6 ay süreyle tüketilmesine iyi yanıt veren nüks beyin lenfomalı bir çocuk vakası bildirilmiştir. Elde edilen tam yanıt sonrası, izleyen yıllarda hastalık yeniden tekrarlanmıştır. Laboratuvar çalışmalarında çemen otu ekstraktı B ve T hücreli lenfomalara öldürücü etki göstermektedir.
• Çörek otu: İçerdiği timokinon bileşiği preklinik çalışmalarda lenfoma hücrelerini öldürmektedir. Ayrıca bağışıklık sistemi hücrelerini desteklemekte ve doğal öldürücü hücre sayısını artırmaktadır. Lenfoma veya lösemide klinik çalışması bulunmamakla birlikte beslenme programında bulunması yararlı olabilir.
• Milk thistle: Lösemili çocuklarda yapılan klinik çalışmada, kemoterapinin karaciğer yan etkisini azaltmak için milk thistle ekstraktı kullanılmış ve destek alanlarda, almayanlara göre kemoterapi esnasında karaciğer testlerinin daha az bozulduğu saptanmıştır.Lösemi veya lenfoma gibi tedavinin yeterli doz ve uygun aralıkta bitirilmesinin tedavi başarısında önemli olduğu hastalıklarda yararlı olabilir.
• Şeytan pençesi (Devil&#;s claw): COX-2 enzimini baskılayarak iltihap azaltıcı etkileri ile romatizmal hastalıklarda ve kalın bağırsak kanserinden korunmada yararlı olabileceği düşünülen bitkidir. Kökü kullanılır. Şeytan pençesi kullanan folliküler lenfomalı 2 hastada hastalıkta gerileme bildirilmiştir.
• Reishi mantarı (Ganoderma lucidum): Midede yüksek dereceli lenfoma tanısı konan bir hastada operasyonda alınan bidede lenfoma bulgusuna rastlanmamış. Hasta sorgulandığında, operasyon öncesi 11 gün boyunca reishi mantarı kullandığı bilgisi alınmıştır. Yüksek dereceli lenfomada kendiliğinden gerileme beklenmediği için vaka sunumunda değerlendirilmiştir. Reishi mantarı preklinik çalışmalarda lösemi, lenfoma ve myeloma hücrelerini öldürmektedir. Doktordan habersiz destek olarak alınması ve özellikle operasyona girecek hastalarda gerek kanama gerekse anestezi riskleri nedeni ile önerilmemektedir.
• Viskum albuk ekstraktı (Mistletoe ekstraktı): 16 yıllık takibin değerlendirilmesinde, lenfomalı hastalarda ek bir fayda sağlamadığı saptanmıştır.
• Zerdeçal: Kökünde bulunan aktif kurkumin bileşeni preklinik çalışmalarda Hodgkin lenfoma ve lenfoma hücrelerini öldürürken sisplatin ilacının yararını artırmaktadır. Radyoterapi ile lenfoma hücrelerinin öldürülmesini artırmaktadır. Emilim sorunu olması nedeni ile nanoformülasyonu veya piperin (karabiber ekstraktı) ve silibinin (milk thistle ekstraktı) il kullanılmaktadır.

Lenfomaya İyi Gelen Besinler ve Bitkisel İçerikli TakviyelerUYARI

Çalışmalar az sayıda olup son yıllarda daha fazla klinik çalışma yapılmaktadır. Bitkisel ürünler ve yardımcı gıda takviyeleri kanserin temel tıbbi tedavisi yerine kullanılmaz, tıbbi tedavinin yanında tamamlayıcı veya yardımcı olarak kullanılmaktadır. Hastaların tedavilerini yürüten onkoloji uzmanının onayı veya bilgisi olmadan gıda takviyesi veya bitkisel ürün kullanmamaları, tıbbi tedaviyi bırakmamaları tavsiye edilir.

Kaynakça:
funduszeue.info

Yazar: Fatih Bolelli

İhlas Haber Ajansı

ÖZCAN AYDIN
MANİSA 

Grip şikayeti ile hastaneye giden Öğretmen İlhan Çetinyılmaz Lösemi olduğunu öğrendiğinde dünyası karardı. İzmir 9 Eylül Üniversitesi'nde tedavi amaya başlayan Çetinyılmaz'ın 5 aylık tedavisi sonunda vücudunun tamamen iflas ettiği bildirildi. Kendisine, "İlik nakli olmazsa kısa süre sonra ölür" denildi. Tıbbi tedaviden umudunu kesen talihsiz öğretmen, son günlerini yakınlarıyla geçirmesi için evine gönderildi. Bir arkadaşının önerisiyle Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde faaliyet gösteren ünlü herbalist Ege Lokman Şevki Güngör'e başvuran Çetinyılmaz, bitkisel destek tedavisine başladı. Aldığı ürünlerin 10 gün içerisinde olumlu etkisini hisseden Çetinyılmaz, bir yıl sonra tamamen iyileşti. 

Adeta bir bir mucizeye konu olan Öğretmen İlhan Çetinyılmaz, başından geçenleri şöyle anlattı: " yılında şiddetli bir gribal enfeksiyona yakalandım. Doktora gittim fakat yapılan incelemeler sonucunda kan kanseri olduğum ortaya çıktı. Dünyam yıkıldı. Tabi kanser tedavisi ancak üniversite bünyesinde yapılabildiğinden, 9 Eylül Üniversitesi'nde tedavi süreci başladı. Üniversitede değişik aşamalar atlattım. Gerçekten zor bir tedavi süreciydi. Orada 5 ay kaldım. Beş ayın sonunda vücudumun artık tamamen iflas ettiği, tedaviye normal şartlarda cevap veremediğim söylendi. Tedavi süreci bitirilip ölüme terk ediliyordum. Tek şansım ilik nakli yapılmasıydı. İlik nakli ciddi bir operasyon gerektiriyor ve bu konuda doğru karar vermek lazım tabi. Kardeşimden ilik dokusu tutması belki bir şansımdı ama ilik naklinden sonra kesin kurtulma şansım yine de verilemiyordu. İlik nakli için bana bir tarih verildi. Ölümüm yakındı. Hiç olmazsa yakınlarımın yanında öleyim diye beni hastaneden çıkarıp eve gönderdiler.

Ziyaretime gelen çok sevdiğim bir arkadaşım bana Ege Lokman'ı tavsiye etti. Burada Şevki Güngör bey raporlarıma baktı. 'Hocam' dedi. 'Bir yıl içinde sağlığına yeniden kavuşacaksın'. Hiç umudum yoktu ama 'inşallah' dedim. Karşımda donanımlı, ne yaptığını bilen pratisyen, insan organizmasını iyi tanıyan bir lokman vardı. Ona güvenmek, inanmak benim için zor olmadı. Hemen ilk tedavi programının ürünlerini aldım. Memleketime döndüm. Şevki Bey'in tarif ettiği gibi düzenli bir şekilde bitkisel ürünleri kullanmayax başladım. Çok ilginçtir daha ilk haftasında kendimde bir iyileşme hissetmeye başladım. Kan kanseri hastalarının ne durumda oldukları kan sayımı sonuçlarına göre belirleniyor. 10 gün sonra yakınımdaki bir sağlık ocağına gidip kan sayımı yaptırdım. Sonucu görünce hayatımın en büyük şoklarından birini yaşadım. Kan sayımı değerlerim inanılmaz şekilde yükselmeye başlamıştı. Müthiş sevindim. Ürünleri titizlikle kullanmaya devam ettim. Bir ay kadar geçti. 9 Eylül Üniversitesi'nden beni çağırdılar. Gittim. Doktorlarımın hepsi beni sitemle karşıladı. İlik nakli işini hafife aldığımı, umursamadığımı düşündüklerinden sitem edip kızdılar. 'Niçin gelmiyorsun? Nerdesin? Bak öleceksin, hiç olmazsa ilik nakli bir şans' gibi sözler söylediler. Onlara şöyle dedim. ''Lütfen bir kan sayımımı alın ve bendeki değişimi bir görün' dedim. Kan sayımı tahlili için işlemleri yapıp ayrıldım oradan. Geri geldiğimde doktorum şoktaydı. İlk söylediği cümle 'Sen ne kullanıyorsun?' oldu. Şevki Bey'le ilgili süreci anlattım. Ve daha
sonra doktoruma bu duruma karşı olup olmadığını sordum. Tabi ortada bir iyileşme söz konusu olduğu için buna karşı olmasının mümkün olmayacağını söyledi. Ben de hiç beklenmedik bir iyileşme gelişmesinin olduğunu söyledi. Bu süreç daha sonra doktorlarımın da şahit olduğu gibi olumlu şekilde devam etti ve ben bir yıl içinde sağlığıma net olarak kavuştum." 

Ege Lokman Şefki Güngör, "Biz kanser türüne göre tedavi uyguluyoruz. Bize genelde kanser türü hastalar geliyor ama kalp damar tıkanıklığı, şeker hastalığı, ülser ve diğer hastalıklarda da uyguladığımız yöntemler var. Şimdi tabii ki bizler doktor olmadığımız için doktorlar tarafından teşhis konulmuş hastalıklara göre bitki kürleri veriyoruz. Hastanın raporlarını görmeden tedavi uygulaması yapmıyoruz. Kanser hastalıklarında da türüne göre tedavi uyguluyoruz. Onun için hasta bize başvurduğu zaman raporu, pataloji sonuçları, kan tahlilleri sonuçlarını getirmesini istiyoruz. Hastalığını bilmeyenlere bakmıyoruz. Kanserin çeşitli türleri var. Sadece akciğer kanserinin bile beş altı türü var. Bunlardan hangisi vücuda daha hızlı yayılır, beyninde varmı, başka organları sarmış mı? Bunları bilmemiz gerekiyor. Ona göre kullanılacak bitkisel tedavi listesini hazırlıyorum. Yani bizim burada her gelen hastaya standart bişey verilmiyor. Her hastalığın kendine göre bitkileri var. Mesela mide kanseri yada bağırsak kanseri ise macun verilmemesi lazım. Bu macunu verirsen midede, bağırsakta kanama yapabilir. Yani hastanın durumuna göre düzenleniyor. Bir takım lokmanların yaptığı gibi ülsere, kansere aynı ilacı vermiyoruz. Kişinin kilosuna yaşına göre uygularız tedavi sistemimizi bu uygulanan sistem bitkisel de olsa bunların dojazlarının ayarlanması lazım diye" konuştu.

funduszeue.info üzerindeki haberler özet şeklinde yayınlanmaktadır. Haberin video, fotoğraf ve metnine Abone panelinden ulaşabilirsiniz.

Kronik lenfositik lösemi

Kronik lenfositik lösemi, yavaş ilerleyen lenfomalardandır. Bu makalede kronik lenfositik löseminin şikayetleri, seyri ve terapi seçeneklerine bir genel bakış bulabilirsiniz.

Bir bakışta

  • Kronik lenfositik lösemi aslında bir lösemi değil, lenfomadır.
  • Kronik lenfositik lösemi, hastalığın ilk evrelerinde genellikle çok yavaş ilerler.
  • Özellikle yaşlı insanlar kronik lenfositik lösemiye yakalanırlar.
  • Hastanın herhangi bir şikayeti yoksa, genellikle düzenli olarak kontrol edilmesi ve kan değerlerine bakılması yeterlidir.
  • Kronik lenfositik lösemi şikayetlere neden olursa kemoterapi, immünoterapi veya hedefe yönelik terapiler göz önünde bulundurulur.
  • Bu tedavilerle kronik lenfositik lösemiyi kontrol altına almak ve hastalıkla ilgili şikayetleri iyileştirmek neredeyse her zaman mümkündür, ancak bu yöntemlerle hastalığı iyileştirme henüz mümkün değildir.

Not: Bu yazıdaki bilgiler bir doktor muayenesinin yerini tutamaz ve kişinin kendi kendine teşhis yapabilmesi veya tedavi etmesi için kullanılmamalıdır.

Kronik lenfositik lösemi nedir?

Kronik lenfositik lösemi, lenfatik organ sisteminde görülen kötü huylu bir hastalıktır. Örneğin lenf düğümleri, dalak ve kemik iliği de bu organlara dahildir. Kronik lenfositik lösemi durumunda dejenere olan hücreler, olgun B lenfositlerdir. Uzmanlar bunun için B kronik lenfositik lösemi terimini de kullanmaktadır. B lenfositler, beyaz kan hücrelerindendir. 

Kronik lenfositik lösemi aslında lösemilere değil, yavaş büyüyen (tembel) lenfomalara aittir. Buradaki "lösemi" tanımı, dejenere olmuş lenfositlerin sadece lenfatik organlarda bulunmamasından gelmektedir. Bunlar genellikle kanda da tespit edilirler.

Kronik lenfositik lösemide, bu makalede ayrıntılı olarak ele alınmayan özel ilerleme formları da vardır. Bunlara örnek olarak küçük hücreli lenfositik lenfoma (İngilizce: Small lymphocytic lymphoma) veya Richter sendromu gösterilebilir.

Kronik lenfositik lösemi hastalığına ağırlıklı olarak yaşlı insanlar yakalanır. Ortalama hastalık yaşı 72'dir.

Kronik lenfositik lösemide hangi semptomlar görülebilir?

Kronik lenfositik lösemi, tedavi edilmese bile genellikle yavaş ilerler. Bu nedenle, özellikle hastalığın yayılımının düşük olduğu hastalar, uzun süre herhangi bir şikayetleri olmadan yaşayabilirler. Hastaların yaklaşık yüzde 25'i, teşhis sırasında kronik lenfositik lösemiyle ilgili herhangi bir semptom göstermemektedir.

Hastalığın en sık görülen belirtisi, lenf düğümlerindeki ağrısız şişliklerdir. Göğüs veya karın boşluğundaki lenf düğümlerinin büyümesi, spesifik olmayan şikayetlere neden olabilir. Bunlara örnek:

  • Kuru öksürük
  • Nefes darlığı
  • Baskı hissi
  • Değişen dışkılama alışkanlıkları
  • Ağrılar

Hastalıkla birlikte genellikle dalak ve karaciğer büyür. Kan testi yapıldığında, özellikle beyaz kan hücrelerinde artış görülür. Kan sayısındaki bu değişikliğe tıp dilinde lökositoz veya lenfositoz adı verilir.

Kronik lenfositik lösemi geniş bir alana yayıldıysa, hastalar B semptomları denen rahatsızlıklar yaşayabilir. Aşağıdakiler bunlar arasında sayılabilir:

  • Ateş
  • Gece terlemesi 
  • Kilo kaybı

Ayrıca, etkilenen hastalar kendilerini yorgun hissederler ve enfeksiyonlara yatkındırlar. Kemik iliğinde kan oluşumu da bozulabilir, bu da kansızlığa ve kanama eğilimine neden olabilir.

Kronik lenfositik löseminin nedenleri nelerdir?

Kronik lenfositik lösemi, olgun B lenfositler grubundan tek bir beyaz kan hücresinin kötü huylu olarak değişmesiyle başlar. Her bir hücredeki değişiklik mikroskop altında görülemez. Aksine, hücre doğru şekilde gelişmemiştir ve enfeksiyonlarla savaşma yeteneği sınırlıdır. 

Araştırmacılar bunun nedenlerini henüz bütün detaylarıyla anlayamamıştır ve bu konuyu yoğun bir şekilde araştırmaktadırlar. Ancak, kronik lenfositik löseminin bir ön evre ile başladığı açıkça bilinmektedir. Uzmanlar bu ön evreyi, monoklonal B hücreli lenfositoz olarak tanımlamaktadır.  

Doktorlar, monoklonal B hücreli lenfositozu genellikle laboratuvarda kan değerlerine baktıklarında tesadüfen keşfederler. Monoklonal B hücreli lenfositoz herhangi bir şikayete neden olmaz ve tedavi edilmez. 

Ön evrenin kronik lenfositik lösemiye dönüşüp dönüşmeyeceği ve bunun ne zaman olacağı çeşitli faktörlere bağlıdır. 

Kronik lenfositik löseminin risk faktörleri var mıdır?

Bazı hastalıklar kronik lenfositik lösemi riskinde hafif bir artışa neden olabilir: Bu hastalıklar örneğin alerjik hastalıkları, hepatit C enfeksiyonlarını veya hastanın geçmişindeki solunum yolları enfeksiyonlarını içerir.

Kalıtsal (genetik) faktörlerin de buna etkisi olabilir. Örneğin kronik lenfositik lösemi hastalarının çocuklarının, kronik lenfositik lösemi veya başka bir lenfoma hastalığına yakalanma riski biraz daha yüksektir.

Çevresel faktörlerin kronik lenfositik löseminin gelişimine ne ölçüde katkıda bulunduğu ise hala belirsizdir. Ayrıca; benzen veya 1,3 bütadien kimyasallarına mesleki maruziyet söz konusu olduğunda, kronik lenfositik lösemi Almanya'da bir meslek hastalığı olarak kabul edilmektedir. 

Kronik lenfositik lösemi nasıl ilerler?

Kronik lenfositik löseminin seyri, hastadan hastaya farklılık gösterir. Hastalığın evresi de önemli faktörlerdendir. 

Kronik lenfositik lösemi, ilk evrelerinde genellikle çok yavaş ilerler. Bu durumda ortalama yaşam süresi, aynı yaştaki sağlıklı insanlarınkine karşılık gelebilir. 

Hastalık ilerledikçe, kemik iliğinde sağlıklı kan oluşumunu da farklı oranlarda değiştirir. Bu durum kandaki kırmızı kan hücrelerinin, bazı beyaz kan hücrelerinin ve trombositlerin kaybolmasına neden olur. Bunun sonucunda yorgunluk, verimliliğin azalması, enfeksiyonlar ve kanama eğilimi ortaya çıkabilir. 

Kronik lenfositik lösemi nasıl teşhis edilir?

Kronik lenfositik lösemi teşhisi için gereken muayeneler, ilk bulgulara bağlıdır. Kan sayımında beyaz kan hücreleri bir artış gösterdiğinde ve/veya lenf düğümleri şiştiğinde, genellikle kronik lenfositik lösemiden şüphelenilir. 

Doktorlar, kronik lenfositik lösemi teşhisini doğrulamak için ilk olarak üç şey yapar: 

  • Öncelikle verimlilikte azalma ve diğer şikayetler, enfeksiyon görülme sıklığı, önceki kan testlerinin sonuçları ve ailedeki hastalıklar olmak üzere, hastalarına ayrıntılı sorular sorarlar (hastalık geçmişi).  
  • Hastaya fiziksel muayene yapılır. Bunun için doktor lenf düğümlerini, dalağı ve karaciğeri elle muayene eder ve kansızlık veya kanama belirtilerini arar.  
  • Hastadan kan örneği alınır ve alınan kan ayrıntılı bir şekilde incelenir. 

Kemik iliği örneğinin alınması (kemik iliği ponksiyonu) ve bunun incelenmesi genellikle kronik lenfositik lösemi teşhisi için gerekli değildir. Ancak hastalık ilerledikçe doktorlar bunu gerekli görebilir. Bu işlem, doktorun kan sayısındaki belirsiz değişiklikleri veya tedavinin başarısını değerlendirmesini sağlar. 

Manyetik rezonans görüntüleme veya bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemleri, kronik lenfositik löseminin ilk teşhisinde önemli bir rol oynamaz. Göze çarpan lenf düğümlerinden alınan doku örnekleri de sadece münferit hastalarda incelenir. 

Diğer incelemeler yalnızca, hastalar kronik lenfositik lösemi için ilaç tedavisi alacaklarsa gerekli olacaktır. Bunlar, örneğin tümör hücrelerinin genetik olarak incelenmesini veya özel kan değerlerinin belirlenmesini içerir. Gerekli görülmesi halinde, örneğin karın bölgesinde ultrasonik muayene veya boyun, göğüs veya karın bölgesinde bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme muayeneleri de göz önünde bulundurulabilir.  

Kronik lenfositik lösemi nasıl tedavi edilir?

Kronik lenfositik lösemi hastaları için çok çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Doktorlar bu tedavileri hastanın özel durumuna uygun hale getirmelidir.

Bekleme ve gözlem altında tutma

Hastalığın ilk evrelerinde, kronik lenfositik lösemi genellikle yavaş ilerler. Hastanın semptom göstermemesi ve kronik lenfositik löseminin hızlı ilerlediğine dair bir belirti olmaması halinde, doktorlar bekleme ve gözlem altında tutma yaklaşımını önerir. Bu süreçte düzenli kontrol muayeneleri yapılır. Uzmanlar bu strateji için İngilizce "watch and wait" yani "bekle ve gör" tanımını kullanmaktadır.

Kronik lenfositik lösemiyle ilgili şikayetlerin ortaya çıkması veya hastalığın ilerlemiş olması durumunda, doktorlar genellikle tedaviye başlar. Buradaki amaç, hastalığın belirtilerini hafifletmek ve hızlı ilerlemesini önlemektir. Bu yöntem çoğu hastada uzun süre boyunca iyi etki gösterir. İlaçlarla tamamen iyileştirme ise henüz mümkün değildir.

İlaç tedavisi

Doktorlar, kronik lenfositik lösemi için genellikle ilaç tedavisine başvurur. Bu durumda şunlar kullanılabilir:

  • Sitostatik adı verilen, genellikle hücre büyümesini yavaşlatan veya hücre bölünmesini engelleyen ilaçlar
  • Kronik lenfositik lösemi hücrelerine karşı antikorlar
  • Kronik lenfositik lösemi hücrelerinin özel belirtilerine saldıran, hedefe yönelik ilaçlar

Sağlık durumuna ve özel risk faktörlerine bağlı olarak, hemato-onkologlar ilaçları tek tek veya birlikte daha yüksek veya daha hafif dozlarda kullanırlar.

Operasyon veya ışın terapisi gibi diğer terapileri ise doktorlar çok nadiren ve özel durumlarda kullanırlar.

Video

Hedefe yönelik kanser tedavileri nelerdir?

Aşağıdaki videodan, hedefe yönelik kanser tedavilerinin ne zaman uygulandığını öğrenebilirsiniz. İlaçlar nasıl kullanılır ve nasıl etki ederler?

Bu ve başka videolar YouTube kanalında da mevcuttur

Şimdi izleyin

Bu sitede yayınlanan veri koruma bildirimleri geçerlidir.

Kök hücre nakli

Löseminin hızlı ilerlemesi riski varsa, doktorlar donör kan kök hücre nakline (allojenik kök hücre nakli) başvurabilirler. Bu kök hücre naklinden önce yüksek dozda kemoterapi uygulanır.

Bu tür bir tedaviyle kronik lenfositik löseminin iyileşmesi prensipte mümkündür. Ancak bu terapi oldukça yoğundur ve yıpratıcı yan etkileri de beraberinde getirir. Bu nedenle yalnızca eş zamanlı hastalığı olmayan, zinde hastalara uygulanır.

Önemli bilgi: Kronik lenfositik lösemi hastaları, mümkünse bir muayenehane veya klinikte hemato-onkolog adı verilen uzmanlardan tedavi görmelidir. Hemato-onkologlar, kan ve lenf sistemi hastalıkları konusunda uzmandır.

Hastalığın ilk evresinde tedavi gerekmez mi? Hastalar, uzmanlarla görüştükten sonra bir aile hekimine de düzenli olarak muayene ve kontrole gidebilir.

Kemoterapi, antikor tedavisi ve hedefe yönelik terapiler nasıl işler ve yan etkileri nelerdir? Kan kök hücre nakli hastalar için neden yıpratıcıdır?

Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgileri Alman Kanser Araştırma Merkezi Kanser Bilgi Servisi'nin web sitesinde bulabilirsiniz.

Kronik lenfositik lösemide tedavi sonrası bakım nasıl ilerler?

Doktorlar, kronik lenfositik lösemi (CLL) hastaları için tedavi sonrası bakımı bireysel durumlara göre belirlemelidir. Hasta, klinik bir çalışma kapsamında tedavi ediliyorsa, genellikle hastalık sonrası bakım planı için özel talimatlar da vardır.

Hastalar hastalığın erken evrelerinde ve herhangi bir semptom olmaksızın gözlemlenirse ("watch and wait"), gerçek anlamda herhangi bir tedavi sonrası bakım uygulanmaz. Kronik lenfositik lösemi stabil olduğu sürece, hastalar düzenli aralıklarla fiziksel olarak muayene edilir ve hastaların kan sayımı analiz edilir.

Hastalar tedavi edildiyse, tedavi sonrası bakım sağlanır. Hastalık sonrası bakım, hastalığın nüks etmesinin yanı sıra tedavinin sonuçlarını zamanında tespit edip tedavi etmeye yardımcı olmalıdır.

Doktorlar, kronik lenfositik lösemi hastaları için hangi tedavi sonrası bakımın ne sıklıkla yapılması gerektiğini bireysel durumlara göre belirlemelidir:

  • Teşhis konulduğunda, kronik lenfositik lösemi hastalığı ne kadar yayılmıştır? 
  • Doktorların değerlendirmesine göre, hastalığın nüksetme riski ne kadar yüksektir? 
  • Kronik lenfositik lösemi için hangi tedavi uygulanmış ve hastalık tedaviye nasıl yanıt vermiştir? 
  • Hastanın genel sağlık durumu nedir ve varsa eş zamanlı hastalıkları hangileridir?

Kronik lenfositik lösemiyle hayat ve günlük yaşam nasıldır?

Kronik lenfositik lösemi teşhisi ve tedavisi, hastalar ve yakınları için yıpratıcı olabilir.  

Tanının koyulmasından itibaren yorgunluk, enfeksiyonlara yatkınlık ve fiziksel performansta kısıtlamalar gibi hastalık belirtileri (semptomlar) etkilenen hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltabilir. Çalışan insanlar için, çalışma hayatında ve sosyal konumda da değişiklikler söz konusudur. Yaşlı insanlar, hastalık nedeniyle günlük yaşamlarını yalnız başlarına idame ettirmede sorunlar yaşayabilirler.  

Doktorlar, tedavilerinde öncelikle hastalığı mümkün olduğunca kontrol altına almayı amaçlar. Böylece hastaların mümkün olduğunca kolay bir şekilde günlük yaşamlarına dönebilmesi hedeflenir. 

Lösemi hastalarının çoğu, iyileşmelerine katkı sağlamak için kendileri de aktif olmayı ister. Bunun için çeşitli seçenekler vardır. Hastalıkla ve tedavinin sonuçlarıyla daha iyi başa çıkmaya neyin yardımcı olabileceği, bireysel duruma bağlıdır:  

  • Egzersiz, yorgunluğun ve güçsüzlüğün üstesinden gelmeye yardımcı olabilir. Egzersiz, bireysel performansa uygun hale getirilmelidir. 
  • Beslenme tedavisi de dahil olmak üzere dengeli ve sağlıklı beslenme, yetersiz beslenmeyi önleyebilir veya tedavi edebilir.  
  • Psikoonkolojik danışmanlık, endişe ve korkular baş edilemeyecek hale geldiğinde yardımcı olabilir. 

Tedaviyle ilgili irtibat kişileri kimlerdir?

Kötü Huylu Lenfoma Yetkinlik Ağı Tescilli Derneği'nde Almanya'daki, lenfoma alanında uzmanlaşmış olan klinik araştırmacılar bir araya gelmiştir.

Lenfoma teşhisi ve tedavisiyle ilgili soruları olan hastalar ve doktorlar, Kötü Huylu Lenfoma Yetkinlik Ağı Tescilli Derneği'ne başvurabilir. Web sayfasına git

Kötü Huylu Lenfoma Yetkinlik Ağı Tescilli Derneği, internet sayfalarına, hastaların ve doktorların kronik lenfositik lösemi tedavisi için uygun klinikleri veya doktor muayenehanelerini bulmak için kullanabilecekleri bir arama işlevi kurmuştur. Aramaya git

CLL tedavisinde çeşitli disiplinlerde doktorlar birlikte çalışmalıdır: Lenfoma hastalarının tedavisinde çok fazla deneyime sahip hastaneler, “hematolojik neoplazi” odaklı bir onkoloji merkezi olarak sertifika ile deneyimlerini belgeleyebilirler. Alman Kanser Derneği (DKG), Alman Hematoloji ve Onkoloji Derneği (DGHO) ile birlikte hastaneyi belirli gereksinimleri karşılama açısından düzenli olarak denetler.

Bu konuya odaklanan merkezlerin adreslerini OncoMAP internet sitesinde bulabilirsiniz. Bunun için arama ekranında “Merkez” altında “Hematolojik neoplazi” seçimini yapmanız gerekir.

Önemli bilgi: Mesleki gerekliliklerin kontrolü Almanya'da henüz zorunlu değildir. Uygun olup bu denetim için başvuruda bulunmamış klinikler de olabilir.

  • Deutsche Krebsgesellschaft, Deutsche Krebshilfe, AWMF: Diagnostik, Therapie und Nachsorge für Patienten mit einer chronischen lymphatischen Leukämie (CLL). Langversion Leitlinienprogramm Onkologie. AWMF-Registernummer OL. Aufgerufen am
  • Wendtner CM, Dreger P, Eichhorst B, Gregor M, Greil R, Hallek M, Knauf WU et al. Chronische Lymphatische Leukämie (CLL). Leitlinie der Deutschen Gesellschaft für Hämatologie und Onkologie (DGHO). Aufgerufen am

Deutsches Krebsforschungszentrum, Krebsinformationsdienst (Alman Kanser Araştırma Merkezi, Kanser Bilgi Hizmeti) ile birlikte hazırlanmıştır.

Tarih:

Kronik Lenfositik L&#;semi

Nedir

Kronik Lenfositik L&#;semi (KLL) kemi&#;in i&#;inde yer alan, kan ve kan h&#;crelerinin &#;retildi&#;i s&#;ngerimsi bir doku olan kemik ili&#;inde ortaya &#;&#;kan kanser t&#;r&#;d&#;r.

Lenfositik l&#;seminin bu t&#;r&#; di&#;er l&#;semi t&#;rlerinden daha yava&#; ilerledi&#;i i&#;in kronik olarak adland&#;r&#;l&#;r. Metabolizman&#;n enfeksiyonlara kar&#;&#; sava&#; a&#;mas&#;n&#; sa&#;layan akyuvar h&#;crelerine lenfosit denir. Kronik lenfositik l&#;semideki &#;lenfositik&#; kavram&#; lenfosit denen bu akyuvar h&#;crelerini kasteder.

Kronik lenfositik l&#;semi hastal&#;&#;&#; &#;o&#;unlukla ileri ya&#;taki eri&#;kinlerde g&#;r&#;l&#;r. Hastal&#;&#;a ili&#;kin tedavi y&#;ntemleri hastal&#;&#;&#;n kontrol alt&#;nda tutulmas&#;n&#; sa&#;lar.

Belirtileri

  • Lenf bezlerinde a&#;r&#;ya neden olmayan b&#;y&#;me
  • Halsizlik
  • Ate&#;
  • Kar&#;n b&#;lgesinin sol k&#;sm&#;nda dalak b&#;y&#;mesinden kaynaklanan a&#;r&#;
  • Gece terlemeleri
  • Kilo kayb&#;
  • S&#;k tekrarlayan enfeksiyonlar

Hastal&#;&#;&#;n belirtilerinden herhangi birini fark ederseniz mutlaka doktora gitmeniz gerekir.

Sebepleri

Doktorlar&#;n, kronik lenfositik l&#;semiye neden olan s&#;recin nas&#;l ba&#;lad&#;&#;&#; hakk&#;nda net bilgisi yoktur. Bu hastal&#;kla ili&#;kili olarak, kan h&#;creleri &#;retiminde DNA d&#;zeyinde kal&#;tsal bir mutasyon ger&#;ekle&#;ti&#;i biliniyor. Bu mutasyonlar anormal ve etkisiz lenfosit h&#;crelerinin olu&#;mas&#;na yol a&#;ar.

Normal lenfosit h&#;creleri belli bir s&#;re sonra ola&#;an &#;ekilde &#;l&#;rken, etkisiz ve anormal olan bu lenfosit h&#;creleriyse kanda ve baz&#; organlarda &#;o&#;al&#;r. &#;o&#;ald&#;klar&#; organlarda sa&#;l&#;k sorunlar&#;na neden olur. B&#;ylece, kemik ili&#;inde birikerek sa&#;l&#;kl&#; h&#;cre &#;retimini engeller.

Doktorlar ve ara&#;t&#;rmac&#;lar kronik lenfositik l&#;semiye neden olan i&#;leyi&#;i ara&#;t&#;rmaya devam ediyorlar.

Risk Faktörleri

Kronik lenfositik l&#;semi riskini art&#;rabilecek fakt&#;rler &#;unlard&#;r:

  • Ya&#;: Kronik lenfositik l&#;semi te&#;hisi konan hastalar&#;n &#;o&#;u 60 ya&#; &#;zerindedir.
  • Cinsiyet: Erkeklerde g&#;r&#;lme olas&#;l&#;&#;&#; kad&#;nlara g&#;re daha fazlad&#;r.
  • Irk: Beyazlarda g&#;r&#;lme olas&#;l&#;&#;&#; daha fazlad&#;r.
  • Aile &#;yk&#;s&#;nde kan ve kemik ili&#;i kanseri olanlar: Ailesinde kronik lenfositik l&#;semi ya da di&#;er kan ve kemik ili&#;i kanserleri olan bireylerde risk daha fazlad&#;r.
  • Kimyasallara maruz kalma: Bitki ve b&#;cek ila&#;lamada kullan&#;lan birtak&#;m kimyasallar riski art&#;r&#;r. Vietnam sava&#;&#;nda kullan&#;lan portakal gaz&#;n&#;n da kronik lenfositik l&#;semi riskini art&#;rd&#;&#;&#; saptanm&#;&#;t&#;r.

Komplikasyonları

Kronik lenfositik l&#;seminin yol a&#;t&#;&#;&#; komplikasyonlar &#;unlard&#;r:

  • S&#;k tekrarlayan enfeksiyonlar: Kronik lenfositik l&#;semi hastalar&#;nda s&#;k tekrarlayan enfeksiyonlar g&#;r&#;lebilir. Genellikle &#;st ve alt solunum yolu enfeksiyonlar&#; g&#;r&#;lmekle birlikte kimi zaman daha ciddi enfeksiyonlar da g&#;r&#;lebilir.
  • Daha agresif seyirli bir kanser t&#;r&#;ne d&#;n&#;&#;mesi: Kronik lenfositik l&#;semi hastalar&#;n&#;n bir k&#;sm&#;, diff&#;z b&#;y&#;k B h&#;creli lenfoma ad&#; verilen daha agresif seyirli kanser t&#;r&#;ne yakalanabilir. Doktorlar, bu d&#;n&#;&#;&#;m&#; Richter Sendromu olarak da adland&#;r&#;rlar.
  • Di&#;er kanser t&#;rlerine yakalanma riskinin artmas&#;: Kronik lenfositik l&#;semi hastalar&#;n&#;n cilt kanseri (melanom), akci&#;er kanseri ve sindirim sistemi kanserlerine yakalanma riski y&#;ksektir.
  • Ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemi rahats&#;zl&#;klar&#;: Kronik lenfositik l&#;semi hastalar&#;n&#;n bir k&#;sm&#;nda ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemi rahats&#;zl&#;klar&#; da g&#;r&#;l&#;r. Ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sisteminde olu&#;an bu sorunlar, hastal&#;klara sava&#; a&#;an h&#;crelerin, alyuvar h&#;crelerine ya da trombosit h&#;crelerine kar&#;&#; sava&#; a&#;mas&#;na neden olur.

Muayenesi

Yukar&#;da bahsedilen belirtilerden herhangi birini fark ederseniz &#;ncelikle aile hekiminize ya da bir pratisyen hekime muayene olman&#;z gerekir. Muayeneyi yapan doktor, hastaya kronik lenfositik l&#;semi te&#;hisi koyarsa hastay&#; kan ve kemik ili&#;i hastal&#;klar&#; alan&#;nda uzmanla&#;m&#;&#; bir doktora (hematologa) y&#;nlendirir.

Muayene s&#;resi k&#;sa ve sorulmas&#; gereken &#;ok soru oldu&#;u i&#;in gitmeden &#;nce haz&#;rl&#;k yap&#;lmal&#;d&#;r.

  • Randevu &#;ncesi k&#;s&#;tlamalardan haberdar olun. Randevunuzu al&#;rken, &#;nceden yapman&#;z gereken bir &#;ey olup olmad&#;&#;&#;n&#; sorun.
  • B&#;t&#;n belirtileri not edin. Randevuyu alma sebebinizle alakas&#;z g&#;r&#;lebilecekler de dahil.
  • &#;nemli ki&#;isel bilgilerinizi not edin. Hayat&#;n&#;zdaki b&#;y&#;k stresler ya da son zamanlardaki de&#;i&#;iklikler de dahil.
  • Kulland&#;&#;&#;n&#;z t&#;m ila&#;lar&#;n bir listesini yap&#;n. Herhangi bir vitamin ya da takviye de dahil.
  • Bir yak&#;n&#;n&#;z&#; yan&#;n&#;zda g&#;t&#;r&#;n. Bazen bir randevu s&#;ras&#;nda s&#;ylenen t&#;m bilgileri kavramak zor olabilir. Size e&#;lik eden biri sizin ka&#;&#;rd&#;&#;&#;n&#;z ya da unuttu&#;unuz bir &#;eyi hat&#;rlayabilir.
  • Doktorunuza soraca&#;&#;n&#;z sorular&#; not edin.

Doktorun hastaya ay&#;raca&#;&#; zaman k&#;s&#;tl&#; oldu&#;u i&#;in sorulacak sorular&#;n &#;nceden listelenmesi muayeneye ayr&#;lan zaman&#;n en iyi &#;ekilde de&#;erlendirilmesini sa&#;layacakt&#;r. Kronik lenfositik l&#;semi hastal&#;&#;&#;na ili&#;kin sorular &#;unlar&#; i&#;ermelidir:

  • Test sonu&#;lar&#;m nas&#;l?
  • Tedaviye hemen ba&#;lamam gerekiyor mu?
  • E&#;er tedaviye hemen ba&#;lamazsam bu durum gelecekte uygulanabilecek tedavi se&#;eneklerini azalt&#;r m&#;?
  • Ba&#;ka testler de yapt&#;rmam gerekiyor mu?
  • Uygulanabilecek tedavi se&#;enekleri nelerdir?
  • Tedavi se&#;eneklerinin do&#;uraca&#;&#; yan etkiler nelerdir?
  • Bu hastal&#;&#;a y&#;nelik &#;ok etkili bir tedavi y&#;ntemi var m&#;?
  • Uygulanacak tedavi g&#;nl&#;k ya&#;ant&#;m&#; nas&#;l etkileyecek?
  • Bilgilendirici herhangi bir bro&#;&#;r ya da bas&#;l&#; malzeme var m&#;? Hangi web sitesinden bilgi edinebilirim?

Bunlar&#;n d&#;&#;&#;nda muayene s&#;ras&#;nda anla&#;&#;lmayan herhangi bir &#;ey mutlaka sorulmal&#;d&#;r.

Testleri

Kronik lenfositik l&#;semiyi te&#;his etmek i&#;in &#;u kan testleri uygulan&#;r:

  • Al&#;nan kan &#;rne&#;indeki h&#;crelerin say&#;m&#;: Tam bir kan say&#;m&#; yap&#;larak kandaki lenfosit say&#;s&#; tespit edilebilir. Al&#;nan kan &#;rne&#;inde bir lenfosit t&#;r&#; olan B h&#;crelerinin say&#;s&#;n&#;n fazla &#;&#;kmas&#; kronik lenfositik l&#;semi g&#;stergesi olabilir.
  • Lenfositlerin t&#;r&#;n&#;n belirlenmesi: Normalden fazla say&#;daki lenfositlerin, kronik lenfositik l&#;semi ya da ba&#;ka bir kan hastal&#;&#;&#; yahut herhangi bir enfeksiyon kaynakl&#; olup olmad&#;&#;&#;n&#; belirlemek i&#;in ak&#;&#;l&#; h&#;cre say&#;m&#; ya da imm&#;n fenotipleme ad&#; verilen test uygulan&#;r. E&#;er kronik lenfositik l&#;semi varsa ak&#;&#;l&#; h&#;cre say&#;m&#; testi, l&#;semi h&#;crelerinin &#;zelli&#;inin belirlenmesini ve b&#;ylece anormal h&#;crelerin ne derece agresif (yay&#;lmac&#;) oldu&#;unun tespit edilmesini de sa&#;lar.
  • Lenfositlerin kal&#;tsal nedenlerinin incelenmesi: Anormal lenfositlerin i&#;indeki kromozomlar&#; incelemek amac&#;yla florans h&#;cre i&#;i hibridizasyon ad&#; verilen test uygulan&#;r. Test sonucunda elde edilen veriler, kimi zaman te&#;his koymak ve tedavi y&#;ntemi belirlemek i&#;in kullan&#;l&#;r.

Baz&#; durumlarda doktor, te&#;his koymak i&#;in a&#;a&#;&#;daki testlerin de yap&#;lmas&#;n&#; isteyebilir.

  • Kemik ili&#;i biyopsisi ve aspirasyonu
  • Bilgisayarl&#; tomografi

Kronik lenfositik l&#;semi te&#;hisi konulduktan hemen sonra hastal&#;&#;&#;n hangi evrede oldu&#;u tespit edilir. &#;ki farkl&#; evre belirleme sistemi kullan&#;l&#;r. Bu iki sistem de hastal&#;&#;&#;n geli&#;imini ortaya koyan ba&#;lang&#;&#;, orta ve ileri evreleri belirler. Bu derecelendirme y&#;ntemi uygulanacak tedavi se&#;eneklerini belirlenmek i&#;in kullan&#;l&#;r.

Hastal&#;&#;&#;n ilk evresinde genellikle acil tedavi gerekir. Orta ve ileri evrelerdeyse tedaviye derhal ba&#;lanmas&#; uygun g&#;r&#;l&#;r.

Tedavisi

Kronik lenfositik l&#;semi hastal&#;&#;&#;nda uygulanacak tedavi y&#;ntemi kanserin hangi evrede oldu&#;una, belirti g&#;r&#;l&#;p g&#;r&#;lmedi&#;ine ve ki&#;inin tercihine g&#;re de&#;i&#;ir.

Hastal&#;&#;&#;n ilk evresinde tedavi gerekli g&#;r&#;lmeyebilir.

Klinik ara&#;t&#;rmalara g&#;re erken tedavinin olumlu sonu&#; do&#;urma olas&#;l&#;&#;&#; olsa da ilk evredeki hastalar genellikle tedavi g&#;rmez. Yap&#;lan &#;al&#;&#;malar, erken tedavinin hastal&#;&#;&#;n ilk evresindeki ki&#;ilerin hayat&#;n&#; uzatmad&#;&#;&#;n&#; g&#;sterir. Doktorlar tedaviye gerek duyulmuyorsa hastay&#; tedavinin olas&#; yan etkilerinden ve komplikasyonlar&#;ndan uzak tutmak i&#;in tedavi uygulamaz. Bunun yerine hastal&#;&#;&#;n seyrini takip eder ve hastal&#;&#;&#;n ilerleyi&#;ine g&#;re hangi y&#;ntemin uygulanaca&#;&#;na karar verirler.

Doktor hasta i&#;in genel sa&#;l&#;k kontrol&#; program&#; &#;&#;kar&#;r. Hastal&#;&#;&#;n seyrini belirlemek i&#;in birka&#; ayda bir doktor kontrol&#;nden ge&#;ip gerekli kan testlerini yapt&#;rman&#;z gerekir.

Hastal&#;k ilerledi&#;i ya da orta ve ileri evrelerde oldu&#;u tespit edilirse uygulanacak tedavi y&#;ntemleri &#;unlard&#;r:

  • Kemoterapi: Kemoterapi kanser h&#;crelerini &#;ld&#;ren bir ila&#; tedavisi y&#;ntemidir. Kemoterapi tedavisi koldaki damardan ila&#; verilerek ya da a&#;&#;zdan tablet al&#;narak uygulan&#;r. Hastal&#;&#;&#;n durumuna g&#;re tek bir ila&#; ya da birka&#; ila&#; uygulanabilir. Yan etkiler kullan&#;lan kemoterapi ila&#;lar&#;na g&#;re de&#;i&#;ir. En &#;ok g&#;r&#;len yan etkilerse bitkinlik, kan h&#;creleri say&#;s&#;nda d&#;&#;&#;&#; ve s&#;k tekrarlayan enfeksiyonlard&#;r.
  • Hedefe y&#;nelik ila&#; tedavisi: Odakl&#; tedaviye y&#;nelik ila&#;lar kanserli h&#;crelerin belirli zay&#;f taraflar&#;n&#; olumlu y&#;nde kullanmak i&#;in &#;retilmi&#;tir. Kronik lenfositik l&#;semi h&#;crelerinin y&#;zeylerinde &#;e&#;itli proteinler bulunur. Hedefe y&#;nelik tedavi ila&#;lar&#;yla bu proteinlerden biri, l&#;semi h&#;crelerini tespit edip &#;ld&#;rmek i&#;in kullan&#;l&#;r. Kronik lenfositik l&#;semiyi tedavi etmek i&#;in kullan&#;lan bu ila&#;lar rituksimab, alemtuzumab ve ofatumumabd&#;r. Bu ila&#;lar&#;n yan etkileri ate&#;, so&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#; ve enfeksiyonlard&#;r.
  • Kemik ili&#;i (k&#;k h&#;cre) nakli:K&#;k h&#;cre nakli y&#;nteminde, kemik ili&#;indeki anormal lenfosit &#;reten k&#;k h&#;crelerini yok etmek i&#;in &#;ok g&#;&#;l&#; kemoterapi ila&#;lar&#; kullan&#;l&#;r. Hastan&#;n kan&#;na sa&#;l&#;kl&#; bir yeti&#;kinin kan&#;ndan al&#;nan k&#;k h&#;creler aktar&#;l&#;r. B&#;ylelikle bu sa&#;l&#;kl&#; k&#;k h&#;creler kemik ili&#;ine ula&#;&#;r ve sa&#;l&#;kl&#; kan h&#;creleri &#;retilmeye ba&#;lar. &#;ndirgenmi&#; yo&#;unlukta kemik ili&#;i nakli, standart kemik ili&#;i nakline benzer ama daha d&#;&#;&#;k dozajda kemoterapi ila&#;lar&#;yla uygulan&#;r. Kemik ili&#;i nakli y&#;ntemi di&#;er tedavi y&#;ntemlerinin sonu&#; vermedi&#;i durumlarda ya da kronik lenfositik l&#;seminin &#;ok agresif seyretti&#;i hastalara uygulan&#;r.

    Kronik lenfositik l&#;semi hastal&#;&#;&#;n&#;n tedavisine ili&#;kin herhangi bir alternatif t&#;p y&#;ntemi bulunmuyor.

    Baz&#; alternatif t&#;p y&#;ntemleriyle kronik lenfositik l&#;seminin neden oldu&#;u bitkinlik sorununa &#;&#;z&#;m bulunabilir. A&#;a&#;&#;da belirtilen fakt&#;rler kontrol alt&#;na al&#;narak bitkinlik hissi ortadan kald&#;r&#;labilir. Ama ila&#; tedavisi tek ba&#;&#;na yeterli de&#;ildir. &#;u alternatif tedavi y&#;ntemleriyle sonu&#; almak m&#;mk&#;nd&#;r:

    • Egzersiz
    • Masaj
    • Meditasyon
    • Rahatlama Teknikleri
    • Yoga

    Bunlardan hangilerini uygulayaca&#;&#;n&#;z konusunda doktorunuzla konu&#;man&#;z gerekir. Doktorunuzla birlikte bitkinlik sorunun &#;stesinden gelebilmek i&#;in etkili bir plan &#;&#;karabilirsiniz.

    Ye&#;il &#;ay &#;z&#;n&#;n kronik lenfositik l&#;semi tedavisinde etkili oldu&#;u tespit edilmi&#;tir. Laboratuvar &#;al&#;&#;malar&#; ye&#;il &#;ay &#;z&#;ndeki bir bile&#;enin kronik lenfositik l&#;semi h&#;crelerini yok etti&#;ini kan&#;tlam&#;&#;t&#;r. Kronik lenfositik l&#;seminin ilk evresindeki bir grup hasta &#;zerinde yap&#;lan ara&#;t&#;rmada tablet &#;eklinde uygulanan ye&#;il &#;ay &#;z&#;n&#;n hastal&#;&#;&#;n birtak&#;m belirtilerini yok etti&#;i g&#;zlemlendi. &#;rne&#;in, hastalar&#;n baz&#;lar&#;nda b&#;y&#;m&#;&#; lenf nod&#;llerinin k&#;&#;&#;ld&#;&#;&#; g&#;r&#;lm&#;&#;, yap&#;lan kan testleri sonucunda hastalar&#;n bir k&#;sm&#;nda da l&#;semi h&#;crelerinin azald&#;&#;&#; saptanm&#;&#;t&#;r. Ye&#;il &#;ay kullan&#;m&#;n&#;n etkilerine ili&#;kin ara&#;t&#;rmalar s&#;r&#;yor.

    Ye&#;il &#;ay &#;z&#; i&#;eren tablet kullan&#;m&#;n&#;n genellikle zararl&#; olmad&#;&#;&#; d&#;&#;&#;n&#;l&#;yor. Ama y&#;ksek dozda al&#;nd&#;&#;&#;nda karaci&#;er rahats&#;zl&#;&#;&#; gibi birtak&#;m sa&#;l&#;k sorunlar&#;na yol a&#;abilir. Ayr&#;ca ba&#;ka ila&#;larla al&#;nd&#;&#;&#;nda etkile&#;ime girebilir. Bulant&#;, kar&#;nda a&#;r&#; ve haz&#;ms&#;zl&#;k gibi yan etkiler g&#;r&#;lebilir. Kullanmadan &#;nce olumlu ve olumsuz etkilerine ili&#;kin doktorunuzdan bilgi alman&#;z gerekir.

 

Yaşam Tarzı

Kronik lenfositik l&#;semi te&#;hisi konmu&#; bir hastaysan&#;z daha sa&#;l&#;kl&#; ya&#;amak i&#;in &#;unlar&#; yapmal&#;s&#;n&#;z:

  • Enfeksiyonlardan korunmak i&#;in elinizden geleni yap&#;n: Kronik lenfositik l&#;semi hastalar&#; s&#;k s&#;k enfeksiyona yakalanabilirler. Sa&#;l&#;kl&#; olabilmek i&#;in meyve ve sebze a&#;&#;rl&#;kl&#; beslenin. D&#;zenli uyumaya &#;zen g&#;sterin. Her g&#;n egzersiz yap&#;n. Hasta olan insanlardan uzak durmaya &#;zen g&#;sterin. Bakterileri &#;nlemek i&#;in ellerinizi s&#;k s&#;k y&#;kay&#;n ve her y&#;l grip a&#;&#;s&#; olun.
  • &#;kinci bir kanser t&#;r&#;ne yakalanma riskini azalt&#;n: Kronik lenfositik l&#;semi hastalar&#;nda ikinci bir kanser t&#;r&#;ne yakalanma riski vard&#;r. Sigara ve alkol kullan&#;m&#;n&#; &#;nlemek, sebze ve meyve a&#;&#;rl&#;kl&#; beslenmek, g&#;ne&#;li havalarda g&#;ne&#; losyonu kullanmak gibi tedbirler risk oran&#;n&#; d&#;&#;&#;r&#;r.
  • Hi&#;bir muayenenizi aksatmay&#;n:Kanserin seyrini takip etmek i&#;in s&#;k s&#;k kan testi yapt&#;rmak gerekir. Test sonucunun olumsuz &#;&#;kma ihtimali sizi muayeneye gitmekten al&#;koymamal&#;d&#;r. Aksine muayeneye giderek hastal&#;&#;&#;n&#;z&#;n gidi&#;at&#;n&#; &#;&#;renecek ve sonras&#;nda gerekli b&#;t&#;n &#;nlemleri alacaks&#;n&#;z. Test sonu&#;lar&#;n&#; beklerken egzersiz yap&#;n, kitap okuyun ya da ailenizle ve arkada&#;lar&#;n&#;zla vakit ge&#;irin.

    Kronik lenfositik l&#;semi genellikle yava&#; ilerleyen bir kanser t&#;r&#;d&#;r ve tedavi gerektirmeyebilir. Toplumda iyi huylu kanser olarak kabul edilse de hafife al&#;nmamal&#;d&#;r. Bu kanser t&#;r&#;ne yakaland&#;&#;&#;n&#;z&#; &#;&#;rendi&#;inizde &#;a&#;&#;rabilir ve endi&#;eye kap&#;labilirsiniz ama bu hastal&#;kla ba&#;a &#;&#;kmak i&#;in kendi y&#;ntemlerinizi belirlemeniz gerekir.

  • Hastal&#;&#;a ili&#;kin detayl&#; ara&#;t&#;rma yap&#;n ve bilgilenin: Her muayeneye gitmeden &#;nce doktorunuza y&#;neltece&#;iniz sorular&#;n listesini &#;&#;kar&#;n. &#;nternetten ya da yaz&#;l&#; kaynaklardan ara&#;t&#;rma yap&#;n.
  • Di&#;er kronik lenfositik l&#;semi hastalar&#;yla ileti&#;ime ge&#;in: Ayn&#; kanser t&#;r&#;n&#; ta&#;&#;yan hastalar&#;n birbirleriyle ileti&#;im i&#;erisinde olup, bilgilerini payla&#;t&#;&#;&#; ve kar&#;&#;l&#;kl&#; tavsiyelerde bulunduklar&#; bir destek grubuna kat&#;l&#;n. Sa&#;l&#;k ekibinizden ya&#;ad&#;&#;&#;n&#;z semtteki destek ekibine ili&#;kin bilgi alabilirsiniz. Bu gruba internet &#;zerinden de ula&#;abilirsiniz.
  • Ailenizden ve arkada&#;lar&#;n&#;zdan g&#;&#; al&#;n: Hastal&#;&#;&#;n&#;z hakk&#;nda konu&#;mak can s&#;k&#;c&#; olabilir. Bu durumu payla&#;t&#;&#;&#;n&#;z ki&#;ilerden de&#;i&#;ik tepkiler alabilirsiniz. Ama hastal&#;kla ilgili konu&#;arak ve tavsiyeleri dikkate alarak i&#;inde bulundu&#;unuz durumu hafifletebilirsiniz. Kendinize bir plan &#;&#;kar&#;n ve etraf&#;n&#;zdaki insanlar&#;n size nas&#;l davranmas&#;n&#; istedi&#;inizi a&#;&#;k&#;a belirtin. &#;rne&#;in, arkada&#;lar&#;n&#;z ya da aile fertlerinizden birinden sizi muayeneye g&#;t&#;rmesini ya da sizi dinlemesini isteyin ve ona i&#;inizi d&#;k&#;n.
  • Hastal&#;&#;&#;n&#;za y&#;nelik testleri ve di&#;er tedavi y&#;ntemlerini sab&#;rla uygulayabilmek i&#;in te&#;vik edici yollar ke&#;fedin: Kronik lenfositik l&#;semi hastas&#;ysan&#;z akyuvar h&#;crelerinizin takibine y&#;nelik testleri s&#;rekli yapt&#;rman&#;z gerekir. Bu nedenle yoga, egzersiz ya da bah&#;e i&#;leri gibi sizi rahatlatacak u&#;ra&#;lar edinin. Psikolojik destek almaya ihtiya&#; duyuyorsan&#;z bir terapiste ya da onkolojik sosyal hizmet uzman&#;na ba&#;vurun.

 

Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN

Ben 14yaşındayım l&#;semi tedavisi g&#;r&#;yorum kal&#;amda femur başında sıkıntı olduğunu s&#;ylediler daha &#;nce siz benim gibi bir arkadaşımı ameliyat ettiniz devamı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası