muhabbet kuşu eş değiştirme / Muhabbet Kuşu Eş Değişimi | DonanımHaber Forum

Muhabbet Kuşu Eş Değiştirme

muhabbet kuşu eş değiştirme

Kuşları Birbirlerine Alıştırma Yolları

Eğer hali hazırda bir muhabbet kuşunuz varsa ve bir tanesini daha almayı düşünüyorsanız yalnız değilsiniz. Birçok kuş sahibi birbirleriyle arkadaşlık etmeleri için genellikle birden fazla kuşa sahip olmayı ister. Muhabbet kuşları titizlikleriyle ünlüdür ve yeni bir kuşun eve gelmesi çok kolay bir şekilde karmaşaya yol açabilir. Bu noktada kuş sahiplerinin aklındaki tek soru "Kuşlar birbirine nasıl alışır?" sorusu olmaktadır. Kuşları birbirine alıştırmak için yapılabilecek birkaç şey bulunmaktadır. Eğer iki kuşu birbirine doğru bir şekilde tanıştırdığınızda sonsuza dek sürecek bir arkadaşlığın temelini atmış olursunuz. Bu yazımızda kuşları birbirlerine alıştırmanın altı farklı yöntemini ele alacağız, hadi başlayalım.

kafesinde duran muhabbet kuşu

Yeni Kuşu Saklayarak Uzaktan Tanıştırın

Herhangi iki hayvanı birbiriyle tanıştırmanın ilk yolu, yeni olanı tanıştırma anına kadar bir süre saklamaktır. Bu durum muhabbet kuşları için de geçerlidir. Bu sayede iki şey gerçekleşmiş olur. Yeni gelen kuş güvende kalır ve mevcut kuşunuz yavaş yavaş yeni bir kuşun varlığına alışmaya başlar.

Bununla beraber bu karantina durumunun önemli bir artısı da bulunmaktadır. Eve yeni getirdiğiniz kuşta olabilecek bulaşıcı hastalık evdeki muhabbet kuşuna bulaşmaz ancak size rahatsız olup olmadığı hakkında bir fikir sunacak kadar zaman kazandırır.

Bu süre zarfında evdeki kuş yeni gelen kuşun sesini duyma fırsatı yakalar. Kuşun sesine ve varlığına zaman içerisinde alışır. Her iki kuşun da direkt olarak etkileşime sokulması evdeki kuşunuz için bir sınır ihlali anlamına gelmektedir.

kafesinde duran kuşa dışarıdan bakan kuş

Yavaşça Yaklaştırın

Yeni gelen kuşun karantina dönemi sona erdiğinde kuşlarınızı birbirlerine yavaşça yaklaştırmak son derece önemlidir. Her ne kadar iki kuş aynı türde olsa bile hemen en iyi arkadaş olmayabilirler. Genellikle kuşlardan bir tanesi diğerine üstünlük kurmaya çalışır. Eğer çok dikkatli olmazsanız bu kavgalar ciddi yaralanmalar ile sonuçlanabilir.

Yeni kuşun kafesini evinizdeki kuşun bulunduğu odaya getirerek birbirlerine yavaş yavaş alışmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede aralarında biraz mesafe varken birbirlerini tanımalarına yardımcı olurken aynı zamanda onları güvende tutarsınız. Birkaç gün boyunca birbirlerini gözlemlediklerinde onlardaki davranış farklılıklarını görebilirsiniz. Birbirlerine alıştıkça bir aradayken daha rahat hareket etmeye başlarlar. Bu süreçte sabırlı davranmalı, onların sınırlarını zorlamamalısınız.

yan yana keyifle duran iki kuş

Barış Anlaşması Yapın

"Muhabbet kuşları birbirine nasıl alıştırılır?" sorusunun cevaplarından birisi de rüşvetten geçer. Onların birbirine alışması için biraz rüşvet verebilirsiniz. Sevdikleri mamalardan vermek onların olumlu davranışlar sergilemesini sağlar. Bunun için en uygun zaman karantinadan sonrasıdır.

İki kuş birbirini görmeye hazır olduğu zaman basitçe yeni kuşunuzun kafesini mevcut kuşun kafesinin bulunduğu odaya getirin. Her ikisi de odadayken onlara en sevdikleri yiyeceklerden verin. Birkaç dakika sonra yeni kuşun kafesini tekrar götürün ve bu adımları birkaç kez tekrarlayın. Kuşların severek tüketeceği ödül besinlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Bu tanışma sürecinde iki kuşun da kafesinin kapalı olduğundan emin olun. Aksi takdirde kafesi açık olan kuşun diğerine saldırma ihtimali oldukça yüksektir.

dalda duran bir çift kuş

Bağ Kurma Tekniklerini Deneyin

Tanıştırmanın sonraki aşamalarında her iki kuşta da bağ kurma tekniklerini kullanabilirsiniz. Mamaları paylaşma, tarama ve oyun oynama her iki kuşunuzla olan ilişkinizi güçlendirecektir.

"Kuşlar birbirine nasıl alışır?" sorusu ile stres yaşamak yerine bu süreyi onlarla eğlenerek ve oynayarak geçirin. Kuşların hazır olduğunu düşündüğünüzde kafeslerini birbirlerine yaklaştırabilirsiniz. Ancak bu sürede onları yalnız bırakmamalısınız. Çünkü evdeki kuşunuz kıskanç tavırlar sergileyebilir.

birlikte zaman geçiren muhabbet kuşları

Birlikte Eğitim Verin

Bir süre sonra artık iki kuşunuzda kafeslerinin dışındayken problem yaşamamaya başlayacaktır. Bu aynı zamanda "İki muhabbet kuşu birbirine nasıl alışır?" sorusunun cevabını başarılı bir şekilde bulduğunuzu ifade eder, tebrikler. Sırada bu ilişkileri güçlendirmek gelmektedir. Kuşlar bir arada bulunmaktan bir rahatsızlık duymayabilirler ancak birbirleriyle oynamayabilirler. Arkadaşlık gelişimlerini hızlandırmak için onlara çeşitli numaralar öğreterek eğitim verebilirsiniz. Kuşlarınıza eğitim esnasında vereceğiniz güzel yiyecekler olumlu davranışları pekiştirmeye yardımcı olur. Ayrıca birbirleriyle etkileşime girerek sürüdekine benzer bir arkadaşlık geliştirirler.

elma yerken anlaşmazlığa düşen iki papağan

Geri Adım Atabilirsiniz

"Eve yeni gelen muhabbet kuşu nasıl alıştırılır?" sorusunu cevaplarken beraberinde birçok problem yaşayabilirsiniz. Her tanışıklık süper kolay gidecek diye bir şart yoktur. Burada önemli olan kuşları anlayabilmektedir. Kuşlardan birisinin rahatsız hissettiğini anladığınızda bir adım geri gitmeniz gerekir. Sonraki adıma geçmek için biraz zaman var anlamına gelir.

Kuşların her biri benzersizdir. Bu nedenle herhangi iki kuş birkaç gün içerisinde birbirine alışırken farklı kuşlarda bu birkaç haftayı bulabilir. Genellikle gözden kaçırılan en önemli noktalardan birisi de hayvanların birbirlerine hiç alışmamasıdır. Böyle bir durumda yedek planınızın olması gerekmektedir. Her iki kuşu da evde tutup birbirlerini görmediklerinden emin olabilir ya da alternatif bir plan üzerinde düşünebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül TunçayTüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle funduszeue.info blog sayfasında yılından beri blog içeriği yazmaktadır.


Muhabbet kuşlarından yavru almak sanıldığı kadar zor değildir. Üretimi zorlaştıran ve kolaylaştıran en önemli faktör kuşlarınızın dir. Bazı çiftler en kötü bakımla sorunsuz bir şekilde yavrulayıp, yavru büyütürken bazı çiftler en iyi bakım ve şartlarda anlaşmalarına rağmen bu çiftlerden yavru almak mümkün olmamaktadır. Üretimde faktörü de unutulmamalıdır. Herşey yolunda gitse bile son aşama olan yavrunun bağımsızlığını kazanmasında sorun çıkabilir. Yem kırmayı bir türlü öğrenemeyen yavrular 2. ayını doldurmadan ölebilir.

çift muhabbet kuşu olan bir üretici düşünüfunduszeue.info üretici damızlık olarak kendine seçtiği çok güzel bir dişi yavruyu 1 yaşına kadar özenle yetiştiriyor. Daha sonra yetişkin olan kuşu salmada anlaştığı bir erkek kuşla üretim kafesinde eşe atıyor fakat dişi yumurtlamıyor. Üretici bir süre sonra bu kuşu farklı bir kuşla eşe atmayı deniyor fakat bu sefer de yumurtalar boş çıkıyor. 3. denemesinde ise erkek yumurtaları kırıyor. Kuş 2 yaşına geldiğinde hala yavru alamayan üretici bu kuşu elinden çıkarabilir veya elinde tutup denemeye devam edebilir. Üretimde başarılı olmak için unutulmaması gereken 3. unsur ise tır.



Muhabbet kuşlarının üretimi sırasında sayısız sorunla karşılaşabilirsiniz. Bu sorunlar bazen dayanılmaz hale gelebilir, sinirsel olarak çok fazla yıpranmanıza sebep olabilir. Bu sorunlarla karşılaştığınızda bazen en iyi çözümün yuvalığı çıkarmak olduğunu düşünürsünüz.


 

Tek bakılan bir muhabbet kuşuna eş alırken bu makaledeki eş/çift seçimi veya tanıştırma nasıl yapılmalıdır ? bölümünü okumalısınız. Eğer kuşunuz eşini kendi seçmediyse eve yeni gelen arkadaşıyla anlaşmaları çok uzun bir zaman alabilir veya hiç bir zaman birbirlerine ilgi duymayabilirler. Bu aşamada kuşların sahibinin fazlasıyla sabırlı olması gerekir. Eğer bir araya getirdiğinizde kavga etmiyorlarsa onlara eş olabilmeleri için ay süre tanımalısınız. Hala anlaşmıyorlarsa eş değiştirmeye gidilebilir.

Yapılması gereken ilk şey bakım koşullarının ve kuşlarınızın fiziksel durumlarının gözden geçirilmesidir. Örneğin çiftlerden biri tüy dökümü döneminde olabilir. Tüy dökümünde olan bir muhabbet kuşu fiziksel olarak yorgun ve yıpranmış olduğu için muhabbet kuşunun çiftleşme isteği duymaması çok normaldir. Genelde erkek muhabbet kuşları her zaman çiftleşmek isterler ama dişi muhabbet kuşları belirli dönemlerde hazır olurlar. Dişi muhabbet kuşlarında cere rengi kuşun üremeye elverişli olup olmadığı konusunda bizlere bilgi verir. Cere rengi kahverengi ise üremeye elverişli, açık mavi/beyaz ise üremeye elverişli olmadığı şeklinde yorumlayabiliriz ama bu % güvenilir bir tespit değildir. Dişi muhabbet kuşu cere rengi beyaz olduğu durumda bile yumurtlayabilir.
Kuşların çiftleşmemesi onların bakım koşullardan da kaynaklanabilir. Örneğin dişi muhabbet kuşu yuvalığın içinin karanlık olmasını ister. Eğer yuvalığın girişi güneşe bakıyo ve içeri ışık giriyorsa dişi muhabbet kuşu yuvalığa girmeyi ve çiftleşmeyi istemeyebilir. Hiç uçurulmayan ve aşırı derecede kilolu muhabbet kuşları da çiftleşme konusunda isteksiz davranırlar.

Bazen dişi ve erkek muhabbet kuşları çiftleştikleri halde ve dişi vaktinin çoğunu yuvalıkta geçirdiği halde dişi muhabbet kuşu yumurtlamayabilir. Bu durum kuşun yaşı veya sağlık durumu ile ilgilidir. Kendinize ilk sormanız gereken soru kafesinde kalsiyum ihtiyacını karşılayabileceği mürekkep balığı kemiği veya alçıdan gaga taşı var mıdır ? Eğer bunda sorun yoksa kuşun poposunu kontrol edebilirsiniz. Bazen dişi muhabbet kuşları üreme sistemlerindeki kist benzeri yapılar sebebiyle yumurtlayamıyorlar. Eğer poposunda anormal bir şişlik varsa ve yumurtlamıyorsa veterinere gitmenizde fayda var. Yumurta tıkanması durumuna kuluçka sırasında karşılaşılan problemler bölümünde değinilmiştir. Eğer dişi muhabbet kuşunuz haftadır yuvalıkta duruyor ve hala yumurtlamıyorsa yuvalığı çıkarmanızda fayda vardır.

Dişi muhabbet kuşu bazen kafese takılan yuvalığa hiç ilgi göstermez. Bunun sebebi dişinin üreme için kendini hazır hissetmemesi veya rahatsız olduğu bir şey olabilir.

Bu üç durumun da farklı sebepleri olabilir. Örneğin kalsiyum ihtiyacını karşılayamayan (kuşun kafesinde mürekkep balığı kemiği yoksa) dişi muhabbet kuşu yumurtladığı gibi kendi yumurtalarını yiyebilir. Dişi muhabbet kuşu yumurtanın boş olduğunu anlarsa yuvalıktan atabilir. Bazı dişi muhabbet kuşları aşırı derecede hashas olurlar ve rahatsız edildiklerinde yumurtalarını kırabilirler. Dişi muhabbet kuşları yumurtadan yavru çıkmayacağını anladıkları zaman veya kıskançlık sebebiyle yumurtalarını kırabilir/yiyebilirler. Bir tanıdığımın başına gelen bir olayı anlatmak istiyorum. Sürekli yumurtlayıp sorunsuz bir şekilde yavru büyüten bir çift muhabbet kuşunun yanına kuşların sahibi başka bir kafeste bir çift muhabbet kuşu daha getiriyor. Ertesi gün eski çiftinin kuluçkada olan dişisinin yuvalığa hiç girmediğini farkediyor ve yuvalığın kapağını açtığında tane yumurtanın hepsinin yokoldugunu görüyor. Yavruların yumurtadan çıkmasına bir kaç gün kala dişinin tüm yumurtaları yediği ortaya çıkıyor. Bu örnekte de görülebileceği gibi kuluçkadaki muhabbet kuşları bize önemsiz gibi görünen şeylerden rahatsız olup yumurtalarına zarar verebiliyorlar.

Dişi ve erkek muhabbet kuslarınızın çiftleştiklerini gördüğünüz ve dişi de yumurtaların üstünde durduğu halde günü geldiğinde yumurtalardan yavru çıkmayabilir. Yumurtalari kırıp içine baktığınızda sadece kurumuş yumurta sarısı görüyorsanız bu durumda eşlerden birinin üreme konusunda problemli olduğunu düşünebilirsiniz. Örnegin çok yaşlı bir erkek muhabbet kuşuna sahipseniz her kuluçkada yumurtaların bir çoğunun veya tamamının döllenmemiş olması olağan bir durumdur bu durumda kuşlara VİTAFORM ile vitamin takviyesi yapılmalıdır. Üst üste bir kaç kuluçka sonunda hala boş yumurtalar varsa  eş degiştirme yoluna gidebilirsiniz.

Kabuksuz ve garip şekilli yumurtalar büyük ihtimalle dişi muhabbet kuşunun bünyesi veya bakım koşuları ile ilgilidir. Geçirdiği bir rahatsızlık, vücuttaki mineral eksikliği gibi sebepler de kabuksuz ve anormal şekilli yumurtaların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Dişi muhabbet kuşu normalden daha uzun ve ince yumurtalar yumurtlayabilir ve bu yumurtalardan sorunsuz bir şekilde yavru çıkabilir.  Genelde bu tür sorunlara kalsiyum takviyesi yapılarak çözüm bulunabilir piyasada satılan CATOSAL gibi ilaçlaçlar 2 lt. suya 5 mg. karıştırılarak kuşların suluklarına 10 de bir uygulanırsa hem dişi kuşun veri ömrü uzar hemde sağlıklı yumurtalar elde edilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası