okul öncesi 3 yaş etkinlik örnekleri / Yaş Grubu İçin Etkinlikler | Okul Öncesi ~ Okul Öncesi Etkinlikleri , Ana Okulu

Okul Öncesi 3 Yaş Etkinlik Örnekleri

okul öncesi 3 yaş etkinlik örnekleri

3 Yaş Sanat Etkinlikleri

yaş sanat etkinlikleri çerçevesinde müzik, drama, dans gibi birçok faaliyetin temellerini atmanız mümkündür. Okul öncesi 3 yaş sanat etkinlikleri, çocuklarda kendi bedenlerini ve dış dünyayı tanımalarına yardımcı olmakla beraber yaratıcılıklarının da gelişmesine katkıda bulunur. Gözlem yapma ve analiz etme yeteneklerini geliştirmenin yanı sıra, çocuğun problem çözme ve çevresi hakkında eleştirel düşünme yeteneklerini geliştirir. Ayrıca 3 4 yaş sanat etkinlikleri, çocuğun dünya kültürleri ile tanışmasını sağlayarak yaşadığı toplumla ve çevresi ile uyumlu bir birey olmasına büyük katkılar sağlar. Yaşam içerisinde karşılaşabileceği hayal kırıklıkları ve problemlere karşı sorun çözme ve bunların üstesinden gelebilme becerisini de kazanabileceği 3 yaş sanat etkinlikleri sayesinde çocuğunuza hayata dair alması gereken en önemli eğitimi sunmuş olacaksınız. Orff, bale seramik gibi etkinlikler bu alanda en çok tercih edilen aktivitelerdir.

Orff Eğitimi

3 yaş sanat etkinlikleri örnekleri içerisinde çocuklarda tavsiye edilen müzik eğitimlerinin başında dans, ritim ve dramanın esas alındığı Orff eğitimi gelmektedir. Dünyaca kabul görmüş olan orff eğitimi ile çocuklarda müzik eğitiminin temelleri atılmaktadır. 3 yaş çocuk etkinlikleri çerçevesinde çocukların kendilerini özgürce ifade edebilecekleri ve dışa vurabilecekleri yöntem Alman besteci Carl Orff tarafından geliştirilmiştir.

Bale

3 yaş grubu etkinlikleri içerisinde çocuklar için en uygun dans olarak kabul gören bale erken yaşlarda vücudun esnekliğini koruyup çocuklarda ayrıca beden farkındalığı yaratması açısından oldukça idealdir. Ayrıca 2- 3 yaş etkinlikleri olarak uygulanabilen bale çalışmaları, çocuğun omurgasının dik olmasını sağlamanın yanı sıra içe basma, taban düşüklüğü gibi gelişim esnasında karşılaşılabilen sorunların da önüne geçer.

3 Yaş Boyama Etkinlikleri ve Seramik Atölyeleri

Okul öncesi 3 yaş etkinlikleri arasında da bulunan 3 yaş boyama etkinlikleri çocukta bir takım motor gelişimlerini tamamlamasına yardımcı olur. Ayrıca çocuğunuzla birlikte katılabileceğiniz seramik ve boyama atölyelerinde, çocuğunuz iç dünyasını renklerle ve kendi biçimlendirdiği nesnelerle dışa vurma şansını yakalayabilir.

Bunun dışında sayılabilecek diğer yaş sanat etkinlikleri örnekleri ise çocuk tiyatroları, drama dersleri, masal atölyeleri ve çocuklar için müzik yapan grupların konserlerine çocuğunuzu götürmek olabilir. Ayrıca bu faaliyetler 3 6 yaş etkinlikleri içerisinde de katılmaya devam edebileceğiniz alanlardır.

3 Yaş Oyun Etkinlikleri

Oyun, her yaş grubu çocukta olduğu gibi bu yaş grubu çocukların da duygu ve düş dünyalarının gelişimine katkıda bulunurken aynı zamanda keyifli zaman geçirmelerini sağlar. 3 yaş etkinlikleri ile çocuklarla hemen hemen her nesneden ve konudan oyun türetmek mümkündür.

Okul öncesi 3 yaş oyun etkinlikleri içerisinde çocuğunuzla birlikte yemek yapmak bile onun için ilginç bir oyun zamanıdır. Bir başka alternatif olarak boş plastik şişeleri sıralayarak topla devirmek, küçük bir leğenin içerisinde kağıttan gemiler yüzdürmek ve 3 yaş kes yapıştır etkinlikleri gibi çok basit yaratıcı fikirlerle 3 yaş oyun etkinlikleri oluşturabilirsiniz.

Ayrıca; 3 4 yaş etkinlikleri içerisinde ebeveynler ile birlikte yapılabilecek çok keyifli ve eğitici aktiviteler bulunmaktadır. Çocuğunuzla birlikte doğa gezileri yapmak, uçurtma uçurmak, birlikte seramik atölyelerine katılmak, birlikte tiyatro izlemek ya da şarkı söyleyerek bunları kaydetmek, çocuklar ve ebeveynler için oluşturulan kamplara katılmak 3 yaş etkinlikleri örnekleri içerisinden sadece birkaçıdır. yaş aile katılımı etkinlikleri ile çocuğunuzla birlikte siz de keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

3 Yaş Montessori Etkinlikleri

Kısaca çocuğun kendine özgü bireysel beceri ve ilgi alanlarına uygun özgür bir eğitim sistemi olan Montessori, temel felsefe olarak her çocuğun farklı öğrenme biçimi ve hızına sahip olduğunu kabul etmektedir. Maria Montessori tarafından geliştirilen yöntemin temelinde çocuğun gözlenmesi ve uygun materyallerle desteklenmesi yatmaktadır.

3 yaş Montessori etkinlikleri olarak eğer çocuğun görsel yönü güçlü ise odasında ya da oyun alanında görsel materyallere ağırlık verilebilir. Sayısal zekası kuvvetli ise mantık oyunları ya da yapbozlara ağırlık verilebilir. Bu materyaller sayesinde ayrıca okul öncesi matematik etkinlikleri 3 yaş grubu çocuklar açısından bir ön eğitim niteliği taşır.

Montessori etkinlikleri 3 yaş grubu faaliyetleri çerçevesinde geliştirebileceğiniz oyunlar ise oldukça geniş ve çeşitlidir. Farklı renkte çorapların karıştırılarak eşlerinin bulunması, çatal kaşık düzenleme, farklı renklerdeki kağıtlarla kağıt örgüsü yapmak, doğada topladığı nesnelerden bir şeyler üretmek gibi birçok Montessori etkinliği geliştirilebilir. 3 yaş okul öncesi etkinlikleri olarak değerlendirebileceğiniz modelde tek ihtiyacınız olan şey çocuğunuzu tanımak ve hayal güçlerinizi birleştirmektir.

Etkinlikler

Okul öncesi e&#;itimi ile çocuklara kazand&#;rmak istedi&#;imiz pek çok beceri ve yetkinlik var.

Ö&#;ren

Aile Kat&#;l&#;m

Çocu&#;u tek ba&#;&#;na dü&#;ünmek mümkün de&#;ildir, çocuk ailesi ile bir bütündür.

Ö&#;ren

S&#;n&#;f Yönetimi

Çocuklar ile ileti&#;iminiz s&#;cak, sayg&#;l&#; ve yak&#;n olur; onlar&#;n beceri ve çabalar&#;na de&#;er verirseniz, geli&#;imleri kolayla&#;&#;r.

Ö&#;ren

Oyunlar

Her oyunun çocu&#;a farkl&#; faydas&#; vard&#;r.

Ö&#;ren
Etkinlik

Etkinlik Çe&#;itleri

Türkçe, Sanat, Drama, Müzik, Hareket, Oyun, Fen, Matematik, Okuma Yazmaya Haz&#;rl&#;k ve Alan…

Devam&#;

Blok Merkezi

High/Scope E&#;itim Yakla&#;&#;m&#;

“Nesneleri tan&#;yabilmek için, ki&#;i onlarla u&#;ra&#;mal&#;, onlarda de&#;i&#;iklik yapmal&#;, yerini…

Devam&#;

Reggio Emilia -1

Reggio Emilia Yakla&#;&#;m&#;

II. Dünya sava&#;&#; sonras&#;nda &#;talya’n&#;n kuzeyinde Reggio Emillia ad&#; verilen , nüfuslu bir…

Devam&#;

Okul Öncesi Sanat Etkinlikleri

Sanat, okul öncesi dönemdeki çocuklar için kendini ifade etmenin en iyi yollarından birisi!

Çoğu zaman ortalığı dağıtıyor gibi görünseler de, aslında motor becerilerini geliştiriyor ve hata yapsalar da akışına bırakınca neler olacağını görmeyi öğreniyorlar. Sanat aktiviteleri aynı zamanda hangi malzemeleri, hangi renkleri kullanacaklarını seçerken nasıl karar vermeleri gerektiğini de öğretiyor.

Henüz okuma yazma bilmedikleri okul öncesi dönemde çocuklar, aşağıda örneklerini vereceğimiz etkinlikleri yapabilmek için işlem basamaklarını can kulağıyla dinliyorlar. Bu da onların dinleme becerilerini geliştiriyor ve dikkat sürelerini uzatıyor. Sanat etkinlikleri, çocukların hayatları boyunca kullanacakları birçok önemli yetenek geliştirmelerini sağlıyor ve eğlenerek öğrenme imkanı sunuyor. Çocuklar deneyerek ve yaşayarak öğrendikleri için de genellikle kalıcı öğrenme elde etmiş oluyorlar.

Montessori, Waldorf, Emilia, Reggio gibi çocuk merkezli ve temele çocuğun dünyasını alan eğitim ve yaşam felsefeleri, son dönemde etki alanını geliştiriyor ve okul öncesi çocukların eğlenerek öğrenmelerini sağlayan sanatsal çalışmaları bu dönemde etkili buluyorlar.

Kreş ve anaokulu dönemindeki çocuklar için bu içeriğimizde yer verdiğimiz el sanatları fikirlerini hayata geçirmenin maliyeti düşük, eğlencesi büyük oluyor.

2 &#; 3 Yaş Etkinlikleri

2- 3 yaşlarındaki kreş dönemi çocuklarının severek uygulayabilecekleri, odaklanmalarını ve motor becerilerini sağlayacak birkaç etkinlik örneği…

1. Buzla Boyama

Farklı bir boyama deneyimi sunacak bu etkinlikle çocuklar suyun şekil değiştirmesini de eğlenerek gözlemlemiş oluyorlar. Bu farklı resim sanatı için gerekli malzemeler ise şöyle:

  • Su
  • Sulu boya veya sıvı boyalar
  • Buz kalıpları
  • Kağıt

Sulandırılmış renkli boyaları buz kalıplarında dondurun. Tamamen buz tuttuktan sonra kalıptan çıkarıp kağıdın üzerine koyun. Kağıdı hareket ettirerek buzun kağıtta bıraktığı desenleri izleyin.

Bu resim tekniği ile çocuklar harika bir tasarım yaparken diğer yandan da buzun erimesine tanıklık ediyorlar. Kendi tablolarını resmetmenin verdiği gururla aynı zamanda bilimsel bir deney ve gözlem de yapmış oluyorlar. Ayrıca buzu kağıdın üzerinden düşürmemeye çalışan çocukların el göz koordinasyonları ve kaba motor becerileri de gelişiyor.

2. Duyusal Hamur

Ev yapımı oyun hamuruna benzeyen bu etkinliğin tarifinde her evde bulunan temel malzemeler yer alıyor ve tamamen doğal ürünlerden oluşuyor. Dokunarak keşfetmeyi seven 2- 3 yaş dönemi çocuklarının güven içinde eğlenmesini sağlayacak duyusal hamurun malzemeleri ise şunlar:

  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 8 su bardağı un
  • Plastik kap
  • Çeşitli renklerde gıda boyası

Tüm malzemeleri derince bir plastik kapta karıştırın. Dilerseniz malzemeleri kaba dökme işlemini de çocuğunuza yaptırabilirsiniz, bundan da keyif alacaktır. Gıda boyasını dikkatlice sizin eklemenizde fayda var.

Çocukların şekil vermekten büyük zevk alacakları bu oyun hamuru, el kaslarını ve motor becerilerini ileriye götürüyor. Hamurların farklı renklerini bir araya getirerek yepyeni nesneler tasarlamak, yaratıcılığı ve hayal dünyasını geliştirmesi açısından oldukça etkili bir oyuncak oluyor.

3. Salça Kutusundan Trampet

Vurmalı çalgılar 2 &#; 3 yaşındaki çocuklar için en uygun ve eğlenceli müzik aletlerinden. Çok az malzemeyle yapılan bu geri dönüşüm projesi, aynı zamanda çocukların geri dönüşümün değerini öğrenmelerine yardımcı oluyor. Bu eğlenceli deneyim için gerekli mazlemeler:

  • Boş bir salça kutusu
  • Bir tane balon
  • İki tane çöp şiş çubuğu
  • İki tane büyük tahta boncuk
  • Renkli kartonlar
  • Çocuklara uygun makas
  • Yapıştırıcı

Balonun şişirilmesini sağlayan sert uç kısmını keserek yuvarlağa yakın bir şekilde olmasını sağlayın. Boş ve temiz olan salça kutusuna bu balonu geçirin. Salça kutusunun kenarlarını düz renk bir kartonla kaplayın. Renkli kartonlardan dilediğiniz şekillerde süslemeler keserek trampetinizi süsleyin. Tahta boncukları çöp şiş çubuklarının ucuna geçirin ve trampeti çalmanızı sağlayacak çubukları elde edin.

Çok kolay elde edilebilen bu müzik aletini yaparken dışındakini süslemeleri kendisi kesip yapıştıran çocuğunuz, hem ince motor hem de karar verme becerilerini kullanıyor.

4. Kağıt Tabaklardan Tef Yapımı:

Küçük hareketlerle sağa sola sallayınca ses çıkaran oyuncaklar bebeklikten itibaren çocukların ilgisini çekiyor. Bu oyuncaklara benzeyen çalgılar da 2 &#; 3 yaş çocukları için en uygun çalgılar arasında yer alıyor. Üstelik bir de kendi tasarladıkları bir müzik aleti olursa daha büyük istek ve heyecanla kendilerini müziğe veriyorlar. Kağıt tabakları kullanarak yapabilecekleri bu müzik aleti ile hem oynayıp hem de müzik yapabiliyorlar. Kağıt tabaktan tef yapmak için aşağıdaki malzemeler gerekiyor:

  • İki tane kağıt tabak
  • On tane gazoz veya maden suyu şişesi kapağı
  • Biraz ip
  • Delgeç
  • Çekiç
  • Çivi

Tabakların kenarlarına delgeçle beşer tane delik açın. Gazoz kapaklarını da çiviyle tam ortalarından delin ve sırtları birbirlerine gelecek şekilde yerleştirerek ortalarından geçireceğiniz iple bağlayın. Kenarlarını deldiğiniz tabakların iç kısımlarını birbirlerine denk getirerek açtığınız deliklerden iple bağlayın. Ortalarından ip geçirdiğiniz kapakları da bu deliklerden geçirerek tabağın kenarına sabitleyin. Tamamen sıkmayın ki salladığınızda ses çıksın. İşte bir müzik aleti daha hazır!

Bu müzik aletini yaparken delgeç kullanma ve deliklerden ip geçirme görevlerini üstlenen çocuğun bağlama işini yaparken ince motor becerileri gelişiyor. Deliklere ipi geçirirken odaklanıyorlar ve sabırlı olmayı öğreniyorlar.

5.Üflemeli Ebru Sanatı

Su içerken pipet yardımıyla fokurdatmayı seven minikler için uygun olabilecek bu etkinlik, aynı zamanda üflemenin etkisini somut olarak da görmelerini sağlıyor. Malzemeler:

  • Sulu boya
  • Su
  • Beyaz kağıt
  • Pipet
  • Suyu tutacak kenarları yüksek bir kap

Kağıdınızın büyüklüğünde olduğunu düşündüğünüz bir kabı su ile doldurun (kenarları yüksek bir tepsi de olur). Sulu boya fırçasına farklı renkte boyaları yedirerek tepsideki suya dokundurup çekin ve pipetle üfleyerek suyunuzu köpürtün. Oluşan renkli kabarcıkların üzerine dokunacak şekilde kağıdınızı yatırıp çekin ve ebru baskınız hazır!

Sulu boya üzerinde fırçayı gezdirmeye bayılan 2 &#; 3 yaş dönemi çocuklar su ile oynanan oyunlara özellikle ilgi duyuyorlar. Ayrıca suyu köpürtme aşaması da onlar için oldukça dikkat çekici ve eğlenceli bir adım oluyor.

4 &#; 5 Yaş Etkinlikleri

Anaokulu dönemlerinde uygulanan 4 &#; 5 yaş etkinlikleri, çocukların sanatın farkına varmaya başladıkları adımlar oluyor. Çocukların bu yaşta sanatla meşgul olmaları, ömür boyu kullanacakları yaratıcı düşünme, keşfetme ve problem çözme becerileri için temel oluşturuyor. İşte 4 &#; 5 yaş çocukları için sanat etkinlikleri örnekleri…

1. Quilling Sanatıyla Sınırlı Alan Doldurma

Makas kullanmayı öğrenen tüm çocuklar, bu gerecin ortaya çıkardığı şekilleri görmeye bayılıyorlar. Doyasıyla makas kullanabilmenin yanında, kestikleri kağıtları yuvarlayarak ufacık hale getirecekleri bu etkinlik tam bir kağıt sanatı. Birkaç beceriyi aynı anda tetikleyen bu etkinlik için gerekli malzemeler:

  • Renkli el işi kağıtları
  • Makas
  • Yapıştırıcı
  • Tuval ya da kalın karton

Öncelikle tuvalinize büyük ve basit bir resim, desen çizin (örneğin bir kedi, bir çiçek). Renkli el işi kağıtlarınızı ikişer cm lik uzun şeritler halinde kesin. Rengarenk ve çok sayıda minik rulolar elde edeceksiniz. Sonraki adım ise çok daha eğlenceli! Çizdiğiniz desenin içine yapıştırıcı sürün ve kıvırdığınız el işi kağıtlarını, düz kısımları zemine gelecek şekilde yapıştırın. Çizilen resmin tamamını doldurana kadar yapıştırmaya devam edin.

El işi kağıtlarını keserken ince motor becerilerini geliştiren çocuklar, yapıştırma aşamasında sarf ettikleri dikkat ve çaba ile kendi sanat eserlerini oluşturmanın tadına varıyorlar. Belirli bir alanı taşırmadan aynı renk ile doldurmayı gerektiren bu etkinlikte sınır kavramını öğrenmeleri de mümkün oluyor.

2. El Yapımı Marakas

Marakas okul öncesi dönemdeki çocuklar için en uygun olan müzik aletlerinden bir tanesi. Yalnızca sağa sola ve aşağı yukarı sallayarak müzik yapmayı sağlayan marakas, kullanımın kolaylığı sayesinde oyuncakla oynuyor hissi veriyor. Evde kolaylıkla marakas yapabileceğiniz malzemeler ise şunlar:

  • En küçük boy pet şişe
  • Tanecikli herhangi bir nesne (çekirdek, tohum, boncuk vs)
  • Süslemek için renkli bantlar, makas

Pet şişenizin içine çeyreğini dolduracak kadar taneli madde koyun. Tanelerin ne olduğuna, büyüklüğüne ve miktarına göre çıkan ses de değişecektir. Dilerseniz birkaç farklı malzemeden farklı marakaslar tasarlayabilirsiniz. Kapağını kapattıktan sonra, çocuğunuzun renkli bantlarla marakasını dilediği gibi süslemesine izin verin.

Kendi müzik aletini kendisi üretmiş olmanın gururuyla şarkılara eşlik eden çocukların ritim duygusu gelişiyor. Bantları kesip yapıştırırken kullandığı küçük kasları sayesinde ince motor becerileri kuvvetlenen çocukların, müziğin ritmine uymaya çalışırken dikkat ve odaklanma süreleri de olumlu etkileniyor.

3. Sağ El &#; Sol El

Sağ ve solu kavratmaya yönelik uygulanabilecek bu etkinlik, ritim duygusunu geliştirmek ve notaları sezdirmek için de faydalı oluyor. Bolca hareket, dans ve eğlence içeren oyun evde ailecek de oynanabiliyor. Bu oyunun malzemeleri:

  • Çocuğun boyuna uygun bir masa,
  • Elişi kağıtları
  • Makas
  • Masanın büyüklüğüne göre, renkli kağıtlardan kesilmiş sağ ve sol el şekilleri, yuvarlak şekiller

Kağıtlara sağ el ve sol el şekilleri çizerek kesin. Yumruk şekli için yuvarlak kesmeniz yeterli. Karışık bir şekilde bu şekilleri masanın üzerine dağıtın. İstediğiniz, çocuğun da hoşuna gidecek bir müzik açın ve çocuğunuzla birlikte masanın etrafında müziğe uygun dans edin. Aynı zamanda müziğin ritmine uygun tempo tutacaksınız. Bu tempo tutma işini masanın size en yakın yerinde duran el şeklinin üzerine karşılık gelen elinizi vurarak yapacaksınız. Sağ el şekline sağ elinizi, sol el şekline sol elinizi, yuvarlağa yumruk yapılmış elinizi denk getirmeye çalışın.

Bu etkinlik dikkat, ritim tutma, konsantrasyon gibi birçok alanda kazanım sağlıyor. Takımlar halinde de oynanabilen oyun, iletişimi kuvvetlendirmesi ve paylaşımları artırması açısından da tercih edilebilir.

4. Peçeteden Suya Girince Renklenen Tırtıllar

Maddenin renk ve şekil değiştirdiğini gözlemlemek çocukların oldukça ilgisini çekiyor. Bu aktivite de şekilden şekle giren tırtılları gözlemleyen çocukları çok eğlendiriyor. Suya girince kıvrılan ve renklenen tırtılları yapmak için aşağıdaki malzemeler yeterli:

  • Havlu kağıt ya da peçete
  • Pipet
  • Keçeli boyalar
  • Su
  • Kenarları suyu tutacak bir tabak ya da tepsi

Peçeteleri istediğiniz renk ve desenlerde boyayın. Bir tane beyaz boyanmamış peçete, bir tane boyadığınız peçetelerden alın. İçerde boyanmış olan kalacak şekilde pipetin etrafına sıkıca sarın, yanlardan ortaya doğru sıkıştırarak büzüştürün. Pipeti içinden çekin ve oluşan tırtıl şeklinin bir ucuna siyah keçeli kalemle birer nokta şeklinde göz iliştirin. Oluşan minik tırtıllarınızı su dolu tabağın içine bırakın. Islanan peçeteler genişleyerek uzuyor ve tırtılınız hareket ediyor. içindeki renkler dışardaki beyaz olanı da renklendiriyor ve görsel bir şölen oluşturuyor.

Boyamada hangiirengi kullanacağını seçerken karar verme becerisini geliştiren çocuklar, ıslanan peçetenin düz olmak isteyişini ve boyaların dağılmasını izlerken suyun bazı maddeleri nasıl etkilediğini gözlemliyorlar.

5. Eritilmiş Boya Kalemleri

Nerede olursa olsun tüm çocuklar renklendirmeyi seviyor. Renkleri bir araya getirerek kendi tasarımlarını yapabilecekleri bu etkinlik için gerekli malzemeler şunlar:

  • Pastel boya
  • Tuval ya da resim kağıdı
  • Saç kurutma makinesi
  • Makas

Tuvalin üst kısmına pastel boyaları ister bütün olarak isterseniz de makasla keseceğiniz parçalar halinde yerleştirin. Saç kurutma makinesiyle ısıtarak boyaların erimesini ve tuvalde akmasını sağlayın. Dilerseniz sağa sola hareket ettirerek desenler oluşmasını sağlayabilirsniz.

İşte bu kadar basit bir işlemle çocuğunuz odasının duvarlarını süsleyecek tabloları kendisi yapabiliyor. En sevdikleri renkleri seçerek kağıt üzerinde yerleştirdikleri bu sanat projesi, karar vermelerine imkan sağlıyor. Kendi renklerinin uyumunu yakalayan çocukların sanatsal yönleri ve görsel zevkleri de gelişiyor.

Okul öncesi dönemdeki çocuklara uygulanması düşünülen her çalışmada dikkat edilecek bazı noktalar vardır. Özellikle,

  • Okul öncesi dönemdeki çocuklar için sanat projeleri seçerken birçok keşif fırsatı sunan, oyun ve üretme sevgisine teşvik eden etkinlikler tercih etmek gerekiyor.
  • Karmaşık adımları olan aktiviteler yerine basit ama düşündürücü süreçleri olanları seçmek daha faydalı oluyor.
  • Dağınıklıktan korkmamak, çocukların da tedirgin olmadan özgürce fikirlerini uygulamalarını sağlıyor.
  • Etkinlikleri büyükler hazırlamalı ancak uygulama işinde çocukların etkin olması gerektiğini unutmamakta fayda var. Gerektiğinde çocuklara yol göstererek işleri kolaylaştırılabilir ancak asıl sorumluluk onlarda.
  • Etkinlik sürelerinin çok uzun olmaması, sıkılmadan projelerini tamamlamalarını imkan veriyor.

Kaynaklar:

seafoodplus.info

seafoodplus.info

seafoodplus.info

Anaokulu Etkinlikleri

Çoklu Zeka Türüne Hitap Eden Okul Öncesi Etkinlikler Nelerdir?

 

Türkçe Dil Etkinliği

 

Okul öncesi dönemde “Türkçe Dil Etkinliği” adı altında olan bu etkinlik türü çocuğun; düşünme, anladıklarını ve duyduklarını tekrar etme, dil becerilerinin geliştirilmesi ve telaffuz yeteneğine oldukça faydası olan bir etkinlik türüdür.

 

Peki türkçe dil etkinliklerinde neler yapılır?

  • Hikaye Öncesi Etkinlikler

    Hikaye öncesinde çocuğu hikayeye hazırlamak gerekli olup hikayede geçen kavramların, anlamların açıklanması hikaye esnasında çocuğun hikayeyi daha kolay anlamasına yardımcı olacaktır. Hikaye öncesinde yapılan etkinlikler ise; Sohbet, Parmak Oyunu, Şiir, Tekerleme-Bilmece gibi etkinliklerdir. Sohbet esnasında çocuk kendini daha rahat ifade etmeyi öğrenir. Grup içerisinde çekingenlik, içekapanıklık söz konusu ise bir süre sonra sohbete katılarak kendini ifade etmeye başlar. Parmak oyununda parmak kaslarını geliştirilir ve dilin işlevi arttırılır. Şiirde duygu ve düşüncelerini anlamaları için okul öncesi dönemde kısa, net ve anlaşılır olunmalıdır. Şiir çocukların dikkat sürelerinin arttırmakta etkili olmaktadır (okul öncesi çocukların max. dikkat süresi dk arasındadır). Artikülasyon bozukluğunun giderilmesinde anlama ve kavramada etkilidir. Mecaz anlamları anlamada yararlı olmaktadır. Tekerleme-Bilmece etkinliğinde yeni kelimeler öğrenilir bu da hayal güçlerinin geliştirilmesinde faydalı olmaktadır. Aynı zamanda eğlenme, düşündürme ve eğitimine katkıda bulunma açısından oldukça yararlıdır.

 

  • Hikaye Anı Etkinliği

    Çocuklar hikaye anlatmayı ve dinlemeyi fazlaca severler. Hikayelerin çocuklar üzerinde; yeni kelimeler öğrenip, hayal kurmayı, hikayedeki karakteri gözünün önünde canlandırmayı ve sınıf içerisinde toplulukta nasıl durulması gerektiğine dair faydası olur. Arkadaşlarına karşı saygı duymayı öğrenirken aynı zamanda empati yeteneğini geliştirir. Kavram, mekan, şekil, renk ve yön kavramlarının desteklenmesine de yardımcı olur.

 

  • Hikaye Sonrası Etkinliği:

    Yaratıcı dramatizasyon yöntemiyle  hikaye sonrasında dinledikleri ve zihinlerinde hikayeyi canlandırırlar. Canlandırırken söz ve hareketleri bir arada kullanarak yüz mimiklerini de konuya göre kullanmayı öğrenirler. Sohbet için hikaye yarım bırakılabilir. Çocuklar zihinlerinde canlandırdıklarını kendi ürettikleri son ile devam ettirip sonlandırabilir. Düşünme yetenekleri gelişir ve beyin fırtınası yapabilirler. Grup içerisinde hikaye tamamlanırken uyum içerisinde olmayı, birbirlerini dinlemeyi, sevgi ve saygı gibi değerlerimizi öğrenirler. Hikaye sonrasında pandomim yapılabilir. Pandomim, sözsüz sadece mimikleri ve beden dilini kullanarak yapılan  bir oyun türüdür. Dinledikelrini tekrarlamaya zihinde canlandırmaya ve zekayı harekete geçirmeye destek olur.

 

Okuma Yazmaya Hazırlık Etkinliği

 

Okul öncesi dönemde okuma yazmaya hazırlık etkinliği çocuğun çoklu zekasına hitap etmeli, becerilerini geliştirmeli ve “ilköğretime hazır” duruma getirmelidir.

 

Okuma yazmaya hazırlık etkinliğiOkuma yazmaya hazırlık etkinliği

 

İlköğretimin ilk başlangıcı olan okul öncesi eğitim etkinliklerinden bir diğeri okuma yazmaya hazırlık çalışmasıdır. Ve bu çalışmalar nedir ve neler yapılır?

Okuma yazmaya hazırlık çalışması çocuğun okula hazır olmasını destekleyen temel bilgi ve beceriler yoluyla bilişsel faaliyetlerinin artmasına katkıda bulunan çalışmalardan biridir. Okuma yazmaya hazırlık çalışması çocuğun akıl yürütmesine, algısal yeteneğini geliştirmesine ve çeşitli kavramları öğrenmesine katkı sağlar. Bu tarz çalışmalarda çocukların yaş, gelişim düzeyi ve bilişsel farklılıkları göz önünde bulundurulur. Okul öncesi dönemdeki çocuklarda, okuma yazmaya hazırlık çalışmasındaki hedefler şunlardır;

  • Kalem tutma ve parmak kaslarının geliştirilmesi,
  • El-göz koorndinasyonunun sağlanması,
  • Dikkat sürelerinin arttırılması,
  • Yazı yazma için araç-gereçlerin doğru kullanımı (kalem tutuşu, kağıdın duruşu, defter-göz mesafesi vs.),
  • Yazı yazmanın veya etkinlik sayfasının yönünü bilmek,
  • Çizgi dikkat çalışmalarını desteklemek,
  • Ses çalışmalarını ve sese uygun yönergeleri desteklemek,
  • Kelime türetmek aynı sesleri bulmak, kafiyeyi bilmek,
  • Kavram çalışmaları yaparak çocuğun ilkokula olgunluğunu desteklemek gibi hedefler bulunur.

 

Matematik Etkinliği

 

Günlük yaşantımızda gerekli olan ve her yerde her şekilde karşımıza çıkan bir etkinlik türüdür. Çocukların dilsel &#; sözel, doğa, mantıksal, sosyal, görsel-mekansal gibi zeka türlerini doğrudan etkiler. Matematik etkinliklerinde;

  • Yazılışları (yazılış yönü), rakamın adı öğrenilerek yazma, duyma, uygulama becerisi kazandırılır. Günlük yaşantımızda oldukça fazla kullandığımız rakamlar öğrenilerek ritmik sayma, adım sayma, rakamları tanıma gibi faaliyetleri de artık kazanmış olur.

Okul Öncesi Matematik EtkinliğiAnaokulu Matematik Etkinliği

  • Matematik etkinliğinde çozuk aynı zamanda şekilleri öğrenir, birbirinden ayırt eder, kavram gelişimi desteklenir ve benzer farklılıkları öğrenir. Şekilleri görsel ve sözel olarak ismiyle tanımaya başlar. Kenar ve köşeleri olan şekillerin de ayrıtlarını saymayı öğrenir.
  • Sıra sayılarını öğrenir (birinci, ikinci)
  • Matematik etkinliğinde çocuk sıra sayılarını kullanarak gruplamaya, grupları oluşturmayı öğrenir.
  • Ölçü birimlerini öğrenir. Uzunluk, hacim, ağırlık, mesafe gibi birimlerle nasıl ölçüldüğünü görsel ve işitsel olarak deneyler. Uygulamalar ve görsellerle öğrenir.
  • Zaman ve saat bilgisi verilerek, saatin içerisinde çocukların (akrep-yelkovan-saniye) ne işe yaradığı, neler olduğu öğretilerek, sosyal çevreye merak uyandırılır  ve gördüğü nesnelere yabancı kalmaz. Saat öğretimi yaşında başlayarak zamanın ne olduğu, saatin neyi göstermeye yaradığı gibi ifadelerle başlayıp, en son saatin kaç olduğu gibi ifadelerle devam edilir. Saat konusu tam olarak yaşına kadar  öğrenilebilir.  yaşlarında tamamen öğrenmesi beklenemez.
  • Günlük yaşantımızda kullandığımız ve geçinebilmemiz için gerekli olan para ve para birimleri çocuğun anlayabileceği düzeyde öğretilebilir.

 

Fen ve Doğa Etkinliği

 

Okul öcesi dönemdeki çocuklar, oldukça meraklı ve araştırmacı yönleriyle aynı zamanda sorgulayıcıdırlar da. Fen ve Doğa etkinlikleri çocukların bu meraklarının giderilmesinde; araştırma, gezi-gözlem ve deney yaparak çocuğun zihin ve dil gelişimine faydası olur. Neden-sonuç ilişkilerini gözlemleyerek ve yaşayarak eğitim ortamı hazırlanır.

 

Okul Öncesi Fen ve Doğa EtkinliğiAnaokulu Fen ve Doğa EtkinliğiDüş Bahçesi Anaokulu Fen ve Doğa Etkinliği

 

Çocuklar doğaya ve çevreye karşı daha duyarlı hale gelerek yaratıcı düşünmeleri sağlanır. Aynı zamanda akıl yürütme, mantık yürütme, fikir verme gibi algıyı harekete geçirerek dil gelişimini de destekler. Grup etkinliği içerisinde kendilerini daha özgüvenli hissederek, paylaşma, yardımlaşma, iş birliğinde bulunma vb. sosyal davranışları gelişir ve çevre duyarlılığı artar. Fen araçlarını ve doğada neler olduğunu öğrenerek kavram gelişimi de desteklenir.

 

 

Okul Öncesi Sanat Etkinlikleri

 

Okul öncesi çocukları gelişimine katkıda bulunan bir diğer etkinlik türü ise; sanat etkinlikleridir. Anaokullarında uygulanan sanat etkinlikleri çocukların işitsel, sözel, içsel, el-göz koordinasyonunu aynı anda kullandığı etkinlik türlerinden olup çocukların yaratıcılıklarını ve estetik duyarlılıklarını geliştirmeyi hedefler. Zaman ve süre kavramının kullanılmadığ, çocukların rahat çalışacakları, yer-zaman ve yaşa göre araç gereç gerektiren bu etkinliklerde çocukları yaratıcılıklarını sağlıklı bir biçimde ortaya koyabilirler.

 

Düş Bahçesi Anaokulu Grup Etkinliği - 1Düş Bahçesi Anaokulu Grup Etkinliği - 2

 

Grup şeklinde sanat etkinliği çalışması yapan çocukların gelişimsel alanları desteklenirken, aynı zamanda toplu halde bir işe başlamayı, sonuçlandırmayı ve bir ekip olmayı öğrenmeleri de gelişir. İşbirliği ve yardımlaşma şeklinde sosyalleşmeye başlarlar. Projelerini bitirdiklerinde yüzlerinde görünen mutluluk; başladıkları işi bitirmeleri sonucunda bir ürün ortaya çıkarmalarıyla küçük/büyük motor becerilerine sağladığı katkının yanı sıra duygusal zekalarında da ortaya çıkan pozitif gelişimin bir göstergesidir.

 

Düş Bahçesi Anaokulu Sumatra Kaplanı Boyama Etkinliği

 

Sanat etkinliklerinde bir çalışma yapılmadan önce çocuklara nasıl bir çalışma yapmak istediklerinin sorulması gibi davranışlar onlara, bir etkinlik yapılırken kendi düşüncelerinin de ne kadar önemli olduğu ve verilen kararların amacın dışında olmadığı sürece saygı ile karşılanması bilincini çocuklara kazandırması yönünden çok önemlidir. Örneğin; nesli tükenmekte olan Sumatra Kaplanı çocuklara öğretildikten sonra onlara verilen resimlerle nasıl bir çalışma yapmak istedikleri sorulur, onların düşünceleri ve nasıl bir etkinlik yapılacağı birlikte tasarlanır. Bu etkinlikte kulak çubuğu ile parmak boyası ve noktalama çalışması yapılmıştır.

Sanat etkinliği çok yönlüdür. Çocuklar yönlendirilerek veya bir etkinlik teması belirtilerek çalışma yapılır. Konuya hakim olmaları sağlanarak kendi yaratıcılıkları ve hayal güçleri ile bir üretim gerçekleştirmeleri hedeflenir. Hayal güçleri kısıtlanmamaılıdır. Örneğin, bir civcivin sarı renk olması onların eğer isterlerse civcivi mor renge boyamalarına engel olmamalıdır. Çünkü burada önemli olan onların hayallerindeki civciv tasavvurudur. Çocuklar amacın dışına çıkmadığı sürece (boya ile elini yüzünü boyamadığı, boncuk vs. materyallerle amacının dışında oynaması, sağa sola fırlatması gibi&#;) gerçekleştirmek istedikleri şeyler için destek olunmalıdır. Okul öncesi çocuklara uygulanabilecek bazı saanat etkinlikleri için aşağıdaki örnekler verilebilir.

  • Artık materyallerle yapılan çalışmalar.(Kolaj vb.)
  • Kağıt katlama, kesme, yırtma-yapıştırma gibi çalışmalar.
  • Çeşitli boyaların kullanıldığı çalışmalar.
  • Yoğurma maddeleri ile yapılan çalışmalar.(Kil, seramik, oyun hamuru vb.)

Düş Bahçesi Anaokulu Oyun Hamuru EtkinligiDüş Bahçesi Anaokulu Sulu Boya Etkinligi

 

Yoğurma maddeleri ile çalışma yapan çocuklar bazı olumsuz duyguları olumlu yöne doğru kaydırmayı sağlarlar (saldırganlık gibi). Bu çalışmaları yaparken yeni tasarımlar ve fikirler ortaya koymak için düşünürler. Parmak kasları gelişimleri artar. Bir işe başladıktan sonra sonuçlandırmayı öğrenirler. Başlangıç &#; sonuç arasında heyecanlı ve istekli bir çalışma yaparlar. Fırça kalem vs. gibi boya malzemelerini nasıl ve ne şekilde kullanılması gerektiğini öğrenirler.

 

Yaratıcı Drama Etkinliği

 

Okul öncesinde; drama etkinliği çocukların yaşamdaki olayları içten geldiği gibi doğaçlama yolu ile ortaya çıkarmasıdır. Drama etkinliklerine katılan çocukların problem çözme becerisi, yaratıcılıkları, hayal güçleri, dil gelişimi, sosyalleşmesi gibi bir çok alanda gelişme gösterdiği bilinmektedir.

 

Drama Etkinliği-1 Düş Bahçesi AnaokuluDrama Etkinliği-2 Düş Bahçesi Anaokulu

 

Örnek etkinlik: Çizilip kesilen balonlara resimler çizilir ve hayal güçlerini de kullanarak müzik eşliğinde balonları gökyüzünde uçururlar. (Hayal dünyaları harekete geçer ve düşünmeyi öğrenirler. Dikkat süreleri artar. Bün duyu alanlarına hitap eden bir çalışma olmuştur. En önemlisi de çocuklar eğlenip mutlu olmuşlardır.)

 

 

Orff ve Müzik Etkinliği

 

Alman müzik bestecisi Carll Orff tarafından geliştirilen orff tekniği müzik, dans, drama, konuşma ve hareket temelleri üzerine kurulmuş, anaokulu çağındaki çocuklar için oldukça zevkli ve müzik &#; ritim gelişimlerine katkı sağlayan kombine bir çocuk gelişimi yöntemidir. Çocukların arkadaşları ile uyum içerisinde müzik yaptığı ve ritim tuttuğu görülmektedir. Okul öncesinde orff ve müzik çalışmaları çocuğun derslerde sosyalleşmesini, işitsel ve beyinsel gelişimine de önemli derecede katkı sağlar.

Orff Etkinliği-1 Düş Bahçesi AnaokuluOrff Etkinliği-2 Düş Bahçesi Anaokulu

Çocuklar çeşitli müzik aletlerini kullanarak, yapılan müzik çalışmalarına eşlik etmeye çalışırlar. Müzik aletlerini tanımaya başlar ve kullanımına ilişkin bilgiler edinirler. Ses ve ritme ayak uydurmaya ilk orff tekniği ile başlamak, onların ileriki yaşlarda olası müzik kariyerlerine de sağlam temeller oluşturur.

 

Orff Etkinliği-3 Düş Bahçesi Anaokulu

 

Orff-müzik etkinliği; müzik aletlerinin kullanımı dışında ritim ve ritme uygun hareketler şeklinde ritme göre hareket etmeyi, müzikte kulak ve ritim duygusunu geliştirmeyi de amaçlar.

 

Jimnastik ve Spor Etkinlikleri

 

Okul öncesi dönemdeki çocuğun en çok sevdiği etkinlik türündendir. Enerji fazlalığı olan okul öncesi dönem, çocuğun atlama zıplama, koordinasyon sağlama gibi jimnastik hareketleri, enerji boşaltımına, vücudun etkin çalışmasına ve rahatlamasına destek olur.

 

Jimnastik Etkinliği-1 Düş Bahçesi AnaokuluJimnastik Etkinliği-2 Düş Bahçesi Anaokulu

 

Vücut sağlığı ve rahatlama, büyüme ağrıları kemik ve vücut sağlığı için jimnastik etkinliği çocuklar için çok faydalıdır. Çocukların vücudu yetişkinlerinkine göre daha esnek ve elastik bir yapıya sahiptir. Spor ve jimnastik hareketleri yaparak büyüyen çocukların yetişkinlik dönemlerinde de vücutları daha esnek bir yapıda olması muhtemeldir.

 

Jimnastik etkiniliği sırasında çocuklar, sözel verilen komutları gerçekleştirirken dinleme-anlama-harekete geçme şeklinde bedensel işlevi yerine getirerek duyusal gelişimlerine destek olunur.

 

Anaokulu Oyun Etkinlikleri

 

Çocukların kendini en rahat ifade edebileceği etkinlik türlerinden biridir. Serbest oyunda çocuk; iç dünyasını dışa çıkarmaya ve çevresinde resmettiği gözlemlediği her şeyi oyunlarına yansıtmaya başlar. İkili üçlü veya kalabalık grup oyunlarında da iletişim becerilerini üst düzeylerde kullanmayı öğrenir. İçe kapanık kendini ifade edemeyen çocuk, oyun esnasında arkadaşlarına karşı kendini ifade etmeye başlayacaktır. Kurallı oynanan oyunların; sosyal çevre ve yaşamdaki kurallara daha rahat adapte olmasına ve uyum sağlamasına katkısı olur. Dil becerilerini ve arkadaşlar arası iletişimi ve saygıyı kuvvetlendirir.

 

Anaokulu Oyun Etkinliği Örnekleri

 

Anaokulu Oyun Etkinlikleri-1 Düş Bahçesi Anaokulu

Yarışma oyunlarına ve tek adım çift adım atlama şeklinde bedensel hareket ve dikkat çalışmalarına örnektir. Yerdeki yönergeleri takip ederek hareket edilen bir oyundur.

 

Anaokulu Oyun Etkinlikleri-2 Düş Bahçesi Anaokulu

Nefes kullanılarak suyun içindeki pinpon topunu bir bardaktan diğer bardağa aktarma oyunudur. Diyafram nefesini kullanmamızda etkili ve sonuca ulaşmak için heyecan verici bir oyun olmuştur.

 

Anaokulu Oyun Etkinlikleri-3 Düş Bahçesi Anaokulu

 

Eşleştirme oyunu görsel zekamızın çalıştırırken aynı zamanda dikkatmizi toplayıp odaklamamızda faydalı olmuştur. Çocuklar görsel aktivitelerden hoşlandığı gibi bilmediği kavram ya da nesneleri öğrenerek sözcük dağarcığını da geliştirir. Sıra beklemeyi sırayla oynamayı arkadaş ilişkilerini de beraberinde öğrendiği bir oyun türüdür.

 

Anaokulu Oyun Etkinlikleri-4 Düş Bahçesi Anaokulu

 

Parmak kaslarımızı geliştirdiği gibi yeni birşeyler ortaya kormamızı da sağlayan bir oyundur. Düşündürür, harekete geçirir. Neden-sonuç ilişkisini ortaya koyar.

 

Anaokulu Oyun Etkinlikleri-5 Düş Bahçesi Anaokulu

 

Çocukların en sevdiği oyunlardan biri de kukla oyunudur. Burada kendi kuklalarını kendileri oluşturarak doğaçlama şekilde kukla gösterisi yaparlar. Hem çok eğlendiler, hem düşünme harekete geçme, hem de dil becerilerine oldukça faydası olan bir oyundur. Doğaçlama yapıldığı zaman kendi iç dünyalarını kuklalarını konuşturarak dışarı çıkarırlar.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir