öğretmenin okuldaki bir günü / Etkinlik Örneği ÖĞRETMENİN OKULDAKİ BİR GÜNÜ

Öğretmenin Okuldaki Bir Günü

öğretmenin okuldaki bir günü


Güncelleme / Ekleme :28/10/2008


Öğretmenin okulda bir günün gözlenmesi etkinliği ............Lisesi Fizik Öğretmenlerinden ..... ile yaptık. Bir öğretmenin okuldaki görevleri, sınıfa nasıl girdiği, derse başlamadan önce ne yaptığı derse nasıl başladığı konuları hakkında bilgi edinildi. Konuları işleyiş tarzı hakkında notlar alındı. Öğretmenin öğrencilerle ve diğer okul görevlileriyle nasıl anlaştığı gözlendi. Derste bir gözlemci olarak bilinmesini istediği konularda nasıl bir anlatım sergilediğine, öğrenci öğretmen ilişkilerine, öğretmenin öğrencilerden beklentilerine, sınıfın kontrolünü sağlamak amacıyla neler yapıldığı incelendi. Bu şekilde öğretmenlik mesleği hakkında birebir gözlemler elde edilmiş oldu.




Fizik öğretmeni okula 09,30’da geldi. Öğretmenler odasında ders araç-gereçlerini düzenledi. Bu arada bizimle kısa bir sohbette bulundu. Beraber 09,50’de 9-G sınıfının dersine girdik, öğrencilere selam verdi ve öğretmen masasına oturdu. Sınıf başkanına sınıfın tam olup olmadığını sordu, yoklama fişine imzaladı ve o ders işleyeceği konuyu ders defterine yazdı. Konuşan öğrencileri sessiz olmaları konusunda serfçe uyardı. Öğrencilere bir önceki dersin kısa bir özeti yapıldıktan sonra, o gün anlatılacak konu olan “Işık” konusuna geçildi. Öğretmen öğrencilerle konuyla ilgili genel açıklamalar yaptı. Öğrenciler bu etkinliğe katılması sağlandı. Öğrenciler merak ettikleri konuları sordu. Öğretmen bu soruları cevaplandırdı. Öğrencilerden anlamadıkları bir yer olup olmadığı soruldu ve kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Teneffüs ziliyle birlikte öğretmen sınıfı selamladı ve çıktı. Öğretmen bundan sonra sırasıyla 9-C,9-A sınıflarına girdi. Dersler 40 dakika sürdü. Öğretmen derslerde yaptığı küçük tekrarlar konular arasındaki bağlantının kurulmasını ve pekiştirilmesini sağladı Konuşan öğrencilere birkaç defa uyarıda bulundu. Böylelikle dersler daha sakin bir şekilde işlendi. Öğrencilerin dikkatlerinin dağıldığı anda küçük esprilerle öğrencilerin dikkatlerini tekrar toparlamaları sağlandı. Eğitsel kolla ilgili çalışmalar yapıldı. Öğretmenin haftada 1 günlük nöbeti vardı.


 


Hedef ve Davranışlar;

Hedef:


Öğrenciyi motive etme,derse hazırlayabilme.


Davranış;




    1. Maddeyi görünen veya hissedilen özelliklerini tanımlama ve kavrayabilme

    2. Maddenin hacimlerini kavrayabilme ve ölçebilme.

    3. Maddelerde kütleyi ve ağırlığı kavrayabilme ve ölçebilme.

    4. Özkütleyi kavrayabilme.

    5. Maddelerde esnekliği kavrayabilme ve ölçebilme.



 


Soru: Öğrencinin hazır bulunuşluk düzeyi nasıldı?




Etiketler (etkinlik, örneği, öğretmenin, okuldaki, bir, günü, )
Tarafımızca yazılan yazıların hakları saklıdır.

Henüz yorum eklenmemiş..1522


Türkçemizi katletmeden harf ve imlâ yapımıza uyacağınızı düşünüyoruz.

Uygunsuz içerikler savcılığa bildirilmek üzere kayıt altına alıyoruz.
25.06.2023, 11:24


Her hakkı saklıdır.
Görüntüleme 46854

ÖĞretmenin okuldaki Bİr güNÜ

ETKİNLİK 1.2
ÖĞRETMENİN OKULDAKİ BİR GÜNÜ
Bu etkinlik için İngilizce öğretmenimizi gözlemledim.
Eğitim – Öğretim yılının başında bir yıllık plan hazırlayarak başladığını, bu planın ünite, ünite planının dada günlük plan olduğunu öğrendik. Ve öğretmenimizin okuldaki bir günlük planını anlatalım.
İngilizce öğretmenimiz ders saatinden on dakika önce gelerek öğretmenler odasında , kendisinin haftalık ders programına bakıp hangi sınıfta dersi olduğunu tekrardan kontrol ediyor. Öğretmen odasına diğer öğretmen arkadaşları da geldiğinde sınıfların durumundan ve öğrencilerin seviye durumlarından konuştular. Derse başlangıç zili çaldığında sınıfa yöneldi. Ve öğrencilere gülümseyerek “günaydın arkadaşlar” dedi,yoklamayı aldı. Derse gelmeyen öğrenciler hakkında arkadaşlarından bilgi aldı. İlk olarak öğrencileri derse motive etmek, morallerini yüksek tutmak için günceldeki güzel konulardan azda olsa konuşuldu. Geçen haftaki dersin verimliliğinin arttırmak için konular tazelendi. Ve sıra bugünkü konulara geldi. Konulardan kısaca bahsettikten sonra konu içeriğini anlatmaya başladı ve anlatırken de öğrenciler tarafından daha iyi pekişmesi için tahtaya yazdı.Ders bittikten sonra on dakikalık bir teneffüs vardır.Öğretmenimiz bu arada öğretmenler odasına giderek ,dinlendi.Ayrıca ders yaptığı sınıfa giren diğer öğretmenler ile sınıfın durumunu konuştular
Öğretmenler yaptıkları yıllık planlar doğrultusunda belirli zamanlarda değerlendirme sınavları yaparlar.Böylece öğrenciler üzerindeki ders verimliliğini tespit ederler ve öğrencilerin seviye durumlarını belirlemiş olurlar.Öğretmenimizi gözlemlediğim süreç içinde öğrencilerin durumlarını konuşmak üzere veliler öğretmenimiz ile görüştüler. Öğretmenimiz bu görüşmelerden sonra öğrenci ile bireysel olarak konuşuyor ve sorunları velilerin işbirliği ile çözümlemeye çalışıyor.
Öğrenci psikolojisine göre öğrencinin aynası öğretmenleridir.Bu yüzden öğretmen okulda öğrencilerine örnek bir davranış sergilemelidir. Derse giriş çıkışı zamanın da olmalı, ders içinde günlük planını uygulamalıdır.Yani öğretmen okulda sadece öğretim değil, aynı zamanda öğrencileri eğiten bir birey olmalıdır. Ve bunlardan yola çıkarak benim görmek istediğim şekilleri gözlemlediğim öğretmende mevcuttu.
Öğrencilerin durumu velilerine bildirilmek üzere belirlenen zamanlarda veli toplantıları yapılmaktadır.Bundan önce ise eğitim öğretimin daha düzenli olması için müdür tarafından belirlenen zaman içinde öğretmenler toplantısı yapılır.Bu toplantıda önceki yılın değerlendirilmesi ile yeni öğretim yılı çalışma esasları belirlenir ve iş bölümü yapılır.Ders yılı sonunda yapılan toplantıda ise öğrencilerin devam-devamsızlık ve başarı durumları gözden geçirilir.Öğretmenimiz ile yaptığım görüşmede kendisinin okul aile iş birliği çalışmalarına katıldığını , çeşitli faaliyetlerde ve etkinliklerde görev aldığını öğrendim.Okula gelir sağlamak için öğrencilerle iş birliği yaparak kermes, çay günleri ve yemek toplantıları gibi bir takım çalışmalara katılıyormuş.Yukarıda bahsetmiş olduğumuz işleri liste haline getirirsek;


  1. Sene başında yapılan yıllık planlar,

  2. Sabah okula geliş ve tören,

  3. Günlük ders planının uygulanışı,

  4. Öğrenci sorunlarıyla ilgilenme dinlenme,

  5. Rehberlik hizmetleri , veliler arası görüşmeler,

  6. Öğretmen toplantıları,

  7. Ders araç-gereçlerin temini,

  8. Eğitsel kol çalışmaları,

  9. Nöbet görevleri ve okul yönetimiyle görüşmeler,

  10. Öğrencilerin seviyelerini tespiti için yapılan yazılı ve sözlü sınavlar.


Bu işlerin bazıları günlük, bazıları haftalık, bazıları aylık ve bazıları da 6 ay olarak yapılmaktadır.


Öğretmenlerin Yetiştirilmesi ve Sorunlar:
Öğretmenler öğrencilerinin eğitim fakültelerine geçebilmeleri için öğrencilerine önem vermelidir. Ve bu konuda onlara yardımcı olmalı, derslere motive etmelidir.
Öğretmenlerin mesleki doyumunu sağlamak ve sosyal yaşamlarında da aktif olabilmeleri için ekonomik durumdan destekleri artması gerekmektedir.
Eğitim fakültelerinde mesleki uygulamaya daha çok önem verilerek durumun ciddiyeti arttırılmalıdır.


ETKİNLİK 1.3
ÖĞRENCİNİN OKULDAKİ BİR GÜNÜ:
Bu etkinlik için ikinci hafta girmiş olduğumuz sınıfın rehber öğretmenine ve ders öğretmenlerine danışarak okuldaki bir günlük çalışmalarını incelemek amacıyla bir öğrenci seçtim.Ve bu öğrencinin çalışmalarına hiçbir müdahalede bulunmadan, bu öğrenciyi sınıfta bir gün boyunca gözledim.
Aynı gün içinde öğrencinin devam ettiği dersler coğrafya, ingilizce, ingilizce ve edebiyattır.
1.DERS : COĞRAFYA
Öğretmen sınıfa güler yüzle girerek öğrencilerine selam verdi ve yoklamayı almaya başladı.Yoklama işlemi bittikten sonra öğrencileri derse iyi bir psikolojiyle girmelerini sağlamak için günceldeki güzel konulardan bahsetti.Öğrencileri derse motive etmişti ve ilk olarak geçen haftanın konuları tekrarladı , böylece bilgi verimliliği öğrenciler üzerinde artmış oldu.Bu haftanın ders konusuna sıra gelmişti. Ve önceden belirlenen öğrenciler, konularını sırayla anlattılar. Bu durum öğrencilerin anlatma yeteneğini geliştiriyor ve öğrenciler tarafından dersin sevilmesini sağlıyordu. Öğretmenimiz de , konuyu kendisi anlatarak konu anlatımını bitirdi. Sonra da soru-cevap şeklinde yaparak konu öğrenciler tarafından algılandı.
Gözlemlediğim öğrenci o gün konuyu anlatacak öğrencilerden biri idi.Konuya iyi hazırlanarak gelmişti ve bu öğretmenimizin ilgisini çekmişti.Zaten konu anlatımında da öğretmeni tarafından takdir edilmişti.Bu da öğrencinin bu derse olan ilgisini ve kendisine olan güvenini arttırmaktadır.Gözlemlediğim öğrenci konusunu anlattıktan sonra yerine geçti ve konu anlatacak diğer arkadaşlarını dikkatlice dinledi.
2. DERS : İNGİLİZCE
İngilizce öğretmeni derse giriş zilinden birkaç dakika sonra derse geldi. Yoklamayı aldıktan sonra bir öğrenciye işleyeceği konuların başlıklarını tahtaya yazdırdı.Ve bunlar hakkında kısa bir bilgi vererek dersi işlemeye başladı.Öğretmenimiz bu hafta Modols konusunu işliyordu.Bir grammer kitabından konu ile ilgili örnekleri öğrencilerle birlikte çözdü. Daha sonra tahtaya sorular yazarak öğrencilerin bu soruları onbeş dakikada cevaplamalarını istedi. Öğrenciler soruları cevaplamaya çalışırken öğretmen sıralar arasında dolaşarak öğrencilerin neler yaptıklarını gözlemledi ve sorulan soruları cevapladı.

Gözlemlediğim öğrencinin bu derse karşı ilgisizliği dersin başından belli idi.Dersin başından beri yanındaki ve arkadaşları ile konuşma halinde idi.Öğretmenin tahtaya yazmış olduğu soruları çözmek için gayret göstermiyordu.Öğretmen ona soru sorduğunda ise cevabı yanlış idi.Bir sene ingilizce hazırlık görmesine rağmen ingilizceye alışamamıştı ve aldığı notlar da zayıftı.Ders süresince yaptığı tek şey tahtadaki yazıları deftere aktarmak oldu.


3. DERS : İNGİLİZCE
İngilizce öğretmeni birinci ders öncesinde öğrencilere quiz yapacağını söylemişti.Zil sesiyle öğretmen sınıfa girdi ve söylemiş olduğu gibi öğrencilere quiz yapacağını ve defter, kitapları kaldırmalarını istedi.Hazırlamış olduğu yirmi soruluk boşluk doldurma şeklindeki quiz sorularını öğrencilere dağıttı.Sorular şimdiye kadar işlenen konuları kapsıyordu.Sınav süresinin yirmibeş dakika olduğunu söyleyerek sınavı başlattı.Dersin bitimine de yarım saat kalmıştı.Quiz süresince öğrenciler sessiz bir şekilde sınav oldular.Sınav süresi sona erdi ve öğretmen kağıtları topladı.Dersin bitimine beş dakika kadar bir süre vardı.Bu süre içinde de öğretmen sınav sorularının cevaplarını verdi.
Gözlemlediğim öğrenci derse ilgisiz olduğu içindir ki quizide önemsemedi.Kağıda birkaç soru cevabı yazarak öğretmenine teslim etti ve sınıf dışına çıktı.
4. DERS : EDEBİYAT
Edebiyat öğretmeni zil sesi ile sınıfa girdi.Öğrencilerin edebiyat öğretmeni ile arası diğer öğretmenlere oranla daha samimi idi.Dersin onbeş dakika kadarı güncel konuları konuşmak ve son ders olduğu için öğrenciler üzerindeki stresi atmaya çalışmaktı ve öğretmenimizde bunu iyi bir şekilde öğrencilerine aktardı.Artık konu anlatma zamanı gelmişti.Ders arasında da öğrenci ve öğretmen arasında konuşma oluyordu.
Gözlemlediğim öğrencinin bu derse olan ilgisi diğer derslere olan ilgisinden daha fazlaydı. Yüzü gülüyor öğretmenin sorduğu sorulara cevap vermek için heyecanlanıyordu.Dersi iyi bir şekilde takip ederek tahtadaki yazıları da deftere geçirmeyi ihmal etmiyordu.

Öğrenci okuldaki edebiyat aktivitelerine de katılıyordu.


ETKİNLİK 1.4
BİR ÖĞRENCİNİN İNCELENMESİ:
12/04/2001
10 D sınıfının dersine giren öğretmenimize danışarak incelemek üzere bir öğrenci seçtik.Öğretmenimizin bana seçtiği öğrenci başarılı, birincilikleri olan bir öğrenci idi. Ama sınıfta benim incelemek istediğim bir öğrenci vardı ki;derslere o kadar düşkün değildi.
İncelediğim öğrenci sözel derslerde başarılı ama sayısal derslere karşı ilgisi olmayan biriydi.Öğretmenin anlattıklarını dinlemiyordu.Sınıfın pencere kenarındaki orta sıralarından birinde oturuyordu.Önünde ki kitaba gömülmüş hızlı bir şekilde ÖSS tarih sorularını çözüyordu. Öğretmenin dikkatini çekti. Ve öğretmen onunda derse katılması için sorular sordu. Ama her şey boştu.Öğrenci ne sorulan sorulara cevap verebiliyordu ne de derse katılmaya niyetliydi.Sürekli soru çözüyor, teneffüslerde de dinlenip , ders zili çalınca yine kendini sorulara veriyordu. İçinde hırs yapmış olmalı ki son derse kadar hep sorularla uğraştı.
05/04/2001
Bu hafta incelemek üzere seçtiğim öğrenci sınıf başkanıydı. Sınıf başkanı olduğu için öğretmenleri ile arası iyi idi. Diyalogları mükemmel , ders içinde ki davranışları bir öğrenciye yakışır şekildeydi.Ve her gün okul için uzun bir yok kat ediyordu.

1.Ders : Muhasebe
Öğretmen sınıfa girdiğinde arkadaşları ile sohbeti bırakıp öğretmene doğru yöneldi ve öğretmenini takip ederek derste en ufak bilgileri dahi önemsiyordu. Öğretmen sınıfa soru yönelttiği zaman direk cevap verme moduna geçiyordu.Ders sırasında öğretmenine sorular sorarak öğretmenle olan ilişkilerini sağlamlaştırmaya çalışıyordu.
2.Ders : Edebiyat
Edebiyat dersine düşkün olmalı ki güzel sözlere baş vurarak derse katılmaya çalışıyordu. Fakat öğretmenin dersi yüzeysel geçmesi onunda canının sıkılmasına neden olmuştu ki dersin sonlarına doğru arkadaşlarıyla sohbete başladı.
3.Ders : İngilizce
Öğretmene araç-gereçlerde yardımcı oluyor. Tahtaya yazılanları hemen defterine geçiriyordu. Öğretmenin sorduğu soruları cevaplamak için kitapları karıştırıyor, çaba gösteriyordu.
4.Ders :Milli Güvenlik
Derste öğretmenin disiplinci davranışları nedeniyle sessizce oturuyor, sadece öğretmenin yönelttiği sorulara yanıt veriyordu. Ama cevap verme isteği azdı, dersten de sıkıntı duyduğu belliydi.


ETKİNLİK 1.5



ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ

Öğretmen adayı:Elif YAŞAR Sınıf:9-B

Öğretmen : Özlem KUTGİ Tarih:19/03/2001

Öğrenci sayısı :30 Ders:İngilizce

Konu :Modols
Saat Öğretmen Etkinliği Öğrenci Etkinliği
9:10 Öğretmen öğrencilerle güncel konular Öğrenciler öğretmenlerini din-

hakkında konuşup sınıfın dikkatini ken- lediler.Kendi fikirlerini de söy-

sine topladı. lediler.
9:15 Geçmiş dersle ilgili anlaşılmayan nok- Anlamadıkları noktaları sordular.

taların olup olmadığı sordu.Gelen so- Öğretmenin verdiği cevapları

ruları yanıtladı. dinlediler.
9:22 Modols hakkında bilgi verdi.Modolsın Öğrenciler öğretmeni dinlediler.

ne işe yaradığını belirtti ve öğrencilere Tahtada ki yazıları defterlerine

not aldırdı.Yeni ingilizce kelimelerin an- geçirdiler.Yabancı yeni kelime-

lamlarını sözlük defterlerine yazdırdı. lerin anlamlarını yazdılar.
9:35 Öğretmen, öğrencilerin not almaları sıra- Öğrenciler not almaya devam e-

sında biz stajer öğrencilerle ilgilendi.Bizim ediyorlar.

hakkımızda bilgi aldı.
9:40 Anlatılan konu hakkında örnekler yaptı. Öğrenciler örnekleri takip etti-

Bazı önemli örnekleri öğrencilere çöz- ler.Sorulan soruları cevapladılar.

dürdü.
9:45 Öğretmen ders sonunda yoklamayı aldı. Öğrenciler ödev konusunu defter-

Gelecek hafta konusu için ödev verdi. lerine yazdılar.
Öğretmen dersin %10 ’luk bölümünde düz anlatım yöntemini , %50’lik bölümünde uygulama yöntemini %20’lik bölümünde soru-cevap yöntemini kullandı.Geriye kalan %20’lik bölümünde de yoklama, uyarı ve ödev verme ile ilgilendi.
Öğrenciler, öğretmen tarafından sorulan sorulara cevap verdiler.Konu ile ilgili anlamadıkları yerlerde soru sordular.Öğretmenin verdiği cevapları dinleyip, not aldılar.

Öğrencinin kapasitesine, konunun özelliğine göre öğrencilerin ilgilerinin ve katılımlarının sürdürülebilmesi için etkinliklerin uzunlukları değişmelidir.Eğer sınıfın kapasitesi düşükse, öğrencilerin ilgisini çekmek ve katılımını sağlamak için her bir etkinliğin süresi uzatılmalı ve konu basite indirgenerek günlük hayattan örnekler verilerek daha aktif hale getirilmelidir.

Etkinlikler genellikle belli bir sıraya göre gerçekleştiriliyor.Önce geçmiş dersin tekrarı yapılıp, öğrencilerin eksik kalan konuları tamamlanıyor. Daha sonra yeni konuyla bağlantı kurularak genel bir giriş yapıldıktan sonra konuya sorularla başlanıyor.Düz anlatım ve soru-cevap şeklinde ders devam ediyor.Eğer ders bilgisayar, muhasebe vb. gibi uygulamalı ise bu durumda anlatılan konu ile ilgili bir örnek çözülür.Öğrencilerin konuyu pekiştirmeleri sağlanır.Bir sonraki ders için konuya hazırlıklı gelmeleri istenir.Bugün işlenen konunun tam anlaşılması için bir ödev verilir.
Her öğretmenin kendine ait belirli ders anlatma yöntemleri vardır.Bazıları sadece düz bir anlatım ile dersi anlatırlar.Coğrafya öğretmeni konuyu grupsal çalışma ile işliyor.Her hafta belirlenmiş olan üç öğrenci konuyu anlatıyor.Sınıf konuyu anlatan arkadaşlarına soru yöneltebiliyor.Öğrenciler tarafından konunun daha iyi algılanması için öğretmen konuyu anlatıyor ve o günkü ders bitmiş oluyor.
Her öğretmen ders saatini farklı kullanır.İyi bir öğretmen konuyu anlatması ve yaptığı etkinliklerle bu süreyi en verimli şekilde kullanır.Zamanı kullanma sınıfın özelliğine göre de değişir.
Konunun önemi, özelliğine göre teknikler kullanılırsa öğrenme daha kalıcı ve yararlı olacaktır.


ETKİNLİK 1.6
YAN BRANŞINIZDA ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Öğretmen Adayı :Elif YAŞAR Sınıf :10-C

Öğretmen :İ. Hakkı NAÇAR Tarih :26/03/2001

Öğrenci Sayısı :22 Ders :Proglamlama

Konu :Qbasıc
Saat Öğretmen Etkinliği Öğrenci Etkinliği
9:10 Öğretmen öğrencilerle günlük olaylar Öğrenciler öğretmenlerini dinle-

hakkında konuşup sınıfın dikkatini ken- diler.Kendi fikirlerini de söyle-

sinde topladı. diler.
9:15 Geçmiş dersle ilgili anlaşılmayan nok- Anlamadıkları noktaları sordular.

taların olup olmadığını sordu.Gelen so- Öğretmenin verdiği cevapları

ruları yanıtladı. dinlediler.
9:25 Qbasıc komutları hakkında bilgi verdi. Öğrenciler öğretmenin anlattığı

Komutların genel kullanımlarını ve ne işe konutları defterlerine not aldılar.

Yaradıklarını not aldılar.Yabancı olan ko-

Mutları öğretmen tahtaya yazdı.
9:35 Öğretmen öğrencilerin not almalarını bek- Öğrenciler not almaya devam e-

lerken biz stajerlere sorular sorarak bizimle diyorlar.

İlgilendi.
9:45 Anlatılan komutları kapsayan bir örnek p- Yazılan programı her öğrenci

rogram yazdırdı.Öğretmen sınıfta dolaşa- kendi bilgisayarına yazıp örneği

rak öğrencilerle program hakkında birey- uyguladı.Böylece komutların iş-

sel olarak konuştu. levlerini öğrenmiş oldular.

Öğretmen dersin %20’lik bölümünde düz anlatım yöntemini kullandı.%40 uygulama yöntemi, %30 soru-cevap yöntemini kullanarak geriye kalan %10 ‘luk zamanda da yoklama, uyarı ve ödev verme ile geçirerek ona verilen süreyi verimli bir şekilde kullanmış oldu.
Öğretmenler konu anlatımında ses tonunu, jest ve mimiklerini iyi kullanarak öğrencilerin dikkatini kendisine çekmesi gerekir.Bu da dersin verimliliğini arttırır.Zamanın iyi kullanılması ise iyi bir öğretmen niteliğini sergiler.
Öğrencilerle ilgilenmek, onlara değer verildiğini göstermek öğrenciyi moral açısından iyileştirir.Onlara her konuda yardımcı olmak, ders dışında da sorunlarına çözüm aramak öğrencinin öğretmenini sevmesine ve derse olan ilgisinin artmasını sağlayarak öğrenci davranışlarında da iyileşmeler göstermesini sağlamış olur.
Önemli olan ders içi ve ders dışı etkinliklerdir. Bunlar öğrencinin okul ile olan bağını sıkılaştırır.Ve öğrenci dış çevresine değil, okula, öğretmenine ve derslerine yönelir.


ETKİNLİK 1.7



DERSLERİN GÖZLENMESİ:
Öğretmen Adayı :Elif YAŞAR Sınıf :10-D

Öğretmen :Esma KARACA Tarih:05/04/2001

Öğrenci Sayısı :22 Ders :Muhasebe
DERSİ PLANLAMA :Eğitim- öğretim yılının başında hazırlanan günlük plan doğrultusunda derste hangi konuları işleyeceğini planlıyor.Ve ders bu plan doğrultusunda işleniyor.Dersten önce ders kitabından notlar alarak dersi not defterine göre işliyor.
BAŞLANGIÇ :Derse günlük olay ile konuşarak, öğrencilerin dikkatini çekmeye çalıştı.Daha sonra geçen haftaya ait konu hakkında öğrencilere sorular sorarak ders işlemeye başladı.
DERSİN AMAÇLARI:Öğrencilerin konu hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayıp, sorular sorarak konuyu pekiştirmek.Hesaplama işlemlerinin yapımını hızlandırmak ve işlenen konunun öğrenciler tarafından tam anlamıyla öğrenilmesini sağlamak.
ÖĞRETME-ÖĞRENME YAKLAŞIMI:Öğretmen ders anlatımında öğrenme etkinliklerinin çoğunu kullanmaktadır.Dersi anlatıp öğrencilerin not almasını istiyor.İşlediği konu ile ilgili sorular sorarak, onları tahtaya kaldırıp soru çözdürerek dersin monotonlaşmaktan çıkmasını sağlıyor.Ve geçen hafta konularını da dersin başlangıcında bir özet ile tekrar etmesi, önemli yerlerde ses tonunu arttırması ve vurgulaması öğrencilerin ders izlenimlerini sürekli hale getirip, öğrenci kendini tam anlamıyla derse vermesini sağlıyor.
ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ:Öğretmen dersle ilgili sorular yöneltiyor, cevap alamayınca kendisi tarafından soruları cevaplıyor.Fakat bir müddet sonra cevap verilemeyen soruları sorduğun da cevap verilmesi öğretmenin nitelik bakımında iyi bir derecede olduğunu anlatıyor.Dersin son safhalarında ise son genel tekrar yaparak dersi sonlandırıyor.
İLETİŞİM:Öğretmen bütün sınıfa sesini duyurabiliyor.Sınıfın ses seviyesini kendisi ayarladığı için öğrenciler üzerindeki hakimiyetin öğretmen elinde olduğunu gösteriyor.Önemli konularda ise ses tonunu ayarlayarak vurgulamalar yapıyor.Öğrencileirne karşı hep güler yüzlü olduğu için öğrencilerin öğretmenleriyle olan ,iletişimleri rahat.
ETKİNLİKLER ARASINDAKİ GEÇİŞLER:Öğretmen işlediği konuya göre dersin akışını değiştiriyor.Düz anlatım kullanırken , öğrencilerin bilgilerini kullanabileceği sorular yöneltiyor.Sorulara verilen cevaplar karşılığında düzeltme ve pekiştireçlere baş vuruyor.Etkinlikler arasında ki geçişle ders tek düzelikten kurtuluyor ve buda dersin daha verimli işlenmesini sağlıyor.
ÖĞRENCİLERİN YÖNETİMİ:-Öğretmen , öğrencinin davranışı aşırıya kaçtığında göz teması ile önce uyarmak istiyor.Öğrenci hala davranışlarından vazgeçmiyorsa öğretmen ses tonunu yükselterek o öğrenciye karşı dersi anlatmaya devam ediyor.Öğrenci eğer yine derse yönelmiyorsa , öğretmen o öğrenci ile daha sonra bireysel olarak konuşuyor.Kendisine karşı iyi davranışlar sergileyen ve derslerinde başarılı olan öğrencilerini daha çok güdülemek için

ise onlara övgülerde bulunuyor.Tebrik ediyor.Jest ve mimikleriyle öğrencilerin onu sevmesini sağlıyor.
DERSİ BİTİRME :Öğretmen dersi gelecek konu ile bilgiler vererek bitiriyor.Son olarak o gün işlenen konunun kısa bir özetini öğrencilere anlatarak, derste olup bitenleri gözden geçiriyor ve ileriye yönelik olarak konulardan bahsediyor.Dersi bitirmesi ve sınıfı boşaltması 5 dakika kadar zamanını alıyor.
ÖĞRENCİ ÇALIŞMALARINI DEĞERLENDİRME:O gün işlenen konu ile ilgili ödevler veriyor.Ve gelecek hafta o ödevlere bakarak öğrencilerin çalışmalarını denetliyor.Buna göre öğrencilere sözlü notları veriyor.Ayrıca sözlü notu verirken öğrencinin sınıf içi ve dışı davranışlarını göz önüne alarak değerlendiriyor.
GENEL ÖNERİLER:Öğrenciler öğretmene karşı saygı duymaları gerekir.Bu da öğretmenin elindedir.Öğrencilerine sevgiyle yaklaşarak ve bunun sınırını da koruyarak öğrencilerden saygı davranışını görebilir.Sınıf içinde ki düzeni korumalıdır.Ders anlatımında öğrencilerin ezbercilikten kaçınmalarını sağlamalıdır. Öğrencilere konuyu mantıkları alacak şekilde vermeli ki bilgiler kalıcı olsun ve bunların tekrarlanmasını sağlayarak bilgilerin tazelenmesini yapmalıdır.


ETKİNLİK 1.8
YAN BRANŞINIZDA DERSLERİN GÖZLENMESİ:
Öğretmen Adayı :Elif YAŞAR Sınıf :9-B

Öğretmen :Ayfer SEZER Ders :Coğrafya

Öğrenci Sayısı :22 Tarih:13/03/2001
DERSİ PLANLAMA:Öğretmen derste neler yapacağını planlıyor, hazırlıyor ve bu ders hazırlanan plan doğrultusunda işleniyor.Ders kitabı ve ayrıca yardımcı kitaplar ile harita bulunuyordu.
BAŞLANGIÇ:Konu ile ilgili genel bir giriş yapıyor ve daha sonra o günkü konuyu anlatacak öğrenci tahtaya kalkarak konuyu anlatıyor.
DERSİN AMAÇLARI:Öğretmenimiz öğrencilerin erse katılımını sağlamak için öğrencilerin konuya hazırlıklı gelmelerini istiyor.Ve bunun içinde her hafta üç öğrenci gelecek konuyu anlatmak üzere belirleniyor.Konuyu anlatan öğrencilerin eksikliklerinin öğretmen tamamlıyor, ayrıca sınıfa konuyu anlatan öğrencilere soru sorma hakkı veriliyor.Böylece herkesin derse katılımı sağlanıyor.En önemli amaçlardan biri de budur zaten.Genelden örnekler verilerek öğrencilerin konunun mantığının anlaşılması sağlanıyor.
ÖĞRETME-ÖĞRENME YAKLAŞIMI:Öğretmen dersle ilgili sorular yöneltiyor, sorulara cevap verilemediğinde ise kendisi cevaplıyor.Her konu bitiminde öğrencilerle soru-cevap şeklinde iletişimini kuruyor.Her zaman için öğrencilerin derse hazırlıklı gelmelerini belirterek, geçmiş konu tekrarı yapmalarını da istiyor.
ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ:Öğretmen konu ile ilgili açıklamalar yapıp, ders için hazırlanan harita üzerinde uygulama yapılıyor.Her öğrencinin öğrenmesi çalışılıyor.Öğrencilerle derste bireysel iletişim kurarak her öğrencinin derse yönelmesini sağlıyor.
İLETİŞİM:Öğretmen bütün sınıfa sesini duyurabiliyor.Öğrencilerin ses seviyeleri gürültü düzeyine ulaşınca vurgulamalar yaparak dersin dinlenmesini sağlıyor.Derse katılmayan öğrencilerde sorular sorarak derse katılmalarını sağlıyor.
ETKİNLİKLER ARASINDAKİ GEÇİŞLER:Öğretmen işlediği konuya göre dersin akışını değiştiriyor.Düz anlatımla konuyu anlatırken , öğrencilerin bilgilerini, gerektiren sorular yöneltiyor.Ve soruları öğrenciden sonra yine cevaplıyor.
ÖĞRENCİLERİN YÖNETİMİ:Öğretmen öğrencilerin yanlış davranışlarını ilk önce alçak bir ses tonuyla uyarıyor.Davranışlarının sözlü notlarını etkileyeceğini belirterek böyle davranmamalarını belirtiyor.Dersi ilk olarak üç öğrenci anlattığı için onlara saygı duymalarını istiyor.Davranışlarını düzeltmeyen öğrencilerle de daha sonra bireysel olarak konuşuyor ve ona önem verdiğini belli ediyor.
DERSİ BİTİRME:Öğretmen derste anlattıklarını kısaca özetliyor ve derste kullanılan araç-gereçlerin nöbetçi öğrenci tarafından yerinde koyulmasını istiyor.Gelecek konuyu anlatacak üç öğrenci belirliyor ve öğrencilerle hayattaki statülerimizden bahsederek dersi bitiriyor.

ÖĞRENCİ ÇALIŞMALARINI DEĞERLENDİRME:Öğrenciler derse karşı ilgili olsalar bile bir noktadan sonra sıkıntı duyduklarını belli ediyorlardı.Ama öğretmenlerinin sözlü notuna önem verdiklerini bildikleri için derse her zaman ilgili gözükmeye çalışıyorlardı.Konuyu anlatan öğrencilerin ne kadar dersi önemseyerek hazırlandıklarına ve anlatma yeteneklerine bakarak onların çalışmalarını değerlendiriyordu.Ve soru sorduğu zaman cevap aldığı öğrencilere teşekkür ederek ders notunu iyi bir şekilde etkileyeceğini belirtiyordu.
GENEL ÖNERİLER:Öğretmenin sınıfa hakimiyeti olması bu sınıf içinde gereken düzeni sağlamıştı.Ders sırasında da sınıf içinde dolaşması öğrencileri gözlemlemesini gerektiği gibi yapıyordu.Bu da öğretmenlerin niteliklerindendir.


ETKİNLİK 1.9
DERSİN YÖNETİMİ VE SINIFIN KONTROLÜ:
Öğretmen Adayı:Elif YAŞAR Sınıf:10-D

Öğretmen :Esma KARACA Tarih:05/04/2001

Öğrenci Sayısı :22 Ders:Muhasebe

BAŞLANGIÇ:Öğretmen derse zamanında geldi. Planında hangi konuyu işleyeceği bilgi ve konu ile ilgili sorular vardı.Görsel açıdan ise plan, ders kitabı bulunuyordu.Öğretmen sınıfa gelmeden önce ise sınıfta sessizlik vardı ve öğrenciler öğretmenleri geldiğinde hazırola geçtiler.Öğretmen derse başlamadan önce yoklamayı aldı.Ve geçen hafta derse gelmeyen öğrencilere sorular yönelterek gelmeme sebeplerini öğremdi.Arkasından ise geçen haftanın konu tekrarı kısaca yapıldı.
DERS SIRASINDA:Sınıf mevcudu az olduğu için öğrencilere ismi ile hitap ediyordu.Derste gelir-gider tablosu işlenecekti.İlk olarak bu konu hakkında öğrencilere bilgiler vererek örneklere geçti.Konunun anlaşılması için öğrencilere kısa bir müddet vererek yönerge ile ilgili iki soru cevaplamalarını istedi.Daha sonra sorulan örnekler tahtada çözümlendi.
STRATEJİLER:Yüzünü sınıfa dönük tutuyor ve gözleriyle tüm sınıfı görüş alanına alıyordu. Sınıf içinde dolaşarak öğrencileri ile ilgileniyordu ve öğrencileriyle hep göz temasında bulunuyordu.Her önemli bilginin arkasından öğrencilere sorular yöneltiyordu ve önemli noktalarda da ses tonunda değişiklikler yaparak konuyu vurguluyordu.Öğrencilere konunun mantığını güncel ve doğal konulardan örnekler vererek konunun anlaşılır ve kalıcı olmasını sağlıyordu.Derste hep sessiz kalan ve kişiliğinden dolayı çekingen olan öğrencileri tahtaya kaldırarak onlarında kişilik gelişimine yardımcı oluyordu.
DERS SONUNDA:Öğretmenin ders zamanını verimli kullanması, ders sonunda da öğrencilerle konuşmaya zaman kalmasını sağladı.Zil çaldığında ise öğrenciler teneffüse çıktılar.Ve öğretmen ders sırasında izlediği bir öğrencisi ile bireysel olarak konuştu.

ETKİNLİK 1.10
SORU SORMAYI GÖZLEMLEME
SINIF OTURMA PLANI
MASA



K




K


























































K




K




K




K




E




E


































E




E




K




K




E




E


































K




K




K




K




E




E


































K




K




E




E




E




E



Bu etkinlik için coğrafya dersini seçtim.Çünkü bu dersin öğretmeni ders işlenimini güzel yapıyor ve verilen zamanı da verimli şekilde kullanıyordu.Öğretmen ders içinde sürekli olarak öğrencilere sorular sorarak onları derse yönlendirebiliyordu.Öğretmenin öğrencilere sorduğu sorular şunlardır:


  1. Yerçekimi nedir?

  2. Dinamik etken nedir?

  3. Kariyolis kuvveti nedir?

  4. İzobar nedir?

  5. Rüzgarları gruplayınız.

  6. Meltemler hakkında bilgi veriniz.


Bu sorular sınıftaki birden çok öğrenciye sorulmaktaydı.Öğretmen istediği öğrenciyi kaldırıp soruları cevaplamasını istiyordu.Öğretmenin soruları sormasında ki amaç bu bilgiler hakkında öğrencilerin seviyesini tartmaktı.
Soru sorduğu öğrenciye ismi ile hitap ediyor yada soru soracağı öğrenciyi numara söyleyerek belirliyordu.
Öğretmen övgü ve cesaretlendirmelerden yararlanarak öğrencilerle iletişimi sağlıyordu.
Öğretmen göz temasını kullanarak sınıfa hakim olmaya çalışıyordu.Ve öğrencilerin cevaplamaya katılımını sağlamak için jest ve mimiklerden yararlanıyordu.


ETKİNLİK 1.11
OKULDA ARAÇ-GEREÇ VE YAZILI KAYNAKLAR
Eğitim-öğretim kurumları olan okullarımızda kullanılan araç-gereç ve yazılı kaynakların önemli bir yeri vardır.
Araç-gereçler ve yazılı kaynaklar ile ilgili olarak bulunması gerekenler:

KİTAPLAR
9-B sınıfı derslerinde kullanılan kitap ismi ve kaynakları:
İngilizce :Generation

Coğrafya :Coğrafya1 (Celal AYDIN)

Matematik :Matematik 1

Tarih :Tarih 1-2 (Kemal KARA)

Muhasebe :Tutibay Yayını

Turizm :Tutibay Yayını

Kimya-Fizik:Başarı Yayınları

Bilgisayar :Tutibay Yayını

Biyoloji :Milli Eğitim

Edebiyat :Milli Eğitim
Öğrencilere okutulan ders kitapları konularla ders müfredat programı aynı paralellikte olup, konular basitten karmaşığa , somuttan soyuta ilkelerine göre düzenlenmiştir.Öğretmen ders kitabını kaynak olarak kullanmakta, ama tamamıyla da ders kitabına bağlı kalmamaktadır.Çeşitli kitaplardan da faydalanmaktadır.Ders kitaplarında konu anlatımları sonunda değerlendirme soruları vardır.Bu sorular öğrencilerle ve öğretmenle çözülerek konu tam anlamıyla hafızaya alınır.
Okullarda öğrencilerin yararlanması için kitaplıklar bulunmaktadır.Fakat bu kitaplıklar fazla gelişmiş olmadığından dolayı, öğrenciler yararlanmayı o kadar düşünmüyorlar.bu yüzden kitaplar kitaplıkta süs görevi yapıyor olması öğrencilerimizi üzüyor.Bu yüzden kaynak bulma sorunları vardır.
Öğretmenlerden bilgisayar öğretmenini seçtim.Öğretmen her sınıf için hazırlamış olduğu ders notlarını öğrencilerine vermiş ve dersi de elindeki not ve kitaptan yararlanarak işliyor. Derste konu ile ilgili örnekler yaparak , öğrencilere de evde hazırlamaları için ödev veriyor.
MATERYAL ÜRETİMİ
Okulda iki tane bilgisayar laboratuarı mevcuttur.Her bir laboratuarda 20 adet bilgisayar bulunmaktadır.Bu da öğrenci sayısına dek düştüğü için dersler sadece yüzeysel kalmıyor ve her öğrenci uygulama yapma imkanı buluyordur. Okul içinde bir tane de daktilo odası vardır.
DİĞER MALZEMELER
Okulda coğrafya ve tarih derslerinde kullanılmak üzere Türkiye Fiziki Haritası,Türkiye Bölgeler Haritası mevcuttur.Okul meslek lisesi olduğu için fen derslerinde kullanılmak üzere deney araç-gereçleri çok az sayıdadır.Bu kullanılan araç-gereçler harita odasında saklanmaktadır.
Gözlem yaptığımız sınıfların kitaplıkları mevcut değildi.Her katta öğrenci etkinliklerini gösteren panolar vardı.Öğrenciler önemli günlerle ilgili yazılar hazırlayıp, her hafta öğrencilerin bilgisini arttıracak konular sergilemek için panolar hazırlıyorlardı.
Sınıflar sınıf mevcuduna göre küçüktü.Ses ve ışık ortamı rahatsız edici durumdaydı.Ve sınıf içi duvar renginin iyi seçilmesi gerekir.Sınıf içindeki yazı tahtasının da tüm öğrenciler tarafından iyi görülebilecek bir yerde olması gerekir.
Sınıf etkinliklerinin yer aldığı fiziksel ortamın öncelikle öğrencilerin fizyolojik ihtiyaçlarına ve öğretim etkinliklerine uygun olması gerekir.Ve öğrenciler içinde katılımcı yöntemler kullanılmalıdır.


ETKİNLİK 1.12
OKUL MÜDÜRÜ VE OKUL KURALLARI
Bu etkinlik için ANADOLU TİCARET MESLEK LİSESİ okul müdürü ile görüşerek sorduğumuz sorulara cevap aradık. Bu sorular ve cevapları şunlardır:
-Birinci sorumuz kendisinin okuldaki öğretmenler neler beklediği idi.
Öğretmenlerin dersleri programda belirtilen esaslara göre okutmalarını, bunlarla ilgili bütün deneyleri ve uygulamaları yapmalarını , ders dışında okulun eğitim, öğretim ve yönetim işlerine etkin bir biçimde katılmalarını ve bu konuda kendisinin vereceği görevleri yerine getireceğini ve en önemlisi öğrencilerini sevgiyle karşılamalarını, şahsi sorunlarını okul ve sınıf içine taşımamalarının gerektiğini söyledi.
-İkinci sorumuz yeni öğretmenlerin okula ve görevlerine uyum sağlamalarında ki rolü nedir?
Tecrübeli veya öğretmenlik mesleğini en az 3-4 yıl icra eden öğretmenlerin okula yeni ayin olduklarında bu öğretmenleri diğer öğretmenlerle tanıştırdıklarını , ders verecekleri sınıfı ve sunuşlarını bildirdiğini, okulda yapmaları gerekli görevleri, uymaları gereken kuralları hatırlattığını söyledi. Yeni öğretmenlik mesleğine başlayan öğretmenlere ise kendisinin ve tecrübeli öğretmenlerin yardımıyla başarılı bir öğretmen olmalarını sağlamak hususunda gerekli rehberliği ve her türlü yardımı yaptıklarını söyledi.
-Üçüncü sorumuz başarılı öğretmenlerin özellikleri nelerdir?
Başarılı bir öğretmen her türlü olumlu gelişmeye açık olmalı,bilgili, kültürlü ve sosyal olmalı, değişim ve yenileşmeye açık olmalı,çağdaş, yapıcı ve araştırıcı olmalaı, eğitimi ve öğretimi çağın gereklerine göre yapmalı, mesleğinin gerektirdiği bütün niteliklere sahip olmak, öğrenci ve halkı bilinçlendiren , aydınlatma da öncü olan en önemlisi de çocukları ve insanları sevmelidir.
-Dördüncü sorumuz , öğrenci ve öğretmenlerde görmek istediği davranışlar nelerdir?
Müdürümüzün istediği okul içinde ki herkesin ilk önce birbirlerine karşılıklı saygı ve sevgili davranış sergilemelerini istedi.Ve öğrenci ve öğretmen üzerine düşen görevlerin yerine getirilmesini istedi.
-Beşinci sorumuz, okuldaki çalışmalarda başlıca amaç nedir?
Okulumuzun binasının eski yapı olduğundan temizlemede zorluk çekilmektedir.Katı yakıtlı kalorifer kazanının sıvı yakıtlı hale getirilmesi, okul bahçesinin ağaçlandırılması,tam donanımlı fen bilgisi laboratuarına ihtiyaç olduğunu, ayrıca laboratuar tipi mikroskop ve 1 adet slayt makinasına ihtiyaç olduğunu ve kısa zamanda bunların karşılanması çalışmaları ve amaçları içindeyiz.


ETKİNLİK 1.13
OKUL VE TOPLUM
Her toplum bireylerini eğiterek onların toplumla uyumlu ve topluma katkıda bulunacak biçimde yetişmelerini ister. Günümüz endüstrileşmiş toplumlarda bu işlevi eğitim kurumları olan okullar üstlenmiştir.Okulların toplum ve birey açısından sayısız faydaları vardır.Okulların başlıca işlevi toplumdaki bireyleri toplumsallaştırmak, toplumdaki bireyler kültürel mirası aktarmak, bireyleri kendi yetenek ve ilgileri doğrultusunda eğitmek ve toplumu kalkındırmak.
Okulların öğrenmeyi kolaylaştırması için öğrencilere nitelikli bir öğretim ortamı sunması gerekir. Bulunduğumuz uygulama okulun içinde bulunduğu semtin kültürel yönleri ile iyi bir semt içinde bulumaktadır.İlköğretim ve ortaöğretim kurumları aynı bahçe içinde olup, okul çevresinde kütüphane , bilgisayar kursları verilen eğitim yerleri bulunmaktadır.
Okul içinde bulunduğum süreç içinde velilerin okulu ziyaret etmelerine dek geldim.Fakat bu sayı çok az idi.Çünkü veliler genellikle veli toplantılarında okula geliyorlarmış.

Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Dersin Amacı

Dersin amacı staj yapılacak okulda gözlem yaparak öğretmenlik uygulaması öncesi okulu yakından tanıyıp ön hazırlık yapmaktır.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Ders içerikleri öğretmen adaylarına on üç farklı gözlem konusu etrafında haftalık gözlem yaptırmaktır.

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

konu başlıklı gözlem formu ile rapor tutumak, sunum, raporların haftalık veya dönemlik teslimi, sözlü değerlendirilmesi ve eleştirisi

Staj Durumu

Okul deneyimi öğretmenlik uygulaması öncesi yapılan, öğretmen adayının okuldaki danışman öğretmen ve fakültedeki akadmik danışman eşliğinde, gözlem veya kısmen yarı gözlem biçiminde sürdürülen br uygulamadır.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Fakülte Okul İşbirliği YÖK DÜNYA BANKASI Milli Eğitimi Geliştirme Projesi Hizmet Öncesi Öğretmen Eğitimi: Ankara MEB. Hoşgeldin Öğretmenim, 2010, Ankara. MEB, İlköğretim Programı, 2010, Ankara.

Dersin Web Sayfası

-

O - D - e - V - 10496 Öğretmenin Okulda Bir Günü

29%(7)29% found this document useful (7 votes)
8K views25 pages

Original Title

O_d_e_v_10496 öğretmenin okulda bir günü

Copyright

© Attribution Non-Commercial (BY-NC)

Available Formats

DOC, PDF, TXT or read online from Scribd

Share this document

Share or Embed Document

Did you find this document useful?

29%(7)29% found this document useful (7 votes)
8K views25 pages

Original Title:

O_d_e_v_10496 öğretmenin okulda bir günü

ÖĞRETMENİN OKULDA BİR GÜNÜ

Öğretmen ders saatinden en az 15 dakika önce okulda bulunur. Eğer o gün


nöbetçi değil ise öğretmenler odasında diğer öğretmenlerle gündemdeki konuları
tartışır.
O gün işleyeceği konuyla ilgili planlarına göz atar, derste kullanacağı araç
ve gereçleri hazırlayarak ders zilinin çalmasıyla sınıfa girer.

Derste :

Öğrenci yoklamasını alır. (Bu öğretmenin en fazla beş dakikasını alır.)


Plana göre öğretilmesi gereken konuya giriş yapar. Konuları öğrencilere
öğretmeye çalışır.
Öğrenciler tarafından anlaşılmayan konuların üzerinde daha fazla durur.
Konunun pekişmesi için örnekler verir, problemler çözer.

Ders aralarında :

Teneffüs zili çaldıktan sonra öğretmenler odasında dinlenir. Öğrencilerin


soruları varsa öğrencilerle onları tartışır, konuşur.
Öğretmen nöbetçi ise gün boyunca öğrenci davranışlarını inceler.
Öğrenciler arasında olumsuz olayların çıkmasını engellemeye çalışır.

Okul dışındaki zamanında öğrencilerin yazılı yoklama kağıtlarını hazırlar


ve değerlendirir. Öğrencilere yararlı olabilecek kaynakları inceler.
Hafta sonlarında isteğe bağlı olarak öğrenci yetiştirme kurslarına katılır.
Eğer eğitsel bir kolda görevli ise görevi ile ilgili çalışmalara katılır.

Uygulama yaptığım okulda sınıflardaki öğrenci sayısı biraz fazla. Otuz


beş-kırk arasında değişiyor. Ayrıca sınıf sayısı çok fazla ve öğretmen
eksikliğinden dolayı öğretmenler çok fazla sınıfa giriyorlar ve bu da onların
verimini daha da azaltıyor.

Okuldaki sınıf yetersizliğinden dolayı dersler laboratuarda işleniyor. Ama


gerekli araç ve gereçlerin yetersizliğinden dolayı istenilen hedeflere
ulaşılamıyor. gereken bir ders, sınıflarda gerekli araç ve gereç olmadan
işleniyor. Gerekli araç ve gereç olmadığından deney yapmak söz konusu değil.
Bu da öğrencilerin dersi pekiştirmesini ve derse olan ilgilerini azaltıyor.

1
ETKİNLİK – 2

DERSLERİN GÖZLENMESİ

Öğretmen Adayı : Zinnur CÖMERT


Sınıf : 8-F
Ders : Fen Bilgisi
Öğretmen : Erbay KAYATÜRK
Öğrenci Sayısı : 36

Ders Planlama :

Öğretmen dersi planlamak ve ona hazırlanmak için yıllık planı gözden


geçirmiş ve işleyeceği konunun amacını belirlemiştir. Konu ile ilgili gerekli araç
ve gereçleri hazırlamış, öğrenciye konuyu en iyi ve kısa hangi yolla
kavratacağını tayin etmiştir.

Başlangıç :

Öğrencilerin dikkatini konuya çekmek ve derse konsantre olmalarını


sağlamak için işleyeceği konuyla ilgili güncel örneklerden yararlanmıştır.
Öğrencilerin derse motive olmaları için derse güler yüzlü başlamıştır.

Dersin Amaçları :

Öğretmen öğrencilere konu ile ilgili bilgileri, davranışları kazandırmayı


amaçlamıştır. Bu bilgi ve davranışlar :
- Canlılarda çeşitlilik nedir ? Nasıl sağlanır ?
- Canlıların kalıtsal özelikleri nelerdir ?
- Homozigot, heterozigot genler nelerdir ?
- Genler yavruya nasıl aktarılır ?

Öğretme – Öğrenme Yaklaşımı :

Öğretmen konuya güncel, herkesin bildiği örneklerle, olaylarla başlıyor.


Böylece öğrencinin daha kolay anlamasını sağlıyor. Ayrıca öğrenci bu şekilde
derse motive olmaktadır. Daha sonra örnekleri geliştirerek asıl konuya bağlıyor.
Çözdüğü sorularla da konunun pekişmesini sağlar.

2
Öğretim Yöntemleri :

Sınıfta farklı öğretim yöntemleri kullanılmaktadır.


Bunlar :
- Öğretmenin soru sorması
- Öğrencilerin sorulara cevap vermesi.
- Öğrencilerin öğretmene soru sormaları
- Öğrencilerin derse katılmaları
Öğretmen konuyu toparlamak amacıyla açıklama yapar. Öğrencilere sorular
sorar. Öğretmen ders planına göre dersi ön bilgi vererek başlatmış daha sonra
ayrıntılara girmiştir.

İletişim :

Öğretmen tüm öğrencilerin duyabileceği ses tonuyla dersi anlatmaktadır.


Ancak öğrencinin dikkatini çekmek istediği, öğrencilere soru sorduğu ve benzeri
durumlarda ses tonunu yükseltmekte veya alçaltmaktadır.

Etkinlikler Arasındaki Geçişler :

Öğretmen konular arasındaki geçişi, benzer olayları, örnekleri, açıklamaları


kullanarak sağlamaktadır.

Öğrencilerin Yöntemi :

Öğretmen sınıfa hakim olabilmek için ses tonunu değiştirme, jest ve


mimikler, bakışlar gibi çeşitli yollardan yararlanmıştır.
Öğrencilerin dersten koptukları ve yoruldukları zamanlarda, öğretmen sınıfta
heyecan yaratmak, ilgi çekme, katılım sağlama amacıyla hareketli bir şekil
alır, ses tonunu değiştirerek öğrencilerin dikkatini çekmeye çalışır. Öğrencilerin
olumlu davranışları karşısında övgü, olumsuz davranışları karşısında öğrenciyi
kırmadan yaptırımlar uygulamıştır.

Dersi Bitirme :

Öğretmen konuyu toparlayıp bir sonraki derste işlenecek konular hakkında


bilgiler vermiştir. Dersin bitirilmesi yaklaşık olarak beş dakika zaman almıştır.

Öğrenci Çalışmalarını Değerlendirme :

Öğretmen, öğrencilere soru sorarak öğrencilerin dersteki ilerlemelerini


değerlendirmeye çalışmıştır.

3
ETKİNLİK – 3

ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ

Sınıf : 8-F Öğrenci Sayısı : 36 Konu : Canlılarda Kalıtsal Özellikler

Saat Öğretmen Etkinliği Öğrenci Etkinliği

10:55 Melez kıvırcık saçlı baba ile düz Öğrenci tahtaya kalkar
saçlı annenin çocuklarının fenotip ve soruyu çözer.
ve genotipleri nasıl olur ?

11:00 Öğrencinin çözdüğü soruyu sınıfa Dinler.


anlatır.

11:05 Homozigot sarı bezelye ile Öğrenci tahtaya kalkıp


Hetorozigot sarı bezelye soruyu cevaplar.
çaprazlandığında meydana gelen
bezelyelerin genotip ve fenotipleri
nasıl olur ?

11:10 Öğretmen öğrenciye çözdüğü soru Cevaplar.


hakkında soru sorar.

11:15 Öğretmen aynı soruyu bir kez daha Dinler.


cevaplar.

11:20 Sarı heterozigot iki bezelyenin Öğrenci tahtaya kalkar


. çaprazlnmasından oluşan dölde soruyu yanlış cevaplar.
. heterozigot dölün oranı kaçtır ? Öğretmen öğrencinin
yanlışını gösterir ve
düzeltmesine yardımcı olur.

11:25 Fen Bilgisi kitabından konuyu bulur Dinler.


ve konuyu okutur.

11:30 Fen Bilgisi kitabındaki konuyla ilgili Hep birlikte şekli


şekli öğrencilere gösterir. incelerler

11:40 Dersi bitirir. Dersi bitirir.

4
Anlatım
Tekrar
Soru

Öğretmen sınıfı Fen Liseleri, Anadolu Liseleri gibi sınavlara hazırlanmak


amacında olduğu için çok soru çözmek yoluna gidiyor. Konuyu anlatım,
örnekleme gibi etkinliklerin zamanı kısaltıyor. Öğrenci bu yüzden biraz zorluk
çekiyor
Etkinlikler konuya giriş, anlatım, soru çözümü sırasını takip ediyor.
Etkinliklerde zaman paylaşımı eşit değil. En çok vakit soru çözümüne ayrılıyor.

5
ETKİNLİK – 4

SORU SORMA

1. Soru :

Bir DNA’da 2000 Adenin, 3000 Guanin nükleotidi var ise bu DNA’daki
toplam nükleotid sayısı nedir ?

Sınıfa sorulmuş bir sorudur Ali adlı bir öğrenci tahtaya kalkar ve soruyu
doğru şekilde cevaplar.

Öğretmen iki öğrenciyi tahtaya kaldırır. Tahtayı ortadan ikiye ayırıp


soruyu iki öğrenciye yöneltir.

2. Soru :

Bir çaprazlama sonucu oluşan bezelyelerden 4 tanesi buruşuk, 12 tanesi


düzgündür. Bu çaprazlama hangisidir ?

Kübra ve Büşra adlı öğrenciler soruyu çözerler.

3. Soru :

Melez uzun boylu iki bezelyenin çaprazlanması sonucu aşağıdaki


durumlardan hangisi oluşmaz ?

Test şeklinde sorulmuş olan soruyu cevaplamak için öğretmen parmak


kaldırmayan Nihan adındaki öğrenciyi tahtaya kaldırır. Nihan soruyu cevaplar.

Sınıftaki tüm öğrencilere soru sorulabilecek kadar yeterli zaman yoktur.


Öğretmen isimlerini hatırladıkları öğrencilere isimleriyle hitap etmekte. Cevabı
bulduracak ip uçları her zaman verilmemekte. Bu da öğrenciyi biraz sıkıntıya
sokmaktadır. Sorular öğrencilerin anlayabileceği bir dilde sorulmaktadır.

6
ETKİNLİK – 5

YÖNERGE ve AÇIKLAMALAR
Giriş :

Konuya giriş ve açıklama yapmak için yaklaşık 10 dakika zaman


ayrılmıştır. Öğrencilerin dikkatini çekmek için öğretmen konuyla ilgili örnekler
vermiş, öğrenciye bazı sorular sormuştur.

Temel Düşünceler :

Yönerge ve açıklamaların içindeki temel düşüncelerin mantıksal, bütün,


belli bir sıra ve düzende olması için, özelden genele bir anlatım kullanılmıştır.
Özlülük sağlamak için, konunun ana hatları belirtilmiştir.

Anlatım :

Yönerge ve açıklamaların açık ve akıcı bir dil kullanılarak sunulmasına


dikkat edilmiştir. Bunu sağlamak için kolayca anlaşılır cümleler kurulmuş, basit
kelimeler seçilmiştir. Anlatımın, öğrencilerin yaşlarına, ilgilerine, yeteneklerine
uygun olmasına dikkat edilmiştir.

Düşünceler :

Konuyu somutlaştırmak için, iyi seçilmiş ve açık örneklerden


yararlanılmış, bu yapılırken örneklerin mantıklı ve basit olmasına dikkat
edilmiştir. Gerektiği yerde tekrarlama yapılırken, benzer örnekler verilmiştir.
Sınıfın öğrenme hızına uygun olarak ders hızı ayarlanıyor. Anlatılmak istenen
noktalarla ilgili sorular soruluyor, not tutturuluyor. Konu ile ilgili öğrencilerin
düşünceleri alınıyor eklemeler yapması isteniyor.

Görsel Araçlardan Yararlanma :

Yönerge ve açıklamadaki hedefe ulaşabilmek için harita, fişler, açıklama


kağıtları ve benzeri araçlardan yararlanılıyor.

7
Ses :

Ses yüksekliği, hızı, ses tonunu değiştirme verilen mesaja göre değişiyor.
Önemli noktalarda ses yükseliyor, ve benzeri...
Sınıfa canlılık sağlama, dikkati toplama için jestlerden, mimiklerden
faydalanıyor. Sorular tüm sınıfa yönlendirilerek dikkat sağlanmaya çalışılıyor.

Açık Anlaşılır Bir Yönerge ve Açıklamada Bulunması Gereken Özellikler :

Dili açık, cümleler kısa olmalıdır. Örnekler, öğrencilerin ilgi ve seviyesine


uygun olmalıdır. Konu anlatım hızı, öğrencinin öğrenme hızına uygun olmalıdır.
Konu anlatılırken görsel araç ve gereçlerde kullanılmaktadır. Ses tonu iyi
ayarlanmalıdır. Jest, mimik ve uyarıcılar, gerektiği yerde kullanılmalıdır.

8
ETKİNLİK – 6

DERSİN YÖNETİMİ ve SINIFIN KONTROLÜ

Dersten Önce :

Öğretmen derse girmeden önce sınıfta işleyeceği konuyu inceler, derse


hazırlanır. Planlarını öğrenci düzeyine uygun hazırlar. Derste kullanacağı
araç - gereçleri seçer. Ders zili çaldıktan sonra sınıfa girer.

Dersin Başlangıcında :

Öğrencilerin sınıfa girişini kontrol eder. Kendinden sonra sınıfa giren


öğrencileri uyarır. Öğrencilerin yerlerine yerleşmelerini bekler. Hala yerine
oturmayan öğrenci varsa onu ikaz eder. Öğrencilerin dikkatini derse çekmek için
güler yüzlü davranır. İşleyeceği konuya günlük örnekler, öğrencilerin ilgisini
çekebilecek etkinlikler vererek başlar. Böylece öğrencileri derse hazırlamış olur.

Ders Sırasında :

Soru sorduğu öğrenciye adıyla hitap etmeye çalışıyor. Çok sınıfa girdiği
için öğrencilerin isimlerini unutabiliyor. Öğrencilerle yüzlerine bakarak
konuşuyor. Böylece dikkatlerinin dağılmasını engellemeye çalışır. Sınıfın
tümünü görüş alanı içinde tutuyor. Dersin akışını bozmaya çalışan öğrencileri
uyarıyor. Sınıf içinde dolaşarak hem öğrencileri kontrol altında tutuyor hem de
dersi monotonluktan kurtarıyor. Dikkati dağılmış öğrencilere hemen sorular
sorarak derse dönmelerini sağlar. Sınıfın tümüne soru sorarak herkesin soruyla
ilgilenmesini, onları tahtaya kaldırarak kendilerine güvenmelerini sağlar.

Dersin Sonunda :

Öğretmen süreyi son dakikaya kadar kullanıyor. Ders bitim zili çaldıktan
sonra öğrencileri serbest bırakıyor.

Dersten Sonra :

Öğretmenler odasına gidip kısa ve öz bir şekilde dersin ve öğrencilerin


durumunu gözden geçirir.

9
ETKİNLİK – 7

BİR ÖĞRENCİNİN İNCELENMESİ

Öğrencinin Adı, Soyadı : Gamze DAĞLI


Sınıfı : 8-F

Okula zamanında geliyor. Öğretmenden önce sınıfa girip derse hazır bir
şekilde bekliyor. Öğretmen sınıfa girdiği andan itibaren dikkatini sadece derse
vermeye uğraşıyor. Ders anında arkadaşlarıyla ilgilenmemeye dikkat ediyor.
Öğretmenin sormuş olduğu sorulara cevap vermek için sürekli parmak
kaldırıyor. Oldukça başarılı bir öğrenci. Öğretmen tarafından sevildiği, başarısı
taktir edildiği için sık sık övgü alıyor. Düzenli bir şekilde defter tutuyor. Okul
araç ve gereçlerini temiz bir şekilde yanında taşıyor. Kendisine verilen görevleri
eksiksiz yerine getiriyor.
En sevdiği ders Fen Bilgisi ve Matematik. Sözel dersleri fazla sevmiyor.
Okulda işlenen dersi akşam mutlaka tekrar ediyor. Hafta sonları dershaneye
gidiyor. Ancak dersleri fazla takip edemediğini, okulda daha başarılı olduğunu
söylüyor.
Teneffüs aralarında arkadaşlarıyla bahçede oyun oynuyor. Futbolu ve
basketbolu çok seviyor.

10
ETKİNLİK – 8

ÖĞRENCİ ÇALIŞMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Öğretmen öğrenci çalışmalarını değerlendirmek için haftada bir gününü


ayırıyor. Yazılılardan sonra yazılı çalışmalarını titizlikle değerlendiriyor. Ödev
verdiyse ödevleri inceleyip not veriyor. Bu notların bazıları sözlü notu yerine
geçiyor.

Yazılı kağıtları beşlik sisteme göre değerlendiriliyor. Puanlama soruların


zorluk derecelerine göre değişiyor. Sayısal, formül gerektiren sorularda cevabı
formülle birlikte veren öğrenci, formül yazmayan öğrenciden daha fazla puan
alıyor. İşlemin geri kalan kısmı, matematiksel işlemler, öğretmen için daha
sonra geliyor.

Verilen notlar öğretmen tarafından not defterine geçiriliyor. Dönem


sonlarında notlar fişlere yazılıyor. Daha sonra karnelere geçiriliyor.

Öğrencilere ders yılı başında dönem ödevi konuları verilir. Bu ödevler yıl
sonuna doğru toplanır ve değerlendirilir. Verilen notlar not defterine sözlü notu
veya kanaat notu olarak yazılır.

11
ETKİNLİK - 9

SORU SORMA ALIŞTIRMALARI

Öğretmen “Elektrik Akımının Etkileri” adlı konuyu anlattıktan sonra


öğrencilerle soru sorma alıştırmaları yapılmıştır.

Konu : Elektrik Akımının Etkileri

Soru 1 : Elektrik nedir ?


Soru 2 : Elektrik akımının etkileri nelerdir ?
Soru 3 : Direnci 600 Ohm elektrikli su ısıtıcısından 2 Amperlik akım
geçtiğine göre, ısıtıcının gücü kaç Wattır ?
Soru 4 :Manyetik alan nasıl oluşur ?
Soru 5 :Elektromıknatıs nedir ?

Öğrenciler sorulan sorulara büyük bir hevesle parmak kaldırıp cevap


verdiler. Parmak kaldırmayan birkaç öğrenciyi kaldırıp, verdiğimiz ipuçlarıyla
sorunun cevaplanmasını sağladık.

Sınıfta, kız öğrenciler erkek öğrencilere oranla, sorulara daha çok cevap
verdiler. Erkek öğrencilerin de derse katılmaları için onları teşvik ettik.

Soruları sınıfa yönelttikten sonra arkadaşlarımın ve öğretmenin


gözlemleri :

• Soruları sorarken heyecanlandığım.


• Verilen cevapları toparlayamadığım gözlenmiştir.

12
ETKİNLİK – 10

DERSİ PLANLAMA ve ETKİNLİKLERİ SIRAYA KOYMA

Başlık : Çevre Tahribatının Nedenleri?

Tarih ve Saat : 8:00 16-05-2001

Hedefler : Öğrencinin yakın çevresini tanıması.


Çevre kirliliğinin zararlarını bilmesi ve çözümler üretebilmesi.
Çevre ile ilgili konularda bilinçlenmesi.

Araç- Gereç ve Kaynaklar :Fen Bilgisi –8-F

Konunun kitaptan okunup anlaşılması, öğrencilerin not tutması, öğretmenin


öğrencilere sorular sorması,öğrencilerin öğretmene soru sorması, öğretmenin
gerekli açıklamaları yapması, öğrencilerin kendi fikirlerini söylemesi.

Etkinlikler, öğrencilerin tümünün derse katılımlarını sağlayacak şekilde


yapılmıştır. Öğrencilerin seviyesine uygun etkinliklerdir.

Değerlendirme : Değerlendirme ders esnasında yapılmıştır. Sorulan sorulara


cevap veren öğrencilere not verilmiştir.

Öğrencilerin yapılan etkinliklere, derse ilgileri yüksektir. Ancak katılım


tam olarak sağlanamamaktadır. Bazı öğrenciler çekingen davranmaktadır.

Yapılan planın içindeki etkinlikler bir ders süresine sığmamıştır. Zamanın


iyi ayarlanması gerekmektedir.

13
ETKİNLİK – 11

DERS KİTAPLARINDAN YARARLANMA

Çalışma Öğretmenin Öğrencinin Takip


Stratejisi yaptığı yaptığı İşlemi

1-İletken bir Fenbilgisi kitabından Öğrenci elektrik Öğretmen


tel üzerinde elektrik konusu açıldı. konusunu öretmenin öğrencilerin
akım nasıl Örencilere “elektrik belirttiği kitap da açtı. konuyu kitapda
ilerler ? akımı ” konusu “Elektrik akımı ” adlı buldukdan
aratıldı. konuyu sonra
ünite içerisinden Konuya
aramaya başladı. bakmalarını
söyledi.

2-Kitaptaki Öğrencilere konunun Öğrenciler konuyu Öğretmen


şekillerin özet şeklinde dinledik den sonra öğrencilere
incelenmesi anlatılmasından sonra öğretmenin gösterdiği konu
ile konuya Kitap üzerinden yerden tobloları anlatımı.Kitapta
giriş yapıldı. şekilleri incelemeleri incelediler. n konunun
istendi. gösterimi.

3-Tahta Konu tahtaya çizilen Öğrenciler tahta Öğrenciler


üzerinde şekillerle daha anlaşılır üzerinde anlatılanları konunun sıkı
çizilen hale getirildi .Öncelikle sukunet içerisinde birer takipcisi
şekillerin kitaptaki şekilleri dinlediler.Genelde görünümündeyd
incelenmesi. tahtaya çimekle öğretmen bu esneda iler.
konunun püf noktalarını soru kabul edmediği
öğrencilere anlatdı. için soru sormadılar.

4-Konular ın Sözel ve görsel Öğrenciler öğretmenin Öğretmen


birbiriyle anlatımı yapıldıkdan verdiği notları konuyu
bağlantıları sonra öğrencilere defderlerine yazdırırken de
sağlanarak,bir konuyla ilgili not yazdılar.belli bir akış bir konuyu
akış şeması tutulması işlemine algoritması içerisinde taraftan da
şeklinde geçildi.Öğretmenin konu ve şekiller defter konuyu
öğrenciye ifadeleriyle konu de özetlendi. özetledi.
verilmesi. öğrencilerin
defterlerine aktarıldı.

14
5-Verilen Öğretmen konunun Öğrenciler sorulan Proplem
bilgiler bir anlatılması ve yazılması soruyla ilgilenirken çözümündeki
örnek soru işleminden sonra konunun kafada da belli gerekli takip,
üzerinde öğrencilere soru bir sıraya sokulmasını öğrenciler
sıraya yönelterek konunun sağladılar. üzerinde
konuldu. sıraya konularak yapıldı.
çözülmesini sağladı.

6-Konunun Öğretmen birkaç örnek Öğrencilerin kafasında Sınıf dahilinde


bütünlüğü çözerek hem konuyu şekillenen konun konunun son
sağlanması belli bir sıraya böylelikle bu konu tekrarıyla
açısından son sokdu.Hem de konunun sırası dahilinde konunun
çalışmalar bu sıra dahilinde anlaşılmasını sağladı. anlaşılıp
yapıdı. anlaşılmasını sağladı. anlaşılmadığı
sağlandı.

7-Konunun Öğretmen kitaptan Öğrenciler öğretmenin Kitap dan ev


pekiştirilmesi konu sonundaki verdiği ödevleri kitap ödevlerinin
için problem ve ödevleri dan belirlediler. takibi ve
öğrencilere vererek bir daha ki konunun
kitap dan ev derse kadar yapılmasını pekiştirilmesi.
ödevi istedi.
verilmesi.

15
ETKİNLİK – 12

SINIFTA ÖĞRENMEYE ELVERİŞLİ BİR DÜZEN SAĞLAMA

Tarih : 15 -05-2002 Saat : 11:20

Sınıf : 8-F Ders : Fen Bilgisi

Dersten Önce :

• Anlatılacak konunu belirlenmesi.


• Konuyla ilgili ders kitabından ve çeşitli kitaplardan faydalanma.
• Kullanılacak araç – gereçlerin tespit edilmesi. (Anlatılan konu için dünya)
• Öğrencilerin seviyelerine uygun soruların tespit edilmesi.
• Ders anlatılırken çizilecek şekil veya grafik varsa dersten önce birkaç kez
çizilip alıştırma yapılması.
• Sınıfa öğrencilerden önce girilmesi.

Derse Başlarken :

• Öğrencilerin sınıfa girip yerlerine oturmalarını sağlama.


• Öğrencilerin dikkatini anlatılacak konu üzerine çekme.
• Konuyu anlaşılır, net bir şekilde başlama.
• Sınıf düzenini bozucu davranış gösteren öğrencileri uyarma.
• Bu işlemlerin sürelerini kısa tutma.

Ders Sırasında :

• Öğrencilerin isimlerinin öğrenilip onları adları ile çağırma.


• Anlatılan konunun sınıftaki bütün öğrenciler tarafından duyulmasını
sağlama.
• Öğrencilerle konuşurken yüzlerine bakma.
• Bütün sınıfı gözetleme ve sınıftaki tüm öğrencilerin ne yaptığından
haberdar olma.

16
• Öğrencilere soru sorulduğunda onlara övgü ve cesaret vererek cevap
verilmesini sağlama.
• Öğrencileri zor durumda bırakmama.
• Kullanılacak araç – gereçlerin tüm öğrenciler tarafından görülmesini
sağlama.

Bir Sorun Çıktığında :

• Sınıfın düzenini bozucu bir davranışla karşılaşıldığında gerekli uyarıyı


kısa sürede yapma.
• Soruna bireysel olarak yaklaşmama sadece yapılan davranışla ilgilenme
• Öğrenciyle gereksiz tartışmaya girmeme.

Dersin Sonunda :

• Ders, teneffüs zili çalmadan önce bittiyse öğrencilere toparlanmaları için


gerekli süreyi tanıma.
• Öğrencilerin sınıftan çıkmalarına izin vermeden önce sessizliği sağlama.

Dersten Sonra :

• Derste yapılanları not etme.


• Dersle ilgili değerlendirmelerde bulunma.

17
ETKİNLİK – 13

GRUP ÇALIŞMALARI

Grup Çalışmasıyla Ulaşılabilecek Amaçlar :

• İşbirliği, hoşgörü, birbirinden öğrenme gibi sosyal becerileri geliştirme.


• Gruplara, bu gruplarda bulunan öğrencilerin hazır oluş düzeylerine uygun
olarak hazırlanmış öğretme – öğrenme etkinliklerine katılma fırsatı
sağlama.
• Öğrenci gruplarını, değişik öğretme – öğrenme etkinliklerinde bulunmaya
ve değişik düşünme biçimlerine yöneltme .
• Çeşitliliği arttırma.

Öğrenci gruplarının oluşma şekli ve gruplarda yapılacak çalışmalar amaçlara


uygun olarak yapıldı.

Gruplar 5’er kişilik olacak. Buna öğretmen karar verecektir. Gruplar son
yapılan çalışmadaki kişilerden değil yeni üyelerden oluşacaktır. Gruplar başarı
durumlarına ve derse olan ilgilerine göre oluşturulacaktır. Öğrenciler grup
arkadaşlarıyla birlikte oturacak şekilde sıralara yerleşecekler.

Derse olumlu bir başlangıç sağlamak için öğrencilerin sessizce yerlerine


yerleşmeleri, derse konsantre olmaları beklenecektir. Sınıf düzeni sağlanacaktır.
Her grubun bir sözcüsü olacaktır. Sözcü olan öğrenci grubunun üyelerini,
çalışma yaptıkları konuyu sınıf arkadaşlarına sunacaktır.

Öğrencilerin çalışma yapacakları konu birkaç hafta önceden belirlenecektir.


Konular öğrencilerin seviyelerine göre dengeli bir biçimde dağıtılacaktır.

Gruplar çalışmalarını sunarken öğrencilerin rahat hareket etmeleri sağlanarak


kendilerine olan güvenlerinin artması amaçlanacaktır.

Gruplar çalışmalarını sunduktan sonra sınıftaki öğrencilerin anlayamadığı


yerler tekrar edilecek, grubun sınıfta ve de sınıfın gruba soru sorması
sağlanacaktır.
Öğretmen konunun eksik kalan kısımlarını tamamlayacak ve öğrencilere
sorular sorarak dersi bitirecektir.

18
ETKİNLİK – 14

DEĞERLENDİRME ve KAYIT TUTMA

Değerlendirme, öğretimin önemli bir bölümüdür. Bazı değerlendirme


çeşitlerinin faydası doğruluğu üzerinde anlaşmaya varılmıştır.

Bunlardan bazıları şunlardır :


• Gözlem Yapma.
• Soru sorma.
• Sınav yapma.
• Kontrol listelerinden yararlanma.
• Kendi kendini değerlendirme.
yöntemleridir.

Değerlendirme yapılırken yukarıdaki yöntemlerden hangisinin


kullanılacağını, öğretim yöntemi belirler, öğretmen seçer.

Değerlendirme Planı :

Değerlendirilecek olan beceri, anlayış ve tutumlar : Fizikte iş, güç, enerji


kavramlarını anlayabilme, bu kavramlarla ilgili sorular çözebilme, formül
kurabilme.
Bu amaca en uygun değerlendirme şekli “Sınav Yapma” dır. Çünkü bu
kavramların doğru anlaşılıp anlaşılmadığı ancak sınav kağıdı üzerinde
görülebilir.

Kayıt Tutma :

Öğretmenin, yılın belirli dönemlerinde kullanmak üzere, bazı not


kayıtlarına ihtiyaç vardır. Bu sebeple kayıt tutma önemlidir.
Öğrenci seviyesinin belirtilmesi için bazı derecelendirme ölçekleri
kullanılabilir. Dönem sonlarında karne verilmesiyle öğrenci başarısı belirtilir.
Ayrıca öğrencinin öğrenme düzeyi ve sosyal gelişimi de bazı kayıtlarda
tutulur.

19
ETKİNLİK – 15

ÇALIŞMA YAPRAKLARININ HAZIRLANMASI ve


KULLANILMASI

1- Aşağıdaki gibi bir deney düzeneği hazırlayınız :

Su + Su + Su +
Zeytinyağı Alkol Civa

I. Kap II. Kap III. Kap

2- Deneyin Yapılışı : Kapların yarısına kadar su ile doldurduktan sonra I.


Kaba zeytinyağı, II. Kaba alkol, III. Kaba Civa ekleyiniz. Eklenen maddelerin su
ile oluşturdukları yeni şekilleri gözlemleyiniz.

3- Aşağıdaki Soruları, gözlemlerinize dayanarak cevaplayınız :

- Eklenen maddeler, su ile bir karışım oluşturdu mu ?


- Su ile karışmayan madde var mı ? Varsa hangileri ?
- Deneyin sonuçlarına göre maddeleri öz kütlelerine göre büyükten
küçüğe doğru sıralayınız.

Değerlendirme :

Yapılan çalışmada öğrencilerin başarı oranı yüksektir. Öğrencinin ilgisini


çekmiştir. Öğrenciler tarafından anlaşılmış ve sıkıcı gelmemiştir.

20
ETKİNLİK – 16

OKUL ve SORUNLARI

1. Müdürün, Okuldaki Çalışmalarla İlgili Başlıca Amaçları Nelerdir ?

Okul Müdürünün en önemli görevi, öğretmen - öğrenci – çevre


arasındaki dialoğu sağlamaktır. Eğitim – Öğretimde görevli olduğu okulun
seviyesini yükseltmektir. Ayrıca tüm öğretmen ve öğrencilerin çevredeki sosyal
çalışmalara katılmasını ve başarılı olmasını sağlamaktır.

2. Müdür Okuldaki Öğretmenlerden Neler Beklemektedir ?

Okul Müdürü öğretmenlerden, öğrencilerine en iyi şekilde rehberlik


yapmalarını, öğrencilerin olumlu davranışlar kazanmalarını, çevredeki sosyal
çalışmalara katılmalarını sağlamalarıdır.

3. Müdürün Yeni Öğretmenlerin Okula ve Görevlerine Uyum


Sağlamalarındaki Rolü Nedir ?

Okula yeni gelen öğretmenlerin öncelikle, okulun fiziksel durumunu


tanımaları, öğretmen arkadaşlarıyla uyum içinde çalışmalarını, öğrencileri ve
çevreyi tanımaları, kaynaşmalarını sağlamaktır.

4. Okul Müdürüne Göre Başarılı Öğretmenin Özellikleri Nelerdir ?

Başarılı öğretmen öğrencilerine, çalışma arkadaşlarına, çevresine başarılı


bir şekilde hizmet eden; sosyal çalışmalarda görev alan, rehberlik yapabilen
eğitim – öğretimde öğrencilere yararlı olabilen, görevinde devamlılık gösteren
öğretmendir.

21
5. Müdürün Öğrenci ve Öğretmenlerde Görmek İstediği Davranışlar
Nelerdir ?

Öncelikle birbirlerine saygılı, birbirlerinin haklarına saygılı, çevresine


faydalı, sosyal çalışmalarda görev alan ve başarılı elamanlarını görmek ister.
Sonra çevresine faydalı, sosyal faaliyetlerde görev alan, başarılı öğretmen ve
öğrenciler bekler.

6. Depremden Önceki Eğitim – Öğretim İle Depremden sonraki Eğitim –


Öğretim Arasında Fark Var mı? Varsa Ne Gibi
Farklılıklar Vardır?

Fiziki olarak okulda hasar yoktur. Ancak çevrenin alt yapısının bozulması
(suların akmaması, yolların bozuk olması gibi...) nedeniyle eğitim – öğretimde,
aksaklıklar meydana gelmiştir. Deprem sonrası velilerin ve öğrencilerin daha
güvenli yerlere nakil olmaları ve daha sonra geri dönmeleri sebebiyle belirsiz bir
ortam yaşanmıştır. Eğitim – öğretim oldukça olumsuz etkilenmiştir.

7. Deprem Bölgesindeki Çocuklara Psikolojik Bir Tedavi Uygulandı mı?


Bu Psikolojik Tedavi Sürekli Uygulanmalı mıdır?

Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından okulumuzda psikolojik


danışmanlık seansları uygulanmıştır. Çağdaş Eğitim Vakfı tarafından
öğrencilere yetenek ve moral kursları açılmıştır. Şu anda depremle ilgili fazla
sorun kalmamıştır.

8. Okulunuzun Sakarya’daki Durumu Nedir? Sizin İmkanlarınız


Dahilindeki Hedeflediğiniz Yer Neresidir?

İlköğretim okulları arasında merkezde bulunmamız nedeniyle, sosyal


çalışmalar, eğitim – öğretim bakımdan en üst seviyede bulunmaktayız. Ders araç
– gereçleri ve okulun bazı ihtiyaçlarının karşılanması öğrenci velilerinin
çabalarıyla sağlanmaktadır.

Değerlendirme :

Sorulan sorulara okul müdürü cevap vermiştir. Okul müdürü imkanları


doğrultusunda öğrencilere en iyi eğitimi sunmak ve başarılı bireyler yetiştirmek
amacındadır.

22
ETKİNLİK – 17

ARAÇ - GEREÇ ve YAZILI KAYNAKLAR

Araç ve Gereçler :

- Grafikler, haritalar, tablolar.


- TV, VCD, Radyo, Bilgisayar.
- Tepegöz.

Okul kitaplığında bulunan kitap çeşitleri :

Test Kitapları
Derslere yönelik kitaplar
Ansiklopediler
Hikaye kitapları.

Sınıfta, değişik derslerde kullanılan ders kitapları :

- M.E.B. Fen Bilgisi 6.7.8 Sınıf Ders Kitapları


- M.E.B. Matematik 6.7.8 Sınıf Ders Kitapları
- M.E.B. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 6.7.8 Sınıf Ders Kitapları
- M.E.B. Sosyal Bilgiler 6.7.8 Sınıf Ders Kitapları
- M.E.B. Türkçe 6.7.8 Sınıf Ders Kitapları

Öğrenciler okulda kullanılan kitapların yanı sıra Fen Liseleri ve Anadolu


Liselerine hazırlık kitapları ve bunlara yönelik test kitaplarını kullanmaktadır.

Değerlendirme :

Okul araç – gereç ve yazılı kaynaklar bakımından fazla zengin değildir.


Özellikle deprem sonrası imkanlar oldukça kısıtlanmış pek çok araç – gereç
zarar görmüştür. Bazı araçlar kullanılamaz haldedir. Velilerin, yardımseverlerin
desteğiyle eksikler tamamlanmaya çalışılmaktadır.

23
ETKİNLİK – 18

OKUL ve TOPLUM

1. Okulun içinde bulunduğu ve hizmet sunduğu semtin fiziksel, sosyal ve


kültürel yönleriyle nasıl tanımlarsınız?

- Okulumuzun şehir merkezinde olmasına rağmen çevrenin okula ilgisi istenilen


ölçülerde değildir. Okulumuzun fiziki yapısı istenilen düzeyde olmasa da
çevredeki birçok okula rağmen iyi durumdadır. Bulunduğumuz semtin sosyal
faaliyet alanları, konferans salonu, spor salonları mevcut değildir. Deprem
sonrası yıkık ve orta hasarlı binaların altyapı çalışmaları bugüne kadar devam
etmiştir. Okul çevresinde bulunan hasarlı binalar olumsuz bir görüntü
sergilemektedir.

2. Veliler okulu düzenli olarak, ziyaret ediyor ve okuldaki çalışmalara herhangi


bir yönden katılıyorlar mı?

- Öğrenci velilerinin kültür düzeyi genel anlamda düşüktür. Okula, öğrenciye


oldukça ilgisiz davranmaktadırlar.

3. Okulu başka kimler ziyaret ediyor?

- Müfettişler, duruma göre üst düzey devlet adamları.

4. Yakın çevredeki doktorlar, meclis üyeleri, polisler, diğer ülkelerden gelmiş


ziyaretçiler, özel becerileri veya ilgileri olan kişiler arasında okula gelerek
öğrencilerle konuşmaya istekli olanlar var mı?

- Okulumuz şehir merkezinde bulunduğu için bu gibi faaliyetler çokça


yapılmaktadır. Örneğin geçenlerde emniyetten gelen görevliler öğrencilere
uyuşturucu ve diğer zararlı maddeler hakkında konferans verdiler. Ayrıca trafik
kuralları anlatıldı. Ayrıca Tarım İl Müdürlüğü Tarafından Süt İçme Haftası
okulumuzda kutlanarak öğrencilere süt dağıtıldı.

24
5. Müzeler, sergiler, süper marketler, farklı el sanatlarının icra edildiği yerler
gibi, sınıfın düzenli bir gezi programı ile ziyaret edilebileceği yerler var mı?

- Her sene öğrenci gezileri düzenlenir. Özellikle İstanbul gibi yakın çevrelere
gidilir. Okulumuz uzun yıllar folklorda Geyve oyunuyla birincilikler elde
etmiştir.

6. Fen Bilgisi veya Sosyal Bilgiler derslerindeki çevre incelemeleri kapsamına


alınması yararlı olabilecek yerler var mı?

- Sanayide metal kaplamacılık, akü doldurulması ve Hendek’ de elektrik üreten


santraller Fen Bilgisi dersinde yararlı olan yerlerdir.

7. Okul gezilerinde yararlanılabilecek nitelikte yerel toplu taşıma kolaylıkları


var mı?

- Okulun geziler için özel bir toplu taşıma aracı mevcut değildir. Gezilerde
öğrencilerden para toplanarak ulaşım sorunu halledilmektedir.

Sorulan sorulara görevli öğretmenimiz Muhsin Kayaaltı cevap vermiştir.


Okul şehir merkezinde bulunmasına rağmen olanaklar sınırlıdır. Öğretmen
velilerin okula olan ilgilerinden memnun değil onların biraz daha duyarlı
olmalarını bekliyor.

25

Footer menu

Footer menu

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası