geçmişe yönelik sigorta primi ödeme / Eksik primler nasıl tamamlanır? - Sosyal Güvenlik Haberleri

Geçmişe Yönelik Sigorta Primi Ödeme

geçmişe yönelik sigorta primi ödeme

SGK geriye d&#;n&#;k prim &#;deme var mı?

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 02,
TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

SGK geriye dönük prim ödeme süreci, emekli olmak isteyen pek çok vatandaşın gündeminde yer alıyor. SGK geriye dönük prim ödeme süreci hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok vatandaş, bu sürecin nasıl işlediğine dair detayları araştırıyor. Peki, SGK geriye dönük prim ödeme var mı ve nasıl yapılır? İşte, o detaylar

Haberin Devamı

SGK geriye dönük prim ödeme, Emeklilikte Yaşa Takılanlar da dahil olmak üzere pek çok vatandaşın gündeminde yer alıyor. Peki, SGK geriye dönük prim ödeme var mı? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler

SGK GERİYE DÖNÜK PRİM ÖDEME VAR MI?

Prim gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş sınırı şartını sağlayarak emeklilik hakkını elde eden sigortalı çalışanlar, prim günlerinde yaşanan eksikliği çözümleyebiliyor. Prim günlerinde eksiklik olan sigortalılar, eksik prim günlerini geriye dönük borçlanma ile tamamlayarak emekli olabilirler.

Geriye Dönük İsteğe Bağlı SSK Primini Kimler Ödeyebilir? / Şevket Tezel

Soru: doğ. ’ten beri SK sigortalısıyım. /Mayıs ayına kadar 3 bin 57 gün SSK primim bulunuyor. ’ten beri primini ödemediğim (/11; /2; /7; /8; /11; /12; /2; /4) aylar da göz önüne alınırsa emekliliğim için isteğe bağlı sigortalılıktan çıkmam gerekir mi? Türkan DURMAZ

Cevap: Sigortalılığa başlangıcınız itibariyle 3 bin günle ’de yaştan; 5 bin 75 günü tamamladığınızda normal emekli olabilirsiniz. 3 bin günü hedefliyorsanız kalan süreyi isteğe bağlı ödeyebilirsiniz. İsteğe bağlı sigortalılıkta bir ay ara ile veya iki ay ara ile yapılan prim ödemelerini sonradan ödemek her zaman mümkündür. Zira hem bu çeşit ödememekle isteğe bağlı sigortalılık sona ermiyor hem de ’den sonra 12 ay içinde ödenmeyen isteğe bağlı primleri ödeme yolu kapalı olmasına karşın öncesinden isteğe bağlı sigorta prim borcu bulunan bahse konu sürelerin primlerinin ödenmesinde 12 aylık süre şartı bulunmuyor. Sekiz ayı isteğe bağlı olarak şimdi de faiziyle birlikte ödeyebilir ve bu ödediklerinizi SSK sigortalılığınıza saydırabilirsiniz. 5 bin 75 günü hedefliyorsanız hem ara vermeden prim ödemeli hem de geriye dönük bu günü ödemeniz koşuluyla gün sayısını tamamlamanıza gün kala isteğe bağlı sigortalılıktan çıkmanız ve günü SSK’lı çalışarak ödemeniz gerekiyor.


Soru: doğumlu ve sigortalılık girişli annemin 2 bin 'u Ekim 'e kadar olmak üzere tarihine kadar çalışarak veya isteğe bağlı olarak toplam 2 bin günlük primi bulunuyor. Annem SSK’dan yaştan ne zaman emekli olabilir? Tamay TAZEFİDAN/İZMİR

Cevap: Anneniz 3 bin günü tamamlamak koşuluyla 58 yaşını dolduracağı ’de emekli olabilir. 3 bin günü doldurmasına kalan primleri isteğe bağlı olarak da ödeyebilir.


Soru: doğ. ’de başlayan dört yıllık Tarım Bağ-Kur’luluğumdan sonra yılında SSK sigortalılığına geçerek 3 bin gün çalıştım. ’den önce yaptığım 20 aylık askerliğimi de borçlandıktan sonra ne zaman emekli olabilirim? Cengiz PALAZ

Cevap: Askerliği borçlanacağınızı göz önüne alarak sigortalılığa ilk defa başlangıcınız itibariyle SSK’dan emeklilik için 49 yaş ve 5 bin güne tabisiniz. Askerliği borçlanmak ve toplamda 5 bin güne ulaşmış olmak şartıyla 25 yılı dolduracağınız ’de emekli olabilirsiniz.


Soru: Kendim funduszeue.infosiyim (Allah gecinden versin) SSK emeklisi olan babamın vefatından sonra yetim maaşı alabilir miyim? Hülya DÜZGÖREN

Cevap: SSK emeklisi olarak emekli aylığıyla birlikte (SSK olsun Bağ-Kur olsun E.S. olsun) herhangi bir kurumdan aynı zamanda yetim aylığı alma hakkınız bulunmuyor.


YARIN: İstihdam Teşvikinden Yararlanan İşçinin İşsizlik Ödeneği Hakkının Kapsamı

(Kaynak: Sözcü Gazetesi

SGK prim iadesi mümkün mü? Hangi primler geri alınabilir?

Peki, SGK prim iadesi mümkün mü? SGK’ya yatırılan primlerin kurum tarafından sigortalılara iadesi iki şekilde olmaktadır. Bunlardan ilki toptan ödeme, ikincisi ise, birden fazla işveren yanında yapılan çalışmalarda prime esas kazanç üst sınırının aşılması durumudur.

Toptan Ödemeyle Prim İadesi Mümkün

Toptan ödeme,
emeklilik için aranan;

• prim ödeme gün sayısı,
• sigortalılık süresi,
• yaş

koşullarından yaş şartını sağlayıp yeterli prim ödeme gün sayısına sahip olmayan sigortalılara yapılan ödemeyi ifade etmektedir.

Yaşın dolmasına karşın emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar bağlı bulunulan sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunmaları halinde ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu bir şekilde iade alabilmektedir.

HANGİ PRİMLER GERİ ALINABİLİR?

sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4/1(a) bendi kapsamında çalışanlar için SGK’ya prime esas kazanç tutarları üzerinden %34,5 oranında prim ödenmektedir. %3’lük işsizlik sigortası payları toplamı ise, sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu uyarınca işsizlik sigortası fonuna aktarılmaktadır. Toptan ödeme kapsamında prim iadesi alınması durumunda çalışırken ödenen toplamdaki %34,5’lik prim tutarından sadece işçi payına düşen ve uzun vadeli sigorta kollarını (malullük, yaşlılık ve ölüm) ifade eden emeklilik primleri (%9) alınabilmektedir. İşveren payları ile işçi adına ödenen genel sağlık sigortası payının iade alınabilmesi mümkün değildir.

BAĞ-KUR 4/1-(b) KAPSAMINDA PRİM İADESİ

sayılı kanunun 4/1(b) kapsamında kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan sigortalılar da 4/1(a), eski adıyla SSK kapsamındaki sigortalar için SGK’ya ödenen oran (%34,5) kadar prim ödemektedir. Toptan ödeme kapsamında söz konusu sigortalılara yapılacak prim iadesi oranı, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası adına ödenen %20’dir.

İade tutarları, hem işçiler hem de kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar açısından primin ait olduğu yıldan itibaren yazılı istek tarihine kadar geçen yıllar için, her yılın gerçekleşen güncelleme katsayısı ile güncellenerek toptan ödeme şeklinde verilmektedir. Böylece uzun yıllar önce ödenen primlerin enflasyon karşısında erimesinin önüne geçilmekte ve bu durum hak sahipleri için bir avantaj oluşturmaktadır.

TAVANI AŞAN PRİMLERİN İADESİ

SGK’dan prim iadesinin mümkün olduğu bir diğer yol, işçi adına sigorta primine esas kazanç üst sınırını aşan ödemelerin yapılması durumudur. Prime esas kazanç üst sınırı, kanunda ilgili dönemde geçerli olan prime esas alt kazancın – yılı için TL – 7,5 katıyla sınırlandırılmıştır.

Bir kişi çok yüksek ücret alması sebebiyle tavanı aşabileceği gibi aynı anda birden fazla işverene bağlı olarak çalışması durumunda da tavanı aşabilmektedir. Sigortalıların aynı sigortalılık haline tabi olacak biçimde birden çok iş yerinde çalışmaları sebebiyle ödenen primler, kişinin tabi olduğu sigortalılık hali için belirlenen prime esas kazanç üst sınırı üzerinden hesaplanacak miktarı aşarsa kişi, adına fazla ödenen bu tutarı SGK’dan geri isteyebilmektedir.

Tavanı aşan primlerde de toptan ödemede olduğu gibi sadece işçi payına düşen uzun vadeli sigorta kollarına ait tutarlar iade edilmekte, işverenlerin ödediği primlerin iadesi ise söz konusu olmamaktadır.

Örneğin; yılının aynı ayında iki ayrı işverene ait iş yerinde çalışıp toplamda TL brüt ücrete hak kazanan işçinin tavanı (,50 TL) aşan ,50 TL’lik kazancı üzerinden kesilen sigorta primi iade edilecektir.

YABANCI ÇALIŞANLAR İÇİN İADE DURUMU

Sosyal güvenlik primi iade süreci ve emeklilik koşulları ile ilgili olarak yabancılar için özel bir uygulama bulunmamaktadır. Bu nedenle bu kişilerin prim iade talebi, Türkiye’deki genel emeklilik koşullarında değerlendirilecektir. Durumu bir örnekle açıklayacak olursak;

tarihinden sonra ilk kez sigortalı olanların emeklilik koşulları dikkate alınarak gün prim gün sayısı uygulanarak bireyin emeklilik yaşına gelmesi gerekmektedir. Emeklilik yaşı erkeklerde 60, kadınlarda 58’dir. Tüm bu koşullar tamamlandıktan sonra birey emekli olabilir.

İspanya vatandaşı 47 yaşındaki Bay Angeles, yılının eylül ayından itibaren Türk sosyal güvenlik sistemi kapsamında prim ödemiş ve itibarı ile iş sözleşmesini sonlandırmış olsun. Bilgilere göre, Bay Angeles emeklilik şartlarını yerine getiremeyecek iş sözleşmesi sona ereceği için Türkiye’den ayrılacak ve zorunlu prim gününü dolduramayacaktır.

Her iki ülke arasında halihazırda imzalanmış bir sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmadığı için işten ayrıldıktan sonra kişiye prim iadesi ya da transferi yapılamamaktadır. İadenin yapılabilmesi için kişinin erkekler açısından emeklilik yaşını (60) doldurması gerekmektedir. Yaş şartı sağlandıktan sonra, İspanya’daki sosyal güvenlik kurumu aracılığıyla Türkiye’deki sosyal güvenlik kurumuna bu kişi için yazılı talepte bulunulması halinde prim iadesi yapılabilecektir.

Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalıları çalıştıran işverenler, bir ay içinde çalıştırdıkları sigortalıların prime esas kazançları üzerinden hesaplanacak sigortalı hissesi prim tutarlarını sigortalıların ücretlerinden keserek, kendi hissesine isabet eden prim tutarlarını da bu tutarlara ekleyerek en geç takip eden ay/dönemin sonuna kadar Kuruma ödeyeceklerdir

Ödeme süresinin son gününün resmi tatile rastlaması halinde ise prim tutarları, en geç resmi tatilin sona erdiği günü izleyen ilk iş günü içinde Kuruma ödenecektir.

Sigorta primleri, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar yönünden;

a) Ayın 1’i ile 30’u arasındaki çalışmaları karşılığı ücret alan sigortalılar için en geç belgenin ilişkin olduğu ayı izleyen ayın son gününe kadar,

b) Ayın 15’i ile müteakip ayın 14’ü arasındaki çalışmaları karşılığı ücret alan sigortalılar için en geç belgenin ilişkin olduğu dönemi izleyen takvim ayının 14’ü ne kadar,

işverenlerce Kuruma ödenir.

Primlerin Yasal Süresinde Ödenmiş Sayıldığı Durumlar

Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar yönünden sigorta primleri, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin  inci maddesinin dördüncü fıkrasında belirtilen süreler dışında ödenmekle beraber;

a)  18/10/ tarihli ve sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre toplu iş sözleşmesi akdedilen işyerlerinde;

1) Toplu iş sözleşmesi nedeniyle geriye yönelik ödenmesine karar verilen ücret farklarına ilişkin sigorta priminin toplu iş sözleşmesinin imzalandığı tarihi,

2) Yüksek Hakem Kurulu kararı nedeniyle geriye yönelik ödenmesine karar verilen ücret farklarına ilişkin sigorta priminin ise işverenin, toplu iş sözleşmesinin dolayısıyla Yüksek Hakem Kurulu kararının tarafı olan sendikaya üye olması halinde, Yüksek Hakem Kurulu kararının taraf sendikaya tebliğ edildiği tarihi, işverenin herhangi bir sendikaya üye olmamakla birlikte, toplu iş sözleşmesinin dolayısıyla Yüksek Hakem Kurulu kararının tarafı olması halinde, Yüksek Hakem Kurulu kararının işverene tebliğ edildiği tarihi,

3) İşveren ile işyeri sigortalıları arasında akdedilen ve uygulanan iş sözleşmesinin mahkemelerce anılan Kanuna aykırı bulunarak toplu iş sözleşmesi hükümlerinin uygulanması nedeniyle geriye yönelik ödenmesine karar verilen ücret farklarına ilişkin sigorta priminin mahkeme kararının işverene tebliğ edildiği tarihi,

b) Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ve toplu iş sözleşmesi dışında kalan sigortalı personel ile toplu iş sözleşmesine tabi olmakla beraber sendikalara üye olmamaları sebebiyle özel sektöre ait işyerlerinde sözleşme kapsamında bulunmayan personele yapılan geriye dönük ücret artışlarına ilişkin sigorta primlerinin, kararların alındığı tarihleri,

c) Aylık veya ücretleri Maliye Bakanlığının vizesine tabi olması sebebiyle ödenmesine sonradan karar verilen kamu sektöründe görevli sigortalılar için vizenin gecikmesine bağlı olarak yasal süresi dışında verilmek zorunda kalınan ek prim belgelerine ilişkin sigorta primlerinin, vize işleminin gerçekleştiğine ilişkin yazının ilgili kuruluşa intikal tarihini,

ç) Bir aydan fazla istirahat alan sigortalılara Kurumca ödenen geçici iş göremezlik ödeneğinin yanı sıra işverenlerince toplu iş sözleşmesine dayanılarak istirahatli bulunulan süre için ücret ödenmesi hâlinde, bu ücretlere ilişkin sigorta primlerinin, istirahat süresinin sona erdiği tarihi,

d) sayılı İş Kanununun 21 inci maddesine istinaden;

1) İş mahkemelerince veya özel hakem tarafından verilen kararlar uyarınca göreve iadesine karar verilen sigortalı için verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgelerinden dolayı tahakkuk edecek sigorta primlerinin, sigortalının kesinleşen mahkeme veya özel hakem kararının tebliğinden itibaren on işgünü içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunması ve işverenin usulüne uygun daveti üzerine işe başlaması halinde, davete ilişkin tebligatın alındığı tarihin veya işverenin sigortalıyı işe başlatmaması halinde, sigortalının işe başlamak için işverene yaptığı başvurusuna ilişkin tebligatın alındığı tarihin içinde bulunduğu ayı,

2) Arabuluculuk faaliyeti sonunda tanzim edilen ve ilam niteliğine haiz bulunan anlaşma belgesi uyarınca sigortalı için verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgelerinden dolayı tahakkuk edecek sigorta primlerinin arabuluculuk anlaşma belgesinin ilam niteliğini kazandığı tarihi

e) İdare mahkemesi kararlarına göre görevlerine iade edilen sigortalı ile ilgili olarak, ödenmesine karar verilen ücretlere ilişkin sigorta primlerinin, mahkeme kararının idareye tebliğ edildiği tarihi takip eden günü,

f ) Kamu kurumlarında çalışan sigortalılar için;

1) Mahkeme kararları veya idarece verilen kararlar gereğince geriye yönelik ücret ve ücret niteliğinde ödeme yapılması halinde, ödemeye ilişkin sigorta primlerinin  mahkeme kararının idareye tebliğ edildiği tarihi takip eden günü veya idarenin karar tarihini,

2) Arabuluculuk faaliyeti sonunda tanzim edilen ve ilam niteliğinde bulunan anlaşma belgesi uyarınca sigortalı için verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgelerinden dolayı tahakkuk edecek sigorta primlerinin arabuluculuk anlaşma belgesinin ilam niteliğini kazandığı tarihi,

g) sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) bendi kapsamında bulunanlardan Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamına girenler gibi sigortalı olması öngörülenlere enflasyon farkı veya başka ad altında geriye yönelik olarak yapılan ödemelere ilişkin sigorta primlerinin, ödemenin yapıldığı tarihi,

ğ) Toplu iş sözleşmelerine tabi işyeri işverenlerince veya kamu idarelerince ya da yargı mercilerince verilen kararlar ile arabuluculuk faaliyeti sonunda tanzim edilen ve ilam niteliğinde bulunan anlaşma belgesine istinaden, hizmet akdinin mevcut olmadığı veya askıda olduğu bir tarihte ödenen ücret dışındaki ödemelere ilişkin sigorta primleri belirtilen mercilerin kararlarının kesinleşme tarihleri veya arabuluculuk anlaşma belgesinin ilam niteliğini kazandığı tarihi,

h) Yabancı ülkelere sefer yapan ulaştırma araçları, aylık prim ve hizmet belgesinin Kuruma verilme süresi içinde Türkiye’ye dönmemişse bu araçlarda çalıştırılan sigortalılara ilişkin tahakkuk ettirilecek sigorta primleri bu maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen ödenme süresinin sona erdiği tarihten itibaren bir ayı geçmemek şartıyla araçların Türkiye’ye dönüş tarihini,

ı) sayılı kanunun 21 nci maddesine istinaden iş kaybı tazminatı ödenen sigortalı personel ile sayılı kanunun Ek 5 inci maddesi kapsamında doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği ödenenlere ilişkin sigorta priminin ödemenin yapıldığı tarihi,

izleyen ay/dönemin sonuna kadar Kuruma ödenmesi halinde yasal süresi içinde ödenmiş kabul edilecektir.

Ayrıca, Libya’da iş yapan Türk işverenlerin çalıştırdıkları işçilerden sayılı Kanuna göre her ay kesecekleri sigorta primlerini, kendilerine ait prim tutarlarını da ekleyerek en geç ilgili olduğu ayı takip eden üç ay içinde Kuruma ödemeleri gerekmektedir.

Prim borçlarının katma değer vergisi iade alacağından mahsup suretiyle ödenmesi

Prim borçları katma değer vergisi iade alacağından mahsubu suretiyle de ödenebilir. Bu takdirde katma değer vergisi iade hakkı sahibi kendisinin, mal veya hizmet satın aldığı veya iştirak veya ortaklık ilişkisi içinde bulunduğu işverenlerin prim borçları için de mahsup talep edebilir.

Bu durumda prim borçlarının katma değer vergisi iade alacağından mahsup suretiyle ödenmesinin talep edilmesi durumunda, primin en geç ödenmesi gereken yasal süre Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalı çalıştıran işverenlerden;

  • Sigortalılara ait ücretleri her ayın 1’i ila sonu arasına ilişkin olarak ödeyen işverenler yönünden, primin ilişkin olduğu ayı takip eden ayın sonu (vade) yerine vadeyi izleyen yirminci gün,
  • Sigortalılara ait ücretleri her ayın 15’inden ertesi ayın 14’üne kadarki döneme ilişkin olarak ödeyen işverenler yönünden ise primin ilişkin olduğu dönemi takip eden dönemin sonu (vade) yerine vadeyi takip eden yirminci gün

olacaktır. Diğer yandan cari aya ilişkin prim borçlarının yasal ödeme süresinin sona erdiği tarihi izleyen yirmi günlük süre içinde katma değer vergisi iade alacağından mahsup suretiyle ödenmesi sırasında, mahsup edilen tutarın prim borcunun tamamını karşılamaması durumunda, mahsup edilen kısım yasal süresi içinde ödenmiş sayılacak, buna karşın ödenmemiş kısmı, yirmi günlük süre dikkate alınmaksızın, yasal ödeme süresinin sona erdiği tarihten ödemenin yapılacağı tarihe kadar gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmak suretiyle ödenecektir.

Prim Borçlarında Gecikme Cezası ve Gecikme Zammı Uygulaması

Kurumun prim ve diğer alacakları süresi içinde ve tam olarak ödenmezse, ödenmeyen kısmı, sürenin bittiği tarihten itibaren ilk üç aylık sürede her bir ay için % 3 oranında gecikme cezası uygulanarak artırılır. Bu oran, 1/3/ tarihli ve / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Eki Kararın 1 inci maddesiyle 28/4/ tarihini takip eden aybaşından geçerli olmak üzere %2 olarak belirlendiğinden, 1/5/ tarihinden sonraki aylar için bu oran %2 olarak uygulanacaktır. Ayrıca her ay için bulunan bu tutarlara ödeme süresinin bittiği tarihten başlamak üzere borç ödeninceye kadar her ay için ayrı ayrı Hazine Müsteşarlığınca açıklanacak bir önceki aya ait TL cinsinden ıskontolu ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetlerinin aylık ortalama faizi, bileşik bazda uygulanarak gecikme zammı hesaplanacaktır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası