kırma mercan / Denizlerimizdeki Mercan Ailesi Turleri, Ayrimi Ve Tebligler | BALIK AVI

Kırma Mercan

kırma mercan

Mercan balıklarının yanı sıra mercan rengide bayanlarda çok sevilen bir moda renk haline geldi.
Bu gözde adıyla bile kendini coşturan meşhur balıkğımız hakkında kısaca merak edilenler.

Pagellus Erythrinus,Rotbrasse,Pageot Commune Sıcak ve ılıman denizlerin en ünlü balıklarındandır. Denizlerimizde Karagözle beraber büyük bir aile oluşturur. Marmara, Ege ve Akdeniz’de yaygındır.

Boyları yaklaşık 20 - 30, en çok 70 cm. olabilir. Etçildir. Kabuklular, yumuşakçalar ve küçük balıklarla beslenir. Denizlerin taşlık, kayalık bölgelerinde sahillere yakın yaşar. Diğer Mercanlar gibi Hermafrodit fiziği ile hem erkeklik, hem de dişilik karakteri göstererek bahar ayları ile Ağustos arası ürer. Lezzetli eti ve her mevsimde bulunmasıyla ekonomik değeri yüksektir.

Özellikleri

Vücut oval, dorsal yüzgeçler yüksek, vücut pullarla kaplı, renk sırtta koyu, yanlarda açık pembe,karın beyaz, baş kısmı ve yüzgeçlerde hafif pembemsi lekeler vardır. Genel görünümü pembe renklidir. İyi gelişmiş gözler, kafanın sırt bölgesine yakın yerleşmiştir. Göğüs yüzgeci çok uzun olup, anüs seviyesinin ötesine geçer. Kuyruk yüzgecinin arka kenarları merkezde siyah, uçta beyaz renklidir.

Çeşitleri: Birçok çeşiti vardır. Mercanbalığı (Pagrus pagrus), kırma mercan (Pagrus erythrinus), manda-göz mercan (Pagellus centrodontus) meşhurlarıdırmercan balığı

Pişirme Biçimi
Tava, buğulama, ızgara, yahni, haşlama mayonezli, salata, kağıt kebabı, pilavlı
DönemEkim, Kasım

mercan çeşitlerinden bazılarını kısaca tanıyalım:

KIRMA MERCAN

Pagellus Acerne,Rotbrasse,Pageot Commun, Pageot Rouge

Mercan ailesindendir. 0 - m., bazan da m. derinliklere inebilmektedir. Yaşam çevresi taşlık, kayalık ve dibe yakın yerlerdir. Boyları 35 - 40 cm'ye ulaşabilir. Eti beyaz, gevrek ve lezzetlidir. Marmara, Çanakkale Boğazı ve Ege'de bolca bulunur. Ekonomik değeri yüksektir. Denizlerdeki ısıya göre ilkbahardan başlayarak Ağustos'a kadar üremeleri sürer. Etçil balık olan Mercanlar çeşitli küçük balıklar, kabuklular ve omurgasızlarla beslenir

FANGRİ MERCAN

Sparus Pagrus,Sackbrasse,Pagre Commune

Bir Mercan türüdür ve Trança ile büyük benzerlik gösterir. Ortalama , en çok 80 cm. boyda sıcak denizlerde, Güney Ege ve Akdenizde yaygın bulunan kabuklular, yumuşakçalar ve küçük balıklarla beslenen etçil bir balıktır. Taşlık ve kayalıkların mağaralı oyuklarında yaşar. Üremesi bahardan Ağustosa kadar sürer. Mercan ailesi içinde eti lezzetli olanlardandır., ancak seyrek bulunduğu için ekonomik değeri bölgeseldir.

Pişirme Biçimi
Tava, ızgara, şiş veya fileto, haşlama mayonezli, yahni, kiremitte fırın, buğlama, salata

Dönem
Mayıs, Ekim, Kasım ayları

ÇİZGİLİ MERCAN

Lithognathus Mormyrus,Marmorbrasse,Serranide Ou Bar

Mırmır Balığı da denir. Mercana göre vücudu daha uzundur. Genellikle Akdenizde bulunur ve en çok 30 cm'e büyür. Sığ suların bitkilerle örtülü taşlık, kayalık, kumluk bölgelerinde yaşar. Acısu bölgelerine de girer. Biyolojik yaşamı Karagöz / Mercan gibidir. Etinin lezzetli olmasına rağmen az bulunan ve sadece taze tüketilen bir balıktır.

LEKELİ MERCAN

Pagellus Bogaraveo,Graubarsch,Pageot Rose

Mandagöz Mercan da denir. Ege ve Akdenizde yaygındır. m'ye varan derinliklerde sahile yakınlarda kabuklular, omurgasızlar ve sualtı bitkileriyle beslenerek yaşar. Boyu cm. olabilir. Hermafrodit bir balıktır. Hem erkeklik, hem de dişilik karakteri gösterir. Suların ısısına bağlı olarak bahar aylarında üreme yapar. Eti beyaz, gevrek ve lezzetlidir. Ekonomik değeri yüksektir.

  • Facebook
  • Google

Orta Ege Denizi kırma mercan balığı’nın (Pagellus erythrinus (Linnaeus, )) biyolojik özellikleri

Bu çalışmada İzmir Körfezi kırma mercan stoğuna ait; boy dağılımı, cinsiyet oranı, cinsiyet dönüşüm boyu, boyağırlık ilişkisi, yaş, büyüme, yumurtlama zamanı, ilk üreme yaşı ve boyu incelenmiştir. Toplamda adet kırma mercan bireyi Ocak - Haziran tarihleri arasında İzmir Körfezi’nden dip trol ile örneklenmiştir. Örneklerin, 4,1 (0,95 gr, Şubat) ile 27,8 cm (,30 gr, Nisan) total boyları arasında dağılım gösterdikleri tespit edilmiştir. Bireylerin; %64,7’sinin dişi, %5,1’inin erkek, %0,3’ünün hermafrodit, %29,9’unun ise cinsi olgunluğa ulaşmamış bireylerden oluştuğu tespit edilmiş olup, stoğa ait cinsiyet oranı ,08 olarak hesaplanmıştır. Örneklerin, 1 ile 10 yaşları arasında dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Tüm bireylere ait boy-ağırlık ilişkisi ve von Bertalanff y büyüme eşitliği W = 0,L2,95 ve Lt = 30,[1 – e–0,(t – (–0,))] olarak hesaplanmıştır. Yumurtlamanın Haziran ayında başladığı ve Ekim’e kadar sürdüğü gözlenmiştir. Dişi ve erkek bireyler için ilk üreme boyunun sırasıyla 11,30 ve 15,08 cm total boy olduğu hesaplanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Kırma mercan, Pagellus erythrinus, Ege Denizi, boy-ağırlık ilişkisi, yaş, büyüme, üreme zamanı, ilk üreme boyu

We investigated the length distribution, sex ratio, sex inversion length, length-weight relationship, age, growth, spawning period, age and length at first maturity of the common pandora inhabiting İzmir Bay. A total of common pandora were collected by trawl hauls of İzmir Bay (Turkey) between January and June The size of the samples ranged from cm ( g, February) to cm ( g, April) in total length. The samples were composed of % females, % males, % hermaphrodites, and % immature individuals, with a female to male ratio of The age composition of the samples ranged between 1 and 10 years. The length-weight relationship and the von Bertalanffy growth function were estimated for all individuals as: W = L and Lt = [1 - e(t - ())]. The spawning period started in June and continued until October. The total lengths at first maturity of females and males were and cm, respectively.

Keywords:

Pagellus erythrinus, Aegean Sea, length-weight relationship, age, growth, spawning period, first maturity length, Common pandora,

Tam Metin

___

  • Abecasis, D., Bentes, L., Coelho, R., Correia, C., Lino, P.G., Monteiro, P., Gonçalves, J.M.S., Ribeiro, J. and Erzini, K. Ageing seabreams: A comparative study between scales and otoliths. Fish. Res.
  • Andaloro, F. and Giarritta, S.P.  Contribution to the knowledge of the age, growth and feeding of pandora, Pagellus erythrinus (L. ) in the Sicilian channel. FAO Fish. Rep.
  • Bauchot, M.L. and Hureau, J.C. Sparidae. In: Fishes of the North- Eastern Atlantic and Mediterranean (ed. P.J.P. Whithead, M.-L. Bauchot, J.C. Hureau, J. Nielsen and E. Tortonese), UNESCO, Paris, pp.
  • Bouchot, M.-L. Sparidae. In: Mediterranee ét mer Noire, Zone de pêche 37, Révision 1, Volume II, Vertebres (ed. W. Fischer, M. Schneider and M.-L. Bouchot), FAO, Rome, pp
  • Ghorbel, M. Contribution à l’étude morphologique et biologique des poissons Pagellus et Lithognathus de Tunisie; étude dynamique preliminaire du pageau dans le Golf de Gabes. Rapport de Stage, DEA de biologie marine et d’Oceanographique, Faculte des Sciences de Tunis, pp.
  • Girardin, M. and Quignard, J.P. Croissance de Pagellus erythrinus (Pisces: Téléostéens Sparidae) dans le Golf edu Lion. Cybium 9:
  • Gunderson, D.R. Surveys of fi sheries resources. John Wiley & Sons, Inc. New York.
  • Hashem, M.T. and Gassim, A.S. Some aspects of the fi shery biology of Pagellus erythrinus (L.) in the Libyan waters. Bull. Inst. Oceanogr. & Fish. ARE 7:
  • Hoşsucu, B. and Çakır, D.T. Some Parameters about Population Biology of the Common Pandora (Pagellus erythrinus L., ) (Sparidae) in the Edremit Bay (Turkey). E.U. J. Fish. & Aquat. Sci.
  • İlkyaz, A.T., Metin, C. and Kınacıgil, H.T. A computer program about the calculation of the selectivity parameters in towed fi shing gear illustrated with cover cod-end method (L50 Version: ). E.U. J. Fish. & Aquat. Sci.
  • King, M., Fisheries Biology Assessment and Management. Fishing News Books, England.
  • Larrañeta, M.G. Sobre la biología de Pagellus erythrinus (L.) especialmente del de las Costas de Casrellón. Inv. Pesq.
  • Larrañeta, M.G. Crecimiento de Pagellus erythrinus de las costas de Castellón. Inv. Pesq.
  • Livadas, R.J. A study of the biology and population dynamics of pandora (Pagellus erythrinus L., ) family Sparidae in the Seas of Cyprus. FAO Fish. Rep.
  • Metin, G. and Kınacıgil, H.T. Th e sectioning technique in age determination by otolith. E.U. J. Fish. & Aquat. Sci.
  • Mytilineou, C.   Donnees biologiques sur le pageot, Pagellus erythrinus, des cotes orientales de la Grece centrale. FAO Fish. Rep.
  • Nikolsky, G.W. Th e Ecology of Fishes. Academic Press, London and New York.
  • Özaydın, O. Biology and feeding ecology of some Sparid species living in Aegean Sea, PhD thesis, DEÜ, İzmir, pp.
  • Pajuelo, J.G. and Lorenzo, J.M. Population biology of the common pandora Pagellus erythrinus (Pisces: Sparidae) of the Canary Islands. Fish. Res.
  • Papaconstantinou, C., Mytileneou, C. and Panos, T.  Aspects of the life history and fi shery of red pandora, Pagellus erythrinus (Sparidae), off western Greece. Cybium
  • Pauly, D. and Munro, J.L. Once more on growth comparison in fi sh and invertebrates. ICLARM, Fishbyte 2:
  • Rellini, L.O. and Romeo, G. Vertical distribution, age, growth and mortality of Pagellus erythrinus on trawled coastal areas of the Ligurian Sea. Rapp. Comm. Int. Mer Médit.
  • Ricker, W.E. Linear regressions in fi shery research. Fish. Res. Board Can.
  • Ricker, W.E. Computation and interpretation of biological statistics of fi sh populations. Bull. Fish. Res. Board Can.
  • Rijavec, L. and Lupanovic, S.  A contribution to the knowledge of biology of Pagellus erythrinus L. in the middle Adriatic. Rapp. P.V. Réun. CIESM
  • Shepherd, G. and Grimes, C.B. Geographic and historic variations in growth of weakfi sh, Cynoscion regalis, in the Middle Atlantic Bight. Fish. Bull.
  • Somarakis, S. and Machias, A.  Age, growth and bathymetric distribution of red pandora (Pagellus erythrinus) on the Cretan shelf (eastern Mediterranean). J. Mar. Biol. Ass. U.K.
  • Sparre, P. and Venema, S.C. Introduction to tropical fi sh stock assessment - Part 1: Manual, /1, Rev. 2. FAO Fish. Tech. Pap. Rome.
  • Stergiou, K.I. and Moutopoulos, D.K. A review of length- weight relationships of fi shes from Greek marine waters. Naga ICLARM Q.
  • Stergiou, K.I., Christou, E.D., Georgopoulous, D., Zenetos, A. and Souvermezoglou, C. Th e Hellenic seas: physics, chemistry, biology and fi sheries. In: Oceanography and marine biology: an annual review (ed. A.D. Ansell, R.N. Gibson and M. Barnes), UCL Press, pp.
  • Tosunoğlu, Z., Akyol, O., Metin, G., Tokaç, A. and Ünsal, S. Th e study on the population characteristics of three sparid species in the Gülbahçe Bay. E.U. J. Fish. & Aquat. Sci.
  • Turkstat, Th e fi shery statistics of Turkey. Prime Ministry Republic of Turkey Turkish Statistical Institute, Ankara.
  • Ünsal, N. Determination of the sparids (Sparidae) of the Sea of Marmara and researches on the biology of two dominant species, pandora (Pagellus erythrinus) and annular bream (Diplodus annularis). Ist. Univ. Fac. of Sci. Periodical Serial B
  • Valdés, P., García-Alcázar, A., Abdel, I., Arızcun, M., Suárez, C. and Abellán, E. Seasonal changes on gonadosomatic index and maturation stages in common pandora Pagellus erythrinus (L.). Aquaculture International
  • Vassilopoulou, V., Mytilineou C. and Papaconstantinou C.  Preliminary biological data on the red pandora (Pagellus erythrinus L. ) in the Greek seas. FAO Fish. Rep.

___

Bibtex@araştırma makalesi { tbtkzoology, journal = {Turkish Journal of Zoology}, issn = {}, eissn = {}, address = {}, publisher = {TÜBİTAK}, year = {}, volume = {35}, number = {3}, pages = { - }, title = {Biological characteristics of the common pandora, Pagellus erythrinus (Linnaeus, ), in the central Aegean Sea}, key = {cite}, author = {Metin, Gülnur and İlkyaz, Akın Türker and Soykan, Ozan and Kınacıgil, Hasan Tuncay} }
APA Metin, G. , İlkyaz, A. T. , Soykan, O. & Kınacıgil, H. T. (). Biological characteristics of the common pandora, Pagellus erythrinus (Linnaeus, ), in the central Aegean Sea . Turkish Journal of Zoology , 35 (3) , .
MLA Metin, G. , İlkyaz, A. T. , Soykan, O. , Kınacıgil, H. T. "Biological characteristics of the common pandora, Pagellus erythrinus (Linnaeus, ), in the central Aegean Sea" . Turkish Journal of Zoology 35 ( ): <
Chicago Metin, G. , İlkyaz, A. T. , Soykan, O. , Kınacıgil, H. T. "Biological characteristics of the common pandora, Pagellus erythrinus (Linnaeus, ), in the central Aegean Sea". Turkish Journal of Zoology 35 ( ):
RIS TY - JOUR T1 - Orta Ege Denizi kırma mercan balığı’nın (Pagellus erythrinus (Linnaeus, )) biyolojik özellikleri AU - GülnurMetin, Akın Türkerİlkyaz, OzanSoykan, Hasan TuncayKınacıgil Y1 - PY - N1 - DO - T2 - Turkish Journal of Zoology JF - Journal JO - JOR SP - EP - VL - 35 IS - 3 SN - M3 - UR - Y2 - ER -
EndNote %0 Turkish Journal of Zoology Biological characteristics of the common pandora, Pagellus erythrinus (Linnaeus, ), in the central Aegean Sea %A Gülnur Metin , Akın Türker İlkyaz , Ozan Soykan , Hasan Tuncay Kınacıgil %T Biological characteristics of the common pandora, Pagellus erythrinus (Linnaeus, ), in the central Aegean Sea %D %J Turkish Journal of Zoology %P %V 35 %N 3 %R %U
ISNAD Metin, Gülnur , İlkyaz, Akın Türker , Soykan, Ozan , Kınacıgil, Hasan Tuncay . "Biological characteristics of the common pandora, Pagellus erythrinus (Linnaeus, ), in the central Aegean Sea". Turkish Journal of Zoology 35 / 3 (Mart ): .
AMA Metin G. , İlkyaz A. T. , Soykan O. , Kınacıgil H. T. Biological characteristics of the common pandora, Pagellus erythrinus (Linnaeus, ), in the central Aegean Sea. Turkish Journal of Zoology. ; 35(3):
Vancouver Metin G. , İlkyaz A. T. , Soykan O. , Kınacıgil H. T. Biological characteristics of the common pandora, Pagellus erythrinus (Linnaeus, ), in the central Aegean Sea. Turkish Journal of Zoology. ; 35(3):
IEEE G. Metin , A. T. İlkyaz , O. Soykan ve H. T. Kınacıgil , "Biological characteristics of the common pandora, Pagellus erythrinus (Linnaeus, ), in the central Aegean Sea", , c. 35, sayı. 3, ss. , Mar.

Mercan Bal&#;&#;&#;: Yumu&#;ak Etli, Lezzetli, Besleyici!

Hafif olmas&#;yla bilinen mercan bal&#;&#;&#; yemekleri, sofralar&#;n vazgeçilmezi haline gelebilecek bir potansiyele sahiptir. F&#;r&#;nlay&#;p çe&#;itli soslar ile zenginlik katabilece&#;iniz ya da nefis &#;zgaras&#;n&#; konuklar&#;n&#;za ikram edebilece&#;iniz bu enfes bal&#;k, ülkemiz denizlerinde de bulunabilmektedir.

Besin de&#;eri ile de dikkatleri üzerine çeken mercan bal&#;&#;&#;n&#; bu&#;ulama &#;eklinde de keyifle tüketebilirsiniz. De&#;erli bir bal&#;k olan mercan&#;n eti, kendine has lezzeti ile öne ç&#;kmaktad&#;r. Yumu&#;ak eti ile bal&#;kseverlerin de be&#;enisini toplayan özgün bir tad&#; bar&#;nd&#;r&#;r. Avlamas&#; da keyifli olan mercan bal&#;&#;&#;, tekne ile denize aç&#;larak ya da k&#;y&#;dan olta ile tutulabilmektedir.

Mercan bal&#;&#;&#; nas&#;l temizlenir

Mercan Bal&#;&#;&#; Çe&#;itleri ve Özellikleri

  • Sparidae familyas&#;na ait olan mercan bal&#;&#;&#;n&#;n pembeye yak&#;n bir rengi vard&#;r. Pullarla kaplanm&#;&#; vücudu oval bir yap&#;dad&#;r.
  • Gö&#;üs yüzgeci oldukça uzundur.
  • Ta&#;l&#;k, kayal&#;k ve yosunun bol oldu&#;u bölgelerde daha fazla görülür.
  • Yakla&#;&#;k 90 santimetre boya ula&#;abilen mercan bal&#;&#;&#; genellikle &#;ubat, mart ya da nisan aylar&#;nda yumurtlar.
  • Manda göz mercan, antenli mercan ya da k&#;rma mercan olarak adland&#;r&#;lan farkl&#; mercan bal&#;&#;&#; çe&#;itleri bulunmaktad&#;r.
  • En lezzetli mercan bal&#;klar&#; ço&#;unlukla bir kiloya yak&#;n a&#;&#;rl&#;&#;a sahip olanlar aras&#;ndan ç&#;kar.
  • Di&#;er kayal&#;k bal&#;klar&#; gibi çenesi oldukça güçlüdür ve gözleri de geli&#;mi&#;tir.
  • En iyi bilinen mercan bal&#;&#;&#; özellikleri aras&#;nda yumu&#;ak etli olmas&#; ilk s&#;ralarda yer almaktad&#;r. Kolay hazmedilmesini de sa&#;layan bu özellik, mercan bal&#;&#;&#;n&#;n sevilen yönlerinden birisidir.
  • Bol ve lezzetli etiyle öne ç&#;kan mercan çok ya&#;l&#; bir bal&#;k türü de&#;ildir.
  • Mercan bal&#;&#;&#; &#;zgara olarak oldukça lezzetli oldu&#;undan s&#;kl&#;kla bu &#;ekilde tüketilir. K&#;zartma ve bu&#;ulamas&#; da yap&#;labilmektedir.
  • Yahnisi, çorbas&#; ve dolmas&#;n&#;n yan&#; s&#;ra f&#;r&#;nda haz&#;rlanabilen farkl&#; mercan bal&#;&#;&#; tarifleri de bulunur.
  • Özellikle soslarla birlikte servis edildi&#;inde lezzeti artar. Mercan bal&#;&#;&#; hafif tad&#; sayesinde salata ile en iyi uyumu sa&#;layan bal&#;k çe&#;itleri aras&#;nda gösterilmektedir.

Tarif: F&#;r&#;nda 30 Dakikada Çipura ve Mercan Bal&#;&#;&#; (Videolu)

Mercan Bal&#;&#;&#; Nas&#;l Temizlenir?

  • Leziz mercan bal&#;&#;&#; tarifleri aras&#;ndan size en uygununu seçti&#;inizde tabii ki i&#;e önce temizlikten ba&#;laman&#;z gerekir.
  • Mercan bal&#;&#;&#;n&#;n temizleme süreci oldukça basittir ve ayn&#; boyuttaki di&#;er bal&#;klara benzer.
  • Mercan bal&#;k nas&#;l temizlenir sorusunun cevab&#; d&#;&#;tan içe do&#;ru ad&#;m ad&#;m ilerler.
  • Mercan bal&#;&#;&#; temizlenirken önce iri pullar&#; al&#;n&#;r.
  • Ard&#;ndan solungaç alt&#;ndan kesece&#;iniz bal&#;&#;&#;n karn&#;n&#; açabilirsiniz.
  • Mercan bal&#;&#;&#; temizleme a&#;amalar&#;nda içini temizleme k&#;sm&#; çok önemlidir.
  • G&#;rtlak ve iç organlar&#; temizledikten sonra da mercan bal&#;&#;&#;n kar&#;n bo&#;lu&#;unu iyice y&#;kamal&#;s&#;n&#;z.
  • Pullar&#; ve içi temizlenmi&#; mercan bal&#;&#;&#;n&#; diledi&#;iniz &#;ekilde pi&#;irebilirsiniz.
  • Kendiniz tutabilece&#;iniz mercan bal&#;&#;&#;n&#;, bal&#;kç&#;larda da bulabilmeniz mümkündür.
  • Eti lezzetli olan mercan bal&#;&#;&#; fiyatlar&#; da dönemine göre de&#;i&#;mekle birlikte di&#;er baz&#; bal&#;klara göre daha pahal&#; olabilmektedir.
  • Temizlenen mercan bal&#;&#;&#;n&#; buzdolab&#;nda en fazla 3 gün saklayabilirsiniz.
  • E&#;er daha sonra yemek için temizlediyseniz; güvenli bir po&#;ete koyarak dondurucu k&#;sm&#;nda muhafaza edebilirsiniz.
  • Oda s&#;cakl&#;&#;&#;nda mercan bal&#;&#;&#;n&#; çok uzun süre bekletmeniz önerilmez.
  • Mineralli ve vitaminli yap&#;s&#;ndan uzakla&#;mamas&#; için en k&#;sa sürede en taze haliyle pi&#;irip yiyebilirsiniz.
  • Mercan bal&#;&#;&#; temizlendikten ve pi&#;tikten sonra lezzetli ö&#;ünlere konuk olur.
  • Mercan bal&#;&#;&#; nas&#;l temizlenir nas&#;l pi&#;irilir sorular&#; arka arkaya gelir. Evde bal&#;k yapman&#;n en kolay ve kokusuz yolu f&#;r&#;nda yapmakt&#;r.

Mercan Bal&#;&#;&#; Faydalar&#; Nelerdir?

  • Mercan bal&#;&#;&#; faydalar&#; aras&#;nda sindirim sisteminin çal&#;&#;mas&#;na sundu&#;u katk&#; ilk s&#;ralarda yer al&#;r. Hafif yap&#;daki bal&#;k, mide ve ba&#;&#;rsaklar ile ilgili problemlerin engellenmesi sürecinde vücuda destek olur.
  • Birçok bal&#;kta oldu&#;u gibi mercan bal&#;&#;&#; da haf&#;zay&#; güçlendirici etkisiyle göz doldurmaktad&#;r.
  • Mercan bal&#;&#;&#; içeri&#;i ile cildin canl&#; bir görünüme kavu&#;abilmesine katk&#; sa&#;lar. Cildin ideal biçimde beslenmesine yard&#;mc&#; olur ve sa&#;l&#;kl&#; bir görünüm kazanabilmesini destekler.
  • Omega 3 zengini kalp dostu mercan bal&#;&#;&#; dola&#;&#;m sistemi için de oldukça faydal&#;d&#;r.
  • Mercan bal&#;&#;&#; ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sisteminin güçlenmesine de yard&#;mc&#; olur. Bünyenin hastal&#;klara kar&#;&#; daha güçlü kalmas&#;n&#; sa&#;layan önemli bir vitamin ve mineral kayna&#;&#;d&#;r.
  • Kemik sisteminin güçlenmesine katk&#; sunar. Kas ve kemikler için faydal&#; minerallere sahiptir.
  • &#;yi bir protein kayna&#;&#;d&#;r ve bu özelli&#;i ile vücudun düzgün çal&#;&#;abilmesine destek olur.
  • Alerjik reaksiyonlarla kar&#;&#; kar&#;&#;ya kalmamak ya da olumsuz etkilerle kar&#;&#;la&#;mamak için mercan bal&#;&#;&#; tüketmeden önce doktora dan&#;&#;&#;n&#;z.
mercan bal&#;&#;&#;

Mercan Bal&#;&#;&#; Nas&#;l Avlan&#;r?

  • Y&#;l&#;n tüm dönemlerinde yap&#;labilen mercan bal&#;&#;&#; av&#; için ideal dönem nisan ve may&#;s aylar&#;d&#;r. K&#;&#;&#;n dip kayal&#;klarda ya&#;amay&#; seven mercan bal&#;klar&#; yaz&#;n ta&#;l&#;k k&#;y&#;lara gelebilmektedir.
  • Ege Denizi’nde, Marmara Denizi’nde ve Çanakkale Bo&#;az&#; civar&#;nda yakalanabilir.
  • Tekne ile avlamak istendi&#;inde deniz dibinde kayal&#;k ve ta&#;l&#;k bölgeler bulmak gerekir. Mercan bal&#;&#;&#;n&#;n bulunabilece&#;i yerler belirlendikten sonra tekne ile av i&#;lemi gerçekle&#;tirilebilir. Bir dip bal&#;&#;&#; olan mercan çok zor yakalanan bir bal&#;k türü de&#;ildir.
  • Do&#;ru taktikler ve uygun araçlar ile mercan bal&#;&#;&#; rahatça tutulabilir.
  • Bu bal&#;&#;&#; kolayca tutabilmek için avlak yerlerini iyi tespit edebilmek en önemli unsurdur. Tekne ile avlanma kadar iyi sonuç vermemesine ra&#;men k&#;y&#;dan da mercan bal&#;&#;&#; avc&#;l&#;&#;&#; yap&#;labilir. K&#;y&#;dan avlanma yap&#;lacaksa uzun mesafeli at&#;&#;lara uyabilecek bir olta seçilmelidir.
  • Di&#;er birçok bal&#;&#;a benzer &#;ekilde ak&#;am üzeri ya da sabah&#;n erken saatlerinde avlanabilir. Mercan bal&#;&#;&#; yemi için en uygun seçimlerden birisi karidestir. Mercan bal&#;&#;&#; çok yem seçen bir bal&#;k olmad&#;&#;&#; için farkl&#; yemler de tercih edilebilir.
  • Sardalya, midye, hamsi, deniz h&#;yar&#; ya da kalamar gibi yemler de mercan av&#; için gayet idealdir.
  • Avlanan mercan bal&#;&#;&#;n&#; eve getirdi&#;inizde mutlaka k&#;sa sürede tüketmeye çal&#;&#;&#;n. E&#;er daha sonra tüketmek isterseniz; temizledikten sonra derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
  • Mercan bal&#;&#;&#;n&#; mevsimi d&#;&#;&#;nda da tüketmek ve faydalar&#;ndan yararlanmak için dondurucuda saklama fikrini akl&#;n&#;zdan ç&#;karmay&#;n&#;z.
olta tak&#;m&#;

Mercan Bal&#;&#;&#; Besin De&#;eri ve Kalorisi

  • Özgün bir tada sahip olan mercan, bal&#;k severlerin gözdesi olan bir yiyecektir. Mercan bal&#;&#;&#; çok ya&#;l&#; bir bal&#;k de&#;ildir ve besin de&#;eri aç&#;s&#;ndan da oldukça zengindir.
  • Izgara olarak sevilse de içindeki besin ögelerinden en iyi biçimde faydalanmak için bu&#;ulama &#;eklinde pi&#;irilmesi önerilir.
  • gram mercan bal&#;&#;&#;nda yakla&#;&#;k kcal kalori bulunmaktad&#;r.
  • graml&#;k porsiyonunda ortalama 16 gram protein bulunan mercanda bol miktarda omega 3 yer almaktad&#;r. Besleyici bir bal&#;k olan mercan içerdi&#;i faydal&#; maddeler ile göz doldurmaktad&#;r.
  • Hafif etiyle, ak&#;am yemeklerinde kolay hazmedilebilecek bir alternatif olacakt&#;r.
  • Mercan bal&#;&#;&#;n&#; diyet yaparken de tüketebilirsiniz.
  • Üstelik enfes bir sos haz&#;rlayarak leziz bir tabak ç&#;karabilirsiniz. Mercan bal&#;&#;&#;n&#;n eti doyurucu ve hafiftir. Bu nedenle sa&#;l&#;kl&#; beslenme düzenine eklenebilir. Izgarada tüketmeniz tavsiye edilir.
  • Çünkü mercan bal&#;&#;&#;, &#;zgarada pi&#;ti&#;inde lezzetini ve besin de&#;erini kaybetmeyecektir. Mevsim ye&#;illikleriyle donat&#;lm&#;&#; bir salata taba&#;&#; mercan bal&#;&#;&#;na e&#;lik etti&#;inde, tad&#;na doyum olmayan dü&#;ük kalorili ve doyurucu bir ö&#;ün geçirebilirsiniz.
  • Izgara yöntemi size çok mu basit geliyor? Yo&#;un bir tat pe&#;inde misiniz? K&#;zartma yöntemi i&#;in içine girince her &#;eyin tad&#; a&#;&#;z suland&#;r&#;c&#; hale gelebildi&#;ini hepimiz biliriz. Kaloriden yana s&#;k&#;nt&#; yok, kallavi bir sofra haz&#;rl&#;yorum diyorsan&#;z yaz&#;m&#;z&#;n ilerleyen sat&#;rlar&#;nda bulabilece&#;iniz seçenekler aras&#;ndan size en uygun mercan bal&#;&#;&#; k&#;zartmas&#; tarifi ile haz&#;rl&#;klara ba&#;layabilirsiniz.
mercan bal&#;&#;&#;

Pratik ve Lezzetli 4 Mercan Bal&#;&#;&#; Tarifi

1) Mercan Bal&#;&#;&#; ile Portakal Sosunun Enfes Uyumu

Mercan bal&#;&#;&#; nas&#;l pi&#;er sorusuna cevaben; bal&#;&#;a çok yak&#;&#;an ek&#;i, tatl&#; bir sos olan portakal sosuyla haz&#;rlanan bir tarifimiz var! Bal&#;k tariflerinin tad&#;n&#; soslar ile zenginle&#;tirmek istiyorsan&#;z, portakal sosu gereksinimlerinizi ba&#;ar&#;l&#; bir &#;ekilde kar&#;&#;layacakt&#;r. Mercan bal&#;&#;&#;n&#;n hafif lezzetiyle portakal sosunun ho&#; aromas&#;n&#; bir araya getiren bu tarifi konuklar&#;n&#;z için de haz&#;rlayabilirsiniz. Mercan bal&#;&#;&#;n&#; ilk kez tadacaklar için de soslu hali iyi bir ba&#;lang&#;ç olacakt&#;r. Yumu&#;ak etiyle öne ç&#;kan mercan bal&#;&#;&#;n&#;n portakal sosu ile birle&#;ti&#;i portakal soslu mercan bal&#;&#;&#; tarifini ana yemek olarak da tercih edebilirsiniz. Portakal Soslu Mercan Bal&#;&#;&#;

2) Tereya&#;&#; ile Lezzeti Katlanan Mercan Bal&#;&#;&#; K&#;zartmas&#;

Mercan bal&#;&#;&#; nas&#;l pi&#;irilmeli sorusunun tek bir cevab&#; yoktur ama yo&#;un aromalar&#; sevenler için tereya&#;l&#; k&#;zartma alternatifini mutlaka öneriyoruz! Mercan bal&#;&#;&#;n&#;n k&#;zartmas&#; ile ortaya ç&#;kan ç&#;t&#;r lezzet tereya&#;&#;n&#;n enfes tad&#;yla daha da zenginle&#;ecektir. Çok ya&#;l&#; olmayan mercan bal&#;&#;&#;n&#;n k&#;zartmas&#; da en az &#;zgaras&#; kadar lezzetlidir. Salatayla uyumlu bir ikili olacak k&#;zarm&#;&#; mercan bal&#;&#;&#; ile enfes bir yemek deneyimi ya&#;ayabilirsiniz. Sofralar&#;n vazgeçilmezi olan bal&#;klar aras&#;nda hafifli&#;i ile öne ç&#;kan mercan&#;, k&#;zartma olarak da çok sevebilirsiniz. K&#;zarm&#;&#; Mercan Bal&#;&#;&#;

3) Nefis Mercan Bal&#;&#;&#; K&#;zartmas&#;

Küçük mercan bal&#;&#;&#; nas&#;l pi&#;irilir diyenleri bu ba&#;l&#;&#;a alal&#;m çünkü ç&#;t&#;r ç&#;t&#;r mini k&#;zartmalara bay&#;laca&#;&#;n&#;za eminiz! Mercan bal&#;&#;&#; k&#;zartma olarak da zevkle tüketilebilen hafif bir bal&#;kt&#;r. Bu&#;day ununa bulayaca&#;&#;n&#;z mercan bal&#;klar&#; lezzetleriyle yemek keyfinizi artt&#;racakt&#;r. K&#;zartmas&#; da ayr&#; güzel olan mercan bal&#;&#;&#;, yumu&#;ak dokusuyla farkl&#; damak zevklerine hitap eder. Bal&#;k çe&#;itlerini k&#;zartma olarak daha çok sevenler için mercan bal&#;&#;&#; k&#;zartma yeme&#;i her zaman iyi bir seçimdir. Mercan Bal&#;&#;&#; K&#;zartmas&#;

4) Bal&#;k Sevenlerin Gözdesi M&#;s&#;r Unlu Ç&#;t&#;r Mercan Bal&#;&#;&#;

Mercan bal&#;&#;&#; k&#;lç&#;kl&#; olmas&#;na ra&#;men lezzetli ve oldukça yumu&#;ak etiyle göz doldurmaktad&#;r. Mercan bal&#;&#;&#; en iyi nas&#;l pi&#;irilir diyorsan&#;z bal&#;k i&#;inde uzman olan Karadeniz Bölgesi esintisini sofralar&#;n&#;za ta&#;&#;man&#;z&#; öneririz. Ak&#;am yeme&#;ini bal&#;k keyfiyle zenginle&#;tirmek için sofralar&#;n&#;z&#; m&#;s&#;r unlu mercan bal&#;&#;&#; k&#;zartmas&#; ile donatabilirsiniz. Misafirlere de servis edilebilecek bu bal&#;k özel tad&#; ile herkesin be&#;enisini kazanacakt&#;r. Mercan k&#;zartma ile sofradaki di&#;er yemek çe&#;itlerini tamamlayabilir, ideal bir ak&#;am yeme&#;i ziyafeti ortaya ç&#;kmas&#;n&#; sa&#;layabilirsiniz. M&#;s&#;r Unlu Mercan Bal&#;&#;&#; K&#;zartmas&#;

En Kolay Bal&#;k ve Deniz Ürünleri Tarifleri

Bal&#;&#;&#;n Yan&#;nda Ne Yenir? Bal&#;kla &#;yi Giden 11 Enfes Meze

Bal&#;k Mevsimi Listesi – Hangi Ayda Hangi Bal&#;k Yenir? 12 Ay 12 Tarif

Bal&#;k Pi&#;irme Teknikleri: 9 De&#;i&#;ik Yöntem, Fark Yaratan Püf Noktalar&#;

Bal&#;k Kokusu Nas&#;l Gider? Art&#;k Evinizde Rahatça Bal&#;k Pi&#;irebilirsiniz!

Mercan Balığı Nedir? Mercan Balığı Hakkında Bilgiler

Mercan Balığı, Sparidae familyasına ait olan ve sıcak ile ılıman denizlerde yaşayan ekonomik değeri oldukça yüksek bir balık türüdür. Sırt kısmı genellikle kahverengi veya kırmızı renkte olan Mercan Balığı, denizlerin en popüler ve tanınmış balıklarından biridir. Ayrıca sudan çıkartıldığında pembe bir görünüme sahip olur.

Mercan Balığı Nedir? Mercan Balığı Hakkında BilgilerMERCAN BALIĞI ÇEŞİTLERİMERCAN AVINDA KULLANILAN YEMLER?Gümüldür Tekne Turumuzda Tuttuğumuz Mercan Balıkları

Mercan Balığı

Mercan Balığı, üç farklı türde bulunur: Lekeli mercan, Kırma mercan ve Çizgili mercan. Boyutları 10 ila 80 cm arasında değişebilir. Mercan Balığı, küçük balıklar ve kabuklularla beslenir. Kayalık ve taşlık bölgeleri tercih eder ve her mevsim denizlerimizde bulunabilir.

Mercan balığı renkleriyle ve görünümü itibarı ile denizlere güzellik katmaktadır. Mercan ,  metreye kadar olan derinliklerde çamurlu ve kumluk yerlerde yaşamlarını sürdürmektedir.

Vücut oval, dorsal yüzgeçler yüksek, vücut pullarla kaplı, renk sırtta koyu, yanlarda açık pembe, karın beyaz, baş kısmı ve yüzgeçlerde hafif pembemsi lekeler vardır. Genel görünümü pembe renklidir. İyi gelişmiş gözler, kafanın sırt bölgesine yakın yerleşmiştir. Göğüs yüzgeci çok uzun olup, anüs seviyesinin ötesine geçer. Kuyruk yüzgecinin arka kenarları merkezde siyah, uçta beyaz renklidir.

MERCAN BALIĞI ÇEŞİTLERİ

  • LEKELİ MERCAN: Diğer adıyla manda göz olarak bilinen mercan balığıdır. Akdeniz ve Egede yaygın olarak bulunur. Boyları cm arasında değişir. Su altı bitkileriyle ve omurgasızlar ile beslenmektedirler. Eti lezzetli ve beyaz olup ekonomik değeri yüksektir. Çift cinsiyete sahiptirler.
  • FANGRİ MERCAN: Trança balığının kopyası gibidir. Boy olarak yaklaşık cm en fazlada 85 cm arasında değişir. Güney Ege ve Akdeniz gibi sıcak bölgelerde kayalık yerler ve oyuklar içersinde yaşarlar. Kabuklular ve küçük balıklarla beslenmektedirler. Seyrek bulunmaktadır bu nedenle diğer mercan türlere göre ekonomik değeri düşüktür. Bahardan başlayarak ağustos ayına kadar üremeleri sürer.
  • KIRMA MERCAN: Taşlık, kayalık ve diplerde ila metre derinliklerde yaşarlar. Boyları cm arasında değişir. Ege, Çanakkale Boğazı ve Marmara da bulunur. Eti lezzetli, gevrek ve beyazdır. Ekonomik değeri yüksektir. Fangri mercan gibi denizlerde ki ısıya bağlı olarak ilkbahardan ağustosa kadar üremektedirler. Omurgasızlarla ve küçük balıklarla beslenmektedirler.
  • ÇİZGİLİ MERCAN: Diğer adı mırmır ile bilinir. Genellikle Akdeniz de bulunur. 35 santime kadar büyümektedirler. 35 cm &#;ye kadar büyümektedir. Az miktarda bulunduğu bilinmektedir. Kayalık ve kumluk bölgelerde yaşamaktadırlar.

MERCAN AVINDA KULLANILAN YEMLER?

  1. Sülünez: Balık avcılığında en yaygın kullanılan yemdir. Kabuklu bir deniz canlısı olup cm uzunluğunda ve ,5 cm kalınlığındadır.
  2. Kalamar: Mürekkep balığı olarak da bilinir. Ovalimsi vücut yapısına sahip olup uzunluğu cm arasında değişir. Lezzetli bir ete sahiptir ve orta sularda yaşar.
  3. Karides: On ayaklı bir eklem bacaklı olan karides, lezzetli bir ete sahip olan tatlı sularda ve denizlerde yaşar. Boyutları cm arasında değişir.
  4. Çimçim: Karidesin ufak boyutuna verilen addır. Genellikle küçük mercan avlarında kullanılır.
  5. Deniz Hıyarı: Kıyı kesimlerinde bulunan sosis şeklinde bir deniz canlısıdır. Yaklaşık türü vardır ve 70 cm&#;ye kadar büyüyebilir. Holothuroidea sınıfındadır.
  6. Sardalye: Clupeidae familyasına ait olan sardalye, Karadeniz, Çanakkale bölgesi, Marmara ve Kuzey Ege&#;de yaygın olarak bulunur. Hamsinin yakın akrabasıdır.
  7. Midye: Kayalık bölgelerde yaşayan yassı solungaçlı yumuşakçalardır. Etleri yenilebilir.
  8. Sübye: Lezzetli bir yeme sahip olan sübeyler, kafadanbacaklılar sınıfına aittirler.
  9. Çağanoz: Kabukluların onayaklılar alttakımına mensup olan çağanozlar, lezzetli bir ete sahiptir ve bir tür yengeç türüdür.
  10. Hamsi: İnce uzun gövdeli küçük bir balıktır ve Karadeniz, Akdeniz, Ege ve Marmara&#;da bulunur. Hamsigiller familyasındandır.
  11. Akyem: Beyaz deriye sahip olan çinakop, istavrit, izmarit, uskumru gibi balıklar olta takımlarında yem olarak kullanılır.&#;

Gümüldür Tekne Turumuzda Tuttuğumuz Mercan Balıkları

Mercan Balığı
TULPAR BALIK AVI
Mercan Balığı
Mercan Balığı
Mercan Balığı
Mercan Balığı
Mercan Balığı
Mercan Balığı
Mercan Balığı
Mercan Balığı
Mercan

Diğer balıkları incelemek için Balık Türleri kategorimizi ziyaret ediniz

İlgili

Tulpar Av

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası