kriko yağ değişimi / Arabanızdaki yağ nasıl değiştirilir? | Haber Motoru

Kriko Yağ Değişimi

kriko yağ değişimi

Otomobilde Yağ Değişimi Nasıl Yapılır?

Ä°çten yanmalı araçların sağlıklı ve uzun süre kullanımı için motor ve parçalarının bakımının belirli aralıklarla yapılması gerekir. Bakımları yapılan otomobiller daha uzun süre sorunsuz şekilde çalışarak bireylerin konforlu şekilde seyahat etmelerini sağlar. Ä°çten yanmalı araçlarda motor yapı kullanılır. Motor yağının işlevi hareketli parçalar ve motor yatağı üzerinde kaygan zemin oluşturmak ve motorun sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır. Motorun uzun süre sorunsuz çalışması için belirli aralıklarla hava filtresini ve yağını değiştirmek gerekir.

 

            Araç sıklıkla kullanılıyorsa sık aralıklarla yağ değiştirilmelidir. Otomobilin yağını değiştirmek motorun temiz kalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda motora ulaşan kir, paçalar, partiküller yağ sayesinde temizlenerek motorun çalışması sağlanır. Ancak uzun sire kullanılan yağlar katılaşır ve motora zarar vermeye başlar, temizleyemez. Bu nedenle motor yağını değiştirmek gerekir. Yağ kareteri içinde araç yağının bulunduğu kısım vardır. Bireyler kendileri de araçlarının yağını değiştirebilir. Ancak bu konuda profesyonel olarak yardım alınması işlemi hızlandırır. Profesyonel destek alındığında araç life çıkarttırılır ve kriko ile yükseltilir. Muayene çukurlarından yardım alınır ve yağ sıcaksa biraz soğuması için beklenir. Yağ karteri açılarak araçta bulunan yağın tamamen boşalması beklenmektedir. Yağ boşaltıldıktan sonra yağ filtresi değişimi yapılır. Ardından ihtiyaç duyulursa hava filtresi değişimi gerçekleşir. Araç motoruna uygun kaliteli yağ, yağ çubuğu yardımı ile çekilir ve motora dökülür. Yağ değişimi için benzinlik ve servislerden profesyonel yardım alarak sorunsuz hızlı şekilde yağ değişimi yapılabilir.

Motor Yağı Ne Zaman Değiştirilmelidir?

            Araçların uzun süre güvenle sürülmesi için belirli aralıklarla ve kullanım durumuna göre hava filtresi ve yağ filtresi değişmesi gerekir. Motor yağı değişimi yapılmadan önce araca ve motora uygun kaliteli yağ seçilmelidir. Aksi halde kalitesiz yağ motorun hasar görmesine neden olur ve ulaşımda sorunlar meydana gelir. Otomobillerde genellikle km arasında bir yağ değişimi yapılması gerekir. Kaputun altında motor bloğu ya da araçta şasinin alt kısmında yağ değişim kartı bulunur. Bu kartı inceleyerek uygun olan yağı almak ve değiştirmek motorun uzun süre kullanılmasını sağlar.

Motor Yağı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

            Motor yağının kalitesi aracın kullanım süresini belirler. Araca uygun modelde ve motora uygun yağ seçimi yapılması gerekir. Motorun kaliteli olup olmadığı ise ACEA ve API değerlerini inceleyerek kontrol etmek mümkündür. Otomobilin yakıt türü, motor hacmi ve yapısı, üretim zamanı yağı belirler.

Motor yağı nasıl değiştirilir bunu adım adım, resimli olarak anlatacağım. Aslında her sürücünün aşağı yukarı araba yağını kendisi değiştirebilir fakat çok kişi bunun zor olduğunu düşündüğünden yapmaya yanaşmıyor. Yağ bakımını kendiniz yaparak lira civarında bir paradan da tasarruf etmiş olursunuz. Hem de koyduğunuz yağın kalitesi ve markasından emin olursunuz. Şunu belirtmeyim ki çoğu usta piyasada bulduğu ucuz yağları kullanır. Hatta resmi servisler bile motor yağını en ucuz varil teklifi veren firmadan alıyor. Şimdi geçelim işleme.

Motor yağı nasıl değiştirilir

Time Needed :00 days 00 hours 30 minutes

Bunu bir işlem adımı olarak yazmayacağım, bu işlemi yapmadan evvel motor sıcak olsun, çünkü yağ ısınınca akışkanlığı artar ve kolayca karterden boşalır. Ayrıca plastik gözlük ve eldiven kullanmanızı tavsiye ederim.

  1. Karter tapasını açıp yağı boşaltın

    Motor sıcakken arabanın altında tapanın ve filtrenin yerine bakıp kriko ile bir miktar yükseltin. Aracın altına girecek bir leğeni karter tapasının altına koyun ve tapayı açın. Yağın kolayca boşalması için üst taraftan da yağ kapağını açın ve bırakın yağ bir süre süzülsün.
    motor yağı nasıl değiştirilir

  2. Yağ filtresini sökün

    Yağ filtresini bir zincir ya da bu iş için özel yapılmış aletle sökebilirsiniz. Alet yoksa bisiklet zinciri iş görür. Filtreyi söktüğünüz zaman bir miktar daha yağ boşalacak ona göre vaziyet alın.
    yağ filtresini sökün

  3. Yeni yağ filtresini takın

    Yeni filtreyi yerine bir alet ile takmayacaksınız. El ile sıkmanız yeterli fakat yerine takmadan evvel boşalttığınız yağdan parmağınıza sürüp filtrenin contasına sıvayın. Bu işlemi de conta motora yapışmasın diye yapıyoruz. Yoksa ısıdan yapışabilir ve başımıza bir dahaki değişimde iş açar.
    yeni yağ filtresini takın

  4. Yeni karter tapasını takın

    Karter tapasının yenisini takın ya da yenisi yoksa bakır pulunu değiştirin ki sonra damlatmasın. Bunu da makul ölçüde sıkın, korkup aşırı sıkarsanız diş sarıp yalama olabilir. Bir de tapa değişimini bana sorarsanız her yağ değişiminde yapın. Genelde ancak kaçırınca değiştiriliyor.
    motor yağı nasıl değiştirilir

  5. Huni ile yeni yağı motora koyun

    Artık aracın altında işimiz bitti, filtre değişti, tapa takıldı. Huni ile yağ kapağından yeni yağı koymaya başlayın. Ne kadar yağ koyacağınız aracın kılavuzunda yazar. Bu kılavuzlarda filtreli değişim kısmına bakın. Genelde filtreler yarım litre fazla yağ alır. Eğer bir miktar fazla koyarsanız telaşe etmeyin bir sakıncası olmaz ama rahat edemem derseniz tapayı gevşetip fazlasını hazırda arabanın altında duran kovaya boşaltabilirsiniz.
    motora yeni yağı koyun

  6. Yağ miktarını kontrol edin

    Buraya kadar herşey yolunda ise, arabayı krikodan indirmeden önce dilerseniz balata spreyi ile karter tapasını ve filtre civarını temizleyebilirsiniz. Olası kaçakları anında görmenize faydası olur. Bezle de silseniz olur. Şimdi kovayı alıp aracı krikodan indirin ve yağ çubuğunu çekerek yağ miktarını kontrol edin. Eğer min ve max çentikleri arasında ise aracı çalıştırın. Sonra stop edip tekrar kontrol edin, eksikse max çizgisine kadar tamamlayabilirsiniz.
    yağ miktarını kontrol edin

Malzemeler
  • Huni
  • Eldiven
  • Bez
  • Balata spreyi
  • Leğen ya da kova

Her şey tamamsa aşağıya eğilip tapada ya da filtrede kaçak var mı kontrol edin. İşlem bitmiştir. Tahminimce yarım saatinizi almaz. İlk defa yapacaksanız daha önce yağ değiştirmiş birini yanınızda bulundurabilirsiniz.

Motor yağı değişimini 6 adımda basitçe anlattım, eksik ya da hatalı bir kısım olduğunu veya merak ettiklerinizi aşağıdan bize yazabilirsiniz. Periyodik bakımı tamamlamanız için konuya hava filtresi değişimi nasıl yapılır yazımı da ekliyorum. Dilerseniz oradan devam edebilirsiniz. Görüşmek dileği ile.

Hava filtresi nasıl değiştirilir

Motor yağını kendiniz değiştirin Garajda çok para biriktirmenin harika bir yolu. gerçekten öyle basit bir süreç, ancak kollarınızı sıvamanız ve arabanızın altında çalışmaya istekli olmanız gerekecek.

Ne zaman yaparsanız yapın, yağ filtresini de değiştirmelisiniz. Bu şekilde arabanız iyi yağlanacak ve bir dahaki sefere kadar böyle kalacak yağ değiştirme zamanı geldi. İşte bunu kolay ve güvenli bir şekilde yapmak için atmanız gereken adımlar.

Indeks

yağı ısıt

Yağın tamamını çıkarmak için daha akışkan olması gerekir. Bu yüzden motor çalıştırılarak ısıtılmalıdır 10 dakika boyunca. Rölantinin çok düşük olduğu ve çok ısınmadığı araçlarda, sıcaklığın yükselmesine yardımcı olmak için birkaç dakika sürmek en iyisidir. İğne 60 veya 70 dereceye ulaştığında yeterli olacaktır. Ardından motoru kapatın.

arabayı kaldır

Erişim elde etmek için arabayı yükseltmeniz gerekir. karter. En iyi ve en rahat yol bir kaldırma platformuama hepimizde yok. İkinci en iyi seçenek araba rampaları. Ve üçüncü seçenek, bir araba için kriko, güvenli olmadığı ve arabayı bir tarafa yatırdığı için önerilmez.

Her neyse, eğer kediyi seçersen, iki şeyi dikkate almalısınız: her kullandığınızda el frenini çekin ve arabayı karter vidasının bulunduğu tarafa yatırın, aksi takdirde içeride eski yağ olacaktır. Nasıl kullanılacağından emin değilseniz, makaleye bir göz atın: Arabayı kendim nasıl yükseltebilirim?

içeri hava girsin

Herhangi bir kapta olduğu gibi, havanın geçmesi için başka bir girişi varsa sıvı daha iyi çıkar. Kapağı açın ve seviye çubuğunu çıkarın Böylece yağ, dışarı çıktığında motor içinde vakum etkisi yaratmaz. Bu sayede fışkırmak yerine sürekli ve eşit bir akışla çıkacaktır. Karter vidasını açtığınızda toplamanızı kolaylaştıracak bir adım.

yer kap

Kullanılmış motor yağını asla kanalizasyona, kanalizasyona veya geri dönüşümünü engelleyen diğer seçeneklere atmamalısınız. Vidanın altına bir kap yerleştirin her şeyi toplamak için yağın tahliyesi. Vida yatay olarak bir tarafı gösteriyorsa, yağın o yöne fırlayacağını unutmayın, bu nedenle tavayı veya ne kullanıyorsanız biraz o yönde hareket ettirin.

motor yağı nereden alınır

Motor yağı, ister mineral ister sentetik olsun, oldukça kirleticidir. Bir geri dönüşüm merkezine götürüngibi Madrid'in Sabit Temiz Noktaları o los Barselona'nın Yeşil Noktaları. Bölgenizde benzer bir site yoksa, yakındaki atölyeleri arayın ve sorun, çünkü gerekli araçlara sahipler.

Onu taşımanın en iyi yolu, arabanıza koyacağınız yeni yağın şişesi. Onu geri koymak için bir huniye ihtiyacınız olacak ve bu durumda yağ çok sıcak olmayana kadar bekleyin. Havzanın tüm kalıntılarını bir spatula ile çıkarırsanız, daha iyi olur. Bu şekilde, kanalizasyona girecek küçük kalıntıları en aza indireceksiniz.

Boşaltma vidasını açın

İhtiyacınız olacak uygun boyutta anahtar veya soket Bu adımı gerçekleştirmek için Aynı zamanda eldiven taksan iyi olur, çünkü olağan olan şey, son turların elle yapılması gerektiğidir. Doğru sıcaklıkta ise yağ çok akışkan ve belli bir hızla çıkacaktır. Havzayı hiçbir şey dökülmeyecek ve bir damla düşmeyene kadar bekle.

Yağ filtresini değiştirin

Yağ değişim işlemini de doğru bir şekilde tamamlamak istiyorsanız filtreyi değiştirmelisin. Zamanla bozulan bir elementtir ve üretici firma tarafından önerildiğinde yenisinin takılması uygundur. Genellikle bir siyah veya gümüş silindir motor bölmesinde bir iplik vasıtasıyla sabitlenir. Sökmeniz gerekecek Değiştirirken iki şeyi hatırlamanız gerekir: deliği temizle filtreyi tüy bırakmayan bir bezle bırakarak ve yeni bir conta koy, yeni filtre ile gelecek.

Yeni yağ doldurun

atmak motorda yeni yağ. Arabanızın ne kadar taşıdığını bilmiyorsanız, bunu azar azar, sık sık ölçerek yapabilirsiniz. Örneğin, küçük bir motora üç buçuk litre dökün, dibe inmesi için 5 dakika bekleyin ve ne kadar ileri gittiğini görmek için yağ çubuğunu kullanın. Uygun işarete ulaşana kadar her seferinde biraz yağ ile işlemi tekrarlayın.

Yağ değişim sürecinden daha fazla acıtmaz bazı şeyleri kontrol et. Örneğin, sızıntıya neden olan bir sızıntı varsa yağ ve antifriz karışımı veya eğer karter cıvatasının onarılması gerekiyor. Araba her kaldırıldığında sahip olunması gereken iyi bir alışkanlık.

Ne olduğunu bilmek istiyorsan motordaki yağı değiştirmezsen ne olur, olan bu km de yapmazsan.

 


Yağ Değişimi İçin Arabayı Krikoyla Yükseltip Tekerin Altına Kaldırım Kilit Taşı Koymak?

  • Konu Sahibi
    Merhaba, aracımın bakımını kendim yapacağım, paradan ka&#;tığımdan değil ger&#;ekten yapmayı en &#;ok sevdiğim hobim bu hayatta arabayla ilgilenmek.

    Daha &#;nce internetten Kriko standı aldım ancak hesap etmediğim bir şey oldu, arabanın &#;ndeki kriko stand yeri, yere 90 derece dik uzanıyor benim kriko standı ise d&#;z bir zemine sahip. Bu da doğal olarak arabanın kriko stand yerini yamultabiliyor. Resimle anlatmak gerekirse:

    Kriko Standı:funduszeue.info

    Stand Yeri:funduszeue.info

    Asıl soruma gelecek olursak, ben arabayı kendi krikosuyla kaldırıp &#;ndeki iki tekerleğin altına 2 tane kilit taşını &#;st &#;ste koyarak arabayı y&#;kseltmek istiyorum. Yani arabanın y&#;k&#; kilit taşlarında olacak ama g&#;venlik ama&#;lı kriko standları da kriko noktalarında hazır bekleyecek. 2 tane &#;st &#;ste kilit taşı sizce arabanın ağırlığını taşır mı?, g&#;venlik ama&#;lı standlarım olacak ama gene de problem &#;ıksın istemiyorum. Tekerin altına koymak i&#;in başka kolay bulabileceğim ucuz şeyler de &#;nerebilirsiniz. Ya da Ankara'da bildiğiniz yağ değişimi yapmak i&#;in boş/atıl sanayi &#;ukuru felan varsa yerini &#;nerebilirsiniz? L&#;tfen "benzinliğe git uğraşma, ustaya ver Tl değişsin" gibi &#;nerilerde bulunmayın. Teşekk&#;r ederim.

    Kilit taşı &#;rnek resmi (&#;st &#;ste 2 tane gibi d&#;ş&#;n&#;n)

    Yağ Değişimi İçin Arabayı Krikoyla Yükseltip Tekerin Altına Kaldırım Kilit Taşı Koymak?

    G&#;ncel Edit;

    Youtube da g&#;zel kendin yap videoları buldum;

    funduszeue.info?v=5BBxv8ojhYk&feature=funduszeue.info

    funduszeue.info?v=TBOqdAQoZcY&feature=funduszeue.info

    Tavsiye edeceğiniz ağa&#; t&#;r&#; var mı acaba hepsi taşır mı? B&#;y&#;k ihtimal bauhause tarzı bir yerden kestireceğim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi modifix06 -- 16 Mayıs ; >







  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Yarbay
    Mesaj

    aldığınız standı düz olan yere koyacaksınız, yere dik olan yerden kriko ile aracı kaldırın ki araçtaki kriko o dik dediğiniz yere tam oturacak şekilde olmalı. arka düz kısma da standı koyarsınız. ben böyle yapıyorum.

  • Yüzbaşı
    Mesaj
    Lastik altına taş koymaktansa taşın ustune kau&#;uk ve t&#;revi malzeler koyup, kriko ya takın yerlere yerleştirebilirsiniz. Ayrıca krikonun &#;zerine de kau&#;uk koyabilirsiniz. Parke taşı sağlam duruyor ama ş&#;pheniz varsa parke taşına benzer kau&#;uklar var. Onlardan bir ka&#; tane alıp deneyebilirsiniz.
  • Binbaşı
    Mesaj

    Hocam o kaldırım taşları çok sağlam taşlardır. Zaten üzerine lastik basacak yani taban olarak epey geniş. Hiçbir sıkıntı olacağını düşünmüyorum ama üzerine çıkmak sıkıntı olabilr, kayabilirler.

  • Binbaşı
    Mesaj
    Gecen haberlerde bir adam muayene oncesi aracin altina bakmak icin kriko ile kaldirip altina girmis. Kriko firtmis aracin altimda kalip olmustu. Aman isinizi saglama alin. Bu is icin rampalar satiliyor diye biliyorum bu arada.
  • Binbaşı
    Mesaj
    modifix06 kullanıcısına yanıt

    Anladım hocam bence kriko üzerinde bırakmadığınız sürece hiç sıkıntı olmaz. Herhangi bir demirciye kalın lamadan rampa da yaptırabilirsiniz. Mesela o parke taşlarının üzerinden ne kamyonlar tırlar geçiyor. Altı güzel besiliyse hiçbir şey olmuyor.

  • Yüzbaşı
    Mesaj
    Sakat iş. İyice y&#;kselten bir kriko ve alt tablaya basan sehpa en g&#;venlisi. Sehpanın &#;st y&#;zeyi genişse kriko konulan marşpiyel kenarına da konabilir ama krikoyu &#;ekip onu koymak m&#;mk&#;n olmaz. O kenarlar kalın şase &#;eliği olduğu i&#;in geniş basınca ezilmez. Sonu&#;ta servisteki lift de d&#;rt kenarda oralardan kaldırıyor.

    Keşke saatlik kiralık lift olsa da b&#;yle kendi aracımızda &#;alışabilsek

    K.
  • Yarbay
    Mesaj
    fiestamda alttan kolumu uzatınca yağ tapası a&#;ılıyordu senelerdir bu şekilde değiştirdim 1 sene &#;nce ostimde aksu madeni yağlarını keşfettim(motul bayi ama bir s&#;r&#; markanın bir s&#;r&#; &#;r&#;n&#; mevcut), buradan yağ alınırsa liftlerini kullanabilirsiniz veya 35 lira &#;cret ile kendi ustaları değiştiriyor (yağ,hava,polen + susuz motor temizliği) bende uğraşmayıp ustaya yaptırmıştım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi metinTasci -- 15 Mayıs ; >
  • Hocam iyi akşamlar. Parke taşı sağlam evet ama 2 kat &#;ıkarsanız kayabilir Allah korusun.

    Y&#;zey alanı daha geniş kalas vs. Gibi şeyler tercih edin
  • Yarbay
    Mesaj
    Katlı &#;r&#;n (taş vs.) g&#;venli olmaz. S&#;rekli kullanılacaksa ve depo varsa demir rampa olabilir, tırmanır, rahat rahat işi halledersiniz.
  • Yarbay
    Mesaj
  • Yarbay
    Mesaj
    funduszeue.info kullanıcısına yanıt

    Standı koyduğunuz yer taban sacı ise orası riskli bir bölge hocam. Standlar doğrudan şasi bölgelerine, traversin şasiye bağlandığı noktalara falan koyulmalı, marşpiyelin altındaki kriko bölgesi bile sıkıntılı.

  • Yarbay
    Mesaj

    Tek bir taşta sorun olacağını sanmıyorum, ama iki tanesi üst üste çok sağlam olmayabilir.

    Ben de bakımlraı kendim yapıyorum, aracı ortadan (tam motorun altından travers geçiyor) kriko ile yükseltip, stepneyi de altına atıyorum. Aslında arabanın altına girmem de gerekmiyor, dışarıdan kolları uzatarak yapıyorum ama ekstra güvenlik her zaman iyidir.

  • Uygun y&#;kseklikte k&#;t&#;k/k&#;t&#;kler kullanmak daha g&#;venli olur d&#;ş&#;ncesindeyim
  • Binbaşı
    Mesaj

    kaldırım taşına sakın güvenmeyin. hele hele ikisini üstüste koyup arabayı yükseltmeyi aklınıza bile getirmeyin.

  • yeni mesaja gitYeni mesaj

Benzer içerikler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası