safer ayinin ilk carsambasi okunacak dua / Safer ayının son çarşambası Okunacak dualar ve zikirler

Safer Ayinin Ilk Carsambasi Okunacak Dua

safer ayinin ilk carsambasi okunacak dua

Safer ayı son &#;arşamba namazı ne zaman, nasıl kılınır? Safer ayı son &#;arşambası yapılacak ibadetler nelerdir, okunacak dua nedir?

Safer ayının bitmesine az bir süre kala safer ayı son Çarşamba günü namazı, okunacak dua ve yapılacak ibadetleri için araştırmalar arttı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından dini günler takvimine göre 26 Eylül Safer ayı bitiyor. Sader ayının son çarşamba günü ise 21 Eylül tarihine denk geliyor. Peki, Safer ayı son çarşambası ne zaman? Safer ayı son çarşambası namazı, okunacak dualar

Safer ayı son çarşamba namazı ne zaman, nasıl kılınır?

Safer ayına özel bir ibadet şekli bulunmasa da safer ayının ilk çarşambası ve son çarşambasına özel namaz kılındığı bilinir.

Safer ayına has özel bir dua veya ibadet şekli yoktur. Hz. Peygamberin (s.a.s.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır. Kamer aylarının ikincisi olan Safer ayında belalardan korunmak için günahlara tövbe etmeli, çokça istiğfar çekmeli, kaza namazı kılmalı. Ayrıca sadaka vermeli ve salavatlar ile meşgul almalıdır.

Resul-i Ekrem (asm) Efendimiz şöyle buyurdu: "Sadaka belâyı def eder ve ömrü uzatır." (Heysemi, Mecmaü’z-Zevaid, III/63)

İmâm-ı Rabbânî (Kuddise Sirruhû)nun babasının ve evvelce kendisinin de mensûbu bulunduğu Çeştiyye Tarîkatı meşâyihından Şeyh-i Kâmil Ferîdüddîn Genc-i Şeker Hazretleri'nin, tarîkatın müessisi ve evliyânın reîsi Hâce Mu'înüddîn-i Çeştî (Kuddise Sirruhû)nun evrâdından nakline göre; her sene üç yüz yirmi bin belâ gökten yere nâzil olur, bunların hepsi de safer ayının son çarşambasında vâki olur. Bu yüzden o gün senenin günlerinin en çetin geçen günü olur.

O gün her kim dört rekât namaz kılar da her bir rekâtında Fâtiha'dan sonra 17 kere Kevser Sûresi, 5 kere İhlâs Süresi ve birer kere Felak-Nâs Sûrelerini okur, namaz bittikten sonra da 7 kere istiğfâr edip ellerini kaldırarak aşağıda zikredilen duâyı okursa Allâh-u Te'âlâ keremiyle onu o gün yağan bütün belâlardan muhâfaza eder ve o günden îtibâren bir dahaki senenin tamâmına kadar çevresinde hiçbir belâ dolaşmaz.

(Kaynak : Muhammed ibnü Hatîrid- dîn, el-Cevâhiru'l-hams, sh; İbrâhîm el-Ensârî, Rave'z-zam'ân fî fezâili'l-eşhuri ve'l-eyyâm, sh:4; Muhammed Ebu'l- Yüsr 'Âbidîn, Tenbîhu"l-kulûbi'n-nâ'îme 'ale'l-evrâdi'd-dâime, sh; Mahmud Sâmî, el-Ed'iye ve'l-ezkâr, sh)

Şeyh Mahmud Sami, el-Ed'iye ve'l-ezkar, sh göre Yatsı namazından sonra vitir vacip namazından önce 4 rekat namaz kılınır. Kılışını şöyle:

  1. rekatta = 1 Fatiha + 11 Kafirun Suresi
  2. rekatta = 1 Fatiha + 11 İhlas Suresi
  3. rekatta = 1 Fatiha + 11 Felak Suresi
  4. rekatta = 1 Fatiha + 11 Nas Suresi

Namazdan sonra 70 kere "Subhânallâhi velhamdulillâhi ve lâ ilâhe illallâhu vallâhu ekber, Ve lâ havle ve lâ guvvete illâ billâhil aliyyil azîm" okunur.2)

Safer ayı son çarşambası yapılacak ibadetler nelerdir?

Hz. Peygamberin (s.a.s.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır. Kamer aylarının ikincisi olan Safer ayında belalardan korunmak için günahlara tövbe etmeli, çokça istiğfar çekmeli, kaza namazı kılmalı. Ayrıca sadaka vermeli ve salavatlar ile meşgul almalıdır.

Resul-i Ekrem (asm) Efendimiz şöyle buyurdu: "Sadaka belâyı def eder ve ömrü uzatır." (Heysemi, Mecmaü'z-Zevaid, III/63)

Safer, kamerî/hicrî takvimin Muharrem ayından sonra gelen ikinci ayıdır. Safer ayının uğursuz olduğu ve bu ayda bela ve musibetlerin çokça meydana geldiği şeklinde bir anlayış Cahiliye dönemine ait olup (Ebû Dâvûd, Tıb, 24), dinimizde yeri yoktur. Dolayısıyla böyle bir anlayış hurafedir. Bu ayın diğer aylardan hiçbir farkı yoktur. Hz. Peygamber (s.a.s.) böyle bir anlayışı reddetmiş ve "Safer ayında uğursuzluk yoktur" buyurmuştur (Buhari, Tıb, 19).

Safer ayı duası

Safer ayının ilk ve son çarşamba gününün gecesinde, yani salı gecesi kılınacak namaz şu şekildedir; İSLÂM’ aleminde gece günden önce gelir. Yani Cuma günü, Perşembe Günü akşam ezanı okunması ile girmektedir. Perşembe gecesinden şu ibadetler yapılır;

1 Rekât : Fatiha’dan Sonra ; 17 Kevser Sûresi

2 Rekât : Fatiha’dan Sonda; 5 İhlâs Sûresi

3 Rekât : Fatiha’dan Sonra ; 1 Felâk Sûresi

4 Rekât : Fatiha’dan Sonra ; 1 Nâs Sûresi

Selam verdikten sonra:

7 defa “Estağfirullah El Azimé

11 defa “Salat-i Müncine (Salaten Tüncina) duası okunur.

SAFER AYI ZİKİRLERİ

” ALLAHÜMME BARİK LENA Fİ ŞEHR-İ SAFER VAHTİM LENA BİSSAADETİ VEZZAFER.”

Anlamı:

”Allah’ım safer ayında bize bereket ver! Mutluluk ve Galibiyetle bitirmemizi nasip et..”

“YA DAFİAL BELAYA İDFA’ ANNEL BELAYA FALLAHÜ HAYRÜN HAFİZAN VE HÜVE ERHAMÜRRAHİMİN İNNEKE ALA KÜLLİ ŞEY’İN KADİR.”

Anlamı:

“Ey belaları def eden Allahım! Belaları bizden uzaklaştır. Allah muhafaza edicilerin en merhametlisidir. Muhakkak ki senin kudretin her şeye yeter.”

”LA HÂVLE VELÂ KUVVETE İLLA BİLLAHİL ALİYYİL AZİYM”

Anlamı:

"Kuvvet ve güç sadece büyük ve yüce olan Allah'ın yardımı ile olur."

” ALLAHÜMME BARİK LENA Fİ ŞEHR-İ SAFER VAHTİM LENA BİSSAADETİ VEZZAFER.”

Anlamı:

“Allah’ım safer ayında bize bereket ver! Mutluluk ve Galibiyetle bitirmemizi nasip et..”

Safer Ayının Son Çarşamba Gecesi ve Gününde Okunacak Duâlar

Safer ayının son çarşamba gecesi, bir de (eski) mart ayının ilk çarşamba gecesi (akşam namazından) sonra bir senelik belalardan korunmak için okunacak dualar:

On iki kere Fâtiha Sûresi:

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ  اَلرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ  مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ  إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ  اِهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلَا الضَّالِّينَ

Yüz kere:

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

“O Rahmân ve O Rahîm olan Allâh’ın ismiyle!”

Yüz kere:

بِسْمِ اللّٰهِ الَّذِي لَا يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَيْئٌ فِي اْلأَرْضِ وَلَا فِي السَّمَاءِ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيم

“O Allâh’ın ismiyle (akşamladım) ki, O’nun ismiyle birlikte (olana) ne yerde, ne de gökte hiçbir şey zarar veremez. O, hakkıyla işiten, çok iyi bilendir.”

Yüz kere:

لَاحَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِيِّ الْعَظِيمِ

“Günahlardan dönüş ve ibâdete kuvvet ancak Yüce ve Ulu olan Allâh-u Te‘âlâ’nın yardımıyladır.”

Yirmi yedi kere Kadr Sûresi:

بِسْمِ اللّٰهِ  الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

إِنَّآ أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ  وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ  لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ  تَنَزَّلُ الْمَلَآ ئِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ كُلِّ أَمْرٍ  سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ

“O Rahmân ve O Rahîm olan Allâh’ın ismiyle! Muhakkak Biz onu(; o ebedî mucize olan Kur’ân-ı Kerîm’i) Kadir Gecesi’nde (Levh-i Mahfûz’dan, birinci kat semaya) topluca indir dik! Kadir Gecesi’nin ne (kadar büyük bir gece) olduğunu sana bildirmiş olan şey de nedir? (Kimse bilemez ki bildirsin! İşte şimdi Ben sana bildiriyorum ki;) Kadir Gecesi(, içerisinde Kadir Gecesi bulunmayan) bin aydan daha hayırlıdır! (Bu nedenle onda yapılan salih bir amel, seksen üç sene dört ay boyunca sürekli yapılan bir amele denk olmaktan öte, ondan daha faziletlidir!) Melekler de, Rûh (diye adlandırılan Cebrâîl (Aleyhisselâm)) da (o geceden bir dahaki seneye kadar takdir edilmiş olan) her önemli işten dolayı Rablerinin izniyle onda iner de iner. Fecir doğuncaya (ve tan yeri ağarıncaya) kadar (melekler karşılaştıkları her imanlı erkek ve kadına selâm verdikleri için,) o (gece) ancak bir selâmdır/(Başka zamanlarda Allâh-u Te`âlâ hem bela hem de selâmet takdir ederken,) o (geceki takdirler), fecir doğuncaya kadar ancak bir selâmettir.[1]

Yüz kere:

“ياَ خاَلِقُ”

Yüz kere:

سُبُّحٌ قُدُّوسٌ

Sonunda şu salevât-ı şerîfe okunur:

اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍنِ النَّبِيِّ اْلاُمِّيِّ وَعَلَى اٰلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلِّمْ تَسْلِيمًا

“Ey Allâh! Nebiyy-i Ümmî olan Efendimiz Muhammed’e âline (Ehl-i Beyti’ne) ve sahâbesine çok salât et ve çokça selâm et!”[2]

Safer Ayının Son Çarşamba Gecesi Namazı

Safer ayının son çarşambasının gecesi veya gündüzünde iki rekât namaz kılınıp birinci ve ikinci rekâtta Fâtiha’dan sonra 11 kere İhlâs-ı Şerîf okunur, namazdan sonra 7 defa istiğfâr edilip el kaldırılarak 11 defa Salât-ı Münciye okunur ve sonrasında ise “إِنَّكَ عَلي كُلِّ شَيْءٍ قَديِرٌ” “Muhakkak ki sen her şeye Kādir’sin” zikri eklenir. Bundan sonra: “Beni ve efrâd-ı âilemi ve bilcümle mü’minleri yer ve gök afatlarından ve cemî belâlardan muhâfaza buyur yâ Rabbî!” diye duâ edilir.[3]

Safer Ayının Son Çarşamba Günü Namazı

İmâm-ı Rabbânî (Kuddise Sirruhû)nun babasının ve evvelce kendisinin de mensubu bulunduğu Çeştiyye tarîkatı meşâyıhından Şeyh Kâmil Ferîdüddîn Genc-i Şeker Hazretleri’nin tarîkatının müessisi ve evliyanın reisi Hâce Mu‘înüddîn-i Çeştî (Kuddise Sirruhû)nun evradından nakline göre; her sene üç yüz yirmi bin belâ gökten yere nâzil olur, bunların hepsi de Safer ayının son çarşambasında vâki olur. Bu yüzden o gün, senenin günlerinin en çetin geçen günü olur.

O gün her kim dört rekât namaz kılar da her bir rekâtında Fâtiha’dan sonra 17 kere Kevser Sûresi, 5 kere İhlâs Sûresi ve birer kere Felak-Nâs Sûrelerini okur, namaz bittikten sonra da 7 kere istiğfâr edip ellerini kaldırarak selâm âyetlerinden oluşan duâyı okursa, Allâh-u Te‘âlâ keremiyle onu o gün yağan bütün belâlardan muhâfaza eder ve o günden itibaren bir dahaki senenin tamamına kadar çevresinde hiçbir belâ dolaşmaz.[4]

Selâm âyetleri okunduktan sonra, “Safer Ayının Her Günü Okunacak Duâ”[5] okunur ve peşinden de 11 defa Salât-ı Münciye okunarak terkip tamamlanır.

Dipnotlar


[1] Kadir Sûresi
[2] Mâü’l-Ayneyn, Na‘tü’l-bidâyât, s
[3] Mahmûd Sâmî, el-Ed‘iye ve’l-Ezkâr, s
[4] Muhammed ibni Hatîriddîn, el-Cevâhiru’l-Hams, s; Mahmûd Sâmî, el-Ed‘iye ve’l-ezkâr, s
[5] “Safer Ayının Her Günü Okunacak Duâ”ya erişim sağlamak içintıklayınız…

Etiketler: Hicri Safer AyıSafer AyıSafer Ayı Dualarısafer ayı namazlarıSafer Ayı Zikirleri

Cübbeli Ahmed Hoca Safer Ayında Okunacak Dualar Kitabı

SAFER AYINDA OKUNACAK DUALAR

Ürün Özellikleri

BASKI SAYISI Baskı

DİL:Türkçe

SAYFA SAYISI

CİLT TİPİ:Karton Kapak

KAĞIT CİNSİ:Şamua

BOYUT,5 x 19,5 cm

Bir Senelik Bela Ve Uğursuzluklardan Kurtulmak için Safer Ayında Okunacak Duaları Ve Çarşamba Gününün Uğursuzluk Özelliğini İçeren Kıymetli Bir Eserdir.

Bütün hamdler tüm uğurları ve uğursuzlukları yaratan Allâh-u Te'âlâ' ya mahsustur.

Sonsuz salât-ü selamlar hiçbir şeyin uğursuzluk yaratamayacağına inananların ve ancak Rabblerine tevekkül edenlerin Efendisi'nin ve âl-i eshâbının üzerine olsun!

Bu konuda bir risale hazırlamamızın en büyük nedeni siz okurlarımıza olan sevgimiz ve ilgimiz nedeniyle kendimiz için istediğimiz iyilikleri sizin için de istememiz, kendimizi koruduğumuz şeylerden sizi de koruma arzumuzdur.

Ed'iye ve ezkâr (dualar ve zikirler) kitaplarında safer ayının son çarşamba gecesi ve günü yüz binlerce bela yağdığı ve selam âyetlerinin okunması gibi bazı vazifelerle meşgul olmanın kişiyi bir sene boyunca belâlardan koruduğuna dâir ulemâ ve meşâyihın bir çoğu tarafından nakiller zikredilmiştir.

Ama bu konuda itirazı olan bazı kimseler mevcud olup, bunlar insanların kafalarını karıştırmaktadırlar. Bu yüzden okuyucularımızın zihinlerinin karışmasına sebebiyet verebilecek olan bazı görüşleri bu risalede birçok delillerle cevaplandırdık.

İtirazı olanların, zikrettiğimiz delillerle tatmin olacaklarını ummaktayız. Zira bunca hadîs-i şerif ve ulemânın beyanlarından tatmin olmayanlara diyecek bir söz yoktur.

Tabî ki Vehhâbîlerin görüşlerine kayarak Ehl-i Sünnet dışına çıkmış olan kimselerin bu gibi konulara itiraz etmelerine şaşılmaz. Ancak tasavvuf mensubu olan kişilerin itirazını anlamak mümkün değildir.

Hele de Üstâdımız Hacı Mahmud Efendi Hazretleri gibi tüm hadîs-i şeriflere, hatta meşâyihtan gelen tüm nakillere şeksiz şüphesiz inanıp amel eden, ulemâ ve meşâyihın naklettiği hadîs-i şeriflere zayıf ve mevzû diyerek hafife alanlardan son derece nefret eden bir zata intisâbı iddia eden kişilerin bu konuyu tüm yönleriyle ele almadan, sadece "Safer yoktur" hadîs-i şerifinin lügat mânâsıyla yetinerek hâlâ itirazlarını sürdürmelerine bir mânâ verememekteyiz. Gerçi hadîs-i şerifin bu mânâda olmadığını da bu risalede göreceksiniz.

Son söz olarak diyeceğimiz; hiçbir zaman inkâr ilim olmamıştır. Gerçek ilim ise bir meseleyi bir yönüyle değil tüm yönleriyle ele alarak, hadîs-i şerifler ve ulemânın beyanları arasında çelişki gibi görünen konulan çözüme kavuşturmaktır.

Aksi takdirde kişi:
"Bir şeyi belledin ama çok şeyi kaybettin" sözünün gerçekten muhatabı olmaktan kendisini kurtaramaz.

Bizler, siz okurlarımızın meşâyihın keşiflerine ve ilhamlarına karşı olan güçlü itikadını nazar-ı itibara alarak bu risaleyi sizlerin istifadenize sunmuş bulunmaktayız.

Allâh-u Te'âlâ cümlemizi bu vazifelerle amel ederek her sene bir yıl boyunca gelecek tüm belâlardan korunmaya muvaffak eylesin.

SAFER AYINDA OKUNACAK DUALAR

Selman-ı Farisi (Radıyallahu Anh)' dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasulüllah (sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

"Kazayı (Allah-u Teala'nın bir mesele hakkındaki takdirini) ancak dua geri çevirebilir. Ömrü de, ancak (anne - babaya ve muhtaçlara) iyilik (yapmak) arttırabilir." (Tirmizi, Kader: 6, No: ; Müsnedü'l-Bezzar, No: , 1/; Tahavi, Müşkillü'l-Asar No: /92)

İÇİNDEKİLER
Önsöz syf: 5
BİRİNCİ KISIM
Uğursuzlanmanın İslam' daki hükmü syf: 9
Uğursuzluğun Mevcûdiyetine Delâlet Eden ve Acirc;yet-i Kerîmeler syf: 13
Uğursuzluğun Mevcûdiyetine Delâlet Eden Hadîs-i Şerifler syf: 18
Bir Şeyi Uğursuz Saymanın Şirk Olduğunu Beyan Eden Hadîs-i Şerifin îzâhı syf: 23
Uğursuzluğu, Hastalık Bulaşmasını, Baykuş Ötmesini ve Safer Ayını Nefyeden Hadîs-i Şerifin îzâhı syf: 28
Bir Şeyden Uğursuzlananın Okuması Gereken Dua syf: syf: 40
İKİNCİ KISIM
Safer Ayı ve Son Çarşambasının Uğursuz Sayılması syf: 43
Hadîs-i Şerifte Nefyedilen Saferden Ne Kastedildiği syf: 47
Uğursuzluğu Sürekli Olan Çarşamba Günü syf: 51
Çarşamba Gününün Uğursuzluğunun Safer Ayma Mahsus Olup Olmadığı syf: 53
Ayın Son Çarşambasının Uğursuz Olduğunu Belirten Hadîs-İ Şerifin Mevzû (Uydurma) Olmadığı syf: 54
Cüzam ve Alaca Hastalıklarının Ancak Çarşamba Günü Belirdiği syf: 56
Çarşamba ve Cumartesi Günleri Kan Aldırmamak syf: 57
Çarşamba Günü Kan Aldırmayı Nehyeden Hadisin Zayıf Olduğu Zannıyla Hareket Edenlerin Başına Gelenler syf: 58
Çarşamba Günü Kesmeyi Nehyeden Hadisin Zayıf Olduğu Zannıyla Hareket Edenlerin Başına Gelenler syf: 59
Bütün Kavimlerin Azabının Çarşamba Günü Gerçekleştiği syf: 61
Günlerin Özellikleri ve Çarşamba Gününde Alışveriş syf: 63
Ay İçerisinde İhtiyatlı Olunması Gereken Yedi Gün syf: 61
Çarşamba Günü Yolculuğa Çıkmamak syf: 70
Çarşamba Günü Hasta Ziyaretinin Hükmü syf: 71
Çarşamba Gününün Herkes Uğursuz Olmadığı syf: 71
Nûrun Çarşamba Günü Yaratıldığı syf: 74
Çarşamba Günü Ağaç Dikmek syf: 76
Çarşamba Günü Hakkında İtikadımızın ve Amelimizin Nasıl Olması Gerektiği syf: 77
ÜÇÜNCÜ KISIM
Safer Ayının Vazifeleri syf: 85
Belâların Dua İle Geri Çevrilebileceği syf: 89
Her Çarşambanın Uğursuzluğundan Korunmak İçin Her Salı Okunacak Bir Dua syf: 93
Her Çarşambanın Uğursuzluğundan Korunmak İçin Her Salıyı Çarşambaya Bağlayan Gece Okunacaklar syf: 94
Bir Senelik Belâlardan Korunmak İçin Safer Ayında Okunacak Dualar syf: 95
Safer Ayının Her Günü Okunacak Bir Dua syf: 97
Safer Ayının Son Gecesi, Bir De Eski Mart Ayının İlk Çarşamba Gecesi Okunacaklar syf:
Safer Ayının Son Çarşambasında Tekrarlanmasında Hayır Olan Bir Dua syf:
Safer Ayının Son Çarşamba Gecesi Bir Kaba Yazılıp Suyu İçilecek Selam ve Acirc;yetleri syf:
Bir Senelik Belâlardan Korunmak Safer Ayında Kılınacak Namazlar syf:
Safer Ayının İlk Gece Namazı syf:
Safer Ayının İlk Çarşamba Gecesi Kılınacak Namaz syf:
Safer Ayının Son Çarşamba Gece Namazı syf:
Safer Ayının Son Çarşamba Günü Namazı syf:
Son Çarşamba Günü Namazından Sonra Okunacak ve Acirc;yet-İ Kerîmeler ve Dualar syf:
Bu Duanın On Bir Defa Okunacak Salât-ı Münciye syf:
Fihrist syf:

yılı Hicri takvimde Muharrem ayından sonra gelen ikinci ay olan Safer ayı ne zaman başlayacak? Safer ayının başladığı tarih ve Safer Ayının bittiği tarih nedir? Safer ayı bu yıl kaç gün çekiyor? Safer Ayında yapılacak ibadetler nelerdir? Safer ayında okunacak dualar&#;

Safer Ayı bela, musibet ayı mıdır? Safer ayının ilk ve son çarşamba gecesi, günü ne zaman? Safer ayının ilk çarşambası 23 Ağustos mi? İlk gecesi bugün mü? Safer Ayı Ne Zaman Başlar, Ne Zaman Biter? Safer ayı son çarşambası ne zaman, bugün mü?

Hicri takvimde Muharrem ayından sonra gelen ikinci ayı olan Safer ayı, son günlerde vatandaşlar tarafından yoğun şekilde araştırılıyor. Muharrem bitimine kısa bir süre kalması nedeniyle, Safer ayının ne zaman başlayacağını merak eden vatandaşlar, konuya dair bilgi almak adına Diyanet İşleri Başkanlığı&#;nın kaynaklarını araştırıyor. İşte, Safer ayının başlayacağı tarihe ilişkin ayrıntılar&#;

Safer Ayı

Hicrî ayların birincisi, bilindiği gibi Muharrem ayıdır ve Muharrem ayından sonra gelen İslami ayların ikincisi Safer Ayı’dır.

Bu ay, cahiliye dönemi Araplar tarafından bela ve musibetlerin çok göründüğü bir ay olarak bilinirdi. Safer ayı Miladi takvime göre her yıl 10 gün geriye gelir.

Safer Kelime Anlamı Nedir?

Safer kelimesi sözlük anlamı olarak; karında yaşayan kurtçuk, boşluk, sarılık ve sararmak anlamına gelir. Hicri Aylardan 2. aya safer adının verilmesinin birden fazla rivayeti mevcuttur. En bilineni ise; İslam öncesi Arapların haram ayı olan Muharrem Ayı’ndan sonra savaşa çıkıyor olmaları nedeniyle evlerinin boşalması veyahut boş evlere saldırıp eşyalarını almaları bu adın verilişine gerekçe olarak gösterilmektedir.

Yılı Safer Ayı ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor?

Hicri aylardan ikincisi olan Safer ayı yılında 17 Ağustos Perşembe günü başlayıp, 15 Eylül tarihinde sona erecek. Safer ayı Muharrem ayından sonra gelen hicrî yılın ikinci ayıdır.

  • 1 Safer / 17 Ağustos Perşembe
  • 30 Safer / 15 Eylül Cuma (Safer ayının son günü)

Hicri Aylardan 2. olan Sefer ayı bu yıl 30 gün çekiyor ve 15 Eylül Cuma günü son bulmaktadır.

Safer Ayında Yapılacak İbadetler

Kamer aylarının ikincisi olan Safer ayında belalardan korunmak için günahlara tövbe etmeli, çokça istiğfar çekmeli, kaza namazı kılmalı. Ayrıca sadaka vermeli ve salavatlar ile meşgul olunmalıdır.

Bilindiği üzere Allah Teâlâ yılı, on iki ay olarak yaratmış, bunlardan dört tanesini &#;Haram aylar&#; saymış ve şânlarının yüceliğinden dolayı bu aylarda savaşmayı haram kılmıştır.

Bu haram aylar şunlardır: Zilkâde, Zilhicce, Muharrem ve Receb Ayı.

Kuran-ı Kerim’de Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır:

Şüphesiz Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısında, Allah katında ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. İşte bu, Allah’ın dosdoğru kanunudur. Öyleyse o aylarda kendinize zulmetmeyin. Fakat Allah’a ortak koşanlar sizinle nasıl topyekûn savaşıyorlarsa, siz de onlarla topyekûn savaşın. Bilin ki Allah, kendine karşı gelmekten sakınanlarla beraberdir. (Tevbe Suresi Ayet)

Hicri aylar 29 ya da 30 gün çeker. Yeryüzünde herhangi bir noktada hilal görüldüğü an yeni bir ay baslar. Toplam 12 aydır. Bir yılda gün vardır.

  1. Ay : Safer ayı Ağustos Perşembe
  2. Ay : Rebîulevvel ayı &#; 16 Eylül Cumartesi

Safer Ayının İlk Çarşamba Günü ve Gecesi Ne Zaman?

Safer ayının ilk çarşamba günü 23 Ağustos günüdür. Safer ayının ilk çarşamba gecesi ise bu gecesi yani 22 Ağustos Salı&#;yı 23 Ağustos Çarşamba&#;ya bağlayan gece Safer ayının ilk çarşambası olacak. Bu geceyi ibadet ve dua ile geçirmek çok faziletlidir.

Safer Ayının Son Çarşamba Günü ve Gecesi Ne Zaman?

Bu yıl 30 gün çeken Safer ayının son çarşamba günü 15 Eylül tarihine denk geliyor. Yani 12 Eylül Salı’yı 13 Eylül Çarşamba’ya bağlayan gece Safer ayının son çarşamba gecesi olmaktadır. Bu gecede ibadet ve dua yapmak çok faziletlidir.

SAFER AYI TAKVİMİ

  • Safer ayı 1. günü: 17 Ağustos Perşembe
  • Safer ayı 2. günü: 18 Ağustos Cuma
  • Safer ayı 3. günü: 19 Ağustos Cumartesi
  • Safer ayı 4. günü: 20 Ağustos Pazar
  • Safer ayı 5. günü: 21 Ağustos Pazartesi
  • Safer ayı 6. günü: 22 Ağustos Salı
  • Safer ayı 7. günü: 23 Ağustos Çarşamba
  • Safer ayı 8. günü: 24 Ağustos Perşembe
  • Safer ayı 9. günü: 25 Eyl Ağustos Cuma
  • Safer ayı günü: 26 Ağustos Cumartesi
  • Safer ayı günü: 27 Ağustos Pazar
  • Safer ayı günü: 28 Ağustos Pazartesi
  • Safer ayı günü: 29 Ağustos Salı
  • Safer ayı günü: 30 Ağustos Çarşamba
  • Safer ayı günü: 31 Ağustos Perşembe
  • Safer ayı günü: 1 Eylül Cuma
  • Safer ayı günü: 2 Eylül Cumartesi
  • Safer ayı günü: 3 Eylül Pazar
  • Safer ayı günü: 4 Eylül Pazartesi
  • Safer ayı günü: 5 Eylül Salı
  • Safer ayı günü: 6 Eylül Çarşamba
  • Safer ayı günü: 7 Eylül Perşembe
  • Safer ayı günü: 8 Eylül Cuma
  • Safer ayı günü: 9 Eylül Cumartesi
  • Safer ayı günü: 10 Eylül Pazar
  • Safer ayı günü: 11 Eylül Pazartesi
  • Safer ayı günü: 12 Eylül Salı
  • Safer ayı günü: 13 Eylül Çarşamba
  • Safer ayı günü: 14 Eylül Perşembe
  • Safer ayı günü: 15 Eylül Cuma

Safer Ayı uğursuz mudur?

Halk arasında eskiden beri dile getirilen belaların birinci kat semaya indiği felaket ayı, bela ayı olarak da anıldığı için “uğursuzluk ayı” olarak bilinen Safer ayı aslında tamamen cahiliye dönemi yanlış bir itikada dayanmaktadır.

Bizzat Peygamber Efendimiz’in aylara, günlere ve eşyalara uğur veya uğursuzluk yüklenemeyeceğini bildiren hadisleri mevcuttur. Bu yazımızda da bu hadislere yer vererek Safer Ayı’nın söylenildiği gibi bela ve musibet ayı olmadığını yazımızda paylaşmaya çalışacağız.

Safer ayında belaların 1. kat semaya indiği, bu aya özel namazların ve özel zikirlerin hiçbiri sahih bir bilgiye dayanmıyor. Efendimiz (s.a.v)den, sahabeden veya tabiinden bize böyle bir uygulama intikal etmemiştir.

Cahiliye döneminde Safer ayı, Araplar tarafından uğursuz ay olarak tanınıyor ve bu ayda umre yapmak büyük günahlardan sayılıyordu.

Bir başka hadi-i şerifte de Ebû Hüreyre’nin (ra) rivâyetiyle Resûlullah (asm) Efendimiz şöyle buyurmuştur:

&#;İslâm&#;da taşe&#;üm (uğursuz sayma, kötüye yorma) yoktur; en iyisi tefe&#;ül (iyiye yorma) dır.&#; (Buharî, Tıb, 54)

Safer Ayı’nın uğursuzluğu hakkında Peygamber Efendimiz’in şöyle bir hadisi vardır.

İbnu Abbâs Radıyallahu Anhüma rivayet edildiğine göre, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:

&#;Ne sirayet (hastalığın bulaşması), ne uğursuzluk, ne hâme (denen öldürülenin başından çıkıp intikam istediğine inanılan mahluk) ne de Sefer ayının uğursuzluğu vardır.&#; (İbnu Mace Sünen (), Müslim, Selâm, )

Safer Ayında Meydana Gelen Olaylar

Hz. Peygamber (s.a.v)’in ilk torunu, Hz. Ali ve Hz. Fatıma’nın (ra) büyük oğlu, on iki imam&#;ın ikincisi Hasan bin Ali bin Ebi Talip (İmam Hasan), hicri yılda, şehit olduğu bilinmektedir. Nakledilen rivayetlerin çoğunda, İmam Hasan’ın şehadeti, Safer ayının son günlerinde veya Safer ayının Günü olduğu yönündedir.

Safer Ayı Duası

Safer ayında hangi dualar okunur ve hangi zikirler çekilir merak eden ve araştıran kimseler için, Safer ayının kendine has ve özel bir ibadet şekli ya da duası yoktur. Hz. Peygamberin (s.a.s.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılabilir.

Bismillahirrahmanirrahim

&#;E&#;ûzü bi&#;llâhi min şerri hâzâ&#;z-zamâni ve este&#;îzu bihi min şürûri sâiri&#;z-zamâni ve e&#;ûzu bi-celâli vechike ve cemâli kudsike en tücîranî mine&#;l-belâi fi hâzihi&#;s-seneti ve kınâ min şerri mâ-kadayte fihâ ve ekrimnâ fi&#;s-saferi yâ ekreme&#;l-ekramîn. Ezhir vahtim hâzihi&#;ş-şuhûra &#;aleyye bi&#;s-selâmeti ve&#;s-sa&#;âdeti ve li-ehli beytî ve li-&#;akribâî ve li-cemî&#;i ümmeti Muhammedin &#;aleyhi&#;s-salâtü ve&#;s-selâmu bi-rahmetike yâ erhame&#;r-râhimîn. Allâhümme ferricnâ bi-duhûli&#;s-saferi vahtim lenâ bi&#;l-hayri ve&#;z-zafer.&#;

Anlamı:

&#;Rahmân ve Rahîm olan Allâh&#;ın adıyla.

Bu zamanın ve diğer zamanların şerrinden Allâh&#;a sığınıyorum. Senin celâlin ve cemâline sığınıyorum. Bu yılın belâlarından ve o yıl içerisinde hükmettiğin sıkıntılardan Sana sığınıyorum. Ey ikramı bol olan Allâh&#;ım! Bize Safer ayında ikram et. Ey merhametlilerin en merhametlisi, merhametin hürmetine bu ayları bize, âilemize, akrabamıza ve tüm ümmeti Muhammed (s.a.v.)&#;e bereket ve aydınlık kıl. Allâh&#;ım! Safer&#;in gelişini bize rahatlık kıl. Hayır ve zaferle bitmesini nasîb eyle.&#;

Safer Ayı Zikirleri, Duaları

“Allahümme barik lena fi şehri safer, vahdim lena bissaadeti vezzafer.”

Anlamı: ”Allah’ım safer ayında bize bereket ver! Mutluluk ve Galibiyetle bitirmemizi nasip et..”

“Ya dafial belaya idfa’annel belaya, fallahu hayrun hafizan ve huve erhamurrahimin. İnneke ala külli şey’in kadir.”

Anlamı: “Ey belaları def eden Allahım! Belaları bizden uzaklaştır. Allah muhafaza edicilerin en merhametlisidir. Muhakkak ki senin kudretin her şeye yeter.”

Bismillâhillezi lâ yedurru ma’asmihi şey’ün fil erdı ve lâ fissemâi ve hüves-semi’ul alim duasını üç defa okuyun

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

“Euzü bikelimâtillahittammâti min şerri mâ haleka” duasını okuyana, o yerden kalkıncaya kadar, hiçbir şey zarar veremez. (Müslim)

”LA HÂVLE VELÂ KUVVETE İLLA BİLLAHİL ALİYYİL AZİYM”

Anlamı: &#;Kuvvet ve güç sadece büyük ve yüce olan Allah&#;ın yardımı ile olur.&#;

Hicri Aylar Şunlardır;

  1. Ay : Muharrem ayı
  2. Ay : Safer ayı
  3. Ay : Rebîulevvel ayı
  4. Ay : Rebîulâhir ayı
  5. Ay : Cemâziyelevvel ayı
  6. Ay : Cemâziyelâhir ayı
  7. Ay : Recep ayı
  8. Ay : Şaban ayı
  9. Ay : Ramazan ayı
  10. Ay : Şevval ayı
  11. Ay : Zilkâde ayı
  12. Ay : Zilhicce ayı

Benzer Konular

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası