kristallendirme nedir / Ayrımsal kristallendirme - Vikipedi

Kristallendirme Nedir

kristallendirme nedir

Kristallendirme ne demek? Kristallendirme kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Herkes taraf&#;ndan kullan&#;lan ve günlük hayatta kar&#;&#;la&#;&#;lan kelimeler, dilimize pelesenk olsa da bazen anlamlar&#; tam olarak bilinmeden kullan&#;labilir. Bu sebeple kelimelerin anlamlar&#; ara&#;t&#;rmak istenebilir. Ara&#;t&#;rmalar sonucunda da TDK taraf&#;ndan yay&#;mlanan bilgilere ula&#;&#;l&#;r. Kristallendirme kelimesi de anlam bak&#;m&#;ndan merak edilerek ara&#;t&#;r&#;lan kelimelerden bir tanesidir. Türkçe konu&#;an herkesin kulland&#;&#;&#; Kristallendirme kelimesi ne demektir?

Kristallendirme Ne Demek? Kristallendirme TDK sözlük anlam&#; nedir?

  • Kristallendirme kelimesinin TDK sözlü&#;e göre 1 farkl&#; anlam&#; vard&#;r.
  • Kristallendirme kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.

Kristallendirme TDK sözlük anlam&#; &#;u &#;ekildedir:

  1. isim Kristallendirmek i&#;i

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Haydi! Kendi Kristalini Oluştur

Deneyler köşesinin bu etkinliğinde kristaller hakkında bilgi edinirken, evde ya da okulda siz de kendi kristallerinizi oluşturabilirsiniz.

 

Bilmekte fayda var!

Günlük hayatta kullandığımız şeker ve tuzu hiç yakından incelediniz mi? Nasıl bir yapıya sahipler?

Katı maddeler kristal ve amorf yapılı olmak üzere iki sınıfa ayrılır. Elmas ve tuz kristal yapıdaki katı maddelere örnek olarak verilebilir. Kristal yapıdaki maddelerde atomlar belirli bir düzene göre yerleşmişlerdir. Kristaller belirli bir geometrik şekle sahiptir ve pürüzsüz yüzleri vardır.

Şeker ve tuz da kristal yapıdaki katı maddelerdir. Kristallerinin şekilleri ise birbirinden farklıdır.

data-cke-saved-src=funduszeue.info

Şeker kristallerinin yakından görünüşü

 

data-cke-saved-src=funduszeue.info

Tuz kristallerinin yakından görünüşü

Kristaller farklı maddelerden oluşan karışımları ayırmada kullanılabilir. Bu ayırma yöntemi kristallendirme olarak isimlendirilir.

Bir maddenin başka bir madde içerisinde gözle görülemeyecek kadar küçük tanecikler halinde dağılarak homojen bir karışım oluşturmasına çözünme, elde edilen karışıma ise çözelti denir.

Çözünürlük, belli bir miktar çözücüde çözünen madde miktarı olarak ifade edilir. Sıcaklık çözünürlüğü etkileyen faktörlerden biridir ve genellikle sıcaklık arttıkça çözünürlük artar. Karıştırma ise çözünürlüğü artırmaz ancak çözünmeyi hızlandırır.

Örneğin tuz kristal yapıda bir maddedir. Tuz kristallerini su ile karıştırdığımızda, çözünürler. Suyun sıcaklığını artırdığımızda içinde daha fazla miktarda tuz çözebiliriz. Ancak çözelti soğumaya başladığında, içinde tekrar tuz kristalleri oluşmaya başlar. Kristallendirme olarak isimlendirilen bu yöntem sayesinde küçük kristalleri daha büyük kristallere dönüştürebiliriz.

Peki, kristallerin nasıl oluştuğunu hiç merak ettiniz mi? Bu etkinlikte kolayca bulabileceğimiz, düşük maliyetli malzemeler kullanarak kendi kristallerimizi oluşturuyoruz.

 

Nelere ihtiyacımız var?

  • g boraks
  • Sıcak su
  • 2 adet büyük cam bardak ya da kavanoz
  • Kaşık
  • Kalem ya da çöp şiş
  • Şönil
  • Dikiş ipliği
  • Makas
  • Koruma gözlüğü

 

Uyarı!

Ev temizliğinde kullanılan diğer kimyasal maddeler gibi boraksın da yutulması, teneffüs edilmesi ve göz ile teması tehlikelidir. Bu nedenle etkinlik yetişkin gözetiminde yapılmalı, etkinliğe başlamadan önce koruma gözlüğü takılmalıdır.

 

Ne yapıyoruz?

Şönilleri istediğimiz biçimde (örneğin çiçek, yıldız, harf, hayvan) şekillendirelim.

data-cke-saved-src=funduszeue.info

 

Şekil verdiğimiz şönili bir ip kullanarak kaleme bağlayalım.

data-cke-saved-src=funduszeue.info

 

Kalemi görseldeki gibi bardağın üzerine yerleştirelim. Kaleme bağlı ipin uzunluğunu, şönil bardağın içinde asılı kalacak ve bardağın tabanına temas etmeyecek şekilde ayarlayalım.

data-cke-saved-src=funduszeue.info

 

Şönili bardaktan çıkaralım ve bardağı kaynamış sıcak su ile dolduralım. Kaynamış sıcak suya iki yemek kaşığı boraks ekleyelim ve çözünene kadar karıştıralım. Çözünmeyi hızlandırmak için kaşık kullanabiliriz. Suyun görünüşünde nasıl bir değişme oldu?

data-cke-saved-src=funduszeue.info

 

Eklediğimiz boraks suyun içinde çözünmeyinceye kadar boraks eklemeye devam edelim. Böylece doygun bir çözelti elde ettik. Çözünmeyen boraks taneciklerine ne oldu?

data-cke-saved-src=funduszeue.info

 

Hazırladığımız şönili dikkatli bir şekilde çözeltinin içine daldıralım.

data-cke-saved-src=funduszeue.info

 

Bardağı güvenli bir yere yerleştirelim ve en az beş saat hareket ettirmeden bekleyelim. Bardağın içinde meydana gelen değişimleri belirli aralıklarla gözlemleyelim ve gözlemlerimizi not edelim.

data-cke-saved-src=funduszeue.info

 

Boraks çözeltisinin içindeki şönili birkaç gün bekletirsek şönilin tüm yüzeyinin boraks kristalleri ile kaplandığını görebiliriz.

data-cke-saved-src=funduszeue.info

Gıda boyası kullanarak farklı renklerde kristaller elde edebiliriz.

 

Düşünelim!

Oluşan kristallerin şekli ve büyüklüğü hangi faktörlere bağlı olabilir?

Soğuma hızının ve ortam sıcaklığının kristalin şeklini ve büyüklüğünü nasıl etkilediğini araştırmak için başka bir deney tasarlayabiliriz.

Bunun için özdeş iki deney düzeneği hazırlayalım.

  • İlk olarak yukarıdaki şekilde doygun bir boraks çözeltisi hazırlayalım.
  • Çözeltiyi aynı büyüklükteki iki bardağın içine, miktarları eşit olacak şekilde boşaltalım.
  • Aynı şekle sahip iki şönili iple ayrı ayrı kalemlere tutturalım. İplerin uzunluğunu, şöniller bardakların içinde aynı seviyede olacak şekilde ayarlayalım.
  • Kaplardan birini güneş alan bir cam kenarına, diğerini ise buzla dolu bir kabın içine koyalım.
  • Bir saat aralıklarla bardakları gözlemleyelim ve gözlemlerimizi not edelim.
  • Bardaklarda oluşan kristaller arasında bir fark gözlemlediniz mi?

 

Ne oldu?

Boraks bor, sodyum ve oksijenden oluşan kristal yapıda bir maddedir. Ev temizliğinde kullanılan kimyasal maddelerden biridir.

Sıcak suya boraks eklediğimizde boraks kristalleri suda çözünür ve homojen bir karışım oluşur. Boraksın sudaki çözünürlüğü sıcaklıkla arttığından, hazırladığımız çözeltiyi soğuttuğumuzda suda çözünen boraks molekülleri, çözeltinin içinde asılı duran şönilin üzerinde tekrar bir araya gelerek boraks kristallerini oluşturur.

Soğutma hızının ve ortam sıcaklığının kristallerin şeklini ve büyüklüğünü nasıl etkilediğini incelemek için yaptığımız deney sonucunda buz banyosunda bekletilen cam bardaktaki şönilin üzerinde daha fazla kristal oluştuğunu gözlemleriz, ancak oluşan kristaller daha küçüktür.

Güneş alan bir yerde beklettiğimiz bardaktaki şönilin üzerinde oluşan kristallerin miktarı buz banyosunda beklettiğimiz bardağın içinde oluşan kristallerinkinden daha az olmasına rağmen, oluşan kristallerin boyutu daha büyüktür. Şekilleri ise daha belirgindir.

Kristal yapıdaki maddelerde atomlar belli bir düzene göre bir araya gelir ve kristal büyür. Doygun çözelti yeterince yavaş soğutulursa, moleküller kristal yapısındaki doğru yerlerine yerleşebilir. Bunun sonucunda düzgün şekilli ve büyük kristaller oluşur.

Ancak çözelti hızlı bir şekilde soğutulursa çözeltinin içindeki başka maddeler örneğin küçük toz parçacıkları kristal yapının içinde kalır ve kristalin düzgün şekilde büyümesini engeller.

 

Yazar Hakkında:

Dr. Tuğba Ecevit

Hacettepe STEM & Maker Lab. Ekibi Üyesi

 

 

 

 


paylaş

Kristallendirme Nedir, Ne Ama&#; İ&#;in Kullanılır?

Haberin Devamı

Kristallendirme Nedir?

 Herhangi bir katı maddenin uygun bir çözücü içerisinde çözünmesi ile beraber, çökme işlemi üzerinden katı ve sıvı fazlarının birbirinden ayrılması kristallendirme olarak bilinir. Karışım üzerinden iki madde de suda çözündüğü için bu bağlamda bileşenler farklı çözünürlüğe sahip olduğundan dolayı ayrım yaşanır. Hem kimyasal hem de fiziksel olarak yaşanabilen biri değişim şeklinde ifade etmek mümkün. Farklı işlemler üzerinden yapılan çalışmalar ile beraber, günümüzde kristallendirme gerçekleştirilmektedir.

Kristallendirme Ne Amaç İçin Kullanılır?

 Katı karışımlarda yer alan bileşenleri birbirinden ayırmak kristallendirme yönteminin en önemli amacıdır. Aynı zamanda bu bileşenleri saflaştırma konusunda da kullanılır. Kristallendirme üzerinden yapılan ayırma yöntemi ayrımsal kristallendirme olarak ifade edilmektedir. Saflaştırma ise direkt olarak kristallendirme şeklinde anlatılır. Aslında temelde aynı işlemleri içermiş olsa bile yöntem açısından farklılık göstermektedirler.

Haberin Devamı

 Yapılan bu işlem ile beraber ortaya çıkarılan karışımlar amaca uygun olarak farklı sektörler için kullanılmaktadır. Özellikle katı maddelerin birbirindeki safsızlık durumundan kusarak daha saf hale gelmesi noktasında kristallendirme büyük bir öneme sahiptir. Bu konuda kullanılabilecek birçok farklı çözücü bulunmaktadır. Amaca uygun olarak değerlendirilen çözücüler sayesinde, ayrımsal ve saflaştırma olarak iki farklı tür üzerinden kristallendirme gerçekleşmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası