muşmula nasıl erer / Muşmulanın Faydaları Nelerdir, Nasıl Yenir?

Muşmula Nasıl Erer

muşmula nasıl erer

Muşmula, Doğu Asya'ya özgü olmasına rağmen, Avrupa'nın ılıman iklimine çok iyi uyum sağlamayı başaran bir meyve ağacıdır. ve hatta Amerika'nın bazı bölgelerinin ılıman sıcaklıkları. Ayrıca aylarca ağaçta kalan ve kuruyunca yenileri ile değiştirilen iri yaprakları olduğu için yıl boyunca gölge sağlayan bir bitkidir.

Böylece ilkbaharda bir meşrubat içerken veya gövdesinde dinlenen bir dondurmanın tadını çıkarırken meyvelerinden faydalanabilir ve tadına bakabilirsiniz. Bunlar ağaçtan taze taze, yani Bu yazıda, hasatın mükemmel olması için muşmula bakımınızı nasıl yapacağınızı öğreteceğiz.

Indeks

Muşmulanın kökeni ve özellikleri

Resim - Wikimedia / JMK

Muşmula, muşmula veya Japon muşmulası veya Japon muşmulası, Yaygın inanışın aksine Çin'e özgü, yaprak dökmeyen bir ağaçtır.. Olan şu ki, Japonya'da bir bin yıldan fazla bir süre önce tanıtıldı ve doğallaştırıldı, bu yüzden dünyanın o bölgesine özgü olduğunu düşünme hatasına düşme eğiliminde.

Rosaceae familyasına ait olup, bilimsel adı M.Ö. Eriobotrya japonika o 10 metre yüksekliğe ulaşır. Gövdesi düzdür, yerden kısa dallandığı ve yuvarlak bir taç oluşturduğu için çok yüksek değildir. Yaprakların üst tarafı koyu yeşil, alt tarafı daha açık renkli, kösele ve 30 cm uzunluğa ve 10 cm genişliğe kadardır.

Youtube kanalımıza abone olun

Sonbahar-kış aylarında yaklaşık 15 santimetre uzunluğunda salkım şeklinde görünen çiçekleri, hermafrodit, beyaz ve kokulu olup, çapı 2 santimetreye kadardır. Y meyveler ilkbaharda olgunlaşır.

Muşmula ne tür bir meyvedir?

Turuncu kabuklu ve sarımsı/turuncu hamurlu, oval şekilli bir meyvedir.. Bu kompakt ve aromatiktir, ayrıca hafif asitli bir tada sahiptir.

Tüketirken kabuğunu soymanız ve içindeki tohumları (1 ile 5 arasında olabilir) çıkarmak için ortadan ikiye kesmeniz tavsiye edilir. Yaklaşık 1,5 santimetre ölçülerinde oldukları ve sert oldukları için bunları çıkarmak çok kolaydır.

Yenidünyanın meyve vermesi ne kadar sürer?

El muşmula Bu bizi çok şaşırtabilecek bir ağaçtır ve bitki meyve verecek kadar büyüyene kadar tohum filizlendiğinden, sadece birkaçı. adet eğer bakımlıysa.

Bu nedenle, güvenilir manavlarımızdan bazı muşmulaları - organik olmaları daha iyi - satın almak ve tohumları iyice temizledikten sonra ekmek çok ilginçtir (aşağıda nasıl ekilmesi gerektiğini adım adım açıklayacağız).

Muşambanın özellikleri nelerdir?

Muşmula bir meyvedir balgam söktürücü, yatıştırıcı ve sindirim için kullanılır. Menşe ülkesinde boğaz rahatsızlığını önlemek veya tedavi etmek için tüketimi çok yaygındır.

Besleyici zenginliğini unutamasak da: İçerisinde lif, magnezyum, fosfor, demir ve potasyum kadar önemli mineraller ile A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri bulunur, bu sayede sağlığınıza kavuşabilirsiniz.

Muşmula çeşitleri nelerdir?

Kabaca, İki tür muşmula ayırt edilir: Çince ve Japonca. İlki daha sonra meyve verir, daha koyu renkli ve daha fazla tohumlu; ikincisi ise tam tersi; yani meyveleri çabuk olgunlaşır, kabuğu daha açık ve daha az tohumludur. Ancak ikincisinin bir dezavantajı vardır ve bu, lezzetin her zaman en iyisi olmamasıdır.

En iyi bilinen çeşitleri şunlardır:

  • Algar veya Cezayir: Sarı-turuncu kabuklu ve hamurlu meyvelere sahip erkenci bir çeşittir. Tadı acı tatlıdır.
  • altın külçe: erken gelişmiştir. Biraz asidik olmasına rağmen koyu tenli ve sulu hamurlu yuvarlak meyveler üretir.
  • peluche: Az aromalı meyve veren erkenci bir çeşittir.
  • Tanaka: Turuncu renkli pirifomes (armut şeklinde) meyveler veren geç bir çeşittir. Hamuru çok sulu ve tatlı bir tada sahiptir.

Muşmula yetiştiriciliği nasıldır?

La Eriobotrya japonika bakımı çok kolay bir ağaçtır. bir bitkidir ki saatlerce soğuk harcamana gerek yokyani sıcaklığın 7 derecenin altında kaldığı saatler, meyvelerinizi üretmek için. Bu nedenle, Akdeniz bölgesi de dahil olmak üzere İspanya'nın çoğunda sorunsuz bir şekilde ekim yapabilirsiniz.

Ancak, bizim istediğimiz gibi büyüyebilmeniz için temel ihtiyaçlarınızı bilmeniz önemlidir:

Konum

Muşmula bir ağaçtır ki güneşli bir yere konulmalı. Aynı şekilde duvardan en az iki metre uzağa dikilmesi önemli olduğundan yetişkinliğe ulaştığında sahip olacağı boyutlar da dikkate alınmalıdır.

Bu bitkinin kökleri yüzeyseldir ve invaziv değildir., böylece bu konu hakkında endişelenmemize gerek kalmayacak.

Arazi

  • bahçe: Hemen hemen her türlü toprakta yetişir. Fazla su ona çok zararlı olduğu için, kolayca su basanlara dikmekten kaçınmalısınız.
  • Çiçek: Bir tencerede olmasını seçersek, şehir bahçesi (satılık) gibi hazırlanmış yüzeylerle doldurulabilir. burada), çünkü bu, bir süre büyümesi için ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerine sahip olmasını sağlayacaktır.

sulama

Muşmula zaman zaman sulanmalıdır. Kuraklığa dayanamaz, bu yüzden fazla susuz kalmadığından emin olmalısınız. A) Evet, yazın haftada 2 veya 3 kez sulamamız gerekebilir, arazi iyi sulanana kadar su dökerek. Yerde ise o sudan daha iyi yararlanmak için ağaç ızgarası yapılması suyun kaybolmasını önleyeceği için şiddetle tavsiye edilir.

Aksine, havaların serin olduğu aylar olan sonbahar ve kış aylarında daha az sulamanız gerekecektir.

Abone

Meyve ağacımız büyürken mutlaka ödenmesi tavsiye edilir.. Büyüme mevsimi, ilkbaharın gelmesiyle başlar ve sonbahar/kış aylarında sıcaklıkların düşmeye başlamasıyla sona erer.

Şimdi hava ılıman olduğunda, çok erken çiçek açacak, belki kış bitmeden. Bu nedenle donların kayıtlı olmadığı bir bölgede yaşıyorsak veya çok zayıf ve dakik ise o mevsimde ödenmeye başlanır.

Hangi gübreler kullanılmalı? Eh, yenilebilir meyveler üreten bir ağaçtan bahsettiğimize göre, organik gübreler seçmenizi tavsiye ederiz, çünkü bunlar ne bitki ne de çevre için toksik değildir ve ayrıca meyvenin toplanması için bir "bekleme süresi" yoktur.

Bazı örnekler:

  • deniz yosunu gübresi
  • Guano (satılık burada)
  • Hayvan gübresi (tavuk, keçi, inek vb.)
  • Solucan humusu (satılık burada)

Çarpma işlemi

Resim - Wikimedia / Frank Vincentz

İlkbahar-yaz aylarında tohumlarla çoğalır. İdeal olarak, ağaçtan taze toplanmış meyvelerden alınmaları gerekir, ancak manavdan alınanlar da faydalıdır (ama ısrar ediyorum: organik olanları tercih edin, çünkü biraz daha pahalı olmalarına rağmen, sadece pestisitleri değil, aynı zamanda ayrıca en iyi çimlenme eğilimindedir).

Adımlar şunlardır:

  1. İlk şey, tohumu suyla temizlemektir. Ekli hamur olmaması önemlidir, aksi takdirde mantarla dolabilir.
  2. Daha sonra bir bardak suya konulur. Battığını görürsek, bunun nedeni uygulanabilir olmasıdır.
  3. Bir sonraki adım, tohum yatağı görevi görecek bir saksı hazırlamaktır. Sadece bir tane ekeceksek, 6,5 santimetre çapında (az ya da çok) küçük bir saksı buna değer, ancak tabanında delikler olması gerekir. Fideler için hazırlanmış substrat, hindistan cevizi lifi (satılık) ile dolduruyoruz. burada) o vermikülit ve su veriyoruz.
  4. Şimdi örneğin bir parmakla ortasına küçük bir delik açıyoruz ve tohumu yerleştiriyoruz.
  5. Son olarak mantarların yok etmesini önlemek için substrat ve biraz bakır tozu ile kaplıyoruz ve tencereyi güneşli bir yere yerleştiriyoruz.

Böylece, bir ay içinde filizlenecektir.

Onu ekmenin başka bir yolu, kelimenin tam anlamıyla pamuklar arasındadır.. İki parça pamuğu alıp suyla ıslatıyoruz ve her ikisinin ortasına üzerine biraz bakır serpilmiş tohumu yerleştiriyoruz. Nemli kalması için her şey kapaklı plastik bir kaba yerleştirilir ve ışık alan bir odaya yerleştirilir.

Tabii ki, pamukların kuruması ve/veya tohum çimlenmesi ihtimaline karşı her gün kontrol etmeniz gerekiyor. Bir kökün ortaya çıktığını görür görmez, onu bir tencereye dikmemiz gerekecek.

Bazen muşmula bir köşebent grefti ile çarpılır. Bu, çoğunlukla meyve vermeyi hızlandırmak için yapılır, aynı zamanda başka çeşitler elde etmek için de yapılır.

Yenidünya budaması

yenidünya 1, metre yüksekliğe ulaştığında az ya da çok budamaya başlar. Bunu yapmanız tavsiye edilmez, çünkü biraz güçlenmesini beklemeniz gerekir.

Zamanı geldiğinde yapılması gereken üç tür budama vardır:

Etkinlikler

Ağacı şekillendirmek için adından da anlaşılacağı gibi yapılır. Ağaç henüz çiçek açmamışsa kışın sonlarında veya aksi takdirde yaz sonunda yapılır.

Yerden yarım metreden daha az bir mesafede filizlenen dalların yanı sıra kırılmış, hastalıklı veya kesişen dalların ortadan kaldırılmasından ibarettir.

Früktifikasyon

Meyve üretimini teşvik etmek. Bunları topladıktan sonra yapılmalıdır.. Meyve veren dallar geride bırakılmalı, taç şeklinden dışarı çıkacak kadar kuvvetli büyüyenler çıkarılmalıdır.

Meyvelerin incelmesi

Yapar meyvelerin ağırlığından dolayı kırılan dalları önlemek içinveya yeterli ışık almayan bir tane var. Tabii ki bitki meyve vermeye başladığında yapılmalıdır.

Her daldan en iyi meyveyi seçip geri kalanını ortadan kaldırmak, ancak ağacın birkaç muşmula ile bırakması iyi olmayacağından çok fazla çıkarmaktan kaçınmaktan ibarettir.

Plantasyon

Muşmula bahçeye dikilir ilkbaharda ama sadece meyve vermiyorsa. Bir saksıya aldıysanız, içindeki deliklerden kökler göründüğünde veya büyümeye devam etmek için yer kalmadığını gördüğünüzde daha büyük bir tane ile değiştirmelisiniz.

Zararlılar

Temel olarak birinden etkilenir: meyve sineği (Seratit kapitata). Belirli tuzaklar kurularak önlenebilse de (satılık) burada).

Tabii ki, bölgede kuşlar varsa, meyveleri yemeleri için bazı korkuluklar da koymak tavsiye edilir.

Hastalıklar ve sorunlar

Etkilenebilir benekli veya kabuklu mantar, bilimsel adı olan Fusicladium eryobotryaea, hem yapraklarda hem de meyvelerde yuvarlak koyu lekelerin ortaya çıkmasına neden olur. Semptomlar görülürse, etkilenen kısımlar dışarı çekilmeli ve ağaç bakır içeren mantar ilaçları ile tedavi edilmelidir.

Ayrıca sahip olabilirsiniz meyvelerde kırmızı veya kırmızımsı lekeler, daha spesifik olarak cilt üzerinde. Bu bir hastalık değil, mineral eksikliği (çinko veya kalsiyum) bu bitkide en yaygın olanıdır) veya su eksikliğinden kaynaklanan bir fizyopatidir.

Muşmula zararlılara ve hastalıklara sahip olabilir

İlgili makale:

Yenidünya hastalıkları (Eriobotrya japonica)

Rustisite

-5ºC'ye kadar iyi donları destekler, ancak geç donların meyvelere zarar verdiğini bilmelisiniz. ºC'ye düşerse ciddi zarar görür.

Loquat sever misin?


Muşmula ne zaman, hangi mevsimde toplanır? Döngel (muşmula) nasıl olgunlaşır?

Potasyum, demir, kalsiyum, folik asit ve magnezyum gibi yararlı mineralleri içerisinde barındıran muşmula, bazı kişilerin çok severek tüketmediği hatta çok fazla da bilmediği bir meyvedir. Muşmula ülkemizin her bölgesinde yetişebilen kahverengi çok çekirdekli ufak meyve olduğu için atıştırmalık kolayca tüketilebilir. Muşmula toplamak için doğru mevsimi seçmeniz gerekir. Özellikle olgunlaşmasını beklemen toplarsanız ağzınızda ekşi ve buruk bir tat bırakacaktır.

DÖNGEL NASIL OLGUNLAŞIR?

Muşmula diğer adıyla döngel kumlu topraklarda yetişmesi daha kolay bir ağaç türüdür. Yapraklarına bahar aylarında yaprak gübresi atılarak verim alınabilir. Vitamini eksik topraklara, vitamin ve mineral takviyesi yapılarak iyileşme sağlanır. Sürekli sulanmaktan çok hoşlanmaz, toprak nemini kaybettiği zaman sulaması yapılmalıdır. Sonbahar aylarında budaması yapılmalıdır. İlkbahar aylarında çiçeklenir, çiçeğini daha verimli hale getirmek için yanına farklı ağaçlarda dikilebilir.

MUŞMULA NE ZAMAN TOPLANIR?

Muşmula Nisan ve Mayıs aylarında yapraklanmaya başlar. Daha sonra çiçeklenerek gürleşir. Yaz aylarında meyveleri olgunlaşmaya başlar. Muşmula hasat zamanı Ekim ile Kasım ayları arasına denk gelir. Muşmula toplamak isteyenler Ekim-Kasım ayları arasında olgunlaşan muşmulaları toplayabilirler. Fazla olgunlaşmasını da beklememeniz gereklidir. Muşmula içinden dışına doğru olgunlaştığı için dışı sert olabilir. Bu nedenle meyveler sert olsa da kesinlikle toplanmalıdır.

MUŞMULA HANGİ AYDA TOPLANIR?

Muşmula meyvesi yaz aylarında yavaş yavaş olgunlaşmaya başlar. Ekim-Kasım aylarında da toplayabilirsiniz. Yılın en son meyvesi sayıldığı için toplanması da en son yapılır.

MUŞMULA AĞACI KAÇ YILDA MEYVE VERİR?

Muşmula ağacı ilk dikildiği yıldan sonra 3 yıl içerisinde meyve vermeye başlayacaktır. Düzenli bakımları, gübrelemesi ve budaması yapıldığı zaman diğer senelerde verim almaya devam edebilirsiniz.

Muşmula meyve yararlı özellikleri. Japon muşmulası (lokva) - bu meyvenin faydalı özelliklerinin yanı sıra fotoğrafının bir açıklaması

Çok az insan böyle bir meyveyi biliyor. muşmula Portakal meyvesi sıradan insanlar arasında çok popüler olmasa da, bu meyvenin bir geçmişi ve birçok sağlık yararı vardır. Bunu yazımızda, muşmula çeşitlerini ve muşmulanın ne kadar faydalı olduğunu öğreneceksiniz.

Muşmulanın arka planı (şesek)

Bitkilerin çoğu doğuya doğru yetiştirilir. Doğu iklimi gerçekten onlar için en uygun olanıdır. Bu nedenle Rusya'nın merkezi olan Moldova, Romanya gibi ülkelerde bunu bulmak çok nadirdir. harika meyve Bu arada, insanlar sıklıkla kendilerine bunun bir meyve mi yoksa meyve mi olduğunu sorarlar ve bu kesinlikle bir meyvedir.

Shesek, Asya ve İran'a özgüdür. Ve meyve Rusya'ya ancak yüzyıla yaklaştı. Ancak sadece Rusya'nın güneyinde kök saldı. Ayrıca meyvesi Karadeniz kıyısında bulunabilir.

Rağmen bu meyve ayvanın oldukça yakın bir akrabasıdır., armut ve alıç, tadı bu meyve ve meyvelerin hiçbiriyle karşılaştırılamaz. Meyveler gövdeleri metre (çeşide göre de değişir) ağaç şeklinde büyür. Yapraklar büyük ve pürüzsüz, çiçekler beyaz, her biri yapraklı. Çiçeklenme sonbaharda başlar ve Nisan ayı başlarında küçük meyveler olgunlaşmaya başlar. Muşmula sezonu Haziran - Temmuz aylarında sona erer (büyük ölçüde iklime ve çeşitliliğe bağlıdır).

Toplamda 30 çeşit muşmula bilinmektedir, ancak sadece 3 çeşit en popüler, lezzetli ve en kullanışlıdır (Germen, Japon ve Kafkas). Alman muşmulası ihracatı hemen 9 ülkeye (kuzey İran, Azerbaycan, Cezayir, Kafkasya, Balkanlar, Küçük Asya, Ermenistan ve Kırım dağları) gerçekleştiğinden, Almanlar daha fazla talep görüyor.

Muşmulanın meyvesi tadı veya sheseka (Japonca) çok olgun ve etli kirazlara benzer. Ancak meyvenin kendisi genellikle kirazdan kat daha büyüktür ve aynı zamanda çok sulu ürün ve oldukça tatlı. Meyvenin içinde hafif yuvarlatılmış badem şeklinde kemikler, kahverengi renk Genellikle bir meyvede ikiden fazla bulunur.

Ayrıca şunu da belirtmek isterim ki sadece insanlar böyle bir ürünü yemeyi sevmiyor, aynı zamanda yarasalar Onlar için bu ağaçlar çok uygun bir yaşam alanı. Hemen bu ağacın üzerinde uyuyabilirler ve uyandıklarında hemen yemeye başlayabilirler. Bu nedenle insanlar evin yakınına ağaç dikmeyi sevmezler, çünkü her türlü kuş ve böcek hemen olgun meyvelere akın etmeye başlar.

Shesek'in faydalı ve tıbbi özellikleri

muşmula faydalı özellikler:

Herkese teşekkürler faydalı özellikler tıpta shesek, kozmetolojide de kullanılmasına karar verildi. Antik çağda bile kadınlara yüz ve vücut derisi için çeşitli maskeler yapılmıştır. İnternette de bulabilirsiniz büyük miktarhalk tarifleri, ve hepsinin sadece kadın cildi üzerinde değil, aynı zamanda erkek cildi üzerinde de gerçekten faydalı bir etkisi var. Daha sonra kremlere ve toniklere muşmula eklenmeye başlandı.

Ve sadece vücudumuzu değil cildi de temizleyebileceği sonucuna varıldı. Muşmula sizi yüzünüzdeki yağlı ve gereksiz parlamalardan kurtaracak, herhangi bir genç ve hormonal değişiklikler veya yüz veya ciltte kızarıklık. Ayrıca turuncu meyve ve özellikleri sizi siyah noktalardan ve sivilcelerden kurtaracak, yüzünüze parlaklık, sıkılık katacak, sağlıklı renk ve yüzün parlaklığı.

İnternetteki en popüler muşmula tarifi için ihtiyacınız olacak:

  1. Şeşek nektarı
  2. Zeytinyağı (her güzellik mağazasında bulunur)
  3. Krem

Yani yaklaşık 30 ml muşmula nektarı bir çay kaşığı zeytinyağı, bir yemek kaşığı un ve aynı miktarda krema ile karıştırılmalıdır. Bütün bunları pürüzsüz olana kadar iyice karıştırın. Daha sonra temiz ve nemli yüz cildine göz çevresi hariç masaj hareketleriyle uygulayınız. Maskeyi dakika bekletin ve üzerini örtün. kağıt mendil sert basmadan. hafifçe durulayın ılık su, sabun veya diğer temizlik maddeleri olmadan.

muşmula tonik

Ayrıca evde kendi başınıza ve ekstra ücret ödemeden hazırlanabilir. Bunu yapmak için sadece karıştırın Taze meyve suyu az miktarda votka veya alkol içeren tıbbi özellikler açısından zengin sheseka. Alkol seçerseniz, votkadan daha az dökmelisiniz. Yüzünüze herhangi bir krem ​​veya jel sürdüğünüzde bu ürünle yüzünüzü silin. Toniği haftada defadan fazla kullanmayın. eğer sahibiyseniz hassas cilt, ardından alkol içeriği nedeniyle toneri daha az kullanın.

Muşmula meyvesi zararlı mı?

Doktorlar oybirliğiyle muşmulanın önemli bir sonuç taşımadığını söylüyor. Böyle bir içeriğe sahip bir meyve besinler ve özellikler vücudumuza bazı zararlar verebilir. Ancak bazı kontrendikasyonlar var:

  1. Gastrit
  2. Mide veya bağırsak ülseri
  3. Herhangi bir kolesistit şekli
  4. Pankreas hastalıkları

Bütün bu kontrendikasyonlar sadece muşmula meyvesinin olgunlaşmamış meyvesine bakın. Çünkü kendi içinde oldukça fazla asit içerir. Ve yine de, muşmuladan kompostolar, konserveler veya reçeller çok faydalı olabilir ve hatta olacaktır. Bu yüzden doğuya giderseniz, bol bol muşmula yediğinizden emin olun, ancak yalnızca olgunlaşın. Sonuçta, vücudu bir faydalı madde dağı ile doyurma şansı kaçırılmamalıdır.

Muşmuladan lezzetli ne yapabilirsiniz?

Muşmula gibi bir meyvenin bu kadar fayda sağladığı anlaşılınca ve yemesi sıkıcı gelmeye başlayınca en orijinalleri ortaya çıkmaya başladı. Farklı yollar yemek pişirmek ve bulaşıklara muşmula eklemek. Ve şu anda muşmula reçeli talep ediliyor.

Muşmula reçeli yapmanın basit bir yolu:

Reçel için sadece 3 malzemeye ihtiyacınız var:

  • Muşmula - 1 kilogram
  • Su - ml
  • Şeker gram

Bu nedenle, meyveleri üst kabuktan soyun, ikiye bölün, tohumları çıkarın. Daha sonra bir tencereye şeker ve suyu koyun, yavaş ateş Şeker tamamen eriyene kadar sürekli karıştırın. Bu şurubu kaynatın ve beş dakika daha pişirmeye devam edin. Doğranmış muşmulayı hazırlanan şuruba atın. 15 dakika yüksek ateşte pişirin, sonra tekrar düşük ısıya getirin ve sürekli karıştırmayı unutmadan yumuşayana kadar pişirin.



Reçel pişirilirken kavanozları sterilize edin. Bunun için kettle'ı kaynatın ve kettle'ın boynundan sıcak buhar çıkınca altına bir kavanoz koyun. Kavanozu yaklaşık bir dakika bu konumda tutun ve bir sonraki kavanoza geçin. Reçeli sterilize edilmiş kavanozlara dökün. Ardından kavanozları iyice ve sıkıca sıkın. Reçeliniz hazır!

muşmula- rasemoz meyveleri ile yaprak dökmeyen bir bitki. Ona dış görünüş kayısıya benzer ve tadı kayısı, elma ve çilek karışımıdır.

Bitki, elma alt türü olan Rosaceae familyasına aittir.

narin ağaç vardır yaklaşık 30 çeşit, ancak son yıllarda en ünlü ve popüler olan Germen ve Japon muşmula oldu.

ilk çiçeklerin ne olduğunu merak ediyorum yenidünya ağaçta genellikle olduğu gibi ilkbaharda değil, sonbaharda çiçek açar meyve bitkileri Meyve olgunlaşması ilkbaharda gerçekleşir. Şekil olarak, belli belirsiz bir armutu andırırlar ve çapları genellikle 10 cm'yi geçmez.

Meyve türleri

30'dan fazla muşmula türü vardır, ancak genellikle ekimde sadece ikisi yaygındır: Germen (Kafkas) ve Japonca.

Germen muşmula, Antik Babil'e kadar uzanır. Şimdi ılıman iklime sahip yerlerde - Batı Ukrayna, Kırım, güney Rusya, Batı Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yaygındır.

Meyveleri kahverengi renktedir, 3 cm çapa ulaşabilir, Ekim ayında olgunlaşır. °C'ye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir.

Japon muşmulası (lokva) Japonya ve Çin'de yetiştirilmektedir. Çiçeklerin kokusu acı bademleri andırıyor.

Meyve sulu bir hamur ile oldukça büyüktür.

Vücut için faydalı ve tıbbi özellikler

gram başına kalori içeriği bitki sadece 47 kcal'dir. Görüldüğü gibi, besleyici meyve hiç kalorili değil, bu yüzden güvenle yiyebilir ve aynı zamanda birkaç kilo almaktan korkmazsınız.

Ürünün besin değeri:

  • su - gr;
  • diyet lifi - gr;
  • proteinler - g;
  • yağlar - g;
  • karbonhidratlar - gr;
  • kül - 0,5 gr.

vitaminler, muşmula dahil: A (0, mg), B1 (0, mg), B3 (0,18 mg), B6 ​​​​(0,1 mg), B9 (0, mg), C (1 mg).

Kimyasal bileşim: potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, manganez, çinko, bakır ve selenyum.

Tarafından kimyasal bileşim muşmula bir elmaya benzer. Ayrıca şeker, meyve asitleri, fitositler, pektinler, tanenler ve aromatik maddeler içerir.

muşmula geniş tıpta ve kozmetolojide kullanılır.

Bir Japon bitkisinin kurutulmuş ve öğütülmüş tohumlarından, aşağıdakilere göre bir kahve ikamesi hazırlanır. damak zevki orijinalinden hiçbir farkı yok ama oldukça faydalı ve canlandırıcı bir içecektir. Ve hiç kafein içermediği için hamileler tarafından tüketilebilir.

  • Kanamayı durdurur (yaprak kaynatma).
  • Diüretik. Taşların çıkarılmasını teşvik eder.
  • Toksinleri ve toksinleri, zararlı kolesterolü, tuzları giderir ağır metaller, radyonüklidler.

  • biraz altında olgun meyveler bir arada tutun ve sulu olgun hamur müshil olarak kullanılır.
  • Metabolizmayı normalleştirir. Gastrointestinal hastalıkları tedavi eder.
  • Alkol tentürü bronşit ve astım, kalp ağrısı ile yardımcı olur.
  • Vücudu vitamin ve mikro elementlerle doyurur, vücudu viral enfeksiyonlara direnmeye teşvik eder, hamilelikte çok önemli olan bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Basıncı stabilize eder kalp krizlerini ve felçleri önler.
  • Kan şekerini düşürür, yani faydalı fonksiyonşeker hastaları için. Ayrıca, muşmula almak vücuttaki insülin miktarını arttırır.
  • Solunum sistemi hastalıkları durumunda balgamı giderir.
  • Onkolojik hastalıklara karşı profilaksi olarak kullanılır.
  • Muşmula özü içeren kremler cildi daha elastik ve pürüzsüz hale getirir. th, yaşlanma sürecini yavaşlatmak, yardımcı olmak Deri döküntüleri Genel olarak, bu bitkiden elde edilen herhangi bir öz, tahrişe meyilli hassas ciltler için faydalıdır. Bu nedenle, kadınlar için dut çok değerli bir üründür.
  • Muşmula yararlıdır erkekler için Kim sigara içiyor ve kilolu.

Taze toplanmış meyveler hiç lezzetli değildir ve bayat olanlar faydalı özelliklerini kaybederler, bu yüzden yemeden önce biraz dinlendirmelisiniz.

Zarar ve kontrendikasyonlar

Muşmula kullanımına kontrendikasyonlar:

  • yemek istenmeyen olgunlaşmamış meyveler.
  • ile kullanılması önerilmez. akut hastalıklar Gastrointestinal sistem, mide ülserleri, artan asitli pankreas hastalıkları (meyve ekşi olduğu için).
  • Bebeğinizi bu meyveyle beslemeye başlamadan önce, alerjik reaksiyon olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Bir meyveyi aldıktan sonra döküntü görünmezse, vücut ürüne normal tolerans gösterir ve güvenlidir. Bu öneriler emziren anneler için geçerlidir. Bir çocuğun muşmula yemesi tavsiye edilmez yaşına gelene kadar.
  • Taze muşmula tohumları zehirlidir içerdikleri için hidrosiyanik asit, ama onları öğütür ve kızartırsanız, bademlerin yerini mükemmel bir şekilde alırlar.

evde büyüyen

Bitki toprağa iddiasız. Aydınlık ve güneşli bir yere dikilen ağaç daha çok meyve verir.
Bir bitki için bahçenizde x m'lik bir alanı boşaltmanız gerektiği unutulmamalıdır.

Kuru ve hasarlı dallar çıkarılmalı ve bir taç oluşturulmalıdır. Bitkiyi periyodik olarak gübreleyin ve böcek öldürücülerle tedavi edin.

Evde Japon muşmulası yetiştirmek uygundur. Tohumla ve vejetatif olarak çoğalır. Meyvenin içinde adet tohum bulunur. Fidanlar oldukça hızlı filizlenir ve aktif olarak gelişir. Alışılmadık bir kompozisyon için bir tencereye birkaç tohum ekilebilir. Genç bitkiler evde kış bahçesinde yetiştirilebilir.

Tohumları bir kaba ekin, toprağa sığ bir şekilde gömün ve iyice sulayın. Tencere plastik sargı ile örtülmeli ve sıcak bir yere yerleştirilmelidir. Küflenmeyi önlemek için fideleri havalandırmanız ve her gün kondensi temizlemeniz gerekir. Toprak kuruduğunda, üst tabakayı bir sprey şişesinden suyla nemlendirmeye değer. İlk sürgünlerin yaklaşık bir ay içinde beklenmesi gerekir, bundan sonra filmi çıkarabilir ve örneğin bir pencere üzerine aydınlık bir yere koyabilirsiniz.

Muşmulayı, özellikle yaz aylarında, toprağın kurumasına izin vermeden iyi sulamak gerekir. Gelişmekte olan bitkinin 2 haftada bir beslenmesi gerekir.

Japon muşmulası büyümede sınırlı değilse, 1,5 m'ye kadar büyüyebilir.

Ağaç, budama ve şekillendirme için uygundur, bu nedenle bir bonsai gibi bakılabilir.

Aktif olarak büyüyen genç bitkilerin, güçlendikleri ve büyümeleri yavaşladıklarında yılda bir kez nakledilmeleri gerekir - prosedür yıl sonra tekrar edilebilir. Ama yine de dünyanın en üst tabakası her yıl değiştirilmelidir.

Ev yapımı Japon muşmula yaşından itibaren çiçek açar ve meyve verir.

Muşmula, yine de mağaza raflarında sıklıkla bulunan egzotik bir meyvedir. Muşmulanın yararları ve zararları nelerdir - faiz sor Böyle bir meyveyi hiç tatmamış olanlar için.

Muşmula: bu meyve nedir

Botanik olarak, meyve bitkisi Pembe ailesine aittir. Tarihsel olarak, Çin anavatanı olarak kabul edilir. İki tür bitki vardır - Japon ve Kafkas veya Cermen, muşmula. Aynı cinse ait olmalarına rağmen, temelde birbirlerinden farklıdırlar. V tazeçoğu zaman Japon meyve bitkisinin meyveleri kullanılır, Kafkas muşmulası şekerlemelerde bulunur.

Dıştan, sarı-turuncu meyve kayısıya çok benzer - onları karıştırmak kolaydır. Farklı isimlerle anılır - lokva veya shesek veya biwa. Her durumda, aynı meyve kastedilmektedir.

Bitki yaprak dökmeyen kategorisine aittir, bu nedenle muşmula ağacı genellikle peyzaj tasarımında kullanılır. Ancak büyük faydaları meyvenin meyvelerinde saklı olduğundan, onu mutfak ve tıbbi açıdan ele almak ilginçtir.

Meyvenin tadı bitkinin türüne bağlıdır. Japon muşmulası hakkında konuşuyorsak, o zaman daha çok ayva veya sıradan bir armut gibi görünür ve tadı tatlı veya hafif ekşidir. Ve burada alman muşmula belirgin ekşi, ekşi ve büzücü tat Sadece büyük bir egzotik sevgilisi onu taze yiyecek.

Kompozisyon ve kalori içeriği

Muşmulanın faydaları bileşiminde gizlidir - meyvenin özü insan sağlığı için en gerekli vitaminlerle doldurulur. Birkaç çilek yedikten sonra içeri girebilirsiniz. Büyük miktarlar:

  • P vitamini ve PP;
  • C vitamini;
  • A vitamini;
  • eser elementler sodyum ve potasyum.

Ayrıca bitkinin meyveleri doğal şeker, pektinler, doğal meyve asitleri içerir.

Enerji değeri çok küçüktür - lezzetli bir Japon muşmulasının g meyvesinde sadece 47 kalori vardır. Besinsel yararlı özellikler esas olarak muşmulada 10 g'dan fazla olan karbonhidratlarla temsil edilir.Küçük paylar sırasıyla 0,43 g ve 0,2 g proteinler ve yağlar tarafından işgal edilir.

Vücut için yararlı muşmula nedir

Faydalar tam olarak nasıl ortaya çıkıyor? egzotik meyve? Vitaminlerle doymuş meyveler şunlara katkıda bulunur:

  • kan basıncının normalleşmesi;
  • kan damarlarının güçlendirilmesi;
  • kalp atış hızının iyileştirilmesi;
  • vücudun kendini yenileme yeteneğini geliştirmek;
  • artan bağışıklık.

Ayrıca meyve, onkolojiye karşı profilaktik bir ajan olarak hizmet edebilir. Faydalı özellikler egzotik meyveler vücudu gençleştirir ve canlılık getirir.

Tavsiye! Meyveler piştikten sonra bile değerli mülkler- örneğin, yenidünya kompostosu faydalıdır. Ancak faydaları en üst düzeye çıkarmak için meyvenin taze olarak tüketilmesi tavsiye edilir.

erkekler ve kadınlar için

Ürün, çekiciliği ve üreme sağlığıyla ilgilenen kadın ve erkeklere fayda sağlar. Meyveleri, gençliği daha uzun süre korumanıza, cildin durumunu iyileştirmenize, erken kırışıklıkların ortaya çıkmasına karşı koruma sağlamanıza izin verir.

Kan damarları üzerindeki olumlu etkisi, adet dönemlerini kolaylaştırdığı için kadınlar için önemlidir. Ve erkekler için fayda, meyvenin gücü korumaya yardımcı olduğu ve prostatit gelişimini önlediği gerçeğinde ifade edilir.

Hamileler ve emzirme için

Sulu meyve, gebelik döneminde tüketim için mükemmeldir. Yararları çok büyük olabilir - muşmulanın meyveleri kadının vücudundaki vitamin dengesini koruyabilecektir.

Önemli! Muşmula kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışınız! Bizim için bu egzotik bir meyvedir, intolerans veya alerjiler olabilir. Bir kadının vücudu özellikle hamilelik ve emzirme döneminde savunmasızdır.

Zayıflama

Egzotik meyveler dahil etmek harika diyet diyeti Muşmulada neredeyse hiç kalori yoktur, ancak diyet lifi fazlasıyla içerir. Bu nedenle hızlı doygunluk oluşur ve bağırsak fonksiyonu iyileşir.

Çocukların karışması mümkün mü

Vitaminler ve eser elementler bir çocuğun sağlıklı gelişimi için çok önemlidir - bu nedenle çocuklara meyve verilebilir. Doğru, 3 yıl sonra ve bir doktora danıştıktan sonra bir bebeği muşmula ile beslemeye başlamak daha iyidir.

Bazen meyve alerjiye neden olabilir. Bu nedenle, ilk kez çocuğa sadece birkaç çilek vermeye değer - ve vücudun tepkisini takip edin.

Muşmulanın geleneksel tıpta kullanımı

Meyvenin faydalı özellikleri, iyileştirmekten daha fazlasını yapar. genel durum sağlık düzenli kullanım Meyveler şu şekilde kullanılır: Halk için çare hastalıkların hedefe yönelik tedavisi için. Özellikle yararlıdır Kafkas muşmula, meyveleri:

  • iyi bir müshil olarak hizmet edin - olgun bir muşmula seçerseniz;
  • ishali durdurun - mide rahatsızlığı olan hafif olgunlaşmamış meyveler yerseniz;
  • kandaki insülini hızla artırır ve şeker seviyelerini düşürür;
  • balgamı incelttikleri için soğuk algınlığı durumunda öksürmeye yardımcı olur;
  • etkili bir idrar söktürücü olarak hizmet eder;
  • hizalamak tansiyon keskin damlalarıyla.

Meyve bir temizlik maddesi olarak etkilidir - diyete eklenmesi kolesterolü, toksinleri ve hatta ağır metalleri vücuttan uzaklaştırır. Muşmula tentürü karın krampları için iyi bir ağrı kesici olabilir.

Kozmetolojide kullanım

Egzotik bir meyvenin meyveleri birçok büzücü bileşen, antioksidanlar ve A vitamini içerdiğinden, muşmula kozmetik maske ve kremlerin oluşturulmasında aktif olarak kullanılmaktadır. Özü, kırışıklıkları yumuşatmayı ve sivilceleri gidermeyi amaçlayan birçok üründe bulunabilir.

Ayrıca Japon ve Kafkas muşmulalarından evde bakım ürünleri de oluşturabilirsiniz. Örneğin:

  • rendelenmiş hamur kullanın olgun meyveler, nazik bir fırçalama için dikkatlice ezilmiş tohumlar ve bal;
  • birkaç meyvenin hamurundan elde edilen püreyi şeftali ile karıştırın ve zeytin yağı- ve besleyici bir nemlendirici maske yapın.

Yüzünüze haftada en az kez muşmulalı maskeler uygularsanız, cilt kısa sürede çok daha yumuşak ve elastik hale gelir ve ince kırışıklıklar iz bırakmadan düzelir.

Muşmula yaprakları: iyileştirici özellikler

Tedavi ve cilt bakımı için sadece olgun meyvenin özü kullanılmaz. Büyük fayda Japon ve Kafkas - her iki çeşit bitkinin yapraklarında bulunur. Yapraklar ayrıca birçok değerli madde içerir - antioksidanlar, tanenler, emiciler.

  • Bitkinin yapraklarının kaynatılması ishalden tasarruf sağlar. Bir avuç yaprak kaynar suyla dökülür, 4 saat ısrar edilir, daha sonra süzülür ve içilir - yemeklerden yarım saat önce birkaç yudum.
  • Böyle bir infüzyonu sağlıklı bir bağırsakla alabilirsiniz - sadece önleme için. Araç, kolesterolü düşürmeye ve toksinleri gidermeye yardımcı olacaktır.
  • Egzotik bir bitkinin yapraklarının tentürü hafif bir analjezik ve antienflamatuar etkiye sahiptir. Eklem rahatsızlıkları için büyük fayda sağlayacaktır.
  • Muşmula yapraklarına dayalı bir kaynatma soğuk algınlığı için iyidir. Araç virüsler ve enfeksiyonlarla savaşır, ateşi düşürmeye yardımcı olur.
  • Sabahları meyve bitkisinin yapraklarından bir kaynatma ile yüzünüzü yıkayabilirsiniz. Bileşimindeki tanenler cildin dokusunu eşitler, biraz daha hafifler, gözenekleri temizler ve daraltır.

Önemli! Tıbbi amaçlar için sadece olgun yapraklar kullanılabilir - bitkinin genç yaprakları toksik maddeler içerir.

Muşmula kemiği: faydalı özellikler

Egzotik meyve kemiği - hem Japon hem de Germen - faydaları da vardır. Diyetteki normal kahvenin yerini etkili bir şekilde alabilir. Düzgün kurutursanız, iyice öğütün ve sonra kızartın, ardından ince polen kaynar suda demlenebilir.

Kemik ile rekabet edebilir kahve içmek hem tat olarak - çok benzerler - hem de özelliklerde. Tentür vücudu aynı şekilde canlandıracaktır.

Önemli! Bitkinin tohumları sadece işlenmiş halde yenebilir - kurutulduktan ve kızartıldıktan sonra. Taze tohumlar zehirlidir.

muşmula pişirme

Bir meyveyi yemek pişirmede kullanmanın en basit yolu tüketmektir. taze meyveler Japon muşmula olarak hafif tatlı Ancak egzotik bir bitkinin meyveleri başka bir şekilde kullanılabilir. Örneğin, demlemek için kullanılırlar. lezzetli kompostolar ve taze meyvenin tüm faydalarını koruyan meyve suları yapın.

Muşmula reçeli yapabilirsiniz - ağırlıkça meyveler şekerden tam olarak 2 kat daha fazla olmalıdır. Tatmak için ekleyebilirsiniz ek bileşenler- örneğin limon, tarçın veya karanfil.

Özellikle sık mutfak işleme Kafkas muşmulası ortaya çıktı. Bunun nedeni, taze ekşi meyvelerin tadı Japon muşmulasının meyveleri kadar hoş olmamasıdır.

  • Muşmula, çeşitli tatlılarda yaygın bir bileşendir.
  • Bitkinin meyveleri keklerde, hamur işlerinde ve turtalarda bulunur.
  • Onları biraz tatlandırmak istiyorsanız, salatalara genellikle kesilmiş meyveler eklenir.
  • çok sıradışı ol et yemekleri bu meyvenin parçaları ile birleştirilir.

muşmula meyvesi nasıl yenir

Egzotik meyvelerle ilk kez karşılaşıldığında, birçok insan merak ediyor - alışılmadık bir meyve nasıl yenir?

  • Kullanmadan önce meyveyi ikiye kesmek ve kemiği çekirdekten çıkarmak gelenekseldir.
  • Meyve olgunlaşmamışsa veya soyulmuş bir çeşit ise yüksek yoğunluklu, daha sonra meyvenin izlenimini bozmamak için bıçakla kesilir.
  • Kabuğun olgun meyvelerle çıkarılması da önerilir, ancak oldukça yumuşaksa, bu bir ön koşul değildir.

Zarar ve kontrendikasyonlar

Çoğu insan için meyve sadece faydalıdır. Ama aynı zamanda kontrendikasyonları var.

  • Orada egzotik meyveler kronik mide problemleri için önerilmez - ülserler, gastrit, pankreas hastalıkları. Diğer birçok meyve gibi, muşmula da oldukça asidiktir ve alevlenmelere neden olabilir.
  • Meyveyi yemeden önce alerjiye neden olmadığından emin olmanız gerekir. Bunu kontrol et standart bir şekilde- kelimenin tam anlamıyla çilek deneyin ve vücudun tepkisini gözlemleyerek birkaç saat bekleyin.

Dikkat! Çok fazla meyve yerseniz, kontrendikasyon olmasa bile meyve zararlı olacaktır. Bir yetişkin için ortalama günlük ödenek sadece adettir.

Çözüm

Muşmulanın yararları ve zararları - bir soru doğru kullanım bu meyve. Meyvelere alerjisi yoksa ve midede artan hassasiyet yoksa, meyveyi olumsuz sonuçlardan korkmadan herhangi bir biçimde kullanabilirsiniz.

Bu makale yardımcı oldu mu?

Muşmula, Rosaceae familyasına ait subtropikal bir bitkidir. En yaygın olanı iki türdür:

  • Kafkas muşmula (Almanca).
  • Yenidünya.

Bu makale, fotoğrafı aşağıda sunulan muşmulaya odaklanacaktır.

Kafkas ve Japon muşmulası birbirinden önemli ölçüde farklıdır. Altı metre yüksekliğe ulaşır, ancak evde yetiştirilirse sadece iki metreye kadar büyüyebilir. O tatlı ve lezzetli meyveler, Içeren çok sayıda vitaminler ve besinler.

Kafkas muşmula, iyi gelişmiş bir gövdeye sahip bir ağaçtır. 20 santimetre çapında kışın yaprak dökümü. Çalı şeklinde olabilir.

Mayıs sonunda çiçek açmaya başlar. Bu bitkinin meyveleri sonbaharda olgunlaşır, kırmızı-kahverengi renktedir ve dondan sonra yenilebilir hale gelir. Hamurun tadı tatlı ve ekşidir. Meyvenin şekli genellikle küresel veya ovaldir. Bir meyvenin birkaç tohumu vardır. Bütün kış dallarda kalırlar.

Kafkas muşmula kışa dayanıklı bir bitkidir, büyüyebilir ılıman enlemlerde bile İlk dona kadar süren uzun bir büyüme mevsimi var, bu nedenle soğukta genç sürgünler önemli ölçüde acı çekiyor. Kafkas muşmulasının bir fotoğrafı aşağıda gösterilmiştir.

Japon muşmulası özellikleri

Japon muşmula, yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Yüksekliği metredir. Yapraklar yeterince büyük, ulaşıyor 25 cm uzunluğunda ve 8 cm genişliğinde Dikdörtgen-oval şeklindedirler. Yaprakların üst kısmı parlak ve koyu yeşil, alt kısmı ise yeşilimsi gri ve kadifemsi renktedir.

Başlıca özelliği, çiçeklenme ve meyve verme döneminin herkesten tamamen farklı tarihlere denk gelmesidir. bahçe bitkileri Çiçeklenme dönemi eylül ayından mart ayına kadar sürer ve meyveler mayıs sonunda - haziran başında olgunlaşır.

Sürgünler ve çiçek salkımları kaplıdır tüylenme Çiçeklerinin çeşitli tonları vardır, bunlar çok kokulu, bademleri andırır.

Meyveleri armut biçimli, küresel, basık ve ovaldir. Onların tadı hoş tatlıdır.

Japon muşmulası termofilik bir bitkidir. 'in altındaki sıcaklıklarda ölür, bu nedenle güney bölgelerinde yetiştirilir. Japon muşmulasının bir fotoğrafı aşağıda gösterilmiştir.

Muşmula Kafkas ve Japonların ortak özellikleri vardır:

  • gölgeye dayanıklı;
  • Kuraklığa dayanıklı;
  • toprağa iddiasız;
  • Kendi kendine doğurgan.

Muşmulanın meyve tadı ve faydalı özellikleri

Her iki türün de meyveleri taze yiyecekler için kullanılır. Japon muşmulasının meyvelerinin tadı çok şaşırtıcı ve elma, çilek ve kayısıya benzer eşzamanlı. Alman muşmulası ekşi meyvelere sahiptir, ancak ilk donun başlamasıyla birlikte bir elmaya benzer çok hoş bir tatlımsı-ekşi tat alırlar.

Her iki türün meyveleri de konserve, jöle, reçel, marmelat ve diğer tatlıları yapmak için kullanılır ve ayrıca içeceklere katkı maddesi olarak kullanılır. Japon muşmulası, alkol içeriğinin yüzde dörde ulaştığı fermente edilmiş bir meyve suyuna sahiptir. Eğer onu sollarsan, votka alırsın. Kafkas muşmulasının meyveleri dekapaj için kullanılır, sirke yaparlar.

Bu iki çeşidin meyvelerinin kimyasal bileşimi ve özellikleri farklıdır, ancak çok fazla değildir. İçerdikleri:

  • Sakaroz;
  • fruktoz;
  • glikoz;
  • Malik asit;
  • C vitamini.

Genç olgunlaşmamış meyveler büyük miktarda tanen içerir. içinde uygulanırlar kocakarı ilacı ishal için bir çare olarak. Her iki türün de kabuğu ve yaprakları benzer tıbbi özellik, ancak olgun meyveler, aksine, hafif bir müshil olarak kullanılır. Yaprakların tentürü soğuk algınlığı ile gargara yapmak için kullanılır. Yaprakların kaynatılması kanı durdurabilir.

Yenidünya süs bitkisi olarak kullanılır ve genellikle odalarda yetiştirilir.

üreme

Üreme farklı şekillerde gerçekleşir.

tohum yöntemi

Tohumlar ekimden önce bir gün ıslatılır. Burası güney bölgesi ise tohumlar doğrudan toprağa ekilir ve ılıman iklime sahip bölgelerde fide yöntemi kullanılır.

Tohumları toprağa ekmek Ekim sonunda- Kasım başı. Fide yöntemi kullanılıyorsa, tohumların humus, turba, çim toprağı, kum ve yaprak döken toprak ile karıştırılmış zeminde yaklaşık +10 derece sıcaklıkta iyi aydınlatılmış bir odada çimlenmesi gerekir. eşit oranlar Tohumlar ancak bir yıl sonra çimlenmeye başlar.

bitkisel yol

Kafkas muşmula katmanlanarak çoğalır. Sonbahar bunun için uygun bir dönemdir. Üreme, standart bir şekilde, katmanlama için dallar büküldüğünde ve yere yapıştırıldığında, kabukta bir kesi yapıldığında gerçekleşir.

Bitkinin iyi kök salması için toprak nemlendirilir. Katmanlar 2 yıl içinde kök salmalıdır., bu süre zarfında iyi gelişmiş bir kök sistem ve birkaç sürgün. Bunları sadece yapraklar düştükten sonra ayırın ve nakledin.

Japon muşmula kesimler tarafından yayılır. İki gelişmiş düğüm ile geçen yılki büyümenin bir dalından bir sap alınır. Yapraklar yarıya kesilir, bu da kesilen yeri odun külü ile tozlayarak nemin buharlaşmasını azaltmaya yardımcı olur. Bu, çürüme oluşumunu önlemeye yardımcı olur ve patojenlerin nüfuz etmesine karşı korur.

Kesimleri bir tencerede köklendirirken, tabanına kalın bir drenaj tabakası serpin. Sap ekilir cm derinliğe kadar kesinlikle dikey. Bundan sonra, bol miktarda nemlendirilir.

Her iki türün de bahçe çeşitleri ayva, alıç ve armut üzerine aşılanarak çoğaltılır.

Dikim ve ayrılma

Muşmula yetiştirmek zor değil en önemlisi uygun bakım, ancak o zaman iyi bir hasat alabilirsiniz. Tüm yabani otları önceden yok etmenin gerekli olduğu bir alana ilkbahar veya sonbaharda ekerler. Toprak, kemik unu ve mineral gübrelerle beslenir. Yere bir kazık çakılır ve ardından ona bir ağaç bağlanır.

Köklerin serbestçe gireceği büyüklükte bir delik açılır. Toprak ezilir ve bir gübre veya kompost tabakası ile malçlanır. Böyle bir örtü altında toprak nemli ve serin kalır. muşmula ihtiyaçları bol su, ancak yalnızca durgun su ile. Dikimden sonraki ilk iki yıl boyunca iskelet dallarının iletkenleri yarıya indirilmelidir. Önümüzdeki iki yıl içinde, uzunluğun sadece dörtte biri kesilir. Yetişkin bir ağacın budanması gerekmez.

Muşmula, alıç, ayva ve armutumuzun bir Japon akrabasıdır. Erik veya şeftali gibi görünüyor. Armut ve ayva arası bir tadı var. 3 veya 4 tohumlu aynı sulu, gevrek ete sahiptir. Yanlışlıkla yerseniz, üzerine olgun hamur bile serpebilirsiniz.

Muşmula, Çin'den Avrupa'ya gelen bir meyvedir. Ancak Avrupa'dan önce Japonya'yı ziyaret etmeyi başardı. Bu nedenle, yenidünyanın tam biyolojik adı Japoncadır. Kafkasya'da ona basitçe "çarpma" diyorlar.

Meyve rengi parlak turuncudur. Olgun meyveler kolayca soyulur. Muşmula çok etli, sulu, tatlı ve ekşidir, ancak kalorisi düşük, lif ve potasyum oranı yüksektir. Meyve İtalya'da çok popüler. Orada muşmula çiğ yenir ve reçel, marmelat da pişirilir, çeşitli baharatlara eklenir. mutfak ürünleri Yoğurt, tadıyla İtalyanlar arasında oldukça popülerdir.

Sıcak olduğunda bile, meyvenin içindeki muşmula suyu hoş bir şekilde serin kalır. Sıcak günlerde serinlerler. Ve plajın önünde meyve yerseniz eşit bir bronzluk elde edersiniz.

Meyveler her zaman çok popüler olmuştur, ancak geçmişte esas olarak tıbbi amaçlar için yenilmişlerdir. Muşmula faydalı özellikler açısından çok zengin ve çeşitlidir. Meyve, tüm vücudu iyileştirmek için, ancak özellikle gastrointestinal sistemin tedavisi için kullanıldı.

Uzun zaman önce, vücudu formda tutmak için muşmula yemeye başladılar. Bu meyveyi erkekler esirgemedi, herkes biliyor olumlu etki erkek gücü üzerine.

Ağaçlar mükemmel bal bitkileridir. Çiçekler acı bademleri andıran bir kokuya sahiptir.

Muşmula faydalı özellikleri: kimyasal bileşim

Bu egzotik meyve, kimyasal olarak. kompozisyon normal elmaya benzer. Çoğu elma ve limon asidi- %70'e kadar. Ayrıca şeker, C vitamini, aromatik maddeler, fitokitler vb.

Muşmulanın yüksek beta - karoten içeriğindeki benzersizliği. Bir molekül beta-karoten parçalandığında, iki molekül A vitaminine dönüşür. Ve bu bizim iyi görme yeteneğimizdir. Rodopsin oluşumu için A vitamini gereklidir, aslında onun sayesinde görebiliyoruz. A vitamini özellikle alacakaranlık (gece) görüşü için önemlidir. Muşmuladaki A vitamini içeriği çok büyük - gramda mg Örneğin, havuç gramda mg içerir.

Muşmula lif içerir. Yiyeceklerin sindirimini iyileştirir. Yiyeceklerin uygun şekilde asimilasyonunu teşvik eder. Midede şişkinlik yaparak açlığı azaltır.

Muşmulanın meyveleri, B grubunun hemen hemen tüm vitaminlerini içerir. Bunlar, vücudun kendisi tarafından sentezlenmeyen suda çözünür vitaminlerdir. Onların günlük oran dışarıdan alınması gerekir. Genel olarak, hepsi hücresel metabolizmada yer alır. Medlar, tiamin, piridoksin, riboflavin, nikotinik ve folik asitler içerir. Ve bu, eritrositlerin doğru büyümesi ve gelişmesidir, normal işgergin sistem, iyi metabolizma veya daha doğrusu protein ve yağların sentezi.

Muşmula yüksek bir potasyum içeriğine sahiptir. Ve bu, kalp de dahil olmak üzere kasların kasılması ve ayrıca sinir uyarılarının iletilmesidir. Asit-baz dengesini düzenler.

İshali ortadan kaldırmak için yeşil muşmula meyveleri uygundur. Olgunlaşmamış bir ürün örgü tadındadır, ancak aynı zamanda dışkıyı iyi tutar.

Uzun süreli kabızlık, kolit, şişme, gaz oluşumu için, aksine olgun muşmula uygundur. Ek olarak, karaciğer fonksiyonunu iyileştirir, zararlı kolesterolün ortadan kaldırılmasını destekler.

Muşmula parlak bir bakteri yok edici, iltihap önleyici, idrar söktürücü ve ateş düşürücü özelliklere sahiptir. Olgun meyveler, kardiyovasküler ve üriner sistem hastalıkları olan kişiler için çok faydalıdır. Muşmula kalp fonksiyonunu iyileştirir, kan basıncını düşürür, kan damarlarını temizler. Ayrıca tuzları, kumları veya böbrek taşlarını çıkarmaya yardımcı olur.

Muşmula yaprakları çok değerlidir. Doğal bir adsorban içerirler - amigdolin. Bu madde vücudu temizler. zararlı maddeler: toksinler, ağır metaller, cüruflar. Muşmulanın parçası olan pektinler radyonüklidleri uzaklaştırır. Kuru ağaç kabuğu kaynatma, ağız boşluğunu tedavi etmek için mükemmel bir antibakteriyel maddedir. Gösterilen akıntı, kanama, paradentoz ve boğaz ağrısı için bir kaynatmadır.

Herhangi bir dut veya meyve gibi, muşmula diyet ürünü beslenme. gram 44 kcal içerir, ancak aynı zamanda lif sayesinde, uzun zaman açlık hissi gelmez.

İçeriğindeki C vitamini sayesinde muşmula bağışıklığın artmasına yardımcı olur. Sonbaharda gösterilen meyve - kış dönemi savaşmak soğuk algınlığı. olgun hamur ciğerlerdeki balgamı giderir, devam eden öksürüğü yatıştırır, nefes darlığını azaltır. Meyve bronşiyal astım için yararlıdır.

Soğuk algınlığı tedavisi için, alkollü bir muşmula infüzyonu en etkilidir.

Yemek pişirmek için ihtiyacınız olacak:

  • olgun meyve
  • gram votka

Tohumları meyveden çıkarın ve kamalara kesin. Kemikleri kırın ve posası ile birlikte bir cam kavanoza koyun. İçeriği votka ile dökün ve 3 gün boyunca karanlık bir yerde ısrar edin. ile buzdolabında saklayın kapalı kapak 1 yemek kaşığı iç. ben. günde 2 kez.

Bronşit, astım, öksürük vb. için özellikle yararlıdır. Dahili alımı sürtünme ile birleştirin.

Muşmula güçlü bir doğal antioksidandır. Hepsi A, C vitaminleri ve içerdiği flavonoidler sayesinde. Vücudun aşırı oksidasyonu büyük bir problemdir. Asidik bir ortam, terletici mikroorganizmaların gelişimi için bir cennet olan çeşitli iltihaplanma odaklarının gelişiminin temelidir.

Yukarıdakilerin tümüne ek olarak, muşmula mineraller açısından zengindir: kalsiyum, potasyum, çinko, selenyum, fosfor, magnezyum, bakır.

Günlük kullanım sulu meyve bizi ciddi bir hastalıktan korur - şeker hastalığı Çünkü pankreası insülin üretmesi için uyarır.

Muşmulanın özü, gençliğini ve elastikiyetini korumak için yüz derisi için çok faydalıdır. A vitamininin güzellik vitamini olarak adlandırılması boşuna değil. Ve muşmula, içeriği için rekor sahibidir.

Taze posa - doğal krem yüz için. Muşmuladan gelen yulaf ezmesi yüzü nemlendirir, kuruluğu giderir, besler, şişliği giderir, oksijen geçişini iyileştirir ve hücreleri gençleştirir.

  • Midenin artan asitliği.
  • Mide ülseri.
  • Alerjik reaksiyon mümkündür.

Muşmula özellikleri: faydalı yapraklar ve havlama

Yaprak çayı Japonya ve Çin'de çok popülerdir. Bunun nedeni, bu çayın iyi bir antiviral ajan olmasıdır. İyi öksürür ve öksürüğü iyileştirir, anjinaya yardımcı olur.

Muşmulanın yapraklarından çay, armutları soymak kadar kolay hazırlanır. Her zamanki gibi kaynar su ile dökülürler, bir süre demlenmelerine izin verilir. İstenirse bal ekleyin.

Bu nedenle, muşmula ağacının yakınında olacak kadar şanslıysanız, kış için yapraklarını toplamak ve kurutmak için çok tembel olmayın. Bu harika bir soğuk algınlığı ilacıdır.

Muşmula yaprakları, örneğin zencefil kökü, meyan kökü, nane, fesleğen, ahududu yaprağı vb. gibi diğer malzemelerle karıştırılarak demlenebilir.

Gerçek şu ki, yapraklarda muşmula içeren fitokitler, antikor üretimine katkıda bulunur. Bu nedenle vücut kendini iyileştirir.

Ayrıca yapraklarından elde edilen çay, kanı şeker ve kolesterolden arındırır. Bileşimini iyileştirir ve yapıyı sıvılaştırır. Muşmula yaprakları minerallerin korunmasına katkıda bulunur. Bu yaz aylarında çok önemlidir. "Yumuşak" tohumlar veya mineral eksikliği ile, ihtiyacınız olan şey muşmula yapraklarından elde edilen çaydır. Ayrıca eklemlerdeki iltihabı giderir.

Muşmula kabuğu alacak kadar şanslıysanız, tembel olmayın ve bir kaynatma yapın. o mükemmel çare ağız boşluğu bakımı için.

Muşmula kompostosu: yemek tarifi

  • 4 olgun meyve.
  • 1 litre. Su.
  • 1/3 limon.
  • gr şeker.
  • nane.

Suyu kaynatın. gr ekleyin. Sahra. Bu arada muşmulayı ortadan ikiye böldük. Kemikleri çıkarmıyoruz. Meyveleri kaynama noktasına ekleyin tatlı su Kaynattıktan sonra limon suyunu sıkın. dakika kaynatıp kapatıyoruz. Bundan sonra muşmulanın meyvelerini hazırlanmış bir kavanoza aktarır ve şurupla doldururuz. Üzerine saplı nane yaprağı koyun. Kabı bir kapakla kapatıyoruz.

Soğuduktan sonra içebilirsiniz. Ve steril bir kavanoz kullanırsanız, kış için bir boşluk yapabilirsiniz. Daha sonra nane, sterilizasyon için birkaç dakika kaynayan kompostoya atılır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası