tırnak kesmek abdesti bozarmi / Abdestli iken tırnak kesmek abdesti bozar mı - Takvim

Tırnak Kesmek Abdesti Bozarmi

tırnak kesmek abdesti bozarmi

Tırnak Kesmek Abdesti Bozar Mı? Tırnak Kesilince Abdest Bozulur Mu?

Temizlik, İslam dini için önemli bir kavramdır ve bu yüzden Müslümanlar tırnak kesmek abdesti bozar mı diye sorabilir. Hem sağlık hem de dini açıdan uzun tırnaklı olmak iyi değildir. Tırnak araları kir tuttuğu için abdestin kabul olmasına bile engel teşkil edebilir. Bu nedenle, birçok kişi tarafından tırnak kesmek abdest bozar mı sorusuna cevap aranır. Abdestli iken tırnak kesmek mekruh mu sorusu, en çok merak edilen hususlardan biridir. Peki abdestli bir halde tırnak kesilebilir mi?

Tırnak Kesmek Abdesti Bozar mı?

Tırnaklarınızı keserek ve temizleyerek bakım yapmak, sağlıklı ve temiz olmak için tüm Müslümanların uyması gereken bir uygulamadır. Düzenli olarak tırnak kesmek, aralarına kir nüfuz etmesini önler. İslam, saflık ve temizlik dinidir. Bu yüzden temizliği, ibadetin geçerliliği için zorunlu şartlardan biri kılmıştır. Fakat, İslam aynı zamanda kolaylık dinidir ve Müslümanların hayatlarını zora sokmaya karşıdır. İstincadan (mahrem yıkamadan) sonra elleri ve parmakları temizlemek şarttır. Uzun tırnaklar ise bu bakımdan sakıncalıdır. Çünkü, temizlenmeleri biraz daha zordur. Bu açıdan bakıldığında, abdest konusunda tereddüt yaşamamak için kesinlikle kısa tutulmalıdır. Diyanet İşleri tarafından yapılan açıklamaya göre ise abdestli iken tırnak kesmenin hiçbir sakıncası yoktur ve abdesti kaçıran unsurlardan biri değildir.

Gusül Abdestinden Önce Tırnak Kesilir mi?

Abdest, ibadet etmek için yapılması zorunlu olan temizliğe verilen addır. Bir kimsenin gusül abdesti yoksa, abdest alması da imkansızdır. Bazı durumlar ise boy abdesti için engel teşkil eder. Cünüp iken aşağıdakileri yapmak dinen yasaktır. Bunlar:

Saç kestirmek

Tıraş olmak

Tırnak kesmek

Koltuk altı ve etek tıraşı yapmak

Kan aldırmak

Yukarıdaki tüm işlemler ile birlikte vücuttan bir parça ayrılmış olur. Bu durum, gusül için son derece sakıncalı ve mekruhtur. Bunlar, boy abdesti aldıktan ve cünüplükten kurtulduktan sonra yapılmalıdır.

Tırnak kesmek abdesti bozar mı?

Saç veya sakal tıraşı olmak ve tırnak kesmek abdesti bozmaz.

Abdesti bozan şeyler;

1. Ön ve arka mahalden çıkan her şey -ister az olsun, ister çok- abdesti bozar. Bu şeyler idrar, kazurat, meni, mezi, taş, vs. gibi maddelerdir.

2. Arka taraftan gaz çıkması (yellenme).

3. Çocuk düşürme hâli.

4. Ön ve arka yolların dışında, bedenin herhangi bir yerinden kan, irin, sarı su gibi akıntıların gelmesi Bu gibi akıntıların abdesti bozması için, çıktığı noktada durmayıp etrafa yayılması lâzımdır. Bu bakımdan sıkıp çıkarılması ile kendiliğinden çıkması arasında abdest bozma açısından fark yoktur. Nasıl çıkarsa çıksın, çıkış noktasını aştıktan sonra abdesti bozarlar.

Hacamat yoluyla kan aldırmak, sülük tutmak da, abdesti bozar. Kan, irin ve sarı sudan başka olan akıntılara gelince, bunlar ancak bir dert ve hastalık sebebiyle akıyorlarsa, abdesti bozarlar. Meselâ, bir göz hastalığından dolayı gözleri sulanan kimselerin abdesti bozulur.

Bir hastalığa bağlı olmayarak gelen akıntılar ise, abdesti bozmazlar. Meselâ, ağlama ve çok gülmekten dolayı akan gözyaşı veya havanın soğukluğu sebebiyle burundan gelen akıntı abdesti bozmaz.

Vücuttaki kabarcıklardan çıkan safi su, sahih olan görüşe göre, kan gibidir, abdesti bozar. Diğer bir görüşe göre ise, abdesti bozmaz. Bu ikinci görüşte, uyuz olanlar ve çiçek çıkaranlar için kolaylık vardır. Zaruret hâlinde bu görüş ile amel edilmesinde bir beis olmadığı, İmam-ı Hulvanî'den nakledilmiştir.

Mayasıl ve eksama yaşlığı ve parmak araları pişintisi ise, abdesti bozmaz. *Şâfiîlere göre, önden ve arkadan başka herhangi bir uzuvdan gelen kan, irin, sarı su gibi akıntılar abdesti bozmazlar.

5. Ağız dolusu kusmak. Kusmuk; yemek, su veya safra gibi bir madde olabilir. Kusuntunun, azar azar geleni dahi bir araya toplanınca ağız dolusu miktarına ulaşıyorsa, abdesti bozar.

6. Ağızdan, tükrüğe eşit veya ona galib gelecek miktarda kan gelmek. Galibiyet veya eşitlik, renkten belli olur: Renk sarı ise, tükrük fazladır. Kırmızılık eşitliği gösterir. Kızıllık ise, kanın galib olduğunu Tükrük kandan fazla ise, abdest bozulmaz. Ayva, elma, v.s. gibi şeyleri ısırmakla, onlarda kan eseri görülse bile abdest bozulmaz.

7. İnsanın kendine hâkimiyetini kaybettiren uyku abdesti bozar. Bu uyku ister yan üstü yatarak, ister sırtüstü yatarak, ister yüzü koyun yatarak, ister oturup dirseğine dayanarak olsun hüküm aynıdır. Yanında konuşulanları duyacak derecedeki hafif uyuklamalar ise abdesti bozmaz. Bir şey'e dayanarak uyuyan kimsenin, dayanmakta olduğu şey çekildiği takdirde düşecek derecede uykuya dalmışlığı varsa, abdest bozulur.

8. Az veya çok süreli baygınlık.

9. Namazda gülmek. Tebessümle gülmek ayrıdır. Gülmek seslidir, işitilir. Bu yüzden namazda gülmek abdesti bozar. Abdest bozulunca namaz da bozulmuş olur. Tebessüm sessiz olduğu için, namazı da abdesti de bozmaz. Yalnız kendi duyup işiteceği kadar hafif gülmek ise, namazı bozar, fakat abdesti bozmaz. * Şâfiîlere göre, namaz içindeki kahkaha ile gülmekle bile abdest bozulmaz.

Kadınla erkeğin birbiriyle fâhiş mübâşeretleri de abdesti bozar. Fâhiş mübaşeret, erkekle kadının arada hiçbir örtü olmaksızın veya çok ince bir bez olduğu hâlde mahrem yerlerini birbirine dokundurmaları, temas ettirmeleridir. Bu temas sebebiyle tahrik olup kendilerinden yaşlık (mezi) gelip gelmemesi müsavidir. Abdest her hâlükârda bozulur. İmam-ı Muhammed'e göre, fâhiş mübaşeretin abdesti bozması, ancak taraflardan yaşlık (mezi) gelmesi hâlindedir. Yaşlık belirmezse, abdest bozulmaz.

Erkeğin idrar akıntısını kesmek için idrar yoluna soktuğu pamuğun sonradan dışarı çıkması veya çıkarılması hâlinde, abdest bozulur. Pamuğun üzerinde yaşlık bulunup bulunmaması hükmü değiştirmez. Eğer pamuk, idrar yoluna tamamen konulmayıp, kısmen konulmuşsa, içte kalan kısım ıslanmış olsa bile, dışta kalan kısma idrar sızmadıktan sonra abdest bozulmaz. Ancak pamuk çekip çıkarılır veya kendiliğinden düşerse, üzerinde az bir yaşlık bile olması, abdesti bozar.

Kadının tenâsül uzvu içine veya dışına konulan bezin veya pamuğun, ıslanmış olarak dışarı çıkması veya çıkarılması da abdesti bozar. Uzvun dışına konulan pamuğun iç tarafı ıslanmış olunca abdest bozulmuş olur. Pamuğun dışına ıslaklık sızıp sızmaması mühim değildir. Uzvun içine konulan pamuğun iç kısmının ıslanması abdesti bozmaya yetmez. Islaklığın pamuğun dışına da sirayet etmesi şarttır.

Teyemmüm etmiş kimsenin suyu görmesi, teyemmümle alınan abdesti bozar.

Özür sâhipleri için namaz vaktinin çıkması ile abdestleri bozulur.

Esrar veya içki içerek sarhoş olmak da abdesti bozar. Bu gibi müskiratı kullanmak kesin şekilde haram olmakla birlikte, insanı sarhoş etmeyen miktarı abdesti bozmaz.

Son dakika: Tırnak Kesmek Abdesti Bozar Mı? Tırnak Kesilince Abdest Bozulur Mu?

Tırnak Kesmek Abdesti Bozar mı?

Namaz kılanlar abdestlerinin neyden dolayı bozulacağını merak ederek araştırma yapabiliyor. Tırnak kesme işlemleri sonrasında abdestin bozulup bozulmadığı araştırılan bir bilgidir. Abdestli olan kişiler tırnaklarını kestiğinde abdestinin bozulduğunu düşünebiliyor. Abdestin bozulması için bazı durumların yaşanması gerekiyor. Tırnak kesmek de, abdesti bozan bir durum değildir. Tırnak kesen bireylerin abdesti bulunuyorsa, abdestleri bozulmuyor.

Abdestin bozulması için bazı durumların oluşması gerekiyor. Tırnak kesmek, vücuda bir şey girmediği veya çıkmadığı için abdesti bozmuyor. Diyanet İşleri'ne göre tırnak kesen bireylerin abdesti bozulmuyor. Namaz kılanlar namazlarını kılmaya başlamadan önce abdestini alır. Abdest alma işlemleri sonrasında tırnaklarını da kesebilir. Abdestli olarak kesilen tırnaklar, abdestin bozan durumlardan biri değildir.



Tırnak Kesilince Abdest Bozulur mu?

Abdestli olarak tırnaklarını kesenler, abdestinin bozulduğunu düşünebiliyor. Abdestinin bozulup bozulmadığını bilmediğinden, yeniden abdest alabiliyor. Tırnak kesilince abdest bozulmuyor. Abdestli durumdayken tırnak kesilmesi, abdestin bozulmasına neden olan bir durum değildir. Bireyler tırnaklarını kesse de, abdesti geçerli olur. Tırnak keserken herhangi bir kanama yaşanması abdesti bozan bir durumdur.

Diyanet İşleri, tırnak kesme durumunun abdesti bozmadığını belirtmiştir. Bireyler abdestliyken abdesti bozulmadan tırnaklarını gün içerisinde kesebilir. Tırnak kesilme durumları, abdesti etkileyen bir durum değildir. Abdestliyken de tırnaklar uygun olarak kesilebilir. Tırnak kesmenin abdest üzerinde bir etkisi yoktur. Yellenme, tuvalete çıkma veya kanama yaşanması gibi durumlarda abdest bozulur. Duşa giren bireyler tırnaklarını abdestli olsa dahi kesebilir, herhangi bir sakıncası yoktur.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir