alüvyon zemin nedir / Deprem, alüvyon tabanlı zemini seviyor - Yaşam Haberleri

Alüvyon Zemin Nedir

alüvyon zemin nedir

Al&#;vyon Nedir, Nerede G&#;r&#;l&#;r? Coğrafyada Al&#;vyon Toprak Ve Zemin Nedir?

Haberin Devamı

Alüvyon kelimesine sıklıkla gerek günlük yaşantımızda gerekse coğrafya bilimlerinde rastlamış olabiliriz. Evrenin oluşumunu incelerken veya eğitim hayatımızda önemli bir yeri olan coğrafya derslerinde mutlaka alüvyon toprak veya zemin anlatımlarını öğrenmişizdir.

Alüvyon Nedir?

Suyun akış hızının azalması sonucunda akarsular tarafından taşınan kil, çakıl, kum, taş gibi maddelerin yani kütle parçalarının elverişli olan yerlerde birikmesiyle meydana gelen tortu bölümlerine alüvyon denmektedir.

Alüvyon tortu maddeleri alüvyon ovalara dönüşebilirler. Genellikle geniş vadilerin çoğunda tabanda geniş yer kaplamaktadır. Bu aşamadan sonra daha geniş yerlere yayılarak alüvyon ovalarını meydana getirmektedir.

Türkiye ülkesinden bu alüvyon ovalara örnek vermek gerekirse Küçük Menderes, Gediz, Seyhan, Büyük Menderes, Ceyhan ırmaklarının vadileri alüvyon ovalarıdır.

Haberin Devamı

Alüvyon oluşturdukları ovalar dışında alüvyon set gölü denilen küçük göller de meydana getirmektedir. Meriç ve Bafa vadisi gölleri ülkemizdeki alüvyon set göllerine örnektir. Bu madde nehir deltasında da göller oluşturabilmektedir. Bu göllere ise delta gölleri denmektedir ve alüvyon maddelerinin oluşturduğu göllerdir.

Alüvyon kendi arasında eski ve yeni olarak sınıflandırılmaktadır. Verimli arazilerde yer alan, akarsu kenarlarında bulunan, nehrin suları kabardığı zaman su altında kalmayan alüvyon çeşidi eski alüvyon olarak geçmektedir.

Henüz gelişmekte olan bazı zamanlarda su baskınlarına uğrayan alüvyon tarzına ise yeni alüvyon denmektedir. Aynı zamanda alüvyon tabanlı arazilerin deprem ile bir ilişkisi de bulunmaktadır. Depremlerde alüvyon arazi tabanı kalın ise büyük hasarlara yol açmaktadır.

Alüvyon Nerede Görülür?

Türkiye ülkesi düşünüldüğünde pek çok yerinde ve bölgesinde alüvyon toprak görülmektedir. Özellikle bu alüvyon topraklar ülkemizin iç kesimlerinde yer almaktadır.

Erzurum, Erzincan, Muş, Konya Ovaları, Niksar ve Erbaa bu toprakların geniş alan kapladıkları yerlerdir.

Buradan da anlayacağımız gibi alüvyonun görüldüğü yerler akarsu boyları ve delta ovaları alanlarıdır. Delta ovaları ise akarsuların taşıyarak biriktirmiş olduğu ve bunun sonucunda da ortaya çıkan ovalara denmektedir.

Haberin Devamı

Coğrafyada Alüvyon Toprak ve Zemin Nedir?

Coğrafya biliminde alüvyon toprak taşınmış topraklar kategorisinde yer almaktadır. Toprak ve topraktan oluşan malzemeleri akarsuların geçtiği yerlerde aşınırlar. Bu aşınma sürecinde eğimin azaldığı yerlerde de birikme meydana getiriler. Topraktan oluşan malzemelerden kasıt edilen de çakıl, kum, mil gibi ham maddesinde toprak olan maddelerdir.

Alüvyon topraklar alüvyon malzemelerinin birikmesiyle oluşmuş topraklardır. Akarsu boyu ovaları ve deltalar bu alüvyon topraklardan oluşmaktadır.

Oluşan birçok ovaların tabanında da alüvyon topraklara rastlanır. Verimli tarım alanları da bu alüvyon topraklarla kaplıdır. Kolay işlenen, suyun kolay temin edilebildiği, derin ve geçirgen olan bu topraklar alüvyon toprak özellikleridir. Bu topraklar birçok iklim kuşağında da kendini göstermektedir.

Haberin Devamı

İşte bu alüvyon toprakların oluşturduğu yaşam alanlarındaki zeminler de hayatımızın bir parçasıdır. Çünkü deprem alüvyon topraktan meydana gelen zemini sevmektedir. Bu zeminlere günümüzde evler ve yerleşim yerleri yapılabilmektedir.

Türkiye ülkesinde Konya Ovasının zemini buna örnektir. Bu ovada yüksek ve çeşitli binalar yapılmaktadır. Oysaki Konya Ovasının zemini depremin en çok sevdiği alüvyon toprakla kaplıdır.

Alüvyon ya da lığ, akarsular tarafından taşınan kil, kum, çakıl taşı gibi kütle parçalarının, suyun akış hızının azalması sonucu elverişli yerlere birikmesiyle meydana gelen tortulardır.

Contents

Alüvyon topraklarda yerleşim olur mu?

İşte bu alüvyon toprakların oluşturduğu yaşam alanlarındaki zeminler de hayatımızın bir parçasıdır. Çünkü deprem alüvyon topraktan meydana gelen zemini sevmektedir. Bu zeminlere günümüzde evler ve yerleşim yerleri yapılabilmektedir.

Kayalık zemin depreme dayanıklı mı?

Çünkü kayalık alanlar, yüksek katlı binalar için çok daha elverişlidir. Tam tersi bu alanlara az katlı binalar yapmak daha risklidir. Çünkü kayalık zemine yapılacak az katlı binalar depremi daha şiddetli hissedecektir. Kayalık zemin olması şartıyla, yüksek bina projelendirile bilir, bunda bir sakınca yoktur.

Alüvyon toprak verimli mi?

Alüvyal Topraklar: Akarsular tarafından taşınan kil, kum, çakıl gibi maddelerin birikmesiyle oluşan topraklardır. Mineral ve organik madde yönünden zengin olan bu topraklar verimli oldukları için üzerinde tarım faaliyetleri yoğun olarak yapılır.

Bursa&#;nın en sağlam zemini neresi?

Zemini sağlam olan Bursa&#;nın Hisar, Muradiye, Dobruca ve Nilüfer Üçevler bölgeleri, zeminin kayalık olması nedeniyle bu depremden zarar görmemiş ve deprem uzmanları tarafından da en güvenli bölgeler olarak nitelendirildi.

Alüvyal toprak tarım yapılır mı?

Alüvyal topraklar derin ve geçirgen topraklardır. Bitki besin maddeleri bakımından zengindir. Kum, kil ve çakıldan oluştuğu için kolay işlenirler. Onun için Türkiye&#;nin en verimli tarım alanları bu verimli topraklardır.

Zemin cinsi depremi etkiler mi?

Geçmiş depremlerde zemin sınıflarının belirlenmesinde yapılan yanlışlıklar, yapılarda meydana gelen hasarların ve can kayıplarının artmasına sebep olmuştur. Zemin sınıflarının ve deprem ivmelerinin yapıya etki eden deprem kuvvetlerini etkilediği bilinmektedir.

Sağlam zemin nedir?

3-Sağlam zemin: sıkışmaya uygun olmayan m kalınlığında tabakalar halinde oluşmuş zeminlerdir. Basınç ve çekme gerilmelerine karşı oldukça dayanıklıdır. Bunlar arsında püskürük, tortul ya da metamorfik zeminlerdir.

Basen etkisi nedir?

Dört kata kadar fazla bir deprem etkisi derin alüvyal çökellerin varlığı nedeni ile ana kayadan yüzeye çıkan dalgaların büyütme sonucu ortaya çıkmaktadır. Biz buna “Basen Etkisi” diyoruz.

Alüvyal topraklar nerelerde görülür Türkiye?

Ülkemizde pek çok yerde alüvyal topraklar görülmektedir. Özellikle alüvyal topraklar iç kesimlerde görülür. Erzurum, Erzincan, Muş, Erbaa, Niksar ve Konya ovaları alüvyal toprakların geniş olarak kapladıkları alanlardır.

Kireçsiz kahverengi orman toprakları nedir?

Kahverengi orman toprakları, ılıman iklim bölgelerinde kışın yaprağını döken geniş yapraklı ormanlar altında gelişir. İklim, bitki örtüsü ve yerli kaya etkisi altında oluşmuştur. Orman altında oluştuğu için organik madde (humus) açısından zengindir, genellikle rengi koyudur.

Horizonları olmayan topraklara nerede rastlanmaz?

Azonal Topraklar : Bu topraklar genel olarak horizonu olmayan topraklardır. Eğimli sahalarda devam eden aşınma ve taşkın ovalarında sürekli malzeme birikmesi toprakların gelişmesini özellikle horizonlaşmasını engeller.

Bursa deprem fay hattı nereden geçiyor?

Kuzey Anadolu&#;nun fay hattının orta kolu, İznik&#;ten başlayıp Gemlik&#;te birkaç kola ayrılan, Orhangazi, Mudanya ve Karacabey&#;e doğru devam eden fay hattı. Güney kolu ise İnegöl&#;den Bursa&#;nın merkez ilçelerinden Yıldırım, Osmangazi, Nilüfer, Uluabat Gölü&#;nün güneyinden devam eden bir fay hattı” dedi.

Bursa Nilüfer kaçıncı derece deprem bölgesi?

AFAD Deprem Bölgeleri Haritası ile Bursa merkezini funduszeue.info deprem bölgesi olarak gösterdi. Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer gibi nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu bölgelerde de birinci derece deprem riski tespit edildi.

Bursa fay hattı hangi ilçelerden geçiyor?

  • Nilüfer.
  • Osmangazi.
  • Yıldırım.
  • İnegöl.
  • Gemlik.
  • Büyükorhan.
  • İznik.
  • Harmancık.
  • Zemin sıvılaşması nedir, Alanya&#;da zemin sıvılaşması ve alüvyon riski olan bölgeler nereler?

    Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Uzun, alüvyal zeminlerde oluşan depremlerde zemin sıvılaşması görülebileceğini söyleyerek, “Sıvılaşmayı önlemek mümkün değildir. Uygun alanlarda yapılar yapılması gerekir” dedi.

    Depremlerde, alüvyal zeminlerin riskli olduğu ve bunların üzerine yapılacak binalarda bu koşulların mutlaka gözetilmesi gerektiğini belirten OMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Uzun, “Özellikle zemin şartlarının büyük etkisi var. Ana kaya üzerine inşa edilen yapılar depremden daha az etkilenecektir. Uygun alanlarda bina yapmak lazım” diye konuştu.

    Doğal afetlerin oluşumunda o yerin coğrafi özelliklerinin büyük etkisi olduğunu belirten Prof. Dr. Uzun, alüvyal zeminlerde ise sıvılaşma beklendiğini ve bu alanların da Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde daha çok yer aldığını söyledi. Uzun, “İbn-i Haldun’un da dediği gibi coğrafya kaderdir. Kuzey Anadolu fay hattı, fay oluğu içerisindeki bütün ovalar, tektonik ve çukur alanlar bundan etkilenir. Geçmişte yaşadığımız depremlerde Adapazarı, Düzce, İzmit buralarda da zemin sıvılaşması görülmüştür” dedi.

    KIRILMA ARTARSA DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ DE ARTAR

    Sıvılaşmayı önlemenin mümkün olmadığını, bu bölgelere bina yapılması gerekiyorsa zemin şartları gözetilerek, depreme dayanıklı ve güvenilir yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Uzun, depremin yıkıcı etkisinin zemindeki kırılmanın büyüklüğü ile ilişkili olduğunu da belirtti. Alüvyal zeminde, taban suyu yüksek olan alanlarda deprem sonrası sıvılaşma olabileceğini kaydeden Uzun, “Kırılan kompartımanın büyüklüğü önemlidir yani bir masayı iteklerken harcayacağınız enerji ile bir kitabı sürüklerken harcayacağınız enerji aynı değildir. Dolayısıyla kırılan kompartıman küçükse depremin büyüklüğü az olacaktır. Kırılan kompartıman büyükse yani büyük bir arazi, büyük bir fay ortaya çıkmışsa o zaman daha fazla enerji harcanmış olacak. Yani depremin büyüklüğü fazla olacak. Maalesef zemin şartlarına uygun binalar yapamadık. Ne kadar söylenirse söylesin, mekanla insan arasındaki ve mekanla bina arasındaki ilişkiyi iyi kurmak lazım. Deprem bizim ülkemizin kaderidir. Güvenli bina yaparsanız, ‘Yaşam üçgeni yapayım’ diye düşünemezsiniz" diye konuştu.

    ZEMİN SIVILAŞMA NEDİR?

    Zemin sıvılaşması sallantı sonrası suya doymuş tanecikli materyallerin sıkılığını kaybetmesi ve katı halden sıvı hale geçmesi şeklinde görülebilir. Bu durumda binalar ve köprüler çökebilir ya da bulunduğu noktaya batabilir.

    Katı zemin davranışını kaybeden malzeme, su ile birlikte toprak zemin içerisinde bulduğu çatlak ve fisürlerden yüzeye doğruhareket eder. Yüzeyde sıvılaşmanın gözlenmesi de, tek veya ard arda sıralanmış kum konileri, çatlaklar boyunca kum birikmeleri ve kum fışkırması şeklindedir.

    ZEMİN SIVILAŞMASININ OLASI SONUÇLARI

    Zeminin sıvılaşması sonucu yapı zemine batabilir veya hafif yapılarda yukarı doğru hareket gözlenebilir. Sıvılaşan zeminde, küçük kayma gerilmeleri büyük şekil değiştirmelere sebep olur veyapılarda zemin göçmesi hasarları meydana gelir. Bir zeminin sıvılaşması esas olarak; zeminin gevşekliğine, daneler arasındaki bağa, kil miktarına ve boşluk suyunun drenajının engellenmesine bağlıdır.

    SIVILAŞMA NERELERDE GÖRÜLÜR?

    Özellikle, kil bulunmayan kum ve siltler ve bazen çakıllar sıvılaşma potansiyeline sahiptirler. Deprem sırasında oluşan deprem dalgaları suya doymuş daneli tabakalardan geçerken dane yerleşim düzenini
    değiştirir ve bu durum gevşek olarak bulunan danelerin göçerek yerleşmesine ve sıkışmasına sebep olur.

    ALANYA'DA ZEMİN SIVILAŞMASI VE ALÜVYON RİSKİ OLAN BÖLGELER NERELER?

    Alanya denize yakınlığı ve düşük rakımlı hatta deniz seviyesinden düşük mahalleleri kapsamaktadır. Özellikle yamaç mahallelerin bir kısmı alüvyon tabaka ile kaplıdır. Vatandaşlar acilen konusunda uzman kişilerin Alanya'nın mahallelerini incelemesi gerektiğini belirttiler.

    #Yer, deprem, alanya&#;da, Alanya, Yüksek, zemin, sıvılaşma, risk

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası