evde kedi beslemenin zararları nelerdir / Hamilelikte kedi beslemek güvenli midir? - Dr. Alper Mumcu

Evde Kedi Beslemenin Zararları Nelerdir

evde kedi beslemenin zararları nelerdir

Hamilelikte kedi beslemek güvenli midir?

Evcil kedi insanın en eski dostlarından birisidir. Antik Mısır&#;dan beri kedilerin insanlarla içiçe yaşadığı bilinmektedir. Apartman yaşamı evcil hayvan beslemek isteyenler için de kedileri en cazip hayvanlardan birisi haline getirmiştir. Bugün ülkemizde de pekçok evde kedi beslenmektedir. Yine ülkemizde belki de önemli sorunlardan birisi de sokak hayvanları ve kedilerdir.

İnsanlar ile bu derece içli dışlı olan kediler hamile kadınlarda her zaman korku yaratır. Bu korkunun nedeni kedilerden insanlara bulaşan ve düşük, ölü ya da sakat doğumlara neden olan bir enfeksiyondur.

Bu enfeksiyonun adı toksoplazmadır. Kediler toksoplazmaya neden olan Toxoplasma gondii adlı parazitin üremek için kullandığı tek canlıdır.

Kediler toksoplazma enfeksiyonu için ideal üreme yeri olmasına karşın hastalığın insanlara bulaşmasındaki tek yol değildir. Aslında toksoplazma insanlara kedilerden değil kedi dışkısı ile temas etmiş çiğ sebze ve meyveler ile bunları yiyip enfeksiyona yakalanmış hayvanların etlerinin iyice pişirilmeden yenmesi ile bulaşır.

Hamileyken evdeki kedinizi göndermeniz ya da ondan uzak durmanız gerekmez.

  • Kediler toksoplazmayı çiğ etten alıfunduszeue.info nedenle toksoplazma sadece kemirgenleri avlayarak yiyen kedilere bulaşır. Eğer kedinizi sokağa çıkarmıyorsanız ya da çiğ et ile beslemiyorsanız toksoplazmaya yakalanmaları nerdeyse olanaksızdır.
  • Bir kere enfekte olan kedi 14 gün süreyle bulaştırıcı olur ve daha sonra bağışıklık kazanır ve yeniden hastalanmaz ve bulaştırıcı olmaz. Sokak kedileri toksoplazmayı genelde yavrulukları döneminde geçirirler ve büyüdüklerinde bulaştırıcı olmazlar.
  • Kediler enfeskiyonu aldıktan sonra 14 günlük bir kuluçka dönemini takiben paraziti dışkıları ile atarlar. Bu parazitlerin bulaşıcı özellik kazanması için dış dünyada 24 saat geçirmeleri gerekir. Bu nedenle kedinizin kumunu düzenli olarak 24 saatte bir değiştiriyorsanız kedinizde bulaştırıcı aktif enfeksiyon olsa bile size bulaşması çok uzak bir olasılıktır.
  • Hamileliğiniz sırasında kedinize dokunabilir, onu sevebilir ve aynı ortamda bulunabilrisiniz. Yalnız ona dokunduktan sonra mutlaka ellerinizi iyice yıkamalı ve elinizi ağzınıza götürmemelisiniz.
  • Her ihtimale karşı kedinizin kumunu kendiniz değiştirmemelisiniz. Eğer bunu yapacak başka kimse yoksa kumunu mutlaka eldiven giyerek değiştirmelisiniz.

Bu basit önlemlere uyduğunuzda hamileliğiniz sırasında kedinizin de sizinle birlikte olmasında sakınca yoktur.

Toksoplazma enfeksiyonu ile ilgili detaylı bilgi almak ve korunma önerilerini öğrenmek için Hamilelik ve Toksoplazma konulu yazıyı okumanızı öneririm.

Evde Evcil Hayvan Beslemenin Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Sevmek ve sevilmek kadar keyifli bir şey yoktur. Evcil hayvanlar, bizlere ihtiyacı olan küçük çocuklar gibidir ve onlara bakabilmek içimizi sevgiyle doldurur. İşte tam da bu sebeple, evde evcil hayvan beslemek sağlığımız için çok faydalıdır. Olumlu düşünmemizi, kendimizi iyi hissetmemizi sağlarlar ve stresimizin azalmasına yardımcı olurlar.

Hayvan Beslemek Sağlığınızı Nasıl Etkiler?

Birçok hayvan sahibi, hayvan beslemenin onları ne kadar mutlu ettiğinden bahsederler ve bundan bahsederken, hayvan beslemenin sağlığa ve ruha faydalarını bilmezler bile! Yapılan araştırmalar, hayvan beslemenin mutluluktan çok daha fazlasını verdiğini kanıtlamıştır. Özellikle köpek beslemenin kalp hastalıklarına yakalanma riskini azalttığı bilinmektedir.

Evcil Hayvan Beslemenin Kanıtlanmış Faydaları

  • Hayvan sahipleri, hayvan beslemeyenlere göre, depresyona daha az yakalanırlar.
  • Evcil hayvan besleyenlerin tansiyonu daha düzenli olur ve stresli durumlarda daha sakin kalabilirler.
  • Hayvanlarla oyun oynamak serotonin ve dopamin salgılatarak, rahatlamanızı ve sakinleşmenizi sağlar.
  • Evcil hayvan sahiplerinin zararlı kolesterol seviyeleri daha düşüktür, bu sayede kalp hastalıklarına yakalanma ihtimalleri de düşer.
  • Evcil hayvan besleyen ve kalp krizi geçiren birinin iyileşme ihtimali daha yüksektir.
  • 65 yaşın üstündeki evcil hayvan sahipleri, hayvan beslemeyen yaşıtlarına oranla, daha az doktora gitme ihtiyacı yaşarlar.
  • Köpek besleyen insanlar daha çok egzersiz yaparlar ve bu sayede daha sağlıklı olurlar. Köpek beslemeyen, kedi ya da balık bile besleyen hayvan sahipleri bile evcil hayvan beslemeyenlere göre daha sağlıklıdırlar.

Evde Evcil Hayvan Beslemenin Zararları

Aşıları tam yapılmaz ise evdeki hayvanlarda bulunan pire, parazit, bit, bağırsak kurdu sahiplerine geçme ihtimali yüksektir.

  • Enfeksiyon hastalıklarına rastlanabilir.
  • Aşı olmazsa çocukların bağışıklığının zayıf olduğundan beyin ve göz iltihabı olabilir.
  • Alerji varsa kaşıntı ve anemi gözlemlenebilir.
  • Karaciğer, akciğer, beyin ve göz tutulumları görülebilir.
  • Kene yoluyla hastalıklar size geçebilir.
  • Evde beslenen hayvanların aşıları yoksa, kediler parazitleri tüyleri ile atarlar, dikkat edilmelidir.
  • Aşıları yoksa, hamilelik döneminde çok daha dikkat edilmesi gerekir.

Evde Evcil Hayvan Beslenilmesi Konusunda Uzmanlar Ne Diyor?

Uzmanlar evde evcil hayvan beslenilmesinin oldukça hassas bir hobi olduğunu belirterek bireylerin bu konuda daha dikkatli olması gerektiğinin altını çizmektedirler. Uzmanlar evde evcil hayvan beslenilmesinin özellikle de bireylerin genel sağlığının riske girebilmesinde oldukça rol oynadığını belirtmektedirler.

Uzmanların Evde Evcil Hayvan Beslenmesi Konusunda Yaptıkları Uyarılar

    • Evcil hayvanınızı sık sık temizleyin. Uzmanlar evcil hayvanların çok daha hızlı kirlenebildiğini ve sık sık temizliklerinin yapılması gerektiğini vurgulamaktadırlar. Dolayısıyla gerek evcil hayvanın genel sağlığı açısından ve gerekse de evcil hayvanı besleyenlerin genel sağlıkları açısından bu ayrıntının dikkate alınması gerekmektedir.
    • Evcil hayvanınızın bulunduğu ortamı temiz tutun. Uzmanlar evcil hayvanın yaşamını sürdürdüğü ortamında maksimum derecede temiz tutulması gerektiğini belirtmekte ve bununla birlikte evcil hayvanın bulunduğu ortamın sıkça temizlik işleminden geçmesi gerektiğini de belirtmektedirler.
    • Evdeki hayvanların, mutfakta yemek hazırladığınız yerlere çıkmalarına izin vermeyin. Eğer siz yokken çıkmışsa, yemek hazırlamadan önce temizleyin.
    • Kedilerin kaplarını düzenli olarak silin. Kuşlarınızın kafeslerinde alta serdiğiniz kağıtları haftada bir kez değiştirin.
    • Hayvanlara sadece onların kullandığı tabaklarda yemek verin. Bu kapları da sık sık temizleyin.
    • Kum kaplarını yıkadıktan sonra kendi ellerinizi yıkamayı da unutmayın.
    • Evcil hayvanları düzenli aşılamayla mikroplardan koruyun. Buna rağmen hayvanlarda bir olağanüstü durum gözlerseniz, mutlaka veterinerinize gösterin.
    • Akvaryumu mutfak lavabosunda temizlemeyin.
    • Tuvalet ve kum kaplarını, çocukların elleyebileceği alanlardan uzak bir yere koyun.

Sonuç olarak; evde evcil hayvan beslenilmesi hakkında uzmanlar tarafından birçok uyarılar yapılmaktadır. Dolayısıyla evde evcil hayvan beslenilmesi konusunda uzmanlar tarafından yapılan uyarıların dikkate alınmasında faydalar bulunmaktadır.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 20 Nisan Cuma

Güncellenme Tarihi: 5 Mayıs Cuma

Evde Kedi Beslemenin Zararları

Evde Kedi Beslemenin Zararları

Evdekedibeslemeninzararları, daha çok hijyenik açıdan problem yaratan, zamanla insan sağlığını da tehdit edebilen zararlardır. Günümüzde kedi maması, kedi kumu gibi kedilerin evlerde beslenmesini kolaylaştıran ürünler yaygınlaştıkça ve her yerde bulunur hale geldikçe evlerde kedi beslemek daha kolay bir hal aldı. Kimi sadece kendisine arkadaş olması için, kimi sokaklardaki tehlikelerden, hastalıklardan korumak için, kimi de hayvan sevgisinden dolayı kedi besleyebilmektedir. Şüphesiz evcil hayvanlar arasında en iyi arkadaşlardan biri olan kedilerin çeşitli zararları da olabilmektedir.

Evde beslenebilen hayvan türlerinin çoğunda mevcut olan kıl, tüy dökme durumu kedilerde de mevcut olduğundan düzenli ve sürekli temizlik yapılmadığı takdirde mobilyalardan, giysilere kadar evin birçok noktası kıl ve tüylerle kaplanabilmektedir. Kıl ve tüyler sadece görüntü ve temizlik açısından değil insan sağlığı açısından da oldukça büyük tehditler oluşturabilmektedir. Evdeki yiyeceklerin de içine girebilen bu tüy ve kıllar insan vücuduna giriş yaptığı takdirde dışarıya atılamazsa ölümle sonuçlanabilen rahatsızlıklara sebebiyet verebilmektedir. Diğer yandan sürekli temizlik yapmayı gerektirir. Rahatsız edici kıl ve tüyleri yok edebilmek için devamlı elektrik süpürgesi ve benzeri cihazlarla temizlik yapmak gerekebilir. Bu da ekstra enerji, zaman ve güç harcamak anlamına gelir.

Evde kedi beslemenin zararları arasında yer alan diğer bir hijyen problemi ise kokudur. Özellikle küçük apartman dairelerinde kedi kumu eğer balkon benzeri hava alabilen bir yerde bulundurulamıyorsa ve evin içinde tutuluyorsa bu durum sık sık rahatsız edici dışkı kokularının eve yayılmasına neden olabilmektedir. Ayrıca özellikle üreme dönemlerinde evin farklı noktalarına idrarlarını yapabilmekte, sindirim sistemlerini rahatlatabilmek için sık sık kusabilmektedir. Beslenen kedilerin sayısı arttıkça nadir olarak yaşanan bu olaylar çok daha fazla yaşanmaya başlanacaktır.

Evdekedi beslemenin zararları içinde kedilerin zamanla eşyalara zarar verme durumu da vardır. Özellikle tırnaklarını yumuşak yüzeylere geçirerek yaptıkları egzersizler ve oyunlar zamanla yatak, koltuk gibi eşyaları deforme edebilmekte, sürükleyebildikleri küçük eşyalara dişlerini ve tırnaklarını geçirdikleri için onları kullanılmaz hale getirebilmektedirler. Üreme dönemleri başta olmak üzere sık sık çıkardıkları sesler ve yaptıkları gürültüler de özellikle apartman hayatı içinde uygunsuz durumların oluşmasına, şikâyete sebep olabilmektedir.

Kediler iyi bir evcil hayvan ve arkadaş olabilseler de zararlarının da olabileceği unutulmamalı, evde beslenmeye başlamadan önce yaratacakları problemlerin önemi göz önünde bulundurulmalı ve sorumlulukları alınabiliyor mu detaylı bir şekilde düşünerek karar verilmelidir.

Bize Sıkça Sorulan Sorular

Kedinin Bebeğe Zararları?

Evinizde kedi besliyorsanız, birde bebeğiniz varsa biraz dikkatli olmanızda yarar vardır. Özellikle aşıları yapılmamış kedilerle bebeğinizi temas ettirmeyin. Bu evde bakılan kedilerde pek rastlanmaz. Ancak ev dışında yaşam süren kedilerin aşıları büyük olasılıkla yoktur. Bu nedenle bebeğinizi bu kedilerden olabildiğince uzak tutmanızda yarar vardır. Evde bakılan kedilerde bebeği kıskanabilir. Kedi evde hakimiyeti seven bir canlıdır. Özellikle eve yeni gelen bebeği kıskanma eğilimi gösterebilir. Bu durumda bebeği tırmalama ya da başka türlü zarar verme davranışı gösterebilir.

Kedi Tüyü Solumak?

Kedi tüyü solumak insanlar için birçok zaman zararlı olmasa bile aşıları yapılmamış ya da herhangi bir bulaşıcı hastalığı bulunan kedilerde risk teşkil etmektedir. Öyle ki kedi tüyü eger hastalıklı ise akcigerlerde iltijaplanma gibi durumların oluşmasına neden olabilmektedir.

Aşısız Kedinin Zararları?

Evde bakılan kedilerin genellikle aşıları ihmal edilmez. Ancak aşısız kediler çevresindeki çeşitli hastalıklar enfekte edebilir. Bunların arasında çiğ et ve başka yiyeceklerden de geçen toksoplazma denilen paraziter bir hastalıktır. Kedi dışkısından da bulaşan bu hastalık aşısız kedilerde görülebilir. Sağlıklı ve bağışıklık sistemi güçlü olan kişilerde hafif gribal bir enfeksiyon şeklinde atlatılabilen bu rahatsızlık hamileler için önemli bir risk oluşturabilir. Hamilelik döneminde bu paraziti taşıyan aşısız kedilerin dışkısıyla temas eden kadınlar bunu plasenta aracılığıyla bebeklerine de bulaştırabilir.

Son Güncelleme :

Evde Kedi Beslemenin Zararları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


10 Yorum Yapılmış "Evde Kedi Beslemenin Zararları"

Kedim var ve dun ilk defa kan kustum ve sabahi ağzimda yaralarla uyandim sebebi nedir
İrem.

1 YANITI GÖRÜNTÜLE

Mahru : Bu durum kedi kaynaklı olması durumunda birçok zaman öksürük ve enfeksiyonel durumlar ile kendisini gösterecektir. Eğer bu durum hala devam ediyorsa hiç zaman kaybetmeden uzman bir doktora giderek gerekli muayeneleri yaptırmanız gerekmektedir. Çünkü ağızdan kan gelmesi normal bir durum olarak değerlendirilmez.

Kedi sevmeyen birinin yazısı,dikkate almayın.
Sami Ergin.

3 YANITI GÖRÜNTÜLE

Melike : Kedi yada evcil beslemek ile ilgili zerre bilginiz olmadığı, sadece fikirlerinizi “birçoğu yanlış olan olasılıklarla”yazıya döktüğünüz aşikar sağlıklı bir evcilin tüyleri yenilse yutulsa dahi hastalık yapmaz Araştırın öğrenin ondan sonra yazın yada yazmayın insanların sizin bilgisizlik içeren yazılarınıza ihtiyacı yok

Nur : Adam evde kedi beslemenin olası zararlarından bahsediyor elbetteki kedinin kötü yönlerinden söz edecek

Esin : Kesinlikle katılıyorum

Hayvanları sevelim lütfen özellikle de kedileri ve köpekleri. Onların bizlere ihtiyaçları var. Ayrıca da bir kedi de ben alicam fars kedilerini çok seviyorum. Ben bütün hayvanları çok seviyorum. Hayvanların inciltilmelerine karşıyım..
Azé™r .

CEVAP YAZ

Emin olun bu yaziyi yazan herkim iseniz kediler hayvanlar sizin gibi insanlardan daha temiz ve funduszeue.infolari sevmediginiz yazinizdan cok belli oluyor ama sunu unutmayinki hayvanlati sevmeyen insanlarida sevmez
Ebrar.

CEVAP YAZ

Evde kedi beslemek sitrese kalbe iyi geliyo arastirmacilar bile cozememisler mirirdamasini benim arkadasin babasi öldü evden cikamiyordu kedi sayesinde cikti
Komando.

CEVAP YAZ

Kediler mırmırladıkları sıra da ya Rahim diyor ve bu ses insana huzur veriyor kalp atışını düzene sokuyor bu sayede kalp krizi riskini azaltıyor.
Afra Asya .

CEVAP YAZ

Evde kedi beslemeye karşı olduğunuz okadr belliki hiçbir tıbbi dayanağa bağlı olmaksızın tepkili bir yazı yazmışsınız. Kınıyorum
Şok.

CEVAP YAZ

kedi beslemenin tek zararı sizin ona layık olmamanızdır
Bengisu.

CEVAP YAZ

Kedi beslemenin bi zararı yok ki :)
Merve.

CEVAP YAZ

En iyisi evde hayvan beslememek.
Davut Yılmaz.

CEVAP YAZ

Bekunis Zararları
Bekunis Zararları
Bekunis Zararları, Bekunis kabızlığın kısa süreli tedavisinde kullanılan, 30 draje içeren blister ambalajlarda sunulan bir ilaçtır. Bekunis bağırsak mukozasına doğrudan etki ile bağırsak hareketlerini ve içeriğinin geçiş hızını artırır, elektrolit ve
Kükürtün Zararları
Kükürtün Zararları
Kükürt Zararları; Genel olarak birçok sanayi kollarında kükürt kullanılmaktadır. Bunların başında el katı sabunları ve ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. Nitekim kükürt farklı çeşitlerde sıvı, katı ve toz şeklinde kullanılmaktadır. Kuru meyvelerin bo
Tinerin Zararları
Tinerin Zararları
Tinerin zararları özellikle gençler arasında yeterince bilinmediğinden dolayı çevremizde tiner çeken çocukları görebilmek de mümkün olabiliyor. Özellikle ergenlik döneminde başlayan iç çatışmalar sebebi ile böyle durumların ortaya çıkması ileride gen
Nescafenin Zararları
Nescafenin Zararları
Nescafe'nin Zararları, bu kahve çeşidi herkes tarafından sevilen ve sıkça tüketilen bir içecek çeşididir. Aslında Nescafe'nin dikkat dağınıklığı ve yorgunluk gibi sorunların geçici olarak ortadan kaldırılmasını sağladığı doğrudur ama bir o kadar
Kirazın Zararları
Kirazın Zararları
Kirazın zararları, kiraz lezzetli bir yaz meyvesidir. Lezzetli olduğu gibi sağlık açısından da faydalıdır. Kiraz meyvesi, kiraz sapı ve çekirdekleri sağlık için birçok alanda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. En önemli etkisi antioksidan özelliğid
Nanenin Zararları
Nanenin Zararları
Nanenin zararları, Nane yüzyıllardır tüketimi yapılan bir bitkidir. Mutfaklarda baharat olarak kullanıldığı gibi çok eskilerden bu tara alternatif tıpta da başarı ile kullanılmaktadır. Nane sakız, şeker, ağız spreyi ve diş macunlarının içeriğinde de
Kekiğin Zararları
Kekiğin Zararları
Kekiğin zararları yazısına geçmeden önce gelin hep beraber kekik nasıl bir bitkiymiş göz atalım. Kekik babagiller ailesine ait olan ve özellikle güneşli havayı çok seven bir bitkidir. Çorak toplarda yetişme gösteren, kökleri saçak şeklinde olan ve
Hayıt Tohumu Zararları
Hayıt Tohumu Zararları
Hayıt tohumu zararları, hayıt tohumu babagiller familyasına ait olan bir bitkidir. Bu bitki tam anlamıyla bir şifa kaynağıdır ve tıbbi açıdan da sık kullanılır. Özellikle bayanların kullanmaları gereken otlar arasında ilk sıralarda yer alır. Bayan
Ağdanın Zararları
Ağdanın Zararları
Ağdanın Zararları, Ağda, istenmeyen tüylerden arınmak, kurtulmak için kullanılan yapışkan çeşitli bir maddedir. Vücut bakımı için bayanların kıllarından kurtulma ve çok uzun süreli temizliğe sahip olması, aynı zamanda kıl köklerinin incelmesini sağla
Amonyak Zararları
Amonyak Zararları
Amonyak Zararları, Amonyak, isminin kökeni Eski Mısır'a dayanmaktadır. Ammoniakon Mısır Tanrısı Amon'un adı, Amon'dan çünkü bu madde eski yıllarda Libya'da bu tanrının tapınağı yanında hazırlanmakta idi. Amon tapınağını ısıtmada kullanılan deve
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları, Rutubet nem bulunan yerlerde küf mantarlarının üremesi sonucu küflenme meydana gelir. Nem ve sıcaklık küf mantarlarının üremesini sağlayan önemli etkenler arasındadır. Küfün ortaya çıkması için ilk önce uygun ortamın oluşması ger
Kerevizin Zararları
Kerevizin Zararları
Kerevizin zararları, kalori bakımından düşük bir sebze olan kereviz çok fazla tüketilen bir sebze olmasa da sağlık açısından değerli bir besin kaynağıdır. A ve K vitaminleri bakımından iyi bir kaynaktır. Antioksidan özelliği ile de sağlık açısından g

 

Bekunis Zararları
Kükürtün Zararları
Tinerin Zararları
Nescafenin Zararları
Kirazın Zararları
Nanenin Zararları
Kekiğin Zararları
Hayıt Tohumu Zararları
Ağdanın Zararları
Amonyak Zararları
Rutubetin Zararları
Kerevizin Zararları
Balinin Zararları
Yoğurdun Zararları
Soğan Kürünün Zararları
Susamın Zararları
Sandaloz Sakızı Zararları
Ters İlişki Zararları
Power Plate Zararları
Bulgurun Zararları
Yer Fıstığının Zararları
Cipsin Zararları
Yeşil Çayın Zararları
Avakadonun Zararları
Keçi Sütünün Zararları
Leblebinin Zararları
Patlıcanın Zararları
Asetonun Zararları
Buzdolabının Zararları
Burun Deldirmenin Zararları

Popüler İçerik

Balinin Zararları

Balinin Zararları

Balinin Zararları, Bali toulen denen bir kimyasal madde içermektedir. Toulen oldukça toksik bir maddedir. Bu madde vücuda oldukça büyük zararlar verme

Yoğurdun Zararları

Yoğurdun Zararları

Yoğurdun zararları, yoğurt dünya genelinde en çok tüketilen süt ürünlerinden biridir. Yoğurt yüzyıllardır birçok hastalığı tedavi etmek için kullanılm

Soğan Kürünün Zararları

Soğan Kürünün Zararları

Soğan kürünün zararları, soğanın Anavatanı Güneybatı olsa da tüm dünyada yetiştirilen bir sebzedir. Günümüzde soğan yeşil ve kuru soğan olarak yaygın

Susamın Zararları

Susamın Zararları

Susamın zararları, susam A, E ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. Ayrıca içerisinde başta bakır olmak üzere pek çok mineraller barındırmaktadı

Sandaloz Sakızı Zararları

Sandaloz Sakızı Zararları

Sandaloz sakızı zararları, sandaloz sakızı çok eski yıllardan günümüze kadar zayıflamak için kullanılan bir üründür. Günümüzde zayıflamak için yaygın

Ters İlişki Zararları

Ters İlişki Zararları

Ters ilişki zararları sebebi ile bayanların çok rahatsız oldukları bir ilişki türü olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle makat dediğimiz deliğin cinsel

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası