entervet tablet / vil-floks - Veteriner

Entervet Tablet

entervet tablet

Entervet
Oral Tablet
Veteriner Sistemik Antibakteriyel
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

Bileşimi: Entervet Oral Tablet, açık sarı renkli ortası çentikli tablet olup, bir tablet mg neomisin sülfat içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Neomisin funduszeue.info kültürlerinden elde edilen, aminoglikozid grubu bir antibakteriyel olup, bakterisit etkilidir. Bakterilerin protein sentezini bozmak suretiyle etki yapar. Neomisin başlıca gram negatif bakterilere (funduszeue.info, Enterobacter aerogenes, Pasteurella sp., funduszeue.infois, Salmonella sp., Shigella sp., funduszeue.infonza, funduszeue.infoiditis, Vibrio cholerae) ve bazı gram pozitif bakterilere (Staph. aureus, Strep. faecalis) karşı etkilidir. Klebsiella sp., funduszeue.info, Pseudomonas sp.’lerin duyarlılığı nispeten azdır. Strep. pyogenes, viridans grubu streptokoklar dirençlidir.

Ağızdan uygulama sonrası sindirim kanalından son derece sınırlı (%3’e kadar) emilir. İlacın yaklaşık %97’si değişmemiş halde dışkı ile atılır. Bu nedenle bakteriyel enteritislerin sağaltımında kullanılır.

KULLANIM SAHASI/ENDİKASYONLAR

Sığır, at, koyun ve keçilerde neomisine duyarlı bakteriler tarafından meydana getirilen bakteriyel enteritislerin sağaltımında ayrıca sindirim kanalında gerçekleştirilecek ameliyatlardan önce ve besinsel şişkinlik veya sindirim bozukluklarında bu kanaldaki bakteriyel gelişmeyi baskı altına almak için kullanılır.

Entervet KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Veteriner hekim tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği takdirde,

Farmakolojik doz: 10 &#; 20 mg/kg/canlı ağırlık/gün dozda oral yolla uygulanır.

Pratik doz:

Kuzu, oğlak Her 20 kg canlı ağırlık için 1⁄4 tablet – 1⁄2 tablet

Koyun, keçi, buzağı, tay Her 20 kg canlı ağırlık için 1⁄2 tablet – 1 tablet

Dana, sığır, at Her 20 kg canlı ağırlık için 1 tablet &#; 2 tablet

Tedaviye gün süre ile devam edilmelidir.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Neomisin sadece sindirim kanalında etkili olduğundan, enfeksiyon etkenlerinin sindirim kanalı dışındaki organ ve dokularda da l okalize olduğu sistemik enfeksiyonların tedavisinde, ilave olarak sistemik antibakteriyel (veya başka bir sistemik kemoterapötik) uygulanması gerekir.

Aşırı sıvı- elektrolit kaybı sonu şekillenen dehidrasyon hallerinde oral veya parenteral sıvı- elektrolit uygulamaları da yapılmalıdır.

Özellikle doğumdan sonraki ilk saat boyunca sindirim sisteminin emme yeteneğinin çok iyi olması nedeniyle, yetişkinlerde son derece sınırlı ölçüde emilen bazı maddeler yeni doğanlarda zehirlenmeye yol açabilecek ölçüde emilebilmektedir. Yeni doğanlarda bu husus göz önünde bulundurulmalıdır.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLER

Aminoglikozidlerin böbrek ve işitme organları üzerine ciddi istenmeyen etkileri vardır. Ayrıca nöromuskuler blokaja neden olurlar. Toleransı geniş ve sistemik etkisi çok düşük olduğu iç in, tavsiye edilen dozlar ve kullanım süreleri itibariyle istenmeyen yan etkisi yoktur.

Tavsiye edilen süreden daha uzun bir süre kullanılması veya tedavi kürlerinin sıklıkla tekrarlanması halinde bağırsak mikro orasının doğal dengesi bozulabilir; sindirim bozuklukları ve konstipasyon gibi yan etkiler oluşabilir. Doz limitlerine uyulmalı ve ardı ardına 5 günden daha uzun bir süre kullanılmamalıdır.

Entervet İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Aminoglikozidler yan etkileri nedeniyle diğer aminoglikozidlerle, nörotoksik, nefrotoksik, ototoksik tedavilerle eş zamanlı uygulanmamalıdır. Yine böbreklere zararlı etkileri olan tetrasiklinler, sulfonamidler gibi ilaçlar ile nöromuskuler blokaj yapıcı diğer ilaçlarla ve anesteziklerle birlikte kullanılmamalıdır.

Furosemid, amfoterisin B, polimiksin B, vankomisin, sefalotrin ile birlikte kullanılmaları durumunda böbrek ve iç kulak üzerindeki toksik etki artar. Penisilinler neomisinin emilimini azaltabilir.

GIDALARDAKİ İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 1 gün geçmeden sığır, koyun, keçiler kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 1 gün (2 sağım) boyunca elde edilen süt insan tüketimine sunulmamalıdır.

KONTRENDİKASYONLARI

Öneriler doğrultusunda kullanıldığında kontrendikasyonu yoktur. Aminoglikozidlere duyarlılığı olanlarda, karaciğer ve böbrek yetmezliği olanlarda kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

&#; Kullanmadan önce veteriner hekime danışınız.
&#; Beklenmeyen bir etki gördüğünüzde veteriner hekime danışınız.
&#; Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz.
&#; Sistemik sağaltım amacıyla kullanılmaz.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Raf ömrü imal tarihinden itibaren 3 yıldır. Işıktan koruyunuz. Oda sıcaklığında ( oC ’de) saklayınız.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

10 tabletlik blister ambalajda / kutulu olarak takdim edilmiştir.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde satılır(VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ:

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZİN TARİH VE NO: /

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ ADI VE ADRESİ: VİLSAN Veteriner İlaçları Tic. San. A.Ş Esentepe Mah. Büyükdere Cad. No Levent Ofis Bloğu Kat Levent &#; İstanbul Tel: 10 00

ÜRETİM YERİ ADI VE ADRESİ: VİLSAN Veteriner İlaçları Tic. San. A.Ş. Balıkhisar Mah. Köy İçi Kümeevleri NoA Akyurt / ANKARA Tel: 18 40

Tags:antibakteriyelEntervetintervetmsdNeomisinneomisin sülfatoral antibiyotikVeteriner Antibakteriyelveteriner antibiyotikvilsan



Sığır : Besi : x
Koyun : Besi : x
Keçi : Besi : x
Tavuk : Yumurtalık : -
Hindi : Yumurtalık : -
Süt : x Süt : x > Süt : x Etlik : - Etlik : -


Kedi -
Köpek -
At x
Balık -
Arı -

Açıklama

- = İlgili hayvanda kullanılmaz.

x = İlgili hayvanda kullanılır.

xx = İlgili hayvanın ergin olmayan bireylerinde kullanılır (sığırlarda buzağı, koyunlarda kuzu, keçilerde oğlak, atlarda tay).

Sitemizde yayınlanan veteriner ilaçlarına dair bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlı olup, funduszeue.info sitesinden alınmıştır ve herhangi bir tedavi önerisi sunmamaktadır. Güncel liste için lütfen ilgili siteyi ziyaret ediniz. İlacın detaylı kullanımı için lütfen bir uzmana danışınız.

Veteriner İlaç Rehberi funduszeue.info Ender Yarsan

İlaç Dizini • xv ENOFİLİN %10

Enjeksiyonluk Çözelti

Arma

ENOFİLİN-ARG

Enjeksiyonluk Çözelti

Arma

ENROCURE %10

Oral Çözelti

Teknovet

ENROCURE %10

Enjeksiyonluk Çözelti

Teknovet

ENROLEN %10

Enjeksiyonluk Çözelti

Alke

ENROLEN %10

Oral Çözelti

Alke

ENROLEN FORTE %20

Oral Çözelti

Alke

ENROMİS

Oral Çözelti

Mistav

ENROSYM %10

Oral Çözelti

IPM

ENROSYM %20

Oral Çözelti

IPM

ENROVET

Enjeksiyonluk Çözelti

Topkim

ENROXIL

Enjeksiyonluk Çözelti

Provet

ENROXLACİN

Oral Çözelti

Aksu

ENROXLACİN %10

Enjeksiyonluk Çözelti

Aksu

ENROZOL

Enjeksiyonluk Çözelti

Zoleant

ENTEROKS

Oral Çözelti Tozu

Vetaş

ENTERVET

Oral Tablet

Vilsan

ENZAPROST-T

Enjeksiyonluk Çözelti

Ceva

EPIMYCIN

Oral Çözelti Tozu

Ceva

EPRECIS

Enjeksiyonluk Çözelti

Ceva

EPRINOMEC

Dökme Çözelti

Topkim

EPRİNEX

Dökme Çözelti

Boehringer

EQUEST PRAMOX

Oral Jel

Zoetis

EQUIVERM

Oral Pat

İnterhas

EQUPRON

Oral Çözelti

Provet

ERİTROM

Oral Çözelti Tozu

Vetaş

ERİTROTEK

Oral Çözelti Tozu

Teknovet

ERMEKTİN %1

Enjeksiyonluk Çözelti

Mam-Vet

ERTRUTH %35

Oral Çözelti Tozu

Medicavet

ESEGAL

Enjeksiyonluk Çözelti

Galenka

ESPONJAVET 60 mg

İntravaginal Sünger

Hipra

ESTROPUR

Enjeksiyonluk Çözelti

İnterhas

ESTRUMATE

Enjeksiyonluk Çözelti

MSD

ETKİGEN %10

Enjeksiyonluk Çözelti

Etkin

ETKİMYCİNE LA

Enjeksiyonluk Çözelti

Etkin

ETKİPEN

Enjeksiyonluk Süspansiyon

Etkin

EVİSEL

Enjeksiyonluk Çözelti

Animed

EXCEDE

Enjeksiyonluk Süspansiyon

Zootis

EXCENEL FLOW

Enjeksiyonluk Süspansiyon

Zoetis

Refarm

FARM FLUID S FASİDUR

Oral Tablet

Teknovet

FASİZAK

Oral Tablet

Anadolu

FAVETRIM

Enjeksiyonluk Çözelti

Vilsan

FAVETRIM

Oral/Uterus İçi Tablet

FEEDBIND DRY

Vilsan

NFA


1

2

3

4

5

6 HAYVAN SAĞLIĞI ÜRÜNLERİ ANTİBİYOTİKLER Cefovil Enjeksiyonluk Süsp 1 Ceftivil Enjeksiyonluk Süsp 2 Cevilex Enjeksiyonluk Süsp 3 Entervet Oral Tablet 4 Favetrim Enjeksiyonluk Çözelti 5 Favetrim Oral/Uterus İçi Tablet 6 Florvil Enjeksiyonluk Çözelti 7 Gentavilin Enjeksiyonluk Çözelti 8 Gentavilin %10 Enjeksiyonluk Çözelti 9 Klavil-LC Meme İçi Süsp Lypectin Enjeksiyonluk Çözelti Makrovil Enjeksiyonluk Çözelti Masticol-DC Meme İçi Süsp Masticol-LC Meme İçi Süsp Mastivil Meme İçi Süsp Optivil Göz Merhemi Penoksal LA Enjeksiyonluk Süsp Penoksal Enjeksiyonluk Süsp Primaful Enjeksiyonluk Çözelti Primavilin Enjeksiyonluk Çözelti Primavilin LA Enjeksiyonluk Çözelti Spiravil Enjeksiyonluk Çözelti Tavilin Enjeksiyonluk Çözelti Vilamoks LA Enjeksiyonluk Süsp Vil-floks Enjeksiyonluk Çözelti Vil-floks Oral Çözelti HORMON Sincromic Enjeksiyonluk Çözelti ANTİPARAZİTERLER Flumar %1 Dökme Çözelti Guadreks Enjeksiyonluk Çözelti Guadreks Oral Tablet İmidovil Enjeksiyonluk Çözelti Oksavet Oral Tablet Parvakuvil Enjeksiyonluk Çözelti Vilazol Oral Tablet Vilmectin Enjeksiyonluk Çözelti Vilmectin Fcl Enjeksiyonluk Çözelti KLİNİK ÜRÜNLER Atrovil Enjeksiyonluk Çözelti Fluvil Enjeksiyonluk Çözelti Kafevil Enjeksiyonluk Çözelti Timpasol Oral Çözelti Vilanov Enjeksiyonluk Çözelti Vilanov-B Enjeksiyonluk Çözelti Vilcain Enjeksiyonluk Çözelti Vilprofen Enjeksiyonluk Çözelti VİTAMİN ve MİNERALLER Adevil Enjeksiyonluk Çözelti Adevilin Enjeksiyonluk Çözelti Beforvel Enjeksiyonluk Çözelti E-Sevil Enjeksiyonluk Emülsiyon Fosfovet Enjeksiyonluk Çözelti Katovil Enjeksiyonluk Çözelti PERFÜZYONLUK ÇÖZELTİLER Bikarvil Perfüzyonluk Çözelti Cal-vet Perfüzyonluk Çözelti Desktro Perfüzyonluk Çözelti Dekstrosol Perfüzyonluk Çözelti Elektrovet Perfüzyonluk Çözelti Fizyol Perfüzyonluk Çözelti Kalsimin Perfüzyonluk Çözelti Ringesol Perfüzyonluk Çözelti DEZENFEKTANLAR İyosep Çözelti YEM KATKILAR Bovisel Vitamin-Mineral Kombinasyonu

7

8 Antibiyotikler Cefovil Enjeksiyonluk Süsp 1 Ceftivil Enjeksiyonluk Süsp 2 Cevilex Enjeksiyonluk Süsp 3 Entervet Oral Tablet 4 Favetrim Enjeksiyonluk Çöz 5 Favetrim Oral-Uterus İçi Tablet 6 Florvil Enjeksiyonluk Çöz 7 Gentavilin Enjeksiyonluk Çöz 8 Gentavilin %10 Enjeksiyonluk Çöz 9 Klavil-LC Meme İçi Süsp Lypectin Enjeksiyonluk Çöz Makrovil Enjeksiyonluk Çöz Masticol-DC Meme İçi Süsp Masticol-LC Meme İçi Süsp Mastivil Meme İçi Süsp Optivil Göz Pomadı Penoksal LA Enjeksiyonluk Süsp Penoksal Enjeksiyonluk Süsp Primaful Enjeksiyonluk Çöz Primavilin Enjeksiyonluk Çöz Primavilin LA Enjeksiyonluk Çöz Spiravil Enjeksiyonluk Çöz Tavilin Enjeksiyonluk Çöz Vilamoks LA Enjeksiyonluk Süsp Vil-floks Enjeksiyonluk Çöz Vil-floks Oral Çözelti 26

9 CEFOVİL Enjeksiyonluk Süspansiyon 1 ml de; 25 mg Sefkuinom baza eş değer 29,64 mg Sefkuinom sülfat içerir. Sığırlarda ve buzağılarda, Sefkuinom a duyarlı bakterilerin neden olduğu solunum yolu enfeksiyonları, ayak enfeksiyonları (çatal çürüğü, pododermatitis), ayrıca E. coli kaynaklı buzağı septisemileri, akut klinik mastitisler ve viral hastalıklarla beraber seyreden sekonder bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. Farmakolojik doz: Sığırlara ve buzağılara 1 mg/kg canlı ağırlık, kas içi uygulanır. Pratik doz: 1 ml/25 kg canlı ağırlık/ gün olarak kullanılır. Tedaviye 24 saat arayla gün süre ile devam edilmelidir. Yeni doğan buzağılarda meydana gelen E. coli kaynaklı septisemi enfeksiyonlarının tedavisi amacıyla 2 ml/25 kg canlı ağırlık (normal dozun 2 katı) dozda kullanılması önerilmektedir. İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.); Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 5 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Ayrıca, sütü insan tüketimine sunulan sağmal sığırlarda tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 1 gün (2 sağım) boyunca elde edilen sütler insan tüketimine sunulmamalıdır. 50 ve ml lik renksiz cam flakonlarda karton kutu içinde takdim edilmiştir. 1

10 CEFTİVİL Enjeksiyonluk Süspansiyon 1 ml de; 50 mg Seftiofur a eşdeğer Seftiofur hidroklorid içerir. Sığırlarda Seftiofur a duyarlı bakterilerin neden olduğu solunum yolu ve yumuşak doku enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. Sığırlarda Mannheimia sp. (Pasteurella haemolytica), Pasteurella multocida, Heamophillus somnus dan kaynaklanan solunum yolu enfeksiyonları ve Fusobacterium necrophorum ile Bacteroides melaninogenicus un neden olduğu akut interdigital nekrobasillosis (çatal çürüğü, pododermatitis) ile doğum sonrası E. coli, Arcanobacterium pyogenes ve Fusobacterium necrophorum un neden olduğu akut puerperal metritislerin tedavisinde kullanılır. Farmakolojik doz: Sığırlara 1 mg/kg canlı ağırlık olarak kas içi ve derialtı yolla uygulanır Pratik doz: 1 ml/50 kg canlı ağırlık dozunda uygulanır. Tekrarlanma sıklığı 24 saatte bir defadır. Tedavi süresi 3 gündür, sonuç alınamadığı durumlarda tedaviye 2 gün daha devam edilebilir. İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 7 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Süt veren ineklerde sütte ilaç kalıntı arınma süresi 0 gündür. 50, ve ml lik amber renkli cam flakonlarda karton kutu içinde takdim edilmiştir. 2

11 CEVİLEX Enjeksiyonluk Süspansiyon 1 ml de; mg Sefaleksine eşdeğer sefaleksin monohidrat içerir. Sığırlarda sefaleksine duyarlı bakterilerin yol açtığı solunum sistemi enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. Septisemi, çatal çürüğü, kemik, eklem hastalıklarının enfeksiyonlarının tedavisinde ve septisemik mastitis tedavilerinde meme içi uygulamaları desteklemek amacıyla kullanılır. Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği taktirde; Farmakolojik doz: Sığırlarda 7, mg/kg canlı ağırlık olarak hesaplanır. Pratik dozu : Sığırlarda 1ml/ kg canlı ağırlık dozunda, kas içi yolla 5 gün süreyle uygulanır. Uygulamalar enfeksiyonun şiddetine ve seyrine, veteriner hekimin tavsiyesine göre 12 ve 24 saat aralıklarla tekrarlanabilir. Kullanmadan önce çalkalayınız. İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.) ; Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 4 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Süt veren ineklerde sütte ilaç kalıntı arınma süresi 0 gündür. ve ml lik amber renkli cam flakonlarda karton kutu içinde takdim edilmiştir. 3

12 ENTERVET Oral Tablet 1 tablet; mg Neomisin sülfat içerir. Sığır, koyun, keçi ve atlarda sindirim sistemi enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır Farmakolojik doz: mg/kg/canlı ağırlık/gün dozda oral yolla uygulanır. Tedaviye gün süreyle devam edilir. Pratik doz: Kuzu, oğlak Her 20 kg canlı ağırlık için Koyun, keçi, buzağı, tay Her 40 kg canlı ağırlık için Dana, sığır, at Her 90 kg canlı ağırlık için ¼ tablet - ½ tablet ½ tablet - 1 tablet 1 tablet - 2 tablet İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 1 gün geçmeden sığır, koyun ve keçiler kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 1 gün (2 sağım) boyunca elde edilen süt insan tüketimine sunulmamalıdır. 10 tabletlik bilister ambalajda/kutulu olarak takdim edilmiştir. 4

13 FAVETRİM Enjeksiyonluk Çözelti 1 ml de; mg Sulfametoksazol ve 40 mg Trimetoprim içerir. Sığır, at, koyun, keçi ve köpeklerde duyarlı bakteriler tarafından oluşturulan gastrointestinal enfeksiyonlar, E. coli kaynaklı enteritler, Vibrio enteritisler ve Salmonellosis gibi sindirim sistemi enfeksiyonları; sistitis, vaginitis, nefiritis, piyelonefritis gibi ürogenital sistem enfeksiyonları; mastitis ve metritislerde lokal tedaviye sistemik destek amacıyla, bakteriyel kökenli bronşitis, bronkopnömoni, laringitis, tonsillitis ile özellikle Mannheimia haemolytica ve Pasteurella multocida dan ileri gelen pnömoniler, plöropnömoni, enzootik pnömoni gibi solunum sistemi enfeksiyonlarında; yeni doğanlarda ve genç hayvanlarda görülen septisemi, omfalofilebitis ve buzağı difterisi; viral hastalıklarla beraber seyreden sekonder bakteriyel enfeksiyonlarda, yumuşak doku enfeksiyonları, ayak hastalıkları (çatal çürüğü, piyeten v.b.) ve diğer yara enfeksiyonlarında kullanılır. Farmakolojik doz: 15 mg/kg (Sülfametoksazol+Trimetoprim) Pratik doz: 1 ml/ kg canlı ağırlık olarak günde bir kez veya ml/ kg canlı ağırlık dozunda günde iki kez uygulanmalıdır. Tedavi enfeksiyonun seyrine göre gün sürdürülebilir. Etkili konsantrasyon süresinin 12 saat civarında olması nedeniyle günlük doz ikiye bölünerek verilmelidir. Damar içi uygulamalar yavaş ve vücut ısısına yakın olmalıdır. Sığır, koyun, keçilerde kas içi (IM) ve yavaş damar içi (IV) yolla uygulanır. Atlarda ve köpeklerde sadece damar içi yolla uygulanır. İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra sığır, koyun ve keçiler 14 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra elde edilen inek, koyun ve keçi sütleri 5 gün (10 sağım) süreyle insan tüketimine sunulmamalıdır. 50 ve ml lik kahverengi cam şişelerde kutulu olarak takdim edilmiştir. 5

14 FAVETRİM Oral/Uterus İçi Tablet 1 tablet; mg Sülfametoksazol ve mg Trimetoprim içerir. Oral yolla uygulandığında; Buzağı, kuzu ve oğlaklarda; duyarlı bakteriler tarafından oluşturulan gastrointestinal enfeksiyonlar, özellikle E. coli kaynaklı enteritler, Vibrio enteritisler ve Salmonellosis gibi sindirim sistemi enfeksiyonları; üriner sistem enfeksiyonları; bakteriyel kökenli bronşitis, bronkopnömoni, laringitis, tonsillitis ile özellikle Mannheimia haemolytica ve Pasteurella multocida dan ileri gelen pnömoniler, plöropnömoni, enzootik pnömoni gibi solunum sistemi enfeksiyonlarda; yeni doğanlarda ve genç hayvanlarda görülen septisemi, viral hastalıklarla beraber seyreden sekonder enfeksiyonlarda, yumuşak doku enfeksiyonları, ayak hastalıkları (çatal çürüğü, piyeten v.b.) ve diğer yara enfeksiyonlarında kullanılır. Uterus içi yolla uygulandığında; İnek, kısrak, koyun ve keçilerde; duyarlı bakteriler tarafından meydana getirilen metritis ve endometritislerin sağaltımında, güç doğum, abort, retensiyo sekundinarum vb. durumlar sonucu ortaya çıkan enfeksiyonların sağaltımında, vagina ve uterus prolapsus travmalarından sonra ortaya çıkan enfeksiyonların kontrolü ve sağaltımında kullanılır. Buzağı, kuzu ve oğlaklarda oral yolla kullanım: Farmakolojik doz: 5 mg/kg Trimetoprim + 25 mg/kg Sülfametoksazol Pratik doz: 1 tablet/40 kg canlı ağırlık/gün dür. Tedaviye gün devam edilir. Kısrak, inek ve keçilerde uterus içi kullanım: Pratik doz: İnek ve kısrak için sağaltım dozu tablet/gün, koruyucu doz tablettir. Koyun ve keçi için sağaltım dozu tablet/gün, koruyucu doz ise ½ - 1 tablettir. İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra oral kullanıldığında buzağı, kuzu ve oğlaklar, uterus içi kullanıldığında inek, koyun ve keçiler 14 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 5 gün (10 sağım) boyunca elde edilen inek, koyun ve keçi sütü insan tüketimine sunulmamalıdır. 2 x 5 tablet içeren blister/karton kutuda takdim edilmiştir. 6

15 FLORVİL Enjeksiyonluk Çözelti 1 ml de; mg Florfenikol içerir. Florvil Enjeksiyonluk Çözelti, sığırlarda, florfenikole duyarlı bakterilerin neden olduğu hastalıkların sağaltımında kullanılır. Bu kapsamda başlıca; Mannheimia haemolytica, Pasteurella multocida, Haemophilus somnus ve Corynebacterium pyogenes in neden olduğu solunum yolu enfeksiyonlarında, Fusobacterium necrophorum ve Bacteroides meleninogenicus un neden olduğu ayak çürüğü, interdigital nekrobasillozis ve enfeksiyöz pododermatitis gibi bakteriyel kaynaklı ayak hastalıklarında; Moraxella bovis in neden olduğu enfeksiyöz keratokonjunktivitis in sağaltımında kullanılır. Farmakolojik doz: Sığırlara 20 mg/kg florfenikol olarak hesaplandığında kas içi yolla uygulanabilir. Sığırlara 40 mg/kg florfenikol olarak hesaplandığında deri altı yolla uygulanabilir. Pratik doz: 1 ml/15 kg canlı ağırlık dozunda kas içi uygulanır. 48 saat sonra doz tekrarı yapılmalıdır. 2 ml /15 kg canlı ağırlık dozunda deri altı uygulanır. Deri altı uygulama için tek doz yeterlidir. 10 ml den fazla uygulama yapılmamalı, gerekirse doz bölünerek uygulanmalıdır. Enjeksiyonlar sadece boyun bölgesinden yapılmalıdır. Kullanırken asepsi ve antisepsiye uyulmalıdır. İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.) ; Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar kas içi uygulamalarda 30 gün, deri altı uygulamalarda 44 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. İnsan tüketimi için süt elde edilen ineklerde kullanılmaz. 50, ve ml lik renksiz flakonlarda, karton kutuda takdim edilmiştir. 7

16 GENTAVİLİN Enjeksiyonluk Çözelti 1 ml de; 50 mg Gentamisin baza eşdeğer Gentamisin sülfat içerir. Sığır ve atlarda duyarlı bakteriler tarafından meydana getirilen solunum, sindirim, ürogenital sistem enfeksiyonları ile diğer yumuşak doku enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. Farmakolojik doz: 4 mg/kg canlı ağırlık/gündür. Tedaviye gün boyunca devam edilir. Kas içi, damar içi veya deri altı yolla uygulanır. Tedavi başlangıcında günlük doz ikiye bölünerek kullanıldığında daha iyi sonuç alınır. Hayvan Türü Sığır-At Dana-Tay Doz 8 ml/ kg canlı ağırlık/gün 4 ml/50 kg canlı ağırlık/gün İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 80 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 2 gün (4 sağım) süreyle elde edilen süt tüketime sunulmamalıdır. 50 ve ml lik kahverengi flakonlarda, karton kutuda takdim edilmiştir. 8

17 GENTAVİLİN %10 Enjeksiyonluk Çözelti 1 ml de; mg Gentamisin baza eşdeğer Gentamisin sülfat içerir. Sığır, at, kedi ve köpeklerde duyarlı bakteriler tarafından meydana getirilen solunum, sindirim, ürogenital sistem enfeksiyonları ile diğer yumuşak doku enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. Farmakolojik doz: 4 mg/kg canlı ağırlık/gündür. Tedaviye gün boyunca devam edilir. Kas içi, damar içi veya deri altı yolla uygulanır. Tedavi başlangıcında günlük doz ikiye bölünerek kullanıldığında daha iyi sonuç alınır. Hayvan Türü Sığır-At Dana-Düve Buzağı-Tay Kedi-Köpek Doz 4 ml/ kg canlı ağırlık/gün 2 ml/50 kg canlı ağırlık/gün 1 ml/25 kg canlı ağırlık/gün 0,2 ml/5 kg canlı ağırlık/gün İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 80 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 2 gün (4 sağım) süreyle elde edilen süt tüketime sunulmamalıdır. 50, ve ml lik kahverengi flakonlarda, karton kutuda takdim edilmiştir. 9

18 KLAVİL-LC Laktasyon Dönemi Meme İçi Süspansiyon 5 gr her bir enjektörde; mg Amoksisilin baza eşdeğer ,56 mg Amoksisilin trihidrat, 50 mg Klavulanik asite eşdeğer 59,81 mg Potasyum klavulanat, 10 mg Prednizolon içerir. Süt ineklerinde laktasyon döneminde Amoksisilin ve Klavulanik asit e duyarlı bakterilerin neden olduğu akut ve subakut klinik mastitislerin sağaltımında, ayrıca oluşan yangı ve ağrının giderilmesinde kullanılır. Meme içi yolla, her hasta meme lobuna bir tüp uygulanır. Tedavi için 12 saat ara ile 3 tüp uygulanmalıdır. Gerek görüldüğünde meme içi ilaç uygulamaları, sistemik antibiyotik uygulamaları ile desteklenmelidir. İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 10 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 4 gün (8 sağım) süreyle elde edilen süt tüketime sunulmamalıdır. 5 g lık meme içi enjektörlerde, 24 adetlik karton kutularda takdim edilmiştir. 10

19 LYPECTİN Enjeksiyonluk Çözelti 1 ml de; 50 mg Linkomisin baza eşdeğer Linkomisin HCl ve mg Spektinomisin baza eşdeğer Spektinomisin HCl içerir. Buzağı, geviş getirmeyen danalarda: Solunum yolu enfeksiyonlarında, bakteriyel ve mikoplazma kökenli pnömoni ve enteritlerde kullanılır. Koyunlarda: Solunum yolu enfeksiyonlarında, bakteriyel ve mikoplazma kökenli pnömoniler ve piyeten, artrit, poliartrit gibi ayak hastalıklarında kullanılır. Köpek ve Kedilerde: Pnömoni, bronşit, tonsillit, faranjit gibi solunum yolu enfeksiyonları, gastroenterit, idrar yolu enfeksiyonları, deri enfeksiyonları (piyojenik dermatit, püstüler dermatit), metrit, lokal enfeksiyonlar ve viral enfeksiyonlarla beraber seyreden sekonder bakteriyel enfeksiyonlarda ayrıca enfekte yara ve abselerin tedavisinde kullanılır. Buzağı, geviş getirmeyen danalarda: Farmakolojik doz: 15 mg/kg canlı ağırlık, Pratik doz: 1ml/10 kg canlı ağırlık dozunda tedavinin ilk günü günde 2 defa daha sonra günde 1 defa uygulanır. Tedavi süresi gündür. Kas içi olarak uygulanır. Koyunlarda: Farmakolojik doz: 15 mg/kg canlı ağırlık Pratik doz: 1ml/10 kg canlı ağırlık dozunda günde 1 defa uygulanır. Tedavi süresi 3 gündür. Kas içi olarak uygulanır. Kedi ve köpeklerde: Pratik doz: 1ml/5 kg canlı ağırlık dozunda saat aralıklarla uygulanır. Tedaviye en çok 21 gün devam edilebilir. İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığır ve koyunlar 30 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 3 gün (6 sağım) boyunca elde edilen inek sütü insan tüketimine sunulmamalıdır. Sütü insan tüketimine sunulan koyunlarda kullanılmamalıdır. 50 ve ml lik amber renkli flakonlarda, karton kutu içinde takdim edilmiştir. 11

20 MAKROVİL Enjeksiyonluk Çözelti 1 ml de; mg Tilmikosin baza eşdeğer Tilmikosin fosfat içerir. Sığır ve koyunlarda, Mannheimia haemolytica, Pasteurella multocida ile solunum yollarında enfeksiyonlara neden olan diğer duyarlı mikroorganizmaların yol açtığı solunum sistemi hastalıkları (BRD), enzootik pnömoni; sığırlarda duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu mastitisler, çatal çürüğü; koyunlarda Chlamydia psittaci abortlarının sağaltımında kullanılır. Farmakolojik doz: 10 mg Tilmikosin/kg canlı ağırlık dozda, tek doz olarak, deri altı yolla uygulanır. Pratik doz: 1 ml/30 kg canlı ağırlıktır. Enjeksiyon yeri ön ayakların arkası ve kaburgaların üst kısmıdır. 25 ml den daha fazla kullanılması gerektiğinde, toplam miktarın bölünerek iki ayrı yere enjekte edilmesi önerilir. Uygulamadan 48 saat sonra sonuç alınamayan vakalarda teşhis yeniden gözden geçirilmelidir. İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra, eti için yetiştirilen sığırlar 60 gün, koyunlar 42 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. İlaç kullanımı süresince ve kullanımın durdurulmasını takiben 15 gün (30 sağım) süreyle elde edilen koyun sütleri tüketime sunulmamalıdır. İnsan tüketimi için süt elde edilen ineklerde kullanılmamalıdır. Sütteki ilaç kalıntı arınma süresinin uzun olması nedeniyle insan tüketimi için süt elde edilen koyunlara uygulanması tavsiye edilmez. 20, 50 ve ml lik kahverengi flakonlarda, kutulu olarak takdim edilmiştir. 12

21 MASTİCOL-DC Kuru Dönem Meme İçi Süspansiyonu 5 gr her bir tüpte; mg Ampisilin baza eşdeğer Ampisilin trihidrat, mg Kloksasilin baza eşdeğer Kloksasilin benzatin içerir. Laktasyon döneminin son sağımından sonra mevcut mastitislerin sağaltımını yapmak ve kuru dönem esnasında enfeksiyonlara karşı koruma sağlamak; risk altındaki sağmal ineklerde yaz mastitisi insidansını azaltmak amacı ile kullanılır. Her meme lobuna 1 tüp içeriği uygulanır. Uygulamadan sonra meme içinde yaklaşık 28 gün süreli antibakteriyel etki elde edilir. İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 10 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 4 gün (8 sağım) süreyle elde edilen inek sütü tüketime sunulmamalıdır. 5 g lık meme içi enjektörlerde, 24 adetlik karton kutuda takdim edilmiştir. 13

22 MASTİCOL-LC Laktasyon Dönemi Meme İçi Süspansiyonu 5 gr her bir tüpte; mg Ampisilin sodyum, mg Dikloksasilin sodyum içerir. Laktasyon dönemindeki ineklerde Gram pozitif ve Gram negatif bakterilerden ileri gelen akut ve subakut klinik mastitislerin sağaltımında kullanılır. Her hasta meme lobuna bir tüp uygulanır. Sağaltıma 12 saat ara ile gün süre ile devam edilmelidir. Gerek görüldüğünde meme içi ilaç uygulamaları, sistemik antibiyotik uygulamaları ile desteklenmelidir. İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 10 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 5 gün (10 sağım) süreyle elde edilen süt tüketime sunulmamalıdır. 5 g lık meme içi enjektörlerde, 24 adetlik karton kutuda takdim edilmiştir. 14

23 MASTİVİL Laktasyon Dönemi Meme İçi Süspansiyonu 5 gr her bir tüpte; Prokain Penisilin G IU Streptomisin sülfat mg Neomisin sülfat mg Prednizolon 10 mg içerir. Süt ineklerinde laktasyon döneminde meydana gelen ve Penisilin, Streptomisin ve Neomisin e duyarlı bakterilerin (Streptococcus sp., Staphylococcus sp., E. coli, Klebsiella pneumoni) neden olduğu laktasyon dönemi akut ve subakut klinik mastitislerin sağaltımında, ayrıca oluşan yangı ve ağrının giderilmesinde kullanılır. Her hasta meme lobuna bir tüp uygulanır. Sağaltıma 24 saat ara ile 3 gün süre ile devam edilmelidir. Gerek görüldüğünde meme içi ilaç uygulamaları, sistemik antibiyotik uygulamaları ile desteklenmelidir. Uygulamadan 6 saat sonra sağım yapılıp meme boşaltılmalıdır. İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 7 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 5 gün (10 sağım) süreyle elde edilen inek sütü tüketime sunulmamalıdır. 5 g lık meme içi enjektörlerde, 24 adetlik karton kutuda takdim edilmiştir. 15

24 OPTİVİL Göz Merhemi 5 gr her bir tüpte; mg Kloksasilin benzatin içerir. OPTİVİL Göz Merhemi, at, sığır, koyun, kedi ve köpeklerin göz enfeksiyonlarının tedavisinde lokal olarak kullanılır. Pratik doz: Sığır ve At için: Her bir göz için cm şerit, Koyun: Her bir göz için 5 cm şerit, Kedi ve Köpek için: Her bir göz için 2 cm şerit halinde alt göz kapağı açılarak konjuktival boşluğa sıkılır. Normal şartlarda tek doz uygulanması yeterlidir. Gerek görüldüğü takdirde saat içinde tedavi tekrar edilebilir. Çapraz infeksiyonun önüne geçmek amacıyla enfekte olmayan gözede tedavi yapılması önerilir. Enfeksiyon riskini önlemek için ilaçlamaya önce sağlam gözden başlanmalıdır. Sadece harici uygulanır. İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Et ve süt için 0 sıfır gündür. 5 g lık beyaz plastik enjektörlerde, 24 adetlik karton kutu içinde takdim edilmiştir. 16

25 PENOKSAL LA Enjeksiyonluk Süspansiyon 1 ml de; IU Prokain penisilin G, IU Benzatin penisilin G, mg Dihidrostreptomisin baz (sülfat tuzu olarak) içerir. Sığır, at, koyun ve köpeklerde penisiline ve streptomisine duyarlı bakteriler tarafından meydana getirilen; yumuşak doku, sindirim, solunum ile üriner sistem enfeksiyonlarında ve sekonder bakteriyel enfeksiyonlara karşı kullanılır. Pratik doz: 1 ml/20 kg canlı ağırlık dozda kas içi yolla uygulanır. Hayvan Türü Sığır, At Dana, Düve Buzağı, Tay Koyun Köpek Canlı Ağırlık kg kg kg 40 kg 10 kg Doz 20 ml 10 ml 5 ml 2 ml 0,5 ml Genelde tek doz yeterli olup, gerektiğinde 3 gün ara ile ikinci bir doz uygulanabilir. İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığır ve koyunlar 60 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 15 gün (30 sağım) süreyle elde edilen süt tüketime sunulmamalıdır. Sütteki ilaç kalıntı arınma süresinin uzun olması nedeniyle insan tüketimi için süt elde edilen koyun ve ineklere uygulanması tavsiye edilmez. 50, ve ml lik renksiz flakonlarda, kutulu olarak takdim edilmiştir. 17

26 PENOKSAL Enjeksiyonluk Süspansiyon 1 ml de; IU Prokain penisilin G, mg Dihidrostreptomisin sülfat içerir. Sığır, at, koyun ve köpeklerde penisiline ve streptomisine duyarlı bakteriler tarafından meydana getirilen; yumuşak doku, sindirim, solunum ile üriner sistem enfeksiyonlarında ve sekonder bakteriyel enfeksiyonlara karşı kullanılır. Pratik doz: 1 ml/20 kg canlı ağırlık / gün dozunda kas içi yolla uygulanır. Hayvan Türü Sığır, At Dana, Düve Buzağı, Tay Koyun Köpek Canlı Ağırlık kg kg kg 40 kg 10 kg Doz 20 ml 10 ml 5 ml 2 ml 0,5 ml Tedaviye gün süre ile devam edilmelidir. İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığır ve koyunlar 60 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 8 gün (16 sağım) süreyle elde edilen süt tüketime sunulmamalıdır. Sütteki ilaç kalıntı arınma süresinin uzun olması nedeniyle insan tüketimi için süt elde edilen koyun ve ineklere uygulanması tavsiye edilmez. 50, ve ml lik kahverengi flakonlarda, karton kutuda takdim edilmiştir. 18

27 PRİMAFUL Enjeksiyonluk Çözelti 1 ml de; mg Oksitetrasiklin baza eşdeğer Oksitetrasiklin dihidrat ile 20 mg Fluniksine eşdeğer Fluniksin meglumin içerir. Sığırlarda, Gram (+) ve Gram (-) bakterilerin neden olduğu sistemik ve lokal enfeksiyonlar ile solunum sistemi hastalıklarında, üriner ve genital sistem enfeksiyonları, ayak ve göbek enfeksiyonları ile viral hastalıkların sekonder bakteriyel enfeksiyonları (şap) ve yol vurgununa karşı kullanılır Farmakolojik doz: 30 mg/kg canlı ağırlık oksitetrasiklin ve 2 mg/kg canlı ağırlık fluniksin Pratik doz: 1ml/10 kg dozda, derin kas içi yolla, tek doz olarak uygulanır. Antienflamatuar etki saat, antibakteriyel etki ise gün devam eder. Bir enjeksiyon bölgesine 15 ml den fazla ilaç uygulanmamalıdır. İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 35 gün geçmeden sığırlar kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 12 gün (24 sağım) boyunca elde edilen inek sütü insan tüketimine sunulmamalıdır. Sütteki ilaç kalıntı arınma süresinin uzun olması nedeniyle; insan tüketimi için süt elde edilen sığırlara uygulanması tavsiye edilmez. ml lik kahverengi flakonlarda, karton kutuda takdim edilmiştir. 19

28 PRİMAVİLİN Enjeksiyonluk Çözelti 1 ml de; mg Oksitetrasiklin baza eşdeğer Oksitetrasiklin hidroklorür içerir. Sığır, koyun ve keçilerde solunum yolu hastalıklarında, üriner ve genital sistem enfeksiyonları, ayak ve göbek enfeksiyonları, viral hastalıkların sekonder bakteriyel enfeksiyonları (şap) ile yol vurgununa karşı kullanılır. Farmakolojik doz: 10 mg/kg canlı ağırlık/gün Pratik doz: 1ml/10 kg dozunda kas içi ve damar içi yolla uygulanır. Bir enjeksiyon bölgesine sığırlarda 10 ml, koyun ve keçilerde 5 ml den fazla ilaç uygulanmamalı, uygulanması gerekiyor ise toplam miktar bölünerek iki ayrı yere enjekte edilmesi önerilir. İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 22 gün geçmeden sığır, koyun ve keçiler kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 8 gün (16 sağım) süreyle elde edilen inek, koyun ve keçi sütü tüketime sunulmamalıdır. Sütteki ilaç kalıntı arınma süresinin uzun olması nedeniyle; insan tüketimi için süt elde edilen keçi, inek ve koyunlara uygulanması tavsiye edilmez. 50 ve ml lik kahverengi flakonlarda kutusuz olarak takdim edilmiştir. 20

29 PRİMAVİLİN LA Enjeksiyonluk Çözelti 1 ml de; mg Oksitetrasiklin baza eşdeğer Oksitetrasiklin dihidrat içerir. Sığır, koyun ve keçilerde solunum yolu hastalıklarında, üriner ve genital sistem enfeksiyonları, ayak ve göbek enfeksiyonları, viral hastalıkların sekonder bakteriyel enfeksiyonları (şap) ile yol vurgununa karşı kullanılır. Farmakolojik doz: 20 mg/kg canlı ağırlık Pratik doz: 1ml/10 kg dozunda derin kas içi yolla uygulanır. Sığırlar için 20 ml, koyun ve keçi için 5 ml den daha fazla kullanılması gerektiğinde, toplam miktarın bölünerek iki ayrı yere enjekte edilmesi önerilir. İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 28 gün geçmeden sığır, koyun ve keçiler kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 12 gün (24 sağım) süreyle elde edilen inek, koyun ve keçi sütü tüketime sunulmamalıdır. Sütteki ilaç kalıntı arınma süresinin uzun olması nedeniyle; insan tüketimi için süt elde edilen sığır, koyun ve keçilere uygulanması tavsiye edilmez. 50, ve ml lik kahverengi flakonlarda, karton kutuda takdim edilmiştir. 21

30 SPİRAVİL Enjeksiyonluk Çözelti 1 ml de; IU spiramisin içerir. SPİRAVİL Enjeksiyonluk Çözelti, sığırlarda spiramisine duyarlı mikroorganizmaların yol açtığı mastitislerde (Streptococcus sp, Staphylococcus sp. ve Mycoplasma sp. lerin neden olduğu), ayak çürüğü, solunum sistemi enfeksiyonlarından (Pasteurella sp. ve Mycoplasma sp. kaynaklı) enzootik pneomonilerin sağaltımında, artiritis, metritis, enteritis ve Ompahaloflebitis ve Omphalitis lerin sağaltımında kullanılır. Veteriner hekim tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği takdirde, Yetişkin sığırlar için farmakolojik doz: IU Spiramisin/kg canlı ağırlık dozunda, tek doz olarak, derin kas içi yolla uygulanır. Pratik doz: 1 ml/20 kg canlı ağırlık dozunda hesaplanır. Buzağılar için farmakolojik doz: IU Spiramisin/kg canlı ağırlık dozunda, tek doz olarak, derin kas içi yolla uygulanır. Pratik doz: 2,5 ml/20 kg canlı ağırlık dozunda hesaplanır. Gerekli görüldüğü takdirde 24 saat sonra doz tekrarlanabilir. İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 21 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben elde edilen inek sütleri 7 gün (14 sağım) geçmeden insan tüketimine sunulmamalıdır. 50 ve ml renksiz cam flakonlarda, karton kutuda takdim edilmiştir. 22

31 TAVİLİN Enjeksiyonluk Çözelti 1 ml de; mg Tilosin baza eşdeğer ,75 mg Tilosin tartarat içerir. Duyarlı bakteriler tarafından meydana getirilen; sığırlarda akciğer ve uterus enfeksiyonları, çatal çürüğü; streptococcus sp. ve staphylococcus sp. tarafından meydana getirilen akut mastitis; koyun ve keçilerde akciğer-göğüs zarı enfeksiyonları ve yavru atmaya neden olan enfeksiyonlar; köpek ve kedilerde solunum yolları enfeksiyonları, dış kulak ve uterus yangısı, leptospirozis ve viral hastalıklarla birlikte seyreden sekonder bakteriyel enfeksiyonlara karşı kullanılır. Sığırlarda; Farmakolojik doz: mg / kg canlı ağırlık hesabıyla günde 1 kez uygulanır. Pratik doz: 0,5 ml/10 kg canlı ağırlık yada 2,5 ml /50 kg canlı ağırlık hesabıyla uygulanır. Tedavi süresi 5 günü aşmamalıdır. Koyun, keçi, kedi ve köpeklerde; Farmakolojik doz: 10 mg / kg canlı ağırlık, Pratik doz: 0,5 ml /10 kg canlı ağılık hesabıyla uygulanır. Hastalık belirtileri kaybolduktan 1 gün sonrasına dek uygulama sürdürülmelidir. İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığır, koyun ve keçiler 28 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 8 gün boyunca elde edilen süt insan tüketimine sunulmamalıdır. 50 ve ml lik renkli cam şişelerde, karton kutularda takdim edilmiştir. 23

32 VİLAMOKS LA Enjeksiyonluk Süspansiyon 1 ml de; mg Amoksisilin baza eşdeğer Amoksisilin trihidrat içerir. Sığır, koyun, köpek ve kedilerde Amoksisilin e duyarlı mikroorganizmalar tarafından oluşturulan sindirim ve ürogenital sistem enfeksiyonları ile özellikle Pasteurella multocida ve M. haemolytica nın sebep olduğu solunum yolu enfeksiyonlarında ve diğer yumuşak doku enfeksiyonlarında, post-operatif enfeksiyonların önlenmesi, enteritisler, göbek kordonu enfeksiyonlarında, ayrıca mastit ve metritler de yerel sağaltıma destek olarak da kullanılır. Farmakolojik doz: 15 mg/kg canlı ağırlık miktarında tek doz olarak sığır ve koyunlarda yalnız kas içi, köpek ve kedilerde deri altı ve kas içi yolla uygulanır. Hayvan Türü Sığır Dana, Düve Buzağı Koyun Kuzu Köpek Kedi Canlı Ağırlık kg kg kg 50 kg 10 kg 20 kg 5 kg Doz 40 ml 20 ml 10 ml 5 ml 1 ml 2 ml 0,5 ml Amoksisilinin hidrolizini önlemek için şırıngalar kuru olmalıdır. İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Sağaltım süresince ve son ilaç uygulanmasından sonra eti için yetiştirilen sığır ve koyunlar 30 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Sağaltım süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 5 gün (10 sağım) süreyle sığırlardan, 7 gün (14 sağım) süreyle koyunlardan elde edilen süt tüketime sunulmamalıdır. Sütteki ilaç kalıntı arınma süresinin uzun olması nedeniyle insan tüketimi için süt elde edilen koyun ve ineklere uygulanması tavsiye edilmez. (Enjeksiyon noktası için kalıntı arınma süresi 50 gündür). 50, ve ml lik renksiz flakonlarda, karton kutuda takdim edilmiştir. 24

33 VİL-FLOKS Enjeksiyonluk Çözelti 1 ml de; mg Enrofloksasin baz içerir. Sığır ve koyunlarda duyarlı bakteriler tarafından meydana getirilen solunum, sindirim, üro-genital sistem hastalıkları ile deri ve diğer yumuşak doku enfeksiyonlarında, ayrıca viral enfeksiyonlarla beraber seyreden ve duyarlı bakteriler tarafından meydana getirilen sekonder bakteriyel enfeksiyonlara kullanılır. Farmakolojik doz: 2,5 mg/kg/canlı ağırlık/gün dozda kas içi, damar içi veya deri altı yolla uygulanır. Tedaviye gün süre ile devam edilmelidir. Şiddetli ve kronik seyirli enfeksiyonlarda doz 5 mg/kg a çıkartılmalıdır. Hayvan Türü Sığır Dana-Düve Buzağı Koyun Kuzu Canlı Ağırlık kg kg kg 40 kg 20 kg Doz 10 ml 5 ml 2,5 ml 1 ml 0,5 ml İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç kullanımını takiben 14 gün geçmeden sığırlar, 10 gün geçmeden koyunlar kesime sevk edilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 4 gün (8 sağım) süreyle elde edilen inek sütü tüketime sunulmamalıdır. Sütü insan tüketimine sunulan koyunlarda kullanılmamalıdır. 20, 50 ve ml lik kahverengi flakonlarda, karton kutuda takdim edilmiştir. 25

34 VİL-FLOKS Oral Çözelti 1 ml de; mg Enrofloksasin baz içerir. Rumen faaliyetleri başlamamış buzağı ve kuzularda enrofloksasine duyarlı Gram negatif, Gram pozitif bakteriler ile Mycoplasma lar tarafından meydana getirilen plöropnömoni, gastroenteritis gibi solunum ve sindirim sistemi hastalıklarında, septisemi, kolibasillosis ve yumuşak doku enfeksiyonlarının tedavisinde, ayrıca viral hastalıkların enrofloksasine duyarlı sekonder bakteriyel enfeksiyonlarına karşı kullanılır. Kuzu ve buzağılarda: Farmakolojik doz: 5 mg/kg canlı ağırlık/gün Pratik doz: 1 ml/20 kg canlı ağırlık/gün dozda içme suyu ile oral yolla uygulanır. Tedaviye gün süre ile devam edilmelidir. Şiddetli ve kronik seyirli enfeksiyonlarda doz 2 katına çıkartılmalıdır. İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç kullanımını takiben 8 gün geçmeden buzağılar, 10 gün geçmeden kuzular kesime sevk edilmemelidir. ml lik beyaz renkli polietilen şişelerde kutulu olarak takdim edilmiştir. 26

35 Hormon Sincromic Enjeksiyonluk Çözelti

36 SİNCROMİC Enjeksiyonluk Çözelti 1 ml de; 0, mg D (+) Kloprostenol sodyum içerir. Sığırlarda 1- İneklerde östrusun indüksiyonu ve senkronizasyonu, 2- Suböstruslu ineklerde (zayıf ve sakin östrus hallerinde), 3- Doğumun başlatılması amacıyla (normal doğumlarda gebeliğin gününden itibaren), 4- Problemli gebeliklere son verme: a. Mumyalaşmış fötüs olgularında, b. Fötal membranların hidropsu, c. Endometritis ve pyometra olgularında, d. Ovaryal disfonksiyonlarda, e. Post puerperal metropati, gecikmiş uterus involüsyonu kullanım alanı mevcuttur. Kısraklarda 1- Östrus senkronizasyonu, 2- İnatçı diöstrusa son vermede, 3- Yalancı gebeliğe son vermek için, 4- Laktasyon dönemi anöstrus tedavisi, 5- Östrus gerçekleştirilmesi, 6- Doğumun başlatılması, 7- Fötus ölümü durumlarında kullanım alanı mevcuttur. Sığırlarda her bir hayvana µg kloprostenol (2 ml SİNCROMİC), 11 gün aralıklarla kas içi yolla iki enjeksiyon yapılır. İkinci enjeksiyondan 72 saat sonra birinci, 96 saat sonra ikinci suni tohumlama yapılır. Kısraklar da doz her bir hayvana 75 µg (1 ml SINCROMİC), 14 gün arayla iki kez uygulanır. 1. tedaviden sonra belirti görülmezse ve günlerde tohumlamaya gidilir. Parenteral olarak kas içi yolla uygulanmalıdır. İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 1 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Süt veren ineklerde sütte ilaç kalıntı arınma süresi 0 gündür. 10x2 ml renksiz cam şişe, 10 ml ve 20 ml lik amber renkli cam şişede karton kutuda takdim edilmiştir. 28

37 29

38 Antiparaziterler Flumar %1 Dökme Çözelti Guadreks Enjeksiyonluk Çözelti Guadreks Oral Tablet İmidovil Enjeksiyonluk Çözelti Oksavet Oral Tablet Parvakuvil Enjeksiyonluk Çözelti Vilazol Oral Tablet Vilmectin Enjeksiyonluk Çözelti Vilmectin Fcl Enjeksiyonluk Çözelti

39 FLUMAR %1 Dökme Çözelti 1 ml de; 10 mg Flumetrin içerir. Sığır ve koyunlarda olgun ve gelişme dönemindeki tek ve çok konakçılı keneleri ile emici ve sokucu bitleri ve psoroptes uyuzu mücadelesinde kullanılır. Köpeklerde demodex uyuzu mücadelesinde kullanılır. Veteriner Hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmemişse; Sığır ve koyunlarda Kene mücadelesinde 1 mg/kg, uyuz ve bit mücadelesinde 2 mg/kg c.a.tır. Gerekli doz sığırlarda ve yeni kırkılmış koyunlarda hayvanların bel kemiği (omurgası) üzerinde omuzdan kuyruk sokumuna kadar dökülerek kullanılır. Eğer koyunlarda yapağı uzunsa bu durumda sırt üzerindeki yapağı elle iki yana açılarak, çizgi şeklinde açılan deri kısmı üzerine yine akıtılarak, hayvan kalçası üzerine oturtularak, karın yanlarındaki ve ön-arka bacaklar arasındaki yapağısız ya da kılsız çıplak kısımlara, gerekli ilaç miktarı ucuna iğne takılmamış enjektöre çekilip mümkün olduğu kadar çok noktaya ilaç akıtılarak uygulanır. Psoroptik uyuz vakalarında gerek sığırlarda gerekse koyunlarda yukarıda belirtilen dozların iki katı uygulanır. Köpeklerde Demodex uyuzu mücadelesinde 1 ml/10 kg c.a.tır. İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Sığırlarda et ve süt için 0 gün, koyunlarda et için 0 gündür. İnsan tüketimi için süt elde edilen koyunlara uygulanmaz. ve ml karton kutuda, 0,5, 1 ve 2,5 litrelik plastik ambalajlarda takdim edilmiştir. 31

40 GUADREKS Enjeksiyonluk Çözelti 1 ml de; 56,8 mg Prazikuantel içerir. Kedi ve köpeklerde tenyaların (şerit, yassı solucan) ergin ve larval formlarının mücadelesinde kullanılır. Echinococcus granulosus, Echinococcus multilocularis, Taenia hydatigena, Taenia ovis, Taenia psiformis, Taenia taeniformis, Multiceps multiceps, Dipylidium caninum, Diphyllobothrium erinacei, Mesocestoides corti, J. pasqualei enfestasyonlarının tedavisi ve korunmada kullanılır. Farmakolojik doz: mg/kg canlı ağırlık Pratik doz: 1 ml/10 kg canlı ağırlık dozda deri altı veya kas içi yolla uygulanır. Minimum ve maksimum praziquantel dozları mg/kg dır. Küçük hayvanların metabolik aktiviteleri daha yüksek olduğundan, nispeten daha yüksek dozlara ihtiyaç duyarlar. 25 kg dan ağır köpeklere kas içi tavsiye edilir. Deri altı tatbikte kısa süreli geçici bir ağrı görülebilir. 3 ml den fazla uygulama zorunlu olursa, 2 ayrı bölgeye bölünmek şartıyla deri altına uygulanmalıdır. Köpeklerde kg ve yavrulara kg kg kg Maksimum doz 3 ml dir ml ml ml ml Kedilerde 1 kg ve yavrulara kg kg kg 5 kg ve üzeri ml ml ml ml ml 20 ml lik kahverengi flakonlarda, karton kutuda takdim edilmiştir. 32

41 GUADREKS Oral Tablet 1 tablet; mg Prazikuantel içerir. Koyunlarda Şeritler: Moniezia sp., (özellikle M. expansa, M. benedeni), Stilesia sp. (özellikle S. globipunctata), Avitellina sp., Coenurus cerebralis, Cysticercus tenuicollis, Thysanezia sp. (özellikle T. giardi). Kelebekler: Dicrocoelium dendriticum, Schistosoma sp., Orientobilharzia sp.. Atlarda Şeritler: Anaplocephala sp., Paranoplocephala mamillana Köpek ve kedilerde Şeritler: Dipylidium caninum, Taenia sp. (özellikle T. pisiformis, T. hydatigena, T. ovis, T. serialis, T. taeniaformis), Echinococcus sp. (özellikle E. granulosus, E. multilocularis), Mesocestoides sp, Diphylobothrium sp., Spirometra sp. (özellikle S. erinacei), Joyeuxiella sp. (özellikle J. pasqualei), Diphylobothrium latum, Multiceps multiceps. Kelebekler: Paragonimus sp. (P. kellikotti), Opistorchis sp.. Farmakolojik doz: Koyunlarda mg/kg ca, köpek ve kedilerde 7, mg/kg ca, atlarda 1mg/kg ca dozunda, oral yolla kullanılır. Hayvan Türü Kuzu (25 kg dan az) Kuzu (25 kg dan fazla) Koyun Koç ( 60 kg dan fazla ) Tay At Köpek (15 kg dan az) Köpek ( kg arası) Köpek (40 kg dan fazla) Kedi Doz ½ tablet 1 tablet 1 1½ tablet 2 tablet ½ - 1 tablet 1 2 tablet ½ tablet 1 tablet 2 tablet ½ tablet İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Koyun eti ve sütü için 0 gündür. Karton kutu içerisinde; 5 adet bilister( 5x10 tabletlik bilister) ambalajlarda takdim edilmiştir. 33

42 İMİDOVİL Enjeksiyonluk Çözelti 1 ml de; 85 mg İmidokarb a eşdeğer mg İmidokarb dipropiyonat içerir. Sığır, koyun, at, eşek, katır ve köpeklerde Babesiosis hastalığının tedavisinde ve korunma amacı ile kullanılır. Sığırlarda: Babesia bovis, B. bigemina, Atlarda: B. caballi ve B. equi Eşek ve katırlarda: B. caballi Köpeklerde: B. canis Koyunlarda: B. ovis dir. Farmakolojik dozu: Babezyoz un sağaltımı için; Sığırlara 1,2 mg/kg canlı ağırlık, Koyunlara 1 mg/kg canlı ağırlık, Atlara 2,4 mg/kg canlı ağırlık ve Köpeklere 3 mg/kg canlı ağırlık dozunda uygulanır. Koruyucu dozu: Atlara B. caballi ye karşı 2,4 mg /kg canlı ağırlık dozunda 2 gün süreyle, B. equi ye karşı üç gün arayla 4 defa 4 mg/kg ca dozunda, bir gün sonrada mg/kg canlı ağırlık dozunda verilmesi tavsiye edilir. Köpeklere 6 mg/kg canlı ağırlık dozunda korunma dozu önerilir. Sığır, at, eşek, katır ve koyunda kas içi enjeksiyon, köpekte ise deri altı enjeksiyon şeklinde uygulanır. Hayvan Türü Etken Tedavi dozu ve Uygulama yolu Sterilizasyon dozu Korunma dozu Sığır Koyun At Eşek ve Katır Köpek B. bovis B. bigemina B. ovis B. equi B. caballi B. caballi B. canis 1 ml/ kg Kİ ml/50 kg Kİ 2 ml / kg 48 saat ara ile 2 doz Kİ 2 ml/ kg Kİ 2 ml/ kg ml/10 kg DA 4 ml / kg 72 saat ara ile 4doz 2 ml/ kg 24 saat ara ile 2 doz 2 ml/ kg 24 saat ara ile 2 doz 2 ml/ kg 2 ml/ kg 2 ml/ kg 0,5 ml /10 kg İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra sığırlar 28 gün geçmeden, koyunlar ise 21 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir ve etleri insan gıdası olarak tüketilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonraki 2 gün (4 sağım) boyunca elde edilen inek sütü insan tüketimine sunulmamalıdır. Sütü insan tüketimine sunulacak sağmal koyunlara uygulanmaz. 20 ve 50 ml lik renkli şişelerde kutulu olarak takdim edilmiştir. 34

43 OKSAVET Oral Tablet 1 tablet; mg Oksfendazol, mg Oksiklozanid içerir. Sığır ve koyunlarda; mide-bağırsak ve akciğer kıl kurtlarının olgun ve genç şekilleri ile karaciğer kelebekleri ve Moniezia sp. erginlerine karşı tedavi ve korunma amacı ile kullanılır. Sığırlarda: Karaciğer kelebekleri: Fasciola hepatica, F. gigantica (ergin) Gastro-intestinal nematodlar: Ostertagia sp., Haemonchus sp., Trichostrongylus sp., Cooperia sp., Oesophagostomum sp., Nematodirus sp., Strongyloides sp., Bunostomum sp., Trichuris sp. Akciğer kıl kurtları: Dictyocaulus viviparus. Şeritler: Moniezia sp. Koyunlarda: Karaciğer kelebekleri: Fasciola hepatica, F. gigantica. Gastro-intestinal nematodlar: Ostertagia sp., Haemonchus sp., Trichostrongylus sp., Cooperia sp., Oesophagostomum sp., Nematodirus sp., Strongyloides sp., Chabertia sp., Trichuris sp. Akciğer kıl kurtları: Dictyocaulus filaria. Şeritler: Moniezia sp. Farmakolojik doz: Oksiklozanid mg/kg, Oksfendazol ,5 mg/kg canlı ağırlık dozda oral yolla kullanılır. Pratik doz: 1 tablet/40 kg canlı ağırlık Hayvan Türü Kuzu Koyun Dana Sığır Doz ½ tablet 1 tablet tablet 5 tablet İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 28 gün, koyunlar 14 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 5 gün (10 sağım) süreyle elde edilen sığır sütü insan tüketimine sunulmamalıdır. İnsan tüketimi için süt veren koyunlara uygulanamaz. 10 tablet içeren blister/karton kutuda takdim edilmiştir. 35

44 PARVAKUVİL Enjeksiyonluk Çözelti 1 ml de; 50 mg Buparvakuon içerir. Sığırlarda Theileria annulata, T. parva, T. bovis, T. mutans, T. sergentinin neden olduğu tropikal Theileriosis hastalığının tedavisinde kullanılır. Sığırlara sadece boyundan derin kas içi yolla aşağıdaki dozlara göre uygulanır. Farmakolojik doz: 2,5 mg / kg canlı ağırlık olarak hesaplanır. Pratik doz: Sığırlar için 1 ml/20 kg canlı ağırlıktır. Genellikle tek uygulama yeterlidir ancak ağır vakalarda aynı doz, 48 veya 72 saat sonra tekrar uygulanabilir. Bir defada 10 ml den daha fazla kullanılması gerektiğinde, toplam miktarın bölünerek iki ayrı yere enjekte edilmesi önerilir. İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç kullanımını takip eden 42 gün içinde eti için yetiştirilen hayvanlar kesime gönderilmemelidir. Sütü insan tüketimine sunulan sağmal sığırlarda kullanılmaz. 50 ml lik kahverengi flakonlarda, karton kutuda takdim edilmiştir. 36

45 VİLAZOL Oral Tablet 1 tablet; Albendazol içerir. Vilazol Oral Tablet, sığırlarda ve koyunlarda gastro-intestinal nematodlar, akciğer kılkurtları, şeritler ve ergin karaciğer kelebek enfestasyonlarının sağaltımı ve kontrolü amacıyla kullanılır. Sığırlarda: Gastro-intestinal nematodlar : Ostertagia sp., Haemonchus sp., Trichostrongylus sp., Cooperia sp., Oesophagostomum sp., Nematodirus sp.,strongyloides sp.,bunostomum sp,trichuris sp. Akciğer kıl kurtları: Dictyocaulus viviparus. Karaciğer kelebekleri: Fasciola hepatica, F. gigantica, Dicrocoelium dendriticum Koyunlarda: Gastro-intestinal nematodlar : Ostertagia sp., Haemonchus sp., Trichostrongylus sp., Cooperia sp., Oesophagostomum sp., Nematodirus sp., Strongyloides sp., Bunostomum sp, Akciğer kıl kurtları: Dictyocaulus filaria. Karaciğer kelebekleri: Fasciola hepatica, F. gigantica, Dicrocoelium dendriticum Veteriner hekim tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği takdirde, Farmakolojik doz: Sığır ve koyunlarda, Gastro-intestinal nematodlar, akciğer kılkurtları 7,5 mg/kg canlı ağırlık, şeritler için 10mg/ kg canlı ağırlık, ergin karaciğer kelebekleri için 15 mg/kg canlı ağırlık dozunda oral yolla kullanılıfunduszeue.infooelium dentriticum ( Kum kelebeği ) invazyonlarında doz uygulaması 20 mg/funduszeue.info dır. Pratik doz tablosu: Canlı ağırlık kg kg kg Mide- bağırsak akciğer kılkurtları 0,5 tablet 1 tablet 2 tablet Şeritler 1 tablet 1,5 tablet 3 tablet Karaciğer kelebeklerine 1 tablet 2 tablet 4 tablet Kum kelebeklerine 1,5 tablet 3 tablet 5,5 tablet Tabletin çentik sayısının az olması sebebiyle koyunlarda kg canlı ağırlığın altındakilerde kullanılması tavsiye edilmez. İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.):tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 14 gün, koyunlar 10 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra sağılan inek ve koyun sütleri 3 gün (6 sağım) geçmeden insan tüketimine sunulmamalıdır. 2x5 tablet içeren blister/karton kutuda takdim edilmiştir. 37

46 VİLMECTİN Enjeksiyonluk Çözelti 1 ml de; 10 mg İvermektin içerir. Sığırlarda Gastro-intestinal Nematodlar: Heamonchus placei, Ostertagia sp., O. ostertagi (erginler, larval devreler, hipobiotik larvalar), O. Iyrate (erginler, L 4 larvalar), Mecistocirrus digitatus (erginler), Trichostrongylus axei, T. colubriformis, Cooperia oncophora, C. punctata, C. pectinata, Cooperia sp., Nematodirus helvetianus (erginler), N. spathiger (erginler), Akciğer Kıl Kurtları: Dictyocaulus viviparus Deride Filariosis Etkenleri: Parafilaria bovicola Göz Nematodları: Thelezia sp. (ergin) Nokra etkeni sinek larvaları: Hypoderma bovis (larva), Hypoderma lineatum (larva), Dermatobia hominis (larva) Yara Kurtları (parazitik dönemde): Chrysomya bezziana, Cochliomya hominivorax Uyuz Etkenleri: Psoroptes communis bovis, Psoroptes communis ovis, Sarcoptes scabei bovis, Chorioptes bovis Bitler: Linognatus vituli, Haematophinus eurysternus, Solenopotes capillatus, Damalinia bovis Keneler (bazı tek konaklı keneler, yumuşak keneler): Boophylus sp., Ornithodurus savignyi Koyunlarda Gastro-intestinal Nematodlar: Heamonchus sp., Ostertagia sp., Trichostrongylus sp., Cooperia sp., Nematodirus sp., Oesophagostomun sp., Strongyloides papillosus, Chaberthia ovina, Trichuris ovis Akciğer Kıl Kurtları: Dictyocaulus filaria Uyuz Etkenleri: Sarcoptes scabei var. ovis, Psoroptes ovis, Chorioptes bovis var. ovis Bitler: Bovicola ovis, Linognatus pedalis, L. ovillus, L. stenopsis Koyun Yapağı Sineği: Melophaga ovinus Burun Kurtları: Oestrus ovis Yara Kurtları: Chrysomia bezziani Keneler (Tek konaklı): Boophylus sp., Ornithoduorus lahorensis Farmakolojik Doz: Sığır ve koyunlarda mg ivermektin/kg canlı ağırlık hesabıyla uygulanır. Pratik Doz: 50 kg canlı ağırlık için 1 ml deri altı yolla uygulanır. 10 ml yi aşan dozlarda doz ikiye bölünerek uygulanmalıdır. Sadece deri altı yolla uygulanır. Kas içi veya damar içi yolla uygulanmaz. İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen koyunlar 42 gün, sığırlar 35 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. İnsan tüketimi için süt elde edilmekte olan sağmal inek ve koyunlarda kullanılmamalıdır. 20, 50, ve ml lik renksiz flakonlarda, karton kutuda takdim edilmiştir. 38

Daha göster

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası