kalça ağrısı hamilelik belirtisi olabilirmi / Hamilelik Belirtileri: En Erken, Erken, Kesin ve Tuhaf Belirtiler - Ankara Jinekoloji Muayenehanesi

Kalça Ağrısı Hamilelik Belirtisi Olabilirmi

kalça ağrısı hamilelik belirtisi olabilirmi

Hamilelikte Kalça Ağrısı

Hamilelikte Kalça Ağrısı Nedir?

Hamilelikte bel ve kalça ağrısı en sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Gebelikte görülen kalça ağrısı anne adaylarının %20’sini bel ağrılarından daha fazla etkilediği görülmektedir. Rahim içerisinde büyüyen bebekle birlikte vücutta pek çok değişimler meydana gelmektedir. Bundan dolayı da hamilelikte bacak ve kalça ağrısındaki problemlerin de artmasına neden olmaktadır. Ayrıca hamilelikte yaşanan kalça ağrıları her kadında farklı şekilde görülmektedir. Bazılarında ağrılar hafif hissedilirken bazılarında ise daha yoğun hissedilmektedir. Yoğun bir şekilde hissedilen ağrılar genellikle hamilelik döneminde şiddetli kalça ağrısına neden olmaktadır. Bu dönemde yaşanan kalça ağrıları bebekler için çok fazla sorun olmasa da annenin yaşam kalitesinin düşmemesi için mutlaka doktor kontrolünden geçmesi gerekmektedir.

Hamilelikte Kalça Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Hamileliğin ilk aylarında kalça ağrısı yaşayan kadınların çoğu bu ağrının nerede ve neyin ağrıdığını anlamakta zorluk çekerler. Kalçada oluşan ağrı bazen vücudun tüm bölgesine yayılarak belde ve bacakta da hissedilmeye başlar. Ayrıca hamilelikte sağ ve sol kalça ağrısı, doğum yaklaştıkça daha fazla hissedilerek kadınların yaşamını daha çok etkilemeye başlamaktadır. Genel olarak bakıldığında kadınların hamilelik döneminde karşılaştığı belirtiler şu şekildedir:

  • Yoğun ve batan ağrı
  • Donuk ve keskin hissedilen ağrı
  • Ağrının kalça kemiğinden bele doğru yayılması
  • Yalnızca belirli hareketlerde hissedilen ağrı

Hamilelikte Kalça Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Hamilelik döneminde kadınların vücutlarında pek çok ağrılar görülür. Kalça ağrısı da bu süreçte en sık hissedilen ağrıların başında gelmektedir. Hissedilen kalça ağrısının altında pek çok neden yatsa da genellikle bebeğin büyümesiyle oluşan baskının daha fazla hissedilmesidir. Ancak hamileliğin son aylarında kalça ağrısının hissedilmesi erken doğumun olabileceğine işaret olabilir. Hamilelikte görülen kalça ağrısının başlıca nedenleri şunlardır:

  • D vitavitaminiikliği
  • Hormon seviyesinde yaşanan dalgalanmalar
  • Hamilelik öncesinde alınan kilolar
  • Anne adayının ağır fiziksel hareketler bulunması
  • Geçici kemik erimesi
  • Hamilelik süresince hiç egzersiz yapmaması
  • Bebeğin bir tarafa daha fazla yerleşmesi
  • Uyku pozisyonu

Hamilelikte Kalça Ağrısı Teşhisi

Hamilelik döneminde hissedilen kalça ağrısı en sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Gebeliğin ilk aylarından itibaren ağrıyı hissetmeye başlayan anne adayları, gebeliğin son ayında da kalça ağrısını hissetmeye devam ederler. Ağrının dayanılmaz olduğu durumlarda anne adayları mutlaka doktora gitmeleri gerekmektedir. Doktor tarafından yapılan fiziksel muayene dışında hastanın öyküsü de alınarak teşhisin konulması genellikle yeterli olabilmektedir. Hamile kadınlar için MR veya röntgen riskli bir durum olduğundan dolayı gerekmedikçe ihtiyaç duyulmamaktadır.

Hamilelikte Kalça Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hamilelik döneminde hissedilen kalça ağrısı anne adaylarının yaşamını etkileyerek çok fazla strese soktuğu için mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Tedavi sürecinde genellikle doğal yollarla ağrıyı geçirmek amaçlanmaktadır. Uzman doktorlar hamilelikte kalça ağrısı için genellikle egzersizler vermektedir. Bunun dışında ağrınızın hafiflemesini sağlayacak birkaç yol daha vardır. Ağrının hafiflemesi için kullanılan yöntemler şunlardır:

İlaç Tedavisi: Hamilelik döneminde genellikle oral yolla alınan antibiyotikler doktor tarafından çok fazla önerilmemektedir. Ancak ağrının çok şiddetli olduğu durumlarda anne adayının yaşamını zorlaştırmasından dolayı kadın doğum doktorunun da onayıyla birlikte düşük dozlu ilaçlar kullanılabilmektedir.

Ağrı Bantları: Ağrılı bacağın üzerine bantlama yöntemiyle de ağrının şiddeti azalabilmektedir. Bu durum oral yolla alınan ilaçlardan daha az riskli bir durum olabileceğinden dolayı doktorlar tarafından daha fazla önerilmektedir. 

Kremler: Kas gevşetici ve ağrı kesici kremler de bu süreçte ağrının azalmasına yardımcı olabilecek bir diğer yöntemlerden biridir. Kana karışması oral yolla alınan ilaçlara göre daha yavaş olmasından dolayı hamilelikte yüzeysel ağrı kesici kremler tavsiye edilmektedir.

Hamilelikte Kalça Ağrısı Tedavi Edilmezse

Hamilelik döneminde hissedilen kalça ağrısı bebek için herhangi bir sorun oluşturmasa da sizin için ileriki zamanlarda pek çok problemlerle karşılamanıza neden olabilir. Kalça ağrısı tedavi edilmediği durumlarda kemik erimesine, dejenerasyona ve kalçada eklem kırıklarının oluşmasına neden olabilir. Bundan dolayı mutlaka tedavi için uzman bir doktora başvurulması gerekir.

Hamilelikte Kalça Ağrısına Ne İyi Gelir?

Hamilelik sürecinde kalça ağrılarının hafiflemesi için en iyi gelen şey sık sık yürüyüş yapmaktır. Ayrıca hamilelik döneminde düzenli ve kaliteli uyku kalça ağrısına gelen en iyi şeylerdendir. Bu yüzden mutlaka uyku düzeninize dikkat etmelisiniz. Günlük D vitamini takviyesi de ağrıların hafiflemesini sağlayan yöntemler arasında yer almaktadır. Bunun dışında bu dönemde kalça ağrısına iyi gelen diğer yöntemler şu şekildedir:

Hamilelik Yastığı: İyi bir uyku hamilelik dönemi için oldukça önemlidir. Uyku için en iyi destekse hamilelik yastığıdır. Kalça bölgesini rahatlatan bu yastık annelerin daha iyi uyumasını sağlayacaktır. Vücut şekline göre uyum sağlayan bu yastık bel ve göbeği de desteklemektedir.

Isı Çözümü: Hamilelik döneminde oluşan ağrılar için önerilen bir diğer çözümse kalça bölgesini sıcak tutmaktır. Sıcak bir duş alarak veya sıcak su torbasını kalçanıza koymak ağrının hafiflemesini sağlayacaktır. Bunun yanı sıra masaj yapmakta rahatlatıcı olabilir.

Yoga ve Pilates: Yoga ve pilates de hamilelik döneminde ağrının hafiflemesini sağlamaktadır. Pilates hocaları ile beraber sizin için hazırlanan germe egzersizlerini yaparak bu ağrıdan kurtulmanızı sağlayabilir. 

Kemerler ve Kuşaklar: Hamilelik sürecinde kullanılan kemerler ve kuşaklar beli daha iyi desteklemenizi sağlayacaktır. Böylece bir fiziksel hareket yapmak istediğinizde kalçanızın dengesini sağlayarak pelvik bölgenizin daha iyi hareket edebilmesini sağlar.

Uyuma Pozisyonu: Hamilelik sürecinde uyku pozisyonuna dikkat etmek oldukça önemlidir. Bu yüzden hamileliğin ileriki zamanlarınızda sadece sağ tarafınıza yatmaya özen gösterin. Ayrıca bacaklarınızı bükerek uyumak da kalça ağrısının hafiflemesini sağlayan en iyi yöntemlerden birisidir.

Kalsiyum Tüketmek: Bebeğin büyümesi ile birlikte vücudunuzun kalsiyuma ihtiyacı da artacaktır. Bundan dolayı günlük olarak yeterince kalsiyum tüketmediğiniz durumlarda bebeğiniz kalsiyumu kemiklerinizden alarak ağrılarınızın oluşmasına neden olacaktır. Bu yüzden bu süreçte mutlaka bol bol su tüketerek magnezyum veya folik asit içeren yiyecekler yemelisiniz.

Yüzmek: Hamilelik sırasında yapılacak olan en iyi egzersizlerden biri de yüzmedir. Kalçadaki baskıyı ve yükü azaltan yüzme egzersizi kan akışının hızlanmasını sağlamaktadır. Bu yüzden yüzmek, en iyi ağrı giderici egzersizlerden biridir.

Hamilelikte Kalça Ağrısına Ne İyi Gelmez?

Uzun süre ayakta kalmak kalça ağrısını daha da artmasını sağlayan en önemli unsurların başında gelmektedir. Bu yüzden uzun süre ayakta kalmaktan mutlaka kaçının. Sürekli tek yönde uyumak da kalça ağrısına kesinlikle iyi gelmez hatta ağrının daha da artmasına neden olabilir. Bundan dolayı uyku esnasında iki taraflı uyumayı tercih etmelisiniz.

Hamilelikte Kalça Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Hamilelikte yaşanan kalça ağrısı bebek için çok önemli bir soruna yol açmasa da annenin günlük yaşamını etkileyebilmektedir. Bazen, hamilelikte kalça ağrısı yürüyememeye gibi günlük yaşama müdahale ettiği durumlarda kadınların hayatını zorlaştırabilir. Böyle durumlarda anne adayları mutlaka uzman bir doktora randevu almalıdır. Başvurulması gereken bölüm ise ortopedi veya fizik tedavi bölümüdür.

Gebelikte Görülen Bel ve Kalça Ağrılarına Dikkat!

Gebelik Döneminde Yaşadığınız Bel Ağrısının Nedenlerinden Biri Kemik Erimesi Olabilir!

Gebelikte en sık görülen rahatsızlıklardan biri de bel ağrıları. Özellikle hamileliğin son aylarında görülen bu ağrılar zaten zorlu bir süreç olan hamileliği daha da zorlaştırabiliyor
Hamilelikte görülen bel ağrılarını, nedenlerini ve nasıl daha kolay atlatılabileceğini Hisar Intercontinental Hospital Fizik Tedavi ve RehabilitasyonUzmanlarına sorduk…

Gebelik döneminde bel ağrısı görülmesi normal midir?

Gebeliğin genellikle aylarında gebelerin büyük çoğunluğunda görülen bel ağrıları, doğum sonrası büyük oranda geçtiği için; kadın doğum uzmanları tarafından gebeliğin kaçınılmaz bir şikayeti olarak görülür. Bu bel ağrıları genellikle doğumdan ay sonra kaybolur. Ancak bazı özellikler gebelikteki bel ağrısını önemli kılar. Bel ağrılı vakaların üçte birinde, ağrı yaşam kalitesini etkiler, daha sonraki gebeliklerde ağrıya yatkınlığını artırabilir ve % vakada kronik hale gelebilir.

Gebelikte görülen bel ağrılarının nedenleri nelerdir?

Gebelikte en sık karşılaşılan leğen kemiği çevresinde veya bel bölgesinde olan kas ve eklemlerin gerilimi veya gevşemesine bağlı ağrılardır. Bunların ikisi bir arada da olabilir. Bu dönemde görülen bel ağrıları biyomekanik, hormonal, damarsal veya diğer nedenlerle oluşan ağrılardır.
Yapılan araştırmalar gebelikte görülen bel ağrısının kilo alımı ve göbeğin büyümesinin sonucu oluşan vücut duruş şekli değişikliğine bağlı olmadığını; gebelik öncesinde bel çukuru fazla olanların gebelikte bel ağrısına yatkın olduğunu göstermektedir. Kısa zamanda fazla kilo artışı bel ağrısı oluşumuna neden olabilir. Gebelikte rahimdeki büyüme karın ve sırt kasları arasında kuvvet yönünden dengesizliğe veya büyümüş rahmin ağırlığı direkt olarak basıya sebep olarak ağrı yapabilir.
Gebelikte relaksin, östrojen ve progesteron serum düzeylerinde artış gözlenir. Yüksek relaksin seviyesi eklem gevşemesine, östrojen de relaksinin etkisinin artmasına neden olarak bel ağrısının gelişmesine katkıda bulunabilir.
Büyüyen rahim, aort gibi büyük damarlarda basıya neden olup, iskemi ve metabolik bozukluk bel ağrısı yaratabilir.
Bunların yanı sıra iş ve psikolojik faktörler de belde ağrıya neden olabilir.
Kalça veya çevre kemiklerde geçici osteoporoz (özelikle D vitamini eksikliği olan gebelerde eksikliğin artmasına bağlı olarak kemiklerde yumuşama ve kırılmalar), kas zorlanmaları da ağrı nedeni olabilir.

Bu Önlemleri Alarak Bel Ağrınızı Azaltabilirsiniz!

Gebelik öncesi fit durumda olmak, karın ve sırt kaslarının kuvvetli olması bel ağrısı olasılığını azaltsa da; kalça ve pelvis çevresindeki ağrıyı azaltmaz. Relaksin hormon salgılanması bazı kişilerde daha fazladır. Bu hormon bu bölgelerdeki ağrıyı artırır.

Hamilelik dönemini daha rahat geçirmek için;

  • Gereğinden fazla kilo almamaya çalışın.
  • Yeterli D vitamini ve kalsiyum alın.
  • Sık sık yürüyün.
  • Kaslarınızdaki gerilimi ve zorlanmayı azaltmak için vücudunuzun düzgün duruş şeklini koruyun.
  • Otururken sık sık pozisyon değiştirin.
  • Sandalyede otururken bel yastığı kullanın.
  • Beliniz geceleri daha çok ağrıyorsa sırt üstü yatmaktan kaçının. Yan yatın ve karnınızı yastıkla destekleyin.
  • Kalça ve belinizi yoracak hareketlerden kaçının.
  • Uzun süre ayakta hareketsiz kalmayın.
  • Uzun oturma ve ayakta durma sırasında bir ayağınızın altına basamak koyarak kaslarınızı gevşetmeye çalışın.
  • Solunum ve gevşeme egzersizleri yapın.
  • Yüksek topuklu ayakkabılar giymekten kaçının.
  • Gün içerisinde sık sık istirahat edin.
  • Günde birkaç defa, saat arayla 20 dakikayı geçmeyecek şekilde, soğuk veya sıcak uygulamalar yapın.
  • Masaj yaptırın.
  • Çok ağrınız olduğunda hekiminizin kontrolünde ağrı kesici kullanın.

D Vitamini Eksikliği Gebelik Döneminde Artarsa Erken Yaşta Kemik Erimesine Neden Olabilir!

  • Gebelikte D vitamini eksikliğine bağlı olarak bel ağrısından çok; leğen kemiği ve kalça bölgesinde ağrılar gelişebilir.     D Vitamini eksikliği;
  • Vücuttaki kalsiyum dengesini bozarak kemiklerdeki kalsiyumun kana geçmesine neden olur ve kemikleri zayıflatır.
  • Kırık oluşma riskini artırır.
  • Kas gücü azalır.
  • Yürüme, merdiven inip-çıkma gibi hareketleri zorlaştırır.
  • Dengede bozulmaya neden olarak düşme riskini artırır.
  • Yorgunluk oluşturur,
  • Yaygın vücut ağrılarına neden olur.
  • Depresyona eğilimi artırır.
  • Unutkanlığa neden olabilir.
  • Kemikte yumuşama, erime ve kemiklerde kırılmaya yol açarak sakatlığa neden olabilir.

 Groin and back pain experienced by most women during pregnancy can be a sign of pregnancy. However, these symptoms are not always caused by pregnancy. Abdominal and back pain affects women more than men. We can count various factors such as pregnancy, ovarian cysts, menstrual cramps, ovaries as the main reasons.

 

 It helps to determine the cause of back and groin pain with examinations such as ultrasound examination. If these symptoms are due to pregnancy, your doctor will begin pregnancy monitoring. However, if these symptoms are observed for other reasons, the appropriate treatment process will begin.

 

 What Do Waist and Groin Pains Mean?

 

 Back pain that occurs after sexual intercourse is considered by women as a sign of pregnancy. However, the source of this pain may be caused by other factors. These can include weight gain, muscle aches, spinal fractures, and calcification.

 

 For this reason, women suffering from groin and back pain should seek help from a doctor, even if they have signs of pregnancy. The uterus, which starts to grow regularly during pregnancy, tightens the ligaments that hold the abdominal cavity. With this effect, women may experience groin and waist pain. In addition, factors such as weight gain and disruption of physical balance in the following months while pregnant can also cause back and groin pain.

 

 Waist And Groin Pain During Menstrual Period

 

 If the groin and back pain during pregnancy is accompanied by other pregnancy symptoms such as nausea, insomnia or excessive sleepiness, swelling in the hands and feet, it can be said that such pain is related to the process of becoming pregnant. However, in order to make the most accurate diagnosis, it is absolutely necessary to see a doctor and have the necessary tests done.

 

 These symptoms are very similar to those seen in women during menstruation. Therefore, if a woman shows these symptoms and does not have a menstrual period, there may be symptoms that indicate she is pregnant. This may be a sign that the woman is pregnant. For this reason, women with menstrual periods and back pain should first be evaluated by performing the necessary tests to understand whether they are pregnant or not.

 

 Waist and groin pains are seen quite a lot during pregnancy

 

 Many women who are approaching or going through their period have symptoms similar to pregnancy. In particular, back and groin pain are symptoms that women experience both during menstruation and pregnancy. If you show these symptoms and have delays in your period, you may be a mother-to-be.

 

 Many women are known to experience groin pain during their menstrual period. It is very normal for the expectant mother to experience groin pain in the first week of pregnancy. Unexpected cramps and spasms are among the most common symptoms of this period. It is of great importance to go to regular doctor check-ups for the most accurate process and baby health.

Hamilelikte Kalça Kemiği Ağrısı ve Pelvik Ağrı

Hamilelikte kalça kemiği ağrısı veya pelvik bölgenizde ağrı veya sancı hissedebilirsiniz ve bazen sorunun ne olduğunu tam olarak belirlemek zor olabilir. Sizlere kalça ağrısı ve pelvik ağrının nedenlerini anlatıp ağrıyı rahatlatmak veya önlemek için uygulayabileceğiniz tavsiyelerimizi paylaşacağız.

Hamilelikte Kalça Ağrısı ve Pelvik Ağrı Nasıl Olur?

Pelvis ve kalça kemiklerinin yerini ve birbiriyle olan ilişkisini öğrenmek yararlı olabilir. Omuriliğinizin tabanında bulunan büyük bir kemik olan pelvis gövdenizin alt kısmındadır. Kalça kemikleri, kalçaları pelvise bağlayan pelvisin iki tarafından da bulunan eklemlerdir.

Pelvik bölgede veya kalça bölgesinde ağrı hissederseniz bunun tam olarak nerede olduğunu ve neyin ağrıdığını anlamanız bazen zor olabilir. Pelvisteki veya kalça kemiğindeki ağrı bazen sırt ağrısı gibi hissedilebilir. Bu ağrı bazen yayılır ve birçok kadında hamilelik sırasında sırt ağrısı görülür. Ayrıca, bazı kadınlarda hamilelik ağrıları farklı şekillerde görülür. Bazılarında batan ve aniden rahatsız eden bir ağrı, bazılarında da sürekli yoğun bir ağrı olabilir. Hamileliğiniz süresince ağrılarınızın türü de değişebilir. Doktorunuz bu konuda doğru teşhisi koyacaktır.

Hamilelik sırasında pelvik ağrı sık görülür. Yoğun veya batan bir ağrı, sürekli veya ara ara gelen, hafif veya şiddetli bir ağrı olabilir. Ağrının belinize, poponuza veya kalçalarınıza doğru yayıldığını hissedebilirsiniz. Pelvik ağrıyı yalnızca belirli hareketlerde, örneğin yürürken hissedebilirsiniz. Veya yalnızca uyumak için uzandığınızda hissedebilirsiniz.

Günlük hayatınızı olumsuz etkileyen, zaman içinde kötüleşen veya çok ciddi olduğunu düşünmenize neden olan ağrının yanı sıra baş dönmesi, vajinal kanama veya ateşiniz olması durumunda da doktorunuzla görüşün.

Kalça Ağrısının Nedenleri

Hamilelikte erken dönemlerde veya ilk üç aylık dönemde kalça ağrınız olursa bunun nedeni hamilelik değil başka bir neden olabilir. Doktorunuz nedeninin belirlenmesini sağlayabilir.

İkinci veya üçüncü üç aylık dönemde kalça ağrısının nedeni siyatik olabilir. Bu durum, büyüyen rahmin siyatik sinirine baskı yapması sonucu oluşur. Ağrı belinize, kalçanıza ve bacağın arka kısmına vurabilir. Bu tür ağrılar bebeğiniz doğduktan sonra kendi kendine geçebilmektedir.

Pelvik Ağrının Nedenleri

Hamileliğin erken dönemlerinde pelvik ağrı genellikle endişelenilecek bir durum değildir. Büyüyen bebeğinizi kaldırmak için kemiklerinizde bağlarınızdaki değişiklikler sonucu oluşabilir.

Erken hamilelikte veya daha sonraki ilk üç aylık dönemde pelvik ağrı bir dış gebelik belirtisi olabilir. Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim dışında bir yerde, genellikle de fallop tüpünde bir yere yerleşmesiyle meydana gelir. Dış gebeliğin diğer belirtileri arasında omzunuzda keskin bir ağrı, vajinal kanama ve lekelenme veya baş dönmesi, halsizlik veya güçsüzlük olabilir. Dış gebeliklerde tıbbi tedavi gerektiğinden bu belirtilerden herhangi bir durumda hemen doktorunuzla görüşün.

İkinci üç aylık dönemde pelvik ağrının nedeni taşıdığınız fazla kiloların yanı sıra hamilelik hormonları olabilir. Pelvisin iki tarafını birbirine bağlayan eklemler genellikle çok sert ve katıdır. Hamileliğin sonraki dönemlerinde relaksin hormonu pelvik bölgenizdeki kasların, eklemlerin ve bağların gevşeyerek bebeğinizin doğum kanalından daha rahat geçmesini sağlar. Bu gevşeme, bağların ve eklemlerin çok hareketli hale gelmesi durumunda pelvik bölgede rahatsızlığa neden olabilir.

Hamileliğin sonraki dönemlerinde meydana gelen diğer bir değişiklik de bebeğin doğuma hazırlık için aşağıya pelvise doğru inmesidir. Bunun sonucunda da pelvis, kalça ve mesanede daha fazla baskı hissedersiniz. Olumlu tarafı nedir? Bebeğinizin doğmaya hazırlandığı anlamına gelir ve akciğerlerinizdeki baskı azaldığından biraz daha rahat nefes alabilirsiniz. Henüz hamilelik sürenizin sonuna gelmediyseniz pelvik bölgenizde veya alt karın bölgenizde baskı olması erken doğum belirtisi olacağından bunu fark etmeniz durumunda doktorunuzla görüşün. Erken doğumla birlikte yoğun bel ağrısı, vajinal kanama veya düzenli kasılmalar gibi diğer belirtiler görülebilir.

Pelvik ağrı, bazen idrar yolu enfeksiyonu belirtisi olabilir. İdrarınızı yaparken ateşiniz veya yanma hissi olursa öneri ve tedavi için doktorunuzla görüşün.

Hamilelikte Pelvik Ağrı veya Kalça Ağrısını Önleme veya Rahatlatma Yöntemleri

Doktorunuz size şu tavsiyelerde bulunabilir:

  • Mümkünse uzun süre ayakta kalmaktan kaçının.

  • Ağır eşyalar kaldırmamaya dikkat edin.

  • Düzenli olarak egzersiz yapın ama kendinizi çok zorlamayın (yeni bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuzla görüşün)

  • Ilık bir duş alın

  • Duruşunuzu doğru ayarlayın.

  • Dizlerinizin arasına bir yastık koyarak uyuyun.

  • Ağrıyan bölgelere sıcak torba koyun.

  • Kegel egzersizleri yapın

  • Karın destek kuşağı kullanın.

Doktorunuz size ağrı kesici ilaç, fizik tedavi veya kalça ağrısını veya pelvik ağrıyı önleyecek egzersizler verebilir.

Kalça ağrısı veya pelvik ağrısı hamilelikte yaşadığınız rahatsız edici ağrılardan biri olabilir ama bazen bunun hamileliğin bir parçası olduğunu bilmek yararlı olabilir.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Doğuma yaklaşırken, doğuma hazırlık olarak bebeğin aşağıya "inmesi" durumunda pelvis bölgenizde baskı hissedebilirsiniz. Bu durum doğum başlamadan birkaç hafta önce veya birkaç saat önce gerçekleşebilir.

Evet. Pelvik bölgedeki kaslar, bağlar ve eklemler büyüyen bebeğiniz büyüdükçe esneyip harekete geçtiğinden hamilelik sırasında pelvik ağrınız olabilir.

Pelvik ağrı hamilelikte normal olabilir ancak doktorunuz her şeyin iyi gittiğini ve ağrıyı tedavi ettiğini teyit edebilecektir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası