bebeklerin uyurken ağzı neden akar / Bırakın Yabancıyı Anne-Baba Dahi Bebeği Öpmesin | Yeditepe Üniversitesi Hastanesi

Bebeklerin Uyurken Ağzı Neden Akar

bebeklerin uyurken ağzı neden akar

Bir çocuk sahibi olmaya karar verdiğinizde, minik bir bebeği büyütürken nelerle karşılaşabileceğinizi az çok tahmin edebiliyordunuz.

Deneyimleyeceğiniz Şeylerin Listesi

Emzirme, alt değiştirme, uyutma, ardından ek gıdalar, oyunlar, yürüme, konuşma diye uzar gider. Ancak bazı anlar vardır ki, bebeğinizin yaptığı bir hareket, bir işaret sizi merak içerisinde bırakır. Bir de bebeğiniz henüz derdini anlatabilecek kadar konuşmuyorsa, bu hareketlerin ne anlama geldiğini çözebilmek için çabalar durursunuz.

Belki yavrunuzdaki bir rahatsızlığın veya bir sıkıntının habercisi olabilir düşüncesi ile meleğinizin bu davranışları, sizin için çok önemli bir hale gelir.

Ağlama ve işaret etme gibi hareketler, bebekli bir ailenin alışık olduğu şeylerdir; ancak bebeğinizin ağzının köpürmesi, tükürük püskürtmesi, ağzını sakız çiğniyormuş gibi yapması, sürekli salya akıtması gibi yaptığı davranışların ciddi bir şeye işaret edebileceği hissi de bırakmaz peşinizi.

Aslında büyük telaşlara kapılmaya gerek yok. Çünkü bebeğinizde bu tarz belirtiler gözlemliyorsanız, miniğiniz diş çıkarıyor olabilir.

Bebeğim sakız çiğner gibi yapıyor’ veya ‘2 aylık bebeğin salyası neden akar?’ diyorsanız, bu yazımız sizin için faydalı olacaktır.

Bebeğinizin Ağzıyla Yaptığı Bazı Hareketler

Ağız içi sindirim sistemlerinin çalışmaya başlamasıyla birlikte bebeklerde bazı belirtiler görülmeye başlar.

Tükürük bezleri aktifleşerek tükürük salgısı artış gösterir, dil ve yutkunma hareketlerinin koordinasyon becerisi henüz gelişmediğinden dolayı da salgılanan bu sıvı bebek tarafından yutulamaz.

Bunun sonucunda bebeğinizin ağzında tükürük birikmeye ve akmaya başlar. Bebeklerin diş çıkarma dönemlerinde bu salgılanma artış göstereceği için bu tarz belirtiler diş çıkarma zamanlarında daha sık görülmeye başlayacaktır. Ancak salya ve tükürüğün, diş çıkarma dışında başka durumların da belirtisi olma ihtimali her zaman vardır.

dis-cikarma

 

Bazı bebeklerin, sanki ağızlarının içerisinde bir şey çiğniyormuş gibi hareketlerde bulunduğu zaman zaman gözlemlenmektedir. Ebeveynlerin bebeklerinde görmeye alışık olmadığı bu davranış, merak uyandırmaktadır.

Peki bebekler neden sakız çiğner gibi yapar?

Aslında bebeğinizde sakız çiğnemeye benzer bir hareket fark ettiyseniz, bunun belli bir sebebi olmayabilir. Minik yavrunuzun vücut gelişiminin normal seyrinde ilerlediğinin bir göstergesi olarak kabul edilen bu hareketler, bebekteki salgı artışı sonucu sıvının ağızda toplanmasından dolayı meydana gelir.

Aynı zamanda miniğiniz acıktığı veya emmek istediği için de bu hareketi yapıyor olabilir.

ay-ay-bebek-beslenmesi

Bebeklerde salya, en sık karşılaşılan olaydır. Bu salgının, bazen ağızdan hafif bir sıvı akışı olarak, bazen de yavrunuzun kıyafetini ıslatacak kadar yoğun bir şekilde aktığını görebilirsiniz.

Salyanın miktarına ve oluştuğu zaman aralığına göre yorum yapabilmek de mümkündür.

Bebeğiniz henüz küçük olabilir ve ‘2 aylık bebekte salya neden akar?’ diye düşünüyor olabilirsiniz. Genel olarak salya akması, bebeklerde ay ve sonrasında görülmesi beklenen bir durumdur. Çünkü salya ile diş çıkarma, birbirine bağlı olaylar olarak kabul edilir. Çoğunlukla da durum böyledir.

Ancak miniğiniz henüz 2 aylıksa veya ‘3 aylık bebek salyası neden akar?’ diye sorguluyorsanız, diş çıkartmak için henüz erken olduğunu düşünürsünüz. aylık bebeklerde bu durum, bebeklerin doğasından kaynaklı olabileceği gibi, diş etlerinin altında büyümeye çalışan dişlerin de neden olduğu bir durum olabilmektedir.

 

Erken dönemde salya oluşması, aynı zamanda reflü gibi mide rahatsızlıklarının ve bağırsak sorunlarının habercisi olabilir. Fakat endişeye kapılmamak gerekir. Bebeğinizin gelişiminde karşılaşabileceğiniz olağan bir davranıştır.

Sadece salyanın miktarında artış olması veya rahatsız edici boyutta fazla olması durumunda bir çocuk doktoruna danışmakta fayda olacaktır.

Küçük bebeklerde ağız köpürmesi sıklıkla görülen bir diğer durumdur. Ağız köpürmesi, salyadan farklı olarak salgı şeklinde akmaktan ziyade ağız çevresinde ve dudaklarda köpüklü tükürük birikmesi şeklinde görülür. Sebepleri arasında reflü, diş çıkarma, fazla tükürük salgısı veya pamukçuk sayılabilir.

Genelde, bebeklerde mide kasları tam gelişmediğinden sütün geri gelmesi ile ortaya çıkabilir ve reflü tanısı konabilir. Doktorunuzun vereceği tavsiyelerle ve ilaç takviyeleri ile tedavi uygulanabilmektedir.

  • Ağzından Baloncuk Çıkarma

Bebeklerin en çok eğlendikleri hareket, bebeğin ağzından baloncuk çıkarması olsa gerek. Tükürük bezlerinin aktifleşmesi ile ağzında biriken salyanın farkına varan bebek, bunu bir eğlenceye çevirebilir.

Dudak hareketleri ile salgısından baloncuk yapan ve oyun haline getiren minikler, maalesef ailelerini endişeye düşürebilir. Baloncuk çıkarma da aynı salya akması, çiğneme hareketi ve köpürme gibi sindirim sistemi gelişiminin bir parçası olabilir.

  • Tükürük Çıkarma-Püskürtme Hareketi

Miniğinizin tükürük bezleri aktifleşince bebeğiniz, ağzında biriken alışık olmadığı bu sıvıyı dışarıya atma ihtiyacı hissedebilir. Bu nedenle bebeklerde tükürük püskürtme, karşılaşılabilecek olağan bir davranıştır.

Bebeklerde Salya Akmasının Nedenleri

bebeklerde-salya-akmasinin-nedenleri

Salyasız bebek olmaz, peki ama bebeklerin salyası neden olur?

Bebeklerde tükürük çıkarma nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Ağız içi sindirim sistemi aktifleşmeye başlayan bebeklerde, tükürük bezleri çalışmaya başlar ve salgı üretir. Üretilen bu salgının yoğunluk miktarına göre bebeklerde salya akması görülür.
  • Yutma refleksi henüz gelişmemiş miniklerin, yoğun salgıyı yutması mümkün olamayacağı için salya akması görülebilir.
  • Midede asit birikiminden kaynaklı olarak bebeklerin ağzında salya toplanabilir.
  • Ülser veya reflü başlangıcında salya görülebilir.
  • Bağırsak paraziti olan bebeklerde, salya daha fazla görülebilir.
  • Bir bebekte ağız içi enfeksiyonu varsa, tükürük üretimi artış gösterebilir.
  • Bazı hastalıklar anında, bebeğinizin bağışıklık sistemi devreye girip bir savunma şekli olarak daha fazla salgı üretebilir.
  • Özellikle aylık bebeklerde diş çıkarırken tükürük üretiminin arttığı görülmektedir.
  • Kolik bebeklerde mide asidini nötrleyebilmek için, bebeğiniz daha fazla tükürük üretebilir.

Salya Akıtan ve Ağzı Köpüren Bebekler için Dikkat Etmeniz Gerekenler!

  • Mümkün olduğu kadar miniğinizin ağzını ve ağız çevresini temiz tutmaya çalışın. Bu dönemdeki yoğun salgılar, bebeğinizin ağız çevresini tahriş edebilir ve kızarıklık, isilik oluşumuna yol açabilir.
  • Bebeğinizin ağzının içini temizlemek için, temiz bir ıslak bez kullanabilirsiniz.
  • Bebeğinizin salya miktarını muhakkak gözlemleyin. Aşırıya kaçan bir durum fark ettiğinizde, doktorunuza danışmaktan çekinmeyin.
  • Bu dönemde emzik kullanımını azaltmayı veya bırakmayı deneyin. Emzik bebeğinizin ağız salgısını arttıracaktır.
  • Yutkunma refleksini geliştirebilmek için, bebeğinizin ağız çevresine ve dudaklarına uygulayabileceğiniz bir masaj varsa doktorunuzdan öğrenin.

Genel olarak bakıldığında; bebeklerde salya, tükürük, köpürme, baloncuk gibi hareketler normal davranışlardır veya diş çıkarma evresinin belirtileridir. Bebeğiniz henüz diş çıkartacak kadar büyümediyse, bu davranışları bebeklerin gelişiminin bir parçası olarak kabul edebilirsiniz.

Bu nedenle, endişeye kapılmanıza gerek yoktur. Ancak normalin dışında belirtiler seziyorsanız, bir çocuk doktoruna danışabilir ve bilgi alabilirsiniz.

bebeklerde-agiz-kokusu

 

Uyurken ağızdan salya akması nasıl engellenir? Uyurken ağızdan salya akması neden olur, evde tedavi nasıl geçer?

Sabah uyandığımızda ağzımızdan akan salyanın yastığımızı ıslatması hoş bir durum değildir. Özellikle bu durum sürekli meydana geliyorsa yatak temizliğine harcadığınız zaman da artabilir. Bebeklerde aylarda ağızdan salya akması normal karşılanır. Bu aylar diş çıkarma dönemi olarak kabul edildiğinden gece ve gündüz ağızdan yoğun bir salgı akması söz konusudur. Yetişkinlerde ise en çok yan tarafa doğru uyumak ağızdan salya akmasının nedenleri arasında yer alır. Her yaşta insanda görülen bu durumun tedavisi için önceliğinizi sağlık kuruluşuna gitmekten yana kullanmalısınız. Çünkü ağızdan salya akması önemli sağlık sorunlarından kaynaklanabilir. Peki, uyurken ağızdan salya akması neden olur? Uyurken ağızdan salya akması nasıl engellenir? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

UYURKEN AĞIZDAN SALYA AKMASI NEDEN OLUR?

Yetişkinlerde ağızdan salya akması, genellikle kişinin ağızdan nefes alması nedeniyle tükürük akıtmasına yol açan burun tıkanıklığından kaynaklanmaktadır. Bunun için sinüs ve burun kanallarının temizlenmesi, gece uyku esnasında rahat nefes almanızı sağlar ve ağzınızdan nefes almanızı önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda uyurken ağızdan salya akmasının farklı sebepleri bulunur. Bunlar:

  • Boğazın arka kısmında bulunan bezlerin yani bademciklerin iltihaplanması sonucu aşırı salya akması durumu görülebilir. İltihaplanma meydana geldiğinde boğazda biriken salya yutulmadığından akmaya başlar.
  • Yatış pozisyonunuzda ağızdan salya akmasının nedenleri arasındadır. Özellikle yan tarafa yatmak yer çekiminin etkisi ile salyanın yastığınıza doğru akmasına neden olur.
  • Morfin, sinir sistemi yatıştırıcı, antidepresan ve ağız kuruluğu önleyici gibi kullanılan birtakım ilaçların yan etkisi olarak aşırı salya akması bulgularına rastlanabilir.
  • Alerji, zehirlenme gibi durumlarda ağızdan fazla salya akması kaçınılmazdır. Bu gibi durumlarda acilen doktora görünmeniz gerekir.
  • Reflü ve mide ekşimesi gibi şikayetler uyurken ağızdan salya akması nedenleri arasında yer alır. Ekşime ile bağlantılı olarak mide asidinin yemek borusunu uyarması sonucu ağızdan salya akma sorunu ortaya çıkar.
  • Ağız ve diş sorunları salya akmasının nedenleri arasında yer alır.
  • Gebelikte mide bulantısı ve asit içeren besinlere yoğunluk verilmesi yoğun bir salya artışına neden olabilir.
  • Aynı zamanda MS hastalığı, Parkinson hastalığı ve psikolojik rahatsızlıklar da uyurken yastığınıza salya sızmasına neden olabilir.

BEBEKLERDE AĞIZDAN SALYA AKMASI NEDEN OLUR?

Ebeveynler, bebeklerinin yaşadığı her durum karşısında asla kayıtsız kalamazlar. Bu nedenle bebeklerde ağızdan salya akması konusu da anneler tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Bebeklerde tükürüğün artmasına neden olan diş çıkarma dönemi haricinde, yutma reflekslerinin gelişmemesi ve aşırı salgıyı yutamaması nedeniyle ağız kenarından salya sızıntısı sıklıkla görülmektedir. Ülser ve reflü başlangıcı olan bebeklerde sık görülen ağızdan salya akması durumu, aynı zamanda ağız içinde oluşan bir enfeksiyondan dolayı tükürük üretiminde artışa neden olabilir. Kolik bebeklerde de mide asidini yok etmek amacı ile ortaya çıkan salya akması durumu mevcut bir bağırsak paraziti olduğunda da ortaya çıkacaktır.

Bebeklerde ağızdan salya akması, köpürme, tükürme ya da baloncuk sık görülen bir durumdur. Genellikle diş çıkarma döneminde ortaya çıkar ve endişelenecek bir durum değildir. Ancak bebeğinizde gözlemlediğiniz aşırı bir salya akması söz konusu ise çocuk doktorundan bu konuyla alakalı mutlaka yardım almanız gerekir.

UYURKEN AĞIZDAN SALYA AKMASI NASIL ENGELLENİR?

Uyurken ağızdan salya akması çözümü çok basittir. Gece yastığınızı yükseltebilir, sırt üstü yatabilir ve burundan nefes almayı alışkanlık haline getirerek salya akmasını önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Ancak uyguladığınız bu yöntemler etkili olmadığında altta yatan nedene yönelik bir tedavi için hekiminizi ziyaret etmeniz gerekir. Uyurken ağızdan salya akmasını engellemenize yardımcı olacak diğer yöntemler ise şöyledir:

  • Burun içindeki büyümüş geniz etinin normal halini alması için kulakburunboğaz bölümüne gitmeniz gerekir. Gerekli tedavi uygulandığında ağızdan salya akması durumu çözümlenmiş olacaktır.
  • Bazı nörolojik bozukluklar sorunun temel nedeni olabilir. Bu nedenle fiziki ve psikolojik etmenler ele alınacaktır. Fiziki durumdan ötürü genellikle ilaç kullanımı yeterli iken bazen cerrahi operasyonlar söz konusu olabilir. Psikolojik sebepler için psikolog desteği alınması çok önemlidir.
  • Dişlerdeki eğrilik, çarpıklık ve çene yapısındaki farklılıklar ağızdan salya akmasına neden olur. Çene yapısındaki bozuklar için ortodonti tedavisi gerekirken dişlerin düzelmesi için diş teli takılması gerekecektir.
  • Mide sorunları ve safra kesesi çalışmasına yönelik sorunlar salya oluşumuna neden olabilir. Mide rahatsızlıkları için çoğu zaman ilaçlar etkili olurken, safra kesesi için ameliyat gerekebilir.
  • Uyku apnesi rahatsızlığınız bulunuyorsa gece boyu nefes almayı bıraktığınız için uykularınız bölünür. Yüksek sesle horlama, nefessiz kalma hissi ile uyanma gibi belirtiler ile karakterize edilen uyku apnesi, ağızdan salya akmasında risk faktörü oluşturmaktadır.

UYURKEN AĞIZDAN SALYA AKMASI İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLİR?

Uyurken ağızdan salya akması probleminin sürekliliğinin devam etmesi halinde hekiminize başvurmanız gerekir. Bunun için kulak burunboğaz uzmanına gidebilirsiniz. Hekiminiz muayene, tetkik ve tahlillerin ardından sizi Dahiliye bölümüne yönlendirebilir. Doktorunuz sizi gereken bölüme yönlendirdiğinde soruna yönelik bir tedavi böylelikle mümkün olacaktır.

funduszeue.info

  • Nesne
  • İçindekiler

    18 aylık bebeğin salyası neden akar?

    Ağız içi sindirim sistemi aktifleşmeye başlayan bebeklerde, tükürük bezleri çalışmaya başlar ve salgı üretir. Üretilen bu salgının yoğunluk miktarına göre bebeklerde salya akması görülür. Yutma refleksi henüz gelişmemiş miniklerin, yoğun salgıyı yutması mümkün olamayacağı için salya akması görülebilir.

    2 yaşındaki çocuğun salyası neden akar?

    Diş çıkarmanın dışında, çocuklarda tükürük bezlerinde ya da ağız içinde problemler olabilir ve bundan dolayı da ağızdan salya gelmesi akmasımeydana gelebilir. Bu problem, diş çürüklerinden, diş apsesinden kaynaklanabilir. Tükürük bezlerindeki iltihap da çocukta ağız suyu akıntısına yol açan rahatsızlıklardandır.

    Bebekler de ağızdan salya akması nasıl geçer?

    Oral motor terapisinde, çiğneme hareketini geliştirme çalışmaları, dudak ve dil egzersizleri, yutma fonksiyonu kuvvetlendirmek amacıyla sık yutma çalışmaları yapılır. Tatlı içeceklerin salya akımını arttırdığı düşünülmektedir dolayısıyla bu tür tatlıların azaltılması da sürece yardımcı olabilir.

    2 yaşındaki çocuğun ağzı neden kokar?

    Üst solunum yolu enfeksiyonu Çocuğun alerji, sinüzit, faranjit, bademcik iltihabı gibi nedenlerden dolayı burnu tıkalıysa ve ağızdan nefes almak zorunda kalıyorsa, bu durum da çocuklarda ağız kokusuna neden olur.

    Yutma refleksi henüz gelişmemiş miniklerin, yoğun salgıyı yutması mümkün olamayacağı için salya akması görülebilir. Midede asit birikiminden kaynaklı olarak bebeklerin ağzında salya toplanabilir. Ülser veya reflü başlangıcında salya görülebilir. Bağırsak paraziti olan bebeklerde, salya daha fazla görülebilir.

    1 yaşındaki çocuğun salyası neden akar?

    Bebeğin seli nasıl geçer?

    Bebeklerde Salya Salgısı Nasıl Geçer?

    1. Bebeğin ağzı günde iki kez olacak şekilde yumuşak bir bebek diş fırçasıyla veya elektrikli diş fırçasıyla bebeğin dişlerine masaj yapılmalıdır.
    2. Bebeğin ağzı salya salgıladığı zaman temiz bir bez ile salya temizlenmelidir.
    3. Emzik kullanımı kesilmelidir.

    Salya nasıl kesilir?

    Uyurken ağızdan salya akması çözümü çok basittir. Gece yastığınızı yükseltebilir, sırt üstü yatabilir ve burundan nefes almayı alışkanlık haline getirerek salya akmasını önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

    Çocukların salyası nasıl kesilir?

    Bebeğin dudağının altına biraz bebek diş jeli yahut vazelin uygulayarak salyaları bebeğin çenesinden uzak tutabilirsiniz. Jel, bebeğinizin cildini tahrişten korur, salyayı durduran bariyer vazifesi görür. Doktorunuza danışıp elektrikli diş fırçası ile çocuğunuzun diş etlerine günde 2 kez masaj yapabilirsiniz.

    Çocukların uyurken ağzı neden akar?

    Ağzı açık uyumak ve bu şekilde uyunduğunda ağızdan su gelmesi, yanlış uyku pozisyonu, diş problemleri, alerji, reflü, parkinson hastalığı, diş çıkarma, ilaçlara ait yan etkiler, sinir sistemi bozuklukları, ağız anatomisinde problem ve kıl kurdu gibi etkilerden dolayı ağızdan su gelme durumu yaşanabilir.

    Bebeklerde ağız Salyasi ne zaman gecer?

    Bebeklerde salya kontrolü genel olarak ay arasında sağlanır.

    Salya kontrolü nasıl sağlanır?