istiklal marşının bilinmeyenleri / Emin Çölaşan, Mehmet Akif Ersoy'un bilinmeyenlerini yazdı

Istiklal Marşının Bilinmeyenleri

istiklal marşının bilinmeyenleri

Sözcü Yazar&#; Emin Çöla&#;an, &#;stiklal Mar&#;&#;'n&#;n kabul edili&#;inin y&#;l&#;nda Mehmet Akif Ersoy hakk&#;nda bilinmeyenleri kö&#;esine ta&#;&#;d&#;.

Çöla&#;an'&#;n 'Mehmet Akif'i anarken' ba&#;l&#;kl&#; yaz&#;s&#;n&#;n ilgili bölümü &#;öyle:

''&#;imdi size hiç kimse taraf&#;ndan bilinmeyen bir gerçe&#;i aç&#;klayaca&#;&#;m, belki &#;a&#;&#;racaks&#;n&#;z…

Mehmet Akif bir anlamda bizim aile büyü&#;ümüz, ailemizde çok özel bir yeri olan biriydi.

Meclis eski ba&#;kan&#; (benim halam&#;n o&#;lu) Hüsamettin Cindoruk bu olay&#;n birebir içinde ya&#;am&#;&#;t&#;.

Ayr&#;ca küçükken ba&#;ka aile büyüklerimizden, babaannem Edibe Çöla&#;an ve halalar&#;mdan da duyard&#;m.

&#;&#;&#;

Rahmetli dedem (babam&#;n babas&#;) Emin Bey'le Mehmet Akif, ad&#; o zaman Askeri Baytar Mektebi olan veteriner fakültesinde s&#;n&#;f arkada&#;&#;…

Yani o bir veteriner hekim.

Okulu y&#;l&#;nda bitiriyorlar…

Karde&#; kadar yak&#;n iki arkada&#;…

O kadar ki, Mehmet Akif, o&#;lunun ad&#;n&#; Emin koyuyor.

&#;&#;&#;

Mehmet Akif okulu birincilikle bitiriyor. Not ortalamas&#; üzerinden …

Dedem ikinci oluyor, not ortalamas&#;

Ahlâk notundan 5 puan kesilmi&#;.

Bunun nedeni de, Abdülhamit'in o bask&#; dönemlerinde &#;ttihatç&#;, ba&#;ka bir deyi&#;le Jön Türk olmas&#;.

Nitekim dedem bunun ac&#;s&#;n&#;, (ya da onurunu diyelim) bir süre sonra ya&#;amaya ba&#;l&#;yor.

Abdülhamit taraf&#;ndan önce Suriye'ye, sonra da imparatorlu&#;un en uç noktas&#; olan Fizan'a sürgün ediliyor.

Fizan, sürgün edilen yurtseverler için en kötü yer.

Bugün Afrika'da Libya s&#;n&#;rlar&#; içerisinde kalan Fizan Büyük Sahra çölünün tam göbe&#;inde, uygarl&#;&#;&#;n hiç girmedi&#;i, sadece sürgünlerle çöl bedevilerinin ya&#;ad&#;&#;&#; &#;ss&#;z bir yer.

Dedem o sürgünde sekiz y&#;l kal&#;yor ve Abdülhamit devrilip 'de Me&#;rutiyet ilan edilince vatana dönmesi mümkün oluyor.

&#;&#;&#;

Çocukluk y&#;llar&#;mda evde hep duyard&#;m…

Rahmetle ve sayg&#;yla an&#;l&#;rd&#;.

“Allah ondan raz&#; olsun, dedeniz sürgünde iken bizimle hep ilgilendi. O&#;lunun ad&#;n&#; da o sevgisi nedeniyle Emin koymu&#;tu.”

&#;&#;&#;

Aradan uzun y&#;llar geçti, halam&#;n o&#;lu Hüsamettin Cindoruk Meclis Ba&#;kan&#; oldu…

Ve &#;stiklal Mar&#;&#;m&#;z&#;n yazar&#; Mehmet Akif'in e&#;i ve çocuklar&#;n&#;n zor durumda oldu&#;unu ö&#;rendi.

Meclis çal&#;&#;anlar&#;n&#; &#;stanbul'a gönderip ara&#;t&#;rma yapt&#;rd&#;…

Bir dikili a&#;açlar&#; bile yoktu.

K&#;z&#; Suat han&#;m Beyo&#;lu'nun arka sokaklar&#;nda harap bir evde ya&#;amaya çal&#;&#;&#;yor, onun k&#;z&#; ise annesine bakabilmek için bir sinema gi&#;esinde bilet sat&#;yordu.

Hüsamettin abi devreye girdi, ailesine maa&#; ba&#;lanmas&#; için kanun ç&#;kar&#;lmas&#;n&#; sa&#;lad&#;.

O&#;lu Emin sonraki y&#;llarda ne yapt&#;, do&#;rusunu isterseniz onu bilemiyorum ve bulamad&#;m.

&#;&#;te size k&#;sac&#;k ve bilinmeyen bir Mehmet Akif öyküsü.

Allah hepsine rahmet eylesin.'' 

 

Yazıyı Paylaş:

Mehmet Akif Ersoy'un hayatının bilinmeyenleri tarihi belgeler ışığında kitaplaştırıldı

Çalışmalarıyla Türkiye'nin hafızası niteliğindeki kurumların başında gelen Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yılını "İstiklal Marşı Yılı" ilan eden genelgeyi yayımlamasının ardından Milli Şair ve İstiklal Marşı ile ilgili çalışmalarına başladı. Bu çalışmalar sonucunda Mehmet Akif hakkında bugüne kadar yapılmış, belgelere dayanan en kapsamlı kitap olma özelliği taşıyan eser ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sunuş yazısını kaleme aldığı kitapta, arşiv belgeleri ve Mehmet Akif Ersoy'un fotoğraflarına yer verildi.

İki bölümden oluşan kitapta, 'i arşiv belgesi olan toplam materyal kullanıldı. Bunlardan 'ü Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı envanterine kayıtlı arşiv belgelerinden, diğerleri ise Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt (ATASE) arşivi, TBMM Arşivi ve özel koleksiyon ile anonim belgelerden oluşuyor.

Kitabın ilk bölümünde İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy'un hayat hikayesini gösteren belgeler yer alıyor. Şair Mehmet Akif'in nüfus, resmi sicil kayıtları, diplomalarının suretleri, memuriyet, siyaset, üniversite hocalığı ve milletvekilliğine dair pek çok belge bulunuyor. İkinci bölüm ise İstiklal Marşı şiiri, milli marş olarak kabulü ve bestelerine ait belgeleri içeriyor.

Mücadelelerle dolu bir hayat

Mehmet Akif'in mücadele ile dolu hayatının belgelendiği kitapta, Milli Şair'in sürekli takip ve gözetim altında bulundurulduğuna ilişkin ilginç belgelere de yer veriliyor. Adım adım takip edilerek dönemin yetkililerine raporlanan Ersoy'a yardım edenlerin dahi soruşturmadan kurtulamadıkları belgeler arasında bulunuyor.

Kitapta, Milli Mücadele'yi güçlü bir şekilde destekleyen Mehmet Akif Ersoy'un, TBMM Başkanı Mustafa Kemal Paşa tarafından 29 Nisan 'de Burdur milletvekilli seçilmek istendiğine dair telgraf da yer alıyor. Hem Biga hem de Burdur'dan milletvekili seçilen Ersoy, Burdur'u tercih ederek TBMM'ye giriyor.

Mehmet Akif'in meslek hayatının ilk yıllarında Edirne'de çıkan salgında, hayvan hastalıkları ile mücadele ettiğinin de belgelendiği kitapta, Halkalı Ziraat Mektebi'nde öğretmenlik, Tarım Bakanlığında veterinerlik, Veterinerlik İşleri Müdür Yardımcılığı, Sebilürreşad Dergisi başyazarlığı ve İstanbul Üniversitesi'nde (Darulfünun) hocalık yaptığına ilişkin belgeler de dikkati çekiyor. Ersoy'un öğrenim hayatına dair diplomalarının suretleri de kitapla ilk kez gün ışığına çıkıyor.

Belgelerde, milletvekilliğinden ayrılan şairin Mısır'a gittiği, bu süreçte takip ettirilerek raporlandığı ve buradaki faaliyetleri kuşkulu bulunarak, 'da şairin "Safahat" adlı kitabının toplatılarak imha edilmesine dair karar çıkarıldığına da yer veriliyor.

Nerede doğduğu ilk kez kendi el yazısıyla belgelendi

İstanbul'da doğduğu bilinen Mehmet Akif Ersoy'un, Devlet Arşivleri Başkanlığınca yayımlanan eserde ilk kez kendi el yazısı ile yazdığı özgeçmişi gün ışığına çıkarıldı. Kendisinin kaleme aldığı belgeye göre Ersoy, Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde dünyaya geldiğini belirtiyor.

"İmanım olmasaydı yazabilir miydim?"

Kitapta, şairin ömrünün son günlerinde, tedavi gördüğü Şişli Sıhhat Yurdu'nda Yedigün dergisine verdiği son röportaj da gün ışığına çıktı.

Ersoy'un bu röportajda İstiklal Marşı şiiri için sarf ettiği "İmanım olmasaydı yazabilir miydim?" ifadesi dikkat çekiyor.

Ayrıca kitapta şairin 'da ölümünün ardından dönemin yayın organlarında çıkan haberleri de derlenerek yayımlandı.

"Kitap, önemli bir boşluğu doldurdu"

Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, kitaba ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstiklal Marşı'nın yılı dolayısıyla yayımladıkları bu kapsamlı kitabın tarihin bazı bilinmeyen noktalarına ışık tuttuğunu söyledi.

Kitabın bu anlamda önemli bir boşluğu doldurduğunu da belirten Ünal, "Kurtuluş Savaşı'nın en sıkıntılı döneminin yaşandığı günlerde kaleme alınan İstiklal Marşı, milletimizin ve ordumuzun en fazla ihtiyaç hissettiği manevi desteği sağlayan bir sembol olarak ortaya çıkmıştır. Aradan geçen yüzyıl boyunca bu özelliğinden hiçbir şey kaybetmeyen, tam tersine taşıdığı anlam ve kıymet daha da artan bu sembol, milletimizin maneviyatını en üst dereceden ifade eden bir manzume olarak varlığını korumaktadır. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy da aynı şekilde milletimizin gönlünde eşsiz bir yer edinmiştir." diye konuştu.

Ünal, İstiklal Marşı şiirinin 'de Mecliste milli marş olarak kabul edilmesine rağmen yılında Milli Eğitim Bakanlığı Kültür Dairesi'nin yeni bir marş yazdırmak için zaman zaman yarışmalar açtığını, ancak bundan bir sonuç alamadığını anlatarak, marşın bestesinin de benzer bir süreç geçirdiğini, birçok beste yapıldığını söyledi.

Bu besteler arasında başlangıçta Ali Rıfat Çağatay'ın bestesinin seçildiğini ama Osman Zeki Üngör'e ait bestenin kabul gördüğünü belirten Ünal, kitapta İstiklal Marşı için açılan beste yarışmasına katılan çok sayıda bestenin notalarına da yer verildiği aktardı.

İstiklal Marşı şiirinin 'de TBMM Genel Kurulunda büyük bir coşkuyla milli marş olarak kabul edilmesine rağmen hiçbir Anayasa'ya girmediğine dikkati çeken Devlet Arşivleri Başkanı Ünal, marşın Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Milli Marşı olarak ancak Anayasası'nda değiştirilemez madde şeklinde yer alabildiğini anlattı.

Devlet Arşivleri Başkanlığının kurumsal belge yayıncılığında önemli bir hizmeti yerine getirdiğini belirten Ünal, şunları kaydetti:

"İstiklal Marşı'nın yazılışının yılında kurum olarak, bu alanda var olan bütün belgeleri eksiksiz şekilde bir araya getirip araştırmacılarımız ve gelecek nesiller için önemli bir kaynak eser oluşturduk. Bundan sonraki süreçte de Türkiye tarihinin merak edilen birçok alanında tematik belgesel çalışmalar yapmaya, yayınlar çıkarmaya devam edeceğiz. Yayın kalitemizi her anlamda arttırmak ve çıtayı daha yükseğe taşımak için çalışıyoruz." dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası