yutkunma zorluğu belirtileri / Yutma güçlüğü belirtileri - Sağlık Haberleri

Yutkunma Zorluğu Belirtileri

yutkunma zorluğu belirtileri

Disfaji (Yutma Güçlüğü) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Disfaji veya yutma güçlüğü, birçok farklı tıbbi durumun belirtisi olarak bilinir. Genellikle sinir sistemi bozuklukları, kas bozuklukları veya boğazdaki fiziksel tıkanmalardan kaynaklı ortaya çıkabilir. Çoğu zaman farklı bir hastalığın belirtisi olarak bilinirken, bazı durumlarda birincil neden de olabilir. Ağrılı olabilen yutma güçlüğü, bebeklerde ve yaşlılarda daha sık görülür. Yutma güçlüğü tedavisi, bu sorunun altındaki nedene bağlı olarak farklılık gösterir.

Yutma güçlüğü sadece bir ya da iki defa yaşanırsa önemli bir duruma işaret etmez. Ancak sürekli olarak tekrar eden bir durum olduğunda bu sorunu yaşayan kişilerin bir uzmana görünmesi ve problemin altta yatan nedeninin araştırılması gerekir.

Disfaji (Yutma Güçlüğü) Neden Olur?

Disfaji nedenleri arasında pek çok farklı rahatsızlık ve sorun olabilir. Yutma güçlüğü, herhangi bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabileceğinden, bazı durumlarda bu soruna neyin sebep olduğunu belirlemek mümkün olmayabilir. 
Yutma güçlüğüne neden olabilecek sağlık sorunları ve bazı durumlar şu şekilde sıralanabilir:

Sinir Sistemi ve Beyin Bozuklukları
Bazı durumlar sinir sistemini etkileyerek beyin bozukluklarına neden olabilir. Nörolojik nedenler arasında görülen bu hastalıklar; Parkinson hastalığı, multipl skleroz, inme, travmalar ya da demans olarak bilinir. Bu gibi durumlar yutma ile karakterize olabilir.

Kas Bozuklukları
Myastenia gravis (MG), vücuttaki kasların zayıflamasına neden olabilen otoimmün bir kas hastalığıdır. Yutma ile bağlantılı kaslar da bu durumdan etkilenebilir.

Kanser ve Radyoterapi
Bazı kanserler ve radyoterapi gibi bazı kanser tedavileri yutma güçlüğüne neden olabilir. Yemek borusunda iltihaplanma, sertleşme veya yutmada zorlanma olabilir.

Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GÖRH)
Mide asidinin yemek borusuna geri gelmesi ile bağlantılıdır. Mide asidi, yemek borusunun daralmasına neden olarak yutma güçlüğü gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Akalazya
Yemek borusunun alt kası besinlerin mideye girmesine izin verecek kadar gevşemediğinde yiyecekler boğaza geri gelebilir ve yutma güçlüğü yaşanabilir.

Skleroderma
Dokularda sertleşmeye yol açan bir romatolojik rahatsızlıktır. Alt özofagus sfinkterinin zayıflamasına yol açarak yutma güçlüğü sebepleri arasında yer alabilir.

Farengoözofageal Divertikül (Zenker divertikülü)
Yemek borusu üzerinde yiyecek parçacıklarını oluşturan ve toplayan küçük bir kese, yutkunma güçlüğüne, hırıltılı seslere, ağız kokusuna ve tekrarlayan boğaz temizleme veya öksürüğe neden olur.

Eozinofilik Özofajit
Besin alerjisi ile bağlantılı olabilen bu durum yemek borusunda eozinofil adı verilen çok sayıda hücrenin bulunmasından kaynaklanır. Eozinofil sayısı artarak sindirim sistemi hücrelerine saldırabilir. Bu nedenle ortaya yutma güçlüğü ve kusma gibi semptomlar çıkabilir.

Disfaji Belirtileri Nelerdir?

Yutma zorluğu yaşayan bazı kişiler, yalnızca bazı besinleri ya da sıvıları yutmakta zorlanırken, bazı insanlar sürekli olarak bu sorunu yaşayabilir. Disfaji belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Yutkunma sırasında acı ve ağrı
  • Yutkunamamak
  • Besinlerin boğazda veya göğüste sıkışması hissi
  • Ses kısıklığı
  • Yiyeceklerin geri gelmesi
  • Mide ekşimesi
  • Mide asidinin boğaza ya da ağza gelmesi
  • Yutma esnasında öksürme ya da öğürme
  • Kilo kaybı

Semptom ve belirtilerin görülmesi halinde kişilerin vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmeleri önemlidir. Bu gibi durumlarda erken yapılan araştırmalar kanser gibi ciddi durumların teşhisi ve tedavisi bakımından önemlidir. 

Disfaji Türleri Nelerdir?

Yutma işleminin doğal olarak gerçekleşmesi için kasların ve sinirlerin birlikte çalışması gerekir. Kas veya sinirlerin herhangi birinde işlevsel problem veya bozukluk olması yutma güçlüğünü tetikleyebilir. 
Yutma güçlüğü, yutmanın 3 aşamasından birinde ortaya çıkabilir. Disfaji türleri şu şekilde sıralanabilir:

Oral Disfaji
Ağız içinde ortaya çıkan bir problemden kaynaklı gelişen yutma güçlüğüdür. Genellikle inme gibi nörolojik bir rahatsızlık sonrası dilde zayıflama ya da besinleri ağız içinde hareket ettirememe gibi problemlerden kaynaklanabilir.

Faringeal Disfaji
Boğazda kaynaklanan bir sorundan kaynaklıdır. Genellikle parkinson hastalığı ve felç gibi nörolojik ya da kas problemlerinin bir sonucu olabilir.

Özofageal Disfaji
Yemek borusundan kaynaklı ortaya çıkan bir yutma güçlüğüdür. Çoğunlukla bir tıkanma ya da boğazda tahriş sonucu gelişebilir. Tedavisi için genellikle cerrahi işlem gerekir.

Disfaji (Yutma Güçlüğü) Tanısı Nasıl Konur?

Disfaji tanısı için altta yatan nedenlerin belirlenmesi ve bazı testlerin yapılması gerekebilir. Uzman doktor tarafından gerekli görülen ve hastalığın teşhisi için yapılan testler şunlardır:

Yutkunma Testi
Bu test, çoğunlukla bir uzman tarafından veya dil ve konuşma terapisti tarafından yapılır. Bu test sonucunda yutma güçlüğüne neden olan durumun besinlerden mi yoksa sıvılardan mı olduğu tespit edilir.

Baryum Yutma Testi
Hastadan baryum içeren bir sıvı yutması istenir. Görüntüleme teknikleri arasında bulunan röntgenle birlikte hastanın yemek borusundaki kaslarının işlevine bakılır ve ayrıntılı olarak incelenir.

Endoskopi
Hastanın yemek borusu bir kamera yardımıyla incelenir. Bu işlem sayesinde boğaz ve yemek borusunda herhangi bir fonksiyonel sorun olup olmadığı anlaşılır.

Manometri
Yemek borusundaki kasların basınç değişiklikleri ölçülür. Bu işlem endoskopi sırasında bir sorunla karşılaşılmazsa doktor tarafından gerekli görülebilir.

Disfaji (Yutma Güçlüğü) Tedavisi

Disfaji tedavisi, altta yatan nedene ve yutma güçlüğünün türüne bağlı olarak farklılık gösterebilir. Yutkunma sırasında yaşanan zorluklar bazı durumlarda herhangi bir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçebilir. 
Ancak altta yatan farklı nedenlerin olması halinde bu durumların tedavisi bir veya daha fazla uzman tarafından yapılması gerekebilir. Nörolojik rahatsızlıklardan kaynaklanması halinde kesin bir tedavi sağlamak zor olabilir. 
Ayrıca Parkinson hastalığı sebebiyle yutmada zorluk yaşayan kişilere ilaç tedavisi uygulanabilir ve bu tedaviler iyi sonuçlar verebilir. Oral ve faringeal yutma güçlüğü tedavilerinde uygulanan yöntemler şu şekildedir:

Yutma Terapisi
Konuşma ve dil terapisti tarafından yapılır. Yutma güçlüğü sorunlarının azalması ve etkili bir yutma için yeni yöntemler öğretilir. Ayrıca zayıflayan kasların güçlenmesi bakımından bazı fizik tedavi yöntemleri de uygulanabilir.

Diyet
Bazı vakalar besinleri veya sıvıları yutmada uzun süreli zorluk çekebilir. Bu nedenle kişilere daha kolay yutulan yiyecekler önerilir. Bu sırada dengeli ve düzenli bir diyet programı yapılması gerekir.

Tüp ile Besleme
Kişilerde zatürre, yetersiz beslenme ya da dehidrasyon riski bulunuyorsa, burun tüpü (nazogastrik tüp) ya da PEG (perkütan endoskopik gastrostomi) ile beslenmesini sürdürmesi gerekir. PEG tüpleri direk olarak mideye cerrahi yöntemlerle takılır. 
Özofageal tedavisi ise genellikle cerrahi girişimlerle yapılır. Bu yöntemler arasında dilatasyon ve botoks enjeksiyonu bulunmaktadır. Yemek borusunun daralması sonucu genişletme işlemi yani dilatasyon uygulaması yapılır. Yemek borusuna küçük bir balonun yerleştirilmesi ve şişirilmesiyle birlikte yapılır. Botoks enjeksiyonu ise yemek borusundaki kasların sertleşmesini düzeltmek için uygulanır.

Disfaji Kanser midir?

Bu durum herhangi bir hastalığın belirtisi olabileceği gibi kanser gibi ciddi sorunlara neden olabilecek hastalıkların da belirtisi olabilir. Yemek borusunda ya da baş ve boyun bölgesinde kanser durumu yaşanması halinde ortaya çıkar.

Disfaji Düzelir mi?

Yutma bozukluğunun düzelmesi için altta yatan nedenlerin belirlenip tedavi edilmesi gerekmektedir. Ayrıca inme ve felç gibi hastalıklarda da ortaya çıkabilir. Çoğunlukla düzelme sağlanabilen bir durumdur.

Disfaji Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Yutma güçlüğü, tedavi edilmediği durumlarda ciddi sorunlara ve komplikasyonlara neden olabilir. Vakalar beslenme bozukluğundan kaynaklı kilo kaybı veya yetersiz sıvı alımı gibi sorunlar yaşayabilir.

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak

Yayınlama Tarihi: 29 Aralık

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yutkunma Güçlüğü Tedavi ve Yönetim

Yutkunma zorluğu tedavisi, disfajinin şiddetine, nedenine ve türüne bağlıdır ve tıbbi uzmanınıza danışmanız gerekir. İki tür disfaji için temel tedavi yöntemleri genellikle terapötik, tıbbi veya ayaktan hasta prosedürlerini kapsar.

Orofaringeal Disfaji: Doktorunuz, kaslarınızı alıştırmak ve yutma işlevinden sorumlu sinirleri uyarmaya yardımcı olmak için size egzersizler öğretecek bir konuşma terapistine yönlendirebilir. Yutkunmayı kolaylaştıran baş pozisyonlarını da öğrenebilirsiniz.

Özofagus Disfaji: Tedavi yöntemleri, yemek borusunun özel bir balonla gerilmesini, tümörleri çıkarmak için ameliyat yapılmasını veya yemek borusunun temizlenmesini içerebilir. İlaçlar, GÖRH’le ilişkili problemlere yardımcı olabilir. Özofajiti tedavi etmek veya özofagus spazmları azaltmak için kortikosteroid ilaçlar reçete edilebilir.

Tüm disfaji türlerini yönetmek için muhtemelen yemek yeme tarzınızı şu şekilde değiştirmeniz gerekecektir:

  • Ufak lokmalar alma
  • Daha fazla çiğneme
  • Daha yumuşak yiyecekler yeme
  • Yiyecekleri püre haline getirerek yeme

Ya da yutkunma sırasındaki kaygıyı azaltmak için davranış değişikliği yöntemlerini öğrenebilirsiniz.

Yutkunma eylemi, temel bir bedensel işlev gibi görünür. Fakat tıbbi sorunlar bazen sağlığınız için bu kadar önemli bir şeyi yapmayı güçleştirebilir. Disfaji risk faktörlerinin, nedenlerinin ve belirtilerinin farkında olarak, tedavi ve bakımla yutkunma becerinizi ya da yapabilme kolaylığını geri kazanabilirsiniz.

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • funduszeue.info sitesine veya funduszeue.info adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “funduszeue.info” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK funduszeue.info funduszeue.info:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, funduszeue.info web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

Yutma g&#;&#;l&#;ğ&#; belirtileri

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. İrfan Ünver, yutma güçlüğü hakkında bilgi verdi.

Yutma güçlüğünün tanımını yapan Ünver “Yutma olayı, vücutta pek çok yapının görev aldığı; beyin, çeşitli sinir ve kasların sistemli olarak,beraber çalışmasını gerektiren bir funduszeue.info fonksiyonu 40’tan fazla kas çiftinin ve birçok kranial sinirin istemli ve istemsiz koordinasyonunu gerektiren kompleks bir süreçtir. Yutma güçlüğü veya bozukluğu (disfaji) ,yutma işleminin değişik basamaklarında gerçekleşebilir. Çiğnemede ve yiyecek- içecekleri ağızdan yutağa doğru hareket ettirmede güçlük olarak karşımıza çıkar. Yutmayı başlatmada, yiyecek-içecekleri yemek borusuna göndermede, yiyecek ve içeceklerin yanlış yönde giderek nefes borusuna kaçmalarını önlemek için nefes borusunu kapatmada güçlük olarak karşımıza çıkar. Yemek borusu ve midedeki kasılma -gevşeme hareketlerinin gerçekleşmesinde ve yiyecek-içecekleri yemek borusundan aşağı göndermede zorlanma olarak karşımıza çıkabilir. Her yaşta görülebilir” ifadelerini kullandı.

“Yutma güçlüğü pek çok hastalığın seyri sırasında görülebilir”

Yutma güçlüğünün hangi hastalıkların seyri sonucunda oluştuğunu söyleyen Ünver “Nörolojik hastalıklar; inmeler,beyin hasarları, omurilik hasarları, parkinson, multipli skleroz, amilotrofik lateral skleroz (ALS), myestenia gravis, musküler distrofi, serebral palsi, alzheimer, kulak-burun-boğaz hastalıkları, ağız içi ve boğaz enfeksiyonları, tükürük bezlerinin taşları, tümörler, kanserler, bu bölgedeki hasarlanmalar, çürük diş ve diş sorunları özefagus hastalıkları ve kanserleri, mide hastalıkları ve reflü gibi hastalıklar yutma güçlüğüne sebep olabilirler. Bunların dışında romatizmal hastalıklar, yapısal bozukluklar, psikolojik nedenleri de sıralayabiliriz. Bu nedenle kesin tanı Nöroloji, KBB, Gastroenteroloji, genel cerrahi ve diş hekimleri tarafından konulduktan sonra, ilgili hekimler tarafından gerekli tedavileri yapılır” dedi.

Yutma güçlüğü olan hastalarda oluşan belirtilere değinen Ünver “Yutma güçlüğü olan hastalarda şu belirtiler görülür; salya artışı, gıda veya sıvının boğazda veya göğüste takılma hissi, gıcık öksürüğü , boğazda yabancı cisim varmış hissi, çiğneme ve yutma için normalden daha çok çaba ve zaman harcaması, yiyecek-içeceklerin ağızdan dışarı akması dökülmesi ya da ağız içinde birikmesi ,yeme içme sırasında sesin hırıltılı olması. Uzun süren yutma güçlüklerinde, hasta yeme -içme den keyif alamaz, toplum içindeki yeme -içme gibi sosyal aktivitelere katılmak istemez. Hasta yeterli beslenemediği için kilo verir. Yeterli sıvı alamadığı için dehidratasyon bulguları ortaya çıkar. Hasta yediği gıdanın veya içtiklerinin akciğere kaçması sonucu aspirasyona bağlı, pnömoni ve kronik Akciğer hastalıkları oluşabilir” diye konuştu.

Yutma güçlüğü olan hastaların rehabilitasyonu

“Nörolojik hastalıkların neden olduğu yutma güçlüklerinin rehabilitasyonu yapılmaktadır” ifadelerini kullanan İrfan Ünver, “Tedavide, yutma güçlüğünün nedeni olan hastalığın tanısı ilgili branş hekimi tarafından konulduktan sonra, bu hekimler tarafından tıbbı ve cerrahi olarak yapılmaktadır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kliniklerinde nöroloji uzmanı tarafından tanısı konulmuş, nörolojik hastalıkların neden olduğu yutma güçlüklerinin rehabilitasyonu yapılmaktadır. Kliniğimizde bu konuda eğitim almış Fizyoterapistlerimizce yutma rehabilitasyon programı yapılmaktadır. Bu tedavinin esası yutma güçlüğünün türüne ve nedenine göre değişmektedir. Orofarangial disfaji rehabilitasyonunda uzman bir fizyoterapist tarafından hastaya yutmayla ilgili manevralar, egzersizler kullanılmaktadır. Egzersizlerde amaç yutmada kullanılan 40’a yakın adelelerin güçlendirilmesidir. Hastaya yutma ve çiğneme teknikleri, mobilizasyonlar, yutma güvenliği için postural stratejiler, besin modifiksyonları öğretilir. Bu programın uygulanmasında, aile bireylerinden egzersizlerin yapılmasına yardım etmeleri, yiyecek, içecek miktarının takibi ve kıvamlarının hazırlanmasına yardımcı olmaları sağlanır. Bu şekilde hastanın yutma güvenliği ve yeterli bir şekilde beslenmesinin sağlanması için çalışılır” ifadelerini kullandı.

Yutma güçlüğü olan hastalarda dikkat edilmesi gerekenler

Yutma güçlüğü olan hastaların nelere dikkat etmesi gerektiğini de anlatan Ünver şunları söyledi:

“Yutma güçlüğü olan hastalarda,alkol ve kafeinli gıdaların alınmaması, hazmı kolay besleyici gıdalar alınması, besin tüketiminin yatmadan 3 saat önce sonlandırılması, yüksek yastıkta yatılması, yutma refleksini güçlendirici egzersizlerin düzenli yapılması önerilmektedir.”

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası