11 ay çiçeği nasıl bakılır / Ayçiçeği Tohumları Nasıl Ekilir? (Resimlerle) - wikiHow

11 Ay Çiçeği Nasıl Bakılır

11 ay çiçeği nasıl bakılır

Onbir ay çiçeği

Primula Obconica bitki türü (onbir ay çiçeği)

Primula Obconica (onbir ay çiçeği)

Onbir ay çiçeğinin genel özellikleri

Kışın donmazsa tüm yıl yapraklıdır. Dal geliştirmez. Hafifçe yumrumsu, çok kısa bir ana gövdesi vardır ve genellikle toprak altında kalır. Yapraklar ve çiçek sapları tek tek dipten çıkar, gelişirler.

Doğal yaşam alanı

11 ay çiçeği Çin’in subtropikal iklimin hüküm sürdüğü güneybatı kesimlerinin dağlarında metre – metre arası yükseklerde sis ormanı iklimine benzer hava şartlarının orman altı bitkisidir. Londra’dan bile daha az güneşli olan bölge yılın çoğu zamanı bulutlu ve yağışlıdır. En yağışlı aylar temmuz ile ağustos ayları, en az yağışlı aylar ise kış aylarıdır. Mart ayında hava ısınır, tabiat canlanır.

Onbir ay çiçeği kışın yapraklarını döken ağaçlarla kaplı ormanlarda yoğun çürüntülü humus birikimli topraklarda ve aynı şekilde humus birikimli kaya çatlakları arasında yaşar.

Onbir ay çiçeğinin çiçekleri

Çiçek açması

Güneş doğduktan batana kadar şiddetli aydınlık olabilen yerlerde onbir ay çiçeği haziran ortasından ağustos sonuna kadar çiçeklenmeye ara verir. Yani gündüz süresi çok uzun olan yaz döneminde çiçek açmama eğilimi var. Fakat yetiştirdiğiniz yerin ışık alma şartlarına göre durum belli olmaz. Ayrıca yanlış toprak ve yanlış yerde tutma sonucu sadece baharda bahara çiçek açacaktır.

Onbir ay çiçeğinin iklim uyumu, dayanıklılığı

C derece soğuklara dayanabileceği söyleniyor. Pek sanmıyorum ama on bir ay çiçeği direkt rüzgar almadığı takdirde -7C dereceye kadar ciddi bir hasar görmez, bu kesin. İstanbul’da güneye bakan cephelerde kışın soğuktan hiç zarar görmez. Esas tehlike yaz sıcakları. Yaz boyunca kuzeye bakan esintili cephelerde olmalıdır. Bu şartta yazın C derece sıcak olan yerlerde bile sağlıklı gelişmeye devam eder.

Onbir ay çiçeği yetiştirme şartları, evlerde bakımı

İç mekanlarda daima serin nemli esintiler ister. Yoksa evde gelişimi durur ve bozulmaya başlar. Bahçelerde gölgeli serin yerlere daha uygundur. Sürekli hiç durmayan hava hareketleri sayesinde yazın şiddetli sıcak günlerde bile ciddi bir görmez. Şubat sonundan kasım sonuna kadar direkt güneşten ya da en azından öğle saatlerinin direkt güneşinden korumalısınız. Bahçelerde tam gölgeye uyum sağlar. Evlerde ise yeri şiddetli aydınlık olmak zorunda. Sadece direkt güneşten koruyun (kış hariç) ve sıcak olmayan odalarda havadar pencere kenarında tutun.

Toprak ve saksı isteği

Onbir ay çiçeği tuzlu topraklara hiç uyumlu değildir. Yani toprağına hiçbir gübre katmayın. Hem humuslu hem son derece süzek toprak hazırlayın. orman kenarı karman çorman çalılık dibi çürüntülü toprağı tam uygundur. Bulamadığınız takdirde salon bitkilerine özel sade yapılı torf toprak kullanın. Ama tek başına değil: İri taneli dere kumu da lazım. 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü dere kumu karışımı mükemmel olacaktır.

Saksı olarak (eğer amacınız onbir ay çiçeği fidelerini sadece mevsimlik yaşatmak değilse) tek fideye tek saksı kullanın. Saksı büyüklüğü ortalama ebatları şöyle: Derinlik 12cm, çap 14cm. Bunda aynı toprakta iki yıl kalacak.

Onbir ay çiçeğine saksı toprak değişimi iki yılda bir gerekiyor. Aşağıda çoğaltılması kısmında anlattığım gibi gençleştirme ile birlikte yapın.

Sulama ve bitki besini verme

Yılın her zamanında onbir ay çiçeğinizi toprak üst yüzeyinde ciddi bir kuruma gördükçe sulayın. Kışın soğuk yerde duruyorsa toprağının tamamen kurumasına kadar sulamayın.

Her sulamada mutlaka saksı alt deliklerinden bolca su çıkmalıdır. Daha az su kullanmak tuzlu topraklara hassas olan bitkilere büyük zarar verir.

Bitki besini hassas salon bitkileri için olan genta, çiçek coşturan, vilmorin markaları gibi ama sıvı halde olanlardan kullanın. Genel kullanım çeşidinden. Sadece hızlı gelişim gördüğünüz zamanlarda 20 gün ara ile. Tavsiye dozaj ne ise siz onu üç misli düşük yapın. Bu önemlidir. Yoksa zararı olur.

Fide üretimi

Hassas bir bitkidir. Sadece iki yılda bir toprak değişimi yapın. Ve bu esnada kökten ayırarak çoğaltın. Yani iki yılda bir defa gençleştirme istiyor. Yetiştirme şartlarınıza göre eğer yazın dinleniyorsa yaz sonunda, henüz canlanmaya başlamadan önce.. Eğer kışın dinleniyorsa kış sonunda, henüz uyanma başlamadan önce toprağından sökün ve ayırmaya uygun, güçlü yavruları ayırın. Ana bitkinin uzun ana kökünü sadece 3cm kalacak şekilde kesip kısaltın.

Ayırma işleminden sonra mutlaka ⇒ köklendirme toprağı ve mini viyol saksı kullanın. Bir iki ay sonra, ne zaman yeni çıkaracağı yapraklarındaki gelişimin sürekli olduğundan eminseniz o zaman viyol saksıdan toprağını hiç dağıtmadan çıkarın ve esas saksısına yukarıda anlattığım gibi toprak karışımı ile dikin, sulayın.

Zararlıları ve hastalıkları

Onbir ay çiçeğinin en belalı zararlısı mini beyaz sineklerdir. Derhal ilaçlamalısınız. İki gün arayla üç defa, sonra üç gün arayla iki defa ve sonra haftada bir defa devam edin. Tamamen yok olsalar bile ayda bir ilaçlamaya devam etmelisiniz. Diğer yaprak bitleri de musallat olur. Onları bir ilaçlamayla yok etmek mümkün. Ama mini beyaz sinekler ve yaprak içinde ilerleyen çizgi renkler oluşturan bitlerden kurtulmak için yukarıda anlattığım gibi bir program dahilinde tekrar tekrar ilaçlamak şart. En iyisi hiçbir yaprak biti yokken ayda bir ilaçlamaktır.

Yapraklarda mantar hastalıkları oluyorsa sebep esintisiz yerlerde geceleri yoğun nem olması. Bunun önüne geçerseniz yapraklar hastalıklanmaz. Sulamaları da akşam yapmamalısınız. Aslında havadar dış mekanlarda bu tip sorunlar pek olmaz.

Kök çürümeleri yanlış toprak ve yanlış sulama sebebiyle onbir ay çiçeğinde sık görülen problemlerdendir. Toprak hazırlamada dikkatli davranın. Sulamayı yukarıda anlattığım gibi bilinçlice yapmalısınız.

Çuha çiçeği bakımı: Çuha ne zaman çiçek açar?

Çuha çiçeği bakımı oldukça kolaydır. Latince ismi Primula olan çuha çiçeği, nazlı bir çiçek değildir. Ocak ve mayıs arası çiçeklenir. Nemli topraklardan hoşlanır. Arada gübreleyerek verimini artırmanız gerekir.

Çuha çiçeği, Primulaceae familyasının Primula cinsini oluşturan bitki türlerinden biridir. Değişik ve çeşitli birçok çiçeğe sahiptir. Anavatanı Çin’dir. Saksıda ve bahçede bakım için uygun dış mekan bitkisidir. Park ve bahçe süslemelerinde sıkça yer verilen bir çiçektir. Çok yıllık bir bitkidir.

Bahçede ya da saksıda balkonda yetiştirebileceğiniz çuha çiçeği dereceye kadar uyum sağlayabilir.

ÇUHA ÇİÇEKLERİ KIŞIN AÇAR

Kışın ya da kış bitimine doğru açan çiçekleri yerlerinden sökmezseniz tüm yaz yeşil yaprakları sizinle kalır. Demetler halinde açan çiçekleri kırmızı, mor, sarı, pembe ve beyaz renklerde olabilir.

Çiçeklenmeleri genellikle kış bitiminde başlar. İlkbahar sonuna kadar hava ısınmadan çiçek açmaya devam eder. Bu süreçte büyümeye devam eder ve yeni sürgünlerde üretir. Soğuklara dayanıklı bir bitkidir. Kış güneşinden faydalanmak ister. Böylelikle çiçeklenmesine olanak sağlarsınız.

ÇUHA ÇİÇEĞİ NE ZAMAN EKİLİR?

Fidelerini ekim-kasım aylarında doğrudan bahçeye dikebilirsiniz. Torf ile karıştırılmış sade topraklar uygundur.

Kışın fazla sulamaya gerek yoktur. Yetişene kadar toprağı nemli olmalıdır. Kışın çuhalarınızı pencereden görebileceğiniz alanlara dikmek iyi fikir olabilir.

Çuha çiçeği derin ve geniş saksıları çok sevmez. Fide olarak satın alınan kaptan bir derece büyüklükte saksıya dikebilirsiniz.

çuha çiçeği bakımı

ÇUHA ÇİÇEĞİ NEREDE YETİŞİR?

Çuha çiçeği bakımı ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri de &#;Çuha çiçeği nerede yetişir?&#; sorusu. Geniş ve uzun olmayan saksılarda balkon çiçeği olarak ya da iç mekanda da yetiştirebilirsiniz.

Çuha çiçekleri esintili ortamları çok sever. Bu nedenle iç mekanda bakım sağlamak için uygun bir bitki değildir. Direk güneş ışığına maruz kalmak istemez.

ÇUHA ÇİÇEĞİ UYKU DÖNEMİ

Çuha çiçekleri serin hava ve iklimi sever. Bu nedenle çiçeklerini serin dönemde açar. Yazın ise çiçeklerini açmasa dahi gelişmeye devam eder. Biraz kendini dinlenmeye alır. Ve bir sonraki süreç için daha iyi gelişim gösterir. Uyku döneminde toprak kurudukça sulamayı unutmayın. Uzun süre sulanmazsa bitkiniz kuruyabilir.

ÇUHA ÇİÇEĞİ SULAMA

Normal süreçte de yine toprak kurudukça sulama yapabilirsiniz. Fakat bu süreç uzun günler sonra şeklinde olmamalı. Toprak yüzeyi kurudukça işlem yapılabilir. Yazın haftada 2 kışın ise haftada 1 olacak şekilde sulama periyodu yapabilirsiniz. Tabi yaşadığınız yerin iklimine göre bu sayılar değişiklik gösterebilir. Yine her sulamadan sonra saksı tabağındaki fazla su mutlaka başka bir yere dökülmelidir. Yoksa köklerin çürümesine neden olabilirsiniz.

YILDA BİR KEZ TOPRAK VE SAKSI DEĞİŞİMİ

Bitkiye besinle ya da gübre desteği uygulayabilirsiniz. Yine torflu toprakta sever. Yılda bir defa toprak ve saksı değişimi yapabilirsiniz.

Tohumdan çuha çiçeği üretmek hem zahmetli hemde zordur. Bu nedenle fide halinde satın almanız daha iyi olabilir. Tohumları toz gibi küçük görünüme sahiptir.

ÇUHA BİTLENME SORUNU

Çuha çiçeği bitlenebilir. Bitlendiği zaman en kısa sürede ilaçlama yapmaya çalışın. Yine külleme hastalığına da yakalanabilir.

ÇUHA ÇİÇEĞİN GÖVDESİNDE ÇÜRÜMELER NEDEN OLUR?

çuha çiçeği

Soru: Bahçemde çuha çiçeklerim var, gövdelerinde çürümeler başladı. Nasıl önlem alabilirim? Bahar Özkoç / Balıkesir

Cevap: Çuha bitkisi serin iklim bitkisi olup yaz aylarında bozulmaları doğaldır. Kış aylarında çürümeler gözlemliyorsanız bu bir kurşuni küf hastalığıdır ve bunun için kurşuni küfe karşı kullanılan fungusit ilaçlarını kullanmalısınız.

Kasım ayında bahçede yapılacaklar: İşte 13 madde

Kasım ayında bahçede yapılacaklar: İşte 13 madde

Evde çiçek bakımının 6 püf noktası

Çiçek bakmak kolay bir işmiş gibi görünse de aslında oldukça zordur. Eğer evinizde baktığınız çiçeklerin ölmesinden şikayetçiyseniz, bu püf noktalarını uygulayarak daha uzun yaşamalarını sağlayabilirsiniz. İşte çiçek bakımının 6 önemli kuralı


Söz konusu ev bitkileri olduğunda, ortamdaki nem değeri çok önemlidir. Sezon değişiklikleri kadar, evinize en uygun olan çiçekleri öğrenmeniz de önemlidir. Örneğin, tropikal bitkilerin neme daha çok ihtiyacı vardır. Ama ısı oranı daha düşük bir yerde yaşıyorsanız, daha fazla nem sağlamanın da yoları bulunmakta. Saksının dibine çakıl yerleştirmek ya da saksıyı su dolu bir çanağın içine koymak buna örnektir. Sprey şişesi ile yaprakları nemlendirmek de bir diğer seçenektir.



Fazla sulandıklarında ya da düzenli olarak drene edilmediğinde, bitkilerin kökleri çürümeye başlar. Taşlar ve diğer drenaj ürünleri doğru dengeyi tutturmanıza yardımcı olabilir. Sulama aralarında toprağın kuruması izin vermek de çiçeklerin daha uzun ömürlü olmasını sağlar.


Gün ışığı

Su kadar ışık da bir bitkinin ömrü için çok önemlidir. Çiçeklerinizi evinizin gün ışığı alan bölgelerine yerleştirin. Türlerine göre, direk güneş ışığına ya da gölgeye ihtiyaç duyarlar. Eğer az ışık isteyen çiçekleri direk güneş ışığı alan yerlere koyarsanız, yaprakları kararmaya başlar.


Çiçeklerinize fazla gübre eklemek etkileyici bir büyümeye sebep olur ama çok fazla eklemek saksını değiştirmek zorunda bırakabilir ve özellikle yaz mevsiminde zararlılar için cazibe merkezi haline getirir. Bitkiler için genel bir kural, genellikle ilkbahar ve yaz olan büyüme dönemleri boyunca çözünür bir gübre ile 3 kez desteklemektir.


Eğer ev bitkilerini öldürmekle ünlüyseniz, bazı kolay bakılan türlere yönelmeyi deneyebilirsiniz. Örneğin, Afrika menekşesi ve aloe vera nispeten düşük bakım ister ve sıkı bir sulama zamanlaması gerektirmezler.


Bitkilerinizi yeniden düzenlemek size cazip gelebilir ama ev hayvanları gibi ev çiçekleri de fazla yer değiştirmekten hoşlanmazlar. Onun için en uygun ışığı sağlayabildiğiniz köşeyi bulduğunuzda, çiçeğin yerini değiştirmemelisiniz.




Evde Horoz &#;bi&#;i Çiçe&#;i Nas&#;l Yeti&#;tirilir?

K&#;rm&#;z&#;, pembe ve turuncu çiçekleri ile harika bir görsel &#;ölen sunan horoz ibi&#;i çiçe&#;i adeta küçük alevleri an&#;msat&#;r. Kendine has görüntüsüyle dikkat çeken bu çiçek yurt d&#;&#;&#;nda uzun y&#;llard&#;r tan&#;nmakta; dünyan&#;n çe&#;itli ülkelerine süs bitkisi olarak evlerde bulundurulmas&#;n&#;n yan&#; s&#;ra yemeklerde kullan&#;lmaktad&#;r. Ülkemizde ise yeni yeni bilinmeye ba&#;layan horoz ibi&#;i çiçe&#;i, son y&#;llarda hem evlerde hem de çiçekçilerde kendine yer bulmaya ba&#;lad&#;.

Horoz ibi&#;i çiçe&#;i anlam&#; nedir? Gelin çok merak edilen bu sorunun cevab&#;na birlikte yan&#;t arayal&#;m!

Horoz ibi&#;i kelimesi Yunanca’da alev anlam&#;na gelir. Horoz ibi&#;inin çiçekleri buru&#;uk ba&#;l&#; s&#;k&#; yap&#;da ve küçük demetler halindedir. Görüntü olarak adeta alev, püskül ve horoz ibi&#;ine benzemektedir. Zaten ismi de bu görüntüsünden gelmektedir. Kadifemsi yap&#;daki çiçekleri gösteri&#;lidir.

Peki horoz ibi&#;i çiçe&#;i ne kadar büyür?

Bu bitki büyüme konusunda tabiri caizse biraz ars&#;zd&#;r. Boyu 90 cm’e kadar uzayabilir.

Para Bereket Çiçe&#;i Bak&#;m&#;, Ço&#;alt&#;lmas&#;

horoz ibi&#;i çiçe&#;i bak&#;m&#;

Horoz ibi&#;i çiçe&#;i çe&#;itleri mevcuttur. Celosia, amaranth ve argentea en çok bilinen horoz ibi&#;i çiçe&#;i cinsleridir. Celosia cinsinde bitkinin çiçekleri küçük ve bir aradad&#;r. Celosia türünde bitkinin çiçekleri diktir ve yukar&#;ya do&#;ru büyür. Amaranth türü ise yabani ot &#;eklinde, dünyan&#;n hemen her yerinde kendili&#;inden yeti&#;ir. Tohumlar&#;ndan ço&#;alan bu türün çiçekleri celosia türünün aksine a&#;a&#;&#;ya sark&#;k &#;ekilde büyük. Argentea türünün çiçekleri ise tilki kuyru&#;una benzer. Bu çiçekler bir araya gelerek püskül görüntüsü olu&#;turur.

Bu yaz&#;m&#;zda sizler için horoz ibi&#;i çiçe&#;ini mercek alt&#;na ald&#;k. E&#;er siz de evinizde süs bitkisi olarak horoz ibi&#;i çiçe&#;i bulundurmak istiyorsan&#;z yaz&#;n&#;n devam&#;n&#; mutlaka okumal&#;s&#;n&#;z.

Karanfil Çiçe&#;i Bak&#;m&#;: Bak&#;m&#;, Anlam&#;, Çe&#;itleri

horoz ibi&#;i çiçe&#;i fiyat&#;

Horoz &#;bi&#;i Çiçe&#;i Tohumu Nas&#;l Al&#;n&#;r, Ekilir?

  • Horoz ibi&#;i çiçe&#;i genellikle güne&#;li ve yar&#; gölgeli ortamlar&#; sever.
  • Saks&#;ya ekilecek olan horoz ibi&#;i çiçe&#;inin tohumlar&#; birbirlerinden en az 15 cm aral&#;kla ekilmelidir.
  • Tohumlar topra&#;&#;n cm derinine ekilmelidir.
  • Ekim i&#;lemi için ilk olarak topra&#;&#; sulay&#;n.
  • Ard&#;ndan parma&#;&#;n&#;zla ufak delikler aç&#;n, tohumlar&#; bu deliklere yerle&#;tirin ve üzerini toprakla örtün.
  • Tohumlar&#;n üzerine toprakla örtün.
  • Tohumlar filizlenmeye ba&#;layana kadar saks&#;y&#; evin içinde herhangi bir yere yerle&#;tirebilirsiniz.
  • Filizler ç&#;kmaya ba&#;lad&#;ktan sonra çiçe&#;i düzenli olarak sulaman&#;z gerekir. Ancak sulama i&#;lemi s&#;ras&#;nda tohumlara ve tohumlar&#;n yerle&#;imine zarar vermemeye özen göstermelisiniz.

Peki horoz ibi&#;i çiçe&#;i ne zaman ekilir?

  • Horoz ibi&#;i çiçe&#;inin ekim zaman&#; ilkbahar ve yaz aylar&#;d&#;r.

Horoz &#;bi&#;i Çiçe&#;i Bak&#;m&#; Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

Tek y&#;ll&#;k süs bitkisi olan horoz ibi&#;i çiçe&#;i bak&#;m&#; kolay bir bitkidir. Ancak her bitki gibi horoz ibi&#;i çiçe&#;i yeti&#;tirmenin de baz&#; püf noktalar&#; vard&#;r. &#;&#;te horoz ibi&#;i çiçe&#;inin bak&#;m&#;na dair az bilinen ipuçlar&#;…

Bar&#;&#; Çiçe&#;i Bak&#;m&#;: Ço&#;altma, Saks&#; De&#;i&#;tirme, Sulama Teknikleri

Toprak ve Saks&#; Seçimi

  • Tek bir horoz ibi&#;i için 20 cm büyüklü&#;ündeki bir saks&#; yeterlidir.
  • Ancak horoz ibi&#;i çiçe&#;i toplu ekildi&#;inde çok daha güzel görünür. Bu nedenle uzun veya geni&#; bir saks&#;ya tohumlar&#;n aras&#;nda en az 15 cm bo&#;luk kalacak &#;ekilde ekmenizi öneririz.
  • Bu çiçek kültür topra&#;&#;nda kolayl&#;kla yeti&#;tirilebilir.
  • Bu bitki özellikle nitrojen yönünden zengin, hafif geçirgen topra&#;&#; sever.
  • Az saks&#; topra&#;&#;, kompost ve torf topra&#;&#; kar&#;&#;&#;m&#; haz&#;rlayabilirsiniz.
horoz ibi&#;i çiçe&#;i tohumu nas&#;l al&#;n&#;r

Konumland&#;rma

  • Horoz ibi&#;i çiçe&#;i bol güne&#;li ortamlar&#; sever. E&#;er çok güne&#; alan bir ortam&#;n&#;z yoksa, sabah ve ak&#;am güne&#; alan bir alan&#; tercih edebilirsiniz.
  • Bu bitki özellikle s&#;ca&#;a kar&#;&#; dayan&#;kl&#;d&#;r. Bu özelli&#;i nedeniyle s&#;cak ortamlar&#; sever.
  • Çok rüzgar alan so&#;uk ortamlar büyümesini olumsuz yönde etkiler.
horoz ibi&#;i çiçe&#;i tohumu

Sulama

  • Horoz ibi&#;inin düzenli olarak her gün az miktarda olacak &#;ekilde sulanmas&#; gerekir.
  • Çiçe&#;in su ihtiyac&#;n&#; topra&#;&#;n&#; kontrol ederek anlayabilirsiniz. Topra&#;&#; her zaman nemli olmal&#;d&#;r.
horoz ibi&#;i çiçe&#;i

Ço&#;altma

  • Gelelim, horoz ibi&#;i çiçe&#;i nas&#;l ço&#;alt&#;l&#;r sorusuna!
  • Bu bitkiyi ço&#;altman&#;n en kolay yolu çiçe&#;in kendisinden dü&#;en tohumlar&#; kullanmakt&#;r.
  • Bu tohumlar toplan&#;r ve uygun bir saks&#;ya ekilir.
  • Dilerseniz tohumlar filizlendikten sonra bitkiyi ba&#;ka bir saks&#;ya alabilirsiniz. Bununla birlikte büyüklü&#;ü yeterli ise ayn&#; saks&#;da kalmas&#;n&#;n hiçbir sak&#;ncas&#; yoktur.
horoz ibi&#;i kadife çiçe&#;i

Horoz &#;bi&#;i Çiçe&#;i Faydalar&#; Nelerdir?

Horoz ibi&#;i sadece bir süs bitkisi de&#;il ayn&#; zamanda son dönemin popüler g&#;dalar&#;ndan biridir. Amaranth ismiyle de bilinen bu bitki baz&#; uzmanlar taraf&#;ndan “süper g&#;da” olarak nitelendirilmektedir. Peki horoz ibi&#;i çiçe&#;i faydalar&#; nelerdir? Gelin birlikte inceleyelim!

  • Besleyicidir: Horoz ibi&#;i sa&#;l&#;&#;a faydal&#; asitler, lif, vitamin ve mineraller bak&#;m&#;ndan zengindir. Ayr&#;ca bu bitkinin protein içeri&#;i de yüksektir. Pi&#;mi&#; bir kase horoz ibi&#;inde 9 gram protein bulunur.
  • Antienflamatuard&#;r: &#;çerdi&#;i bile&#;enler sayesine do&#;al bir antienflamatuar olan horoz ibi&#;i, vücuttaki akut ve kronik iltihap ile sava&#;maktad&#;r. Bu özelli&#;i sayesinde artrit ba&#;ta olmak üzere tüm enflamasyon kaynakl&#; hastal&#;klara iyi gelmektedir.
  • Lysine Bak&#;m&#;ndan Zengindir: Lysine, kalsiyum emilimini artt&#;ran maddelerden biridir. Pi&#;mi&#; yar&#;m kase horoz ibi&#;inde mg lysine bulunur. Bu madde ayr&#;ca ya&#; yak&#;m&#;n&#; h&#;zland&#;r&#;r, ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemini kuvvetlendirir, so&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#;na neden olan virüslerle sava&#;&#;r, kemikleri ve tendonlar&#; korur.
  • Kansere Yakalanma Riskini Azalt&#;r: Protein bak&#;m&#;ndan zengin bir besin olan horoz ibi&#;i bu özelli&#;i sayesinde kemoterapi nedeniyle yok olan sa&#;l&#;kl&#; hücrelerin yerine yenilerinin konmas&#;na destek olur. Bunun yan&#; s&#;ra içerdi&#;i bile&#;enler sayesinde kanser hücrelerinin yay&#;lmas&#;n&#;n önüne geçer.
  • Glütensizdir: Horoz ibi&#;i glüten içermedi&#;inden çölyak hastalar&#; ve glüten hassasiyeti ya&#;ayan ki&#;ilerin diyetlerine uygun bir besindir.
  • Diyabetliler &#;çin Uygundur: Horoz ibi&#;i glisemik indeksi yüksek bir besin olmas&#;na ra&#;men diyabetlilere zarar vermez.
  • Hamileler &#;çin Besleyici Bir Besindir: &#;çerdi&#;i bile&#;enler, vitamin ve mineraller ile horoz ibi&#;i bebek bekleyen kad&#;nlar için ideal bir g&#;dad&#;r. &#;çerdi&#;i folat DNA kopyalanmas&#; ve sentezi için önemlidir. Folat eksikli&#;i bebekte anomali görülmesine neden olan nöral tüp defektlerine sebep olabilir. Yap&#;lan ara&#;t&#;rmalar hamilelik sürecinde folatl&#; besinlerin tüketmenin nöral tüp defektlerinin görülme riskini yüzde 26 oran&#;nda azaltt&#;&#;&#; ortaya konmu&#;tur. Horoz ibi&#;i ayr&#;ca demir bak&#;m&#;ndan zengindir. Demir, hamilelik sürecinde önemli olan minerallerden biridir. Bebe&#;e oksijen iletimini kolayla&#;t&#;r&#;r ve geli&#;imini destekler.
  • Kalp Dostudur: Yap&#;lan çal&#;&#;malarda horoz ibi&#;i ya&#;&#;n&#;n koroner kalp hastal&#;klar&#;n&#; önledi&#;i gözlenmi&#;tir.
  • Ba&#;&#;rsak Sa&#;l&#;&#;&#;n&#; Korur: Horoz ibi&#;i lif bak&#;m&#;ndan zengin bir bitkidir. Bu özelli&#;i sayesinde kab&#;zl&#;kla mücadele eder, ba&#;&#;rsak sistemini düzenler ve iyile&#;tirir.
  • Kemikleri Güçlendirir: Horoz ibi&#;inde bol miktarda kemik sa&#;l&#;&#;&#;na iyi gelen manganez bulunur. Bir kase pi&#;mi&#; horoz ibi&#;indeki manganez miktar&#; ile günlük ihtiyac&#;n yüzde ’i kar&#;&#;lanmaktad&#;r. Bu bitki ayr&#;ca kalsiyum bak&#;m&#;ndan da zengindir. Hem manganez hem de kalsiyum kemik sa&#;l&#;&#;&#;n&#; destekleyerek kemikleri güçlendirir.
  • Göz Sa&#;l&#;&#;&#;n&#; &#;yile&#;tirir: Horoz ibi&#;i bitkisi A vitamini bak&#;m&#;ndan zengindir. A vitamini, gözlere iyi gelir ve görmeyi iyile&#;tirir. Gece körlü&#;ünü önler.
  • Kilo Vermeyi Kolayla&#;t&#;r&#;r: Horoz ibi&#;i içerdi&#;i yüksek lif miktar&#; ile i&#;tah&#; bast&#;r&#;r ve uzun süreli tokluk hissi verir. Kab&#;zl&#;k ile mücadele ederek ba&#;&#;rsaklar&#;n düzenli olarak çal&#;&#;mas&#;na yard&#;mc&#; olur.
  • Saç&#; ve Cildi Besler: Horoz ibi&#;inde bol miktarda bulunan lysine vücut taraf&#;ndan üretilemez. Lysine, saça ve cilde çok iyi gelir. Saç foliküllerini güçlendirir. Erkek tipi saç dökülmesini ve kelli&#;i önler. Ayr&#;ca horoz ibi&#;indeki demir, saç dökülmesini ve saç&#;n beyazlamas&#;n&#; engeller. Horoz ibi&#;inin özellikle ya&#;l&#; cilde iyi geldi&#;i bilinmektedir. &#;yi bir cilt temizleyicisidir. Ciltte erken dönemde olu&#;an ya&#;lanma belirtilerini geciktirir.
  • Anemi ile Mücadele Eder: Demir bak&#;m&#;ndan zengin bir bitki olan horoz ibi&#;i bu özelli&#;i sayesinde anemi, yani kans&#;zl&#;k ile mücadele etmektedir.
horoz ibi&#;i çiçe&#;i faydalar&#;

Horoz &#;bi&#;i Ne Zaman Çiçek Açar?

  • Horoz ibi&#;i yaz ve sonbahar aylar&#;nda çiçek açar.
  • Genellikle haziran, temmuz, a&#;ustos, eylül ve ekim aylar&#;nda çiçeklidir.
  • Horoz ibi&#;i çiçe&#;i tohumu ekildikten yakla&#;&#;k 2 ay sonra çiçeklenir.
horoz ibi&#;i çiçe&#;i nas&#;l ço&#;alt&#;l&#;r

Evde 9 Do&#;al Çiçek Co&#;turan Yap&#;m&#;

Kaktüs Topra&#;&#; Nas&#;l Olmal&#;? 5 &#;pucu

Areka Palmiyesi Bak&#;m&#; Püf Noktalar&#;

4 Ad&#;mda Mine Çiçe&#;i Bak&#;m&#;, Faydalar&#;

Evde Bitkiler &#;çin 8 Pratik, Do&#;al Gübre Yap&#;m&#;

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası