yaş yıl ay gün hesaplama / Tarih Çevirme Kılavuzu – Türk Tarih Kurumu Başkanlığı

Yaş Yıl Ay Gün Hesaplama

yaş yıl ay gün hesaplama

Kac ay oldu hesaplama

Kaç ay oldu hesaplama nasıl yapılır:
Kaç ay oldu hesaplaması doğru yapılabilmesi için aşağıdaki formda bulunan tarih kutucuklara başlangıç ve bitiş tarihi giriniz. Tüm Bilgileri girdikten sonra hesapla butonuna basınız otomatik sonuç ortaya belirecektir.

uyarı ünlem işareti iconuKonuyla ilgili bilgi sayfanın devamında.

Ay Nedir?

Toplam 30, 31, 28 ya da 29 günden oluşan zaman birimleridir. Br ay içerisinde 4 hafta bulunmaktadır. Bir takvim yılı içerisinde bulunan aylar 12 tanedir. Bu aylardan 11 tanesi 30 ya da 31 günden oluşmaktadır.
Yalnızca Şubat ayı 28 günden oluşur.
Ancak her 4 yılda bir kere 29 günden oluşur.
Çünkü gün ve 6 saatten oluşan bir takvim yılındaki 6 saat, her 4 yılda bir 24 saate tamamlanır.

24 saatten oluşan bu ekstra bir gün dolayısıyla da Şubat ayı 29 gün çeker.
Bir yıl içerisinde bulunan aylar Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık’tır. 30 günden oluşan aylar; Nisan, Haziran, Eylül ve Kasım’dır. 31 günden oluşan aylar ise; Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Ağustos, Ekim, Aralık aylarıdır.
Mevsimlere göre bakıldığında Aralık, Ocak, Şubat ayları bizim ülkemizde Kış mevsimini; Mart, Nisan, Mayıs ayları İlkbahar mevsimini; Haziran, Temmuz, Ağustos ayları Sonbahar mevsimini; Eylül, Ekim, Kasım ayları ise Sonbahar mevsimini oluşturmaktadır.


kaç ay oldu? Ay Hesaplaması Ne işe Yarar?


Yıllık olarak hesaplamalar yapılan birçok alanda belli tarih aralıkları arasında kalan sürelerin hesaplaması kaç ay olduğunun bilinmesi üstünden yapılmaktadır.
Eğitim hayatında ve iş hayatında çok sık olarak ay hesaplamasının yapılması gerektiği gibi aynı hesaplamalar bireysel konular için de geçerli olabilir.


Örneğin; tatil yapılacak olan zamana kaç ay kaldığı, kaç aydır gebe olunduğu, bir birliktelik boyunca geçen sürenin hesaplanmasında vb. gibi birçok konuda kaç ay geçtiğinin hesaplaması yapılabilir.


kaç ay oldu hesaplaması nasıl yapılır? Ay Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Başlangıç olarak belirlenen bir aydan içinde bulunulan aya kadar geçen süre arasında kalan ayların sayısı ile herhangi bir periyotta kaç ay geçmiş olduğu hesaplanabilir. Gün ya da hafta hesaplamalarına göre uzun süreli aralıklarda daha pratik bir hesaplama yapılması da aylar üstünden olduğunda mümkündür.


Bir seneden uzun olan zaman dilimleri için, her ne kadar bir sene 12 aydan oluşsa bile, senelerin ölçümü de aylık bir hesaplama tabi tutulabilir. Örneğin, henüz iki yaşını doldurmamış olan çocukların yaş hesapları aylık olarak yapılır.
Çocuğun kaç yaşında değil kaç aylık olduğunu söylemek genel olarak iki yaş dolana kadar devam eder. Ay hesaplamalarına en sık gerek duyulan zamanlardan biri de gebeliktir.

Access'te ay ve yıl olarak yaş hesaplamak için iki işlev oluşturma

  • Makale
  • Şunlara uygulanır:
    Access , Access , Access

Gelişmiş: Uzman kodlama, birlikte çalışabilirlik ve çok kullanıcılı beceriler gerektirir.

Bu makale bir Microsoft Office Access veritabanı (.accdb ve .mdb) ve Microsoft Access projesi (.apd) için geçerlidir.

Özet

Bu makalede, belirli bir tarihe göre bir kişinin veya şeyin yaşını hesaplamak için kullanabileceğiniz iki işlevin nasıl oluşturulacağı gösterilmektedir.

Not

Bu makalede kullanılan tekniğin tanıtımını örnek dosya Qrysmpexe görebilirsiniz.

Daha fazla bilgi

İşlevleri Oluşturma

Modülde aşağıdaki kodu yazın veya yapıştırın:

Age() ve AgeMonths() İşlevlerini Test Etme

Age() ve AgeMonths() işlevlerini test etmek için aşağıdaki adımları izleyin.

Önemli

Aşağıdaki adımlar, bilgisayarınızdaki tarihi değiştirmenizi ister. Tarihi geçerli tarihe sıfırlamak için 6. adımı tamamladığınızdan emin olun.

  1. Denetim Masası'da Tarih/Saat aracını kullanarak geçerli tarihi not edin ve tarihi 3 Haziran olarak ayarlayın.

  2. Bir modül açın veya yeni bir modül oluşturun.

  3. Görünüm menüsünde Hemen Pencere'ye tıklayın.

  4. Arkadaşınızın doğum tarihinin 15 Kasım ve bugün 3 Haziran olduğunu varsayalım. Anlık penceresine aşağıdaki satırı yazın ve ENTER tuşuna basın:

    ? Yaş("11/15/67")

    Microsoft Access'in 33 (yıl) değeriyle yanıt verdiğini unutmayın.

  5. Aşağıdaki satırı yazın ve ENTER tuşuna basın:

    ? AgeMonths("11/15/67")

    Microsoft Access'in 6 değeriyle yanıt verdiğini ve bu kişinin son doğum gününün üzerinden altı ay geçtiğini unutmayın. Arkadaşın 33 yaşında ve altı aylık.

  6. Denetim Masası'da Tarih/Saat aracını kullanarak tarihi 1. adımda not ettiğiniz geçerli tarihe sıfırlayın.

Age() ve AgeMonths() İşlevlerini Kullanma

Aşağıdaki yordamda, yaş değerini yeni bir denetime yerleştirerek eski siparişlerin nasıl işaretileceği açıklanmaktadır.

  1. funduszeue.info örnek veritabanına yeni modülde Age() ve AgeMonth() işlevlerini yazın.

  2. Siparişler formunu Tasarım görünümünde açın ve ilişkisiz bir metin kutusu denetimi ekleyin.

  3. Yeni metin kutusu denetiminin ControlSourceproperty bölümüne aşağıdaki satırı yazın:

    =Age([OrderDate]) & " yrs " & AgeMonths([OrderDate]) & " mos"

  4. Formu Form görünümünde görüntüleyin. Siparişin yaşının yeni metin kutusu denetiminde görüntülendiğini unutmayın.

Başvurular

Tarih farklılıkları hakkında daha fazla bilgi için, Visual Basic Düzenleyicisi'nde Yardım menüsünde Microsoft Visual Basic Yardımı'na tıklayın, Office Yardımcısı'na veya Yanıt Sihirbazı'na datediff işlevi yazın ve ardından konuyu görüntülemek için Ara'ya tıklayın.

TARİH ÇEVİRME KILAVUZU

Bu program, Miladi, Hicri ve Rumi takvimler arasında tarih çevirmek amacıyla geliştirilmiştir. Çevirme işleminin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için öncelikle çevrilmesini istediğiniz takvim türünü seçmelisiniz. Bu aşamadan sonra üç farklı düzeyde tarih çevirisi yapılabilmektedir. İlk olarak gün girilmemiş ve ay seçilmemiş ise sadece girilen yıl, ikinci olarak gün girilmemiş, ancak ay seçilmiş ve yıl girilmişse seçilen ay, son olarak da gün, ay ve yıl girilmişse girilen tarihin tamamı diğer takvimlerdeki karşılıklarına dönüştürülebilmektir. Sonuçlar yukarıdaki tabloda yansıtılacaktır.

***

Tarihsel açıdan Hicri ay başlangıçlarının hesaplanmasında bir hadis dolayısıyla rüyet-i hilal ölçütü uygulanmaktadır. Rüyet-i hilal ölçütü, Hicri ayların başlayabilmesi için ayın hilal şeklini aldığının gözle görülebilir olmasını gerekli kılmaktadır. Tarih Çevirme Kılavuzu, tarih dönüştürme işlemini astronomi biliminin ölçütlerinden hareketle, ayın ve yerin periyodik hareketlerine bağlı olarak yapmaktadır. Ay başlangıçlarının saptanması, hilal şeklinin görünürlüğü kimi zaman meteorolojik koşullardan bile etkilendiği için, astronomik takvim hesabı ile Hicri takvimin tarihsel uygulaması arasında, teorik olarak, ±2 günlük sapmalar olması ihtimalini doğurmaktadır. Bu teorik ihtimal, genelde eski tarihlerin çevirisiyle uğraşan profesyonel tarihçiler tarafından bilinen genel bir bilgi olduğundan ve tarih çevirme programı esas olarak bu uzmanların kullanımı için geliştirildiğinden ötürü, programa ilişkin açıklamalar kısmında ayrıca vurgulanmasına gerek duyulmamıştı. Genelde uzman tarihçiler, eldeki hicri tarihin (eğer gün biliniyorsa) hangi gün olduğunu da dikkate alarak, tarih çevirisini kesinleştirme yoluna giderler. Örneğin Takiyuddin Rasathanesi 4 Zilhicce (Perşembe) günü tahrip edilmiştir ve bunun Miladi takvimdeki kesin karşılığını bulmak istiyorsak şu yolu izlememiz gerekecektir: Öncelikle Tarih Çevirme Kılavuzu’nda bu tarihin yaklaşık çevirisini yapıp 22 Ocak (Cuma) karşılığını buluyoruz. Sonra olayın gerçekleştiği günün Perşembe olmasından hareketle kesin Miladi karşılığın 21 Ocak (Perşembe) olması gerektiğine hükmediyoruz. Eğer tarihin hangi güne denk düştüğü bilinmiyorsa, bu durumda yaklaşık çeviriyi kesin tarihmiş gibi kabul etmekten başka yol kalmadığı için yaklaşık karşılıkla yetinmek durumunda kalıyoruz. Hicri tarih çevirisinde, profesyonel tarihçilerin izlediği genel yol bu olup, TTK tarafından yayımlanan program bu sınırlar çerçevesinde milyonlarca kere test edilip güvenilirliği ispatlanmıştır. Rumi tarihlerin çevirisinde ise böyle bir sorun söz konusu değildir.

Dini günlerin hesaplanmasında dayanılan esas ölçüt, yukarıdaki açıklamadan anlaşılacağı üzere, rüyet-i hilal ölçütüdür. Günümüzde Hicri aybaşları, yılında İstanbul’da yapılan “Rüyet-i Hilal Konferansı”nda benimsenen ölçütlere dayalı olarak Kandilli Rasathanesi’nce gerçekleştirilen gözlemler ve bu gözlemlere dayalı kestirimler aracılığıyla Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından saptanmakta ve ilan edilmektedir. TTK tarafından yayımlanan çevrimiçi Tarih Çevirme Kılavuzu ise bu tarz gökbilimsel gözlemlerden hareketle değil, Kameri takvimin dayandığı matematiksel ilkelere dayalı bir algoritmayla hesap yapmaktadır. Fark; Hicri takvimin, sadece ayın göksel hareketlerini esas almayıp, dini açıdan belirleyici önemi olan rüyet, yani hilalin çıplak gözle görülebilir olmasını esas almasından kaynaklanmaktadır. “Rüyet” ölçütü, bugün rasathane tarafından ayın diğer gök cisimleriyle bir arada gösterdiği hareketleri de izleme yöntemlerinin bilimsel bir dizi ilkeye dayandırılması sayesinde, meteorolojik belirsizliklerden kurtarılmış gibi durmaktadır. Bu yüzden ileri doğru olarak da bazı Hicri tarihlerin saptanabilmesi mümkün hale gelmiştir. Ancak, önceden havanın bulutlu olması bile ayın hilal şeklinin görülmesini engellediği için, bazı Hicri ay başlangıçlarının bir gün sonraya kayması söz konusu olabilmekteydi. Diğer yandan, rüyet konusundaki uzlaşmazlıklar, günümüzde İslam aleminde bazı tarihlerin hesaplanmasındaki farklılıkların ve tartışmaların da esasını teşkil etmektedir. Ramazan ayının farklı günlerde başlaması veya bazen 29 bazen 30 gün sürmesinin arka planında Hicri takvimin hesaplanmasında kullanılan hilalin gözlenmesiyle ilgili ölçüt konusundaki uzlaşmazlıklar yatmaktadır. Sonuç olarak, ileri tarihli dini günlerin saptanmasında Diyanet tarafından ilan edilen tarihin esas alınması gerekmektedir. TTK’nın yayınladığı program eski tarihlerin çevirisinde tarihçilerin işini kolaylaştırmak amacıyla hazırlanmış olup, her yöntem veya araç gibi amacını aşan bir işe koşulduğunda yanıltıcı sonuçlar verebilir.


Tarih Çevirme Kılavuzu hakkında detaylı açıklama için tıklayınız.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası