elif lam mim suresi arapca / Elif Lam Mim Okunuşu Türkçe ve Arapça | Kunfeyekun

Elif Lam Mim Suresi Arapca

elif lam mim suresi arapca

Elif lâm mîm Okunuşu, Arapça-Türkçe Yazılışı. Elif lâm mîm harfleri Kuran-ı Kerim&#;de hangi surelerde ve kaç kere geçiyor? elif-lâm-mîm suresi olarak bilinen sure hangisidir? Elif Lam Mim Suresi var mı, Türkçe anlamı nedir? Huruf-u mukattaa ne demek? Huruf-u mukattaa harfleri nelerdir? Bakara Suresinin ilk ayeti nedir?

İslam dinine göre kutsal kitabımız Kur&#;an-ı Kerim&#;in 2. suresi olan Bakara Suresi&#;nin ayetleri halk arasında Elif Lam Mim duası olarak kabul edilmektedir. Faziletleri saymakla bitmeyen Elif Lam Mim duasının Arapça ve Türkçe okunuşlar Müslümanlar tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. İşte Kur&#;an-ı Kerim&#;e imanın altını çizen Elif Lam Mim duasının anlamı, tefsiri ve faziletleri

Elif lâm mîm ne demek?

Kur&#;an-ı Kerim&#;in 29 surenin başlarındaki ilk ayetlerde zikredilen Arap alfabesine göre yazılmış olan harflerden yani Mukattaa harflerdendir. Arapçada alfabede 29 harf bulunur. Bu harflerden 3&#;ü ا، ل، م (elif-lâm-mîm)&#;dir.

Kuran&#;da yirmi dokuz surenin başında geçen Arap alfabesine göre 14 harften oluşan bu harflere kesik harfler, ayrılmış harfler manasına gelen Huruf-u mukattaa denir.

Kuran-ı Kerim&#;in sadece iki suresi &#;elif-lâm-mîm&#; mukattaa harfleri ile başlar. Bu sureler 2. sure olan Bakara Suresi ve 3. sure olan Âl-i İmrân Suresidir.

  1. Bakara Suresi (2. Sûre) – (الم) “Elif-Lâm-Mîm”,
  2. Âl-i İmrân Suresi (3. Sûre) – (الم) “Elif-Lâm-Mîm”,

Şah Veliyyullah Dihlevi hazretleri, Arap dilinde tek başına veya kelimelerin başlarına gelen harflerin özellikleriyle kelimelerin mânaları arasında bir ilişkinin bulunduğu tespit ederek surelerin başlarında bulunan harflerin de muhtevalarına delâlet ve onların özünü ihtiva ettiğini ileri sürmüştür.

Buna göre “elif-lâm-mîm”in anlamı, “Yaratılmışların çeşitli oluşlar ve ilişkilerle belirlenmiş hayatlarının gerekli kıldığı, ihtiyaç duyduğu irşadlar gayb âleminden gelerek onların hayatlarına girmekte ve yollarına ışık tutmaktadır.”

(Kaynak: el-Fevzü’l-kebîr, s. 64; hurûf-ı mukattaa konusunda genişbilgi için bk. M. Zeki Duman-Mustafa Altundağ, “Hurûf-ı Mukattaa”, DİA, XVIII, ; müteşâbihat konusunda bk. Âl-i İmrân 3/7).

Elif lâm mîm Okunuşu

Halk arasında Elif-Lâm-Mîm suresi veya ayetleri olarak bilinen Bakara suresi ilk beş (5) ayeti ilk ayeti (الم) ile başladığından bu şekilde ifade edilmektedir. Hurûf-ı mukattaa, Arapçada alfabede bulunan on dört (14) harften oluşur.

Bu harfler Elif, hâ, râ, sîn, sâd, tâ, ayn, kâf, Kef, Lâm, Mîm, nûn, hê, yâ

ا، ح، ر، س، ص، ط، ع، ق، ك، ل، م، ن، هـ، ى

Örneğin Bakara ve Âli İmran suresini ilk ayeti, Arap dilinde ‘Elif-Lam-Mim’ (Arapça olarak الٓمٓۚ) olarak yazılır. Ancak okurken onu “alim, alm” olarak okunmaz, bunun yerine 3 harf şeklinde “Elif-Lam-Mim” olarak ayrı ayrı okunur.

Benzer şekilde Meryem Suresinin ilk ayeti (كٓهٰيٰعٓصٓۜ) Mukatta harflerden oluşur. Bu ilk ayet de Kâf-Hâ-Yâ-’Ayn-Sâd şeklinde harfler ayrı ayrı telaffuz edecek şekilde okunur.

Şûrâ Sûresinin ilk ayetinde geçen Mukattaa harfler de (حٰمٓ) &#;hâ-mîm&#; şeklinde okunur. Şûrâ suresinin ikinci ayeti de mukattaa harfler ile devam eder; (عٓسٓقٓ۠) &#;Ayn-Sîn-Kâf&#;

Bakara Suresinin ilk 5 ayeti

Kuran-ı Kerim&#;in 2. Suresi olan Bakara Suresinin Arapça ve Latin Harf Okunuşu ve Diyanet Anlamı, Meali:

Arapça Yazılışı

  1. الٓمٓۚ
  2. ذٰلِكَ الْكِتَابُ لَا رَيْبَۚۛ ف۪يهِۚۛ هُدًى لِلْمُتَّق۪ينَۙ
  3. اَلَّذ۪ينَ يُؤْمِنُونَ بِالْغَيْبِ وَيُق۪يمُونَ الصَّلٰوةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنْفِقُونَۙ
  4. وَالَّذ۪ينَ يُؤْمِنُونَ بِمَٓا اُنْزِلَ اِلَيْكَ وَمَٓا اُنْزِلَ مِنْ قَبْلِكَۚ وَبِالْاٰخِرَةِ هُمْ يُوقِنُونَۜ
  5. اُو۬لٰٓئِكَ عَلٰى هُدًى مِنْ رَبِّهِمْ وَاُو۬لٰٓئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ

Latin Harf Okunuşu

  1. Elif, Lam Mim.
  2. Zalikel kitabu lareybe fihi hüdenlil müttekin.
  3. Ellezine yü’minune bil gaybi ve yukimunesselate ve mimma rezaknahüm yunfikun.
  4. Vellezine yü’minune bima unzile ileyke ve ma unzile min kablike ve bil ahireti hüm yukinun.
  5. Ulaike ala hüden min rabbihim ve ulaike hüm-ül muflihun.

Türkçe Meali: 

Âl-i İmrân Suresi ilk 5 ayeti

Kuran-ı Kerim&#;in 3. Suresi olan Âli İmran Suresinin Arapça ve Latin Harf Okunuşu ve Diyanet Anlamı, Meali:

Arapça Yazılışı

  1. الٓمٓۚ
  2. اَللّٰهُ لَٓا اِلٰهَ اِلَّا هُوَۙ الْحَيُّ الْقَيُّومُۜ
  3. نَزَّلَ عَلَيْكَ الْكِتَابَ بِالْحَقِّ مُصَدِّقًا لِمَا بَيْنَ يَدَيْهِ وَاَنْزَلَ التَّوْرٰيةَ وَالْاِنْج۪يلَۙ
  4. مِنْ قَبْلُ هُدًى لِلنَّاسِ وَاَنْزَلَ الْفُرْقَانَۜ اِنَّ الَّذ۪ينَ كَفَرُوا بِاٰيَاتِ اللّٰهِ لَهُمْ عَذَابٌ شَد۪يدٌۜ وَاللّٰهُ عَز۪يزٌ ذُو انْتِقَامٍ
  5. اِنَّ اللّٰهَ لَا يَخْفٰى عَلَيْهِ شَيْءٌ فِي الْاَرْضِ وَلَا فِي السَّمَٓاءِۜ

Latin Harf Okunuşu :

  1. Elif lâm mîm.
  2. Allâhu lâ ilâhe illâ huvel hayyul kayyûm(kayyûmu).
  3. Nezzele aleykel kitâbe bil hakkı musaddikan limâ beyne yedeyhi ve enzelet tevrâte vel incîl(incîle).
  4. Min kablu huden lin nâsi ve enzelel furkân(furkâne), innellezîne keferû bi âyâtillâhi lehum azâbun şedîd(şedîdun), vallâhu azîzun zuntikâm(zuntikâmin).
  5. İnnallâhe lâ yahfâ aleyhi şey’un fîl ardı ve lâ fîs semâ’(semâi).

Türkçe Meali: 

  1. Elif lâm mîm.
  2. Allah ki, O’ndan başka ilâh yoktur, O, Hayy’dır (hayattadır), Kayyum’dur (ezelî ve ebedîdir).
  3. Sana, onların ellerindeki (kitapları) tasdik eden Kitab’ı (Kur’ânı) hak ile, kısım kısım (âyet âyet) indirdi. Ve Tevrat ve İncil’i de indirdi.
  4. Daha önce insanlar için, hidayete erdirici olarak (Tevrat’ı ve İncil’i indirdi) ve (sonra da) Furkan’ı (Hak ile bâtılı ayıran Kur’ân’ı) indirdi. Muhakkak ki onlar, Allah’ın âyetlerini inkâr ettiler. Onlar için şiddetli azap vardır. Ve Allah Azîz’dir, intikam sahibidir (intikam alandır).
  5. Muhakkak ki Allah’a yeryüzünde (hiç) bir şey gizli değildir ve gökte de…

Benzer Konular 

Elif Lam Mim Ne Demek? Arap&#;a Olan Elif Lam Mim Kelimelerinin T&#;rk&#;e Anlamı Nedir?

Haberin Devamı

Elif Lam Mim Ne Demek?

 Kuran-ı Keriminin harfleri arasında “Elif. Lâm. Mim.” olmak üzere 3 ayrı harfi de bulunmaktadır. Bu 3 harfin meydana gelmesi ile oluşan ayetin, tefsir ilmine göre ayrı ayrı okunması gerekmektedir. Kuran-ı Kerimde 29 surede bu harfle başlandığı tespit edilmiştir. Hatta bazı yerlerde de ayetin bir bölümü olarak göze çarpmaktadır. Bu ayetler Kuran'ın müteşâbih ayetleri olarak geçtiği için manası ve mahiyeti hakkında birçok görüş bulunmaktadır.

Arapça Olan Elif Lam Mim Kelimelerinin Türkçe Anlamı Nedir?

 “Elif. Lâm. Mim.” ayeti hakkında birçok görüş bulunmakla beraber, İslam alimleri tarafından tercih edilmekte olan görüş, "Kuran Allah kelamıdır. İşitilen harfler ve cümlelerden oluşmaktadır. Hiç kimsenin böyle bir kitap ortaya koymaya gücü yetmez" şeklindedir.

Bakara Suresi Oku - Bakara Suresi Anlamı, Tefsiri, T&#;rk&#;e ve Arap&#;a Okunuşu (Diyanet Meali)

Haberin Devamı

Bakara Suresi Ölülere Okunur mu?

Din adamlarından bazılarına göre Bakara Suresi ölülere dua etmek maksadı ile okunabilir.

Bakara Suresi Özellikleri

Bakara Suresi Kuran-ı Kerimdeki en uzun suredir. Hz. Muhammed ve ilk Müslümanlar Mekke'den Medine'ye hicret ettikten sonra nazil olmuştur. Medine'de ilk ayet olması bakımından da son derece önemlidir. Farklı birçok konuya değinen Bakara Suresi, Kuran-ı Kerimdeki en faziletli surelerden biridir.

Bakara Suresi Şifa İçin Okunur mu?

Kurandaki her sure Allah kelamı olduğu için iman eden kullara hem şifa hem de bereket getirir. Hanedeki hastanın daha çabuk iyileşmesi ve şeytanın vesveselerinden korunmak için de okunabilir.

Bakara Suresi ve Uzun Bağışlanma Duası

Uzun Bağışlanma duasından önce ya da sonra Bakara Suresi okunabilir. Müminler dua ve sureleri peş peşe okuyarak Allah'a daha çok zikretmiş olur. Allah'ı zikretmek ise Kuran-ı Kerim'in emirlerinden biridir.

Bakara Suresini Üzerinde Taşımak

Bakara Suresi müminleri kaza ve belalardan korur. İsteyenler üzerinde taşıyabilir, isteyenler evlerine ya da iş yerlerine asabilir. Evlerin ve dükkanların bereketini arttırır, kişilerin iç sıkıntılarını dindirir.

Bakara Suresi Ne Zaman Okunmalı?

Bakara Suresinin bir kısmı ya da tamamı namaz esnasında okunabilir. Uyumadan önce, sıkıntı anında ve Allah'a hamd etmek için de okunabilir.

BAKARA SURESİ DİYANET MEALİ

Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla

Elif Lâm Mîm. ﴾1﴿ Bu, kendisinde şüphe olmayan kitaptır. Allah'a karşı gelmekten sakınanlar için yol göstericidir. ﴾2﴿ Onlar gaybe inanırlar, namazı dosdoğru kılarlar, kendilerine rızık olarak verdiğimizden de Allah yolunda harcarlar. ﴾3﴿ Onlar sana indirilene de, senden önce indirilenlere de inanırlar. Ahirete de kesin olarak inanırlar. ﴾4﴿ İşte onlar Rab'lerinden (gelen) bir doğru yol üzeredirler ve kurtuluşa erenler de işte onlardır. ﴾5﴿Küfre saplananlara gelince, onları uyarsan da, uyarmasan da, onlar için birdir, inanmazlar. ﴾6﴿ Allah onların kalplerini ve kulaklarını mühürlemiştir. Gözleri üzerinde de bir perde vardır. Onlar için büyük bir azap vardır. ﴾7﴿ İnsanlardan, inanmadıkları halde, "Allah'a ve ahiret gününe inandık" diyenler de vardır. ﴾8﴿ Bunlar Allah'ı ve mü'minleri aldatmaya çalışırlar. Oysa sadece kendilerini aldatırlar da farkında değillerdir. ﴾9﴿ Kalplerinde münafıklıktan kaynaklanan bir hastalık vardır. Allah da onların hastalıklarını artırmıştır. Söyledikleri yalana karşılık da onlara elem dolu bir azap vardır. ﴾10﴿ Bunlara, "Yeryüzünde fesat çıkarmayın" denildiğinde, "Biz ancak ıslah edicileriz!" derler. ﴾11﴿ İyi bilin ki, onlar bozguncuların ta kendileridir. Fakat farkında değillerdir. ﴾12﴿ Onlara, "İnsanların inandıkları gibi siz de inanın" denildiğinde ise, "Biz de akılsızlar gibi iman mı edelim?" derler. İyi bilin ki, asıl akılsızlar kendileridir, fakat bilmezler. ﴾13﴿ İman edenlerle karşılaştıkları zaman, "İnandık" derler. Fakat şeytanlarıyla (münafık dostlarıyla) yalnız kaldıkları zaman, "Şüphesiz, biz sizinle beraberiz. Biz ancak onlarla alay ediyoruz" derler. ﴾14﴿ Gerçekte Allah onlarla alay eder (alaylarından dolayı onları cezalandırır); azgınlıkları içinde bocalayıp dururlarken onlara mühlet verir. ﴾15﴿ İşte onlar, hidayete karşılık sapıklığı satın almış kimselerdir. Bu yüzden alışverişleri onlara kâr getirmemiş ve (sonuçta) doğru yolu bulamamışlardır. ﴾16﴿

Onların durumu, (geceleyin) ateş yakan kimsenin durumuna benzer: Ateş tam çevresini aydınlattığı sırada Allah ışıklarını yok ediverir de onları göremez bir şekilde karanlıklar içinde bırakıverir. ﴾17﴿ Onlar, sağırdırlar, dilsizdirler, kördürler. Artık (hakka) dönmezler. ﴾18﴿ Yahut onların durumu, gökten yoğun karanlıklar içinde gök gürültüsü ve şimşekle sağanak halinde boşanan yağmura tutulmuş kimselerin durumu gibidir. Ölüm korkusuyla, yıldırım seslerinden parmaklarını kulaklarına tıkarlar. Oysa Allah, kâfirleri çepeçevre kuşatmıştır. ﴾19﴿ Şimşek neredeyse gözlerini alıverecek. Önlerini her aydınlatışında ışığında yürürler. Karanlık çökünce dikilip kalırlar. Allah dileseydi, elbette onların işitme ve görme duyularını giderirdi. Şüphesiz Allah her şeye hakkıyla gücü yetendir. ﴾20﴿ Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize ibadet edin ki, Allah'a karşı gelmekten sakınasınız. ﴾21﴿ O, yeri sizin için döşek, göğü de bina yapan, gökten su indirip onunla size rızık olarak çeşitli ürünler çıkarandır. Öyleyse siz de bile bile Allah'a ortaklar koşmayın. ﴾22﴿ Eğer kulumuza (Muhammed'e) indirdiğimiz (Kur'an) hakkında şüphede iseniz, haydin onun benzeri bir sûre getirin ve eğer doğru söyleyenler iseniz, Allah'tan başka şahitlerinizi çağırın (ve bunu ispat edin). ﴾23﴿ Eğer, yapamazsanız -ki hiçbir zaman yapamayacaksınız- o halde yakıtı insanlarla taşlar olan ateşten sakının. O ateş kafirler için hazırlanmıştır. ﴾24﴿

İman edip salih ameller işleyenlere, kendileri için; içinden ırmaklar akan cennetler olduğunu müjdele. Cennetlerin meyvelerinden kendilerine her rızık verilişinde, "Bu (tıpkı) daha önce (dünyada iken) bize verilen rızık!" diyecekler. Halbuki bu rızık onlara (dünyadakine) benzer olarak verilmiştir. Onlar için orada tertemiz eşler de vardır. Onlar orada ebedi kalacaklardır. ﴾25﴿ Allah bir sivrisineği, ondan daha da ötesi bir varlığı örnek olarak vermekten çekinmez. İman edenler onun, Rablerinden (gelen) bir gerçek olduğunu bilirler. Küfre saplananlar ise, "Allah örnek olarak bununla neyi kastetmiştir?" derler. (Allah) onunla bir çoklarını saptırır, bir çoklarını da doğru yola iletir. Onunla ancak fasıkları saptırır. ﴾26﴿ Onlar, Allah'a verdikleri sözü, pekiştirilmesinden sonra bozan, Allah'ın korunmasını emrettiği bağları (iman, akrabalık, beşeri ve ahlâki bütün ilişkileri) koparan ve yeryüzünde bozgunculuk yapan kimselerdir. İşte onlar ziyana uğrayanların ta kendileridir. ﴾27﴿ Siz cansız (henüz yok) iken sizi dirilten (dünyaya getiren) Allah'ı nasıl inkar ediyorsunuz? Sonra sizleri öldürecek, sonra yine diriltecektir. En sonunda ona döndürüleceksiniz. ﴾28﴿ O, yeryüzünde olanların hepsini sizin için yaratan, sonra göğe yönelip onları yedi gök halinde düzenleyendir. O, her şeyi hakkıyla bilendir. ﴾29﴿

BAKARA SURESİ DİYANET MEALİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

BAKARA SURESİ ARAPÇA OKUNUŞU

Bakara Suresi Oku - Bakara Suresi Anlamı, Tefsiri, Türkçe ve Arapça Okunuşu (Diyanet Meali)


Bakara Suresi Oku - Bakara Suresi Anlamı, Tefsiri, Türkçe ve Arapça Okunuşu (Diyanet Meali)

Bakara Suresi Oku - Bakara Suresi Anlamı, Tefsiri, Türkçe ve Arapça Okunuşu (Diyanet Meali)

Bakara Suresi Oku - Bakara Suresi Anlamı, Tefsiri, Türkçe ve Arapça Okunuşu (Diyanet Meali)
BAKARA SURESİ ARAPÇA OKUNUŞUNUN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

BAKARA SURESİ AYET SAYISI

Medine döneminde inmiştir. Kur’an-ı Kerim’in en uzun sûresi olup âyettir.

Ezberlemek, Okumak ve Dinlemek İsteyenler için Namaz Sureleri

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası