yulaf insülin direnci / İnsülin Direncini Yenmenin 10 Doğal Yolu - Doçfunduszeue.infoed Keskin I Kardiyoloji Uzmanı

Yulaf Insülin Direnci

yulaf insülin direnci

Yulafı yakından tanıyalım

Kahvaltılara hazırlanan lapa tariflerinde veya sağlıklı atıştırmalık tariflerinde çok sık karşılaştığımız yulafın faydaları saymakla bitmiyor. Gelin bu faydalara birlikte göz atalım. Yulaf bilimsel olarak "Avena Sativa" olarak bilinen, çoğunlukla Kuzey Amerika ve Avrupa'da yetişen bir tam tahıl çeşitidir. İyi bir lif kaynağıdır. Ayrıca beta glukan, manganez, fosfor, bakır, B vitaminleri, demir, selenyum, magnezyum ve çinko gibi birçok vitamin ve mineral içerir. Yulaf, kalp hastalığına karşı koruyucu olduğu düşünülen avenantramit antioksidanının neredeyse tek besinsel kaynağıdır. Ayrıca yulaf polifenol antioksidan olan ferulik asitten ve yulaf kepeği ise fitik asitten zengindir.

BESİN DEĞERLERİ

Yulafın gramı gram karbonhidrat, gram protein, gram yağ, gram lif içerir. Karbonhidrat içeriğinin yüzde 11'i lif, yüzde 85'i nişastadır. Yulaftaki nişasta, diğer tahıllardaki nişastalara göre farklıdır. Daha yüksek viskoziteye sahiptir, bu da su bağlama kapasitesinin yüksek olduğu anlamına gelir. Yulaf hızlı sindirilen, yavaş sindirilen ve dayanıklı nişasta olmak üzere 3 çeşit nişasta içerir. İşlenmemiş yulafın lif içeriğinin çoğunluğu çözünür lif olan beta glukandır. Yulaf beta glukanları, kolesterol seviyelerini düşürmeye ve safra asidi üretimini arttırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca beta glukan, karbonhidrattan zengin bir öğünden sonra kan şekeri ve insülin seviyelerinin de daha dengeli kalmasına yardımcı olabilir. Düzenli beta glukan tüketiminin kolesterolü, özellikle LDL (kötü) kolesterolü düşürebildiği ve kalp hastalığı riskini azaltabildiğine dair çalışmalar mevcuttur. Ayrıca yulaf lignin, selüloz ve hemiselüloz gibi çözünmeyen liflerin de kaynağıdır. Yulaf, diğer tahıllara göre daha fazla çözünür lif içerdiği için doygunluk sağlar ve iştahı baskılamaya yardımcı olur. Yulafın protein içeriği ise pek çok tahıla göre daha yüksektir ve diğer tahıllarda bulunmayan, kurubaklagil proteinlerine benzeyen avenalin içerir.

UZUN SÜRE TOK TUTAR

Besinlerin doygunluk hissine etkisini araştıran bir çalışmada yulaf tok tutan besinler arasında 3. sırada, tok tutan kahvaltılıklar arasında 1. sırada yer almıştır. Beta glukanlar, mide boşalmasını geciktirerek ve tokluk hormonlarının salınımını teşvik ederek doygunluk hissi sağlar. Hazır kahvaltılık granola ve müsli çeşitleri ile karşılaştırıldığında yulaf, daha fazla tokluk sağlar ve iştahı baskılamaya yardımcı olur.

DAHA İYİKOLESTEROLSEVİYELERİİÇİN YULAF

BETA glukan, karaciğerin sindirime yardımcı olmak için ürettiği kolesterol bakımından zengin olan safra asitlerine bağlanır. Normalde, safra asitleri sindirim sisteminden yeniden emilir, ancak beta glukan bu süreci inhibe eder ve bu asitlerin sindirim sisteminden geçerek atılmasına yardımcı olur. Kısaca yulafta bulunan beta glukan, tüketilen besinlerin viskozitesini artırarak yağ ve kolesterol emilimini yavaşlatabilir. Bu etkisi ile de kolesterol seviyelerinin düşmesine yardımcı olabilir. Yapılan araştırmalar, günde 3 gram beta glukan içeren besinlerin tüketiminin kalp hastalıkları riskini azaltabileceğini göstermektedir.

TİP 2 DİYABETTEN KORUR

YAPILAN çalışmalarda yulaf tüketimine bağlı alınan beta glukanın, karbonhidrat bakımından zengin yemeklerden sonra hem glikoz hem de insülin seviyelerini olumlu etkilediği sonuçlarına ulaşılmıştır. Tip 2 diyabet ve şiddetli insülin direnci olan kişilerle yapılan bir çalışmada, 4 hafta boyunca diyete yulaf ezmesi eklemek kan şekeri seviyelerini stabilize etmek için gereken insülin dozajında yüzde 40'lık bir azalmaya neden olmuştur. Yapılan diğer çalışmalar da değerlendirildiğinde yulafta bulunan beta glukanın insülin duyarlılığını artırabileceği ve tip 2 diyabet başlangıcını geciktirebileceği düşünülmektedir. Ancak yulafın işlenmesi veya un haline getirilerek tüketilmesi ile glisemik indeksi artabilir ve kan şekerine etkisi değişebilir bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.

IÇİNİZİISITACAKYULAF LAPASITARİFİ

KLASİK kahvaltı yapmaktan sıkılanlar, kahvaltı hazırlamaya fırsat bulamayanlar veya ara öğünde tatlı bir öğün yapmak isteyenler için yulaf lapaları kurtarıcı bir alternatiftir. Yulaf lapalarının meyvelerle lezzetlendirilmesi tatlı isteğini baskılamaya yardımcı olur. Sağlık üzerine bu kadar olumlu etkisi bulunan yulafı daha önce denemeyenler veya deneyip sevmeyenler bu tarifi kesinlikle denemeli. 1 su bardağı süte 2 yemek kaşığı yulaf ve 1 kuru kayısı minik minik doğranıp eklenir ve yumuşayıncaya kadar pişirilir. Daha sonra kaseye alınan karışımın üzerine tarçın, meyve ve kuruyemiş eklenip tüketilebilir. Hem sağlıklı hem de lezzetli yulaf lapamız hazır, deneyen herkese afiyet olsun.

İnsülin duyarlılığı, hücrelerinizin insüline ne kadar duyarlı olduğunu ifade eder. Bunu geliştirmek, insülin direncini ve diyabet dahil birçok hastalık riskini azaltmanıza yardımcı olabilir.

İnsülin, kan şekeri seviyenizi kontrol eden önemli bir hormondur. Pankreasta üretilir ve şekerin kanınızdan hücrelerinize taşınmasına yardımcı olur. Fakat hücreler insüline dirençli olduğunda, insülini etkili bir şekilde kullanamazlar ve kan şekeriniz yükselir. Pankreasta yüksek kan şekeri algıladığında, direnci yenmek ve kan şekerinizi düşürmek için daha fazla insülin üretilir ve insüline duyarlılık azalıp direnç oluşur. Ayrıca, uzun süreli yüksek kan şekeri sinirlere ve organlara zarar verebilir.

Aşırı kiloluysanız, prediyabetiniz varsa veya ailede tip 2 diyabet öyküsü insülin direnci riskiniz yüksektir. Peki bunu nasıl yenebiliriz? İşte insülin duyarlılığını artırmanın bilim destekli 10 doğal yolu

1. Karbonhidratı azaltın ve lifli beslenin

Karbonhidratlar, kan insülin seviyelerinin yükselmesine neden olan ana uyarıcıdır. İnsülin duyarlılığını artırma da karbonhidratı azaltıp, proteini artırmak ve karbonhidrat alımını gün boyunca eşit olarak yaymak önemli. Bu durum düzenli olarak yemek yemenin insülin duyarlılığına fayda sağladığını gösteren araştırmalarla da desteklenir. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta “karbonhidrat türü!”

Düşük glisemik indeksli karbonhidratlar en iyisidir. Çünkü kana şeker salınımını yavaşlatır ve insülinin verimli çalışması için daha fazla zaman sağlar. Glisemik indeksi düşük olan karbonhidrat kaynakları arasında tatlı patates, karabuğday, siyah pirinç, kinoa ve yulaf ezmesi bulunur.

2. Daha fazla uyuyun ve stresi azaltın

Uyku eksikliği enfeksiyon, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet riskini artırır. Bazı araştırmalar insülin duyarlılığındaki azalma ile uyku eksikliğini ilişkilendirse de yeterince uyuyarak (günde saat) azalmış insülin duyarlılığında iyileşme sağlanabilir. Ayrıca düzensiz ve yetersiz uyku stres hormonu olan kortizol seviyelerini artırarak vücudu insüline daha dirençli hale getirir. Bu durum besinlerin depolanmasını önler ve kan şekerini yükseltir. Stres, vücudun kan şekerini düzenleme yeteneğini etkiler. Uyku düzeni oluşturarak stres düzeyinizi azaltabileceğiniz gibi kardiyo, derin nefes egzersizi, meditasyon ve yoga yaparak stres düzeyini azaltıp insülin duyarlılığını artırabilirsiniz.  

3. Egzersiz yapın ve fazla kilolardan kurtulun

Düzenli egzersiz insülin direncini azaltmanın en iyi yollarından biridir. Şekerin depolanmak üzere kaslara taşınmasına yardımcı olur ve egzersize bağlı olarak insülin duyarlılığında saat artış sağlar. Bir çalışmada, orta hızda 60 dakika bisiklet sürmenin 48 saat boyunca insülin duyarlılığını artırdığı görüldü. Ayrıca düzenli direnç egzersizi de (en az 3 ay) insülin duyarlılığını artırmaya yardımcıdır. Kısa sürede en etkili sonuç için aerobik ve direnç egzersizlerini rutininize eklemelisiniz.

Özellikle karın bölgesindeki yağlanma, insülin duyarlılığını azaltır ve tip 2 diyabet riskini artırdığı için vücut ağırlığı kontrolüne dikkat etmek için egzersiz ve sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmelisiniz. Kilo vermek karın bölgesindeki yağlanmayı azaltıp insülin duyarlılığını artırmanın etkili bir yoludur. Prediyabetiniz varsa, tip 2 diyabet riskinizi azaltmanıza da yardımcı olur.

Johns Hopkins Üniversitesi&#;nde yapılan bir araştırmada, 6 ayda vücut ağırlığının %&#;sini kaybeden prediyabetli bireylerin ilerdeki 3 yıl içinde tip 2 diyabet riskinin %54 oranında azalttığı bulundu.

4. Beslenmenizi çeşitlendirin ve renklendirin

Özellikle kırmızı renkli meyve ve sebzeler, antioksidan özelliklere sahip bileşiklerden zengindir. Antioksidanlar, vücutta iltihaba neden olan zararlı serbest radikalleri yok eder. Birçok çalışma, sebzelerden zengin beslenmenin daha yüksek insülin duyarlılığı ile bağlantılı olduğunu bulmuştur. Özellikle baklagil, yulaf ezmesi, keten tohumu, brüksel lahanası gibi çözünür liflerden zengin sebze ve meyveleri düzenli tüketmek bağırsaktaki dost bakterilerin sayısını artırır ve insülin duyarlılığında artış sağlar. Bununla birlikte yeterli çözünür lif tüketimi iştahı azaltmak ve kolesterolü düşürme de son derece etkilidir.

5. İlave şeker tüketmeyin!

İlave şekerler ile doğal şeker arasında büyük bir fark vardır. Doğal şekerler, sebzeler ve meyveler gibi kaynaklarda bulunurken ilave şekerler daha çok işlenmiş gıdalarda bulunur. İlave şeker içeren yiyeceklerin (şeker, şekerle tatlandırılmış içecekler, kekler, kurabiyeler ve hamur işleri dahil) fruktoz içeriği yüksektir ve insülin duyarlılığını azaltır. Ancak insülin duyarlılığını sadece ilave şekerlerden gelen fruktoz azaltmaz. Yüksek fruktoz alımı diyabetli kişilerde insülin direncini artırdığı için doğal şeker olsa dahi günlük beslenmede meyve tüketimi 2 porsiyon ile sınırlandırılmalıdır.

Araştırmalar 60 günden daha kısa sürede çok fazla fruktoz tüketmenin, toplam kalori alımından bağımsız olarak karaciğerde insülin üretimini artırıp insülin duyarlılığında azalmaya neden olduğu gösteriyor.

6. Yemeklerinize otlar ve baharatlar ekleyin

Araştırmalarda çemen otu, zerdeçal, zencefil ve sarımsak gibi otlar ve baharatların insülin duyarlılığı üzerindeki etkileri değerlendirildiğinde sonuçlar umut verici!  

Çemen otu: Çözünür liften zengin olan çemen otu kan şekeri yönetimini sağlamada ve insülin duyarlılığını artırmada etkilidir.

Zerdeçal: Güçlü antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip kurkumin bileşiğinden zengin olan zerdeçal; kandaki serbest yağ asitlerini ve şekeri azaltarak insülin duyarlılığını artırır.

Zencefil: İçeriğinde “gingerol” bileşiği sayesinde insülin duyarlılığını artırır ve kas hücrelerindeki şeker reseptörlerini daha kullanılabilir hale getirip hücrelere şeker alımını artırarak kan şekeri düzeyini azaltır.

Sarımsak:. Sarımsak A, C vitamini, fosfor, demir, kalsiyum, sodyum, potasyum, çinko, selenyum ve sülfür gibi önemli bileşenleri içerir. Antioksidan vitamin ve minerallerden zengin olsa da özellikle allisin içeriği sayesinde insülin duyarlılığını artırıcı etki gösteren sarımsağın dövülerek tüketilmesi önerilir. Bağışıklığı güçlendirir, kalp ve ruh sağlığını iyileştirir, tansiyonu düşürür ve inflamasyonla savaşır.

7. Tarçın tüketmeyi alışkanlık haline getirin

Kan şekerini düşürme ve insülin duyarlılığını artırma yeteneği ile bilinen tarçın, günde 1/ çay kaşığı ( gram) tüketildiğinde hem kısa hem de uzun vadede kan şekeri düzeylerini önemli ölçüde azaltır. Araştırmalarda tarçının insülini taklit edebilen ve doğrudan hücreler üzerinde etki edebilen bileşikler içerdiği bulunmuştur. Sinamaldehit, polifenoller ve kumarin gibi pek çok etken maddeden zengin olan tarçın, kalsiyum, demir, iyot, fosfor, potasyum ve çinko gibi değerli mineralleri de içerir. Çalışmalara göre 40 gün boyunca günde ½ çay kaşığı tarçın tüketmek insülin duyarlılığını artırmada, trigliserit ve LDL kolesterol değerlerini düşürmede etkili!

8. Sirkenin gücüne güvenin

Güçlü bir antioksidan olan sirke, kan şekerini düşürüp insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olur ve midenin boşalma süresini uzatır. Bağırsak sağlığını destekleyici, tansiyon ve kolesterol düşürücü özellikleriyle popüler olan elma sirkesi ile ilgili yapılan araştırmalar insülin direnci olan bireylerde düzenli elma sirkesi tüketiminin yüksek karbonhidratlı öğünden sonra insülin duyarlılığını %34 artırdığını gösteriyor. Bir kardiyolog olarak benim önerim ise “alıç sirkesi” tüketimidir. Alıç genellikle sakinleştirici, idrar söktürücü, tansiyon düşürücü ve kabızlık giderici etkileri ile bilinse de astım, kanser ve tip 2 diyabet tedavisine de yardımcıdır. Kan damarlarını genişletip kan basıncını düşürücü etki gösteren alıç, içeriğindeki flavonoidler ve ve pektinler sayesinde nefes darlığı ve yorgunluk şikayetlerini azaltır, gençlik iksiri olan nitrik oksit salınımı artırır, çarpıntıyı önler ve ritim bozukluğunda iyileşme sağlar. Araştırmalar 16 hafta boyunca her gün 1 tatlı kaşığı alıç sirkesi (1 su bardağı suya ilave edilerek) tüketmenin kan şekeri ve kan basıncında iyileşme sağladığını gösteriyor.

9. Trans yağlardan kaçının

Diyetinizden tamamen çıkarmaya değer bir şey varsa, o da trans yağlardır. Sağlık açısından hiçbir fayda sağlamaz ve birçok kronik hastalık riskini artırır. Bununla birlikte yüksek trans yağ alımı kan şekeri yönetimini zayıflatır ve insülin direncini artırır.

Tipik olarak trans yağ içeren yiyecekler arasında turtalar, simitler, börekler, çörekler, kızarmış yiyecekler ve fast-food gıdalar bulunur. İşlenmiş gıdalardan ve bu ürünlerden uzak durun. Evinize sokmayın! Dışarda da tüketmeyin!

Hekim önerisi ile takviye kullanın

Pek çok farklı takviyenin insülin duyarlılığını artırabileceği belirtilse de insülin direncini kırmada en tutarlı kanıtları içeren takviyeler arasında berberin, magnezyum ve resveratrol yer alır.

Vücutta ’den fazla görevde (enerji üretimi, protein, DNA yapımı, kan şekeri ve kan basıncı kontrolü, kas-kemik sistemi vd.) rol alan magnezyum, insülin reseptörleri ile birlikte çalışır ve insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olur. Yüksek tansiyon ve kan şekerini dengelemek için en iyi magnezyum formu ise “magnezyum taurattır. Ancak günlük beslenmede yeterli magnezyum almaksızın hekim önerisi dışında takviye kullanmak doğru değildir.

Sofranızda mutlaka ıspanak, brokoli, frenk soğanı, nane ve fesleğen gibi yeşillikler, çiğ badem, fındık, kabak çekirdeği, avokado, muz, bitter çikolata, fasulye, süt ve yoğurt gibi magnezyumun iyi kaynaklarına yer vermelisiniz.

Bununla birlikte halk arasında karamuk olarak bilinen ve güçlü antioksidan özelliklere sahip olan berberin, en çok kullanılan şeker ilacı olan metforminin doğal formudur. İnsülin direnci üzerindeki etki mekanizması tam olarak bilinmese de araştırmalar berberin ’in açlık kan şekerini, insülini, üç aylık kan şekeri değeri olan HbA1c’yi ve kan basıncını düşürüp iyi kolesterol olan HDL seviyelerini artırdığını gösteriyor. Mutlaka yemeklerinizde ve salatalarınızda yer vermelisiniz.

Son olarak; fıstık, üzüm, yaban mersini ve kızılcıkta yüksek miktarda bulunan resveratrol, tip 2 diyabetlilerde insülin duyarlılığını artırmada son derece etkilidir. Sadece insülin duyarlılığını artırmada da değil HDL seviyelerini artırıp kötü kolesterol olan LDL’yi düşürmede de etkilidir. Ayrıca kan pıhtılaşmasını azaltmaya yardımcı, beyin ve kalp sağlığını destekleyicidir.

Diyabet hastalarına y&#;nelik 3 leziz yulaflı tarif

Haberin Devamı

Hazırlanışı

Oda ısısında beklettiğimiz yumurtaları derin bir kaseye kırıyoruz, sonrasında sütü ekliyoruz. Sıvı malzemeleri iyice harmanladıktan sonra sırayla yulafı, peyniri, chia tohumunu ve keten tohumunu ekleyip bir karışım hazırlıyoruz. Fırın tepsisine ince bir tabaka halinde döküp derecede dakika kadar pişiriyoruz.

YULAFLI MEYVELİ KURABİYE

Diyabet hastalarına yönelik 3 leziz yulaflı tarif

Malzemeler

• 2 su bardağı yulaf ezmesi
• 3 yumurta
• 1 su bardağı yoğurt
• 1 orta bol elma
• 1 havuç
• 1 muz
• 2 yemek kaşığı kuru dut
• 1 çay bardağı ceviz
• 2 tatlı kaşığı kakao
• 1 tatlı kaşığı tarçın
• 1 çay kaşığı vanilya

Hazırlanışı

Elma ve havucu rendeliyoruz, cevizi ince ince kıyıyoruz. Ayrı bir kapta yumurta ve yoğurdu karıştırıp üzerine yulafı ekliyoruz. Sırasıyla diğer malzemeleri de ekledikten sonra kaşık yardımı ile yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisinin üzerine alıyoruz. derece fırında dakika pişiriyoruz.

MUZLU YULAF LAPASI

Diyabet hastalarına yönelik 3 leziz yulaflı tarif

Malzemeler

Haberin Devamı

• 3 silme yemek kaşığı yulaf ezmesi
• 1 su bardağı süt
• 1 küçük muz
• Tarçın
• 2 ceviz
• 1 yemek kaşığı yaban mersini

Hazırlanışı

3 silme yemek kaşığı yulafı, muzu ve sütü ocakta kısık ateşte pişiriyoruz. Kapatmaya yakın tarçını ekleyip tekrar karıştırıyoruz. Üzerini ceviz ve yaban mersini ile süslüyoruz.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

#Yulaf#Tarif#Diyabet

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası