refik halit karay hayati / Refik Halit Karay - Türk Dili ve Edebiyatı

Refik Halit Karay Hayati

refik halit karay hayati

kaynağı değiştir]

Refik Halid, Türk edebiyatında ilk defa Anadolu'yu tanıtan eserleri ile ismini duyurmuş, yergi ve mizah türündeki yazıları ile de üne kavuşmuştur. Gözleme dayanan eserlerinde tasvirler, portreler ve benzetmeler kullanarak güçlü tekniği, sade ve akıcı dili ile yüzyıl romancıları arasında seçkin bir yere sahip olmuştur. İstanbul'u bütün renk ve çizgileriyle yansıtan ve Türkçeyi ustalıkla kullanan Refik Halid, Türk edebiyatına birçok eser kazandırmıştır.

Fecriâtî topluluğunda dönemde ve sonrasında özentiden uzak, açık, terkipsiz (tamlamasız) bir dille yazmayı benimsemiştir. [Memleket Hikayeleri] gerçekçi edebiyat akımının başlıca örneklerinden sayılmıştır.

Seyit Kemal Karaalioğlu onu şöyle tarif eder: Refik Halit Karay; «Yeni Lisan» akımının tutunmasında önemli payı bulu­nan, konuşma dilini yazılarında büyük bir ustalıkla uygulayan bir yazardır. Hikayelerinde ve romanlarında renkli bir görgü ve gözlem zenginliği göze çarpar. Ro­manlarında, çoğunlukla aile üstünde durur. Hiçbir belli teze bağlanmaksızın, sağlam bir teknikle, başarılı çevre tasvirleri içerisinde nefis bir üslupla olayları anlatır. Ağır fikre, derin çözümlemelere, tezli saplantılara girmeden, «ak rea­lizm» diyebileceğimiz bir görüşle yazardır.[5]

18 Eylül tarihli Servet-i Fünun mecmuasında Refik Halit Karay

Eserleri[değiştir

Refik Halit Karay kimdir? İşte romanları

Haberin Devamı

Refik Halit Karay, 15 Mart İstanbul doğumlu, Türk yazardır. 18 Temmuz , İstanbul'da hayatını kaybetmiştir.

Bolu Mudurnu'dan İstanbul'a göçen Karakayış ailesinden Maliye Başveznedarı Mehmed Halit Bey'in oğlu olarak 15 Mart ’de İstanbul’da doğdu. Galatasaray Sultanisi'nde ve Hukuk Mektebi'nde okudu. Maliye Nezaretinde memur olarak çalıştı. II. Meşrutiyet'in ilanından sonra gazetecilik ile uğraşmaya başladı; Tercüman-ı Hakikat gazetesinde mütercimlik ve muhabirlik yaptı. Yazıları yüzünden ilk önce Sinop'a daha sonra Çorum, Ankara ve Bilecik'e sürgün olarak gönderildi. İstanbul'a dönünce bir süre Türkçe öğretmenliği yaptı. PTT (Posta ve Telgraf Teşkilatı) Genel Müdürlüğüne getirildi. Bu sırada Hürriyet ve İtilaf Fırkası'na üye oldu ve İstiklal Savaşı aleyhine yazdığı yazılarından ötürü vatan hainliği suçuyla yüzellilikler listesine girerek Beyrut ve Halep'te sürgün hayatı yaşadı.

Haberin Devamı

Mustafa Kemal Atatürk'e yazdığı şiir ve mektuplarla 'likler listesindekilerin affedilmesinde çok büyük rol oynadı. Af kanunu ile 16 senelik sürgün hayatının ardından temmuz de yurda döndü, daha önceden çıkardığı Aydede adlı mizah dergisini tekrar yayınladı. Türk Edebiyatı'nda ilk defa Anadolu'yu tanıtan eserleri ile ismini duyurmuş, yergi ve mizah türündeki yazıları ile de ün yapmıştır. Gözleme dayanan eserlerinde, tasvirler, portreler, benzetmeler kullanarak, sade, akıcı dili, güçlü tekniği ile yüzyıl romancıları arasında seçkin bir yere sahip olmuştur. İstanbul'u bütün renk ve çizgileriyle yansıtarak Türkçeyi ustalıkla kullanan Refik Halit, Türk edebiyatına birçok eser kazandırmıştır.

18 Temmuz ’te İstanbul’da hayatını kaybetmiştir.

ROMANLARI

  • İstanbul'un Bir Yüzü ()
    Ay Peşinde ()
    Yezidin Kızı ()
    Çete ()
    Sürgün ()
    Anahtar ()
    Bu Bizim Hayatımız ()
    Nilgün ()
    Yeraltında Dünya Var ()
    Dişi Örümcek ()
    Bugünün Saraylısı ()
    İki Bin Yılın Sevgilisi ()
    İki Cisimli Kadın ()
    Kadınlar Tekkesi ()
    Karlı Dağdaki Ateş ()
    Dört Yapraklı Yonca ()
    Sonuncu Kadeh ()
    Yerini Seven Fidan ()
    Ekmek Elden Su Gölden ()
    Ayın On Dördü ()
    Yüzen Bahçe ()

Refik Halit Karay Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Refik Halit Karay (d. 14 Mart , İstanbul &#; ö. 18 Temmuz , İstanbul) Yazar.

Refik Halit Karay, 14 Mart &#;de İstanbul&#;da doğdu. 18 Temmuz &#;te İstanbul&#;da yaşamını yitirdi. Romancı, öykü yazarı ve gazeteci. Anadolu yaşamını anlatan öyküleri ve Kurtuluş Savaşı&#;na karşı tutumuyla tanınır.

Vezneciler&#;de Şemsü&#;l-Maarif ve Göztepe&#;de Taş Mektep&#;te öğrenim gördü. Özel ders aldı. Mekteb-i Sultani&#;yi (Galatasaray Lisesi) bitirdi. &#;de Hukuk Mektebi&#;ne başladı. Maliye Nezareti&#;nde Devair-i Merkez Kalemi&#;ne katip olarak girdi. 2&#;nci Meşrutiyet&#;in ilanından () sonra memurluğu bırakarak Serveti Fünun&#;da ve Tercüman-ı Hakikat&#;te yazmaya başladı. &#;da Son Havadis adıyla bir gazete kurdu, 15 sayı yayınladı. Fecri Ati Topluluğu&#;na katıldı. &#;Kalem&#; ve &#;Cem&#; mizah dergilerinde &#;Kirpi&#; takma ismiyle siyasi mizah yazıları yazdı. &#;de İttihat ve Terakki&#;nin istenmeyenler listesine girdi, Sinop&#;a sürgüne gönderildi. &#;de Ziya Gökalp&#;in çabalarıyla İstanbul&#;a döndü. Robert Kolej&#;de Türkçe öğretmenliği yaptı. Vakit, Tasvir-i Efkar ve Zaman gazetelerinde makaleleri yayınlandı. Damat Ferit Paşa&#;nın dostluğu sayesinde, mütarekeden hemen sonra Hürriyet ve İtilaf Fırkası&#;na katıldı.

&#;da Posta ve Telgraf Umum Müdürü oldu. İzmir&#;in işgalinden sonra Anadolu Hareketiyle İstanbul Hükümeti arasında yaşanan telgraf krizinde İstanbul Hükümeti&#;nin tarafını tuttu. &#;de Aydede mizah gazetesini çıkardı. İstanbul&#;un düşman işgalinden kurtarılışının ardından &#;de Beyrut&#;a kaçtı yıllık kaçak hayatından sonra &#;de af çıkarılmasıyla yurda dönebildi. Yeniden gazeteciliğe başladı. Gazetelerde yazılar yazdı, Aydede dergisini tekrar çıkardı.

Yazarlığa mizah öyküleriyle başladı. &#;dan başlayarak Türk öykücülüğüne yeni bir sayfa açtı. Sürgün olarak gittiği Anadolu&#;dan çeşitli kesimlerden insanları canlandırdığı &#;Memleket Hikâyeleri&#; &#;da yayınlandı. Bu kitapla, o güne kadar konuları İstanbul&#;la sınırlı olan öykücülüğü Anadolu&#;ya taşıdı. Bu yönüyle sonradan serpilip gelişen &#;köy edebiyatı&#;nın öncüleri arasına girdi. &#;lerden sonra daha arı ve anlaşılır bir dil kullandı.

Romancılığında iki ayrı çizgi etkindir. Yurtdışına kaçmadan önce yazdığı &#;İstanbul&#;un Bir Yüzü&#; en yetkin romanı sayılır. &#;de yayınlanan bu romanda, roman tekniğinin dışında birbirinden kopuk parçaları mozaikler halinde birleştirerek İttihat ve Terakki&#;nin işbaşına gelişinden 1&#;nci Dünya Savaşı günlerine kadar olan İstanbul&#;u bütün renk ve çizgileriyle yansıttı.

Türkiye&#;ye dönüşünden sonra yazdığı romanlarda, daha çok kişiye seslenme daha fazla satma ve okunma kaygısıyla sanatı bir kenara bırakıp ticarî eserlere yöneldi. Bu romanlarda yurt gerçeklerinin yerini, Avrupa dışı ülkelerde geçen olaylar aldı.

Refik Halit Karay&#;ın Eserlerine İlişkin Bazı Önemli Detaylar

Memleket Hikâyeleri (): Sinop Cezaevi ve yurt içindeki sürgün yıllarında kaleme aldığı öykülerdir. Ziya Gökalp ve Ömer Seyfettin tarafından çok beğenilir. Bunun üzerine Ziya Gökalp ve Ömer Seyfettin tarafından &#;İstanbul Türkçesini en iyi kullanan yazar&#; olarak ilan edilir.

Gurbet Hikâyeleri (): yılları arasındaki sürgün döneminin öyküleridir.

İstanbul&#;un Bir Yüzü (): Yazarın roman türündeki ilk eseridir. Bu romanda, II. Abdülhamid devrinden I. Dünya Savaşı&#;na kadar olan sosyal ve siyasal değişimler ele alınmıştır.

Yezidin Kızı ():Romanda, Yezidîlerin dünya görüşü ve yaşam tarzları ele alınmıştır.

Sürgün ():Otobiyografik roman bağlamında değerlendirilebilir.

Anahtar (): Bu eser, kadın-erkek ilişkisi üzerine kuruludur. Basit şüphelerin doğurduğu kıskançlıkların ne gibi felaketlere yol açacağı üzerinde durulmuştur.

Bugünün Saraylısı (): Asil bir aileye sonradan katılan sonradan görme bir kızın yarattığı değerler karmaşası işlenmiştir.

Ago Paşa&#;nın Hatıratı (): Bu eserde olaylar bir papağan ağzından nakledilmiştir. Eser, güçlü bir siyasal yergi olarak kabul edilmiştir.

Refik Halit Karay&#;ın Eserleri

ROMAN:

HİKÂYE (ÖYKÜ):

MİZAH:

GÜNCE (GÜNLÜK):

HATIRA (ANI):

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır