saksı toprağı böceklenmesi / Saksı toprağında zararlı böceklere ne yapmalı? - funduszeue.info

Saksı Toprağı Böceklenmesi

saksı toprağı böceklenmesi

Çok sevdiğiniz çiçekleriniz, zaman zaman böceklenebilir ve hastalanarak solabilir. Peki çiçek böceklenmesi neden olur ve nasıl engellenir? funduszeue.info’daki bu yazımızda, çiçek böceklenirse ne yapılır sorusunun cevabını bulacaksınız!

Yakın Planda Saksıda Çiçek

Aslında her çiçeğin toprağında gözle görülemeyecek kadar minik canlılar yaşar. Bu canlılar arasında böcekler de yer alır. Her böcek zararlı olmamakla birlikte, birçok böceğin toprağın dengesini bulması için yararlı olduğu da bilinmektedir. Ancak yine de çiçek toprağının böceklenmesi, istenmeyen ve fark edildiğinde önüne geçilmesi gereken bir durumdur.

Bu yazımızda böceklenen çiçeklerinizin yeniden hayat bulması için ve daha sonra gerçekleşebilecek böceklenmelerin önüne geçmek için yapabileceğiniz pratik yöntemleri bulabilirsiniz. Böceklenen çiçeklere ne yapılır merak ediyorsanız, yazımızı okumaya başlayabilirsiniz!

Çiçek Böceklenmesi Neden Oluşur?

Pembe Çiçekler

Sulama Hatası: En bilinen ve yaygın böceklenme nedeni ise sulama hataları gelir. Sulamanın çok fazla yapılması, bitkinin köklerinin çürümesine ve çürüyen bölgelerde böceklerin, kurtların üremesine neden olur. Kökte başlayan bu sorun daha sonra gövdeyi ve yaprakları etkileyecek boyuta ulaşır. Bunu önlemek için sulama miktarını azaltmalı ve saksı altındaki tabakta biriken suyu sulama yaptıktan bir süre sonra mutlaka boşaltmalısınız. 

Gübre: Bitkilere gübre vermek aslında oldukça faydalıdır. Gübrelerin içinde bulunan organik besinler ve yararlı bakteriler, bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlar. Ancak bazen gübrelerin içinde bulunan böcekler ve kurtlar, toprağa karıştığında büyümeye ve bitkiye zarar vermeye devam eder. Bu nedenle gübrenin temiz olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Sıcaklık: Bitkinin maruz kaldığı sıcaklığın düşük ya da yüksek olması, böceklenme riskini artırır. Çünkü olması gerekenden daha sıcak hava şartlarında çiçekler hastalanır ve çürümeye başlar. Bu çürüme, beraberinde böceklenmeyi de getirir. Aynı şekilde soğuk havalarda da çiçekler çürüdükleri için toprağında böceklenme başlar. 

Bulaş: Çiçekler de tıpkı diğer canlılar gibi bulaş yoluyla hastalanabilirler. Bu nedenle böceklenmeye başlayan bir bitkiniz varsa, mutlaka yakınındaki diğer bitkileri kontrol etmeniz gerekir. Sulama sıklığını ve miktarını doğru yapmış olsanız da, uygun sıcaklıkta konumlandırılsa da, yakınındaki bir çiçekte meydana gelen hastalık nedeniyle çiçeğiniz hastalanabilir.

Çiçek Böceklenmesi Nasıl Geçer?

Bakım Yapılan Çiçek

Aspirinli Su: Çiçek böceklenmesi için en pratik ve ilk akla gelen yöntemlerden biri aspirinli sudur. Birkaç adet aspirini, bir miktar su ile karıştırarak aspirinlerin içinde erimesini beklemelisiniz. Hazırladığınız bu karışımı çiçeğinizin toprağına dökebilirsiniz. Bu karışım hem toprağın içindeki böcekleri uzaklaştırır hem de bitkinizi besler.

Sirke: Hemen her evde bulunan sirke, iyi bir böcek kovucudur. Özellikle yaprak biti gibi böceklenmelerin önüne kolaylıkla geçer. Sirke kullanarak yapılan en etkili karışım; elma sirkesi, ayçiçek yağı ve toz biberdir. Sprey başlığına sahip bir şişeye bu karışımı ekleyin ve uzak bir mesafeden bitkinin yapraklarına püskürtebilirsiniz.

Domates: Domates de yine evlerde bulunan doğal bir böcek kovucu üründür. Yapmanız gerekenler ise oldukça basit. İnce ince soyduğunuz domates yapraklarını bir miktar suyun içine atıp 1 gün süreyle bekletmeniz gerekir. Bir sonraki gün aynı miktarda su ekleyerek domates suyunu seyreltin ve bu su karışımını toprağa dökebilirsiniz.

Sarımsak: Sarımsak hem insan sağlığı hem de bitki sağlığı açısından oldukça etkili bir üründür. Sarımsak ile çiçek böceklenmesinin önüne geçmek mümkün! Birkaç tane sarımsağı soyarak bitkinin toprağına ekleyebilirsiniz. Eğer toprakta beyaz sinekler ya da kırmızı örümcekler varsa, sarımsağı farklı şekilde kullanabilirsiniz. Bunun için 1 diş sarımsağı ezmeniz ve 1 çay bardağı ayçiçek yağı ve çok az miktarda toz kırmızı biber ile karıştırmalısınız. Bu karışıma 1 su bardağı su ekleyip 1 gün beklettikten sonra sprey şişe yardımı ile bitkinin her yerine uygulamanız gerekir.

Çiçek Böceklenmesi İçin Püf Noktalar

  • Eğer böceklenmiş ve sineklenmiş bir bitkiniz varsa, bu bitkiyi diğerlerinden ayırmanızı tavsiye ederiz.
  • Çiçek böceklenmesi nasıl önlenir sorusunun bir diğer cevabı toprak değişimidir. Ancak sık sık toprak değiştirmek bitkiye zarar verir. 
  • Bitkinizde çok fazla böceklenme varsa, bitkiyi topraktan ayırarak kökünü kontrol etmelisiniz. Eğer böcekler bitki köklerinde bulunmuyorsa, köklere gelmesini önlemek için toprak değişimi yapabilirsiniz.
  • Böceklenme fazla ise ilaçlama yapmanızı öneririz. Ancak ilaçlamayı iç mekanlarda değil, balkon ya da bahçe gibi dış mekanlarda yapmanızı tavsiye ederiz.

Sizin için hazırladığımız bu yazımızda, çiçek böceklenmesine ne iyi gelir sorusuna cevap verdik! Çiçek böceklenmesi nasıl geçer, çiçek böceklenmesi için ne yapılır sorularının cevabı da, yazımızda sizi bekliyor!

Saksıda çiçek yetiştirenlerin en büyük sorunlarından birisi böceklenmeleridir. Bazı böcekler çiçeklere zarar verdiği gibi zararsız olanları da vardır. Solucan ve küçük sinekler toprakta ve bitki köklerinde çoğalırlar. Bitki kökünü ve yapraklarını yiyerek, kurutabilirler. Saksıdaki çiçeklerinize özenle baksanız da özellikle çiçeklerin bitlenmesini önleyemezsiniz. Bitkilerin böceklenmesi gibi, çok sık bitlenmesi ile de karşılaşabilirsiniz.

Bitlenen çiçekler nasıl temizlenir? 

Bunun için öncelikle, bitlenen çiçeğin böceklerden kurtulması gerekmektedir. Çiçekte bitlenme normal bir durum olmaktadır. Eğer bir çiçeğin yapraklarında bitlenme varsa, toprağında sorun var demektir. Saksıdaki çiçeğinizin etrafında yabani otlar varsa, çiçeğin etrafı iyice temizlenmelidir. Çünkü yabani otlar bitlenme yapar. Saksıdaki toprağın içerisine, birkaç adet sigara izmariti konulursa, çiçeğin bitlenmesi önlenebilmektedir.

Çiçeklerin Sineklenmesi Nasıl Önlenir?

Saksıda yetiştirdiğiniz çiçeğin toprağında, bir süre sonra küçük sinekler oluşabilir. Hatta çoğalarak evin etrafına yayılabilirler. Çiçeklerin sineklenmesini önlemek için farklı yöntemleri deneyebilirsiniz:

  • Eskiden insanlar, aspirinli su karışımını çiçek diplerine dökerlerdi. Siz de aspirinli suyu, çiçeğinizin toprağına dökmeyi deneyebilirsiniz.
  • Çiçeğinizin toprağına sigara külü veya izmarit atmanız, çiçeğinizi böcek ve sineklerden koruyacaktır.
  • Çiçeğin toprağı çok sulu ise sinekler artacaktır. Toprağının biraz kurumasını sağlayarak, sineklerden kurtulabilirsiniz.

Bu yöntemlerden istediğinizi kullanarak, çiçeğinizi böcek ve sineklerden koruyabilirsiniz. Uzun vadede koruma ilaçlarını kullanırken dikkat etmeniz gerekir. Kimyasallar çiçeğinize zarar verebilir. Doğal yöntemler kullanarak, sağlık çiçek yetiştirebilirsiniz.

Çiçek Böcekleri Nasıl Yok Edilir?

Özellikle evinizde saksıda çiçek yetiştiriyorsanız, çiçeğin kokusu, güzelliği ve ev kattığı dekor açısından sorunsuz görünebilmektedir. Fakat saksı çiçeklerinin en büyük problemi, toprağın böceklenmesidir. Böceklenen çiçek, zamanla büyümez, solar ve ölür. Kimyasallarla yok edilebilir çözümler bulunmaktadır. Fakat kimyasallar gerek çiçek gerekse çevre açısından kullanımı zararlı olmasından dolayı, tercih edilmemesi gereken çözümlerdendir. Yıllardır kullanılan doğal yöntemlerle, çiçek böceklerini yok etmek mümkün olmaktadır. Bir kap ve pet şişe içerisine, su doldurduktan sonra, sigara izmaritleri konularak, 2 &#; 3 gün suda bekletilir. Bu sigara izmaritinin suyu saksıdaki toprağa döküldüğünde, topraktaki sineklerden kurtulabilirsiniz. Bir de toprak solucanından rahatsız oluyorsanız, onları yok etmek için de kullanılan doğal yöntemler bulunmaktadır. Evde tükettiğiniz meyve veya sebze kurularını, iyice ezdikten sonra, toprağa gömerseniz, topraktaki solucanlardan kurtulabilirsiniz.

Böceklenen Bitkiye Ne Yapılır?

Dış mekânlarda veya saksıda kullanılan iç mekân çiçeklerde, böceklenme ve sineklenme oluşabilmektedir. Toprakta solucan veya böceklenme sonucunda, yapraklara doğru bitlenme oluşarak yayılabilir. Bu durum bitkinize zarar verebilmektedir. Özellikle yaprakların alt kısmına ve çiçeğin köklerine yavrulayan böcekler, çok hızlı şekilde üreyebilirler. Sulamanın fazla olmasıyla, toprak altında duran böcekler, yüzeye doğru çıkmaktadırlar. Eğer çiçeğiniz veya bitkiniz böceklendiyse, böceklenen bitkiye yapılması gereken durum,bitkinizi topraktan ayırarak, böceklenmenin köklere inip inmediğini kontrol etmektir. Eğer böceklenme bitki köklerine inmemişse, toprağının değiştirilmesi gerekmektedir. Bitki saksıya yerleştirilmeden önce, ilaçlı su hazırlanarak, bitkinin hastalıklı bölgelerine püskürtülür. Daha sonra saksıya yerleştirilen bitki, 3 ay boyunca düzenli aralıklarla takip edilir. Bu takip sırasında, bitkinizin yapraklarının altını nemli bir bez ile silmeniz gerekmektedir. Saksıdaki çiçeğinize çok su vermemeye dikkat edin. Solucan ve böcek oluşmasına neden olabilirsiniz.

Not: Böceklenen bitkiniz iç mekanda ise ilaç kullanımı yapacaksınız tavsiyemiz kimyasal ilaç kullanmamanızdır. Kimyasal ilaçlar evinizde yaşan başta çocuk ve evcil hayvanlara zarar verebilmektedirler.

Böceklenme çok ise ilaçlamayı balkon yada bahçede yapmanızı tavsiye ederiz.

 

ÇİÇEKLERİN BÖCEKLENME SEBEPLERİ

Çiçeklerin Böceklenme Nedenleri ve Çözümleri 

Bitkileri sık ve fazla sulamak çürümeye, sararmaya yol açfunduszeue.infoda böcekler ve kurtlar oluşfunduszeue.infoı tabağında sürekli fazla su bulunması, çok sulama vs. gibi nedenlerle köklerde çürüme nedeniyle böcek ve solucan olabiliyor.







Ayrıca çiçeği ektiğimiz ve su verdiğimiz kaplarda çok öfunduszeue.infoğlı,hijyen olmayan pis kaplarla verdiğimiz su ne kadar temiz olsa da o çiçek kesin kurtlanıp, solucan yuvası olacaktıfunduszeue.info temiz görünse de daha önce bulaşık, yağlı funduszeue.info işlerde kullandığınız maşrapa, tas vs. bardak funduszeue.info kesin su vermeyin Başka işlerde kullanılmamış, temiz kaplarla temiz su vermek çok önemlidir.

Yani temiz,pet şişelerle su vermek funduszeue.info, yağlı ellerle dokunmamaki, toprağını karıştırmamak funduszeue.infoğına dikeceğimiz sopalar da hiç kullanılmamış, temiz olmalıdır. Daha önce kurtlanmış, böceklenmiş, ölmüş bitkinin saksısını veya toprağını asla yeni ekeceğiniz bitkilerde kullanmayın veya diğerlerine bu topraktan funduszeue.info içinde yumurta,yavru vardır.Çok küçük olduğundan asla farkedemeyiz..Kurtlanmış, solucanlanmış,bitlenmiş toprakların tamamını bir poşete koyarak çöpe atın ve bir daha hiç kullanmayın.O bitkilerde de kesin böcek ve solucan olur.


                         

Böceklenmiş,sinek veya solucan, kurt olmuşmuş bitkileri diğerlerinin yanından uzaklaştırıfunduszeue.info mutlaka onlara da geçecektir.Beyaz sinekler için az miktarda ve biraz uzaktan detan sıkarak başfunduszeue.infoengi yaprak kenelerinden ve yumurtalarından yaprakların alt ve üst yüzeylerini ıslatılmış yumuşak kağıt peçete ile silerek funduszeue.infoğıdı bir kere kullanıp atın yenisini alın.

Ayrıca yaprak bitleri ve keneleri için sulama suyuna az miktarda(örn.3 litreye 1 çay kaşığı) arapsabunu katarak köpürtüp, yaprak ve gövdelerine püskürterek funduszeue.info seyrek yapmak funduszeue.infota solucan görürseniz kesin yağlı, bulaşık su veya kaptan olmuşfunduszeue.info diğer saksılardan geçmiştir ya da eklediğiniz gübre veya topraktan gelmiştir.mümkünse hemen toprağını ve saksısını değiştirip, köklerini zedelemeden iyice yıkayın.toprağına rendelenmiş soğan ve soğan suyu,sarmısak tanelerir,azıcık karpit gömün solucanları öldürür.

Bitli, keneli vs. bitki yaprağına azıcık değen diğer bitkilere de bulaşıfunduszeue.infoç temas funduszeue.info küçük sinekler hepsini sarıyor.Bunları öbürlerinden ayırın, ayrı tedavi edin. Evde başaedemiyorsanız.Çeşitli ilaçlar veya en iyisi de özel ilaçlı topraklardan alın.eğer ilaç kullanacaksanız asalağın türüne uygun ilacı abartmadan çok az suyuna katıfunduszeue.infoç kullanırken miktar çok önemli yoksa bitki kavruluyor,zehirlenip, kuruyup ölüyor.Gübre de ratgele kullanılırsa böcek ve solucan yapılıyor.İçinde parazit yumurtası olabilir funduszeue.info iyisi özel gübreli temiz toprak alıp kök kısımlarına üstten ilave etmek suladıkça altlara inecektir.

Özetlersek böcek, bit, solucan hepsi için ortam, saksı,ışık, sulama, temas ve en çokta temizlik,hijyen çok önemli.

Çok az ışık alması

Bitki uzun ve sağlıksızdır. Yapraklarının arası fazla aralıktır. Büyüme durmuştur. Yapraklar normalden daha küçük ve soluktur. Çiçekleri ya hiç yoktur ya da çok cılızdır. Çözüm: Dallanmasını güçlendirmek için bitkiyi kısaltın ve daha ışık alabileceği bir yere taşıyın.

Çok az sulanması

Bitki ya çok az ya da hiç büyümez. Çiçekleri çok kısa sürelidir. Yaprakları zayıftır. Alt yapraklar düşer. Çözüm: Su dolu bir kap içinde 10 dakika bekletin. Saksı tabağına yerleştirmeden önce suyun süzülmesini bekleyin. Bitki çok kısa bir sürede yeniden kurursa saksını değiştirin.

Çok soğuk ortamda olması

Çiçekler kısa ömürlüdür. yapraklar kıvrılır ve düşer. Çözüm: Hava akımından uzak sıcak bir yere taşıyın.

Az nemli ortamda olması

Yaprak uçları kahverengileşir ve kurur. Yaprak kenarları sararır ve yapraklar dökülür. Gonca ve çiçekler büzüşür ve düşer. Çözüm: Banyo, mutfak gibi daha nemli bir ortama taşıyın. Daha önceki sayfalarda açıkladığımız nemliliği artırma metotlarını deneyin.

Az besin alması belirti

Bitki büyümez ve çiçekli bitkiler çiçek açmaz. Çözüm: Gerekli besin ile besleyin.

Fazla ışıklı ortamda olması

Gündüz saatlerinde bitkinin yaprakları solar, kahverengi yarık izleri oluşur. Bitki solgun görünür. Yapraklar buruşup, kurur. Çözüm: Bitkiyi daha serin ve gölgeli bir ortama taşıyın.

Fazla su verilmesi

Çiçekler çürür. Yapraklar az büyür, zayıftır ve kolayca dökülür. Çözüm: Bitkiyi daha sıcak bir ortama taşıyın. Fazla suyun saksıdan akmasını sağlayın. Sadece gerektikçe su verin.

Fazla sıcak ortamda bulunması

Bitki kış aylarında sağlıksız büyüme gösterir. Yaprakların kenarları kahverengileşir. Alt yapraklar solar ve dökülür. Çözüm: Bitkiyi daha serin bir ortama taşıyın.

Fazla Nemli Ortamda Bulunması

Yapraklarda, çiçekte ve sapında gri küf (botrytis) oluşur. Çözüm: Bitkiyi daha kuru bir ortama taşıyın.

Fazla besin verilmesi

Belirti                            : Yapraklar kahverengileşir ve büzüşür.

Çözüm                           : Bitki sağlıklı bir görünüm alana kadar çiçeği sulamayın.

Zararlılar ve tedavileri :Bitkileri hastalıklardan ve böceklerden korumak, tedavi etmekten daha kolaydır. Bu nedenle bitkilerin güçlü ve sağlıklı olmalarını sağlamak amacıyla ideal bir

bir ortam yaratmalıyız. Hastalıklı bir bitkiyi, diğer bitkilere de bulaşma ihtimalini göz önünde bulundurarak diğerlerinden hemen ayırmalısınız.




İşte sık rastlanan salon bitkisi böcekleri ve tedavi şekilleri

    

Beyaz sinekler

Güveye benzer ve rahatsız edildiğinde uçuşan küçük beyaz böceklerdir. Tüm bitkiyi ılık sabunlu suya batırın ve sonra da durulayın.

    

Yeşil Veya Siyah Sinekler

Bitkinin büyüyen uçlarında koloni oluştururlar. Yok etmek için beyaz sinekler için önerilen metodu kullanın.

    

&#;         Botrytis Yaprak, çiçek ve gövdede bulunan gri küftür. Bitkiyi daha kuru bir ortama alın ve hava akımını artırın. Ölü çiçek ve yaprakları düzenli olarak ayıklayın. Eğer sorun devam ederse mantar ilacı (fungicide) ile spreyleyin.

    

&#;         Mealy Bugs Yaprakların altında ve gövdede bulunan minik yün yumaklarına benzer oluşumlardır. İspirtoya (metil alkole) batırılmış pamuklu bezle silin. Kırmızı Örümcek Mite&#;ları

    

&#;         Yaprakların alt yüzeyinde bulunan küçük, sarı, kahverengi veya kırmızı kurtçuklardır. İnce örümcek ağları üretirler. Nemliliği artırmak amacıyla bitkiyi sık sık spreyleyin.

    

Kabuk böcekleri

      Yapraklara ve gövdeye yapışmış gibi duran küçük sert kabuklu, kahverengi, sarı böceklerdir. Böcekleri ılık sabunlu su ile temizleyin ve durulayın.

    

Küf


      Yapraklarda ve gövdede oluşan beyaz pudra benzeri oluşumlardır. Mantar ilacı (fungicide) ile spreyleyin


Aşağıdaki diğer içeriklerimizde ilginizi çekebilir!





nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası