kedinin sinek yemesi / Kedim Bocek yiyooo :( Kedi Sağlıgı ve Bakımı

Kedinin Sinek Yemesi

kedinin sinek yemesi

Hemen hemen değil herkesin başına gelmiştir. Kediler uçan her şeyin peşine takılır ve avlayıp yer. Bu kelebek olur, sinek olur veya hamam böceği olur. Ve hepimizi bir korku salar. Acaba kedime bir zararı var mı ? Kediler kelebek yer mi ? dediğinizi duyar gibiyim evet onuda yer. Peki kedilerin hamam böceği yemesi olur mu oda olur. Bu haylazlar ne var ne yok hepsini yiyorlar. Peki bunları kediye zararı olur mu?

a76fd-kedisineklikŞimdi bu uçan hayvanlar gittikleri her yerde bütün mikrobu alırlar. Biz her ne kadar kediye bir şey olmaz desek bile sonuçta bin bir türlü mikrop var. Kedi bünyesi bağışıklığı ne kadar kuvvetli burada bu önemli. Yani bu insanlarda da böyledir. Tertemiz yaşayan bir insan en ufak mikroptan ölecek hale gelir. Ama sokakta çöp toplayan o kadar insan var ve onlar etkilenmiyor. İşte burada işin içine bağışıklık ve yaşam biçimi giriyor. Siz kedinizi el bebek gül bebek yetiştirdi iseniz en ufak şeyden mikrop kapar. Ya mikrop kapanması önemli değil o lafın gelişi ama bünyesi daha önce ufakta olsa böyle bir şeye savaş açmadı ise vay halinize.

İnsana bile aşı yaparlar. Aşı nedir ? Aşı dediğimiz olay aslında az miktarda mikrop mu desem zehir mi desem yani bir hastalığın 10 da 1i kadar vücut görsün hazırlansın önlemini alsın diye yapılan aşıdır. Sanmayın ki aşılar özel bir ilaç tam tersi aşı mikroptur. Kısaca burada anlatmak istediğim kediniz ufak ise sinek falan yedirmeyin. Ama sokaktan aldığınız bir kedi ise bağışıklığı güçlüdür. Küçüklükten beri sizin beslediğiniz bir kedi ise orasını bilemem sonuç olarak kediler hamam böceği yermi yer kediler kelebek yer mi yer.

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

İlgili

Kediniz zehirlenirse ne yapmalısınız?

Edinilen bilgiler ışığında kedi sahiplerinin %10&#;u, kedilerinin zehirlenmeleri için aramalar yaptığı verilerine varılmıştır. Kediler meraklı ve titiz canlılar olmaları sebebiyle, bazı zamanlar kendilerini hayli ciddi durumlar ile karşı karşıya bırakabiliyorlar. En yaygın zehirlenmeler;  insan ilaçları, zehirli bitkiler ve kedilerin metabolize edemediği kimyasallar içeren insan gıdalarından kaynaklanmaktadır. Zehirlenmş bir kediniz varsa ne yapmanız gerektiğini bu makalemiz aracılığı ile öğreneceksiniz!

İçindekiler

Zehirlenme Belirtileri

  • Mavi-mor dil ve diş etleri
  • Nefes almada güçlük çekme
  • Kusma
  • İshal
  • Depresyon
  • Öksürme
  • Hapşırma
  • Nefes nefese kalma
  • Nöbet geçirme
  • Titreme
  • İstemsiz kas seğirmeleri
  • Zayıflık
  • Bilinç kaybı potansiyeli
  • Göz bebeklerinin büyümesi
  • Koyu renkli idrar
  • Kanlı dışkı
  • Ağız veya burundan kan gelmesi
  • Yan yatış pozisyonunda olma
  • Sürekli öğürme

Kedinizi Havadar Bir Alana Götürün

Zehirlenmeden şüphe ediyorsanız, kediniz yatıyor, baygın ya da halsiz haldeyken bulunduğu ortamdan uzaklaştırarak, havadar ve aydınlık bir ortama bırakın. Hasta veya yaralı kediler, gergin olurlar ve korkarlar. Buna bağlı olarak ısırma ve tırmalama davranışları gösterebileceğinden kendinizi de zehirden korumak adına eldiven takmayı ihmal etmeyin! Bir kedi eğer kendini iyi hissetmiyorsa ilk olarak saklanma eylemini gerçekleştirecektir. Zehirlendiyse, belirtileri gözlemlemeniz gerekir. Bu sebeple onun saklanmasına müsaade etmeyin. Kibar ama kararlı şekilde onu kaldırıp güvenli bir odaya götürün. Suya kolay ulaşmak için banyo veya mutfak rahatlık sağlar.

Hemen Bir Veteriner Hekim İle İletişime Geçin

Veteriner hekiminiz ile iletişime geçerek yapmanız gereken talimatları alabilir ve panzehir konusunda net bilgiler edinebilirsiniz. Veteriner hekiminizi direkt olarak ararsanız, kedinizin yaşama şansını arttırmış olursunuz. Zehirlenmeye sebep olan maddenin vücut tarafından mümkün olduğu kadar az metabolize edilmesini sağlamak ve zehrin etkisinden hızlı bir şekilde kurtulmak için erken müdahale tüm hastalıklardaki gibi çok önemlidir.

İlk Yardım Uygulaması

Yapılması gereken uygulamalar zehirlenmenin hangi yolla gerçekleştiğine (solunum, sindirim, deriyle temas), zehirlenmeye sebep olan maddeye ve maruz kalma süresine göre değişiklik göstermektedir. Bu bileşenlerden ne kadarının bilindiği yapılacak uygulamaların ne olduğunu doğrudan etkiler.
Kedinizi kusturmanın doğru veya yanlış olması hususunda karar vermeniz için zehri tanımlamak işinizi daha kolay hale getirecektir. Kedinizin tüketmiş olduğu ürünün ambalajına ulaşarak, ismini, içerisindeki maddeleri, tarihini ve ne kadar tükettiğini tespit etmeniz gerekecektir. İlk adımınız veteriner hekiminizi aramak olsun. Sindirim yoluyla alınmış zehirleyici maddelerin tamamı için kusturma işlemini yapmak doğru değildir. Hatta bazı zamanlarda kusturma işlemini yapmak çok daha büyük problemlere sebep olur. Örneğin mideye inmiş tahriş edici bir maddenin kusturularak tüm kanaldan tekrardan geçmesine sebep olmak var olan durumun şiddetini arttıracaktır.

Göz zehirlenmelerinde en kısa sürede gözü bol suyla yıkamak, deri yoluyla zehirlenmelerde deriyi temiz bir bezle temizlemek ve sabunlu suyla yıkamak gerekebilir.

Söylenmediği Sürece Kedinizi Evde Tedavi Etmeye Çalışmayın

Kedinizin neyden kaynaklı zehirlendiğini ve verilmesi gereken ilaçları bilmiyorsanız, herhangi bir yiyecek, su, süt, tuz, yağ veya başka bir şey vermeyin! Veteriner hekiminizden bir talimat gelmediği sürece vereceğiniz şeyler durumunu daha da kötü bir boyuta taşıyabilir. Aynı zamanda vakit kaybetmenize sebep olabilir.

Kedinizi Kusturmadan Önce Veteriner Hekime Danışın

Veteriner hekiminiz söylemediği takdirde kedinizi kusturmayın. Aksi takdirde bazı aşındırıcı asitler kusma esnasında daha fazla zarar verebilir. Sadece aşağıda belirtilmiş olan durumlarda veteriner hekiminizden talimat gelmesi durumunda kusturun:

  • Zehirli yiyecek son 2 saat içerisinde yenmişse. (2 saati aşan sürelerde zehir emildiği için kusmanın yararı olmaz)
  • Zehirlendiğinden eminseniz,
  • Kedinizin bilinci yerinde ise kusturabilirsiniz.

Asit ve Alkalileri Nasıl Kullanacağınızı Bilin

Kostik yanıklara sebebiyet veren asit ve alkailer, tüketildiği takdirde kusma eyleminde ağız ve yemek borusuna daha çok zarar verir. Kusma yerine, kedinize yağlı süt ya da çiğ yumurta yedirmeye çalışın. Bu asit ve alkaliyi seyreltmek ya da nötrlemek için iyi bir yöntemdir.

Aktif Kömür Kullanımı

Zehirlenmelerde, öncelikle alınan zehrin direkt olarak uzaklaştırılması istenir. Bu aşamadan sonra yapılması gereken şey vücuttaki zehrin metabolize olmadan ve vücuda zarar vermeden atılmasını sağlamaktadır. Bunun için adsorban bir madde olan aktif kömür kullanılabilir. Aktif kömür ağız yoluyla alındıktan sonra sindirim sistemi toksik maddelere (sadece bazı toksik maddeler için) bağlanır ve bir süre bu maddelere bağlı kalır. Bu sayede toksik madde inaktif hale geçer ve belli bir süreliğine etkisiz kalır. Ancak belli bir süre sonra toksik madde aktif kömürden ayrılarak tekrardan aktif hale geçebilmektedir. Bu yüzden aktif kömürle birlikte dışkılamayı hızlandıracak laksatif maddeler de kullanılmaktadır. Bu işlemler saatte bir tekrarlanmalıdır.

Bulaşmayı Kontrol Etmek İçin Tüylerine Bakın

Eğer kedinizin tüylerinde zehir varsa, kendini tımar ettiği zaman onu daha fazla yutacaktır. Kedinizi güzelce temizlemeniz bu noktada önemlidir. Toksik maddeleri temizlemek için nemli bir bez ile beraber sabunlu suyla bölgeyi yıkamayı deneyebilirsiniz.

Kedinize Su İçirin

Zehirlerin çoğu kedinizin karaciğerine, böbreğine ya da her ikisi için zararlıdır. Emilen zehrin organına vereceği tahribatı azaltmak için kedinizin serbest şekilde su içmesini sağlayın.

Şüphelenilen Zehirin Bir Örneğini Alın

Zehirlendiği madde hakkında veteriner hekiminize bilgi vermek için ürüne ait tüm etiketleri, ambalajları veya şişeleri alın.

Kedinizi Veteriner Hekime Götürün

Kedinizin sağlığını kontrol etmesi için onu bir veteriner hekimin görmesi gerekir. Tüm zehri attığından ve ileride herhangi bir sorun teşkil etmeyeceğinden ancak bir veteriner hekim emin olabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Zehir bir kediye ne yapar?

Organofosfatlar ve karbamatlar içeriğine sahip olan böcek ilaçları kediler için zehirlidir. Eğer yutarlarsa kusma, ishal, salya akıntısı, kas titremesi ve nöbet gibi semptomlar görülür. Piretrinler ve piretiyoitler içeren böcek ilaçları da kediler için toksik olabilmektedir.

Kedilerde gıda zehirlenmesi ne kadar sürer?

Kediler enfekte olmuş gıda tükettikten sonra birkaç gün ya da hafta boyunca sürebilir.

Zehirlenmiş bir kediye nasıl davranırsınız?

  • Kusturma
  • Temizleme
  • Antidot uygulaması
  • Sıvı tedavisi
  • Kas gevşetici
  • Yangı giderici ilaçlar
  • Antihistaminik ilaçlar
  • Nöbet engelleyen ilaçlar

Zehirlenen bir kedi kurtarılabilir mi?

Kedilerde zehirlenmesinde iyileşme süreci zamana bağlıdır. Zehrin kedinizin vücudundan atılması zaman ister. Ne kadar kısa süre içerisinde tedavi edilirse o kadar erken sağlığına kavuşur.

Kedim zambak zehirlenmesinden kurtulacak mı?

Kediler zambak zehirlenmesi karşı oldukça duyarlıdır. Kesin olarak toksin olduğu kanısına varılmasa bile, tedavi edilmezlerse akut böbrek yetmezliği meydana gelir ve gün içerisinde yaşamını yitirir.

Bu Makale İlginizi Çekiyor Olabilir;

Kediler neden kusar? Kusmalı mıdır? 10 Soruda cevapladık

1-Kedim tüy yumağı kusuyor normal midir?

Evet son derece normaldir. Bir de uzun tüylü bir saçaklınız var ise oldukça normaldir. Hergün dakikalarca kendisini yalaması sonucunda tüylerin ciddi bir bölümü yutulur. Yutulan bu tüylerin de bir kısmı bağırsak ile dışkıya karışırken bir kısmı midede kalmaya ve birleşerek tüy yumakları olmaya devam eder. Tüy uzunluğuna ve dökmesine bağlı olarak birkaç haftada bir tüy yumağı kusması oldukça normaldir. 

Tüy yumağı için Malt Pasta adı verilen bir ürün ile tüy yumaklarının birikmesini önleyerek dışkı ile çıkısı sağlanabilir. 

2- Kedim yabancı cisim kusuyor ne yapmalıyım?

Patilerini bağlayın.! dememizi beklemiyorsunuz heralde :) Bu çocuklar doğaları gereği meraklı canlılardır ip, saç, toka, ot, balon, kurdale ne bulurlarsa oynadıkları için bunları kusmaları normaldir. Kedinizin yabancı cisimler ile oynaması ve kusmasında en önemli konu sizin bu gibi cisimleri KESİNLİKLE ulaşamayacağı bir yere kaldırmanız gereklidir.

kediler neden kusar kusmalı mıdır kedim kustu dorukgiller

3- Kedim mamasını kusuyor ne olabilir? ne yapabilirim?

Mama kusması ilk başta sindirim sorunlarını akla getirir. İlk kusmasında hemen önünden mamasını alın ve birkaç saat sonra çok az mama vererek deneyin. Kusmalar tekrarlayacak olursa veteriner hekiminiz ile görüşmelisiniz. Ayrıca kedilerin sadece ihtiyacı kadar yediği doyduktan sonra yemediği konusunda bir yanılgı vardır. Kusana kadar yiyen çocuklarımız mevcuttur, şahitlerimiz var. Sabah - akşam öğünü düzeninde diğer beslenme saatine kadar bitecek miktarda mama koymanız bir çok sindirim sorununu çözecektir.  

4- Kedimin mamasını değişitirdim kusmaya başladı, yaş mama verdim kustu. Ne yapabilirim?

Bir anda yeni gıda vermeyin, karıştırın, önce azar azar verin. Baktınız yeni mamayı hep kusuyor vermeyin :) Besin değişikliklerinde gün kadar eski mama ile yeni mamayı karıştırarak vermeye gayret edin. Eski mama miktarını gidere azaltın, yeni mama miktarını giderek arttırın.

5- Kedim kusmaya başladı, hastalandı mı?

Hiç sevmesek de kusma BİRÇOK HASTALIĞIN ana belirtilerinden birisidir. Her birini tek yazıda anlatmak saçma olur ama örneğin bağışıklığı düşer, kusar, viral ve bakteriyel hastalıklarda kusar, kalp hastalığında kusar, parazit yerleşimi vardır kusar, bobrek, karaciğer, safra kesesi, pankreas hastalığı vardır kusar.. Şüpheniz varsa maddeye dikkat diyor geçmişler olsun diliyoruz.

6- Kedim zehirlendi, kusuyor? Ne yapabilirim?

Bu soruyu sorduğunuza göre elle tutulur bir şüpheniz var. Ne ile zehirlendiğini düşünüyorsanız onu ve kedinizi alın hemen veteriner hekiminize koşun. En çok Acil Veteriner Kliniği aranılan durumdur zehirlenmeler.  

7- Kedim kan (kırmızı) kusuyor?

Birkaç damlanın üzerinde bir kan kusması söz konusu ise hiç vakit kaybetmeden veteriner hekiminiz ile görüşmelisiniz. "Kedim kan kustu" dediğinizde veteriner hekiminizin soruları ile durumun acil olup olmadığı değerlendirilecektir. Kan kusmanın sebeplerini sıralayacak olursak; yabancı bir cisim ağız, yemek borusu, mide gibi organlara zarar vermiş olabilir, siz farketmeden kediniz düşmüş bir iç kanama yaşamış olabilir, kanama yaratacak bir mide bağırsak hastalığı yaşıyor olabilir gibi bir çok sebebi vardır.

8- Kedim yeşil kustu neden olabilir?

Ot vb gıdalar yemiş olabilir. Bunun dışında safra kusmaları da genelde yeşil ya da sarı-yeşil köpüklü kusmalar olarak şekillenir. Bu gibi durumlarda kedinizin kusması dışında gösterdiği belirtileri gözlemleyin. Örneğin iştahını.. Kusmaları tekrarlayacak olursa ya da başka bir belirti görürseniz veteriner hekiminiz ile iletişime geçiniz.

9- Kedim şimdiye kadar hiç kusmadı bu bir sorun olur mu?

Kedinizin kusmaması onun kesin midesinde tüy yumağu birikiyordur anlamına gelmez. Genel sağlık durumunda ve dışkısında bir sorun yoksa korkmanıza gerek yoktur. Kedilerin tüy kusmaları için ciddi miktarların birikmiş olmaları gerekmektedir. Bu sebeple daha aylık yaşlara ulaşmamış bir kedinin tüy yumağı kusması tabii ki beklenemez.

Kusmanın sıklığı ve beraber seyreden başka bir belirti olup olmadığı en önemli konudur.

Kusma tek başına hiçbir hastalığın teşhisinin koyulmasını sağlamaz. Evde yapabileceğiniz en güzel uygulama iyi gözlemlemektir. Kedim kusuyor şikayetinizin yanında farklı bir şikayeti var mı? İştahı nasıl? Mamasını her daim önünde tutmayın birkaç saat alın ve tekrar koyduğunuzda tepkisini ölçün. İshali ya da kabızlığı var mı? Halsizliği var mı? Veteriner Klinikleri olarak saydığımız ve sayamadığımız tüm belirtiler bizim için çok önemlidir. Hepsinin öncülüğünde muayenesi gerekli kan analizleri, röntgen ve ultrason görüntülemeleri yapılması gerekebilir. 

Şimdiden sağlıklı, az kusmalı günler dileriz. 

TIKLAYIN - BİZİ SOSYAL MEDYADAN TAKİP EDİN ;) 

Kedileri Öperek Sevmek Doğru Mudur?

İnsanlar arasındaki iletişimde sarılmak ve öpmek en büyük sevgi göstergelerindendir. Bizim sıklıkta gösterdiğimiz öpme davranışının karşılığı maalesef ki kedilerde yoktur. Yani kediler sandığımız gibi öpülmekten pek de hoşlanan canlılar değildir. Ayrıca kedileri öpmek insanlara hoş bir duygu hissettirse de aslında çok da yerinde bir davranış değildir. Hatta kedinizi öpmek sağlığınız için olumsuz sonuçlara neden olabilir. Bu sonuçlara geçmeden önce kedilerin öpülmekten hoşlanıp hoşlanmadıklarına bakalım.

kedi öpmek

Kediler Öpüldükleri Zaman Ne Hissederler?

İnsanlar gibi bıyıklı dostlarımızın da kendilerine has karakterleri vardır. Kedilerde karakter yapısını belirleyen öncelikli etken kedinin cinsidir. İran kedisi gibi bazı cinsler sakin ve uyumlu yapıda olurken, tekir kediler bağımsız ve inatçı, sarman kediler ise ilgi görme konusunda ısrarcıdırlar. Kedinizin türe özgü karakter özelliklerini kavradıktan sonra spesifik olarak ona ait huyları gözlemlediğinizde her kedinin mutlaka farklı tepkiler verdiğini ve özgün davranışları bulunduğunu anlarsınız. Yani kedilerin sevilmeye gösterdikleri tepkiler de bu doğrultuda biriciktir.

Kimi kedi ona sarılıp onu öptüğünüzde sizi yalayarak karşılık verir. Kiminin tepkisi ise tıslamak ve tırmalayıp ısırmak olabilir. Bazı kediler ise öpüldüklerinde hiç tepki göstermezler. Bu davranışların hiçbiri bizi kedilerin öpülmeyi sevdikleri ya da sevmedikleri genellemesine götüremez. Burada bilinmesi gereken kedilerin doğaları gereği öpülmeye aşina olmadıklarıdır. Eğer kediniz onu öpmeye çalıştığınızda kaçıyor, kulaklarını arkaya yatırıp kuyruğunu hızlı hızlı sallıyor ve tıslıyorsa öpülmekten hiç hoşlanmıyor demektir. Öpülmeye tepki vermeyen kedi ise emin olun sizi tolere ediyordur. Bu nedenle kedileri öpmeye zorlamak uygun değildir. Kediniz öpücüğünüze sizi yalayarak karşılık verirse sevildiğini anlıyor demektir. Ama bunu sık sık yapmanız sağlığınız açısından tehlikeli olabilir.

kedileri öpmek

Kedileri Neden Öpmemeliyiz?

Bir kediyi öpmeniz için onunla çok yakın ilişki kurmanız gerekir. Kedinize sevginizi göstermenin en son yolu olarak algılanması gereken öpme davranışını gerçekleştirdiğinizde bizdeki mikrop ve bakterilerin kedimize bulaşması olasıdır. Ayrıca kedilerin özellikle ayak ve ağızlarında bulunan bakteriler biz onları öptüğümüzde bize de geçebilir.

Kedinizin yediği mamaların yanında tükettiği gıdaları düşündüğünüzde kedinizi ağız kısmından öpmeniz ciddi sakınca barındırdığını anlarsınız. Yaş mama ile eve giren sinek ve böcekler kedinizin yemeye can attığı besinlerdir. Yani kedilerin ağız çevresinde yer alan ve onlara zarar vermeyen mikroorganizmalar bize zarar verebilir.

Kediler gün içinde bizim bastığımız her yere basar ve tuvalet, lavabo içleri ve tozlu raflar gibi mikroorganizmaların çok olduğu alanlarda gezerler. Dolayısıyla patilerinde toz, kir ve bakteriler birikebilir. Kediniz kendisini düzenli olarak temizlese de onun patilerini öpmeniz sağlığınızı tehlikeye atar.

Özetle kedinizin yüz bölgesi ve patilerini öpmemelisiniz. Bunun dışında kalan yerlerini ise öpmek konusunda kedinizin tepkisine bakıp onu zorlamamanız yerinde olacaktır. Eğer kedinizi mutlaka öpmek istiyorsanız kaliteli kedi mamaları dışında ona bizim tükettiğimiz besinleri vermemeli ve iç parazit aşıları ile dış parazit ilaçlarını ihmal etmemelisiniz. Ayrıca kedilerin tüy bakımlarını yaparak tüylerini düzenli fırçalamak da onları öperken tüy yutmanızı engeller. Çünkü kedilerin tüyleri üzerine parazit ve bakteriler yapışabilir. Siz kedinizi öptüğünüz de bu bakteri ve parazitlere maruz kalabilirsiniz.


Utangaç ve Saldırgan Kedilere Nasıl Yaklaşılmalı? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası