kedilerde kuduz aşısı kaç aylıkken yapılır / WinPet Kedi ve Köpekler için Yara Koruyucu Korse

Kedilerde Kuduz Aşısı Kaç Aylıkken Yapılır

kedilerde kuduz aşısı kaç aylıkken yapılır

Kedi Aşıları Hakkında Merak Edilenler

Kedi aşıları, kedinizin hayatına sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için oldukça kritik olan; doğru zamanda ve uzman bir veteriner hekim tarafından uygulanması gereken koruyuculardır.

Kedinizin hastalıklara karşı bağışıklık kazanması için bir hastalığa yakalanmadan önce bu durumu önlemeye yönelik bir dizi önlem alınması şart. Elbette kedinizin bakımı ve beslenmesi de bu noktada önemli bir ayrıntı olsa da bunlar sağlığını koruma noktasında yetersiz kalabilir.

Yaptırılması zorunlu olan ya da zorunlu olmasa da yaptırıldığı takdirde olumlu etkileri gözlemlenebilen kedi aşıları ise kedinizin sağlığı için hayati önem taşımaktadır.

Peki kedilerin doğumundan itibaren sırasıyla hangi aşıların yaptırılması gerekiyor? Kediniz için bir kedi aşı takvimi hazırlamak neden bu kadar önemli? Tüm bu soruların yanıtı için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz!

Kedi Aşıları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Veteriner hekim tarafından aşılanan kırçıllı kedi

Kedi aşıları da tıpkı insanlara yapılan aşılar gibi hastalıklara karşı direnç sağlamalarına yardımcı olan uygulamalardır. Aşılamanın ardından bağışıklığı düşük ve hastalığa yakalanma riski taşıyan kedilerin vücudu bir antikor üretir ve bu sayede hastalıklara karşı kendilerini koruyabilirler.

Kedilere aşı yapılmasının en temel sebebi bu olsa da kedi bakımı ve sağlığı konusunda bilinçlenmek isteyen evcil hayvan sahiplerinin, kedi aşıları ile ilgili bilmesi gerekenleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkün:

  • Yetişkin kedilerin aşılama yoluyla üretildiği antikorları yavru kediler, kolostrum sütü yani anne sütü ile alabilirler. Böylece dünyaya gözlerini açtıkları ilk günlerde kendilerini bu yolla korumuş olurlar. Bu nedenle kedilerin doğumdan sonraki ilk 45 gün anne sütü ile beslenmeleri çok önemlidir.

    1. günün ardından anne sütünden aldıkları antikor, hastalıklarla savaşma noktasında yetersiz kaldığından aşı olmaları gerekir. Kedilerin ilk aşısını olmaları için en ideal aralık ise 6 ila 8 haftalık oldukları zaman dilimidir.
  • Hem köpek aşıları hem de kedi aşılarının herhangi bir hastalık ya da parazit belirtisi göstermeyen kedilere uygulanması gerekir. Aksi takdirde sağlık durumları bundan olumsuz etkilenebilir.

  • Yavru kediniz, temel aşılarını olmadan önce başka bir kedi ile etkileşime girmemelidir. Çünkü kedinize başka bir kediden mantar ve parazit gibi hastalıklar temas yoluyla bulaşabilir.

  • İlk doz aşıdan sonra üretilen antikor miktarını koruyabilmek adına kedinizin aşılanmasının ardından yaklaşık olarak 21 gün sonra ikinci aşının da yapılması gerekir.

  • Aşıların zararlı bileşenler içerdiği ve bu yüzden de hastalıklara neden olduğu düşüncesi yanlıştır. Bu yüzden bu tür asılsız bilgilere itibar edilmemelidir.

  • Hem yavru kediler hem de yetişkin kediler mutlaka düzenli aralıklarla aşı olmalıdır. Çünkü aşılar hangi yaşta olursa olsun kedilerin bağışıklığını güçlendirmeye yardımcı olur.

  • Tıpkı insanlara uygulanan aşılar gibi kedi aşıları da hiçbir zaman tam koruma sağlamaz. Eğer kedinizin bağışıklığı herhangi bir nedenden dolayı zarar gördüyse aşılanmış olsa da dahi hastalığa yakalanabilir.

Bu doğrultuda kedinizin aşıları yapılsa bile zayıf bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik önlemler almanız büyük önem taşır.

Zorunlu Yavru Kedi Aşıları

kucağındak yavru kediye aşı yapan maskeli, gözlüklü ve eldivenli veteriner hekim

Yavru kedi aşı takvimi, zorunlu ve zorunlu olmayan aşılar olarak iki kategoriye ayrılmaktadır. Yapılması konusunda herhangi bir zorunluluk bulunmayan kedi aşıları, yaptırıldığında olumlu yönde etki göstermekte ve hastalıklara karşı bağışıklık kazandırmaya yardımcı olmaktadır.

Buna ek olarak mutlaka uygulanması gereken aşılar ise hem yavru hem de yetişkin kedileri hastalıklara karşı koruyan, koruyucu aşılardır. Kediler için yaptırılması zorunlu aşılar ise aşağıdaki gibidir:

Karma Aşı (Hibrit)

Yavru kedi aşılarının en önemlisinin karma aşı olduğu söylenebilir. Bir veteriner hekim tarafından 8. haftasını dolduran kedilere mutlaka uygulanması gereken karma aşı, yavru kedileri viral ve bulaşıcılık ihtimali çok yüksek olan Feline Parvos, Herpes Virüs ve Felin Calici gibi rahatsızlıklardan korumaktadır.

Yavru kedinizin ölüme dahi sebep olan bu hastalıklara yakalanmasını engellemenin tek çaresinin karma aşı olduğunu unutmamalı, aşısını aksatmadan yaptırmalısınız. Buna ek olarak karma aşı 2 doz uygulanan bir aşı olduğundan 15 gün sonra tekrarlanmalıdır.

Kuduz Aşısı

Kuduz aşısı da yavru kedilere uygulanması zorunlu olan kedi aşıları arasında yer almaktadır. Kuduz aşısı kedileri tedavi olmayan ve ölümcül olan kuduz hastalığına karşı korumaya yardımcı olmaktadır.

Fakat kuduz aşısı ile ilgili bilinmesi gereken en önemli nokta diğer kuduz aşısının diğer aşılar gibi erken dönemde değil yalnızca 3. ayını doldurmuş olan kedilere uygulandığıdır. Aksi takdirde anne sütü ile beslenen yavru kedilere annelerinden gelen savunma hücreleri, kuduz aşısının etkisini alt edebilir.

Lösemi Aşısı

Kedi aşı takviminde mutlaka yer alması gereken bir diğer aşı ise lösemi aşısı. Bir çeşit kedi AIDS’i olarak da bilinen FelV virüsüne karşı bağışıklığı güçlendiren lösemi aşısının, bu hastalığa yakalanma riskini tamamen önlediği bilinmektedir.

Yavru Kedi Aşı Takvimi

bir sepetin içinde oturan iki sevimli yavru kedi

Kedinizin hayatına sağlıklı bir biçimde devam edebilmesi için aşılarını eksiksiz bir şekilde yaptırmanın çok önemli bir konu olduğunu söylemek yanlış olmaz. Böylelikle kediniz sağlıklı bir şekilde büyürken onunla keyif dolu zamanlar geçirebilirsiniz. Yavru kedi aşı takvimi ise aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • 30 - 45 gün: iç ve dış parazit aşıları
  • 60 - 75 gün: karma aşıları
  • 90 gün: kuduz aşısı
  • - gün: lösemi aşısı
  • gün: mantar aşısı

Sözünü ettiğimiz bu aşıların, herhangi bir kriter olmaksızın tüm kedilere uygulanması hayati önem taşır. Bu yüzden siz de eğer bir yavru kediniz varsa uzman bir veteriner hekime giderek kedinizin aşılarını en doğru zamanda olmasını sağlayabilirsiniz.

Yetişkin Kedi Aşıları

battaniyenin arasından başını uzatan sevimli kedi

Yavru kediniz 1 yaşını doldurduktan sonra yetişkin bir kedi olarak kabul edilir. Bu da kedinizde çeşitli davranış değişikliklerinin oluşmasına, ihtiyaçlarının değişmesine ve daha başka farklılıklara neden olur.

Yavru bir kedi ile yetişkin kedilerin bağışıklıkları da birbirinden farklı olduğundan aşılama takviminde de değişiklikler görülmektedir.

Bu doğrultuda birinci yaşını dolduran tüm yetişkin kedilerde, yavruluk dönemlerinde yapılan zorunlu kedi aşılarının her yıl bir defa tekrarlanması gerekir. Ayrıca kedinizi evden hiç çıkarmıyor olsanız bile olası tehlikelere karşı yılda 6 kez iç ve dış parazit aşılarını yaptırmanız faydalı olacaktır.

Kediniz daha fazla yaş aldıktan sonra ise aşı periyotlarını veteriner hekiminizin kontrolünde yeniden düzenlemeniz mümkün.

Kedinizin yaşını nasıl hesaplayacağınızı bilmiyorsanız Kedi Yaşı Nasıl Hesaplanır? başlıklı yazımızı okuyarak fikir edinebilir, kedinizin yaşını öğrenebilirsiniz.

Kedi Aşıları Uygulandıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

bir kediye zorunlu kedi aşıları uygulayan veteriner hekim ve yardımcısı

Hem yavru hem de yetişkin kedilerde, aşılamadan sonra dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunur.

  • Yorgunluk ve iştahsızlık, kediniz aşısını olduktan sonra meydana gelebilecek en yaygın yan etkiler arasında yer almaktadır. Bu noktada endişelenmenize gerek olmasa da aradan 24 saat geçmesine rağmen kedinizin durumunda herhangi bir değişiklik olmadıysa veteriner hekiminize danışabilirsiniz.

  • Aşılama sonrasında ilgili bölgenin kesinlikle su ile temas ettirilmemesi gerekir. Hatta mümkünse kedinizi bir gün boyunca yıkamamalısınız.

  • Yavru kedi aşılarını yaptırmadan önce minik dostunuzu başka kedilerin ve hayvanların bulunduğu bir ortama sokmamaya dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde kedinize çeşitli yollarla hastalık bulaşabilir ve hayati tehlike oluşturulabilir.

  • Kedi aşı takvimi oluştururken mutlaka veterinere danışmalısınız. Yaptırılması zorunlu kedi aşılarının yanı sıra eğer veteriner hekim gerekli görürse kedinizin bağışıklığını güçlendirecek çeşitli aşılar da uygulanabilir. Bu yüzden de en doğru planlamayı yapması için veteriner hekiminize güvenmeli ve düzenli kontrolleri ihmal etmemelisiniz.

Son olarak kedinizin hem rutin kontrolleri hem de aşıları için koruyucu hekimlik hizmeti veren Vetrium Veteriner Kliniği’ni güvenle tercih edebileceğinizin de altını çizelim.

Sizler için hazırladığımız diğer yazılarımıza göz atmak isterseniz blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kedilerde Aşı Programı

En sevimli dostlarımızdan olan kedilerin sağlıklı olabilmesi için, mutlaka yaptırılması gereken aşılar bulunmaktadır. Kedilerde aşı programı genel olarak aynı aşıları içermektedir. Kedilere yapılması gereken 3 tane temel aşı bulunmaktadır. Bunlar; karma (Hibrit) aşı, kuduz aşısı ve lösemi aşısıdır.

Bu aşıların haricinde bütün kedilerde 3 ayda bir uygulanması gereken iç parazit aşısı da bulunmaktadır. Aynı zamanda kedi parazit aşısı, kedilerin hayatı boyunca uygulanması gereken aşılardandır. Kedi veterineri tarafından belirli periyotlarla bu aşıların tatbik edilmesi, kedilerin sağlıklarının korunmasını sağlamaktadır.

Kedilerin Aşı Takvimi

6 – 8 Hafta: Genel tarama ve iç ve dış parazit aşıları

8 – 10 Hafta: Genel tarama ve karma aşısı

9 – 11 Hafta: Genel tarama ve lösemi aşısı

10 – 12 Hafta: Genel tarama ve karma aşısı tekrarı

11 – 13 Hafta: Genel tarama ve lösemi aşısı tekrarı

12 – 14 Hafta: Genel tarama ve kuduz aşısı

12 ila 14 haftada tatbik edilen kuduz aşıları, 3 aydan küçük kedilere uygulanmamaktadır.

Kedilere Uygulanan Aşıların Yararları Nelerdir?

Kedilere belirli periyotlarla veteriner klinikleri tarafından yapılan aşıların, kedilerin sağlıkları için önemli yararları vardır. Karma aşılar, kedileri viral enfeksiyonlara karşı korumakta ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmektedir. 2 ayını doldurmuş kedilere yapılan karma aşılar; feline parvos, herpes virüs ve felin calici gibi tehlikeli virüslerden kedileri korumaktadır. Karma aşıların 1 yaşını doldurmuş bütün kedilere, yılda bir kez tatbik edilmesi gerekmektedir. Kedileri bütün hastalıklardan korumaya yaramaktadır.

3 aylık olan kedilere yapılan kuduz aşıları en önemli aşılardandır. Evde yaşayan, dış ortamla teması olmayan ev kedilerinin de kuduz aşılarının mutlaka yapılması gerekmektedir. Kedi lösemi aşıları ise 2 aylık olan kedilere uygulanan bir aşıdır. Kedileri lösemiye karşı koruyan bu önemli aşı, kedilerin tamamen lösemiden korumasa da, büyük oranda fayda sağlamaktadır.

Kedi aşıları veteriner kliniklerinde uygulanabildiği, eve gelen veteriner tarafından da kolaylıkla yapılabilmektedir. Kediler aşılandıktan sonra, veterinerden mutlaka kedi aşı karnesinin alınıp, imzalatılması gerekmektedir. Kedi aşı karnesi aşıları takip edilmesine yaradığı gibi, kedilerin herhangi bir hastalığa yakalanması durumlarında da tedavilerinde yardımcı olmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası