uskumru tekir kedi / Tekir Kedilerin Özellikleri ve Bakımı - Pet İhtiyaç Blog

Uskumru Tekir Kedi

uskumru tekir kedi

Tekir Resimleri

Sizde bu değerli bilgileri önerin.

Sokak kedisi olarak da bilinen Tekir kediler melez tür olarak ortaya çıkmıştır. Genellikle sokaktaki besinlerle beslenmelerini karşılayan Tekirler, evcil hayvan olarak da sahiplenilmektedir. Tekir kediler, doğaları gereği başlarının çaresine bakabilmek için asi olsalar da, ilgiyle yaklaşıldığında son derece uysallardır. Her saat oyun oynayabilme enerjisine sahiptirler. Genellikle tek renk olmazlar ve orta boyutlara sahip oldukları görünür. Kafa boyutları, diğer kedi türlerine göre daha ufak ve sivri bir görünüme sahiptir.

Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk

Kişilik & Karakter Özellikleri

Karakter bakımından diğer kedilere oranla daha çok hırçınlaşabilir ve savunma mekanizması olarak diğer kedilerle kavga edebilirler. Doğaları gereği daha asi olan bu kediler, bağımsızlıkları konusunda bütün kedi familyasıyla çatışabilirler. Hatta kendi türündekilere bile zaman zaman üstünlük kurmaya çalışarak onlarla kavga ederler. Fakat bunlar yaşandıktan on saniye sonra aynı kediyi oturmuş sizi izlerken bulabilirsiniz. Oldukça oyun canlısı olabilirler ama tehlikeli bir durum hissettiklerinde sessizleşirler. Tekir kedilerin kendine has hareketlerine kimi zaman anlam vermek mümkün olmayabilir. Sokak kedisi olarak bilinseler de ev ortamına uyum sağlayabilmeleri oldukça kolaydır. Diğer türdeki kedilere göre daha az eğitilebilir olsalar da aslında yavru döneminden itibaren ilgilenildiğinde kurallara çabuk alışırlar.

Tekir kedilerin dış dünya koşullarına rahatlıkla uyum sağladığı bilinmektedir. Araştırmalara göre Tekir kedilerde, dişi olanlar erkeklerle, erkek olanların da dişi sahiplerle daha uyumlu oldukları görülmüştür. İnsani özellikleri diğer kedilere nazaran daha kuvvetli olduğu araştırmalarda belirlenmiştir.

Eve ilk geldiği anda her tarafı gezip karıştırarak sizi çıldırtsa da aslında tek yaptığı evdeki her şeyin yerini öğrenip benimsemeye çalışmasıdır. Evi benimseyen Tekir, her şeyin yerini kolaylıkla öğrenir. Evin her köşesinde ne olduğunu bilir. Fakat evi benimsemesi özgür ruhunu geride bıraktığı anlamına da gelmez. Evden kaçma durumları sıklıkla görülebilir. Eve geri döndüğünde ise alıştığı düzene hiçbir şey yokmuş gibi devam edebilir. Gezme isteklerine ve meraklı hallerine alışmak gerekir. Meraklı ve hareketli yapıları sebebiyle pencerelerden veya balkondan atlayabilir ve zarar görebilirler. Bu gibi durumların önüne geçmek için muhakkak gereken önlemlerin alınması gerekir.

Zekâ bakımından işlevsel bir zekâya sahiptirler. İşlerine yarayan şeyleri benimser, huzurlarını kaçıracak durumları kabul etmezler. Kedilerin hassas burun yapısı olduğu herkes tarafından bilinir. Fakat Tekir kedilerde bu durum biraz daha farklıdır. Eğer dışarıda başka bir kediyi sevip geldiyseniz kediniz size günlerce küs davranabilir ya da hırçınlaşabilir. Her Tekir’in zekâ türü ve seviyesi farklıdır, kolaylıkla tuvalet eğitimi, yeme eğitimini öğrenen bir kedi başka konuda inat edebilir.

Tekir, her daim oyun oynamaya hazır, yaramazlık peşinde bir canlıdır. Çok yorgun olsa dahi sizin oyun teklifinizi asla geri çevirmez. Daha çok bebekler ve çocuklarla benzerlik gösteren Tekirler, küçük bir çocuk gibi onunla uzun süre ilgilenmediğinizde değişik hareketler sergileyebilir. Bu sebeple yoğun bir iş hayatına sahip olanların ya da günlük telaşları fazla olanların Tekir sahiplenmesi önerilmez.

Saklanma konusunda üstün yetenekleri ile bilinirler. Öyle ki bir Tekir kedisini deterjan kabının içinde bulabildiğiniz, dolabın çekmecesinin küçük yerinde görebildiğiniz zamanlar olabilir. Oyuncu kimlikleri asil duruşları gibi hiçbir zaman değişmez. Her kedi gibi sudan hoşlanmasalar da aslında patilerini suya sokmaktan keyif alırlar. Avcı içgüdüleri sebebiyle hareket eden bir nesne veya hayvan gördüklerinde yakalamak üzerine hamleler yaparlar.

Tarih

Sokak kedisi olarak ifade edilen Tekir kediler, Antik çağlardan itibaren tarih kitaplarında yer almaktadır. Afrika Vahşi Kedisi ve Avrupa Vahşi Kedisinin çiftleşmesinden türediği düşünülmektedir. Bütün bu bulgular Antik çağlara kadar uzansa da kesin bir bilgi hiçbir zaman bulunamamıştır. Vahşi yaşamdan türediği iddia edilen Tekir, kedi ırkının soylu üyesi aslan ve kaplanlara benzerliği ile de dikkat çeker. Özellikle vaşak türüyle de çoğu zaman karıştırılmış olan Tekir için resmi kayıtlarda net bir bilgi bulunmasa da asi yapısı bunları doğrular niteliktedir. İlk başta Afrika kökeninde daha mat renklere sahip olduğu bilinse de gitgide melezleşen bu ırkın tüylerinin parlaklaştığı bilgisi kesindir. Özellikle kıtadan kıtaya hatta bölgeden bölgeye bile tüy uzunlukları ve renkleri değişim göstermektedir.

Bu melez hikâyesi; geçmiş çağlara bakıldığında Tekirlerin, Yakın Doğu civarında Bereketli Hilal olarak adlandırılan bölgede evcilleştirildiği düşünülmektedir. Çin’deki fosil tarihine bakıldığında da bundan tam 5000 yıl öncesi gömülerde de kedilerin insanlarla birlikte gömüldüğü bulunmuştur. Özellikle o zamanki şartlara bakıldığında tahıl ambarlarını kemirgenlerden korumak için, pragmatist bir amaçla kedi beslenildiği düşünülmektedir. Kedilerin insanlarla olan kuvvetli bağları çok uzun yıllara dayanır. Yapılan kazılarda, araştırmalarda bu bulgulara rastlandığı sıklıkla görülür. Duvar yazılarında ve resimlerde ise sıklıkla kullanılan motiflerin başında gelmektedir. Antik çağda ise uğurlu kabul edildiği bilinen kediler, kendine has tavırlarıyla her dönem yaşamın bir parçası olmuştur.

Din tarihinde de Tekir kedinin namından bahsedilir. Hangi renk ve desende olursa olsun Tekir’in alnında ‘M’ harfi oluşumu görülür. Bu harfin iki semavi dinde de farklı bir yeri vardır. İslam dinine göre Hz. Muhammed’in bir kediyi sevdiği ve alnını okşadığı için M harfi olduğu düşünülmektedir. Diğer yandan Hristiyanlıkta ise Hz. İsa bebekken çok üşüdüğü için Tekir bir kedinin onu ısıttığı Hz. Meryem’in kediyi okşamasıyla da bu harfin oluştuğu düşünülür. Bu inanışların haricinde bilimsel veride bunun nedeni bilinmez.

Tekir kedi genomları ve kromozomları yıllarca araştırılmış ve ulaşılan bilgi sadece melez bir ırk olduğuyla kalmıştır. Tekir olarak isimlendirmesi kürk deseni olarak kaplana benzediği için kaplanın köken ismi olan tigrisin dönüşümünden gelmektedir. Türk topraklarında Tekir’den bahsedilen ilk kaynağın Ahmet Vefik Paşa’nın Lugat-ı Osmani eseri olduğu görülmektedir. Bu eser 1876 yılında yazıldığı düşünülse de Tekirlerin Türk toplumunda bundan daha eski bir süreçte yaşamaya başladığı anlaşılmaktadır.

Tekir kediler hakkında en net bilgiler tarih kitaplarında pek bulunmasa da davranış özellikleri bakımından incelemeler neticesinde varsayımlarda bulunulmaktadır. Tekirlerin sıcağı çok sevmesinin nedeninin Afrika soyuna, asi ve umursamaz tavırlarının ise daha çok melez kabul edilen Avrupa’dan geldiği söylenmektedir. Bütün bu bilgiler varsayım dâhilinde oluşturulsa da Tekirlerin atalarının büyük kedi soyu olduğu en net bilinen gerçektir. Fiziksel benzerlikler de bu durumu kanıtlar niteliktedir.

Vücut

Tekir kedilerin tüy yapısına bakıldığında uzun ya da kısa olabildiği görülmektedir. Desenlerin türlerine göre isimlendirme yapılmaktadır. Bu isimlendirmeler Uskumru, Benekli, Alacalı, Klasik, Sarman şeklindedir. Tekir kedilerin türü 50’yi geçkin sayıdadır. Vücutları esnektir. Ağırlıkları 2 ila 8 kg arasında değişiklik gösterir. Esnek ve dayanıklı bir vücut yapısına sahiptirler. Ön patilerinde 5’er, arka patilerinde ise 4’er tane olmak üzere toplamda 18 tane parmağı vardır.

Kafa

Tekir kedilerin kafa yapısı her türünde bire bir aynı olsa da dişi ve erkek olarak değişiklik gösterir. Dişilerin kafa yapısı daha küçükken erkek Tekir kedinin kafa yapısı daha büyüktür. Orantısal olarak yüz bölgesi küçük yapıda ve burunları da diğer türlere göre daha küçüktür.

Kulaklar

Her bir Tekir türünün kulakları farklı olsa da aslında benzer görünüme sahiptir. Kavisli v şeklinde olan kulaklar kıkırdaksız bir yapıya sahipken oldukça keskin duyma gücü vardır.

Gözler

Göz renkleri farklı şekillerde olsa da genellikle bal rengi ve yeşil gözlü Tekirlerin varlığı daha çoktur. Uzak mesafeli görüş açıları ile dikkat çekerler.

Bacaklar ve Ayaklar

Zıplama yetenekleri üst seviyede olan Tekirlerin kemik yapısı gelişkin ve daha sistemseldir. Esnek ve dayanıklı bacak yapısına sahiptirler. Arka ve ön patilerinden terledikleri bilinmektedir.

Kuyruk

Kuyrukları orta uzunlukta olan Tekirler, sevilmek istediklerinde kuyruklarıyla bacaklara dokunmayı severler. Gövdeye göre daha tüylü olan kuyruk yapısı da türlerine göre değişiklik gösterebilir.

Tüy

Daha sıcak iklimlerde daha az ve daha kısa tüyleri olduğu görülürken, daha soğuk iklimlerde uzun ve kalın tüylere sahip oldukları tespit edilmiştir. Bir nevi kamuflaj olan tüylerin işlevsel yöne göre çeşitlendiği düşünülmektedir.

Renk

Alacalı bir renk yapısına sahip olan tekir kediler kürk renk ve desenlerine göre isimlendirilir. Genellikle siyah, beyaz ve gri renkte oldukları görülür.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Bakım

Tekir kedileri de diğer kediler gibi etçil yapıdadır. Bu sebeple her gün etle beslenilmese bile protein ağırlıklı beslemek yapılarını daha güçlü hale getirecektir. Evcil kediler pişmiş yemekleri çok sevmeseler de, alışkanlık bazında pişmiş balık ve etle de beslenebilirler. Ustaca yeme yeteneklerine sahip oldukları için tavuk kemiklerini sıyırmada üstündürler. Bunun haricinde proteinli kuru mama ve kedi yaş mamasiyla da beslenebilirler. Fakat sürekli yaş mama vermek ishal gibi sorunlara yol açabilir. Hem yaşa hem de kiloya göre beslenme yapılmalıdır. Yetersiz beslenme durumlarında sağlık sorunları yaşaması muhtemeldir. Bunun yanı sıra ihtiyacından çok daha fazla besin alması obezite gibi sorunlara yol açar. Veterinerin kilo ölçümüne göre plan yapılması uygun olacaktır.

Yiyebileceği Mama Markaları

Royal Canin ⭐️, Hills, Pro plan, N&D,Acana ,Orijen ,  Gimcat,Pro Choice , Brit Care, Reflex , Whiskas , Econature  gibi yüksek kaliteli kedi mamaları ile  beslenmesi gerekir.

Doğalarının gereği daha hırçın yapıda olan tekir kedileri evcilleştirmek biraz zor olabilir. Erişkinliğe yaklaşmış olan kedileri eğitmek zor olsa da henüz yavruyken sahiplenilen kedilerin eğitilmesi daha kolaydır. Tekir kedilerin doğuştan tuvalet eğitim bilinci vardır. Olumsuz şartlardan etkilenerek tuvalet eğitimini gerçekleştiremeyenler için şartlandırma ya da ödüllendirme sistemiyle tuvalet eğitimi verilebilir. Eğitim süresince cezalandırma yapmamak gerekir. Psikolojik yönden sorun yaşamamaları için dikkat edilmesi büyük bir önem taşır.

Sağlık bakımından dayanıklı oldukları düşünülse de dikkatli davranmak önemlidir. Özellikle sokak şartlarına alışmış Tekir sahiplenildiğinde, veteriner kontrolü ve aşı takibi oldukça önem taşır. Sokak şartları nedeniyle aşıya tepki vermeleri oldukça doğaldır ama ilaç düzenine dikkat edildiği sürece sağlığında büyük problemler olmaz. Tekir kediler mama kalitesinden etkilenebildiği gibi olumsuz yaşam koşullarından ve soğuk havadan da etkilenebilirler. Kediye en uygun olan mamanın verilmesi, ev ısısının normal seviyede olması önemlidir.

İlginizi Çekebilecek Kategoriler

Sıkça sorulan sorular

Evde başka evcil hayvan bulunmuyorsa, Tekir kedinin eğitilmesi daha kolaydır diyebiliriz. Çünkü sahiplenme duyguları daha fazla olduğu için Tekirler kıskanç mizaca sahiptirler. Kediler avcılık içgüdülerinin sayesinde tuvalet eğitimine doğuştan sahiptirler. Bu içgüdünün temelinin doğadaki rakiplerine iz bırakmamak ve dolayısıyla hayatta kalma güdüsünden geldiği bilinmektedir. Fakat bazı kedilere özel tuvalet eğitimi gerekebilir. Kumu dışında tuvaletini yapan kediler için düzenli olarak kuma alıştırma çalışmaları yapılması gerekir. Tuvaletini kumuna yapan kediye ödül maması verilebilir. Bu ödüller eğitimi kalıcı hale getirecektir.

Tekir kediler 15 ile 20 yıl arasında yaşayabilirler. Sağlık koşullarına dikkat edildiği sürece uzun yıllar herhangi bir sağlık problemi yaşamazlar. Tekir kedileri fazla yavru doğurmasıyla bilinir bu sebeple gelişen komplikasyonlar nedeniyle doğumda sıkıntılardan kaynaklı yaşam süreleri kısalabilir.

Güçlü ve sağlıklı bir kedi olan Tekir kedisinin kanıtlanmış herhangi bir genetik hastalığı yoktur. Ancak eğer melezlendiği bir kedinin kalıtsal bir hastalığı varsa o hastalığı taşıması da mümkündür. Yani Tekir kedisinin sağlık durumunda soy ağacı önemlidir. Her ne kadar kalıtsal hastalıkları olmasa da uzun ömürleri boyunca bazı hastalıklara yakalanabilirler. Tekir kedisinde yaygın görülen hastalıklar; obezite, böbrek yetmezliği, ağız ve diş enfeksiyonudur. Uygun yaşam şartlarında ve sağlıklı beslenmeyle Tekir kedisi 30 yıla kadar yaşayabilir.

Tekir kediler, kendi türlerinde veya faklı türlerde kedilerle çiftleşebilirler. Cinsel olgunluğa 6 ila 12 ay arasında ulaşma durumu Tekir kedilerde de geçerlidir. Bu olgunluk süreci iklim koşullarına, yedikleri şeylere göre değişiklik gösterebilir. Buna bağlı olarak zamanda da değişiklik görülür.

Melez bir ırk olan Tekir kedisinin kızgınlık ve çiftleşme dönemleri ile ilgili net bir bilgi vermek mümkün değildir. Kimi Tekir kedileri 6 aylıkken kızgınlık dönemine girerken, kimileri için bu süreç 1 yaşını bulabilir. Ancak ne kadar erken kızgınlık dönemine girerlerse girsinler tam yetişkinlik dönemine girmeden çiftleştirilmemelidir. Gebelik süresi ortalama olarak 65 gündür. Cinsin yavru sayısı da değişiklik göstermekle birlikte sayıları 2 – 5 arasında değişiklik gösterir. Kimi doğumlarda ise yavru sayısı daha fazla olabilir.

Farklı boyutlarda olmakla birlikte Tekir kedilerinin geneli orta boyludur. Bazıları daha iri cüsseli bazıları ise ince ve uzun bir yapıya sahiptir. Sokakta karşımıza çıkan farklı boyutlardaki Tekir kedilerinden boyut olarak ne kadar geniş bir aralığa sahip olduğunu anlayabiliriz. Genel olarak erkek Tekir kedileri dişi Tekir kedilerinden büyük ve ağırdır. Erkek kedilerin vücut ağırlığı 4 – 6 kg arasında değişirken; dişi Tekir kedilerin ağırlığı ortalama 2 – 4 kg ağırlığındadır. Boyutları ise 20 – 25 cm arasında değişir.

Tekir kedisi et türevlerini yediği gibi kuru mamayla da beslenebilir. Özellikle çiğ balık seven Tekirlerin kuru mamayla beslenilmesi önerilir. Kuru mama ev ortamında uyum sağlaması açısından önem arz eder. Kısırlaştırılmış kediler için özel mama ve ilaçlar kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.

Tekir kedisi yemeğe düşkünlüğüyle bilinen bir kedidir. Ancak genetik çeşitliliğinden dolayı beslenme düzeninin nasıl olması gerektiğiyle ilgili net bir bilgi vermek mümkün değildir. Sadece obeziteye karşı önlem almak için veteriner denetiminde bir diyet programı uygulanması iyi olacaktır. Her kedi gibi Tekir kedisinin beslenmesinde de kuru mamaların önemi büyüktür. Gelişim dönemlerine uygun, yeterli vitamin ve mineral oranına sahip mamalar tercih edilmeli, evde pişirilen ve bizlerin tükettiği yemekler verilmemelidir.

Tekir kedilerin bakımı aslında oldukça kolaydır. Karakteristik özellikleri bakımından uyum sağlaması için uğraşılırken birkaç sorun yaşansa da aslında oldukça sevimlidir. Sevgi gösterildiği sürece bakım konusunda sorun yaşanmaz.

Çok çeşitli tüy yapısına sahip olabilen Tekir kedilerinin tüy dökme eğilimleri de farklıdır. Kısa tüylü olanlar daha az tüy dökerken, uzun tüylü Tekir kedileri daha çok tüy döker. Kısa tüylü olanları haftada 1 kez taramak yeterlidir. Uzun tüylü olan ve daha çok tüy döken kedilerin tüyleri ise daha sık taranmalıdır. Beslenme ve sağlık durumları da tüy dökme miktarını ekiler.

Tekir kedi yavrusu fiyatları 200 ila 1.500 TL civarında değişiklik gösterir. Genellikle dış görünüşünün ve tüy renginin farklılığına göre fiyatlar değişir. Fakat sokak kedilerinin sahiplenilme oranları düşünüldüğünde genellikle ücretsiz olarak sahiplenmeler oldukça fazladır. Sahiplenme hakkında ipuçları ilginizi çekebilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Tekir Kedi Özellikleri Ve Bakımı: Evde Tekir Kedi Nasıl Bakılır, Beslenir ve Yetiştirilir?

Oldukça dayanıklı bünyeleri bulunan, hayatta kalma güdüleri yüksek olan Tekir kedi çeşitlerini sahiplenmek istiyorsanız öncelikle bu kedilerin özelliklerini öğrenmeli ve bakımını ona göre yapmalısınız. Hepsinde ortak özellikler bulunsa da tamamen birbirinden farklı olabilen tekir kediler hakkında merak edilen tüm detayları tek bir başlık altında topladık.

Tekir Kedi Özellikleri Nelerdir?

Saf bir ırk olmayan Tekir kedi çeşitleri belli başlı özellikleri ortak olarak taşıyabilir. Ancak genel olarak birbirlerinden farklı davranışlar sergilemeleri oldukça normaldir. Genel olarak Tekir kedi özellikleri nelerdir diye bakıldığında ilk dikkat çeken detay farklı renk görünümleri olacaktır. "Uskumru" olarak adlandırılan tekir kediler boyun kısmının altında siyah çizgi taşırlar.

Yeşil ya da sarı göz rengine sahip olan bu kedileri 3 renkten oluşan tekirler izler. Genellikle nadir olarak rastlanan 3 renkli Tekir kediler %99 dişi oranıyla dikkat çeker. Calico ismiyle anılan bu 3 renkli kedilerin erkek olanları ise maalesef doğuştan kısırdırlar. Lekeli tekir olarak adlandırılan ve benekleri bulunan tekir kediler ise en sık rastlanan türlerdendir. Her ortamda kolayca karşılaşabileceğiniz bu benekli kediler hırçın ya da tam tersi utangaç olabilirler. Son olarak karşınıza çıkacak olan tekir kedi cinsi ise mavi gözlü olanlardır. Oldukça nadir rastlanan mavi gözlü tekir kedi fiyatları da yüksektir.

Belli kriterler altına toplanamayan Tekir kedi özellikleri genellikle kedinin yetiştirildiği ortama göre değişkenlik gösterebilecektir. Yavruluğundan itibaren sevgi dolu bir ailede büyüyen tekir kediler ile sokakta büyüyen tekirler arasında büyük farklar olur. Ancak tüm Tekir kedilerde ortak özellik olarak kıskançlık gösterilebilir. İlginin başka bir hayvana kaymasını kıskanan Tekir kediler sahiplerine bu sebeple küsebilir. İlgi görmezse strese girme durumları çok sık yaşanır. Ortalama ömür sürelerine bakıldığı zaman 18 – 20 yıl aralığı gösterilebilir. Dişi Tekir kediler 4 -5 kg ağırlığında olabilirken erkekler 5 – 5,5 kg olabilir.

Tekir Kedi Nasıl Yetiştirilir?

Tekir Kedi bakımı diğer çoğu cins kediye oranla daha kolaydır. Keza oldukça zeki olan bu kedi türlerine çok kısa sürelerde tuvalet eğitimi başta olmak üzere pek çok şeyi öğretebilirsiniz. Genellikle süt ile beslenen tekir kedilerde bağırsak düğümlenmesi ya da çeşitli mide sorunları oluşabiliyor. Bu sebeple mümkün mertebe süt vermemeye özen göstermelisiniz. Eğer süt vermek zorunda kalırsanız mutlaka su ile seyretmeye özen gösterin.

Yaşına ve kısırlık durumuna bağlı olarak veteriner önerisiyle kuru ya da yaş kedi maması ile beslemek daha sağlıklıdır. Göz iltihaplanması gibi sorunlar sık yaşandığı için düzenli olarak veteriner kontrollerine götürülmesi gereken Tekir kedi türlerinde aşılamaya özen gösterilmelidir.

Tüylü hayvanlar olduğu için haftada 1 – 2 kez tüylerini taramak gerekir. Bunun için özel üretilen kedi tarakları kullanabileceğiniz gibi sert yapıda olmayan normal tarakları da tercih edebilirsiniz. Genellikle tüyleri boğazlarına kaçabildiği için haftada birkaç kez yoğurt yedirebilirsiniz. Böylece boğazına takılacak tüylerden kurtulabilirsiniz. Göz ve kulak temizliği için suyla seyreltilmiş sirke kullanılabilir. Oldukça hareketli ve oyuncu bir kedi türü olduğu için Tekir kedi türleri ile oyun oynamalı, sevginizi ihmal etmemelisiniz.

A'dan Z'ye Tekir Kedilere Dair Her Şey

Tekir kedilerden bahsedildiği zaman herkesin aklında farklı bir kedi gelir. Pek çok insan için de tekir kedi cinsi sokak kedileri anlamına gelir. Tekir aslında bir kedi cinsi değildir, kedilerin belirli kriterlere uyan tüylerine verilen genel bir isimdir. Tüm kedi cinslerinde tekir kedi tüy özellikleri görülebilir. Özetle tekir tüm evcil kedilerde çizgili, benekli ya da bant şeklindeki desenlerin olduğu bir kürk görülebilir ve bu kürk tipi tekir olarak adlandırılır.

Tekir Kedi Özellikleri

Tekir kedi tanımı o kadar yaygın kullanılan bir tanım olduğu için pek çok insan bunu bir kedi cinsi olarak düşünse de tekir kediler özellikleri ile ayrışan kedilerdir. Tekir kedi özellikleri her cins için farklılık gösterebilir. Bu kedilerin ortalama yaşam süresi, karakter özellikleri ve ihtiyaçları cinsleri özelinde değişebilirken kürkleri benzerdir.

Tekir kediler özellikleri ile benzersiz denilebilecek ve hepsi şahsına münhasır hayvanlar olsalar da kürklerinin genel benzerliklerini bilmek gerekir. Simsiyah bir kedide bile tekir tüy yapısına dair bir işaret bulabilmek mümkündür. Siyah tüyleri ve yeşil gözleri ile karakterize olan Bombay kedilerinin de tekir tüy yapısına sahip olanları vardır.

Tekir Kürk Yapısı

Klasik, benekli, uskumru, sarman ve alacalı kürk tekir kürk yapısının en belirgin kategorileri olarak adlandırılmaktadır.

Uskumru Tekir: Kedilerin vücutlarının yan kısımlarında ince ve kıvrımlı çizgiler vardır. Mide bölgesine doğru bu çizgiler noktalara dönüşebilir. Uskumru tekir ya da balık kılçığı tekir olarak adlandırılan bu kürk yapısı adını sırt bölgesinde yanlara doğru inen ince çizgilerin uskumru balığına ve balık kılçığına benzer bir görünüme sahip olmasından alır. Tekir desenleri arasında en yaygın olandır.

Klasik Tekir: Klasik kürke sahip tekir kedilerde hedef tahtası görünümlü bir tüy yapısı bulunmaktadır. Bu kedilerin alın kısımlarında farklı renklerden oluşan ve M harfine benzeyen bir desen bulunur. Kedinin vücudunda takip edildiği zaman yuvarlak hatlara sahip ve spiral bir görünüm ortaya çıkaran tüyler klasik tekir kürkü olarak adlandırılmaktadır. Bu kedilerin kuyruklarında da yuvarlak halkalar bulunabilir. Ayrıca klasik tüy yapısına sahip olan tekir kedilerin tüyleri arasında belirgin renk farklılıkları da görülmektedir.

Benekli Tekir: Bu deseni en belirgin şekilde taşıyan kediler Ocicat ve American Bobtail ırklarıdır. Genel olarak kürk üzerinde kedinin belirleyici renginden farklı beneklerin bulunması ile karakterizedir. Benekli tekir kedi görüntüsü yaygın olarak bilinen uskumru tekir görüntüsünün noktalar halinde parçalanmış olarak görülmesi olarak ifade edilebilir. Bu tüy yapısı yaygın olarak Bengal, Ocicat, Maine Cool, American Bobtail, Serengeti ve Savannah kedi ırklarında görülmektedir.

Alacalı Tekir: Bu kürk yapısında tüyleri birden fazla rengi olduğunu görmek mümkündür. Yakından bakıldığında her bir tüyün kendine özgü bir renk geçişi bulunur. Bu tüy yapısında çizgiler kuyruk ve bacak bölgesinde yoğunlaşır. Ayrıca kedilerin zaman zaman yüzlerinde, karın bölgelerinde ve omurga çizgilerinde M harfini andıran koyu renkli tüyler görülmesi de yaygındır.

Sarman Tekir: Turuncu kediler sarman olarak adlandırılsa da bu kedilerin tüy yapıları da bir çeşit tekir tüy yapısıdır. Orange Tabby ya da turuncu tekir olarak adlandırılan bu kedilerin yaklaşık %70'i erkektir. Sarman kedilerin sırt kısmı genellikle turuncu renklidir ve tekir kedilere özgü olan çizgilere sahiptirler.

ters yatmış tekir kedi

Tekir Kedi Bakımı

Tekir kedi bakımı temelde her cinse göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle tekir olarak adlandırılan kedilerin hangi cinsin genetik özelliklerini taşıdığını bilmek gerekir. Aşağıda belirttiğimiz kedi ırkları arasında tekir kedi olarak ifade edilen kürk görünümü oldukça yaygındır.

Tekir Kedi Cinsleri

• Ankara Kedisi
• American Bobtail
• American Curl
• Abyssinian
• American Wirehair
• Birman
• Colorpoint Short Hair
• Egyptian Maular
• Exotic Shorthair
• Javanese
• Laperm
• Maine Coon
• Norwegian Forest
• Ocicat
• Oriental Longhair
• İran Kedisi
• Ragdoll
• Rex
• Scottish Fold
• Sibirya Kedisi
• Singapura
• Somali
• Van Kedisi

Tekir kedi bakımı söz konusu olduğunda kedinin genel olarak hangi ırk ya da ırkların özelliklerini taşıdıklarını bilmek bakım süreci hakkında karar vermeyi kolaylaştırır. Ancak genel olarak kedi bakımı hakkında bilgi sahibi olmak tekir kedilerin bakımları açısından yeterli olacaktır.

Tekir Kediler Ne Kadar Yaşar?

Kediler için ortalama yaşam süresine bakılarak bu cevabın verilmesi daha doğru olacaktır. Tekir kedi cinsleri arasında genetik sağlık sorunlarına sahip oldukları için yaşam süreleri nispeten daha kısa olan kediler mevcuttur. Sağlıklı beslendiği ve düzenli veteriner kontrollerine götürüldüğü takdirde tekir kedi ömrü 14 - 18 yıl arasında ve hatta daha fazla olabilir.

Tekir Kedi Eğitimi

Kediler her ne kadar çok zeki canlılar olsalar da eğitilmek tercih ettikleri bir durum değildir. Ancak hem fiziksel açıdan onları korumak hem de yaşam alanının konforunu artırmak için bazı hareketlerin pekiştirilmesi mümkündür. Tekir kedi eğitimi verirken kediyi cezalandırmamak, olumlu pekiştirme uygulamaları ile alışkanlıkları oturtmaya çalışmak önemlidir.

dili dışarda tekir cinsi kedi

Tekir Kediler Nelerden Hoşlanır?

Pek çok kedi gibi tekir kediler özellikleri arasında uykuyu sevmek, temizlenmeyi sevmek ve miskinliği sevmek vardır. Kediler genel olarak günün 16 - 18 saatini uyuyarak ya da gözlerini dinlendirerek geçirirler. Tekir kediler de evlerine bağlanan ve özgürlüklerine düşkün canlılardır. Tekir kediler nelerden hoşlanır sorusuna genel bir cevap vermek mümkün olmasa da kediyi gözlemlemek ve isteklerini anlamaya çalışmak gerekir. Her kedinin oyun ve sevgi anlayışı farklı olduğu için kedinin ihtiyaçlarını anlamaya çalışmak önemlidir. Kedilerin ilgisini çekmek için özel olarak tasarlanan kedi oyuncaklarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Tekir Kediler ve Beslenme

Kediler doğaları gereği doğuştan etçil hayvanlardır. Bu nedenle tüm kedi cinslerinin hayvansal protein ağırlıklı beslenmesi gerekir. Bazı kedi ırklarının genetik ihtiyaçları doğrultusunda özelleştirilmiş kedi mamaları bulunsa da tekir kedi maması olarak sunulan bir mama yoktur. Her kedide, hatta her canlıda olduğu gibi tekir kedi ideal kilosunda olmalıdır. Bu nedenle beslenmesi de ideal kilo özelinde yapılmalıdır. Tekir kedi ideal kilo hesaplaması veteriner tarafından yapılmalıdır. Bunun en temel nedeni her ırkta tekir kedi olabileceği gerçeğidir. Bu nedenle tekir kedi ideal kilo hesabının ırka göre yapılması gerekir ve kedi ile ilgili en doğru beslenme planlaması da kilo hesabına bağlı kalınarak yapılmalıdır. Tekir kedi maması seçimi kedinin yaşına, ırkına ve genel sağlık durumuna uygun olarak yapılmalıdır. Eğer özel bir sağlık sorunu yoksa yavru, yetişkin ve yaşlı kedi mamaları arasından seçim yapılarak kedinin yaşına uygun beslenmesi sağlanabilir. Farklı yaşam evrelerine özel sunulan kedi maması çeşitlerini incelemek için buraya tıklayabilir ve kediniz için en doğru mamayı seçebilirsiniz.

Tekir Kedi Çiftleştirme

Tekir kediler kendi ırklarındaki kediler ile çiftleşebilirler. Ancak çiftleştirme öncesinde birbirleri ile çiftleşmesi uygun görülmeyen ırkların incelenmesi ve çiftleşmeye bu bilgi doğrultusunda karar verilmesi gerekir. Tekir kedilerin hamilelik süresi yaklaşık olarak 64 - 67 gündür. Hamileliğin ve doğumun sorunsuz geçmesi, yavruların sağlıklı olması için çiftleşen kedilerin yetişkinlik döneminde olması önemlidir. Singapura gibi küçük kedi ırklarında yetişkinliğe girme süresi 2 yıla kadar uzayabilir. Bu nedenle tekir kedi çiftleştirme zamanının doğru belirlenmesi gerekir.

Tekir kediler özellikleri ile dikkat çeken, çevremizde çok sık karşımıza çıkan genel olarak oyunculukları ile bilinen sevgi dolu canlılardır. Onlarla keyifli bir hayat geçirmek için onları yakından tanımak ve isteklerini anlamaya çalışmak önemlidir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül TunçayTüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.

Tekir Kedilerin Özellikleri ve Bakımı

Saf bir cins olmayan tekir kedilerini hemen her sokakta görmemiz mümkün. Yapılan birçok farklı araştırma sonucunda tekir kedilerinin orman kedilerinden türediği ortaya konmuştur. Anavatanları Anadolu olarak bilinen Tekirler ile ilgili bir görüş de Afrika Orman Kedileri'nden geldikleridir. Bir başka görüş ise Tekirlerin kökeninin Avrupa Vahşi kedilerine dayandığı yönündedir. Ortaya çıkış tarihi tam bilinmese de Tekir cinsi kedilerin birçok alt cinsi olduğu ortadadır. Bu nedenle birbirlerinden çok farklı fiziksel özellik ile karakter özelliğine sahiplerdir. Ülkemizde sokak kedileri olarak bilinen ve bol bulunan Tekir kediler, zorlu koşullara dayanıklılıkları, zekâları ve hayatta kalma çabalarıyla bilinirler.

>> Kedi Taşıma Çantaları

Tekir Kedilerin Genel Özellikleri

  • Anavatanları ülkemizde Anadolu olarak kabul edilmektedir.
  • Melez kedilerdir ve birçok alt türü bulunmaktadır.
  • Genellikle tek renk olmazlar. Tüyleri desenlidir ve her renge sahip olabilir.  Tüy sıklığı ve tüy uzunluğu da değişiklik gösterir.
  • Çoğunlukla orta boy olan bu kediler, farklı boyutlara sahip olabilirler. Ama genel olarak yetişkin Tekirlerin ağırlıkları 3 ila 8 kilo arasında değişir. Dişileri erkeklerine nazaran daha ufak bir kafaya ve gövdeye sahiptir.
  • Kulakları diktir.
  • Gözleri genellikle yuvarlak ve büyüktür ama badem gözlü Tekirler de çoktur.
  • Her biri farklı ve kendine has özellikler gösterse de Tekir kediler genel olarak çok hareketli ve oyuncu canlılardır.
  • Temkinli hayvanlardır. Tehlike sezdiklerinde önce kaçıp sonra kendilerini savunmaya geçerler. Hayatta kalmak için ellerinden geleni yaparlar.
  • Günlerinin büyük bölümü uyuyarak, kalan zamanlarını da oyun oynayarak geçirmeyi severler.
  • İyi avcılardır. Kuş ve böcek gibi küçük hayvanları avlamak onlar için adeta bir oyundur.
  • Sokakta yaşayabilme kapasiteleri yüksek olsa da ev ortamında çok mutlu olurlar ve yaşam alanlarına hemen uyum sağlarlar.
  • Zeki ve meraklı kedilerdir.
  • Eğitilmeleri çok mümkün değildir. Diğer kedi ırkları gibi uysal değillerdir. Başına buyruk davranmayı ve yalnız kalmayı severler.
  • Genellikle sağlık durumları iyidir. Hastalıklara dayanıklı hayvanlardır.
  • Evde beslendiklerinde ortalama yaşam süreleri 12 yıldır. Ama iyi bir bakımla bu süre çok daha fazla uzatılabilir.

tekir özellikleri

Tekir Kedilerin Bakımı

Tekir cinsi kediler, melez kediler oldukları için her açıdan çok farklı özellikler gösterip çok farklı ihtiyaçlara sahiptirler. Ama tüm Tekirler hareketli ve oyuncudurlar. Uyumadıkları zamanın çoğunda oyun oynamak isterler. Sahipleriyle oynamaktan çok hoşlansalar da tek başlarına kendilerini oylamayı da becerirler. Her Tekir kedide değişse de Tekirler, diğer kedi cinslerine nazaran daha az ilgi beklerler ve kısa zaman dilimleri boyunca evde yalnız bırakılmayı dert etmezler. 

tekir bakımı

Tekirler, zekâları sayesinde yaşadıkları ortama çabuk uyum sağlarlar. Sahiplerini ve yeni evlerini çabucak benimserler. Fakat, Tekir kediler bağımsız doğaları nedeniyle pek de sosyal hayvanlar değillerdir. Dolayısıyla kendi türleri de dahil başka evcil canlılarla birlikte yaşamaktan hoşlanmazlar. Hayatta kalma içgüdüleri yüksek olduğundan eve gelen diğer canlıları tehdit olarak algılayıp bölgelerini ve kendilerini korumak için hırçınlaşabilirler. Ama yavruyken alıştırıldığında sosyalleşebilirler.

>> Kısırlaştırılmış Kedi Mamaları

tekir kedisi

Tekir kedilerin birçok farklı türü olduğu için fiziksel özellikleri de değişiklik gösterir. Tüyleri kısa ya da uzun olabilir. Kısa tüylü Tekirlerin tüy bakımı daha kolaydır. Uzun tüylü Tekir kedileri haftada en az üç kere fırçalamanız gerekirken kısa tüylülerde bu rakam ikiye hatta bire düşebilir. Kaliteli mamalarla beslenmek tüylerini güzelleştirecektir.


Tekirler hastalıklara karşı son derece dayanıklı hayvanlardır. Bu da bakımlarını kolaylaştırır. Gözlerine ve midelerine dikkat edildiği, iyi beslenip aşıları yapıldığı sürece Tekir kediler uzun yıllar sizinle olabilirler.

İlginizi çekebilir: Van Kedisi Özellikleri ve Bakımı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası