işitme testi ne kadar sürer / İşitme Testi Nedir, Nasıl Yapılır? - Acıbadem Hayat

Işitme Testi Ne Kadar Sürer

işitme testi ne kadar sürer

İşitme Testi Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?

İşitme testi kişinin işitme seviyesini ölçmek için gerçekleştirilir. Her yaşta yapılabilen bu test genellikle ses yalıtımlı bir odada gerçekleştirilir. İşitme testinin 4 farklı türü bulunuyor. Bunlar;

Saf Ses Odyometrisi

Mevcut işitme testleri arasında en sık gerçekleştirilen budur. Kulakların farklı frekanslarda duyabildikleri minimum sesin seviyesini ölçmek amacıyla yapılır. Hastaya özel bir kulaklık takılır ve ardından sesler dinletilir. Ardından hastanın ses duyduğunda önündeki butona basması istenir. Böylelikle hastanın duyduğu seslerin ölçülmesi de mümkün hale gelir. Bu testin gerçekleştirilmesinin temel amacı işitme eşiğinin düzeyini belirlemek oluyor.

Konuşma Odyometrisi

konuşma odyometrisi

İnsan sesinin duyulması ve değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen konuşma odyometrisinin temelinde tahmin edilebileceği gibi insan sesi bulunur. Bu test de kişinin kulak fonksiyonları hakkında fikir edinmeyi sağlar. Rahat dinleme eşiği ya da konuşmayı ayırt etme eşiği gibi seslerle ilgili kişinin eşiğinin belirlenmesini sağlayan bir işitme testidir.

Timpanometri

Bu testin temel amacı ise orta kulağın basıncını ölçmektir. Test esnasında dış kulak yoluna hava basıncı uygulanıyor ve bu sayede kulak zarındaki hareketlilik ölçülüyor. Ölçüm işlemi ise kulağa prob yerleştirilmesi ile yapılıyor. Sadece yetişkinlere değil bebeklere de uygulanabilen bir işitme testi olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bu testin gerçekleştirilebilmesi için kulak zarında delik olmaması gerektiğinin de altı çizilmelidir.

Akustik Refleks

Orta kulaktaki stapes kasının akustik yapıdaki uyaranlara ne gibi tepkiler verdiğinin ölçülmesi amacıyla gerçekleştirilir. Bu işitme testi ile elde edilen bulgular, diğer yöntemlerle elde edilen bulgular ile bir arada değerlendirilir. Genellikle işitme kaybına neden olan unsurları tespit edebilmek amacıyla bu işitme testi yönteminin uygulandığını söyleyebiliriz.

Bera Testi Nasıl Yapılır?

Bera testi bebeklerde işitme kaybının olup olmadığını tespit etmek amacıyla uygulanan bir ileri tanı testidir. İşitme kaybı küçük yaşlarda ortaya çıktığında beraberinde konuşma bozukluklarına da yol açabiliyor. Bu nedenle bebeklik döneminde işitme testi gerçekleştirilmesi ve mevcut sorunlara erken tanı ile müdahale edilmesi çok büyük önem taşıyor. İşte bu noktada devreye bera testi giriyor. Her bebekten 3’ünde doğuştan işitme kaybı görüldüğünden bebeklerin seslere tepki vermemesi gibi durumlarda gerekli muayene ve testlerin yapılabilmesi için kulak burun boğaz uzmanına başvurulması gerekir.

Tarama ABR olarak da adlandırılan bu testte işitsel sinir ve beyin sapı tarafından oluşturulan elektriksel aktivite kaydediliyor. Kayıt yapılabilmesi için de kafa derisi üzerine elektrot yerleştiriliyor ve bu testin bebeklere hiçbir zararı bulunmuyor. Bu test genellikle bebekler ve çocuklar için gerçekleştiriliyor olsa da ihtiyaç duyulması halinde yetişkinler için de söz konusu testin yapılabildiğini belirtmekte fayda var.

Yeni Doğan İşitme Testi

yeni doğan işitme testi

Yenidoğan bebeklerde işitme testi çoğunlukla tarama ABR ile gerçekleştiriliyor. Çünkü yapılacak gözlemlerle ya da diğer test yöntemleri ile bebeklerin işitip işitmediğinin anlaşılması olanaksızdır. Bu nedenle söz konusu test uygulanıyor ve bu sayede bebeklerde herhangi bir işitme kaybının olup olmadığı da kolaylıkla anlaşılabiliyor. Bu testte bebeklerin duyduğu seslere tepki vermesi istenmez ve böyle bir beklenti yoktur. Dolayısıyla kolaylıkla test ile istenen bulgular elde edilebilir.

İlginizi çekebilir &#;> funduszeue.info

Çocuklar İçin İşitme Testi

Çocuklar için gerçekleştirilen duyma testi yöntemi de genellikle bera testi oluyor. Ancak çocuğun yaşına bağlı olarak daha farklı işitme testlerinin de tercih edilebileceğini belirtelim. Kimi zaman iki farklı testin de yapılması ve sonuçların kulak burun boğaz uzmanı tarafından bir arada değerlendirilmesi de gerekebilir.

İşitme Testi Ne Kadar Sürer?

Hangi işitme testi yönteminin tercih edildiğine bağlı olarak test süresinin değişebildiğini belirtmeliyiz. Ancak çoğunlukla bu testler 5 dakika ila 20 dakika arasında tamamlanıyor. Bebekler için uygulanan test ise teste hazırlık aşamasıyla birlikte toplamda 5 dakika ila 15 dakika sürüyor.

İşitme Testi Sonuçları

Yapılan işitme testi sonuçları doktorunuz tarafından değerlendirilir ve ardından tarafınıza bilgi verilir. Test sonuçları şu şekilde değerlendirilir:

  • 20 dBHL&#;ye kadar düşük sesleri işitebilmek normal işitmedir.
  • 25 &#; 39 dBHL arasında olan seslerin duyulması hafif işitme kaybıdır.
  • 40 &#; 69 dBHL arasında işitme kaybının olması ise orta düzey işitme kaybı olarak değerlendirilir.
  • İleri düzey işitme kaybı ise 70 &#; 89 dBHL arasındadır. Bu durumda implant kullanımı gerekebilir.

Bilgin olsun &#;> funduszeue.info

Yabancı kaynaklar:
funduszeue.info


Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Odyoloji Bölümünde modern teknoloji kullanılmaktadır. Odyolojiye ait test yöntemleri ile hem çocuklar hem de yetişkinler detaylı olarak değerlendirilmektedir. İşitme ve denge bozukluklarının değerlendirilmesi ve rehabilitasyonu uzman kadro ile yapılmaktadır.

 

KLİNİK BERA TESTİ NEDİR?

Klinik Bera Testi, İşitme kaybı yaşayan çocuklarda, özellikle bebeklerde duyma seviyesini belirlemek için yapılan elektrofizyolojik ölçümdür. Bu test uygulanırken, çocuğun (veya bebeğin) kulağına akustik bir uyaran verilmekte ve bu sırada çocuğun kafasına yapıştırılan özel elektrotlarla işitme sinirindeki elektriksel potansiyel ölçülmektedir. Böylelikle çocuğun sesi duyup duymadığı anlaşılabilmektedir.

 

Klinik Bera Testi Kimlere Yapılır?

  1. İşitme tarama testlerinden kalan bebeklere,
  2. İşitme tarama testlerinden geçen ancak risk faktörü bulunan (prematüre olan, 5 günden fazla yoğun bakımda kalan, fototerapi alan, ateşli hastalık geçiren veya 1. derece yakınlarında işitme kaybı olan) bebeklere,
  3. Konuşma problemi bulunan ve odyolojik değerlendirme yapılamayan çocuklara Klinik BERA testi yapılır.

 


 

Klinik Bera Testi Sonuçları Güvenilir mi?

Klinik BERA testi; ileri tanıda kullanılan bir yöntemdir ve tüm dünyada altın standart olarak kabul edilir. Test objektiftir, hasta katılımı gerektirmez, uygun koşullarda ve tecrübeli uzmanlar tarafından yapılırsa, bebeğin (veya çocuğun) işitme seviyesi şüpheye yer kalmayacak şekilde tespit edilir. Ayrıca sonuçlar; başka testlerle de (Klinik ASSR, Klinik Otoakustik Emisyon, Serbest Alan Odyometre) desteklenir.

 


 

Klinik BERA Testinin Bebeğe Herhangi Bir Zararı Var mı?

Test doğal uykuda yapıldığından (herhangi bir ilaç verilmediği için) hiçbir zararı yoktur. Yine test için kullanılan elektrotlar tamamen pediatrik ürünler olup, girişimsel olmayan bir işlemdir. Vücuda herhangi iğne veya kesi işlemi uygulanmaz. Uyku problemi olan çocuklarda, ailenin talebi doğrultusunda anestezi uzmanı eşliğinde ve genel anestezi altında da test yapılabilmektedir.



 

Klinik BERA Testi Yaptıracağımız Yeri Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Öncelikle testin yapılacağı kurumun Referans Merkezi (funduszeue.infok) olmasına dikkat edilmelidir. Referans Merkezleri’nde kullanılan test cihazlarının bakım ve kalibrasyonları yılda defa İlçe Sağlık Müdürlüğünce denetlenmektedir.

  • Test yapılacağı kurumda (Yüksek Frekans Timpanometri, Klinik Otoakustik Emisyon ve Klinik ASSR) cihazlarının olması gerekmektedir. (double check yöntemi).

  • Testin doğru yapılıp, yorumlanması büyük önem taşıdığından alanında deneyimli klinisyenler (uzman odyolog) tercih edilmelidir.

 


 

Klinik BERA Testine Gelirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bebekler için; bebek teste uykusuz ve en az 3 saat açlık ile getirilmelidir. Yolda veya arabada kesinlikle uyutulmamalıdır. Klinikte muayene edildikten sonra anne sütü veya mama ile karnı doyurulup uyuması beklenecektir. Eğer bebeğin gün içerisinde rutin uyuduğu saatler varsa, bera randevusu o saatlere de alınabilir (Test süresi toplam, 90 dk).

1 yaşından büyük çocuklar için, özellikle konuşma geriliği olan, gündüz uyuma güçlüğü yaşayan çocuklar için, bölüm ile irtibata geçerek, hafta içi gece saat ’da test yaptırılabilir. Test için uygun koşulların sağlanabilmesi açısından çocuk teste gelirken yolda uyumaması, gündüz efor sarfetmiş ve yorulmuş olmalıdır.






Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Odyoloji bölümünde yapılan işitme ve denge testleri şunlardır;

İşitme Testleri
  • Yenidoğan işitme tarama testi (Tarama BERA)
  • Klinik Otoakustik Emisyon (TEOAE/DPOAE)
  • Klinik ASSR (Auditory Steady-State Evoked Response)
  • Klinik BERA (Tanısal ABR/BERA) (Referans Merkezi; işitme tarama protokülü’nden kalan bebeklerin sevk edildikleri ileri tanı merkezidir)
  • Çocuk Odyometri (Davranış gözlem odyometrisi (BOA), Görsel pekiştireç Odyometrisi (VRA) ve Oyun odyometrisi)
  • Odyolojik Değerlendirme (Saf ses odyometrisi ve konuşma odyometrisi)
  • Timpanometrik İnceleme (Timpanometri ve Akustik refleks testleri)
  • Yüksek frekans odyometrisi
  • Yüksek Frekans Timpanometri (Hz): 6 aylık veya daha küçük çocuklarda kullanılır.
  • Östaki Fonksiyon Testi

 

Denge Testleri
  • VNG (Videonistagmografi) testi (Kalorik test + Vestibüler testler + Okulomotor testler)
  • VHİT (Video Head İmpulse Test)
  • VEMP (Vestibüler Uyarılmış Kas Potansiyelleri) testi
  • Kalorik vestibüler test (ENG Kayıtlı)
  • Rotasyonel vestibüler tetkik
  • Kanalolit repozisyon manevrası (Epley, Vannucchi, Gufoni, BBQ) (düzeltici manevra)

 



DENGE TESTLERİ (VESTİBÜLER TESTLER) NELERDİR?

Denge Testleri, baş dönmesi veya denge bozukluğu nedeniyle kliniğe başvuran hastaların şikayetlerinin iç kulak (periferik) kaynaklı mı yoksa merkezi (santral/nörolojik) kaynaklı mı olduğunu anlamamıza yarayan testlerdir. Test sırasında vestibüler sistemin uyarılması sonucu ortaya çıkan göz hareketleri, kullanımı son derece kolay olan video gözlük ile kaydedilir. Test sonucunda; halk arasında kristallerin yerinden oynaması olarak bilinen (BPPV) tespit edilirse, doğru manevralar uygulanarak hasta rehabilite edilir.

 

Videonistagmografi (VNG) Testi Nedir?

Bening Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV), Vestibüler Nörinit, İnternükleer Oftalmopleji (INO), Travmatik Beyin Hasarı ve diğer periferik ve santral (nörolojik) bozuklukların neden olduğu anormal göz hareketlerini objektif olarak ölçer, kaydeder ve raporlar. VNG testinin; 3 ana bölümü vardır.

 

Okulomotor testler; Bu bölümde hasta görsel uyaranı takip ederken, beyinden vestibüler sisteme giden sorunlar, yanlışlıklar veya yavaşlık değerlendirilir.

 

Pozisyonel testler; Vertigonun objektif tek bulgusu göz hareketleridir. Bu bölümde başın pozisyon değişikliği ile periferik ve/veya santral özellik gösteren nistagmus oluşup oluşmadığı kaydedilir.

 

Kalorik test (Eng Kayıtlı); Dış kulak yolu soğuk (24˚) ve sıcak (48˚) hava ile irrige edilip horizontal yarım daire kanallarındaki sıvıların sıcaklığı değiştirilir. Bunun sonucunda hastada baş dönmesi hissi oluşur ve nistagmus gelişir. Bu test, her iki labirent hakkında (tek taraflı ya da bilateral fonksiyon kaybı var mı?) ve santral kompansasyonla ilgili bize bilgi verir.

 


 

Video Head İmpulse Test (vHiT, Baş İtme Testi) Nedir?

Son yıllarda geliştirilen teknolojik bir cihazdır. vHiT ile her semisirküler kanalın vestibülo-oküler refleksi (VOR) ayrı ayrı değerlendirilir. Normal VOR kazancı 1,0’e yakındır. Tek taraflı vestibüler kayıplı hastalarda bu oran azalacaktır (0,7’den az).

 


 

Vestibüler Uyarılmış Kas Potansiyelleri (VEMP) Testi Nedir?

Özellikle; Semisirküler Kanal Dehisansı, Meniere hastalığı erken evre ve otolit organ kaynaklı vestibüler disfonksiyonların ayırıcı tanısında kullanılır. Koklea’da üçüncü pencere varlığında VEMP eşikleri düşer, latanslar kısalır ve cevap amplitüdü artar. Otolit organ kaynaklı vestibüler disfonksiyonlarda ise; latans uzar, amplitüd azalır ve iki kulak arasında asimetri oluşur. Meniere hastalığında, etkilenen tarafta cevap kaybı gözlenir. Ancak hava yolu ile alınan cevaplar, kemik yolu ile elde edilen cevaplardan daha fazla etkilenir.

 


 

Bebeğiniz ve/veya çocuğunuzun uyku saatine göre Klinik BERA randevunuzu almak için, bölümle iletişime geçebilirsiniz.

Telefon:  47 99 (Saat )

Telefon:  (çağrı merkezi, 7/24)

 

AdresYeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi

İçerenköy Mahallesi Hastane Sokak No:4 D:4/1, İstanbul

 

Formu doldurun, biz sizi arayalım:


Kullanıcılar bunları da aradı:

 

Yayın Tarihi : 25/04/

İşitme Tarama Testi

İşitme Tarama Testi

İşitme, frekans ve ses yoğunluğu olmak üzere iki ana bileşene göre ölçülür. İşitme tarama testleri de işitme işlemini desibel cinsinden çeşitli frekans seviyelerinden ölçmek ve elde edilen verileri grafiğe dökme amacıyla yapılır. İşitme problemleri konusunda en riskli grup çocuklar ve yaşlılardır. İşitme tarama testleri çocuk ve yaşlıları test etmenin yanı sıra işitme kaybı önleme programlarında da başarıyla kullanılmaktadır.

İşitme Tarama Testi (Odyometri) Nedir?

Odyometri, işitmenin ölçülmesi ve işitme fonksiyonlarının değerlendirilmesi amacıyla yapılan işitme testine denir. Testte, kişinin işitmesi desibel cinsinden çeşitli yoğunluk seviyelerinde ve çeşitli frekans seviyelerinde hz. olarak ölçülmektedir.

İşitme Testi Nasıl Yapılır?

Kulak Burun Boğaz doktoru, kulaktaki işitme kaybı ve kaybın dereceğini öğrenmek için testin yapılması kararını verir. Test kapsamında ses yalıtımlı bir odada kişiye dışarıyla bağlantıyı kesen bir kulaklık takılır. Ardından bu kulaklıktan farklı frekans aralıklarında sesler verilerek kişinin tepkileri, kemik ve hava iletimi değerlendirilir. Kişiye herhangi bir ses duyduğu zaman elindeki butona basması istenir. Kulaklıktan kişiye verilen ses ince, kalın, az şiddetli veya çok şiddetli olabilir. Kişinin verdiği tepkilere göre test tamamlanarak işitme kaybı ve derecesi öğrenilir.

İşitme Testi Türleri Nelerdir?

Dört farklı işitme testi türü vardır. Bunlar;

  • Saf Ses Odyometrisi
  • Konuşma Odyometrisi
  • Timpanometri
  • Akustik Refleks testleridir.

Saf Ses Odyometrisi

Saf ses odyometrisi en çık kullanılan işitme testidir. Bu test ile her iki kulağın farklı frekanslarda duyabileceği minimum ses şiddeti ölçülür. Kişiye ses yalıtımlı odada kulaklıktan sesler dinletilir ve kişinin duyup duymadığı, duyduysa ne kadar duyduğu öğrenilir. Bu testle hava ve kemik yolunun işitme düzeyi ölçülür. Temel amaç; işitme eşiğinin düzeyini tespit etmektir.

Sensörinöral duyarlılığın ölçüldüğü bu testte işitme kaybının derecesi tespit edilir. Test yapılmadan önce hastanın;

  • Kulak çınlaması varsa bunu odyometriste bildirmeli
  • Teste giren hastaların en yüksek sese ve en düşük sese tepki vermeleri
  • Kemik yolu ses ileticisi takılması durumunda hareketsiz kalmaya dikkat etmeleri gerekir.

Konuşma Odyometrisi

Konuşma odyometresi, insan sesinin duyulması ve değerlendirilmesi sürecinden oluşur. İşitme testlerinde genelde uyarıcı olarak insan sesi kullanır. Konuşma odyometrisinin ana görevi; bu sesin kulaktaki durumunun değerlendirilmesi ve kulak fonksiyonlarının durumudur. Konuşma odyometrisinde belirlenen eşikler;

  • Konuşmayı alma eşiği
  • Konuşmayı ayırt etme eşiği
  • Rahat dinleme eşiği
  • Rahatsız edici düzey olarak tanımlanır.

Konuşmayı alma eşiği (SRT-Speech Reception Threshold), hastanın duyduğu kelimeleri % 50 işitebilmesini baz alır. Testte hastaya 10dBdB üzeri 3 heceli 6 kelime verilir. Hasta bu kelimelerin tamamını doğru tekrar ederse ses şiddeti 5dB azaltılır ve 3 heceli farklı bir liste yöneltilir. Bu listeyi de doğru tekrar ederse ses şiddeti 5dB daha düşürülerek 6 kelime verilir. Bu kelimelerden 2’sinin doğru olması, hastanın ses şiddetinin önceki aşama olduğunu ortaya koymuş olur.

Konuşmayı ayırt etme (SDS-Speech Discrimination Score) aşamasında ise konuşmayı alma eşiğinin üzerine 25dBdB eklenir ve 25 adet tek heceli kelime listesini tekrarlaması istenir. Hastanın verdiği doğru cevaplar %4 ile çarpılır. Ortaya çıkan sonuç hastanın konuşmayı ayırt etme seviyesidir. İşitme problemi olmayan kişilerde bu oran %90 civarlarında çıkmaktadır.

Rahat dinleme eşiği (MCL-Most Comfortable Level) ise konuşmayı alma eşiği ile rahatsız edici ses düzeyi arasındaki dinleme düzeyini ifade eder.

Rahatsız edici düzey (UCL-Uncomfortamle Level) de hastanın ses seviyesinden rahatsız olduğu noktadır.

İşitme problemi olmayan kişilerde;

  • SRT değeri 20dB
  • MCL değeri dB
  • SDS değeri %
  • UCL değeri ise dB’ye eşit olması gerekir.

Timpanometri

Bu testte orta kulağın basıncı ölçülür. Dış kulak yoluna hava basıncı uygulanarak kulak zarı ve orta kulak hareketliliği test edilir. Ölçümler, kulağa yerleştirilen bir prob yardımıyla yapılır. Timpanometri testinin yapılabilmesi için kulak zarının delik olmaması gerekir.

Akustik Refleks

Akustik refleks, orta kulakta bulunan stapes kasının, akustik uyaranlara verdiği tepkidir. Bu test, beyin sapı düzeyine kadar işitme yolları hakkında bilgiler vermektedir. Akustik refleks testi diğer bulgularla yorumlandıktan sonra işitme kaybına neden olan durumun yeri hakkında bilgi sahibi olunur.

İşitme Testi (Odyometri Taraması) Nerelerde Kullanır?

İşitme testleri;

  • En erken yaştaki çocuklarda genel taramada
  • Sensörinöral işitme kaybı nedenlerine maruz kalma durumunda
  • Çocuklarda geç konuşma sebebinin tespitinde
  • Çocuk ve yaşlılarda kalıcı davranış değişiklikleri ve sorunlarının sebebini bulmada
  • Geriatrik değerlendirmelerde
  • İşitme kaybı şikâyetlerinde
  • Kalıcı seröz otitis mediada ve bilateral durumlarda
  • Sensörinöral işitme kaybı olan timpanometri uygulananlarda
  • Kulak çınlaması ve baş dönmesi şikâyetlerinde
  • Şiddetli kafa travmalarından sonra
  • Ototoksik ilaç kullanımının ardından
  • Menenjit, ensefalit veya işitmeyi etkileyen diğer viral ve bakteriyel enfeksiyonlardan sonra
  • Gürültü ortamlarda çalışanlarda
  • Başarısız bir tarama testinin odyometrik değerlendirilmesinde işitme testleri kullanılmalıdır.

İşitme Kaybının Dereceleri Nelerdir?

İşitme kaybının miktarı hafif, orta, ileri ve ağır olarak derecelendirilmektedir.

Normal işitme; 20dBHL’ye kadar düşük sesler işitilebilir.

Hafif işitme kaybı; işitme kaybı dbHL arasındadır. Gürültülü ortamlarda konuşulanları anlamayabilirsiniz.

Orta şiddetli işitme kaybı; daha iyi duyan kulağınızdaki işitme kaybı dbHL arasındadır. İşitme cihazı olmadan konuşulanları anlamazsınız.

İleri düzeyde işitme kaybı; daha iyi duyan kulağınızdaki işitme kaybı dbHL arasındadır. İmplant veya güçlü işitme cihazlarına ihtiyaç duyulur.

Ağır işitme kaybı; daha iyi duyan kulağınızdaki işitme kaybı 90dbHL’den fazladır. İmplant kullanımına, dudak okuma ve-veya işaret diline ihtiyaç duyarsınız.

İşitme Tarama Testi Sıkça Sorulan Sorular

Yenidoğan işitme taraması işlemlerinde herhangi bir ücret alınmaz.

Yenidoğan her bebekten ’ünde işitme kaybı görülür. Çocuklukta geçirilen hastalıklar, kazalar, kulak enfeksiyonları gibi nedenlerle bu oran binde 6’ya çıkabilmektedir.

İşitme kaybının saptanmasında en kritik dönem, yenidoğan dönemidir. O nedenle bebek doğduktan sonra hastaneden ayrılmadan işitme testi yapılmalıdır. Doğum sağlık kurumunda yapılmadıysa 3 gün içerisinde bu testin yaptırılması gerekir.

Bebeklerde konuşma ve dil gelişimi 4 yaşına kadar sürer. Bu nedenle bu süreçte işitme testinin yapılması çok önemlidir. İşitmede herhangi bir sorun varsa bu süreçte erken tanı konulup rehabilite edilmesiyle dil gelişiminin önündeki engeller de kaldırılmış olur.

Doğumdan sonrası 6 ay içerisinde işitme engeli teşhisi konulan ve işitme cihazı ile özel eğitime alınan bebeklerin konuşma becerisi normal yaşıtlarına benzer seviyelerde gerçekleşebilir.

Doğumdan sonra bebekteki işitme engeli fark edilmezse dil gelişimi durur ve bunanla birlikte zihinsel, sosyal ve ruhsal gelişimi de yavaşlar.

Evet, işitme cihazları sürekli takılmalıdır. Cihazlar sadece uykuda çıkarılmalıdır.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Kulak Burun Boğaz Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kulak Burun Boğaz birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası