kayseri gezilecek yerler / Kayseri'de Mutlaka Görmeniz Gereken 13 Yer | Gezimanya

Kayseri Gezilecek Yerler

kayseri gezilecek yerler

Kayseri&#;de Mutlaka Görmeniz Gereken 13 Yer

Asırlar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kayseri, dünyanın en eski şehirleri arasında yer almaktadır. Tarihin her döneminde önemini korumaya devam eden Kayseri, İç Anadolu’nun en gelişmiş şehirleri arasındadır. Mimar Sinan’ın memleketi Kayseri; hanları, medreseleri, camileri, kervansarayları ve müzeler ile görülmeye değer şehirlerimizden biridir. Tarihi ve kültürel değerlerinin yanı sıra tabiat ve doğal güzellikleriyle de öne çıkan Kayseri hem kış hem de yaz turizmine katkı sağlayan bir şehirdir. Adını dünyada duyurduğu pastırma, sucuk ve mantısı ile midelere de ziyafet yaşatan Kayseri’ye en az üç gününüzü ayırarak bu güzel şehri doyasıya keşfetmelisiniz.

Kayseri, Tarihi İpek Yolu’na ev sahipliği yapmasının yanı sıra Selçuklu ve Mimar Sinan dönemine ait cami, kapalı çarşı ve medreseleriyle de görenleri büyülüyor. Dünyanın en köklü şehirlerinden biri olan Kayseri, tarihi yapılarının yanı sıra Erciyes Kayak Merkezi ve Kapadokya’ya olan yakınlığı ile rağbet gören şehirlerden biri haline gelmiştir. Kayseri şehir merkezinde bulunan Kayseri Kalesi, Arkeoloji Müzesi, Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi görülmesi gereken yerler arasındadır. Selçuklu Dönemi’nden günümüze miras kalan Döner Kümbet, Mimar Sinan’ın en önemli eserlerinden biri olan Kurşunlu Cami, Atatürk’ün Kayseri’yi ziyaretinde konakladığı Atatürk Evi, şehirde mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir. Kayseri’nin çevresinde bulunan Ali Dağı Yeraltı Şehri, Erciyes Dağı, Kapuzbaşı Şelaleleri, Sultan Sazlığı Milli Parkı ve Kültepe Ören Yeri, Kayseri’de gezilecek yerlerin başında gelmektedir. Adı geçen tüm bu yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

* Müzelerin giriş ücreti yılına aittir.

Kayseri Kalesi

59c7f99e45d2ae83bjpg

Kayseri’nin kalbi Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Roma İmparatorluğu’ndan günümüze gelmeyi başaran Kayseri Kalesi, şehrin sembollerinden biridir. Dış surlar büyük ölçüde yok olsa da iç surlar halen ayakta durmaktadır. Kayseri Kalesi, ülkemizdeki en iyi korunan şehir kalesi olmasıyla ünlüdür. Stratejik konumundan dolayı uzun yıllar boyunca saldırılara maruz kalan Kayseri’de işgalleri önlemek amacıyla inşa edilen kale, şehirdeki en önemli yapıların başında gelmektedir. Surların üzerinde İzzeddin Keykavus döneminde yaptırılan Yoğunburçile Alaeddin Keykubat döneminde yaptırılan Ok Burcu yer almaktadır. Kayseri Kalesi şehrin merkezinde olduğu için ulaşımı da oldukça kolaydır. Şehrin dokusuna ayrı bir hava katan Kayseri Kalesi binlerce yıllık tarihe de ışık tutmaktadır.

Döner Kümbet

funduszeue.info

Kayseri’deki önemli tarihi yapılardan bir diğeri Döner Kümbet’tir. Selçuklu döneminden günümüze miras kalan Döner Kümbet, Alaeddin Keykubat’ın kızı Prenses Şah Cihan Hatun adına senesinde yaptırılmıştır. Bu nedenle tarihi yapıta Şah Cihan Hatun Kümbeti de denmektedir. Kümbetin üzerine işlenen taş süslemeleri Türk sanatının tüm ihtişamını yansıtır. Çift başlı kartal, aslan ve hayat ağacı kabartmaları silik olsa da kısmen görülebilmektedir. Silindirik bir gövdesi bulunan kümbet sarımsı bir renge sahiptir. Talas yolu üzerinde bulunan Döner Kümbet, işlemeleri ve detaylı süslemeleriyle Kayseri ziyaretinizde görmenizi tavsiye ettiğimiz değerli bir eserdir. Kümbet’e merkezden 10 dakikalık bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz.

Kurşunlu Cami

funduszeue.info

Mimar Sinan’ın memleketi Kayseri’ye yaptırdığı Kurşunlu Cami şehirdeki en değerli miraslardan biridir. Kayseri’nin Ağırnas ilçesinde doğan Mimar Sinan memleketine iki tane cami yaptırmış ancak sadece Kurşunlu Cami günümüze kadar gelebilmiştir. 22 yaşına kadar hayatını Kayseri’de geçiren Mimar Sinan, camide klasik Osmanlı dönemi mimarisini sergilemiştir. Cami içerisindeki süslemeler ve kalem nakışları görülmeye değerdir. Tek kubbesi ve tek minaresi bulunan caminin Ahmed Paşa tarafından yaptırıldığı girişteki kitabede yazılıdır. Asıl adı Hacı Ahmed Paşa Camii olsa da kubbesi kurşundan inşa edildiği için Kurşunlu Cami olarak da bilinir. Park Bulvarı’nda yer alan camiyi gezdikten sonra etrafındaki parkta soluklanabilir ve keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Kayseri Arkeoloji Müzesi

_f1b_funduszeue.info

Kayseri’nin geçmiş yıllarına ışık tutan en önemli müzelerden biri Kayseri Arkeoloji Müzesi’dir. yılından bugüne Melikgazi ilçesinde hizmet veren müze iki katlıdır ve Kültepe Ören Yeri’ndeki kazılardan çıkarılan eserler salonlarda kronolojik olarak sergilenmektedir. Eski Tunç Dönemi’ne ait mermer ve seramik ürünler, çivi yazılı tabletler, madeni eşyaların yanı sıra Frigya, Helenistik, Roma ve Bizans Dönemi’nden kalma birçok değerli eser müzede görülebilir. Kayseri Heraklas Lahdi de müzenin önemli eserlerinden bir diğerdir. Kayseri Arkeoloji Müzesi’nin bahçesinde de geçmiş dönemlere ait heykel ve mezar örnekleri sergilenmektedir. Müzeyi haftanın her günü 5 TL’ye ziyaret edebilir, Müzekart’ınız varsa ücretsiz girebilirsiniz.

Hunat Hatun Külliyesi

IMG_JPG

Kayseri’nin merkezinde bulunan Hunat Hatun Külliyesi şehrin tarihi dokusuna değer katan eserlerden biridir. tarihinde Alaeddin Keykubat’ın eşi Mahperi Hunat Hatun tarafından inşa ettirilen külliye Selçuklu motifleri ile süsleniştir. Cami, medrese, türbe ve hamamdan oluşan külliye Anadolu Selçuklu döneminin nadide eserlerinden birini oluşturmaktadır. İçerideki Hunat Camii, Kayseri’nin en büyük camileri arasındadır ve taş işliği ile hayranlık uyandırmaktadır. Külliye avlusunun etrafında hediyelik eşya satan dükkanlar ile ney, ebru sanatı ve çini atölyeleri yer almaktadır. Kayseri’ye yolunuz düştüğünde mutlaka ziyaret etmeniz gereken külliyenin içerisinde bulunan çay bahçesinde soluklanabilir, ney dinletisi eşliğinde çayınızı yudumlayabilirsiniz.

Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi

funduszeue.info

Tarih boyunca bilim ve sanat alanında oldukça gelişmiş şehirlerden biri olan Kayseri’de Selçuklu Dönemi’nden kalma eserler şehrin önemini daha da artırmıştır. Dünyanın ilk tıp merkezi olarak da bilinen Gevher Nesibe Şifahanesi (bugünkü adıyla tıp tarihi müzesi) yılında inşa edilmiştir. Tıp merkezi Selçuklu Hükümdarı II. Kılıçarslan’ın kızı Gevher Nesibe Sultan’ın verem hastalığı nedeniyle vefat etmesinin ardından onun adına kardeşi I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yaptırılmıştır. Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerini taşıyan tıp merkezi, geçmiş yıllarda özellikle akıl ve ruh hastalıklarının tedavi edildiği önemli bir yerdi. Günümüzde müze olarak hizmet veren Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi’nde müzikle tedavilerin yapıldığı odaları ziyaret edebilir, hasta muayene odalarını görebilir ve interaktif bilgilendirme sayesinde merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz. Kayseri Cumhuriyet Meydanı’na oldukça yakın konumda bulunan müzeyi pazartesi hariç her gün 2 TL karşılığında gezebilirsiniz.

Kayseri Atatürk Müzesi

funduszeue.info

Kayseri’de görülmeye değer yapılardan bir diğeri ise Atatürk Müzesi’dir. Melikgazi ilçesinde yer alan müze yüzyılda inşa edilen Geç Osmanlı Dönemi’nin izlerini taşıyan bir Türk evidir. yılından bu yana hizmet veren müze Mustafa Kemal Atatürk’ün Kayseri’yi ilk ziyaretinde ağırlandığı ev olmasından dolayı şehirdeki önemli mekanlardan biridir. Dışı kesme taşlarla kaplı olan Raşit Ağa Konağı ahşap malzemelerle inşa edilmiştir. Aralık tarihlerinde Atatürk Kayseri’ye geldiğinde bu konakta iki gece misafir olmuştur. Raşit Ağa Konağı, yılında Atatürk Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Atatürk Müzesi’nin bir odasında Atatürk’ün Kayseri şehrinde yayınladığı beyanname ve ziyareti sırasında çekilen fotoğraflar da sergilenmektedir. Atatürk’ün konakladığı ve çalışmalarını yaptığı odayı da müzeyi ziyaretinizde görebilirsiniz. Müzeye giriş ücretsizdir.

Soğanlı Harabeleri

fixedw_large_funduszeue.info

Kayseri il merkezine yaklaşık 80 kilometre mesafede Yeşilhisar ilçesinde bulunan Soğanlı Harabeleri, Kayseri gezinize eklemeniz gereken doğal güzellikler arasında yer almaktadır. Roma döneminde yerleşimin başladığı Soğanlı Harabeleri’nin içinde mağara ve kiliseler bulunmaktadır. Harabelerdeki taş mekanlar Roma döneminde mezarlık olarak kullanılırken Bizans döneminde ise kilise ve yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Karabaş, Tokalı, St. Barbara ve Yılanlı kiliseleri geçmişten günümüze gelmeyi başaran bölgedeki önemli kiliseler arasındadır. Buradaki yapılar Ürgüp ve Göreme’deki oluşumlara oldukça benzemektedir. Kayseri’nin dikkat çeken turizm bölgelerinden biri olan Soğanlı Harabeleri’ne yarım gününüzü ayırabilir, buraya gelmişken Soğanlı Köyü’nün meşhur el yapımı bez bebeklerinden kendinize ve sevdiklerinize alabilirsiniz.

Erciyes Dağı

Kayseri’nin sembolü olan Erciyes Dağı, metre yüksekliği ve tepesinden eksik olmayan kar birikintisi ile ihtişamlı bir görünüme sahiptir. Bulutları delen karlı zirvesinde Bizans rahiplerinin inzivaya çekildiği mağaralar bulunmaktadır. Bu mağaralar, kötü hava şartları esnasında dağcıların sığınabileceği barınaklar olmaktadır. Volkanik patlamaları günümüzden 30 milyon yıl öncesine dayanan, sönmüş bir “küme volkan” olan Erciyes Dağı’ndan çıkan küller, rüzgâr ile kilometrelerce öteye taşınmıştır. Bu küller Hasan Dağı ile birlikte Ürgüp’teki peribacalarını meydana getirmiştir.

Erciyes, Türkiye’nin en yüksek dağlarından biridir. Genel görünümü kubbeyi andıran doruğu, sel yatakları ile derin bir şekilde yarılmıştır ve kabaca iki tane tepe meydana gelmiştir. 3, metre yüksekliğindeki Büyük Erciyes bu tepelerden biridir. İkinci tepe olan ve Büyük Erciyes’in batısında yer alan Küçük Erciyes’in diğer adı ise Safrakaya’dır.

Devamını Oku

Ali Dağı Yeraltı Şehri

funduszeue.info

Kayseri merkeze yaklaşık 10 km uzaklıkta Talas ilçesi sınırlarında Ali Dağı’nın eteklerinde bulunan Ali Dağı Yeraltı Şehri, Kayseri’de görülebilecek farklı yerlerden biridir. MS 3. yy dayandığı söylenen Ali Dağı Yeraltı Şehri, Bizans döneminden günümüze ulaşmış, yılında Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilip ziyarete açılmıştır. Yeraltı şehrinde bazen eğilerek yürümeniz gerekse de daracık tünellerden geçerken hava kanalları sayesinde rahat nefes alabiliyorsunuz. Ancak kapalı alan fobiniz varsa dikkatli olmanızı öneririz. Hristiyanların ibadet ederken saldırılardan korunmak için inşa edildiği söylenen Ali Dağı Yeraltı Şehri’nde bugün sadece metreye kadar ilerlenebilmektedir. metreden sonrası için kazı çalışmaları hala devam etmekte ve uzunluğunun çok daha fazla olduğu tahmin edilmektedir. Yeraltı şehri içerisinde su sarnıcı, ibadethane, şarap üretilen bölüm ve mahzen olarak kullanılan şirahane ve odalar bulunmaktadır. Ali Dağı Yeraltı Şehri’ni pazartesi günü dışında haftanın her günü saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücreti 5 TL’dir.

Kapuzbaşı Şelaleleri

Kayalık bir dağın içinden dökülen yedi şelaleden oluşan Kapuzbaşı Şelaleleri, Kayseri ilimizde Aladağlar Millî Parkı içerisinde yer almaktadır. Şelaleler, buz gibi suları ile yaz mevsiminde birçok ziyaretçiyi kendine çekmektedir. Niagara Şelalesi’nden daha fazla bir yükseklikten düşen şelale suları, kaynağından çıktığı şekilde kayalıklar arasından fışkırmaktadır. Uganda’da yer alan metre yükseklikteki Victoria Çağlayanı’ndan sonra ikinci sırada gelen Kapuzbaşı Şelaleleri, Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan 55 metre yükseklikteki Niagara Şelalesi ve Erzurum’daki 50 metre yüksekliğe sahip Tortum Şelalesi’nden daha fazla yüksekliğe sahiptir. Yedi şelalenin bulunduğu Kapuzbaşı Şelalelerinin yükseklikleri 40 ila 80 metre arasında değişiklik göstermektedir. Bölgede beş tanesi büyük iki tanesi ise küçük olmak üzere bulunan yedi şelale görenleri büyüleyen bir görsel zenginliğe sahiptir.

Kapuzbaşı köyünün yakınlarında bulunan tepenin doğu ve güney yamaçlarından çıkarak Suarısı Deresi’ne büyük bir su sesi ile dökülen Kapuzbaşı Şelaleleri, Zamantı Nehri’ne karışmaktadır. Su debisinin çok yüksek olması sebebi ile düşen sulardan çıkan zerrecikler geniş bir alana yayılmaktadır. Bu buz gibi zerrecikler yaz aylarında güzel bir serinletici işlevi görmektedir.

Devamını Oku

Sultan Sazlığı Milli Parkı

Kapuzbaşı Şelaleleri’nden sonra Kayseri’de görmeden dönmemeniz gereken diğer bir doğa harikası Sultan Sazlığı Milli Parkı’dır. Tatlı ve tuzlu suyu bir arada bulunduran Sultan Sazlığı, Afrika ve Avrupa arasındaki ana kuş göçü yollarının kesişim noktası olmasıyla ayrı bir önem taşımaktadır. Oldukça zengin bir bitki örtüsünün bulunduğu bölge kuşların beslenmesi, konaklaması, kuluçkaya yatması açısından ideal bir ortama sahiptir. Sultan Sazlığı’nda bugüne kadar farklı kuş türü saptanmıştır. Manyas Kuş Cenneti’nden sonra Türkiye’nin en önemli ikinci kuş cenneti konumunda olan Sultan Sazlığı, doğa ve kuş severlerinin yanı sıra tabiat fotoğrafçılarının uğrak noktası haline gelmiştir. Sultan Sazlığı ve onu çevreleyen dağlar ziyaretçilerine muhteşem manzaralar sunmaktadır. Kayseri’ye 90 km uzaklıkta Yahyalı, Yeşilhisar ve Develi ilçelerinin kesişim noktasında bulunan Sultan Sazlığı’na Kayseri şehir merkezinden her yarım saatte bir kalkan Yahyalı dolmuşlarını kullanıp Ovaçiftlik köyünde inerek ulaşabilirsiniz. Ovaçiftlik Köyü’nde bulunan tanıtım merkezinden Sultan Sazlığı hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Kültepe Örenyeri

Kayseri şehir merkezine 24 km uzaklıkta Karahöyük Köyü yakınlarında bulunan Kültepe Ören Yeri, MÖ ’li yıllara dayandığı söylenen tarihiyle Hititlerin Anadolu’da ilk kurduğu şehir olarak bilinmektedir. Büyük bir höyük ve onu saran Karum’dan oluşan Kültepe Örenyeri’nde dönemin yönetim binaları, evlerin ve dini yapıların kalıntıları görülebilir. Eski adı Kaniş veya Neşa olarak bilinmektedir. Konumunun özelliğiyle döneminin en önemli ticaret ve kültür merkezi olmuştur. Kültepe’de yapılan kazılar sonucunda Asur, Hitit, Roma, Pers, Helen dönemlerine ait eserler bulunmuştur. Kazıda çıkartılan eserler Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Türk Tarih Kurumu ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bölgede kazı çalışmalarına halen devam etmektedir. Kültepe’ye özel aracınızla kolaylıkla gidebileceğiniz gibi Bünyan, Sarıoğlan, Gemerek dolmuşlarına binip Kültepe kavşağında indikten sonra yaklaşık 2 km yürüyerek de ulaşabilirsiniz. Kültepe Ören Yeri’ne giriş ücreti yoktur. Kültepe yazın saat ’a kışın ise ’ye kadar ziyaretçi kabul etmektedir.

Yazıcı Dostu Sürüm

Kayseri Gezilecek Yerler


Sizin için de Kayseri demek mantı, pastırma ve Erciyes Dağı Kayak Merkezi demek ise bu güzel şehri daha detaylı keşfetmeye hazır olun derim. Kayseri’ye ilk defa gidecek biri iseniz Kayseri deyince aklınıza ilk gelenlerin pastırma-sucuk ve Erciyes Kayak Merkezi olması gayet normal; ancak bu şehir sadece bunlardan ibaret değil elbet.

Yazıyı okumadan kısa bir Kayseri turu yapmak ister misiniz ?

Kayseri Tarihi

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve tarihi neredeyse yıl öncesine uzanan bu güzel şehir; Hitit, Roma ve Bizans gibi büyük uygarlıklara da topraklarını açmış. Anadolu Selçuklu Devleti’nin Konya’dan sonra ikinci önemli şehri ve Mimar Sinan’ın doğduğu şehir olan Kayseri; aynı zamanda mübadele dönemi öncesinde burada yaşayan Ermeni ve Rumlar’ın bıraktığı taş yapıların ve zenginliklerin de şehri.

Kısacası; tarihi ve kültürel zenginlikleri, kervansarayları, gezilmesi gereken doğal güzellikleri ve lezzetli mutfağı ile Kayseri adeta bir derya deniz. Eğer Kayseri’ye gidecekseniz ve nerede ne yenilir, neresi gezilir, nasıl gidilir gibi sorular ile haşır neşirseniz; müjdemizi isteriz, sizin için harika bir gezi programı hazırladım.


Peki, Kayseri nerededir? Kayseri’de gezilecek yerler nereleridir? Kayseri’ye gidildiğinde ne yenilir, ne içilir? Kayseri seyahatine kaç gün ayırmak gerekir? İşte tüm bu soruların yanıtı sizin için detaylı bir şekilde hazırladığım Kayseri gezi rehberinde saklı. Hadi, Kayseri’yi keşfetmeye başlayalım mı?


Kayseri Nerededir ?

Türkiye&#;nin en kalabalık on beşinci şehri olan Kayseri; Erciyes Dağı eteklerine kurulmuş. Yozgat, Sivas, Kahramanmaraş, Adana, Niğde ve Nevşehir illeri ile çevrilidir. Aynı zamanda dünyanın en eski şehirlerinden birisi olan ve eski ismi ile Mazaka, Kaisareia olarak bilinen bu şehir; klasik çağlarda günümüzde de bilinen adı ile anılır; Kapadokya. Kızılırmak’ın güneyinde bulunan ve zamanında İpek Yolu’nun da geçtiği Kapadokya Bölgesi, bu konumu sebebi ile pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış ve ticari bakımdan öne çıkan şehirlerden birisi olmuştur.

yılı nüfusu kişi olan Kayseri; aynı zamanda Anadolu’nun sanayi merkezlerinden birisidir.


Kayseri İl’inin Tarihi

Kayseri İl’inin tarihi neredeyse bin yıl gerisine dayanır. MÖ yıllarında Anadolu’ya gelen Hititler, ilk olarak Kültepe (Kaniş) şehrini kurmuşlar ve buraya yerleşmişler. Kültepe, o dönemde Kayseri ovasının en büyük şehri olduğu gibi aynı zamanda Anadolu’nun da en büyük höyüklerinden birisi olmuş. Bölgede yapılan kazılarda; Hititler dönemine ait çivi yazısı bulunmuş ve bulunan bu yazılar aracılığı ile Hititli yerliler ile Asurlu tüccarlar arasında ticari ilişkilerin varlığı da ortaya çıkarılmış. Kültepe şehri, Roma devri sonuna kadar yerleşim yeri olarak kullanılmış.
Daha sonrasında Bizans döneminde de bölgenin önemli şehirlerinden birisi haline gelen bu şehir; Anadolu Selçuklu Devleti döneminde de Konya’dan sonra en önemli şehirlerden birisi olmuş.


Kayseri İsminin Tarihi Yolculuğu

Kayseri kentinin ismi nereden geliyor diye soracak olursanız; bizi yine uzun bir tarihi yolculuk beklemekte. Kayseri şehrinin adı Latince Caesarea olarak geçer. Yunanca ‘kaysaria’ olan adı Arapça biçiminden Türkçeleştirilmiş. Eski isimleri ‘Mazaka’ ve ‘Kaisareia’ olan bu şehir; İslam uygarlıkları döneminde &#;Kayser&#; veya &#;kaysar&#; adı ile anılmış. Hatta Osmanlı sultanları II. Mehmed döneminde resmî sıfatlar arasına Kayser-i Rum unvanı da dâhil edilmiş.


Kayseri Gezilecek Yerler


Kayseri denildiğinde akla gelen ilk yer Erciyes Dağı olsa da; bu şehir binlerce yıllık tarihi ile birçok kültürel mirası sınırlarında barındırır. Hem kent merkezinde hem de civar bölgelerde gezilecek yerler sizi plan yapmakta zorlasa da aslında günlük bir seyahat programı ile çok rahat gezilecek bir şehirdir. Eğer 2 gününüz var ise tavsiyem ilk gün genelde kent merkezi ve etrafındaki yapıları gezmenizden yana olacaktır. Devamında ikinci gün ise; Erciyes Dağı’na çıkıp kayak yapabilir, ya da Sultan Sazlığı ya da Kapuzbaşı gibi çevresinde bulunan doğal güzelliklere doğru sakin bir rota planlayabilirsiniz. Eğer Kapadokya’yı bu plana dâhil etmek isterseniz; üçüncü gün Kapadokya’ya da geçebilirsiniz.


Osmanlı Sokağı/ Talas

Kayseri Gezilecek Yerler


Talas bölgesi Kayseri rotasının en güzel duraklarından birisi olabilir. Tehcir ve mübadele dönemlerine kadar Ermeni, Rum ve Türkler’in birlikte yaşadığı bu bölge; zengin bir kültürel mirası da barındırıyor. Ermenilerin taş işçiliğinde usta olduklarını düşünürsek bu bölgeyi gezerken bol bol taş yapı göreceksiniz, bu bile burayı gezmek için en güzel sebeplerden birisi olabilir. Taş evlerin, taş cami ve kiliseden camiye çevrilmiş yapıların yoğun olduğu bu bölgede; çoğu eski ve taş yapının kafe olarak dönüştürüldüğünü ve bu tarihi sokaklarda yer aldığını da söylememiz gerek.
Talas, Kayseri’nin bir ilçesi olsa da merkeze oldukça yakın. Bu rotaya Kayseri merkezden 8 kilometre yani ortalama 15 dakika gibi bir sürede ulaşabiliyorsunuz. Dolayısı ile Kayseri merkezi gezdiğiniz gün burayı da plana dâhil edebilirsiniz.


Yaman Dede Kültür ve Sanat Evi & Panaya Kilisesi

Kayseri Gezilecek Yerler


Talas’a geldiğinizde görmeniz gereken bir diğer duraklardan birisi de bu taş konak olmalıdır. Talaslı tüccar ve Rum bir ailenin avukat oğlu olan ve asıl adı Diyamandi olan doğumlu Yaman Dede’nin, restore edilmiş ve kültür evi olarak ziyarete açılmış konağını gezerken çok keyif alacağınızı söyleyebilirim.
Peki, kimdir bu Yaman Dede derseniz; zamanında eğitim için gittiği İstanbul’a gitmiş ve İmam Hatip ve Yüksek İslam Enstütüsü’nde Farsça öğrenmiş. Yaman Dede Mesnevi öğretisini burada benimsemiş. Yaman Dede 50’li yıllara geldiğinde kendi isteği ile Müslüman olmuş ve okullarda Farsça eğitimi vermeye başlamış. Yaman Dede zamanla Talas halkı tarafından çok sevilen biri haline gelmiş. Öldükten sonra da anısını yaşatmak için bu konak restore edilerek kültür evine çevrilmiş.

Sarnıçlı Yeraltı Şehri

Kayseri Gezilecek Yerler


Yer altı şehirlerini gezmek size de çok gizemli gelmiyor mu? Kayseri’ye geldiğinizde bu konuda şanslısınız çünkü yer altı şehirleri bakımından zengin bir bölgedesiniz. İşte onlardan bir tanesi de Ali Dağı’nın derinliklerinde bulunan Sarnıçlı Yeraltı Şehri.


Bu yeraltı şehri senelik geçmişe sahip. Birçok yeri halen ziyarete kapalı olan ve gizemini sürdüren Sarnıçlı Yer altı Şehri; yılından itibaren ziyarete açılmış. Hem çökme tehlikesinden hem de araştırmalar ve kazı çalışmaları halen devam ettiğinden bazı bölgeleri kapalı olsa da; açık olan yerleri bile sizi heyecanlandırmaya yetecektir.

Bölge yer altı şehirleri bakımından zengin bir bölge demiştik. Özellikle Kapadokya Bölgesi’ndeki yer altı şehirleri her yıl binlerce turisti ağırlıyor. Sarnıçlı Yeraltı Şehri de tıpkı Kapadokya’daki yeraltı şehirlerindeki gibi volkanik kayaların insanlar tarafından oyulması ve kendilerine yaşam alanları yaratması ile ortaya çıkmış. Sarnıçlı Yeraltı Şehri’ni gezerken ziyarete açık olan alanda şırahaneyi, mutfağı, güvercinlikleri ve şapeli görebiliyorsunuz.


Sarnıçlı yeraltı şehrinin en ilginç yerlerinden birisi de hiç şüphesiz daracık geçitleri ve tünelleri. Bunların bu kadar dar olmasının sebebi ise herhangi bir savaş anında düşmanın içeri tek kişi olarak girmesini sağlamakmış.
Yeraltı şehrinin isminde bulunan sarnıcı ise, metrelik tünelden geçip sonuna vardığınızda görüyorsunuz. Burada şunu belirtmek lazım ki sarnıca ulaşana kadar gideceğiniz yol oldukça dar ve karanlık. Bu sebeple klostrofobisi olanlar buraya inmeyi bir kez daha düşünebilir. Burası hakkında ilginç bir bilgi daha; içerisi yaz kış fark etmeksizin hep 8 derece.


Meryem Ana Kilisesi (Kütüphane)

Kayseri Gezilecek Yerler


Bu yapı eski bir kilise aslında. Yapım tarihi olarak yüzyılda inşa edilmiş olduğu düşünülen bu kilise restore edildikten sonra dev bir kütüphane ve araştırma merkezi olarak hizmet vermeye başladı. Üç bölümden oluşan bu kütüphane 24 saat açık ve öğrenciler araştırmalarını yapıp ücretsiz olarak çıktısını alabiliyorlar.

Gevher Nesibe Medresesi Selçuklu Uygarlığı Müzesi

Kayseri Gezilecek Yerler


Kayseri, birçok kültür ve uygarlığa ev sahipliği yapmış tarihi bir kent olduğu için günümüze ulaşan kültürel mirası da bir o kadar fazla.

Bunlardan birisi de hiç şüphesiz ki Anadolu’nun ilk uygulamalı tıp medresesi ve akıl hastalıkları hastanesi olan Gevher Nesibe Medresesi’dir.
Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı 1. Gıyaseddin Keyhüsrev, bu medreseyi kız kardeşinin vasiyeti üzerine yılında inşa ettirmiş. Bu yapının bir de halk arasında anlatılan dokunaklı bir hikâyesi vardır.

Hikayeye göre; Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı 1. Gıyaseddin Keyhüsrev’in kız kardeşi olan Gevher Nesibe, o zamanlarda başkomutana âşık olur. Sultan bu gizli aşkı öğrendiğine engel olmak ister ve başkomutanı savaştan savaşa gönderir ve şehit düşmesine neden olur. Gevher Nesibe ise bunun üzerine vereme yakalanır. Sultan bu durumdan dolayı çok pişman olur ve bir an önce af dilemek için kız kardeşini ziyarete gider. Gevher Nesibe’nin vasiyeti de tam bu sırada olur; abisine kendisi adına bir şifahane yaptırarak, insanları ücretsiz bir şekilde tedavi etmesini ister. Bu şifahane yapıldığında Gevher Nesibe’nin mezarı da buraya alınır.


Bu şifahane; aynı zamanda Anadolu’nun ilk uygulamalı tıp medresesidir. Tıp medresesi, darüşşifa ve akıl hastanesi olmak üzere üç bölümden oluşan bu yapı bugün Selçuklu Uygarlığı Müzesi haline getirilmiş. Müzeyi gezerken o dönemde hastalara uygulanan su ve ses terapisinin ışık ve ses efektleriyle yeniden canlandırılmasına da şahit oluyorsunuz.


Avgunlu Medresesi ve Türbesi (Kıvılcım Cafe)

Kayseri Gezilecek Yerler


Gevher Nesibe Medresesi’ni ziyaret ettikten sonra hemen yanında kalan ve uzun süre atıl durumda kaldıktan sonra Kıvılcım adlı bir kitap kafe olarak hizmet vermeye başlayan tarihi yapıda da bir kahve molası verebilirsiniz. Yüzyıldan kalma bir Selçuklu yapısı olan ve yer olarak sizi tarihi bir atmosferde hissettirecek bu güzel yer, kahve molası ya da biraz dinlenmek için rotanıza dâhil olabilir.


Kayseri Kalesi

Kayseri Gezilecek Yerler


Kayseri gezinizin kent merkezinde bulunan duraklarından birisi Kayseri Kalesi olabilir. Roma Dönemi’ne ait olan ve 3. Yüzyılda inşa edilen Kayseri Kalesi, altıncı yüzyıla gelindiğinde daraltılmış. Bugünkü şeklini Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubat zamanında alan Kayseri Kalesi; Karamanoğulları ve Osmanoğulları dönemlerinde ise iki kez onarımdan geçmiş. Çeşitli eklemeler ve onarımlar yapılsa da; 3. Yüzyıldan günümüze ulaşmayı başarmış bir ortaçağ kalesi olan Kayseri Kalesi; dış ve iç olmak üzere iki bölümden oluşur.

Dış kale en klasik manada kaleyi dışarıdan gelecek olan saldırılara karşı korumak amacıyla inşa edilmiş. İç Kale ise; özellikle Türkler Dönemi’nde değişimlere uğramış, çevre surları ve burçları ile kapı kuleleri yükseltilmiş, kullanım şeklinde de değişiklikler yapılmış. Osmanlı zamanında Kayseri şehrinin herhangi bir savunmaya ihtiyacı olmaması yüzünden yapılan değişimler ile iç kaleye de mahalleler kurulmuş, Fatih Cami Şerifi de bu dönemde yapılmış.


Kayseri Saat Kulesi

Kayseri Gezilecek Yerler

Kayseri şehir merkezinde yer alan saat Kulesi II. Abdülhamit zamanında senesinde inşa edilmiş. Mustafa Kemal Atatürk’ün de Kayseri’yi ziyaret ettiğinde halka seslenmek için kullandığı bu bina, Milli Mücadele döneminde de Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin Kayseri şubesi olarak kullanılmış.
Kare olarak inşa edilen kulenin yüksekliği 10 metre ve kule üç kattan meydana gelmekte. İnşasında kesme taşlar kullanılmış ve üzeri piramidal çinko külah ile örtülmüş.


Hunat Hatun Külliyesi

Kayseri Gezilecek Yerler


Saat Kulesi’ni gezdikten sonra metre kadar ileride bulunan Hunat Hatun Külliyesi’ni de rotanıza ekleyebilirsiniz. Selçuklu mimarisinin en güzel örnekleri arasında gösterilen bu külliye, ’de 1. Alaeddin Keykubad’ın eşi Mahperi Hunat tarafından yaptırılmış ve içerisinde cami, medrese, hamam, kümbet ve çeşmeden oluşan birimleri var. Kayseri merkezdeki kültür rotanızda olması gereken yerlerden.


Mimar Sinan’ın Eseri Kurşunlu Cami

Kayseri Gezilecek Yerler


Kayseri merkezindeki gezinize bence buradaki en önemli camilerden birisi ile devam edebilirsiniz. Kurşunlu Cami; memleketi Kayseri olan Mimar Sinan’ın kendi memleketi için yaptığı iki camiden birisi ve bence en güzeli.
Bu caminin hikâyesi kısaca şöyle; zamanının Konya Valisi Ahmed Paşa; yüzyıl’da bu caminin yaptırılmasını istiyor. Tek minareli ve revaklı yapının asıl ismi Hacı Ahmed Paşa Camii. Ancak camii kurşun kaplama kubbesinden dolayı Kurşunlu Cami olarak anılmakta. Ayrıca bu caminin yapılışı esnasında Mimar Sinan 97 yaşındaymış. O sırada halen Osmanlı’nın baş mimarlık görevini yürütüyormuş.

Milli Mücadele Müzesi ( Eski Kayseri Lisesi)


Kayseri gezinize merkezden devam etmek isterseniz uğramanız gereken yerlerden birisi de Kayseri Lisesi yani güncel hali ile Milli Mücadele Müzesi. Burası şu ana kadar gördüğünüz en güzel lise binalarından birisi olabilir. Neo-klasik bir tarzda inşa edilen ve zarif taş işçilikleri ile dikkat çeken bu lisede kimler kimler eğitim görmemiş ki… Şair Faruk Nafiz edebiyat öğretmenliği yapmış; Turgut Özal, Şair Behçet Kemal Çağlar ve Abdullah Gül ise bu tarihi Kayseri Lisesi’nde eğitim görmüş.

Hadi gelin bu tarihi lisenin yapılışından bahsedelim biraz. yılında açılan bu tarihi lise, Kurtuluş Savaşı zamanında tüm son sınıf öğrencilerini cepheye gönderdiği için hiç mezun vermemiş. yılında ise ünlü şair Faruk Nafiz Çamlıbel, bu liseye edebiyat öğretmeni olarak atanmış. Göreve başladıktan sonra savaşta şehit düşen öğrencilerin anısına “Kayseri Lisesi Marşı”’nı yazmış. Faruk Nafiz, aynı zamanda ileride adından söz ettirecek bir şair olacak olan Behçet Kemal Çağlar’ın da öğretmenliğini yapmış.

Yıllar içinde arasında ünlü isimlerin de olduğu birçok öğrenciyi mezun eden bu tarihi lise; yılında Milli Mücadele Müzesi olarak düzenlenmiş. Bu müzede Milli Mücadele dönemi zamanında Kayseri şehrinin hali, lise son sınıf öğrencilerinin cepheye gitmesi, Milli Mücadele döneminde yaşanan diğer olaylar çok güzel işlenmiş. Bu sebeple Kayseri’ye yolunuz düştüğünde görmeniz gereken yerler arasında.


Kayseri Mahallesi


Kayseri merkez ve civarındaki tarihi ve kültürel mirası keşfetmeye devam ediyoruz. Şimdiki durağımız ise Setenönü yani Kayseri Mahallesi. Peki, nedir bu mahalleyi gezmeye değer kılacak şey derseniz; bu mahallede taş işçiliğinin en güzel örneklerini, tarihi Kayseri evlerini kısacası Kayseri’ye ait ne varsa hepsini görebilirsiniz.


Burasının şöyle bir hikayesi var aslında; zamanında burası yıkık dökük harabe halindeyken belediyenin restorasyon çalışmalarıyla yeniden hayata döndü diyebiliriz.


Halen daha tüm proje tamamlanmış olmasa da bu kadarı bile mahalleyi yeniden canlandırmaya yetti diyebiliriz. Mesela Tarihi Avlu Restaurant burada güzel bir mola vermek için en iyi seçimlerden birisi. Eğer Kayseri’ye yolunuz soğuk havalarda ve kışın düşerse Avlu Restaurant’ın karşısındaki salepçiden salep içebilirsiniz.


Kayseri Kapalı Çarşı ve Hanlar


Kayseri merkezinde gezilecek en önemli yerlerden birisi de Kayseri Kapalıçarşı’sıdır. Osmanlı Dönemi Kapalıçarşıları arasında İstanbul’dan sonra en büyük kapalıçarşı olarak sayılan Kayseri Kapalıçarşı’sının; çıkan yangınlarla birlikte neredeyse ahşap olan tüm bölümleri yok olmuş. Ancak daha sonra tamamen taş bir şekilde ve orijinal haline sadık kalınarak yeniden yapılmış.


Kayseri’de geçmişten itibaren devam eden bir ticari hayat var ve bu hayat günümüzde de varlığını sürdürmekte. Kayserinin yerlisi olanlar halen kuyumculuk, giyim, gıda gibi alışverişlerini buradan yapmakta.


Döner Kümbet

Kayseri’de özellikle Selçuklu Dönemi’ne ait birçok eser görmek mümkün. İşte bunlardan birisi de kümbet şeklinde anıt mezar yapma geleneğinden doğan kümbet mezarlar. Selçuklular’dan başlayan ve Beylikler Dönemi’nde de örnekleri çokça gördüğümüz kümbet mezarlardan en önemlisi Kayseri merkezde görebileceğiniz bu Döner Kümbet’tir. Üzerindeki tuğla süslemeleri ile ön plana çıkan ve yılında Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad’ın kızı Şah Cihan Hatun için yaptırdığı bu kümbet mezarın ismi zamanında kümbetin döndüğü efsanesinin yayılması ile birlikte Döner Kümbet olarak kalmış.


Mevlana’nın Hocası Seyid Burhanettin’in Türbesi /Kayseri Merkez

Kayseri merkez geziniz esnasında uğrayabileceğiniz yerlerden birisi de Seyid Burhanettin Türbesi. Mevlana Celâlettin Rumi’nin dokuz sene boyunca hocası olan Seyid Burhanettin; ile yılları arasında Kayseri’de yaşamış.. Vefat ettikten sonra da buradaki Selçuklu mezarlığına gömülmüş. Seyid Burhanettin’in Mevlana ile olan hikayesi ise kısaca şu şekilde; Seyid Burhanettin zamanında gördüğü bir rüya üzerine Konya’ya gitmiş ve Mevlana’yı bulmuş. Seyid Burhanettin Mevlana’ya dersler de vererek hocalığını yapmış. Bir yıl sonra Kayseri’ye geri dönse de Mevlana hocasına gelmeye devam etmiş.


Mimar Sinan’ın Evi / Ağırnas

Kayseri gezilecek yerler planına merkezdeki noktalar bittikten sonra çevresindeki önemli duraklar ile devam edebilirsiniz. Bunlardan şüphesiz ki en önemlisi; Osmanlı’nın baş mimari olan ve eserleri günümüzde de büyük bir hayranlık uyandıran ve bazılarının gizemlerinin halen çözülemediği Mimar Sinan’ın evidir.

Bence sadece mimar kimliği ile değil; her yönden bu coğrafyadan çıkan en önemli dehalardan birisi olan Mimar Sinan; 21 yaşına kadar Kayseri Ağırnas’taki bu evde yaşamış. Burada doğan ve burada devşirilen Mimar Sinan; ’de Osmanlı tarafından devşirilip İstanbul’a getirilmiş.


Ağırnas, zamanında Ermeni ve Rum nüfusunun yoğun bir şekilde yaşadığı bir yer olduğu için taş işçiliğinin en güzel örneklerine de ev sahipliği yapar. Tıpkı Kapadokya gibi volkanik bir arazi üzerine kurulu olduğu için hem taş işçiliği hem de taşa şekil verme konusu oldukça önemlidir ve bu konularda yüzyılların tecrübesi vardır.

Ağırnas’ta doğan ve burada büyüyen Mimar Sinan da kasabanın bu mimari güzelliğinden ve taş işçiliğinin yoğun bir şekilde yer almasından elbet etkilenmiş. İleride meslek hayatında ustalıkla kullanacağı taş yapılara ve binalara dair ilk izlenimlerini doğup büyüdüğü bu köyde edinmiş. Hatta Mimar Sinan’ın bir sözünde bunun ne kadar doğru bir tespit olduğunu da görmekteyiz. Mimar Sinan, doğup büyüdüğü yer Ağırnas için “Ağırnas olmasaydı ben de olmayacaktım, köyüm beni yetiştirdi” diyerek bunu kanıtlamış.

Ağırnas kasabasında Mimar Sinan’ın evini ilk olarak ’lerde, funduszeue.info Afet İnan tespit etmiş. Bugünkü ziyaret edilen iki katlı versiyonu ise Mimar Sinan’ın doğduğu zamanki hali üzerine eklemelerle değişmiş şeklidir. Ancak evin en alt katı nerdeyse hiçbir değişime uğramamış. Mimar Sinan’ın bu evini ziyaret ettiğinizde alt katta taş odaları ve yeraltı şehirlerini andıran kısımları bugün bile net bir şekilde göreceksiniz. Hatta evin bu bölümünün, yeraltı dehlizleri ile yeraltı şehirlerine bağlandığı da burası hakkında söylenen en yaygın rivayetlerden birisi.


Dahi denilebilecek kadar yüksek bir mimari zekaya sahip olan Mimar Sinan, orduya destek için su yolları, kemerler ve köprüler gibi yapılar ile mimarlık kariyerine başlamış ama yüksek başarılarından ötürü kariyeri devlet mimarisi ve sivil mimariye doğru evrilmiş. Böylece Osmanlı topraklarında çoğu günümüze kadar ulaşan medreseler, camiler, mescitler, hamamlar, türbeler, çeşmelere ve saraylar da dâhil olmak üzere eser bırakmış.


Mimar Sinan doğup büyüdüğü yer olan Ağırnas’a sadece iki çeşme yaptırabilmiş. Kayseri merkezde ise ünlü mimarın inşa ettiği iki büyük camisi var. Ayrıca Ağırnas’a gittiğinizde Mimar Sinan’ın evini ziyaret etmek istiyorsanız evin sorumlusu olan kişinin bilgilerini edinip, telefonda kendisi ile iletişime geçerseniz size rehberlik de yapabiliyor, bu da ek bir bilgi olarak aklınızda kalsın.

Agios Prokopios Kilisesi


Zamanında birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış bu topraklarda farklı inanışlara ait yapıları bugün halen görebilmek mümkündür. İşte bunlardan birisi de tarihinde yapılan ve bir Ortodoks Kilisesi olan Agios Prokopios Kilisesi. Kilise mübadele sonrası kapatılınca depo olarak kullanılmaya başlanmış olsa da daha sonra restorasyon çalışmaları tamamlanıp; ziyarete açılmış. Aktif olarak ibadete açık olmasa da içine girip gezilebilecek ve incelenecek güzel detayları halen mevcut.


Bezirhaneler

Kayseri şehrinin çevresinde çokça görülen bir yapı bezirhaneler. Bezirhaneler; içerisinde “zeyrek” denen yabani keten tohumunun yağını çıkarmak için kullanılan devasa değirmen taşlarının olduğu ve konum olarak yer altında kalan üretim haneler. Osmanlı Dönemi’nde sanayi bitkisi olarak çokça ekimi yapılan zeyrek bitkisi; özellikle sabun ve boya sanayisinde kullanılmış.
Ağırnas’a geldiğinizde de bu bezirhaneyi görmeden gitmeyin deriz.


Ağırnas Yeraltı Şehri

Ağırnas’a yolunuz düştüyse görmeniz gereken yerlerden birisi de burada bulunan yer altı şehirlerinden birisi. Ağırnas Yer Altı Şehri; yıl öncesinde insanların yaşam alanlarından birisi olmuş. Derinliklerine inilmesi pek mümkün olmasa da özellikle Hristyanlığın yasaklandığı dönemlerde bu yeraltı şehirlerinde gizlice ibadet eden insanların ibadethanelerini görmek, onların uyudukları bölümleri keşfetmek ve güvercinlikleri, tünelleri ve mezarlarını görmek oldukça etkileyici. Siz de bu yer altı şehrini rotanıza eklemelisiniz.


Erciyes Kayak Merkezi / Melikgazi


Şimdiki önerimiz Kayseri çevresinde en önemli kış turizmi rotalarından birisi olan ve yerli yabancı birçok turisti de ağırlayan Erciyes Kayak Merkezi. Eğer iki günlük plana ek bir gün daha ekleme gibi şansınız varsa; geleceğiniz rotalardan birisi mutlaka burası olmalı. Günübirlik bir gezi için de uygun olsa da; vakti olanlara en az bir gece konaklamalı şekilde plan yapmalarını tavsiye ediyoruz.

Erciyes Dağı; İç Anadolu Bölgesi’nin en yüksek dağlarından birisi. Bu dağ ile şehir merkezinden de bol bol göz göze geliyorsunuz zaten, manzarası neredeyse Kayseri’nin her yerinden gözüküyor. Burası hiç şüphesiz ki aynı zamanda Kayseri’nin en büyük turizm gücü. Üstelik şehir merkezine 25 kilometre uzakta yer alması da büyük bir artı.


Aralık – Nisan ayları arasında kar kalınlığı santime kadar varıyor ve bu seviye kayak ile ilgilenenler için harika bir seviye. Kayak merkezinde aynı zamanda kayak / snowboard ekipmanları ve kıyafetler de kiralanabiliyor, ayrıca isterseniz özel hocalardan ders de alabiliyorsunuz. Erciyes Kayak Merkezi’nde toplam 31 tane farklı uzunlukta ve zorluk seviyesinde pist olduğu için başlangıç seviyesinde olan birisine de; profesyonel olan birisine de bu pist oldukça yeterli. Ayrıca Kayak Merkezi’nde 2’si gondol olmak üzere lift ağı oldukça gelişmiş ve bu da büyük bir artı sağlıyor.
Buraya geldiğinizde eğer konaklama yapmayı düşünüyorsanız Erciyes Kayak Merkezi’nin etrafında konaklama için birçok alternatif de mevcut. Eğer isterseniz burada kalabilir isterseniz ise Kayseri merkezde kalıp buraya transfer araçlarıyla veya kiralayacağınız araç ile de gelebilirsiniz. Ayrıca burada hizmet veren çoğu otel; havaalanından kayak merkezine transferi de kapsayan paketler sunarak ulaşım konusunu hızlı ve konforlu bir şekilde çözebiliyor.


Sultan Sazlığı Milli Parkı, Develi


Kayseri merkez ve çevresinde gezilecek yerleri gezdikten sonra ekstra zamanı olanlar için alternatif rotalar önermeye devam ediyoruz. Bunlardan birisi de Kayseri merkeze uzaklığı yaklaşık olarak 70 kilometre olan Sultan Sazlığı. Burası; Manyas Kuş Cenneti gibi Türkiye’nin sayılı kuş cennetlerinden birisi olması açısından önemli.


Doğası ve kuş sürülerinin göç güzergahında olması açısından Sultan Sazlığı aynı zamanda kuş gözlemcilerinin uğrak yerlerinden birisi. İçerisinde flamingoların da olduğu yaklaşık kuş türüne ev sahipliği yapan Sultan Sazlığı; bu çevrede görebileceğiniz en güzel doğal alanlardan birisi, vaktiniz varsa rotanıza eklemelisiniz.


Buraya gelirseniz eğer yakınlarındaki Ovaçiftlik Köyü’nde veya Sindelhöyük Kasabası’nda yer alan ziyaretçi bilgilendirme merkezlerine uğrayıp; alan hakkında bilgi alabilirsiniz.
Fotoğraf severler ve farklı kareler yakalamak isteyenler için de ekstra bir bilgi; Sultan Sazlığı’nın hemen yakınındaki Yeni Hayat Köyü, harmanlanan kamış balyaları ile sizin için harika bir doğal stüdyo olabilir.


Kapuzbaşı Şelaleleri/Yahyalı


Burası Kayseri merkeze km uzaklıkta olan ve Aladağlar Milli Parkı içerisinde kalan doğa bir yer. Ancak mesafesi biraz uzak olduğu için; Kayseri ve çevresine bahar ya da yaz aylarında geldiyseniz rotanıza eklemek daha mantıklı olabilir. Burası özellikle bahar ve yaz aylarında hem serinliği hem de doğal güzelliği ile trekking/ bisiklet gibi bir aktiviteler için oldukça uygun.


Soğanlı Köyü, Yeşilhisar


Soğanlı Köyü tam sınırda kalan bir yer aslında. Kapadokya ile Kayseri arasında kalan hatta Kapadokya Bölgesi’ne çok benzediği için çoğu kişinin Nevşehir’e bile dâhil ettiği küçük bir köy. Peki, nedir bu köyü görmeye değer yapan şey derseniz; öncelikle karakteristik yer şekilleri ve vadisi ile güzel bir manzara size sunacağını söyleyebiliriz. Zaten doğal oluşum bakımında da Kapadokya’ya çok benzediğini söylemiştik. Aynı zamanda harabeleri ve kaya kiliseleri ile de keşfedilmesi gereken yerlerden birisi bizce. Soğanlı Köyü’nün doğal güzelliklerinin yanı sıra kültürel bir mirası da var; folklorik elbiseli, el yapımı bez bebekleri. Bu bebekler çok ünlü olduğu için sadece bu bebeklerden üreterek geçimini sağlayan onlarca aile var bu köyde yaşayan.


Kapadokya/Nevşehir

Burası Güzel Atlar Diyarı, masal gibi bir yer. Atmosferi ile sizi içerisine alıyor, bambaşka âlemlere götürüyor. İster Kayseri planı ile bir arada isterseniz sadece burayı ziyaret etmek için bile gelebilirsiniz. Kayseri’den yaklaşık olarak 2 saatlik bir mesafede bulunan Avanos Bölgesi; aslında Kayseri rotasına günübirlik bile eklenebilecek bir yer. Sabah yola çıkıp Kapadokya’ya geçebilir, gezilecek önemli yerleri gezip Kızılçukur Vadisi’nde güneşi batırıp akşam yemeğinizi yiyip tekrar Kayseri’ye dönebilirsiniz. Ama buranın tadını doyasıya çıkarmak, gezilecek yerleri rahatlıkla gezmek, şu ana kadar gördüğünüz en güzel manzaralardan birisi olduğunu iddia edebileceğimiz güneşin doğuşunu izlemek istiyorsanız burada mutlaka konaklama yapmanızı tavsiye ederiz.

Kapadokya başlı başlına ayrı bir başlık olduğu için detaylı bir şekilde gezilecek yerler ve yapılacak aktiviteleri anlattığım yazı ayrı bir sayfada. Eğer Kapadokya’ya gitme planınız var ise mutlaka ön araştırma yapıp yapmak istediklerinizi aklınızda belirlemeniz güzel bir gezi planı ortaya çıkması açısından önemli bir adımdır. Kapadokya yazımda da bu konuda elimden geldiğince size yardımcı olmaya çalıştım.


Kayseri&#;de ne yenilir?


Peki, Kayseri’ye geldiniz, gezdiniz gördünüz, doğal güzelliklerine ve yer altı şehirlerine hayran kaldınız. Peki, ne yiyeceksiniz? Özellikle sucuk ve pastırma denildiğinde ilk akla gelen şehirlerden birisi olan Kayseri elbet ki sadece bunlar ile ünlü değil. Mantısı, yağlama, Develi cıvıklısı gibi yemeden dönmemeniz gereken yöresel yemekler de bu şehrimizin gizli hazinelerinden. Öyleyse hadi gelin sizin için hazırladığımız Kayseri’de ne yenilir listesine birlikte göz atalım.

Kayseri Mantısı


Mantı vardır bir de Kayseri mantısı vardır. Bilindiği gibi Kayseri mantısı ile meşhur olmuş şehirlerimizden birisi. Bir kaşığa 40 tane mantı sığması ile ünlenen Kayseri mantısı; buraya geldiğinizde ilk denemeniz gereken lezzetler listesinde ilk sıralarda yer alıyor. Bir kaşığa 40 tane sığar mı onu deneyip görmekte fayda olsa da; lezzet konusunda kendisine hayran bırakacağı kesin. Buradaki mantının sunum ile ilgili farkları da var; mesela sarımsaklı yoğurt yanında geliyor ve mantının üzerine tereyağında yakılmış kırmızıbiber dökülmüyor. Bu sebeple mantıyı bol soslu sevenler için bu biraz farklı gelebilir, gitmeden küçük bir bilgi olsun.

Peki, Kayseri mantısı en iyi nerede yenilir diye soracak olursanız; genel olarak Kayseri’ye ait yöresel bütün lezzetleri Elmacıoğlu isimli restaurantta yiyebilirsiniz. Kayseri Mantısı için de en çok tercih edilen yerlerden birisi burası. Burası haricinde Kaşık-La da mantı denildiğinde ilk akla gelen yerlerden birisidir. Bu marka size isim olarak tanıdık gelmiş olabilir çünkü ülke çapında bir zincir haline gelmiş. Bunlar haricinde Sultan Sofrası isimli restaurant da en çok önerilen yerler arasında.


Develi Cıvıklısı

Kayseri denildiğinde akla ilk gelen lezzetlerden birisi olmadığını kabul ediyoruz ancak yöresel lezzetler arasında en meşhuru olduğunu biliyor musunuz? Ayrıca tadı da ismine aldanmadan deneyebileceğiniz en güzel lezzetler arasında yer alıyor, bize göre. Bu yemek ismini Kayseri’nin Develi ilçesinden alıyor ve görünüş olarak Konya’nın etli ekmeğine benziyor. Genel olarak, çıtır çıtır kuşbaşı etli pide diyebileceğimiz bu lezzet bizce Kayseri yöresel mutfağındaki en güzel lezzetlerden birisi.


Peki, Develi cıvıklısını en iyi nerede yiyebiliriz derseniz; sizin için en çok önerilen yerleri listeledik. Bunlardan en çok önerilen ve en popüler yer Bereket Develi Cıvıklısı. Pidesi incecik olması ve çıtır çıtırlığı ile eminim sizden de geçer not alacaktır. Develi cıvıklısını yiyebileceğiniz bir diğer tavsiye edilen adres ise Lezzet Develi Cıvıklısı isimli restaurant. Burası Bereket kadar isim yapmamış olsa da lezzet olarak eksik kalan bir yanı yoktur.


Yağlama


Kayseri denildiğinde akla gelen bir diğer yöresel lezzet yağlamadır. Kabaca lahmacunun kat kat kesilip üst üste dizilmiş hali diyebiliriz, sadece daha ıslak ve yumuşak hali. Yağlama yiyecekseniz eğer kendine özgü bir yeme şekli olduğunu söylemeliyiz. Önce yoğurdu dilimin ortasına sürüp daha sonra yağlamanın o katını lahmacun gibi sarıp ısırmanız yeterli.
Yağlama yemek için en çok tavsiye edilen yerler arasında yine Elmacıoğlu ilk sıralarda. Dediğimiz gibi burada Kayseri mutfağına özgü tüm lezzetleri bulabilirsiniz. Ayrıca mantı konusunda olduğu gibi yağlama konusunda da Kaşık-La isimli restaurant bir diğer tavsiye edilen yerlerden.


Etli Yaprak Sarma

Kayseri yemekleri denildiğinde adı ilk aklınıza gelenlerden biri olmasa bile eminiz ki tadına baktıktan sonra sadece bunun için bile Kayseri’ye gidebilirsiniz. Etli yaprak sarma belki birçok yörede yiyebileceğiniz ancak burada da kendine özgü yöntemler ile yapılan lezzetlerden birisi. Her biri incecik ve uzun, düzgün sarılmış yaprak sarmaların üzerine sos ve yoğurt ile birlikte servis yapılıyor.
Etli yaprak sarmayı en iyi yiyebileceğiniz yerler arasında Elmacıoğlu yine ilk sıralarda.


Pöç

Adını şimdiye kadar hiç duymamış olabilirsiniz ancak Pöç Kayseri mutfağının en önemli lezzetlerinden birisi. Irak ve Suriye mutfağında da yer alan bu lezzet; öküzün kuyruk sokumu kemiğinin çevresindeki etin 14 ile 18 saat arasında tandırda pişirilmesi ile yapılıyor ve lezzeti de bu tandırda ağır pişirme ile birlikte geliyor. Yanında iç pilav ile birlikte servis yapılıyor ve baharatlı, yoğun et tadı alabileceğiniz tam bir Ortadoğu mutfağı lezzeti aslında. Eğer et ile aranız pek yoksa bu lezzeti size öneremeyiz ancak eti seviyorsanız mutlaka denenecekler listenizde olsun.

Pöç yemeği nerede yenir diye soracak olursanız bunun için meşhur iki yer var. Birisi Altınsaray Pöç – Tandır isimli lokanta. Lokanta diyoruz çünkü mekan oldukça samimi ve küçük bir işletme. Ancak porsiyon büyüklüğü, lezzeti ve hizmeti ile tam puan alan yerlerden birisi. Özellikle yerel halkının da çok fazla tercih ettiği bir adres olduğuu söylemekte fayda var. Burası hakkında size küçük bir bilgi de verelim; eğer buraya gidecekseniz gitmeden önce mutlaka aramalısınız çünkü saat 4 gibi yeme bitebiliyor.
Burası haricinde diğer bir önerilen yer ise Bağdat Pöç – Tandır isimli restaurant. Burası tam şehrin merkezinde ve lezzet olarak da servis olarak da gayet iyi bir işletme. Buraya da gitmeden önce arayıp teyit etmekte fayda var, çünkü et bazen erken bitebiliyor.

Kayseri Sucuğu


Gelelim Kayseri denildiğinde akıllarda beliren en önemli lezzetlerden birisine. Sucuk demek ülkemizde neredeyse Kayseri ile bir arada kullanılan bir lezzet demek. Temel mantık olarak etin kıyma haline gelmesi ve ardından baharatlarla harmanlanması ile yapılan sucuk; coğrafi koşullar açısında da etin saklanması için bulunmuş en akıllıca yöntemlerden birisi aynı zamanda. İç Anadolu karasal bir iklime sahip olduğu için gece ve gündüz arasında sıcaklık farkları oldukça fazla. Bu yüzden eti korumak ve saklamak için sucuk yapmak güzel bir yöntem.

Peki Kayseri sucuğunu marketten aldığınız normal bir sucuktan ayıran özellikler neler derseniz; öncelikle üretim aşamaları daha sonra da kurutma ve renk verme aşamalarından bahsetmek gerekli. Bu aşamalardaki tüm teknik detaylar ortaya Kayseri sucuğunun çıkmasına sebep oluyor. Kayseri sucuğunun pazardaki en büyük rakibi ise Afyon sucuğu. İkisi arasındaki en büyük fark ise Kayseri sucuğunun daha baharatlı ve daha küçük oluşu. Dolayısıyla eğer baharatlı tatları seven bir damak tadınız varsa Kayseri sucuğu tam size göre.

Kayseri’de bu işin piri olmuş, iki büyük sucuk üreticisi vardır. İsimlerini muhakkak duyduğunuz bu iki sucuk üreticisi; ülkemizin neredeyse her bir bölgesine sucuk gönderimi yapmakta. Bunlardan ilki Şahin Sucukları. Diğeri ise Şahin Sucukları kadar tanınmasa da özellikle yerel halkın daha çok tercih ettiği Başyazıcı. Kayseri’de neredeyse her şarküteri ya da irilü ufaklı işletmede bu iki markayı görüyorsunuz. Eğer ürünlerinden almak isterseniz size kargo yolu ile mi istediğinizi yoksa yanınızda mı götüreceğinizi soruyorlar. İstediğiniz her yere kargo yapabildikleri gibi; yanınıza almak isterseniz de vakumlama yapıp o şekilde veriyorlar.


Pastırma


Gelelim sucuk kadar popüler olan bir diğer Kayseri lezzetine: pastırma. Kayseri için pastırmanın anavatanı desek yanlış olmaz herhalde. Bu sebeple pastırmacıları gezerken daha önce hiç bilmediğiniz bilgileri öğrenmeniz an meselesi. Mesela en pahalı pastırmaların hayvanın sırt kısmından çok az miktarda çıkan bonfile etten yapıldığını ve buna kuşgömü denildiğini biliyor muydunuz? Genelde yağsız ve yumuşak bir dokusu olduğu için kuşgömü pastırma tercih edilse de; en lezzetlisinin bu olduğu konusunda özellikle yerel halk tarafından itirazlar var. Kayserililer pastırmanın daha lezzetli olan çeşidinin daha yağlı ve daha sert olan kontrafile pastırma olduğunu söylüyorlar.

Bir de tütünlük diye bir çeşidi var; bu da antrikottan yapılan orta yağlı ve sinirsiz bir pastırma çeşididir.
Kayseri’de sizi şaşırtacak şeylerden birisi şüphesiz ki pastırmanın ana vatanı olmasına rağmen pastırmalı tatları burada bulamayacak oluşunuzdur. Mesela pastırmalı yumurta ya da paçanga böreği burada yok maalesef. Ancak denemek isterseniz kağıtta pastırma diye lezzetli bir yemek var. Kabaca; pastırmanın yeşil ve kırmızı biber ile domatesle fırın kağıdı üzerine yayılıp fırına verilmesiyle yapılan lezzetli bir yemek.
Pastırma alışverişi yapmak istiyorsanız karşınıza yine sucukta çıkan markalar çıkacak. Şahin ve Başyazıcı sucuk üretiminde olduğu gibi pastırma üretiminde de en ünlü işletmelerdir.


Kelle ve Kelle Paça

Eğer sakatat seviyorsanız Kayseri’ye geldiğinizde denemenizi önerebileceğimiz lezzetlerden birisi de kuzu kelle ve kelle paça olacak.

Nevzine Tatlısı


Hem yemeklerden bahsettik ancak Kayseri mutfağının elbet ki meşhur bir tatlısı da var. İsmi Nevzine olan ve kabaca irmik ve pekmezin buluşmasından ortaya çıkan pratik ve enerji bombası yöresel bir tatlı; Kayseri yemek turunuzda size eşlik edebilir. İçine ceviz ya da Antep fıstığı da konulabiliyor ve isteğe göre üzerine tahin dökülerek servis ediliyor.

Su Böreği


Kayseri hamur işi konusunda gerçekten bir derya deniz. İşte onlardan birisi de buraya geldiğinizde özellikle kahvaltıda yenilen su böreği. İsterseniz kıymalı isterseniz peynirli olarak tercih edebilirsiniz. Bildiğimiz su böreğine oranla daha yağlı ve daha çıtır çıtır bir lezzet olduğunu söylememiz gerekiyor.

Tahinli Pide ve Katmer


Kayseri’de yiyebileceğiniz en güzel lezzetlerden birisi de tahinli pide ve katmer. Develi cıvıklısı kadar ünlü olan ve pide üstüne tahin karışımı sürülen ve bir nevi tatlı pide olan bu yöresel lezzet; denemeden gidilmemesi gerekenlerden.

Kavurma


Kayseri mutfağının etli yemekler konusunda iddialı olduğu bir gerçek. Eğer et yemeyi seviyorsanız ekmek arası kavurma veya sac kebabı; Kayseri’de yenilmesi gereken lezzetler listenizde mutlaka olsun.


Gilaburu Suyu


Yöresel tatlar arasında deneyebileceğiniz en farklı tatlardan birisi Gilaburu Suyu. Kayseri ve çevresine özel endemik bir bitkinin kırmızı meyvelerinden yapılan bu içecek; tat olarak kızılcık suyunu andırır. Alışık olmayanlar için farklı gelebilir ancak yöresel şeyleri denemeyi sevenler mutlaka şans vermelidir.

Kayseri'de Gezilecek Yerler

Hem tarihi mirasıyla hem de doğal güzellikleriyle İç Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde bulunan Kayseri, gezilecek yerler açısından son derece zengin olan bir şehirdir. Kayseri’de yerleşimlerin çok eski olması sebebiyle birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Bu yapılar genellikle Kayseri Cumhuriyet Meydanı’nda yer alır. Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan tarihi yapıların dışında birçok tarihi cami, kümbet, müze, külliye, türbe, kilise ve hamam vardır.

Tarihi yapıların yanı sıra doğal güzelliklere de sahip olan yer, Kayseri Erciyes Dağı, milli parklar, şelaleler, göller, vadiler ve kaplıcalar gibi görülmeye değer doğal güzelliklere de ev sahipliği yapmaktadır. Kayseri gezilecek yerler, hem tarihi yerleri hem de doğal güzellikleri ile ziyaretçilerini karşılamaktadır. 

Kayseri'de açık büfe imkanlarıyla bütçe dostu oteller için Kayseri otelleri sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Erciyes Dağı

Erciyes Dağı

Kayseri’nin simgesi olarak da kabul edilen Erciyes Dağı, İç Anadolu Bölgesi’nin en büyük dağıdır ve Kayseri gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yerini almaktadır. Erciyes Dağı, Kayseri il merkezine 25 kilometre uzaklıktadır. Karlı manzaraları ve ihtişamlı duruşu ile dikkat çeken Erciyes Dağı’nın rakımı ise metredir.

Doğa ve dağ sporları için uygun alanlara ev sahipliği yapan Erciyes Dağı’nda bulunan Erciyes Kayak Merkezi ise Türkiye’nin en çok ziyaret edilen kış sporları merkezi olarak kabul edilmektedir. Erciyes Dağı’nda kayak yaşı ise 30 milyon yıldır. Kayak merkezi sınırlarında sıcaklık ortalaması yaz aylarında derece arasında değişmektedir.

Erciyes Dağı’nda yer alan konaklama mekanları da hizmet sunar. Erciyes Kayak Merkezi’ne giriş ücretleri ise çıkış sayısına göre değişmektedir. Bir çıkış için öğrenci bileti 9 TL, tam bilet ise 12 TL’dir.


Kayseri Kalesi

Kayseri Kalesi

Kayseri gezilecek yerler listesinde yer alan en gözde yapılardan bir diğeri ise Kayseri Kalesi’dir. Kayseri Kalesi’nin yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber, M.Ö. 3. yüzyılda yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Birçok imparatorluk tarafından aktif olarak kullanılmış bir kaledir. Kaleye ait ilk ize Roma Dönemi’ne ait sikkelerde rastlanmıştır. İkinci iz ise Bizans kayıtlarında bulunmaktadır. Kayseri ilinin stratejik konumundan ötürü sürekli saldırı altında kalmıştır. 

2 adet büyük giriş kapısı bulunan Kayseri Kalesi, düzlük alana kurulması ile dikkat çekmektedir. Dış ve iç kale olmak üzere 2 bölümden oluşan Kayseri Kalesi’nin yapımında kesme ve moloz taşlar kullanılmıştır. 

Kayseri Kalesi’ne giriş 10 TL’dir.

Kayseri'de doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Kayseri gezi rehberine göz atabilirsiniz.


Kapuzbaşı Şelaleleri

Kapuzbaşı Şelaleleri

Kayseri Kapuzbaşı Şelalesi, Kayseri iline bağlı Yahyalı ilçesinde yer alır. Kayseri’ye kilometre uzaklıkta bulunan Kapuzbaşı Şelaleleri, irili ufaklı takım şelalelerden oluşmaktadır.

Aladağlar’da eriyen kar sularından beslenen şelaleler, Kayseri ilinin bir diğer doğal güzelliği olan Zamantı Irmağı’na dökülmektedir. Muhteşem bir manzaraya sahip olan şelaleler, özellikle fotoğraf tutkunlarının yoğun ziyaret ettiği doğal güzellikler arasındadır. Toplam 7 adet şelale vardır. Bunlardan 5 tanesi büyük ve 2 tanesi ise küçüktür. Yükseklikleri ise 25 ile 75 metre arasında değişmektedir.

Yaz aylarında yoğun turist akınına uğrayan doğal güzellikler arasında yer alan Kayseri Kapuzbaşı Şelalesi'nde hem piknik hem de trekking için uygun alanlar bulunmaktadır. Bölgede birçok alabalık çiftliği de yer alır. 

Kayseri Kapuzbaşı Şelalesi’ne öğrenci girişi 3,5 TL, yetişkin girişi ise 7 TL’dir. 


Kayseri Saat Kulesi

Kayseri Saat Kulesi

Meydanda bulunan tarihi Saat Kulesi, II. Abdülhamit döneminde yaptırılan saat kulelerinden bir tanesidir. II. Abdülhamit döneminde her şehre Saat Kulesi yapımı bir gelenek haline gelmiştir. Bunun sonucu olarak Kayseri Saat Kulesi’nin yapımı yılında tamamlanmıştır. Yüksekliği ise 10 metre civarındadır.

Kulenin çinkodan yapılan çatısı üzerinde rüzgar gülü bulunmaktadır. Yapının inşasında kesme taş kullanılmıştır. Kayseri gezilecek yerler listesine dahil edilmesi gereken önemli güzergahlardandır.


Döner Kümbet (Şah Cihan Hatun Kümbeti)

Döner Kümbet

Kayseri iline bağlı Melikgazi ilçesinin Seyit Gazi Mahallesi’nde yer alan Döner Kümbet, Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad’ın kızı Şah Cihan Hatun için yılında yaptırılmıştır. Bir diğer ismi ise Şah Cihan Hatun Kümbeti’dir. 

Silindirik gövdesi bulunan kümbet, sarı renkteki kesme taşlardan inşa edilmiştir. Çevresi geometrik ve bitkisel motifler ile süslenmiştir. 12 köşeli gövdeye sahiptir. Selçuklu eserlerinin en güzel örnekleri arasında yerini alan kümbet, Kayseri'de görülmesi gereken noktalar arasına dahil edilmiştir. 

Kayseri'de doğal güzelliklere yerlere yakın olan Kayseri dağ otelleri listemizden size uygun oteli seçerek tatilinizi daha da güzelleştirebilirsiniz.


Kayseri Cumhuriyet Meydanı 

Cumhuriyet Meydanı

Kayseri il merkezinde bulunan Cumhuriyet Meydanı, Kayseri tarihinin başlangıç noktası olarak görülmektedir. yıllık bir tarihe ev sahipliği yapan meydanda Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait izler görülmektedir. Tarihi dokusu ile gezilecek yerler listesine dahil edilmiş bir yer olarak ön plana çıkmaktadır.

Meydan aynı zamanda eski şehir merkezi ile yeni şehir merkezi arasında köprü görevini de üstlenmektedir. Türkiye’nin en kapsamlı meydanı olarak da kabul edilir. Meydanda bulunan tarihi yapılar arasında ise Kayseri Kalesi, Atatürk Heykeli, Bürüngüz Camii ve Kurşunlu Camii bulunur.

Kayseri Cumhuriyet Meydanı’na giriş ücretsizdir. 


Sultan Sazlığı Milli Parkı

Sultan Sazlığı Milli Parkı

Sultan Sazlığı Milli Parkı, Kayseri il merkezine 70 kilometre uzaklıkta yer alır. yılında milli park haline getirilen Sultan Sazlığı, Kayseri iline bağlı Develi ve Yeşilhisar ilçe sınırlarında bulunmaktadır. Doğal güzelliği ile gezilecek yerler listesine dahil edişmiştir. Bölgenin büyük bir kısmı sazlıklarla kaplıdır. Osmanlı Dönemi’nde Kayseri ilinde görev yapan sultanların avlanmak için burayı tercih etmesi sebebiyle Sultan Sazlığı denilmiştir.

Milli park, Erciyes Dağı manzarasına sahiptir. Bu yüzden fotoğraf tutkunlarının sık ziyaret ettiği bir alandır. Bölgesel olarak Kuş Cenneti olarak da bilinen milli park içerisinde yaklaşık kuş türü ve bitki türü barındırır. Bitki türlerinden 48 tanesi endemiktir.

Yaz aylarında yoğun turist akınına uğrayan bölgede sıcaklık ortalama 25 derecedir. Muhteşem manzaralara ve su kaynaklarına sahip bir bölgedir. Bölgede piknik, kampçılık ve doğa yürüyüşleri için uygun parkurlar bulunur.

Bölgeye giriş ücretleri ise normal bilet 4,5 TL, indirimli bilet 2,5 TL, bisiklet 4,5 TL, motosiklet veya ATV için 9 TL’dir.


Kayseri Arkeoloji Müzesi

Kayseri Arkeoloji Müzesi

Merkezi Battalgazi ilçesinin Seyitgazi mevkiinde yer alan müze, arkeoloji müzesi olarak ziyarete açıktır. Tunç Çağı’na kadar uzanan birçok tarihi eser, bilgi ve belge bulunmaktadır. Buradaki eserler kronolojik sıraya göre düzenlenip sergilenmektedir. Tunç Çağı’ndan başlayan sıralama, Cumhuriyet Dönemi’ne kadar uzanmaktadır. 

yılında hizmet vermeye başlamış olan müzede en dikkat çekici tarihi eserler ise mermer, tablet ve madeni paralardır. Bunların dışında seramikten yapılmış eşyalar, tarihi heykeller ve mezar örnekleri de bulunmaktadır. Şehir merkezinde bir konuma sahip olduğu için yürüyerek ulaşmak mümkündür.

Kayseri Arkeoloji Müzesi'ne bir kişilik giriş ücreti 5 TL’dir. Müzekart ile ücretsiz gezilebilmektedir.

Kayseri'de birçok eğlenceli aktiviteler ile yüzünüzü güldürecek oteller için Kayseri tatil otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Hunat Hatun Külliyesi

Hunat Hatun Külliyesi

Selçuklu Dönemi’nden kalma Hunat Hatun Külliyesi, Mahperi Hunat Hatun tarafından inşa edilmiştir. Mahperi Hunat Hatun ise I. Alaeddin Keykubat’ın eşi ve II. Gıyasettin Keyhüsrev’in annesidir. Külliye, Kayseri il merkezinde yer almaktadır. Gezilecek yerler açısından zengin seçenekler sunan bir külliyedir.

Hunat Mahallesi’nde konumlandırılmış külliye içerisinde bir adet cami, bir adet medrese, bir adet hamam ve bir adet kümbet bulunmaktadır. yılında yapılmış olan Kayseri Hunat Hatun Külliyesi, görkemli görünüşü ve taş işlemeleri ile dikkat çekmektedir. yıllık bir binadır ve zamanın yıpratıcı etkisine dayanamamış ve çürümeye yüz tutmuştur. Bu durumun önüne geçilmesi adına harekete geçen Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü, külliyeyi koruma altına almıştır. İçerisinde birçok atölye de vardır. Bahçe kısmında hediyelik eşya dükkanları bulunur. Ayrıca külliye içerisindeki Hunat Camii, Kayseri'nin en büyük camilerindendir.

Hunat Hatun Külliyesi’ne giriş ücretsizdir.


Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi (Selçuklu Müzesi)

Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi

Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi, Kocasinan ilçesinde bir konuma sahiptir. Dünyanın ilk tıp merkezi olarak kabul edilmiştir. I. Gıyasettin Keyhüsrev tarafından yaptırılmış olan Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi, yılında hizmet vermeye başlamıştır. 

Anadolu mimarlık tarihinin en önemli eserleri arasında yer almakta olup, sadeliği ile ön plana çıkmayı başaran bir müzedir. Müzenin bir bölümü şifahiye özelliği taşırken diğer bölümü Selçuklu Dönemi eserlerini gözler önüne sermektedir. Ayrıca minik misafirleri için de oyunlar oynanarak tarihi sevmeleri ve öğrenmeleri amaçlanmıştır. 

Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi’ne öğrenci girişi 1 TL ve yetişkin girişi ise 2 TL’dir. 0 ile 7 yaş arası için ve 65 yaş üstü için giriş ücretsizdir.


Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi

Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi

Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi, Melikgazi ilçesine bağlı Tacettin Veli Mahallesi’nde yer almaktadır. Milli Mücadele döneminde önemli görevler üstlenmiş olan Kayseri Lisesi, günümüzde Milli Mücadele müzesi olarak hizmet vermektedir. 

yılında yaptırılmış olan Kayseri Lisesi daha sonra müzeye dönüştürülmüştür. Bir dönem Millet Meclisi görevini üstlenmiş olmasıyla tarihi bir önem taşımaktadır. Kayseri gezilecek yerler listesinde yer alan önemli tarihi güzergahlardandır.

Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi’ne giriş 2 TL’dir. 


Kayseri Atatürk Müzesi

Kayseri Atatürk Müzesi

Kayseri Atatürk Evi Müzesi, Malikgazi ilçesinin Cumhuriyet Mahallesi üzerinde yer alan görülmeye değer müzelerden bir tanesidir. Geç Osmanlı Dönemi’ne ait mimarisi ile dikkat çeken bu evde Atatürk konaklamıştır. 

yılında hizmet vermeye başlayan Kayseri Atatürk Evi Müzesi'nde Atatürk’ün balmumu heykeli, çalışma odası ve Kayseri’yi ziyareti sırasında çekilen fotoğraflar bulunmaktadır. Konağın dekoru ise Osmanlının geleneksel özelliklerini yansıtmaktadır. 

Kayseri Atatürk Müzesi’ne giriş ücretsizdir. 


Seyyid Burhanettin Hazretleri Türbesi ve Mezarlığı

Seyyid Burhanettin Türbesi ve Mezarlığı

Kayseri iline bağlı Melikgazi ilçesinde yer alan Seyyid Burhanettin Hazretleri Türbesi ve Mezarlığı, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin hocası Seyyid Burhanettin Hazretleri’ne aittir. Seyyid Burhanettin Hazretleri¸ Mevlana’nın eğitimini tamamladıktan sonra Konya’da Kayseri’ye dönmüştür ve 9 yıl boyunca burada yaşamıştır. 

Üzeri kubbe ile örtülü kesme taştan yapılan türbe, kare bir plana sahiptir. Tonozlar, kubbeyi desteklemektedir. Selçuklu mimarisi ile yapılan bu türbe, yüzyılda inşa edilmiş güzel bir yapıdır. 

Seyyid Burhanettin Hazretleri Türbesi ve Mezarlığı’na giriş ücretsizdir. 


Kayseri Etnografya Müzesi

Kayseri Etnografya Müzesi

Kayseri Etnografya Müzesi, Melikgazi ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi üzerinde bir konuma sahiptir. Müzenin binası yılında yapılmış olmasına rağmen günümüzdeki görünümünü yüzyılda kazanmıştır. İlk yapıldığı yıllarda Güpgüpoğlu Konağı olarak bilinmektedir.

Kayseri Etnografya Müzesi içerisinde Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler bir arada sergilenmektedir. Bunun yanı sıra yüzyılın kültürel dokusunu yansıtan harem odası, gelin odası ve misafir odası gibi alanları da bulunmaktadır.

Kayseri Etnografya Müzesi'ne giriş 10 TL'dir.


Mimar Sinan Evi

Mimar Sinan Evi

Mimar Sinan Evi, Melikgazi ilçesinin Ağırnas Mahallesi'nde yer almaktadır. Mimar Sinan'ın doğup büyüdüğü bu ev, Kayseri gezilecek yerler listesinde önemli bir yere sahiptir. Osmanlı Devleti'nin baş mimarı Mimar Sinan, 3 katlı bir evde yaşamıştır.

Mimar Sinan Evi'nin kayadan oyma yaşam alanları, kemerli kapıları ve zamana karşı ayakta kalmayı başaran sağlam yapısı görülmeye değerdir.


Aladağlar Milli Parkı 

Aladağlar Milli Parkı

Aladağlar Milli Parkı, Kayseri - Adana - Niğde il sınırları içerisinde yer almaktadır. yılında milli park ilan edilmiştir. Aladağlar'ın kuzey kısmında karasal iklim yaşanırken, güney kısmında Akdeniz iklimi hakimdir. Milli park, Demirkazık Tepesi, Yedi Göller, Hacer Ormanı, Kapuzbaşı Şelaleleri ve Acısu gibi Kayseri gezilecek yerler listesine dahil edilen diğer noktaları da içerisine almaktadır.

Aladağlar Milli Parkı içerisinde yapılabilecek yamaç paraşütü, dağcılık, kuş gözlemciliği, piknik, rafting, olta balıkçılığı ve botanik gezisi gibi aktiviteler de yer almaktadır.

Aladağlar Milli Parkı'na tam giriş ücreti 7 TL, öğrenci giriş ücreti ise 3,5 TL'dir.


Kayseri Ali Dağı

Kayseri Ali Dağı

Kayseri Ali Dağı, Kayseri şehir merkezine 15 kilometre uzaklıktadır. Dağın zirvesine çıkış oldukça kolaydır. Ali Dağı'nın popüler olmasının bir diğer sebebi, Kayseri de yamaç paraşütü yapılabiliyor olmasıdır.

Ali Dağı yamaç paraşütü severlerin kilometre uçabilmelerine olanak tanımaktadır. İki farklı kalkış pisti bulunmakla birlikte bir tanesi güney yönünde yer alırken diğer kuzey yönünde bulunmaktadır.


Ağırnas Yeraltı Şehri

Ağırnas Yeraltı Şehri

Ağırnas Yeraltı Şehri, Melikazi ilçesine bağlı Ağırnas Mahallesi'nde yer almaktadır. Yeraltı şehrinde yapılan araştırmalarda Osmanlı Dönemi'ne ait kalıntılara rastlanmıştır ve ayrı bir atmosfer ile ziyaretçilerini karşılamaktadır. Bunun yanı sıra ilk yapımının yıl öncesinde gerçekleştirildiği tahmin edilmektedir.

Ağırnas Yeraltı Şehri içerisinde dehlizler, mağaralar ve yerleşim yeri kalıntıları bulunmaktadır. Tarihi dokusu ile gezilecek yerler açısından önemli ve güzel bir yer olarak ön plana çıkmayı başarmıştır.


Kayseri Kapalı Çarşı

Kayseri Kapalı Çarşı

Osmanlı Dönemi'nde, yüzyılda inşa edilen Kapalı Çarşı, İstanbul'da yer alan Kapalı Çarşı'dan sonra gelen en büyüğü olarak kabul edilmektedir. Çıkan yangınlardan ötürü zarar gören çarşı, ile yılları arasında Osmanlı mimarisi korunarak restore edilmiştir.

Çarşı içerisinde 'den fazla dükkan hizmet vermektedir. Yöresel el işi ürünleri ve lezzetler satışa sunulmaktadır.


Kayseri Günübirlik Gezilecek Yerler

Kayseri tatilinizde gezilip görülebilecek yerleri bitirdikten sonra çevre bölgelere geçerek tatilinize daha fazla renk katabilirsiniz. Kayseri ilinin zengin turistik yerlerinin bulunduğu gibi, çevresinde de kültürel zenginleri barındıran iller oldukça fazladır.


Kapadokya

Kapadokya

Kayseri il merkezi ile Kapadokya arası mesafe 70 kilometredir. Kapadokya, Göllüdağ, Hasandağı ve Erciyes’in püskürttüğü lavların rüzgar ve yağmur etkisi ile şekillenip peribacalarını oluşturduğu yerdir. Paleoitik Dönem’e kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Gezilip görülmesi gereken yerler açısından dünya üzerinde eşine az rastlanır örnekler ile ziyaretçilerini karşılamaktadır.


Göreme Açık Hava Müzesi 

Göreme Açık Hava Müzesi

Göreme Açık Hava Müzesi’nin Kayseri il merkezine uzaklığı 72 kilometredir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan bu açık hava müzesi, eski kaya yerleşim yeridir. Burada M.S. 4. yüzyıldan yüzyıla kadar manastır hayatı yaşanmıştır. Manastır eğitim sistemi ilk olarak burada başlamıştır. Burada göreceğiniz kiliseler de oldukça dikkat çekicidir.


Özkonak Yeraltı Şehri

Özkonak Yeraltı Şehri

Özkonak Yeraltı Şehri Nevşehir’in ilçesi Avanos'ta yer almaktadır. Kayseri il merkezine 74 kilometre uzaklıkta bir konuma sahiptir. Volkanik ve granit bünyeli tüf tabakalarının en yoğun olduğu yere korunma amaçlı yapılmış olan Özkonak Yeraltı Şehri, İdiş Dağı’nın kuzey yamaçlarında konumlandırılmıştır.


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası