secita nedir yan etkileri / Depresyonda Antidepresan İlaçlar ve Sık Görülen Yan Etkileri

Secita Nedir Yan Etkileri

secita nedir yan etkileri

Antidepresanlar en sık kullanılan psikiyatri ilaçları olması dolayısı ile kullananların yan etkileri en sık yaşadıkları gruptur. Hemen hemen hepsi karaciğerde parçalandıklarından karaciğer üzerine etkileri olabilir, ancak bunlardan bazıları karaciğer üzerine çok az etki yapar, bazılarının etkileri ise yoğundur. Burada şu nokta önemlidir, aslında aldığımız besinler örneğin et, sütte bulunan proteinler de , antidepresanlar gibi moleküler maddelerdir ve aşırısı karaciğeri etkileyebilir. Çünkü karaciğer , enzim denilen içindeki maddelerle , önce mideden geçip ve bağırsaklardan emilen maddeleri parçalayıp , onları vücudun değişik organ ve dokularında kullanılabilir hale getirir. Genetik (kalıtsal ) ve kişiden kişiye bu enzimler (ilacı da parçalayıcı yapı) farklı olduğu için, psikiyatrik ilaç yan etkileri ve etkileri kişiden kişiye değişiklikler gösterir. Onun için komşuya yan etki yapmayan ilaç sizde aşırı yan etki yapabilir. Kişilerin psikolojik yapıları dolayısı ile de yan etkiye hassasiyetleri farklıdır. Örneğin plasebo ( içinde ilaç bulunmayan ilaç görünümünde tabletler) alan kişilerde bile ilaç yan etkileri görülebilir. Bu bireylerin yan etki göreceğim kaygılarının yan etki oluşmasında ne kadar etkin olduğunun bir göstergesidir. Buradaki tüm bilgiler özettir, her hastanın ilacı ile ilgili yan etki bilgilerini kendi doktorundan alması gerekir. Bir tıp doktorunun reçetesi olmadan kendi kendinize veya tavsiye ile ilaç almanız zararlıdır. Genel olarak psikiyatrik ilaç yan etkileri ilk gün içinde oluşur, zamanla bu ilk yan etkiler azalır. Doz artışlarında , yeniden yan etkide artış olabilir. Daha önce psikiyatrik ilaç kullananlarda yan etki daha az, bu tarz ilaçları hiç kullanmamış olanlarda başlangıçta daha önce kullananlara göre daha fazla yan etki görülebilir. Psikiyatrik ilaçların uzun süre sonra oluşabilen yan etkileri de vardır.

FLUOKSETİN (Piyasa ismi: Prozac, Depreks, Fulsac , Zedprex vs.)

Başlangıçta tek başına kullanılırsa hafif sıkıntı, kaygı artışı yapabilir, bu da çarpıntıya neden olabilir. Bu geçici bir durumdur. Aç karnına alınması mideyi etkileyebilir. İştah arttırıcı bir özelliği yoktur. Uyku hali yapmaz. Hatta geç saatte alınırsa uykuyu bozabilir. Cinsel isteksizlik ve cinsel problemlere neden olur. Hafif unutkanlık yapabilir. Başağrısı yapabilir. İdrar yapma sıklığını arttırır. Kanda sodyum seviyesini düşürebilir.

SİTOLAPRAM, ESİTOLAPRAM (Piyasa ismi: Cipram, Cipralex, Secita, Citara, Citol, Citoles, Citolap vs.)

Hafif ile orta derecede kilo artışı yapabilir. Gece uykunun erken gelmesine neden olabilir. Hafif gün içi halsizlik yapabilir. Yaşlılarda katarakt riskini arttırır. Cinsel isteksizlik ve cinsel problemlere neden olur. Hafif unutkanlık yapabilir. Kanda sodyum seviyesini düşürebilir.

SERTRALİN (Piyasa ismi: Lustral, Selectra, Seralin, Misol vs.)

Diş gıcırdatmasına neden olabilir. Esneme yapabilir. Kolesterol artışına neden olabilir. Uykusuzluk ve bulantıya neden olabilir. Başlangıçta tek başına kullanılırsa hafif sıkıntı, kaygı artışı yapabilir, böylece çarpıntıya neden olabilir. Bu geçici bir durumdur. Cinsel isteksizlik ve cinsel problemlere neden olur. Hafif unutkanlık yapabilir. Kanda sodyum seviyesini düşürebilir. Baş ağrısı yapabilir. Esneme ve el ayakta uyuşma hissi yapabilir

FLUVOKSAMİN (Piyasa ismi: Faverin, Fluvamteva, Revoxin)

İlk günlerde kaygı artışına neden olabilir. Özellikle yüksek dozlarda mide bulantısına neden olabilir. Bireyin kullandığı diğer ilaçlarla etkileşime girerek önemli yan etkiler oluşturabilir. Kilo aldırma etkisi belirgin değildir.

MİRTAZAPİN, MİANSERİN (Piyasa ismi: Remeron, Tolvon, Zestat, Velorin vs.)

İştahı en çok arttıran antidepresandır. Belirgin kilo artışına neden olur. Diabet (şeker hastalığı) eğilimi yada diabeti olanlarda şeker sorunlarını artırır. Kan hücrelerinde düşüşe neden olabilir. Rüya artışını oluşturur. Halsizlik ve ağız kuruluğu yapar. Özellikle bacaklarda şişmeye (ödem) neden olabilir.

PAROKSETİN (Piyasa ismi: Seroxat, Paxil, Paxera, Xetanor vs.)

Yavaş yavaş kilo alımına sebep olur. Aylar içinde kişi farkında olmadan istemediği kilolara ulaşabilir. En yoğun cinsel isteksizlik ve cinsel yan etki oluşturan depresyon ilacıdır. Halsizlik yapar. Reflekslerde azalmaya neden olabilir. Kanser ilaçları ile olumsuz etkileşime girer. Ağız kuruluğu, kabızlık ve geçici görme bulanıklığına neden olabilir. Kolesterolü arttırır. Baş ağrısı, terleme ve titreme yapabilir. Esneme ve kabuslarda artışa neden olabilir. İdrar zorluğu yapar. Unutkanlık görülebilir.

VENLAFAKSİN, DESVENLAFAKSİN (Piyasa ismi: Effexor, Veniba, Venegis, Pristiq vs.)

Uyku yapmaz. İştah artışı ve kilo alımına çok az neden olur. Aşırı terlemeye neden olabilir. Karaciğer üzerine etkisi diğer antidepresanlara göre daha fazla olabilir. Yan etkiler doz artışı ile değişip artabilir. Uzun süreli kullanımdan sonra aniden kesilirse, kesilme belirtilerine neden olabilir. Bulantı ve kolesterol artışı yan etkilerdendir. Ağız kuruluğu, kabızlık ve geçici görme bulanıklığına neden olabilir. İdrar zorluğu yapar. Tansiyon artışına sebep olabilir.

DULOKSETİN (Piyasa ismi: Cymbalta, Dulester , Duxet , Nexetin vs.)

Karaciğer üzerine etkisi diğer antidepresanlara göre daha çoktur. Yurtdışı verilerde bulantıya daha çok neden olduğu bilgisi vardır, ancak bu yan etkinin ülkemizde daha az rastlanıldığını düşünüyorum. Uzun süreli kullanımdan sonra aniden kesilirse, kesilme belirtilerine neden olabilir. Ağız kuruluğu, kabızlık ve geçici görme bulanıklığına neden olabilir. İdrarda zorlanma olur. Tansiyon artışı olabilir. Baş ağrısı görülebilir.

MİLNACİPRAN, LEVOMİLNACİPRAN (Piyasa ismi: Ixel, Fetzima)

Uyarıcı bir antidepresandır. Böbrek sorunu olanlarda tercih edilmemelidir. Ağız kuruluğu, kabızlık ve geçici görme bulanıklığına neden olabilir. İdrar zorluğu yapar. Tansiyon artışı olabilir.

TRAZODON (Piyasa ismi: Desyrel)

Sabah alınan dozlardan sonra uyku hali ve halsizlik yapabilir. Gece uykusunu arttırır. Cinsel istek artışına neden olur. Erkekte nadir de olsa cinsel organ üzerine olumsuz etkisi olabilir. Burun tıkanıklığı yapabilir.

VİLAZODON (Piyasa ismi: Viibryd)

Yan etkilerinden bulantı ve ishal ön plana çıkmaktadır.

REBOKSETİN (Piyasa ismi: Edronax)

Başlangıçta tek başına alınırsa en sık sıkıntı ve çarpıntı yapan antidepresandır. İştahı azaltır. Uyanıklılık yapar. Ağız kuruluğu, kabızlık ve geçici görme bulanıklığına neden olabilir. İdrar zorluğu yapar. Baş ağrısı , titreme ve ellerde uyuşma yapabilir.

BUPROPİON (Piyasa ismi: Wellbutrin, Aplenzin)

İştahı azaltır, uyanıklılığı arttırır, sigara isteğini azaltır. Yüksek dozlarda epilepsi(sara) nöbetine yol açabilir. Cinsel yan etkisi azdır. Titreme ve ağız tadında değişim görülebilir. Ciltte döküntü oluşabilir.

AGOMELATİN (Piyasa ismi: Valdoxan)

Karaciğer üzerine en olumsuz etki yapan antidepresandır. Doz arttıkça karaciğer üzerine olumsuz etkisi artar. Cinsel yan etkisi azdır. Uykuyu düzenler. Bulantı ve baş ağrısı yapabilir.

TİANEPTİN (Piyasa ismi: Stablon)

Başlangıçta uyku problemi ve rüya artışı olabilir. Böbrek rahatsızlığı olanlarda dikkat edilmelidir. Yeşil reçeteye tabi tek antidepresandır.

KLOMİPRAMİN (Piyasa ismi: Anafranil)

Halsizlik, uyku hali yapabilir. İştahı ve kiloyu arttırır. Kadınlarda göğüs büyümesine yol açabilir. İleridozlarda belirgin ağız kuruluğu, kabızlık, terleme ve geçici görme problemlerine yol açabilir. İdrar zorluğu yapar. Kulak çınlaması ve tansiyon düşüşü görülebilir. Karaciğer üzerine etkisi vardır.

İMİPRAMİN, DESİMİPRAMİN (Piyasa ismi: Tofranil, Desimipramin)

Uykuyu arttırmaz. Kilo üzerine belirgin etkisi yoktur. İleri dozlarda belirgin ağız kuruluğu, kabızlık, terleme ve geçici görme problemlerine yol açabilir. İdrar yapma zorluğu yapar. Karaciğeri etkiler.

AMİTRİPTİLİN (Piyasa ismi: Laroxyl)

Halsizlik ve uyku hali ve kilo alımı yapar. Ağız kuruluğu, kabızlık ve geçici görme bulanıklığına neden olabilir. İdrar zorluğu yapar.

MAPROTİLİN (Piyasa ismi: Ludiomil)

Canlandırıcı etkisi vardır ve kaygıyı başlangıçta arttırabilir. Uykusuzluk yapabilir.

MOKLOBEMİD (Piyasa ismi: Aurorix)

Diğer psikiyatri ilaçları özellikle antidepresanlarla kötü etkileşir. Uykusuzluk yapabilir.

OPİPRAMOL (Piyasa ismi: İnsidon, İnsomin, Deprenil)

Halsizlik ve uyku hali yapabilir.

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

İlgili

Citoles Nedir? Ne İçin Kullanılır?

İçindekiler

Citoles Nedir?

Citoles Ne İçin Kullanılır?

Citoles Nasıl Etki Eder?

Citoles Nasıl Kullanılır?

Citoles Doz Hesabı

Kimler Citoles Kullanmamalı?

Citoles Hangi İlaçlarla Kullanılmaz?

Citoles Yan Etkileri

Citoles Hakkında Sık Sorulan Sorular


Citoles Nedir?

Citoles (essitalopram), reçeteli bir antidepresan ilaç olarak depresyon ve anksiyete tedavisinde kullanılır. Seçici serotonin geri alım inhibitörü grubunda yer alan Citoles, beyindeki serotonin miktarını arttırıcı etki göstererek zihinsel dengenin korunmasında rol oynar. Diğer tüm antidepresanlar gibi doktor kontrolünde ve reçeteli olarak kullanılan Citoles’in nasıl ve hangi dozda kullanılması gerektiğine de ancak doktor karar verebilir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte ilacın genel yan etkileri iştahta değişimler, baş ağrısı, mide bulantısı, endişeli ruh hali, ani kilo değişimleri, halsizlik ve uyku hali, cinsel isteksizlik olarak görülebilir.  

Ana etken maddesi essitalopram olan ilaç 14, 28, 56 ve 84 film tablet formunda her bir tableti 10 mg essitalopram içerecek şekilde satılır. Piyasadaki diğer muadilleri Avertyn, Cipralex, Esram, Esmax, Eslorex, Secita Elitrex’tir.  Cipralex, Citoles’e muadil kabul edilen ilaçların başında gelir ve her iki ilaç da aynı amaçla kullanılabilir. Cipralex hakkında daha fazla bilgi edinmek için “Cipralex (Essitalopram) Nedir? Ne İçin Kullanılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Depresyon semptomları ilaç tedavisi ile ortadan kalksa bile nedenleri anlamak ve ortadan kaldırmak için terapi desteğinin alınması da çok önemlidir. Antidepresan tedavisinin yanı sıra bir terapiye ihtiyaç duyuyorsanız, Psikologofisi üzerinden deneyimli isimlerle görüşmeye hemen başlayabilirsiniz. Sesli ya da görüntülü gerçekleştireceğiniz online terapi seansları ile hayatınızdaki sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz.

Citoles Ne İçin Kullanılır?

Citoles Nasıl Etki Eder?

Citoles, selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) olarak adlandırılan ilaç sınıfında bulunur. Bu gruptaki diğer ilaçlara benzer şekilde etki eder. Etken maddesi olan essitalopram beyindeki serotonin miktarını artırır ve duygu durum dengesinin korunmasına yardımcı olur. Essitalopramın depresyon tedavisinde etkinliğini değerlendirmek için yapılan çalışmalar, bu etken maddenin diğer SSRI’lara göre daha etkili olabildiğini de göstermiştir. Ayrıca uzun süreli kullanımda essitalopram depresyonun tekrarını önleyici etki de sağlayabilir.

Beyinde doğal olarak üretilen ve yeterli miktarda salgılandığında duygular üzerinde olumlu etkileri olan serotonin, eksikliği halinde psikolojik sorunlara neden olabilir. Citoles de bu eksikliği kapatarak, depresyon semptomlarını ortadan kaldırır.

Kişinin tüm hayatını etkisi altına alan depresyon ancak doğru tanı ve tedavi ile çözüme ulaşılabilir. Özellikle depresyon tedavisinde kullanılan antidepresanlar da bu sebeple çok önemlidir. Depresyon hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için “Depresyon Nedir? Depresyon Belirtileri ve Türleri Nelerdir?” içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Citoles Nasıl Kullanılır?

  • Citoles’in günde bir kez tok karnına ve bol su ile içilmesi gerekir. İlacın çiğnenmeden ya da ezilmeden alınması önemlidir. Yutmakta zorlanılması halinde çentikli kısmından ikiye bölünerek içilebilir.
  • İlacın her gün aynı saatte alınması gerekir. Kimi insandan uykusuzluk yaparken bazen de tam tersi etki yaratabilir. Bu etki gözlemlenerek ilaç saatinin belirlenmesi günlük hayatın akışı için önemlidir.
  • İlaç, fazla etkin ya da yetersiz geldiğinde doktora danışmadan kesinlikle doz değişimi yapılmamalı, süreç ile ilgili ilacı veren doktor bilgilendirilmelidir.
  • İlacın doktora danışmadan birden bırakılması son derece sakıncalıdır. Tedavinin aniden kesilmesi ciddi yan etkilere neden olabilir.
  • İlaç reçete edilmeden önce doktorun yakın zamana kadar ya da halihazırda kullandığınız bitkisel takviyeler dahil tüm ilaçlar ile ilgili bilgilendirilmesi çok önemlidir.
  • Citoles, doktor kontrolü altında kullanılan bir ilaçtır. Bir başkası ile paylaşılması ya da başka birinin tavsiyesi ile kullanılması tehlikelidir. Kötü amaçlı kullanım ihtimallerinin önlenmesi için güvenli bir yerde saklanması tavsiye edilir.
  • Citoles’in çocuklarda ve 18 yaşın altındaki ergenlerin tedavisinde kullanılması sakıncalıdır.

Citoles Doz Hesabı

İlacın doz hesaplaması, kullanacak olan kişinin genel sağlık durumuna, hastalığının şiddetine, hangi hastalık için kullanıldığına, hastanın yakın zamana kadar kullandığı ya da kullanmaya devam ettiği ilaçlara göre değişir. Citoles’in kullanım dozuna ve tedavinizin ne kadar süreceğine karar vermesi gereken kişi ilacı reçete eden doktordur.

Genellikle, 18 yaş üstü yetişkin hastalarda depresyon tedavisi için önerilen doz günde 10 mg’dır. İhtiyaç duyulursa günde maksimum 20 mg’a kadar çıkılabilir. Panik bozukluk tedavisinde ise başlangıç dozu ilk hafta günde 5 mg.’dır, ardından günde 10 mg’lık doza çıkılır. İhtiyaç halinde günde maksimum 20 mg’a kadar çıkılabilir. Anksiyete bozukluğu tedavisinde de önerilen doz günde 10 mg’dır. Ancak bu dozların kişinin durumu ve hastalığın şiddetine göre psikiyatrist tarafından değiştirilebileceği unutulmamalıdır. Aldığınız dozun yetersiz ya da fazla olduğunuz düşünüyorsanız, kendiniz doz değişimi yapmamalı, mutlaka doktorunuza danışmalısınız.  Ayrıca, ilacın günlük 20 mg’ın üzerindeki dozlarının güvenliliğinin henüz kanıtlanmadığı da bilinmelidir.

İntihara eğilim, saldırganlık, öfke kontrol sorunları gibi olası yan etkilerinden dolayı 18 yaş altındaki hastaların kullanılması uygun değildir. Her yaş grubunda doz aşımı olması halinde mutlaka doktora bilgi verilmesi, herhangi bir rahatsızlık halinde en yakın hastanenin acil servisine gidilmesi gerekir.

İlacın etkisi genellikle iki haftalık bir süre sonunda hissedilmeye başlanır, düzenli kullanımın ilk ayı tamamlandığında tüm etkileri hissedilebilir. Tedavinin ne kadar süreceğine ise kişinin durumunu takip eden psikiyatrist karar verir. Genellikle tedavi süreci 3 ila 6 ay arasında sürse de bu sürecin kişiden kişiye değişebileceği de unutulmamalıdır. Süreci daha sağlıklı geçirmek için, psikiyatrist tarafından tedavi süresince hastanın durumu ve uygulanan doz düzenli aralıklarla değerlendirilmeye tabii tutulmalıdır.

Kimler Citoles Kullanmamalı?

Citoles kullanımı konusunda bazı rahatsızlıklara sahip kişilerin çok dikkatli olmaları, psikiyatristi hastalıklar konusunda bilgilendirmeleri gerekir. Doz ayarlaması mutlaka doktor kontrolü altında yapılmalıdır.

  • Epilepsi hastaları
  • Karaciğer veya böbrek hastalıkları yaşayanlar
  • Diyabet hastaları
  • Sodyum seviyesi düşüklüğü olanlar
  • Kanama eğilimi olanlar
  • Elektroşok tedavisi alanlar
  • Koroner kalp hastaları

Citoles Hangi İlaçlarla Kullanılmaz?

Citoles’in belli başlı ilaçlar ile birlikte kullanımı ilacın etkisini azaltıcı etki gösterebilir. Aynı zamanda yan etkilerin daha şiddetli görülmesine neden olabilir. Bu nedenle farklı bir ilaç kullanımı konusunda doktora mutlaka bilgi verilmesi gerekir.

Kan incelticiler: İlacın temel etken maddesi olan essitalopram kan inceltici özellik gösterdiği için diğer kan inceltici ilaçlarla birlikte kullanıldığında kanama riskini artırabilir.

Migren ilaçları: Bazı migren ilaçlarının etken maddeleri essitaloprama benzer etki gösterir. Bu nedenle Citoles ile birlikte kullanmak yan etkileri artırır.

Psikiyatrik ilaçlar: Diğer psikiyatrik ilaçlar ile birlikte kullanımı serotonin sendromu riskinde artışa neden olabilir ya da yan etkileri arttırabilir.

Diüretikler: Essitalopram tıpkı idrar söktürücü etki gösteren ilaçlar gibi sodyum seviyesinin düşmesine neden olabilir. İki ilacın birlikte kullanımı ise sodyum eksikliğine yol açabilir.

Serotonerjik ilaçlar: Diğer antidepresan ilaçlar ve sarı kantaron ile birlikte kullanımı  ciddi hayati tehlike yaratabilen serotonin sendromuna neden olabileceği için, birlikte kullanılmaması gerekir. Beyindeki serotonin fazlalığı sonucu ortaya çıkan ve çok tehlikeli bir durum olan serotonin sendromu, erken tanı ile tedavi edilemezse ölümle dahi sonuçlanabilecek komplikasyonlara yol açabilir. Bu durumun en yaygın nedeni ise aynı anda iki tane antidepresan ya da serotonin takviyesi kullanmaktır. Sendromum ilk belirtileri ilaç kullanımından ortalama 6 saat sonra görülebilir. Genellikle titreme, ishal, zihinsel karmaşa, baş ağrısı şeklinde kendini gösterir ve nöbetlere neden olabilir.

Citoles Yan Etkileri

Citoles’de de her ilaçta olduğu gibi çeşitli yan etkilerin görülme riski vardır. Ancak bu ilaçtan görülecek faydanın da unutulmaması gerekir. Çoğu yan etki birkaç haftalık kullanımdan sonra geçse de arttığı durumlarda doktorunuza bildirmeniz gerekir. Bireysel kararlarla asla ilacın aniden kesilmemesi tedavinin sürekliliği için çok önemlidir. Ayrıca, her hastada yan etki görülmeyebilir. En sık görülen yan etkiler şu şekildedir;

  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • İştahta değişimler
  • Kilo artışı
  • Huzursuzluk
  • Endişeli ruh hali
  • Cinsel isteksizlik
  • Kadınlarda orgazm olamama
  • Ereksiyon sorunları
  • Uyku sorunları
  • Titreme
  • Sinüzit
  • Sindirim sistemi sorunları
  • Ağız kuruluğu
  • Aşırı terleme
  • Eklem ağrıları
  • Halsizlik

Online terapi almak, uzmanlarımız ve platformumuz hakkında daha fazla bilgi edinmek için 15 dakikalık ücretsiz seanslarımıza hemen başvurabilirsiniz.

Citoles Hakkında Sık Sorulan Sorular

Hamilelikte Citoles kullanılabilir mi?

Hamileyseniz ya da hamile kalma planlarınız varsa Citoles kullanımının risklerini doktorunuza danışmanız gerekir. Hamileliğin son 3 ayında Cipralex kullanılması bebekte yan etkiler görülmesine yol açacağı için tavsiye edilmez.

Citoles kullanırken hamile kalınırsa ne yapılmalı?

Citoles kullanırken hamile kalınması durumunda, yan etkilerden kaçınmak için ilacın asla birden bırakılmaması gerekir. Hemen psikiyatriste bilgi verilerek onun yönlendirmesiyle hareket edilmesi hem bebeğin hem annenin sağlığı için çok önemlidir.

Emzirirken Citoles kullanılabilir mi?

Citoles’in etken maddesi essitalopram az miktarda da olsa anne sütüne geçer. Bu nedenle emzirme döneminde kullanılması bebeğin sağlığı için önerilmez. Ancak en doğru kararı takibinizi yapan doktorların vereceğini unutmamak gerekir.

Citoles bağımlılık yapar mı?

İlacı bırakırken bazı olumsuz etkiler ortaya çıkabilir ancak bunlar antidepresan kullanımının doğal seyridir. Normal şartlar altında bağımlılık gelişmesine neden olan bir ilaç değildir.

Citoles nasıl bırakılır?

Citoles de diğer antidepresan ilaçlar gibi doktor kontrolünde aşamalı olarak bırakılmalıdır. İlacı aniden bırakmak bazı şiddetli yan etkiler ve yoksunluk sendromu ortaya çıkarabilir.

 

 

 

Tarih :
Yazar :

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası