bebeklerde ağız kokusu nasıl giderilir / Halitosis (Ağız Kokusu ve Tedavisi) | Dentince

Bebeklerde Ağız Kokusu Nasıl Giderilir

bebeklerde ağız kokusu nasıl giderilir

Çocuklarda ağız kokusu, farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan ve oldukça rahatsız edici bir durumdur. Söz konusu durum yetişkinlerde olduğunda kötü ağız kokusu için farklı tedavi yöntemleri denenmektedir. Ancak çocuklarda ağız kokusunun nedenleri ve tedavi yöntemi değişiklik göstermektedir. Bu yüzden sebebe bağlı ağız kokusu saptanarak ortadan kaldırılması hedeflenmelidir. Aksi takdirde istenen düzeyde sonuçlar alınamayacaktır.

Günümüzde çocuklarda ağız kokusu; fizyolojik ağız kokusu, beslenme ya da hastalık gibi çok farklı sebeplere dayanmaktadır. Ebeveynler tarafından çocuklarda ağız kokusu fark edildiğinde doğrudan harekete geçilmelidir. Endişe etmeye gerek olmasa da geçmeyen bir ağız kokusuna sebep olan durum ileri düzeyde daha fazla rahatsızlık yaratabilir. Diş hekimliği diş gözlemi doğrultusunda çocuklarda ağız kokusu tedavisi gerçekleştirilmelidir. Peki ağız kokusu nasıl geçer? Ağız kokusu zamanla azılır mı?

Çocuklarda Ağız Kokusu Nasıl Geçer?

Günümüzde 2 yaşındaki bebeklerde ağız kokusu neden olur sorusu ile 5 yaşındaki çocuğun nefesi neden kokar sorusunun cevabı değişiklik gösterir. İlk etapta yaşa bağlı olarak fark meydana çıksa da kötü veya tahmin edilebilir sebeplere bağlı olarak koku olabilir. Çocuklarda meydana gelen ağız kokusu farklı sebeplere dayandığından tedavi yöntemleri de değişiklik gösterecektir. İşte, genel olarak yetişkinlerde ve 3 yaşındaki çocuğun ağız kokusu, nefes kokusu geçirmek için uygulanabilecek yöntemler.

1 &#; Derinlemesine Ağız ve Diş Hijyeni Sağlanmalı

Genel olarak çocuklarda ağız kokusu sebeplerinden birisi yeterli hijyenin sağlanmaması bulunur. Ağızda ve dişlerde biriken yemek artıkları, içecek kalıntıları kokuya yol açabilir. Bu durum karşısında sık sık koku şikayeti ortaya çıkar. Özellikle 2 yaşındaki çocuğun ağız kokusu nedenleri arasında görülür. Çünkü sağlıklı bir diş için erken yaşta ağız ve diş bakımı alışkanlığı kazandırılmazsa küçük yaşlarda ortaya çıkar. Yeteri kadar diş fırçalama ve diş kadar dil, yanak ve diş eti hijyeni sağlanmalıdır.

2 &#; Doğru Diş Macunu ve Diş Fırçaları Seçilmeli

3 yaşındaki çocuğun nefesi neden kokar? Her ne kadar dişlerini fırçaladığını düşünseniz de yanlış malzeme seçimine bağlı olarak yine kötü nefes ile karşılaşabilirsiniz. Doğru diş macunu ve diş fırçası seçilmesi gerekir. Eğer ortodonti tedavisi görüyorsa diş teli fırçaları kullanmalı. Aksi takdirde ağız içi ve dişte yer alan kalıntılar temizlenemez. Birikmeye bağlı olarak koku oluşumu da sık sık meydana gelmektedir.

3 &#; Bol Su Tüketilmeli

Çocuklarda ağız kokusu gidermenin bir diğer yöntemi olarak bol su tüketimi gelmektedir. Su tüketmek hem ağızda yer alan bakterilerin yok olmasına neden olur hem de vücutta bağışıklık yaratır. Var olan bu su tüketimi zaman içerisinde olumlu şekilde kendini belli edecektir.

Özellikle bağışıklığı düşük çocuklarda ağız kokusu gidermek için dikkate alınmalıdır. 5 yaşındaki çocuğun ağız kokusu sebebi hastalığa ve bağışıklığa bağlı ise su tüketilerek basit bir şekilde yok edilebilmektedir.

4 &#; Kokuya Neden Olacak Besinlerden Uzak Durulmalı

Beslenme de genel itibari ile çocuklarda nefes kokusuna neden olmaktadır. 4 yaşındaki çocuğun nefesi neden kokar sorusunun cevabı olarak diş hekiminden de bu yönde yanıt alabilirsiniz. Keza her ne kadar beslenme etkili olsa da doğru bir ağız temizliği ile bu sebebin etkileri de ortadan kaldırılabilmektedir.

5 &#; Enfeksiyona Bağlı Hastalıklar için Tedaviye Başlanmalı

Genel itibari ile çocuklarda ağız kokusu nedenlerinden birisi de genel enfeksiyonlardır. Enfeksiyon bakterilerin toplanması ve buna bağlı olarak koku oluşumuna neden olmaktadır. Özellikle ağız ve boğaz, burunda meydana gelen enfeksiyondan ötürü bu durumlar karşı karşıya kalabilirsiniz.

6 &#; Ağız İçi Rutin Kontroller için Diş Hekimine Gidilmeli

Sık sık meydana gelen ve geçmeyen çocuklarda ağız kokusu durumu için diş hekimi kontrolünde olmak gerekir. 4 yaşındaki çocuğun ağız kokusu oluşmadan önce diş hekimine gidilmelidir. Aksi takdirde meydana gelecek olan kokunun önüne geçilmez. Eğer ağız kokusu oluştuysa bunu yok edebilmek amacıyla da diş hekimine gidilebilir.

7 &#; Çocuklarda Ağız Kokusu için Dolgu & Çürük Tedavileri

Ağız içinde yer alan çürükler ya da dolgu kırıklarına bağlı olarak koku oluşabilir. Özellikle yetişkinlerde görülen bir durum olduğundan diş hekimleri tarafından dikkatle tedavi edilmektedir. Çok küçük yaşlarda olmasa da ilk çocukluktan itibaren dolguya sahip olan ya da çürük oluşumu gözlemlenen çocuklarda oluşabilir.

Çocuk diş hekimi eşliğinde yapılan çürük ve dolgu tedavisi sonrasında koku şikayeti de ortadan kalkacaktır. Kliniğimizden randevu alarak varsa bu sorunuz hakkında şikayetleri giderebilirsiniz.

Tıp dilinde halitozis olarak adlandırılan ağız kokusu küçük büyük ayrımı yapmaksızın herkeste görülebilen bir sağlık problemidir. Bu sorun süt kokulum diye sevdiğiniz bebeğinizde bile görülebilir. Bu sebeple eğer bebeğinizin ağzı kötü kokuyorsa telaşa kapılmadan bunun sebebinin ne olduğunu bulmalısınız. Biz de bu yazımızda bebeklerde ağız kokusu neden oluşur ve problem nasıl çözüme kavuşur gibi soruların yanıtlarını sizler için araştırdık.

Ağız Kokusu Nedir?

Ağız kokusu, nefes verme ile birlikte dışarıya salınan, kötü kokan ve birtakım sorunların habercisi olabilecek bir sağlık problemidir. Zaman zaman hepimizin yaşadığı bu sorun bebeklerde ya da çocuklarda da görülebilir. Bazen ebeveynler bu sorunu pek önemsemeyebilir. Sebebi basit bir sorundan kaynaklanabileceği gibi bu durum bazı sağlık sorunlarından da kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle ağız kokusunun sebebi doğru tespit edilmelidir.

Ağız Kokusu Nedenleri Nelerdir?

Yetişkinlerin yanı sıra bebeklerde bile görülebilen ağız kokusunun birbirinden farklı nedenleri vardır. Bu nedenleri 2 kategoriye ayırmak mümkün;

  1. Fizyolojik Nedenler: Bu tip ağız kokusunun altında sistemik bir hastalık ya da patolojik bir durum yoktur. Fizyolojik nedenlere bağlı ağız kokusu genel olarak ağız hijyeni, ağız ve burun florası, en son yenen besin, açlık ya da tokluk durumu ve uyku durumu gibi sebeplere bağlı olarak zaman zaman görülebilir.
  2. Patolojik Nedenler: Patolojik nedenlere bağlı ağız kokusunun ise birçok nedeni bulunabilir. Bu tip ağız kokusunun temelinde daha çok bir sağlık problemi vardır. Solunum yolundaki sorunlar, mide- bağırsak problemleri ağız kokusuna neden olabilir.

Bebeklerde Ağız Kokusu Neden Oluşur?

Bebeklerde ağız kokusuna sebep olan birçok faktör bulunur. Bunlar genellikle basit ve çözümü kolay olan nedenlerdir. Ancak yine de uzun süren ve bir türlü geçmek bilmeyen bir ağız kokusu şikâyeti varsa vakit kaybetmeden konusunda uzman bir çocuk doktoruna ya da diş hekimine danışmak gerekir. Çocuklarda ağız kokusu nedenleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

bebeklerde agiz kokusu neden olusur

Fizyolojik Nedenler

  • Gece ağız salgısının azalması,
  • Açlık,
  • B12 eksikliği ya da demir eksikliği,
  • Gün boyu az su tüketme ve susuz kalma
  • Bebeklerin ağzında sıklıkla oluşan pamukçuk,
  • Ağız içinde meydana gelen enfeksiyonlar,
  • Yanlış kullanımdan kaynaklanan biberon çürükleri,
  • Diş çürükleri,
  • Damak sorunları.

Patolojik Nedenler

  1. Mide ve bağırsak sistemi ile ilgili nedenler

  • Bebek reflüsü: bebeklerin yemek borusu ve mide arasındaki mesafe kısa olduğu için reflü oluşabilir. Bu da bebeklerde ağız kokusunun nedenlerinden biridir.
  • Kusma,
  • Pilor stenozu denilen mide çıkışındaki darlık,
  • Bağırsaktaki emilim problemleri,
  • Bağırsak kurtları bebeklerde ağız kokusuna neden olabilir.
  1. Sistematik hastalıklarla ilgili nedenler

Bebeklerde ağız kokusuna sebep olan patolojik nedenler aşağıdaki gibidir.

  • Asetona benzer bir kokuya sebep olan ve çocuklarda da görülen diyabet hastalığı,
  • Kanla ilgili sağlık sorunları,
  • Böbrek yetmezliği,
  • Zehirlenmeler Solunum yolu hastalıklarına bağlı nedenler
  • Boğaz enfeksiyonları,
  • Geniz eti,
  • Bademciklerin iltihaplanması,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Geniz akıntısı,
  • Akciğer enfeksiyonu,
  • Sinüs enfeksiyonu gibi nedenler bebeklerde ağız kokusuna sıklıkla yol açan nedenler arasında yer alır.
  1. Hijyen eksikliğinin

Hijyen eksikliğinin neden olduğu ağız kokusu bebeklerde sıklıkla görülür. Bebekler dünyaya geldikten sonra dişleri çıkana kadar ya da çıktıktan sonra zaten o dişler döküleceği için ağız hijyene gereken özen gösterilmeyebiliyor. Bu da özellikle ek gıdaya geçtikten sonra dişlerin etrafında bakteri oluşumuna neden olur. Bunun sonucunda da ebeveynler kötü kokan bir nefesle karşı karşıya kalıyor. Ayrıca temizliği yapılmayan emzik ve biberonlar da ağız kokusuna sebep olabilir.

Bebeklerde Oluşan Ağız Kokusu Nasıl Geçer?

Bebekte ağız kokusu olduğunu fark ettiyseniz öncelikle buna neyin sebep olduğunu doğru tespit etmelisiniz. Fizyolojik sebeplerden kaynaklanan bir sorun ise çözümü kolay olacaktır.

Eğer bebeğinizde aralıklı ya da aralıksız olarak 2 aydan uzun süren bir ağız kokusu şikâyeti varsa, bu kronik kötü ağız kokusu olarak adlandırılır. Bu konuyla ilgili olarak çocuk doktoru, diş hekimi ya da bir kulak burun boğaz doktoru ile görüşmelisiniz.

Doktorunuz çocuğunuzdaki ağız kokusunun sebebini bulmak için birtakım testler isteyebilir. Doktorunuz muayene sonucunda kötü ağız kokusunun altında yatan sebebi tespit eder ve gereken tedaviye başlar.

Bebeklerde Ağız Kokusunu Önlemenin Bazı Püf Noktaları

Bebeğinizde ağız kokusu varsa aklınızda tek bir soru olduğunu duyar gibiyiz; “Bebeğimin ağız kokusu nasıl geçer?”  Öncelikle şunu söylemeliyiz ki, eğer bebeğinizde uzun süren bir ağız kokusu şikayeti var ise mutlaka bir hekime göstermelisiniz.

Ağız kokusunun sebepleri çok basit olabileceği gibi bazı sağlık sorunlarının habercisi de olabilir. Bu durumu göz önünde bulundurarak gerekli hassasiyeti göstermeniz önemlidir. Bunun yanında sizin de bebeklerde ağız kokusunu gidermek için uygulayabileceğiniz yöntemler var:

  • Ağız kokusunu önlemenin başında hijyen gelir. Doğumuyla birlikte bebeğin ağız temizliğine dikkat etmeniz gerekir. Çocuğunuz büyüdükçe ağız temizliğinin önemini ona anlatmalı ve düzenli olarak dişlerini fırçalaması yönünde alışkanlık kazanmasına yardımcı olmalısınız.
  • Bebeğiniz dişlerini fırçalayamayacak yaşta ise parmak fırçalar ile bu temizliği siz yapmalısınız.
  • Dişlerin yanı sıra dilin de fırçalanarak temizlenmesi ağız kokusunun önüne geçen bir diğer hijyen kuralıdır.
  • Ağız kuruluğunu önlemek için bol bol su veya sıvı tüketmesini sağlamalısınız.
  • Eğer solunum yollarıyla ilgili bir problemi var ise sinüzit gibi ya da burun tıkanıklığı yaşıyorsa bunu engellemek için evinizde buhar makinesi kullanabilir ya da kış aylarında kalorifer peteklerinin üzerine su koyarak gerekli buharı sağlayabilirsiniz.
  • Yanında sigara içilmesini engellemelisiniz.
  • Bebeklerde ağız kokusu şikayetini yok etmek için bebekler için hazırlanmış ağız bakım ürünlerini kullanabilirsiniz. Ancak öncesinde doktorunuza danışmayı tavsiye ederiz.

Halitosis (Ağız Kokusu ve Tedavisi)

Diş eti çekilmesi olarak da adlandırılan periodontitis, dişleri çevreleyen yumuşak dokuya zarar veren ve tedavi edilmediği takdirde dişleri destekleyen kemiğin hasar görmesine neden olan, gingivite kıyasla çok daha ciddi bir diş eti iltihabıdır. Diş eti hastalığı olan kişilerde iltihaplı dokular kötü kokulu kükürt bileşiklerinin salınımı artırarak ağız kokusuna neden olur.[3]

  • Sağlık Sorunlarına Bağlı Ağız Kokusu

Bazı sağlık sorunlarının ağız kokusuna yol açabileceği bilinmektedir. Sinüs enfeksiyonu, zatürre, farenjit dahil olmak üzere boğaz enfeksiyonları, grip, bademcik iltihabı, bronşit, geniz akıntısı, gastroözofageal reflü hastalığı, bazı karaciğer ve böbrek hastalıkları, şeker hastalığı gibi rahatsızlıkların ağız kokusu nedenleri arasında yer alabileceği söylenebilir.

  • Tüketilen Yiyeceklere Bağlı Ağız Kokusu

Ağız kokusuna tüketilen gıdalar da neden olabilir. Sarımsak, soğan, baharatlı gıdalar, bazı peynir türleri, asitli yiyecekler, balık ve kahve gibi yiyecek ve içeceklerin ağızda kötü bir kokuya yol açtığı ifade edilebilir. Bazı gıdalar ise dişlere yapışarak kötü ağız kokusunun nedenine dönüşebilir. Düşük karbonhidratlı diyet uygulayan kişilerde vücut enerji kaynağı olarak yağ dokularını kullanır. Yağ dokularından enerji elde edildiğinde nefeste meyveli aseton benzeri bir koku ile karşılaşılabilir.

  • Tütün ve Tütün Ürünlerinin Kullanımına Bağlı Ağız Kokusu

Sigara kullanımı ile ağız kokusu oluşumu arasında yakın bir bağ bulunur. Sigara içen ya da tütün çiğneyen kişilerde bu ürünler ağızda kimyasal atık bırakırlar. Aynı zamanda diş eti hastalıklarına da neden olarak halitosis oluşumuna katkıda bulunabilirler.

Az önce sayılan halitosis nedenlerini genişletebiliriz. Düzenli olarak kullanılan bazı ilaçların, kserostomi olarak da adlandırılan ağız kuruluğunun, gebelik dönemindeki hormonal değişimlerin de ağız kokusuna neden olabileceği bilinmektedir.[4]

  • Bademcik Taşı Oluşumuna Bağlı Ağız Kokusu

Boğazın arka kısmının her iki yanında bulunan bademcikler yapısal olarak girintili çıkıntılıdır. Zaman içerisinde bademciklerin bu girintili çıkıntılı, tünelli yapılarına mukus, tükürük salgıları, ölü hücreler, besin atıkları ve bakteriler yerleşebilir, sıkışarak sert bir hâl alabilir. Bu durum bademciklerde farklı boyutlarda “taş” olarak adlandırılan yapıların oluşmasına neden olur. Bademcik taşları az önce de belirtildiği gibi boyutsal farklılık gösterebilir.

Çok küçük olanlar için herhangi bir tedavi seçeneği değerlendirilmeyebilse de taşların boyutu büyüdükçe boğaz ağrısı, yutkunma güçlüğü, bademcik şişmesi, kulak ağrısı ve ağız kokusu gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Nitekim ağız kokusuna sık neden olan faktörler arasında bademcik taşları da bulunmaktadır.

Kronik sinüs sorunları, ağız ve diş bakımının yetersiz olması, bademciklerin yapısal olarak büyük olması ve tonsilit nedeniyle oluşma riski artan bademcik taşları ağız ve diş bakımı özenli yapılsa da ortaya çıkarak yaşam kalitesini etkileyebilir. Bademcik taşlarına bağlı ağız kokusu oluşumu söz konusu olduğunda tedavi seçenekleri taşların boyutuna, hastaların yaşadığı şikayetlere göre belirlenir.

Halitosis (Ağız Kokusu) Nadir Nedenleri

Her ne kadar ağız kokusunun en sık görülen nedenleri ağız hijyeninin sağlanamaması, diş çürükleri ve diş eti hastalıkları gibi faktörler olsa da kimi zaman bu sorunun ardında öngörmesi çok kolay olmayan sağlık sorunları da bulunabilir.

  • Ketoasidoz: Diyabet hastası bireylerin insülin seviyeleri normalin çok altında olduğunda vücut şekeri kullanamaz ve yağ depolarını kullanmaya başlar. Yağlar parçalandığında ketonlar üretilir ve birikir. Keton birikiminin artması kötü ağız kokusuna ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
  • Bağırsak Tıkanıklığı: Nefeste dışkı benzeri koku oluşumu, uzun süreli kusma durumunda ve bağırsak tıkanıklığı varlığında karşılaşılan bir semptom olarak karşımıza çıkabilir.
  • Bronşektazi: Hava yollarının normalden geniş olması ve mukus ile dolması sonucunda ağız kokusu oluşabilir.
  • Aspirasyon Pnömanisi: Akciğerlerde veya solunum yollarında kusmuk, tükürük, sıvı veya yiyeceklerin solunması nedeniyle şişme ve enfeksiyon oluştuğunda ağız kokusu görülebilir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Ağız Kokusu

Bebeklerde ve çocuklarda da ağız kokusu oluşumu ile karşılaşılabilir. Bebeklik döneminde anne sütü ile beslenen bebeklerde ağız kokusu çeşitli sorunların varlığına işaret edebilir. Diş etlerinde kalan küçük gıda parçaları, susuz kalınması ya da pamukçuk gibi ağız içi enfeksiyonlar ağız kokusuna neden olabilir.

Çocuklarda ağız kokusunun görülme nedeni genellikle ağız ve diş bakımının yetersizliği, susuzluk, abur cubur tüketimi, boğaz bölgesindeki enfeksiyonlar veya  kullanılan ilaçlar olabilir. Dişlerde çürüme ve diş etlerinde iltihaplanma da çocuklarda ağız kokusuna yol açabilir. Erken dönemden itibaren çocukların ağız bakımları hakkında farkındalıklarının artırılması ve diş fırçalama alışkanlığı kazanmaları gerekir.

Çocukların da günde iki kere, iki dakika boyunca dişlerini fırçalaması hem fizyolojik ağız kokusunun hem de birçok patolojik ağız kokusu nedeninin ortadan kaldırılmasını sağlayabilir.

Halitosis (Ağız Kokusu) Belirtileri

Halitosisin en spesifik belirtisi ağızdan gelen ve kabul edilebilir dereceden ağır olan kötü kokudur. Ağız kokusu sabahları tükürük üretiminin azalmasına ya da sigara kullanımı, kahve tüketimi ve ağız kokusuna yol açan yiyeceklerin tüketimine bağlı olarak artış gösterebilir.[5]

Halitosis (Ağız Kokusu) Tedavisi

Halitosis tedavisi nedeni doğrultusunda kişiye özel planlanır.

Ağız kokusunu azaltmak, çürüklerden kaçınmak ve diş eti hastalığı riskini azaltmak için ağız bakımının eksiksiz yapılması gerekir. Ağız kokusunun altında yatan bir sağlık sorununun varlığından şüphe duyuluyorsa genel sağlık kontrolünden geçilmesi önemlidir.

Ağız sağlığı ile ilgili nedenlerle yaşanan ağız kokusu için diş hekimlerinden destek alınmalıdır. Bu kapsamda yine halitosis nedenleri doğrultusunda, plakları önleyici ağız gargaralarının ve diş macunlarının kullanılması, diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi, diş çürükleri varsa yine kişiye uygun diş tedavilerinin devreye sokulması gerekebilir.

Ağız kokusu sistemik hastalıkların bir sonucu olarak ortaya çıkıyorsa bu hastalıkların tedavi edilmesi önemlidir. Tüm bunların dışında halitosis yaşam tarzı değişiklikleri yapılmasını da gerektirebilir.

Ağız kokusunu engellemek veya var olan ağız kokusundan kurtulmak için;

  • Diş hekimlerine düzenli olarak muayene olunmalıdır.
  • Sigara ve tütün ürünleri kullanımı bırakılmalıdır.
  • Ağız bakımı ihmal edilmemeli; dişler fırçalanmalı ve mutlaka diş ipi kullanılmalıdır. Diş fırçaları her ayda bir değiştirilmelidir.
  • Dişleri fırçalarken dil, yanaklar ve damak temizliği de yapılmalıdır.
  • Ağız kuruluğunu önlemek için bol su tüketilmeli, tükürük salgılarının artması için şekersiz sakız çiğnenmeli, kronik ağız kuruluğu söz konusuysa reçete edilen ilaç kullanılmalıdır.
  • Ağız kokusuna neden olan yiyeceklerin tüketimi kısıtlanmalıdır.[6]

Halitosis (Ağız Kokusu) Nasıl Teşhis Edilir?

Halitosis teşhisi sırasında çoğunlukla diş hekimleri ağız kokusu şüphesi ile gelen hastanın nefes kokusunu altı kademeli yoğunluk ölçeğine göre değerlendirir. Ağız kokusunun kaynağı dilin arka kısmı olabileceği için bu alandan örnek de alınabilir. Ağız kokusunu kesin olarak değerlendirebilen çeşitli dedektörlerin kullanılması da mümkündür. Bu kapsamda düşük kükürt seviyelerini algılayabilen “halimetre”, uçucu kükürt bileşiğini ölçen “gaz kromatografisi”, ağız kokusu ile ilişkili beta-galaktosidaz enzimi düzeylerinin ölçümlenmesi için “beta-galaktosidaz testi” uygulanabilir.[7]

Ağız Hijyeni Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ağız ve diş sağlığı, bireylerin genel sağlığı ve konforu için en önemli gereklilikler arasında yer alır. Ağız hijyeni kötü olduğunda diş çürüklerinin ve diş eti hastalıklarının oluşma riski belirgin ölçüde artabilir. Dişleri ve diş etlerini sağlıklı tutabilmek için dönemsel değil ömür boyu süreklilik arz eden alışkanlıkların kazanılması gerekir.

Ağız sağlığının bebeklik döneminden itibaren takip edilmesi ve iyileştirici önlemlerin alınması önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü açıklamalarına göre okul çağındaki çocukların %60’ı ila %90’ında en az bir adet diş çürüğü bulunduğu, yetişkinlerde ise bu oranın % seviyesine çok yakın olduğu yönündedir.

35 ila 44 yaş aralığındaki yetişkinlerin %20’sinde ciddi diş eti hastalıklarının bulunduğu ve dünya genelinde 65 ila 74 yaş aralığındaki kişilerin %30’unda hiç doğal diş kalmadığı verileri mevcuttur.[8]

Bu nedenle ağız hijyeninin korunması ve sürdürülebilmesi kritik derecede önemlidir. Hem diş kayıplarının hem diş ve diş eti hastalıklarının hem de ağız kokusu gibi fizyolojik ve psikolojik anlamda bireyleri etkileyen sorunlardan ağız hijyeni sağlanarak belirgin ölçüde kaçınılabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Sağlıklı beslenme genel sağlık için olduğu kadar ağız ve diş sağlığı için de en önemli gereklilikler arasındadır. Dengeli ve yeterli beslenilmediğinde ortaya çıkan sağlık sorunlarından birinin de ağız kokusu olduğu bilinmektedir. Temel makro ve mikro besinlerden yoksun bir diyet benimsendiği takdirde vücutta vitamin eksiklikleri ortaya çıkabilir.

Örneğin D vitamini eksikliği diş ve diş eti hastalıklarına, C vitamini eksikliği ise diş eti kanamalarına yol açarak halitosis sonucunu doğurabilir. Mineraller de vitaminler gibi sağlığın sürdürülebilmesi adına önemlidir. Demir minerali eksikliğinde de kötü nefes ile karşılaşılabilir. B12 vitamin eksikliğine bağlı anemi ağız ülserlerinde artış görülebilir, dil papillası küçülebilir, dişleri ve dişleri destekleyen kemik dokusunun etkilenerek periodontal hastalıkların görülme riski artabilir.

Ağız kokusunun giderilmesi için nedenlerinin belirlenmesi ve nedenleri doğrultusunda tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi ilk basamaktır. Ancak genel geçer bazı alışkanlıkların kazanılması da ağız kokusunun giderilmesini sağlayabilir.

  • Dişler düzenli olarak fırçalanmalı ve diş ipleri ile dişler arasındaki yemek artıkları temizlenmelidir.
  • Diş temizliğine ek olarak günde bir kez ağız içerisindeki kötü kokuya neden olan bakterilerin azaltılması adına ağız gargarası yapılmalıdır.
  • Diş fırçalamaya ek olarak dil yüzeyinin de nazikçe temizlenmesi gerekir. Birçok diş fırçasının üst kısmında dil temizlemek için özel yapılar tasarlanmıştır.
  • Tütün ve tütün ürünleri kullanılmamalıdır. Kanser başta olmak üzere birçok sağlık sorununa neden olabilen tütün ürünleri tüketildikten sonra dişler üzerinde kimyasal atıklar bırakırlar.
  • Ağız içerisindeki bakteriler şekerli gıdaları severler. Bu nedenle şekerli gıda tüketimi azaltılmalıdır.
  • Tükürük salgısının artırılması adına bol su içilmelidir.

Sabahları kötü ağız kokusu ile uyanmak oldukça yaygındır ve sabahları kötü ağız kokusuna neden olan çeşitli faktörler bulunur. Ağız kuruluğu, diş ve diş eti hastalıkları, ağız hijyeninin yetersiz olması, reflü hastalığı, tüketilen gıdalar ve sigara kullanımı gibi nedenlerle oluşan ağız kokusunun giderilmesi adına ağız hijyenine dikkat edilmesi, ağız ve diş sağlığı ile ilgili rahatsızlıkların tedavisi, sigara kullanımının bırakılması, kaynak reflüyse reçete edilen asit düzenleyici ilaçların kullanılması, bol su içilmesi ve şekersiz sakız çiğneyerek tükürük salınımının artırılması önerilir.[9]

Reflü, halitosis nedenleri arasında yer alır. Mide ekşimesine ve ağızda acı veya ekşi bir tada neden olabilen reflüye bağlı ağız kokusunun giderilmesi için hem reçete edilen ilaçların kullanılması hem de çeşitli yaşam tarzı alışkanlıklarının edinilmesi gerekir. Yemek yedikten en az saat sonra uyumak, öğünleri azaltıp sıklaştırmak, kilo dengesini sağlamak ve ağız bakımını ihmal etmemek reflüye bağlı ağız kokusu giderilmesinde etkilidir.

Nefesin kötü kokmasının ardında yazımızın önceki kısımlarında da değindiğimiz gibi birçok farklı neden olabilir. Ağız hijyeninin sağlanmaması, diş ve diş eti hastalıkları, tüketilen gıdalar, tükürük salgılarının yetersizliği, sigara kullanımı ve sahip olunan hastalıklar halitosis adı verilen ağız kokusuna neden olabilir. Tüm bunlara ek olarak farklı nedenlerle oluşabilen bademcik taşlarının da ağız kokusu nedenleri arasında yer alabileceği ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerekir.

Diş ve diş eti hastalıkları, reflü, diyabet, mevsimsel alerjiler, zatürre ve bronşit gibi solunum yolu enfeksiyonları, kronik sinüzit, kronik akciğer enfeksiyonu, karaciğer veya böbrek hastalıkları ağız kokusu ile belirti gösterebilir.[10]

Çürük diş birçok ağız ve diş sağlığı sorununa yol açabileceği gibi ağız kokusunu da beraberinde getirir. Çürük diş kokusunu maskelemek doğru bir tercih değildir. Dişteki çürük belirtilerinin yakından gözlemlenmesi ve diş hekimlerine tedavi alternatifleri için başvurulması önemlidir. Çürük diş kokusunun önlenmesi için ilk adım tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi ve sonrasında da ağız bakımı süreçlerine özen gösterilmesidir.

Mideden gelen koku ile ağız kokusunu kişinin ayırt edebilmesi her zaman mümkün değildir. Belirli yiyeceklere karşı hassasiyeti bulunduğunu ya da reflü veya mide ülseri gibi hastalıklara sahip olduğunu bilen kişiler için mideden gelen koku ile ağız kokusunu ayırt etmek daha kolay olur. Ağız kokusu ile sindirim sistemi sağlığı yakından ilişkili olduğu için bu sorunla yüzleşen kişilerin öncelikle yaşadıkları ağız kokusunun nedenlerini öğrenmek için tıbbi destek alması gerekir.

Ağız kokusunun en yaygın nedeni ağız bakımının eksik, kötü veya yanlış yapılmasıdır. Yiyecek artıkları dişlere, diş aralarına ve ağız içerisindeki herhangi bir yere yerleştiğinde bölgede bakteri oluşumuna neden olur. Bu durum hem diş ve diş eti sağlığını bozar hem de ağız kokusu oluşumunu tetikler.[11]

Hayır, ağız kokusu bulaşıcı değildir. Bireylerdeki halitosis farklı kişiler tarafından fark edilebilse de bulaşıcı nitelik taşımaz. Ağız kokusunun meydana gelebilmesi için kişinin ağız kokusuna neden olacak bir sağlık sorununu bulunması ya da ağız bakımını ihmal etmesi gerekir.

Nature Genetics’teki bir araştırma sonucunda genlerin ağız kokusu üzerinde etki sahibi olabileceği verileri elde edilmiştir. SELENBP1 olarak bilinen bir protein geninin özellikle lahana gibi kokan kötü ağız kokusu ile bağlantılı olabileceği düşünülmektedir.[12]

Ağız kuruluğu ağız kokusuna neden olabilmektedir. Ağız kuruluğu tükürük salgılarının azalmasına, tükürük salgısının azalması ise ağız içerisinde kötü kokulara neden olan bakterilerin temizlenememesine neden olabilir.

Ağız kokusu nedeni doğru tespit edildiği takdirde kalıcı olarak tedavi edilebilir. Ancak bu noktada önemli olan ağız kokusunun yeniden oluşmasını engellemektir. Ağız kokusunun yeniden ortaya çıkmasının engellenmesi için ağız ve diş bakımının aksatılmaması, düzenli olarak diş hekimi muayenelerine gidilmelidir. Aynı zamanda beslenmeye dikkat edilmesi, yeterince su içilmesi ve tütün ürünlerinin kullanımının bırakılması da ağız kokusunun yinelenmemesi için önemli unsurlardır.

Bu soruya en genel şekilde “evet” yanıtını verebiliriz. Gebelik sürecinde kadınların vücudunda bir dizi değişim meydana gelir. Gebelik esnasında hormon salınımları değiştiğinden kadınlar birçok yan etki ile karşılaşabilir. Bu yan etkilerden bir tanesi de ağız kokusudur. Hamilelikte ağız kokusu hormonal değişimler yaşanması, burun akıntısının sıklaşması, diş eti sağlığının bozulması ve dil yapısında meydana gelebilen farklılaşma neticesinde ortaya çıkabilir.[13]

Kaynaklar

&#;ocuklarda ağız kokusu neden olur ve nasıl ge&#;er? &#;ocuklarda ağız kokusuna ne iyi gelir

 - Ağız içinde bazı nedenlerden dolayı oluşan ağız kokusu: Dilin üzerindeki tükürük, epitel ve bakteri hücreleri ile beraber gıda artıklarının birikmesi sonucunda ağız kokuları oluşmaktadır. Bununla birlikte ağız içerisindeki enfeksiyonlar, kuruluk, ağız içinde ülser ve aftlar da ağız kokusunun sebepleri arasında yer almaktadır.

 - Solunum yoluna bağlı ağız kokuları: Çocuklarda görülen boğaz enfeksiyonları, bademcik iltihapları, sinüzit, burun iltihabı, burun tıkanıklıkları, geniz akıntısı gibi sorunlar da ağız kokusuna neden olmaktadır.

 - Mide bağırsak sistemine bağlı ağız kokuları: Yemek borusundaki divertiküller, reflü hastalığı, yemek borusunun dar olması, mide çıkış darlığı, bağırsak emilimindeki kusurlarda çocuklarda ağız kokularına sebep olmaktadır.

 - Yiyecek ve içeceklere bağlı oluşan ağız kokusu: Soğan, sarımsak, turp, lahana ve süt ürünlerinin tüketilmesi de ağız kokusuna neden olabilmektedir.

Çocuklarda Ağız Kokusu Nasıl Geçer?

Çocuklarda ağız kokusu yaklaşık 2 aydan fazla sürüyor ise kronik ağız kokusu hastalığından bahsedilebilir. Bu durumda çocuklara tanı açısından bazı testler uygulanmaktadır. Bu testler gaz kromotografisi ve halimeter testleridir. Bu sayede çocuklara patolojik ağız kokusu tanısı da konulmaktadır. Çocuklarda ağız kokusu tedavisinde altta yatan nedenler de çok önemlidir. Özellikle altta yatan sebepler veya ağız kokusuna neden olacak şeyin ne olduğunu bilinmesi tedavi açısından yardımcı olmaktadır.

Çocuklarda ağız kokusu tedavisi yaklaşımı multidisipliner olarak planlanmaktadır. Çocuk sağlığı ve uzmanları bu anlamda çocuklara gereken tedaviyi uygulamaktadır. Altta yatan neden belirlendikten sonra doktorlar tarafından tedavi planlanmaktadır.

Çocuklarda Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir?

Çocuklarda ağız kokusu nedenleri ebeveynler tarafından mutlaka bilinmelidir. Bu nedenlere bağlı olarak gelişen ağız kokuları bazen uzun sürmektedir. Uzun süresi durumunda bir Çocuk doktoru veya bir diş hekimi doktoruna danışmakta yarar vardır. Bunun yanı sıra çocuklarda ağız kokuşunu önlemek için yapılacak şeylerden birisi de ağız bakımıdır. Ağız bakımının çocuklarda dikkatli yapılması gerekir. Günlük diş fırçalayan çocuklarda ağız kokusu zamanla kaybolmaktadır.

Ayrıca diş kadar dil temizliği de çok önemlidir. Dil temizliği ile beraber ağzı kokuları yok olabilmektedir. Dil fırçalamak dilin arka kısmında yapışan yemek artıklarını temizlemektedir. Özellikle çocuklarda diş temizliği kadar dil temizliğine de dikkat edilmesi gerekmektedir. Çocuklarda dil temizliği ağız kokusunu büyük oranda ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca ağız kokusunu arttıracak besinlerden de uzak durmak çocukların ağız kokularını azaltmaktadır. Bu dönemde çocukların bol sıvı tüketmesi gerekmektedir.

False

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir