hıdırellez bereket duası / Hıdırellez Duası Nasıl Edilir? Hıdırellez Nedir, Nasıl Dilek Dilenir?

Hıdırellez Bereket Duası

hıdırellez bereket duası

HIDIRELLEZ DİLEK DUASI NEDİR, NE ZAMAN, NASIL YAPILIR?

HIDIRELLEZ GÜNÜ VE GECESİ OKUNACAK DUA VE TESBİHLER! Hıdırellezde hangi dua ve tesbihler okunur?

H&#;d&#;rellez günü ve gecesi okunacak dua ve tesbihler vatanda&#;lar taraf&#;ndan günün en çok ara&#;t&#;r&#;lan konular&#; aras&#;nda bulunuyor. &#;nan&#;&#;a göre bu gün, ev temizli&#;i yap&#;lmaz. Çama&#;&#;r y&#;kamak ve diki&#; dikmek gibi günlük i&#;lerin yap&#;lmayaca&#;&#; birçok kaynakta yer almaktad&#;r. Öte yandan türbe ve mezar ziyaretinin yap&#;lmas&#; önerilir. H&#;d&#;rellez; UNESCO &#;nsanl&#;&#;&#;n Somut Olmayan Kültürel Miras&#; Temsili Listesi’nde bulunmaktad&#;r. Peki H&#;d&#;rellezde hangi dua ve tesbihler okunur? Konuya ili&#;kin ayr&#;nt&#;lar haberimizde

HIDIRELLEZDE HANG&#; DUA VE TEB&#;HLER OKUNUR?

H&#;d&#;rellez duas&#;:

Bin bir ad&#;m bir ad&#;m /Allah bir ad&#;m ad&#;m / Kerim kerem Allah /Ba&#;&#;mda bir duman var yard&#;m eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yeti&#; imdad&#;ma h&#;z&#;r ile Allah birsin sen kulla mi&#;ersin biz gibi kullar&#;n yard&#;mc&#;s&#; sensin h&#;z&#;r deryada erdim murada amin.

H&#;d&#;rellez günü "Allahümme Rabbühü Ya Halkalhalas Muhammedin Resulullah Yeti&#; imdad&#;ma Ya HIZIR YA &#;LYAS" duas&#; okunur ve senenin bereketli geçmesi dilenir.

HIDIRELLEZ DUASI NE ZAMAN OKUNUR?

H&#;d&#;rellez duas&#; birçok kaynakta yer alan bilgiye göre gece yap&#;l&#;r.

HIDIRELLEZ GÜL A&#;ACI D&#;LE&#;&#; NASIL YAPILIR?

H&#;d&#;rellez geleneklerinden en bilineni gül a&#;ac&#; alt&#;na dilek dilemektir. Bu gelenek H&#;d&#;rellez ak&#;am&#;nda gerçekle&#;tirilir. Dilekler bir ka&#;&#;da yaz&#;l&#;p as&#;labilece&#;i gibi &#;ekil olarak da gül a&#;ac&#;n&#;n alt&#;na çizilebilir. Ev isteyen ev resmi, araba isteyen araba resmi çizebilir.

Dile&#;imizi tahta çöpleri a&#;ac&#;n dibine dizerek betimleyebiliriz. Örne&#;in ev sahibi olmak istiyorsak tahta çöpleri gül a&#;ac&#;n&#;n dibine ev &#;eklinde dizebiliriz. Fakat sabah oldu&#;u yerden toplay&#;p suya atmal&#;y&#;z.

HIDIRELLEZ NED&#;R?

Balkanlarda 'Aya Yorgi Günü', 'Herdeljez', 'Ederles/Ederlezi' adlar&#; ile de bilinen H&#;d&#;rellez, Ortado&#;u, Orta Asya ve Anadolu’da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir.

H&#;d&#;rellez gününde dünyada s&#;k&#;nt&#;ya dü&#;enlerin yard&#;mc&#;s&#; olan H&#;z&#;r (AS) ile denizlerin hakimi oldu&#;una inan&#;lan &#;lyas’&#;n (AS) dünyada bir araya geldikleri gün oldu&#;una inan&#;l&#;r.

Ad&#; farkl&#; toplumlarda farkl&#; olarak an&#;lsa, ritüelleri her co&#;rafyada ayr&#; olsa bile H&#;d&#;rellez, bolluk, bereket ve umudun simgesi olarak her yerde ayn&#; niyetle kutlan&#;r.

HIDIRELLEZ NE ZAMAN ?

Ortado&#;u, Orta Asya ve Balkanlar'da kutlanan h&#;d&#;rellez Türkiye’de H&#;d&#;rellez her sene 5 - 6 May&#;s'ta kutlanmaktad&#;r.

HIDIRELLEZ R&#;TÜELLER&#; NELERD&#;R, HIDIRELLEZDE NELER YAPILIR?

H&#;drellez günü yo&#;urt çal&#;n&#;r ama maya konulmaz. Maya konulmadan yo&#;urt tutarsa eve H&#;z&#;r gelmi&#; demektir. H&#;drellez sabah&#; bir akarsu kenar&#;na çamurdan ev yap&#;l&#;r ve içine bu&#;day konulur. Bunun nedeni bu&#;day&#;n o y&#;l eve bolluk ve bereket getirece&#;i inanc&#;d&#;r.

&#;&#;te h&#;d&#;rellez gelenekleri: 5 May&#;s günü k&#;rlardan 41 çe&#;it ot ve küçük temiz ta&#;lar toplan&#;r. Toplanan otlar bir suya konur ve o suyla H&#;drellez sabah&#; yüz y&#;kan&#;r. Bu suyun yüze iyi geldi&#;i söylenir. H&#;drellez sabah&#; kahvalt&#;da yumurta kaynat&#;l&#;r. Bu yumurtalar çocuklara yedirilir. H&#;drellez yumurtas&#;n&#;n güç verece&#;i dü&#;ünülür. Kuru baklagiller bir torba içinde bahçedeki a&#;açlara as&#;l&#;r.

H&#;drellez Günü çevredeki açlar doyurulur, yemekler payla&#;&#;l&#;r. Payla&#;man&#;n sonraki dönemlerde bolluk ve bereket getirece&#;ine inan&#;l&#;r. 5 May&#;s gecesi dilekler bir ka&#;&#;da çizilir ve gül a&#;ac&#;n&#;n alt&#;na konulur. Evlenmek isteyen ama bir türlü evlenemeyen k&#;zlar&#;n ba&#;lar&#;n&#;n üzerinde yeni kilit aç&#;l&#;r. Bu sayede k&#;smetlerinin de aç&#;laca&#;&#; dü&#;ünülür. 5 May&#;s gecesi H&#;drellez ate&#;i yak&#;l&#;r ve üzerinden atlan&#;r. Ate&#;in üzerinden atlan&#;rken dilenen dile&#;in o y&#;l gerçek olaca&#;&#;na inan&#;l&#;r. H&#;drellez gecesi (5 May&#;s gecesi) evin kap&#;s&#;na sö&#;üt dal&#; as&#;l&#;r.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Hıdırellez duası nasıl yapılır, kaç kere okunur?

Hıdırellez duası araştırmaları hız kazandı. 5 Mayıs'ta başlayıp 6 Mayıs'ta sona eren Hıdırellez gününde ritüeller yapılır, gül ağacı altında dilek dilenir ve Hıdırellez duası okunur. Darda kalanların yardımcısı Hızır ile denizlerin hakimi İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olduğunu inanılan Hıdırellez'de dilek dileyecek olanlar dua okuyor. İşte Hıdırellez duası

HIDIRELLEZ DİLEK DUASI NEDİR, NE ZAMAN, NASIL YAPILIR? 

Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.

Hıdırellez günü "Allahümme Rabbühü Ya Halkalhalas Muhammedin Resulullah Yetiş imdadıma Ya HIZIR YA İLYAS" duası okunur ve senenin bereketli geçmesi dilenir.

Hıdırellez Bereket duası!Hıdırellez duasının 40 defa okunması gerekir. 5 Mayıs günü 39 defa okunuyor. 6 mayıs günü ise 1 defa okunup 40'a tamamlanıyor. Ardından içinizden geldiği gibi Allah'a dua eder, Allah'a olan dileklerinizi iletir ve bu senenin hayırlı olması, bol rızıklı olması ve diğer isteklerinizi bildirirsiniz. Hıdırellez duası şu şekildedir;

Bismillahirahmanirahim

Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah Muhammedin Resullullah yetiş imdadıma Hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin Hızır deryada erdim murada amin.

Bu duanın yanı sıra dileklerinizi bağlarken de bereket duasını okumanız gerekir. Hıdırellez bereket duası ise şu şekildedir;

Allahümme Rabbühü Ya Halkalhalas Muhammedin Resulullah Yetiş imdadıma Ya Hızır Ya İlyas


HIDIRELLEZ'DE NASIL, NE ZAMAN DİLEK TUTULUR?

5 Mayıs akşam ezanı ile gül dallarına paralar asılır (Eskiden kese içine para dikilip gül dibine gömülürmüş) ya da açık cüzdan bırakılır. Böylelikle bolluk ve berekete ulaşmak, varlıklı bir kişi olmak hayal edilir. Asılan paralar ya da cüzdanlar 6 Mayıs sabah erkenden geri toplanır. Evdeki her kişi için yedi fasulye ya da yedi nohut ekilir, gelebilecek kötülüklerin bunlara gelmesi dilenir.

Hıdırellez akşamı gül ağacında dilek tutarken yapmanız gerekenlere ek olarak bir de duasını okumanız gerekir. Hıdırellez dilek duası dilekler gül ağacına asıldıktan sonra yapılır.

HIDIRELLEZ NEDİR?
Türk dünyasında ve Anadolu'da yüzyıllardır kutlanan Hıdrellez, kendine has ritüel ve heyecanlarıyla canlılığını asırlardır koruyor. Bu önemli günde sağlık, bolluk, bereket, şans getirileceğine inanılan ve yöreden yöreye değişen farklı ritüelleri hala görmek mümkün. Geçmişten bugüne uzanan bu geleneklerin kimisi şehirleşmenin etkisiyle unutulmaya yüz tutarken bazıları ise hala yaşatılmaya çalışılıyor.

HIDIRELLEZ NE ZAMAN

Hıdırellez ya da Hıdrellez, Anadolu ve Balkanlar'da, Orta Asya ve Orta Doğu'da kışın bitiminin kutlandığı bayramlardan biri.

Türkiye'de Hıdrellez Bayramı 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanır.

Hıdrellez, Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak da adlandırılır.

6 Mayıs'tan başlayıp 7 Kasım'a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturur. Bu yüzden 5 Mayıs akşamı kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir.

Romanlar Mayıs'ı Kakava Bayramı adıyla kutlar ve Edirne gibi illerde Kakava Şenlikleri düzenlenir.

Miladi (Gregoryen) takvime göre 6 Mayıs'a denk gelen Hıdrellez, eskiden kullanılan ve Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan günüdür.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 'de Hıdrellez'i 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne kaydetti.

UNESCO belgesinde, 'Bahar Kutlaması' olarak tanımlanan 'Hıdrellez'in Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya ve Türkiye tarafından aday gösterildiği ve Türkiye'de bu bayramın "Hıdırellez, Hızır-İlyas, Ederlezi, Kakava, Haftamal, Eğrilce, Eğrice" adlarıyla kutlandığı belirtiliyor.

Belgede, "Hıdrellez" kelimesinin "Hıdır" ve "İlyas" kelimelerinden türetildiği ve her yıl 6 Mayıs'ta yeryüzünde buluşan, toprağı ve suyu koruyan, insanlara yardım eden kutsal kişiler olduklarına inanılıyor.

Hıdırellez'in kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmıştır. Bunlardan bazıları Hıdırellez'in Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır.

Kutlamalarda dilek dileme, ateş üstünden atlama yaygın uygulamalardır.


HIDIRELLEZ'DE NASIL DİLEK DİLENİR



HIDIRELLEZ NEDİR, NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Hızır ve Hıdırellez'in kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmıştır. Bunlardan bazıları Hıdırellez'in Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır.

Kutlama mekanı Hıdırellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Bu gibi yerlere bu nedenle Hıdırlık denildiği de olur. Hıdırellezde baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme adeti vardır. Baharın ilk kuzusu yenildiği zaman sağlık ve şifa bulunacağına inanılır. Bugünde kırlardan çiçek veya ot toplayıp onları kaynattıktan sonra suyu içilirse bütün hastalıklara iyi geleceğine, bu su ile kırk gün yıkanılırsa gençleşip güzelleşileceğine inanılır.

Hıdırellez gecesi Hızır'ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır'ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdeleye bağlayıp gül ağacına asarlar. Bir yıl boyunca dileklerinin yerine gelmesini beklerler. Bazı kimseler de ateş yakıp, dilek dilerler. Ondan sonra yaktıkları ateşin üstünden atlarlar.

HIDIRELLEZ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

AA muhabirinin, Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erman Artun'un "Türk halk kültüründe Hıdrellez" adlı makalesinden derlediği bilgiye göre, Hıdrellez; doğanın canlanması, kış mevsiminin bitip yaz mevsiminin başlamasının kutlanmasıdır.

Gecesi ve sabahına ilişkin kendine has inanışlarıyla kutlanan Hıdrellez'le ilgili bölgelere göre değişiklikler görülse de özünde hep bir coşkuyu barındıran ''Ruz-ı Hızır günü'' yani Hıdırellez, Türk dünyasında ve Anadolu'da hala canlılığını koruyor.

Teneke çalınmasından, 40 otun kaynatılmış suyuyla banyo yapılmasına, gül ağacının altında dilek dilenmesinden, karınca toprağının cüzdanlarda saklanmasına kadar pek çok inanışı içinde barındıran, her birinin simgesel anlamları farklı olan Hıdrellez inanışları geçmişten getirilen en önemli kültür ögelerinin geleceğe taşınmasını sağlıyor.

Hıdrellez gecesi ve sabahı olarak ayrı ayrı inanışları barındıran inanışların bazıları şöyle:

HIDIRELLEZ GECESİ GELENEKLERİ

Hıdrellez gecesi veya üç gün önce sokak kapısının üzerine Mushaf konur. İnsanlar ve hayvanlar bunun altından geçer. Bunun amacı hayvanların sağlıklı olması ve bol süt vermesidir. İnsanlara uğur getirmesidir.

Hıdrellez gecesi bir gül fidanının dibine dilekler adanır, dilekler şekillerle belirlenir. Ev istenirse topraktan, kiremitten ev, bebek istenirse bebek, para istenirse gül dibine gümüş para konur. Dileklerin gerçekleşmesi için Hıdrellez uğuruna içtenlikle inanmak gerekir.

Hıdrellez gecesi iki ekmek mayalanır, kenara konur. Birine varlık diğerine yokluk denir. Sabah niyet tutulan hamur kabarırsa o yılın var yılı eğer kabarmazsa yok yılı olacağına inanılır.

Hıdrellez gecesi her evin kapısına yeşil otlar, özellikle ısırgan otu asılır. Bundan amaç hayvanların bol süt vermesidir. Diğer bir inanmaysa Hıdrellez gecesi ısırgan asılan eve yapılan büyü tutmaz. Yapılan büyü bozulur.

Hıdrellez gecesi dört yol ağzında ateş yakılır, eski hasırlar yakılır, üzerinden en az üç kere atlanır. Hıdrellez gecesi ateşin üstünden atlanınca bir kış boyu insanın üzerine çöken uyuşukluğun ve hareketsizliğin ve atılacağına inanılır. Aynı zamanda inanışa göre atlama anında dertler kederler de dökülürmüş.

Hıdrellez gecesi kapı yanına taş konur. Eğer taşın altı karınca dolarsa o yıl bolluk, bereket olacağına inanılır.

HIDIRELLEZ SABAHI GELENEKLERİ

Sabah güneş doğmadan kalkılır. Dut ağacının köküne ''Dut, belimin ağrısını yut'' diyerek bel vurulur. Böylelikle bel ağrılarından kurtulacağına inanılır.

Hıdrellez sabahı dere veya deniz kenarına gidilip sağlık için el yüz yıkanır.

Hıdrellez sabahı çimenlerde sağlık, uğursuzluktan ve baş dönmesinden arınmak için yuvarlanılır.

Hıdrellezden bir gün önce toplanan 40 çeşit ot dere suyuyla kaynatılır. Otların posaları süzülür. O suyla Hıdrellez sabahı yüksek bir yere çıkılır. İnanışa göre ne kadar yükseğe çıkılırsa saçların o kadar uzayacağına, sağlıklı ve parlak olacağına inanılır.

Güneş doğmadan önce kırlara çıkılır, çiçek ve otların üstündeki çiğler toplanır, ele yüze sağlık ve siğilleri yok etmek için sürülür. Bu çiğle mayalanan sütün yoğurt olacağına inanılır. Ayrıca bir gece önceden dışarıya asılan yünden yapılmış giysi ve çorapların üstüne çiğ yağarsa güve tutmayacağı inancı yaygındır.

Genç kızların, akraba delikanlıların veya nişanlıların özel eşyaları Hıdrellez gecesi köyün içinde bir gül dibine gömülür. Delikanlılar bu eşyaları Hıdrellez sabahı gün doğana kadar bulmak zorundadırlar. Aksi halde eşyasını saklayanın dileğini yerine getirmek zorundadır.

Salıncakta sallanırken bir ağaç dalı kopartılır. Sallanırken (Dağlara, taşlara, ulu ulu ağaçlara hastalık, bana sağlık) diyerek dal atılır. Bu yolla hastalıkların vücuttan atılacağına inanılır.



Haber ile daha fazlasına ulaşın:

Gündem

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir